| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - opłaty drogowe w Grecji
marcylrex - 2013-08-19, 19:16 Temat postu: opłaty drogowe w Grecji mam pytanie, jaka może być opłata za przejazd trasą z Salonik do Joanniny kamperem do 3,5 t ? Jak z noclegiem na tej trasie?
Pozdrowienia z Albanii
MiGa - 2013-08-20, 10:57
Jechalismy 3 dni temu ta trasą . Kamper zaliczono do 3 kategorii zaplacilem dwa razy po 6 eur i raz 3 eur.Po drodze oczywiscie na autostradzie problem z noclegiem. My dotarlismy do Ioanniny i spalismy na campingu. Kamper oraz 2 osoby dorosle plus prad 24 eur
Duduś - 2013-08-20, 11:23
Przed Salonikami można wjechać na plaże w miejscowości Methoni i tam za darmo na placyku ( wjeżdzając do miejscowości jedziesz nad morze a potem w prawo i wzdłuż morza prawie do końca drogi) dookoła pełno knajpek
Camper Diem - 2013-08-20, 17:52
dla zainteresowanych oficjalna strona Egnatia Odos - autostrady wschód-zachód
http://www.egnatia.eu/pag...t.asp?id=5&la=2 (english)
tutaj jest info o płatności: http://www.egnatia.eu/pag...sp?la=2&id=3429
z Salonik będą 2 (tak podaje MiGa) lub 3 bramki po 6E (plus 3E obwodnica Salonik, jeżeli się jedzie ze wschodu, albo od Evzoni).
tu info o parkingach autostradowych (Rest Area): http://www.egnatia.eu/fil...7072012_Eng.jpg
w zeszłym roku odpoczywaliśmy na jednym z nich (Taksiarchi) i nie ma problemu z noclegiem, nie wiem natomiast jak z bezpieczeństwem
jeżeli jedziesz tą autostradą na nocleg można zjechać 10km do Verginy- jest tani stellplatz, jest darmowy parking, a rano można zwiedzić muzeum- warto!
Camper Diem - 2013-08-20, 17:54
| Duduś napisał/a: | | Przed Salonikami można wjechać na plaże w miejscowości Methoni |
daj jakieś zdjęcia, jestem ciekaw czy to może być alternatywa dla plaży Korinos?
Duduś - 2013-08-20, 19:27
Zdjęcia w relacji z Albanii
Camper Diem - 2013-08-20, 19:38
| Duduś napisał/a: | | Zdjęcia w relacji z Albanii |
no tak, to oczywiste
a możesz dać linka do tej relacji, bo nie potrafię znaleźć?
WODNIK - 2013-08-20, 21:42
Chodzi o tę relację;
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16476
Pozdrawiam
Camper Diem - 2013-08-21, 06:28
WODNIK dzięki nie wiem jak ja szukałem
nie spodziewałem się zdjęć z Grecji w relacji z Albanii, a tu proszę
Teraz widzę, że mogłem zignorować znak zakazu pow. 3,5t lub go objechać, nie patrzeć na knajpy tylko dojechać do Methoni, bo faktycznie spokojne miejsce.
Zdjęcia Dudusia i JarkazPolski potwierdzają moją wcześniejszą opinię, zbudowaną na podstawie zdjęć z Google Earth, że Methoni lepsze na nocleg niż Korinos (w tym roku było tłoczno i głośno).
Duduś mam pytanie: czy w Methoni plaża czysta, czy jest woda/prysznic?
Duduś - 2013-08-21, 07:17
Gdy byliśmy to byławoda deczko zielona i trochę wodorostów na plaży się walało, ale 200m od miejscówki był mały port, w którym ładowali mule na auta, za którym morze było czyste i na plaży był prysznic
Camper Diem - 2013-08-21, 07:28
dzięki Duduś
chris_voyager - 2013-08-31, 15:52 Temat postu: Re: opłaty drogowe w Grecji
| marcylrex napisał/a: | mam pytanie, jaka może być opłata za przejazd trasą z Salonik do Joanniny kamperem do 3,5 t ? Jak z noclegiem na tej trasie?
Pozdrowienia z Albanii |
Sprawdzone też (dwukrotnie we wrześniu 2012) mamy miejsce za Katherini w miejscowości Kalivia Varikou - kilka minut po zjeździe z autostrady, przy samej plaży: 40°11'4.11"N, 22°33'46.81"E. Miejsce w zasięgu gdy wieczorem przekracza się granicę Macedońsko - Grecką a z niego można z kolei bez większej gimnastyki dojechać na Węgry.
Być może w tym roku znowu z niego skorzystamy ... bo właśnie zaczynamy przygotowania do wyjazdu
marcylrex - 2013-08-31, 16:30
dzięki Wszystkim za odpowiedź, ale odczytałem ja dopiero teraz po powrocie.
Do Salonik jechaliśmy jednak przez Zagórie z kanionu Vikos, trasa piękna.
Odnośnie obwodnicy Salonik, obwodnica jest bezpłatna w obie strony.
Staliśmy na na dziko przez tydzień na Sithoni.
pabloarmando - 2013-09-01, 17:54
| marcylrex napisał/a: | | Staliśmy na na dziko przez tydzień na Sithoni. |
Ja prawie 2 tygodnie też na Sithoni. Nie widziałem na żadnej plaży ani jednego polskiego auta.... mnóstwo Czechów, Włochów i po troszku innych nacji. Jednak Polaków wcale... wszyscy się poukrywali
marcylrex - 2013-09-01, 18:11
prawda, a Włochów to dostatek.
don Mateo - 2013-09-02, 11:48
dlaczego mieli się pochować ??!! byłem objazdem przez dwa tygodnie na Kassandrze i na Sithonii ; tylko 4 dni na znanym mi campingu a reszta na dziko , do maluchów nie należę a i trzy inne załogi polskie spotkałem nie mówiąc o zwykłych polskich turystach , i tak dodam - z reguły postoje moje były jak najbliżej morza czyli na plażach
Camper Diem - 2013-09-02, 12:13
my przez prawie 40-dni spotkaliśmy 5 kamperów z Polski, jeden razem z nami wyjeżdżał z Grecji, a ze trzy w tym samym czasie wjeżdżały (granica w Evzoni). no ale Grecja ma tak długą linię brzegową, że wcale mnie to nie dziwi
aDaMoS - 2013-11-29, 17:51
Ponoć w Grecji rozpowszechnia się nowy system płacenia za przejazd autostradą:
http://www.wiocha.pl/1023...jazd-autostrada
|
|