| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Padła 5 w skrzyni fiat ducato 2.5TD 1991
ccsrally - 2013-08-16, 20:19 Temat postu: Padła 5 w skrzyni fiat ducato 2.5TD 1991 Witam
dzisiaj wracaliśmy sobie z nad morza i koło Zielonej Góry piąteczka odmówiła współpracy tzn działa ale strasznie trajkocze. Jakby łożysko lub któryś ząb wyrwało.
Mam pytanko czy ktoś miał taką bolączkę i jak to rozwiązał?
Jeszcze nie oglądałem skrzyni ale może ktoś wie jakie oznaczenie ma skrzynia w moim silniku?
silnik 2.5TD 95km 1991 rok
pozdrawiam
gino - 2013-08-16, 20:22
miałem podobną sytuacje..
brakowało oleju
ccsrally - 2013-08-16, 20:25
i co po dolaniu ustąpiło?
dziwaczek - 2013-08-17, 08:00
U mnie też poleciało (piątka znikła, nie dała się zapiąć) i to nie z braku oleju (ale brak oleju wpływa znacząco nagatywnie na skrzynię musi być max).
Warsztat, oczekiwanie na części i koszt ok 1.5 tyś (skrzynia 88r). Uda się. Najlepiej dać od razu skrzynię do regeneracji lub takiej szukać, używki w dobrym stanie raczej nie znajdziesz.
Ja jakiś czas temu sam sobie załatwiłem skrzynię (zblokowała się na wstecznym biegu i tak zostało) była laweta (mam ADAC więc nie było problemu) dziwaczek znowu postał w warsztacie ale już jest oki. NIGDY NIE PRÓBUJCIE WYBUJAĆ KAMPERKA (1-wsteczny itp.) JAK SIĘ ZAKOPIE bo rozwalicie skrzynię przez własna głupotę
gino - 2013-08-17, 09:34
| ccsrally napisał/a: | | i co po dolaniu ustąpiło? |
tak...
5ty bieg ma to do siebie że jest ''dołożony '' do skrzyni 4 biegowej w osobnej obudowie
w mojej skrzyni była tam...woda , mimo że w skrzyni..był olej
woda dostawła się przez nieszczelność dekla zakrywającego 5bieg
prblem polega na tym, że aby olej był w obudowie 5 biegu, musi być na maksymalnym poziomie..
jak chcesz zobaczyć co dzieje się z 5tką,to łatwo tam zajrzeć bez wyjmowania skrzyni..wystarczy zdjąć dekiel widoczny od strony lewego koła , jeśli będziesz to robił sam..a nie w warsztacie kup silikon i benzynę do umycia połączenia dekla z obudową skrzyni i uszczelnienia przy składaniu
oczywiście piszę o PEUGEOCIE J5..
ale chyba/pewności nie mam/ w Fiacie jest podobnie..
piotr1 - 2013-08-17, 21:20
Jak miałem kampera na ducato to wyskakiwała mi piątka jak troszkę się pojeździło i olej się zrobił rzadki.
dziwaczek - 2013-08-18, 09:39
| piotr1 napisał/a: | Jak miałem kampera na ducato to wyskakiwała mi piątka jak troszkę się pojeździło i olej się zrobił rzadki. |
One tak mają
CORONAVIRUS - 2013-08-18, 16:52
| dziwaczek napisał/a: | | piotr1 napisał/a: | Jak miałem kampera na ducato to wyskakiwała mi piątka jak troszkę się pojeździło i olej się zrobił rzadki. |
One tak mają |
dokładnie tak jest jak zużywają się ząbki na kółkach , następnym etapem jest zniknięcie tego biegu czas szukać części
ccsrally - 2013-08-19, 14:30
Hej
w niedziele rozebrałem dekielek od skrzynki i wyleciały mi 4 zęby piątego biegu. Olej był bo przed rozebraniem sprawdziłem ,może nie było go max ale ponad 3/4 stanu. Co do objawów to jechałem i żadnego szarpnięcia czy walnięcia nie było. chyba zmęczenie materiału.
No i chyba muszę zacząć szukać skrzyni.Są na alledrogo regenerowane po jakieś 2tyś.
Może ktoś z forumowiczów ma taką na zbyciu lub może kogoś polecić gdzie można takową kupić.
Aha jeszcze jedno pytanko czy skrzynka z ducato po 94 roku z silnika 2,5tdi 115 koni pasuje do 2,5 td 95km?
pozdrawiam
gino - 2013-08-19, 14:58
nie kupuj, tylko daj do specjalizującego się w skrzyniach warsztatu, to są proste do naprawy skrzynie, a po wykonaniu usługi dostanies pisemną gwarancje
u nas, w b.dobrym warsztacie koszt samej robocizny /remont skrzyni/ to 350-400pln+wyjęcie założenie 300-350
reszta to części i olej
remont mojej kosztował o ile pamiętam poniżej 1500pln /całość kosztów/
ccsrally - 2013-08-19, 15:07
a mozesz kogoś polecić?
gino - 2013-08-19, 17:30
tak, ale w Warszawie...
we Wrocławiu nikogo nie zam
dziwaczek - 2013-08-19, 19:30
| No name napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: | | piotr1 napisał/a: | Jak miałem kampera na ducato to wyskakiwała mi piątka jak troszkę się pojeździło i olej się zrobił rzadki. |
One tak mają |
dokładnie tak jest jak zużywają się ząbki na kółkach , następnym etapem jest zniknięcie tego biegu czas szukać części |
Dokładnie tak się stało. Teraz już jest naprawione
piotr1 - 2013-08-19, 20:13
| dziwaczek napisał/a: | | No name napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: | | piotr1 napisał/a: | Jak miałem kampera na ducato to wyskakiwała mi piątka jak troszkę się pojeździło i olej się zrobił rzadki. |
One tak mają |
dokładnie tak jest jak zużywają się ząbki na kółkach , następnym etapem jest zniknięcie tego biegu czas szukać części |
Dokładnie tak się stało. Teraz już jest naprawione |
Szerokiej drogi. Pozdrawiamy
ccsrally - 2013-08-20, 16:25
hej
Gino może być warszawa można porównać ceny itp
pozdrawiam
Bim - 2014-07-13, 17:59
U mnie tez padł V bieg odkręciła się śruba na choince wałka V po oddaniu do znachora i naprawie V biegu i dodatkowo przesuwki 1 biegu skrzynia po samodzielnym demontażu i ponownym montażu i przy okazji wymiany kpl. sprzęgła Chodzi jak masełko tylko jest jedno ale na 3 biegu jak silnik jest na wysokich obrotach przed redukcją na 2 bieg dźwignia zmiany biegów dostaje strasznych wibracji
zastanawiam się czy ja popełniłem jakiś błąd przy montażu skrzyni czy to wynika z czegoś innego?
Mikojaj - 2014-07-15, 06:37
| ccsrally napisał/a: | | a mozesz kogoś polecić? |
Znam dobrego skrzyniarza w Opolu.
600317714 Andrzej
Powiedz że masz namiary od Mikołaja, powinno być taniej.
Zrobisz nie zrobisz zapytać o cenę możesz
serwan - 2016-09-05, 08:25
| gino napisał/a: | tak, ale w Warszawie...
we Wrocławiu nikogo nie zam |
hej,
a kto to robi w Wawie? z kamperem nabyłem drugą skrzynię, i na wszelki wypadek bym ją chętnie oddał do wyremontowania
pozdrawiam
serwan
roldis - 2016-09-05, 10:17
napisz co to za sprzet z którego roku , generalnie koszt naprawy skrzyni kosztuje ok 3tys zl - jezeli wizualnie i pobieznie skrzynia spelnia podstawowe kryteria , to najlepiej zamontowac ją do auta i sprawdzić - co prawda to pare godzin roboty ale moze czasmi mozna na tym coś wygrać - przy zalozeniu ze sobie sam to zrobisz
martini44 - 2016-09-05, 13:56
a i mojemu teściowi padła 5-ka.... w zeszłym tygodniu wrócił z Tyrolu na 4 biegu..... szukamy skrzyniarza na Śląsku
roldis - 2016-09-05, 15:12
zeby dostać sie do 5 biegu wystarczy zdemontowac pierwszą najmniejszą jej część - w zasadzie sam dekiel i juz będzie wiadomo co sie stalo - zeby wymienić np jego synchronizator czy koło zębate nie wymaga to jakiejś specjalnych umiejetnośći , zabawa jest zazwyczaj z jedenie z jego zatrzaskami
Wojciechu - 2016-09-05, 17:10
| roldis napisał/a: | | zeby dostać sie do 5 biegu wystarczy zdemontowac pierwszą najmniejszą jej część - w zasadzie sam dekiel i juz będzie wiadomo co sie stalo - zeby wymienić np jego synchronizator czy koło zębate nie wymaga to jakiejś specjalnych umiejetnośći , zabawa jest zazwyczaj z jedenie z jego zatrzaskami |
Może i jest to proste - bo niby piątka to nadbieg poza skrzynią. Zastanawia mnie jednak dlaczego tak trudno znaleźć doktora od skrzyń w Łodzi. Przeciętny mechanik nie chcę słuchać o naprawie skrzyni, Wiem co piszę, w czerwcu trzy tygodnie wojowałem ze "zgubioną" piątką, zanim znalazłem magika w mieście Łodzi.
bzyku_snk - 2017-08-09, 12:30
odświeżam temat wracając z Międzyzdroji padł mi 5 bieg, dojechałem do szczecina. jest ktoś lub wiecie gdzie podjechać do mechanika kto by ogarnął naprawę bo do Przemyśla troche daleko jechac na 4 biegu
serwan - 2017-08-09, 12:41
| bzyku_snk napisał/a: | odświeżam temat wracając z Międzyzdroji padł mi 5 bieg, dojechałem do szczecina. jest ktoś lub wiecie gdzie podjechać do mechanika kto by ogarnął naprawę bo do Przemyśla troche daleko jechac na 4 biegu |
jak się jednak zdecydujesz na powrót to mogę Ci podać telefon do człowieka gdzie ja robiłem (wawa); szanse na to że zrobi od ręki są żadne, ale zawsze to bliżej niż Przemyśl..
no i trochę z własnego doświadczenia - jak masz problem z 5, to staraj się też nie nadużywać wstecznego
powodzenia i pozdrawiam
serwan
eler1 - 2017-08-09, 14:46
sprawdź olej w skrzyni bo na 4 biegu nie dojedziesz
dziwaczek - 2017-08-09, 14:55
Dojedzie, ale musi jechać powoli max. 60km/h, olej w skrzyni trzeba sprawdzać koniecznie bo od jego braku właśnie pada piątka - dostęp do bagnetu jest paskudny.
bzyku_snk - 2017-08-09, 15:25
najlepsze jest to ze w tamtym roku zmieniałem olej w skrzyni przy okazji wymiany oslony przegubu wewnetrzego
dziwaczek - 2017-08-09, 15:38
Olej to tylko jeden z czyników? Powinien być wlany do poziomu maximum.
bzyku_snk - 2017-08-09, 17:13
faktycznie sprawdzilem poziom oleju i jest na min wiec albo mechanik malo wlał albo gdzieś wycieka czego nie widać, czy dolewa sie przez bagnet czy w innym miejscu? i kolejny pytanie czy w czasie wymiany koła zębatego trzeba bedzię skrzynie wyciągać czy tylko dekielek odkręcić bo gdzieś w necie wyczytałem
dziwaczek - 2017-08-09, 19:36
Olej można dolewać tam gdzie jest bagnet. Kupiłem kiedyś taki olej do skrzyni co miał specjalną rurkę do dolewania. A ktoś może pamięta jak to olej bo mam sklerozę
Odnośnie naprawy "5" to podono można wymienić po zdjęciu dekielks ale u mnie wyciągali skrzynię i zawoźili.
Rambler - 2017-08-09, 20:01
| bzyku_snk napisał/a: | odświeżam temat wracając z Międzyzdroji padł mi 5 bieg, dojechałem do szczecina. jest ktoś lub wiecie gdzie podjechać do mechanika kto by ogarnął naprawę bo do Przemyśla troche daleko jechac na 4 biegu |
Ja na 4-ce już z 15 tysięcy przerobiłem...
Gewehr - 2017-08-09, 20:17
Dolewasz olej tylko i wyłącznie, przez bagnet. V bieg naprawiasz na samochodzie.
Bim - 2017-08-09, 20:28
Wróciłem kiedyś na 4 biegu z Grecjii
Spokojnie dojedziesz na czwórce tylko trochę Ci to zajmie.
McGali - 2017-08-09, 20:30
| bzyku_snk napisał/a: | | ... czy dolewa sie przez bagnet czy w innym miejscu?... |
Przez bagnet z lekka niewygodnie. Ja wykręcam czujnik wstecznego.
sweetek - 2017-08-10, 07:28
najwygodniej dolewac chyba rurką ze strzykawką, zero problemu i rozlanego oleju.
bzyku_snk - 2017-08-10, 13:34
Dorwalem znajomego z kanałem i ku mojemu zdziwieniu niby wszystko w porządku. Dziwi nas tylko to że śruba 32 zestawu synbyła odkrecona i normalnie w rękach się dokreca. I ogólnie wszystko luźne bylo
Lutek - 2017-08-10, 15:22
Olej to TUTELA 80W-90
amples - 2017-08-10, 16:10
| bzyku_snk napisał/a: | | I ogólnie wszystko luźne bylo | Jeśli było luźne to pierścień przesuwny nie zazębiał ,śruba powinna być dociśnięta i zabezpieczona .
Czy aby te zęby nie są już zjechane i w jakim stanie są na pierścieniu.
Gewehr - 2017-08-10, 16:15
Jak zęby na kole ok, to odwrócić przesuwkę i dalej w drogę. Nakretki na klej i mocno dokręcić. Bez dekla nie sprawdzać biegów!
Edit : przesuwki nie odwrócisz.
bzyku_snk - 2017-08-10, 16:28
Dokrecilem śrubę ale nie odwrocilem przesowki i po złożeniu dalej to samo czyli po wrzuceniu biegu tyrkotanie. Amples nie wiem jak wygląda nowe ale chyba też mi się małe wydają. Jutro rozbieramy wszystkie zebatki to zobaczymy. Znajomy podpowiedzial że mogą być sprężyny na synchronizatorach
amples - 2017-08-10, 16:35
| bzyku_snk napisał/a: | | le chyba też mi się małe wydają | Mogą być również na pierścieniu-przesuwce wytarte ,trzeba ją wyjąć i sprawdzić , a w tym przypadku nie wiem czy się da odwrócić przesuwkę , nie jest symetryczna,
https://www.youtube.com/watch?v=QwJz-7-Letk
mcfly - 2017-08-16, 16:41
Nie wiem czy się śmiać czy płakać, zrobiłem 4tyś kilometrów na urlopie i 20 km od domu padła mi skrzynia. tylko odwrotnie jak w temacie piątka mi tylko została. Jakoś się doturlałem - na pierwszych 4 biegach jakby kto wrzucił do skrzyni wiadro gwoździ. Prośba do Gino - czy mógłbyś mi dać namiary na tego skrzyniarza w okolicach Warszawy o którym wspominasz na początku wątku? Przy okazji wrzuciłem 12 bezpłatnych miejscówek w Chorwacji tutaj: miejscowkict.pl
erikson - 2017-08-17, 16:28
| mcfly napisał/a: | | Przy okazji wrzuciłem 12 bezpłatnych miejscówek w Chorwacji tutaj: miejscowkict.pl |
ja nie moge odczytac tych punktów-nie widac ich?
CORONAVIRUS - 2017-08-17, 17:02
| bzyku_snk napisał/a: | | Dokrecilem śrubę ale nie odwrocilem przesowki i po złożeniu dalej to samo czyli po wrzuceniu biegu tyrkotanie. Amples nie wiem jak wygląda nowe ale chyba też mi się małe wydają. Jutro rozbieramy wszystkie zebatki to zobaczymy. Znajomy podpowiedzial że mogą być sprężyny na synchronizatorach |
wielowypust na kółku uszkodzony /zerwany ... jak oska cała/ wielowypust na niej / to wystarczy nowe kółko .
mcfly - 2017-08-20, 07:45
| erikson napisał/a: | | mcfly napisał/a: | | Przy okazji wrzuciłem 12 bezpłatnych miejscówek w Chorwacji tutaj: miejscowkict.pl |
ja nie moge odczytac tych punktów-nie widac ich? |
Na służbowym mojej żony też nie widać. Prawdopodobnie IT wyłączyło jej obsługę skryptów js. Pewnie u Ciebie jest coś podobnego. Spróbuj na innym kompie lub telefonie. Aha i trzeba trochę poczekać bo strona ładuje około 500 miejscówek. Będę wdzięczny za info zwrotne czy się udało.
erikson - 2017-08-20, 09:14
na mozili nadal nie działa, a na chrome owszem,czy ktos juz konwertował te punkty dla AM dla androida?
onionskin - 2017-08-20, 17:05
https://sites.google.com/site/poiconverter/
mcfly - 2017-08-20, 19:56
Co to znaczy AM dla androida?
erikson - 2017-08-21, 08:35
skrot do automapy
bzyku_snk - 2017-08-22, 11:03
dzięki uprzejmości panu ze sklepu motoryzacyjnego ze szczecina który bardzo pomógł w poszukiwaniu części do 5-go biegu ze względu że się ich nie produkuje był wielki problem ze znalezieniem, jednak udało się w magazynie w Częstochowie znaleźć kpl oryginalną przesuwkę a także koła i resztę częsci na allegro (koszt ok 1000pln) po założeniu i zalaniu nowego oleju bieg wrócił jak również i ja do domu :-) jednak problem z wybyjaniem 5 biegi po puszeniu gazu dalej został. co to może być? na zdjęciach widać co było problemem niedziałającego 5go biegu
mcfly - 2017-08-22, 12:55
| erikson napisał/a: | | na mozili nadal nie działa, a na chrome owszem,czy ktos juz konwertował te punkty dla AM dla androida? |
Ja konwertowałwm na nawigację Garmina i jest ok.
mcfly - 2017-08-22, 14:48
Dorzuciłem też fajną darmową miejscówkę pod Chopokiem. w końcu zima idzie
Ciekawostka dla kogoś kto nie wie: Jak namierzyć miejsce które odwiedziliśmy a nie zapisaliśmy współrzędnych? Znajdujemy je na google maps-->prawy przycisk myszy-->z manu wybieramy "co tu jest?"-->na dole ekranu pojawi się adres i koordynaty.
mcfly - 2017-08-22, 17:21
No i sprawdziłem olej w skrzyni. Bagnet suchutki. Byłem u chłopa przed urlopem żeby zlikwidować wyciek. Okazało się że to był uszczelniacz na półosi. Tak mi uszczelnił wyciek że skrzynia się posypała. Zastanawiam się teraz jak go zmusić żeby partycypował w kosztach.
CORONAVIRUS - 2017-08-22, 19:17
| mcfly napisał/a: | | No i sprawdziłem olej w skrzyni. Bagnet suchutki. Byłem u chłopa przed urlopem żeby zlikwidować wyciek. Okazało się że to był uszczelniacz na półosi. Tak mi uszczelnił wyciek że skrzynia się posypała. Zastanawiam się teraz jak go zmusić żeby partycypował w kosztach. |
jaką masz pewność ,że to był jedyny wyciek i dlaczego nie reagowałeś w trakcie wyciekania oleju ? Przecież auto musiało zostawiać ślady ... szukasz winnego ?zacznij od siebie .
mcfly - 2017-08-23, 11:12
Ciekawa logika.
|
|