|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Do tych co znają się na trumie leci chłodne z trumavent
damp - 2013-08-14, 02:47 Temat postu: Do tych co znają się na trumie leci chłodne z trumavent Mam trumę w kamperku z trumawent. Ta stara z brązową metalową obudową.
Jest dziwna rzecz.
Mianowicie jak odpalę gaz truma grzeje, jak właczę trumavent to mimo ustawienia gazu na max leci chłodne powietrze.
Co moze być nie tak?
Jak wyłączę obudowa piecyka jest bardzo gorąca i grzeje jak nie wiem.
gino - 2013-08-14, 06:00
pewnie brak połączenia pomiędzy ''wentem'' a ''trumą''
silny - 2013-08-14, 06:34
zazwyczaj do trumy mozna dojsc od tylu od gory - powinna byc klapka. tam jest zwykly wentylator i on jest prosto za piecem wiec troche dziwne to wianie zimnym ale sprawdz czy czasem nie masz wajchy do sterowania powierzem bo wtedy poleci zimne zewnetrzne. tak czy siak dostan sie do wentylatora i sprawdz te grobe rury powietrzne
lepciak - 2013-08-14, 07:17
majsterek Cytat: |
sprawdz czy czasem nie masz wajchy do sterowania powierzem |
Albo wentylator kręci w odwrotną stronę.
gino - 2013-08-14, 08:35
lepciak napisał/a: | majsterek Cytat: |
sprawdz czy czasem nie masz wajchy do sterowania powierzem |
Albo wentylator kręci w odwrotną stronę. |
to by nie dmuchał nawet zimnym
damp - 2013-08-14, 23:42
A możecie napisać gdzie szukać tej wajchy?
Camper Diem - 2013-08-18, 18:47
damp napisał/a: | Co moze być nie tak? |
masz instrukcję? http://www.serwistruma.co...a/A9RFA.tmp.pdf
zobacz najpierw czy jest dobrze zamontowany wentylator na piecu
damp - 2013-08-24, 23:42
Na oko wszystko dobrze podłączone a jak włączę venta to na początku leci ciepłe (ale nie gorące) a po chwili ok 5 minutach chłodne powietrze.
Piecyk ustawiony na max.
Nie wiem co może być nie tak.
Czy sterownik może wyłaczać ciepłe powietrze albo coś?
Mam taki prosty 4 pozycje auto i off brązowy z okrągłym pokrętłem z kropkami.
Sprawdzałem i nie mam żadnej wajchy przy piecyku.
A może w samym piecu jest coś nie tak, że nie leci ciepłe powietrze do tyłu pieca
Choć dziwne bo jak włąćzam vent to przód pieca robi się chłodny czyli wszystko powinno grać.
A u was jak wygląda z grzaniem - jak ciepłe powietrze leci z rurek?
silny - 2013-08-25, 07:27
ja wiem , ja wiem wlasnie sie domyslilem
to moc pieca ci spadla , jak wlaczysz wenta to brakuje mu mocy grzewczej i sie studzi.
w/g mnie czyszczonko palnika i po temacie,.
mam taki do montarzu do jumperka i proste tylko z dojsciem mozesz miec klopot.
jesli juz to od dolu , tam gdzie zasysa powietrze do spalania jest korpus zablokowany zapinka z drutu . kladziesz sie pod autko , dogrzebujesz do pieca , odpinasz drut , zdejmujesz obudowe i palnik masz na wierzchu.
no i oczywiscie dysze od gazu wyczysc na cacy bo u mnie w ktorejs przyczepie jakos w bok dmuchala gazem i nie szlo dojsc co jest grane. ja stosuje szeroko krytykowane przez fachowcow forumowych wtykanie w dysze miedzianego drucika z plecionki i poruszanie nim troche
lepciak - 2013-08-25, 08:42
majsterek Cytat: | ja stosuje szeroko krytykowane przez fachowcow forumowych wtykanie w dysze miedzianego drucika z plecionki i poruszanie nim troche |
Bo fachowcy używają do tego celu odpowiednich narzędzi:
HENRYCZEK - 2013-08-25, 13:20
Ze złota
silny - 2013-08-25, 14:03
lepciak napisał/a: | Bo fachowcy używają do tego celu odpowiednich narzędzi |
tam , Panie , nie wolno nic wtykac bo wybuchnie , wiem bo pisali o tym na forum.
maszakow - 2013-08-26, 00:00
Lepciak jak ty takie rzeczy wpychasz w dysze do gazu - to ja nie staję obok ciebie na campingu.
To co na zdjęciu widzę to wyciory do odsysarek firmy Metcal (Oki International) (rozlutownic do płytek drukowanych). Używam tego do czyszczania dysz ODSYSAJĄCYCH CYNĘ. Jak ty coś takiego wsadzisz w (kalibrowany) otwór gazu 0,25mm....toć ci się dysza zmieni w komin spalarki na Lotosie
Jeśli to coś innego to powiedz gdzie kupiłeś, i dlaczego tak tanio...
gino - 2013-08-26, 07:20
Damp
czytając podpowiedzi o dłubaniu w palniku, bądź czymkolwiek związanym z gazem...to wydaje mi się , że zamiast szukac przyczyny we własnym zakresie..zwyczajnie nie znając się na tym....po prostu daj zarobić kilkadziesiąt złotych fachowcom od tego....
radzę Ci tak, bo te ''kilkadziesiąt'' pln może być warte zdrowie a nawet życie.... Twoje i Twojej rodziny
nie wiem skąd jesteś/nie uzupełniłeś profilu/ ale jedyną mądrą podpowiedzią, byłoby podanie Ci adresu najbliższego serwisu kamperowego
ps. Panowie, zanim poradzicie dłubanie w gazie, w zabudowie kampera
czytajcie posty ''pytających'' i wyciągajcie wnioski...
nie każdy musi się na wszystkim znać..jeden jest dentystą, drugi krawcem a trzeci..mechanikiem..
i niech jeden drugiemu roboty nie odbiera..zwłaszcza gdy w innym fachu, nie jest delikatnie mówiąc ''mocny''
zibikruk - 2013-08-26, 10:06
Grześ ma rację - skorzystaj z tej podpowiedzi.
|
|