Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Szwecja - Szwecja 2013 po raz pierwszy kamperem ... / z Tolami :)

CORONAVIRUS - 2013-08-21, 02:38
Temat postu: Szwecja 2013 po raz pierwszy kamperem ... / z Tolami :)
W tym roku zaatakowaliśmy część Skandynawii , pojechaliśmy tam dwoma autami w 7 osób razem z ekipą Tolo-digli czyli Iwonką , Tolosławem i Anią ....

Ambitny plan zawierał odwiedzenie 80 muzeów w 14 dni pokonując 1500 km , przed startem rozgrzewaliśmy się weekendowo nad zatoka Pucką omawiając wraz z innymi ekipami z CT / i nie tylko / warunki wspólnego przeżycia w zgodzie i jako takim zdrowiu ... co nam z tego wyszło postaram się pokazać w kolejnych filmikach ...ciągle namawiam Krystynę Cz . by zgodziła się na podłożenie głosu jako narrator ... zobaczymy co z tego wyjdzie .

życzę miłych doznań , część pierwsza zawiera tylko jeden dzień , który zakończył się u mojej cioci mieszkającej tam już od...no prawie od zawsze . Materiału mam tyle , że na samą myśl o jakimś poskładaniu czegoś z czymś już mi się nie chce ale wspomnienia odżywają ... całość zapisywały cztery aparaty fotograficzne/ jeden z wielką lufą / , dwa telefony , jedna kamera na szybie , która nagrała cały przejazd po Szwecji i ta najważniejsza , ta w mojej dłoni , ta której częściej kończyła się bateria niż bym często tego chciał .

By nie trzymać nikogo w napięciu powiem tylko tyle ... gdybym mógł to w 10 min się pakuję i wracam , tam jest zwyczajnie zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący nie do opisania , kamperowcy mają tam raj na ziemi ...

SlawekEwa - 2013-08-21, 06:38

Adam odżywają wspomnienia z 2000 roku kiedy odkrywaliśmy Szwecję - 1 Polonez, 2 namioty i 4 osoby :spoko Czekam na dalsze części filmów :pifko
kodi - 2013-08-21, 07:44

Adaś fajnie się to ogląda. Super zmontowany filmik i ten podkład muzyczny. I najlepsze to ta stara tabliczka ul.Świętojańska. Napisz, gdzie byliście, gdzie stacjonowaliście no i najważniejsze ciągle słyszę, że jest to super miejsce dla kamperowców - ale konkrety. Co sprawia, że warto tam jechać.
Pozdr

Camper Diem - 2013-08-21, 08:32

No name napisał/a:
tam jest zwyczajnie zmieniono automatycznie na - bardzo interesującyście nie do opisania , kamperowcy mają tam raj na ziemi ...

bardzo interesującyście - forumowy cenzor jeszcze bardziej podnosi apetyt :haha:
oprócz filmików napiszesz coś o odwiedzonych miejscach? chętnie przeczytam :spoko

Tolo-Digli - 2013-08-21, 10:26

Jako jeden z uczestników tej wyprawy mogę jedynie zaświadczyć że Szwecja to nie
No name napisał/a:
kamperowcy mają tam raj na ziemi
,ale to kraj kamperów i koni.Co do moich komentarzy w filmie i przyszłych relacjach z wyprawy ,to na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to :aniolek :aniolek :aniolek :haha: :haha: :haha: .Korzystając z okazji pragnę oficjalnie podziękować Joli i Adamowi za profesjonalne przygotowanie całej wyprawy,oboje są w tym świetni i poradzili sobie doskonale,Jolu -Adamie wskażcie kolejny kierunek i powiedzcie kiedy mamy się pakować - DZIĘKUJEMY :spoko
Brat - 2013-08-21, 11:06

Jestem pod wrażeniem ... Dawaj dalej !
PS. Nie rozumiem tylko tego szczególnego zainteresowania kolorową torebką ... 2:00 - 2:09 ;)

Tolo-Digli - 2013-08-21, 12:31

Brat napisał/a:
Nie rozumiem tylko tego szczególnego zainteresowania kolorową torebką ... 2:00 - 2:09
Ani udało się usiąść na mokrej ławce :haha:
CORONAVIRUS - 2013-08-21, 12:37

Braciszku .... patrz "głębiej " w kadr ...cokolwiek to znaczy :lol: oczywiście w nawiązaniu do poprzedzającego ujęcia :haha: nijak inaczej .

Tolo ... jeszcze mam parę haków na Ciebie :haha: ale co powiem to powiem ... się gra co ? SIĘ GRA :spoko

Krzysiek .... nie mam pojęcia czy coś napiszę , boję się kolejnego kubeczka :) a na poważnie to mam w planie narrację w trakcie klipu tylko coś mi nie wychodzi dźwiękowo i daleko mi do Suzina czy pani Krystyny CZ .... pewnie to kwestia sprzętu którego nie mam .... pewnie zrobię próbę i dam Wam do oceny czy iść tą drogą , sam często się łapię na tym , że lektor mi przeszkadza w trakcie oglądania czegoś tam w TV ... zobaczymy . :spoko

Jedno jest pewne , sklejanie takiej wyprawy w klip to czasochłonna robota , pierwsza część zajęła 4 h a to tylko ponad 8 minut "sklejki" . Brat pewnie coś o tym wie więcej :-P

janusz - 2013-08-21, 12:49

No name napisał/a:
boję się kolejnego kubeczka

E tam, Adaś staraj się, może teraz posprzeczamy się o statuetkę. :-P
Wszystko w Twoich rękach. :spoko

Camper Diem - 2013-08-21, 13:55

No name napisał/a:
Krzysiek .... nie mam pojęcia czy coś napiszę ,

będę namawiał, lubię słowo pisane :szeroki_usmiech

marekoliva - 2013-08-21, 22:30

Adam ciąg dalszy KIEDY ?
CORONAVIRUS - 2013-08-21, 22:52

Jak mnie wena najdzie :haha: trochę trenuję opcje programu do robienia filmików , nie chce mi się pisać , opisywać bo to już było , nie raz i nie dwa . Wielu twierdzi , że w zimie , jak się nudzą to czytają te historie , ja już teraz wiem , że w zimie się nudzić nie będę :)

Sam się łapię na tym , że wolę pooglądać niż przebrnąć przez strony opisów z wycieczek i urlopów . Może idę na łatwiznę a może zaczynam wyznawać pogląd , że jak zdjęcie warte 1000 słów to ruchomy obraz może 2000 .... szkoda , że film nie przenosi zapachów , wibracji , spojrzeń z za pleców albo przeczuć .... a może i przenosi tylko ja nic o tym nie wiem ;)

marekoliva - 2013-08-21, 23:19

No name napisał/a:
zdjęcie warte 1000 słów to ruchomy obraz może 2000

może tak może nie, ale coś w tym jest. Filmik który wstawiłeś jest super wg mnie pełen treści. Czyli następny poproszę.

piotr1 - 2013-08-21, 23:44

Loguje się do ciekawego tematu :spoko :spoko
CORONAVIRUS - 2013-08-25, 01:27

Część 2 :bigok

fest2 - 2013-08-25, 08:21
Temat postu: dobre
No dobre !!! - "staraj się Adaś staraj" :spoko
SlawekEwa - 2013-08-25, 09:01

Adam lektor głośniej - podkład muzyczny trochę ciszej :bigok
Skalniaki - 2013-08-25, 09:35

Jak zwykle szacun Adam. Nic dodać, nic dołożyć. Krysia Cz. nie potrzebna. :brawo
W P.S. namiary GPS i wszystko jasne :)
Napij się :piwo:

CORONAVIRUS - 2013-08-25, 10:35

Dzięki ...Staram się i uczę się ...następny będzie lepszy , mam przynajmniej taką nadzieję :haha:

YT też nie jest idealny , wykryli drżenia w obrazie co naturalne jak się kręci z ręki kamerka ważącą bardzo mało , poprawili i ..... i ujęcia z kamery na szybie razem z datą zaczęły falować :( tak już zostanie ... :-/

Sławek , wezmę pod uwagę sugestię , sklejam to w słuchawkach gdzie dźwięk jest bardzo wyraźny ...być może odsłuchując na laptopie wahania głośności są bardziej zauważalne ... zwrócę na to większą uwagę .... ogólnie dochodzę do wniosku , że świat poszedł do przodu na tyle by zmienić już sprzęt na lepszejszy :lol: a te indycze popisy mają zagłuszyć tylko to czego dzieci nie powinny usłyszeć :haha: :haha: :haha:

:spoko

SlawekEwa - 2013-08-25, 11:32

Ciekaw jestem dalszej trasy, bo wasza podróż pokrywa się z naszą sprzed 13 lat. Mamy film ale zapisany na VHS :(
szymek1967 - 2013-08-25, 11:50

80 muzeów ?

ps. jestem z rodziny historyków ,dziadek wykładał historie ,tata mój był doktorem archeologii ,sam lubie zwiedzać przybytki osobliwości ale zeby osiemdziesiat ...

to nie na mój łeb :mrgreen:

CORONAVIRUS - 2013-08-25, 11:57

SlawekEwa napisał/a:
Ciekaw jestem dalszej trasy, bo wasza podróż pokrywa się z naszą sprzed 13 lat. Mamy film ale zapisany na VHS :(

Sławek ...głowa do góry , łatwo to przegrać na cyfrówkę .... założę się jednak już teraz , że trasy mieliśmy tylko pozornie podobne :roll: Tolka kamper jeszcze jakiś czas będzie odpoczywał i dochodził do siebie :haha:
Szymek ... plan to plan a życia nie da się zaplanować ...zresztą z czegoś trzeba odcinać , więc lepiej mieć w zanadrzu :haha:

marekoliva - 2013-08-25, 22:07

Adam mam nadzieję, że niedzielę poświęciłeś na produkcję cz. 3, pomysł z lektorem super. Na początku słyszalna lekka trema, po której pod koniec nie ma śladu. Fakt podkład muzyczny odrobinę ciszej. :brawo
CORONAVIRUS - 2013-08-25, 22:24

część 3 właśnie się przesyła na YT , tym razem bez lektora , który miał wolną niedzielę :lol:

ooooooo i już jest :haha:

kodi - 2013-08-25, 22:42

Świetny materiał a lektor jeszcze lepszy. A do tego ten podkład muzyczny. Jak dołożymy padający deszcz to wychodzą emocje jak w jakimś thilerze.

Ach widzę, że przemyciliście cole z biedrony :wyszczerzony:

Kiedyś muszę zgłębić temat takich montaży. Znam się na grafice, ale o tym nie mam pojęcia.

Pozdr :spoko

marekoliva - 2013-08-25, 23:06

No name napisał/a:
tym razem bez lektora , który miał wolną niedzielę

Dałeś mu wolne?? szkoda

Den-tal - 2013-08-25, 23:22

Bardzo ladna relacja tym bardziej ze to prawie moje domowe pielesze.W Eksjö mieszka moja starsza corka i to tylko ca 150 km od mojej chalupy. No i pare uwag na zakonczenie: nie odwiedziliscie dwoch pieknych muzeow marynistycznych ktore mieliscie po drodze. Jedno w Karlskronie i drugie w Kalmarze( muzeum "Korony" ktore jest rownie ciekawe jak Wasamuseum) No i moze jeszcze troche( to juz na przyszlosc) szwedzkiego kamperowego savoir vivre : na przydroznych parkingach nie powinno sie biwakowc tzn rozstawiac krzesel, rozwijac markizy etc. , jako ze tego rodzaju zachowania kamperowiczow powoduja bardzo szybko postepujace w Szwecji ograniczenia dotyczace kamperow( zakazy parkowania,nocowania) z czym sie mozna spotkac wlasnie w m.in. w Karlskronie.No i czekamy na wiecej, chetnie z lektorem :bigok
CORONAVIRUS - 2013-08-25, 23:35

Do Karlskrony to jeszcze dojdziemy ...spoko... przecież trzeba gdzieś wsiąść na prom do domu :lol: Mieliśmy do wyboru kilka opcji muzeów tematycznych , często / zamiast / wybieraliśmy cukiernię albo dalszą trasę no i ten czas , czas nas lekko sprężał choć nie deptał po piętach , jak się trzymasz planu to mało może zaskoczyć ...

Kamperowcy szwedzcy / jest ich ponad 90 % z tych widzianych na trasie / nocują chyba tylko na wypełnionych po brzegi kempingach , na dziko widzieliśmy tylko Szwajcarów , Niemców , Holendrów i ciągle jednego kampera z Polski ...za nami :haha: Trudno ocenić jak korzystają / o ile w ogóle korzystają / z miejsc postojowych o których , zapewne , opowie lektor :lol: w następnych odcinkach :spoko :spoko :spoko

jarekzpolski - 2013-08-29, 13:33

No name napisał/a:
...daleko mi do Suzina czy pani Krystyny CZ ....

Pani Krysia jest do wynajęcia: głos
tanio nie będzie, ale jak ma być profi to wiesz... :szeroki_usmiech

No name napisał/a:
....
...Może idę na łatwiznę a może zaczynam wyznawać pogląd , że jak zdjęcie warte 1000 słów to ruchomy obraz może 2000 .... szkoda , że film nie przenosi zapachów , wibracji , spojrzeń z za pleców albo przeczuć .... a może i przenosi tylko ja nic o tym nie wiem ;)

mam nadzieję Adamie że jedno nie wyprze drugiego, że obie formy przekazu znajdą sobie miejsce. Zupełnie inne media, inne formy przekazu, inne wymagania i możliwości. Przekaz filmowy ze swoją lustrzaną wiernością i tekst który zostawia miejsce na interpretację.
Cieszy mnie że nastoletnia córa zabiera e-booka na wakacje i czyta. A i dobry film lubimy sobie czasem obejrzeć. Dlaczego nie ? A zapachy, wibracje ? Tu pomaga wyobraźnia. Książka wspomaga wyobraźnię. Właściwie to jej wymaga. Film blokuje. Taka specyfika medium. Nie oceniam. Korzystam z obu.

Relacja bardzo interesująca. Masz talent w tym kierunku. Z niecierpliwością czekamy na jeszcze…

Muszę pojechać do tej Skandynawi...Fajnie tam...Grzyby, rybole, mało ludzi...Łosiu był ?

CORONAVIRUS - 2013-09-01, 09:56

CZĘŚĆ 4

darboch - 2013-09-01, 21:10

jarekzpolski napisał/a:
Muszę pojechać do tej Skandynawi...Fajnie tam...Grzyby, rybole, mało ludzi...Łosiu był ?

Słyszę to od kilku dobrych lat :-P

CORONAVIRUS - 2013-09-02, 01:02

część 5 ....

[youtube][/youtube]

marekoliva - 2013-09-02, 22:28

Adam narrator znowu dostał wolne?
CORONAVIRUS - 2013-09-02, 22:54

Przecież niedziela wczoraj była ... :spoko kaca miał :-P
marekoliva - 2013-09-02, 22:55

No name napisał/a:
Przecież niedziela wczoraj była ... :spoko kaca miał :-P

Tak też myślałem, raz jeszcze wszystkiego dobrego :spoko

darboch - 2013-09-03, 10:21

W końcu miałem czas żeby na spokojnie zobaczyć i...fajne...bardzo fajne choć jak dla mnie za mało tzw szutru...podład muzyczny Talk Talk rewelacja a najbardziej podobał mi się motyw zakończenia 5 części

ps

Tolo coś złowił w końcu ? :-P

CORONAVIRUS - 2013-09-03, 10:27

Tolo i jego pasja ...to oddzielny temat ...sporo czasu zajęło mu odkrycie gustów smakowych rybek w Szwecji ...ale jak już odkrył tajemnicę to ... zobaczycie :haha:

Od połowy pobytu wiedział doskonale o co chodzi , nie imał się czynności uznawanych za ochydne , nawet łamał wędki co nie jest taką codziennością ...

pozdrówki :spoko

darboch - 2013-09-03, 10:34

Mam nadzieję że zaraziliście się Skandynawią i to nie był Wasz ostatni raz ?
Ahmed - 2013-09-03, 10:37

No name napisał/a:
Tolo i jego pasja ...to oddzielny temat ...sporo czasu zajęło mu odkrycie gustów smakowych rybek w Szwecji ...ale jak już odkrył tajemnicę to ... zobaczycie :haha:

Nie mogę się doczekać :slinka: :slinka:

CORONAVIRUS - 2013-09-03, 10:46

darboch napisał/a:

Ja tam jestem zachwycony , kombinuję jak szybko wrócić 8-)

CORONAVIRUS - 2013-09-14, 22:49

Część 6 .... Sztokholm 1

darboch - 2013-09-14, 22:52

No name napisał/a:
darboch napisał/a:

Ja tam jestem zachwycony , kombinuję jak szybko wrócić 8-)

wracacie na grzyby ?

CORONAVIRUS - 2013-09-14, 22:59

to by był odjazd co ? .... chętnie , tylko gdyby nie ta praca tu , ostatnio sporo się dzieje , więc czas ....czas...czas.... :lol:
piotr1 - 2013-09-14, 23:05

No name napisał/a:
Część 6 .... Sztokholm 1

SUPPPPPPPERRRR :spoko :spoko

darboch - 2013-09-14, 23:06

To dobrze...nie muszę Ci zazdrościć, że tam jesteś a ja nie :haha:
Tolo-Digli - 2013-09-17, 08:36

Adam mało kto wie że jesteś pasjonatem jazdy szybkimi windami i chyba zapomniałeś wstawić fotek z tej jakże wspaniałej dla twojego organizmu" ATRAKCJI "
CORONAVIRUS - 2013-09-17, 10:08

Tolo-Digli napisał/a:
Adam mało kto wie że jesteś pasjonatem jazdy szybkimi windami i chyba zapomniałeś wstawić fotek z tej jakże wspaniałej dla twojego organizmu" ATRAKCJI "

tak się krzywiłem , że nie poznałem siebie na fotach...dlatego ominąłem , myślałem , że to jakiś obcy :haha:

darboch - 2013-09-17, 10:31

Nie omijaj tylko zapodaj :-P
CORONAVIRUS - 2013-09-18, 23:17

Jakie piękne dziś wieczorem jest CT :bukiet:

Kolejna część gotowa ... Sztokholm II czyli część 7 :lol:

Tolo-Digli - 2013-09-30, 18:12

Koleś co się ociągasz :?: :?: :?:
CORONAVIRUS - 2013-09-30, 18:21

Tolo-Digli napisał/a:
Koleś co się ociągasz :?: :?: :?:

Ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ile muszę stracić czasu na poprawę Twoich fotek by się do czegokolwiek nadawały ... następnym razem to przeczytaj instrukcję obsługi aparatu przed urlopem :haha: :haha: :haha: Koleś ...ROZUMISZ ? :spoko

Tolo-Digli - 2013-09-30, 18:35

I właśnie w tym momencie dostajesz zakaz propagowania moich zdjęć i wykonanych na moim aparacie :-P
CORONAVIRUS - 2013-09-30, 18:45

Tolo-Digli napisał/a:
I właśnie w tym momencie dostajesz zakaz propagowania moich zdjęć i wykonanych na moim aparacie :-P

i właśnie od tej pory mogę ruszyć sprawę ...już nic mnie nie hamuje :-P

Tolo-Digli - 2013-09-30, 19:24
Temat postu: Zdjęcia o których Adam zapomniał (:
:haha: :haha: :haha:
CORONAVIRUS - 2013-09-30, 19:43

No Toluś.... teraz to tylko usiądź bo nie mam hamulców .... przygotuję się do odpowiedzi , zobaczysz ... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Tolo-Digli - 2013-09-30, 20:51

Ty się ciesz że chociaż ja odświeżam tą stronę ,na rękach mnie noś anie się czepiasz :aniolek
CORONAVIRUS - 2013-09-30, 20:52

Przecież ja tą relację TYLKO dla Ciebie pisze byś nie zapomniał o najlepszych wakacjach w życiu ... :mikolaj
Tolo-Digli - 2013-09-30, 20:55

No name napisał/a:
byś nie zapomniał o najlepszych wakacjach w życiu ...
tak sobie tłumacz :!:
darboch - 2013-10-01, 10:46

No name napisał/a:
Przecież ja tą relację TYLKO dla Ciebie pisze byś nie zapomniał o najlepszych wakacjach w życiu ... :mikolaj

najlepsze ciągle przed Wami a jak Tolo łowi to mam kilka miejscówek w Szwecji i Norwegii :-P

Tolo-Digli - 2013-10-02, 14:06

darboch napisał/a:
a jak Tolo łowi
ze mnie taki wędkarz jak i narciarz do zjazdu ze stoku wystarczy mi mokra trawa :haha: :haha: :haha: :aniolek
CORONAVIRUS - 2013-10-06, 17:27

część 8 :szeroki_usmiech

martini44 - 2013-10-06, 17:33

co to za lektor ?? :shock: :shock:
Tadeusz - 2013-10-06, 17:42

Adaś, mój długi urlop spowodował, że dopiero teraz nadrabiam zaległości. Twoje filmy są dla mnie miłą niespodzianką. Bardzo miłą.

Naprawdę sporo się z nich nauczyłem o Szwecji, tym bardziej, że nie znam tego kraju.

Stawiam zasłużone piwo i dziękuję. :spoko

CORONAVIRUS - 2013-10-06, 17:58

martini44 napisał/a:
co to za lektor ?? :shock: :shock:

no jak to jaki ? Pan Jan . Wisicie mi pół litra taniej wódki :diabelski_usmiech

Dziękuję za piwka :spoko

martini44 - 2013-10-06, 18:10

No name napisał/a:
Wisicie mi pół litra taniej wódk

chętnie pod warunkiem że razem wypijemy omawiając biznes :szeroki_usmiech

marekoliva - 2013-10-20, 19:46

Adam czy na 8 części zamierzasz zakończyć serial??? Weź się w końcu do roboty dość już lenistwa :spoko
CORONAVIRUS - 2013-10-20, 19:56

Się wezmę...jak dojdę do siebie po solankach... ale słucham się , słucham ... :spoko
Tolo-Digli - 2013-10-20, 19:59

Ty ODKLEJONY ile można czekać
piotr1 - 2013-10-27, 17:55

Suuuuppppeeerrr :spoko :spoko :spoko
piotr1 - 2013-11-02, 20:52

Czy będzie cd.? :spoko
CORONAVIRUS - 2013-11-02, 20:57

Będzie Piotruś .... ostatnio sporo innych zajęć łącznie z remontami w chacie , więc z czasem kiepsko ... damy radę :spoko
piotr1 - 2013-11-02, 21:36

Adaś czekamy z niecierpliwością :spoko :spoko :spoko
Tolo-Digli - 2013-11-22, 12:06

piotr1 napisał/a:
Adaś czekamy z niecierpliwością
No i sobie czekamy :!: :diabelski_usmiech
CORONAVIRUS - 2013-11-22, 12:34

nastrajam się :bajer
Bystrzaki - 2013-11-22, 16:04

Adam odklej się od warsztatu i zrób ludziom przyjemność.Chętnie pooglądamy z tobą Szwecje :spoko
piotr1 - 2013-11-22, 17:30

My tez cierpliwie czekamy :spoko
CORONAVIRUS - 2013-12-01, 18:59

do cierpliwych świat należy :bajer

proszę bardzo , część 9 :spoko

Gregorio - 2013-12-01, 19:56

Długo kazałeś czekać ....
marekoliva - 2013-12-01, 20:50

Lepiej późno niż wcale, po takiej przerwie to mogłeś dać ze dwa odcinki na raz.
Robinson_44 - 2013-12-01, 22:30

Relacja suuupeeerr, :brawo: Podziwiam konsekwencję i zaangażowanie w tak szczegółową relację. Szwecja to naprawdę przepiękny kraj. Kiedyś zjeździłem ją wzdłuż i wszerz, ale ..... ciągnikiem siodłowym z naczepą. Stąd i wielki sentyment do niektórych znanych mi miejsc. Mam jednak pytanie, czy jazda po szutrach i znajdywanie tak pięknych miejscówek to zasługa tylko nawigacji czy jakiegoś podręcznika z namiarami? W przyszłym roku planujemy na 3 tyg. podróż do Skandynawii. Priorytetem jest Norwegia choć wiemy, że to czasu niezbyt wiele na ten przepiękny region Europy.
CORONAVIRUS - 2013-12-01, 23:13

Dzięki za docenienie , przede wszystkim czasu jaki trzeba poświęcić na sklejenie takiego odcinka , który ma 11 czy 12 minut .

Staram się doprowadzić sprawę do końca i nie chodzi mi o dokończenie relacji z tego wyjazdu ale o to by coś zrobić z tego co się nagrywało . Nie raz już przywoziłem z wakacji materiał , którego zwyczajnie nie dało się oglądać ani bezpośrednio po nich ani po latach .
Pytanie zasadnicze jest takie , po co bawić się w nagrywanie jeśli to idzie do szuflady ?

Rodzina, znajomi zadają pytania - odpowiedzi są w gotowych filmikach - to pierwsza ważna zaleta ale nie najważniejsza .

Ja po latach zadaję sobie pytania i nie muszę wertować 3 godzin z dnia by dotrzeć do sedna . Sedno jest wyłuskane właśnie w tych 12-tu minutach .
Zawsze łatwiej do tego wrócić .

Dlatego teraz warto poświęcić te kilka godzin by skleić odcinek , to już nie zginie . Staram się nic nie pomijać i nie skracać dla własnej wygody , nie odbębniać ...

Dziś , po trzech miesiącach , patrząc na pierwsze części , zrobiłbym to zupełnie inaczej , ładniej , wykorzystując więcej możliwości technicznych , ale już nie wrócę do tego bo to nie ma znaczenia . Na tamtą chwilę tak to czułem i tak sobie posklejałem .

Nie ma innej możliwości by nauczyć się obsługi tego programu jak zwyczajnie ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć . Po to to cholerstwo kupiłem ponad rok temu i rok przeleżało , czekając na realizację planu ...

Fajnie , że widzicie jakiś postęp i nie krzyczycie bym już nic nie wklejał :haha:

Sprawa szukania miejscówek .... tu nie ma żadnego planu , w Polsce czasami odpalam laptopa i patrzę na teren z góry , z satelity ... często można zobaczyć charakterystyczne szczegóły dla potencjalnie dobrego miejsca . Często się udaje choć z satelity nie widać płotów z tabliczką "teren prywatny " :-/

W Szwecji takiej pomocy nie mieliśmy , GPS pokazywał pozycję , mapy teren i drogi szutrowe , tych tam pełno i dla takich dróg tam pojechaliśmy . Tolo był często zdziwiony , często się nie mieścił , ale zagryzał zęby słysząc szorujące po bokach krzaki . Nam było łatwiej bo blaszak węższy .
To szukanie miejscówki w nieznanym terenie jest bardzo fajną zabawą , czasami męczy ale jak się już zakotwiczy i spojrzy na okolicę , widoczki , zachód słońca ...wtedy nie ma wątpliwości , że warto zaryzykować by nie stać na stacji benzynowej albo na jakimś kempingu....

Mam taką cichą nadzieję , że tymi filmikami zachęcę i innych do takiego , mniej zorganizowanego , trybu kamperowania .

:spoko :spoko :spoko

darboch - 2013-12-02, 09:57

No name napisał/a:
Mam taką cichą nadzieję , że tymi filmikami zachęcę i innych do takiego , mniej zorganizowanego , trybu kamperowania .

wchodzę w to :bigok

Robinson_44 - 2013-12-02, 19:07

Czy nie byłoby to natrętne poprosić Cię o namiary na dzikie miejscówki pokazane na filmach :pad: Oczywiście po zakończeniu relacji :)
CORONAVIRUS - 2013-12-02, 19:31

Robinson_44 napisał/a:
Czy nie byłoby to natrętne poprosić Cię o namiary na dzikie miejscówki pokazane na filmach :pad: Oczywiście po zakończeniu relacji :)

oczywiście , nie ma najmniejszego problemu , po zakończeniu relacji zbiorę wszystkie noclegi "do kupy " i z namiarami GPS będą mogły innym służyć w przyszłości ...

andrzej34sto - 2013-12-02, 21:08

Witam,mam pytanie czy nikt nie czepiał się Was jak nocowaliscie na ,,dziko'',pytam bo za taki nocleg zapłaciłem 3 lata temu w Croatii 1000kun
Fux - 2013-12-02, 21:12

Pisane wielokrotnie, że można; w Cro nie!
Bim - 2013-12-02, 21:16

Fux napisał/a:
Pisane wielokrotnie, że można; w Cro nie!

E tam jak się jest zdesperowanym da się :wyszczerzony: ale ogólnie nie warto tam jeździć z takim nastawieniem jest wiele inny ciekawych krajów poza Cro gdzie można się cieszyć wolnością kamperową poza kempingami.

CORONAVIRUS - 2013-12-02, 21:16

Szwecja i Chorwacja to dwa światy dla kamperowców :lol: na szczęście :)
darboch - 2013-12-03, 09:10

andrzej34sto napisał/a:
...czy nikt nie czepiał się Was jak nocowaliscie na ,,dziko'',pytam bo za taki nocleg zapłaciłem 3 lata temu w Croatii 1000kun

http://www.visitnorway.co.../prawo-dostepu/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Allemansr%C3%A4tten

CORONAVIRUS - 2013-12-08, 19:43

Część 10 ... tym razem krótsza i bez zbędnych dodatków tak jak i dzień jaki przeżyliśmy ... totalny "lajcik" , grzybki , szutry , rybki ... takie wakacje od aktywnych wakacji :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=2tiU65Bn6sw

nie mogę miniaturki wkleić z YT , cos się pop..... :( :( :(

[/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2tiU65Bn6sw&feature=em-upload_owner[youtube][/youtube]

Robinson_44 - 2013-12-08, 21:35

Już zazdraszczam, jeszcze tylko 6 m-cy :kamp i hulaj dusza, kasy trzeba, na wyjaździk i coś do chleba :kon: Szacun za kawał pracy. :brawo:
darboch - 2013-12-09, 10:27

Fajne filmiki :ok Przegoniliście trochę Pana z traktorem :haha:

W przyszłym roku Norwegia ? :bajer

CORONAVIRUS - 2013-12-09, 11:25

Nie planuję tak daleko... u nas to zawsze spontan i pewnie tak będzie w 2014 ... będzie kasa to i będą wakacje :haha:
Tolo-Digli - 2013-12-09, 13:07

No name napisał/a:
będzie kasa to i będą wakacje
:placze2
CORONAVIRUS - 2013-12-09, 13:27

Nie rycz... z Toba to nie wiem czy pojadę , Ty to na turnusy wędkarzy bardziej się kwalifikujesz :haha: :haha: :haha:
Tolo-Digli - 2013-12-09, 15:55

No name napisał/a:
Nie rycz... z Toba to nie wiem czy pojadę , Ty to na turnusy wędkarzy bardziej się kwalifikujesz
zapomniałeś o konikach :diabelski_usmiech :aniolek
CORONAVIRUS - 2013-12-09, 18:05

koniki są ok ... :-P
piotr1 - 2013-12-09, 18:30

Super :spoko
darboch - 2013-12-09, 21:10

No name napisał/a:
Nie rycz... z Toba to nie wiem czy pojadę , Ty to na turnusy wędkarzy bardziej się kwalifikujesz :haha: :haha: :haha:

chłopak zapewniał Wam świeżą rybę na patelnię z tego co widziałem...
W Norwegii miałby pole do popisu... :shock:

marekoliva - 2013-12-09, 21:37

Na rybę pewnie wszyscy byli chętni a teraz od wędkarzy wyzywają, ot wdzięczność ludzka :haha:
CORONAVIRUS - 2013-12-09, 22:13

nie wszyscy... oj nie wszyscy :haha:
marekoliva - 2013-12-09, 22:41

No name napisał/a:
nie wszyscy... oj nie wszyscy :haha:

tak też myślałem :haha:

Tolo-Digli - 2013-12-10, 08:26

Adam to wybredna postać pod względem kulinarnym,a o delektowaniu się dobrą rybką to on nic nie wie to nawet było nasze ulubione danie bo wtedy trzymał się z dala od nas dlatego powstały takie ładne plenerowe ujęcia ,które teraz można wszystkim zainteresowanym pokazać :haha: :aniolek
marekoliva - 2013-12-10, 21:05

Tolo a może został Ci kawałeczek świeżutkiego jeśli dobrze widziałem szczupaczka :slinka: ........ chociaż teraz może już nie byłby taki świeży :haha:
Tolo-Digli - 2013-12-12, 10:31

Też chciałbym żeby został :diabelski_usmiech
CORONAVIRUS - 2013-12-12, 12:18

Tolo-Digli napisał/a:
Też chciałbym żeby został :diabelski_usmiech

a ja wręcz odwrotnie ... Jola przemycała w lodówce te strzępy rybie by się delektować później... a lodówka jak lodówka , serki mi waniały rybolem śmierdzącym :box :box :box

Przez Ciebie Tolo mam pół kampera do wymiany , tak ześmierdł :-/ :-/ :-/

darboch - 2013-12-13, 08:24

Może podrzucił Ci do kampera Surströmming ? :haha:
Tolo-Digli - 2013-12-13, 09:36

No name napisał/a:
Jola przemycała w lodówce te strzępy rybie by się delektować później... a lodówka jak lodówka , serki mi waniały rybolem śmierdzącym
Jak mawiał Pawlak "Był czas przywyknąć",ale no cóż są ludzie niereformowani :haha: :haha: :haha:
CORONAVIRUS - 2013-12-15, 19:19

część 11 :spoko

Tolo-Digli - 2013-12-17, 09:07

Oj jak było fajnie ;)
CORONAVIRUS - 2013-12-17, 09:36

Tolo ...powoli zbliżamy się do końca ... jeszcze 3 noce i płyniemy promem do domu ... To były przedostatnie Twoje rybki ale cóż , na ostatnich zamiast ryb to Twoje robaki zjadał nasz "przyjaciel" z Finlandii :haha: :haha: :haha: jacy różni ludzie chodzą po tym świecie to głowa mała :shock:
CORONAVIRUS - 2013-12-25, 21:34

część 12 :spoko

Ahmed - 2013-12-25, 21:54

Dlaczego nie udostępniasz filmów na komórki-tablety ?

Znowu muszę czekać na oglądnięcie dopiero wtedy , gdy będę miał dostęp do PC :gwm

CORONAVIRUS - 2013-12-25, 21:59

oskp napisał/a:
Dlaczego nie udostępniasz filmów na komórki-tablety ?

Znowu muszę czekać na oglądnięcie dopiero wtedy , gdy będę miał dostęp do PC :gwm

dziwne bo na moim telefonie śmiga jak trzeba ... :shock:

Ahmed - 2013-12-25, 22:19

Dobra , moja wina , zainstalowałem najnowszą wersję na tableta i teraz chodzi :spoko

Nie chodzi , zablkowany z powodu praw autorskich :-/

CORONAVIRUS - 2013-12-25, 22:22

ale ze względu na podkłady w tym odcinku edycja faktycznie została zablokowana na niektórych sprzętach.... córka nie może tego otworzyć na telefonie :(
CORONAVIRUS - 2013-12-26, 12:27

oskp napisał/a:
Dobra , moja wina , zainstalowałem najnowszą wersję na tableta i teraz chodzi :spoko

Nie chodzi , zablkowany z powodu praw autorskich :-/

sprawę wydedukowałem i może trafiłem.

Dając kolejny filmik , ten konkretnie dwunasty , nie został jeszcze zidentyfikowany przez pracowników YT pod względem praw autorskich podkładów dlatego też w ustawieniach nie mogę zmienić pozycji :

Dystrybucja

Nie, film nie będzie dostępny na komórkach ani w telewizji.

trzeba poczekać :bajer

CORONAVIRUS - 2013-12-28, 18:00

część 13

[/youtube]

marekoliva - 2013-12-28, 19:49

Adam ale tempo podkręciłeś w trzy dni dwa odcinki czyżbyś chciał zakończyć jeszcze w tym roku :?:
CORONAVIRUS - 2013-12-28, 23:20

Marku... chyba nie da rady nawet jak się sprężę ale kto wie.... kto wie .

Zakończyć powinienem już ze 2 miesiące temu ... :( :( :(

Ahmed - 2013-12-28, 23:23

Trzymaj się Adaś , nie ważne kiedy powinieneś , ważne jak skończysz :haha: :spoko
piotr1 - 2013-12-28, 23:28

No name napisał/a:
Marku... chyba nie da rady nawet jak się sprężę ale kto wie.... kto wie .

Zakończyć powinienem już ze 2 miesiące temu ... :( :( :(

Adaś myślę że do pierwszego wyjazdu wiosennego zakończysz relację ze Szwecji :lol:

:lol: :spoko :spoko

Misio - 2013-12-29, 00:30

Super fotorelacja. :roza: :roza: :roza: Dziękujemy.

Należy się oczywiście piwko. :pifko

CORONAVIRUS - 2013-12-30, 16:43

piotr1 napisał/a:
[

Adaś myślę że do pierwszego wyjazdu wiosennego zakończysz relację ze Szwecji :lol:

:lol: :spoko :spoko

patrząc za okno wiosna właśnie nadeszła a ja jutro kampera odpalam , więc.... nie zdążyłem :( :( :(

w następnym odcinku pokażę Wam coś czego po tym kraju nigdy byście się nie spodziewali ... dzieli nas tylko Bałtyk ale tego rodzaju "coś " byłoby w Polsce niemożliwym :lol:

DZIęki za dobre słowa ... nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków :szeroki_usmiech

piotr1 - 2013-12-30, 17:23

Podziwiamy twoje zdolności jako reżysera i producenta filmów akcji :lol: :spoko
CORONAVIRUS - 2013-12-30, 17:26

piotr1 napisał/a:
Podziwiamy twoje zdolności jako reżysera i producenta filmów akcji :lol: :spoko

Piotrek ...normalnie mnie rozwaliłeś :haha: :haha: :haha:

Misio - 2013-12-30, 18:38

:roza:
No name napisał/a:

... nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków :szeroki_usmiech

Nie łąm się Adam, teraz mamy zimę i jest to dobry czas na robienie fotorelacji. A poza tym Twoje teksty czyta się lekko, filmy są ciekawe, czyli masz dar do pisania. A dzięki Twojej reklamie Szwecji na pewno ktoś tam pojedzie, tym bardziej że trzymasz coś w zanadrzu... :roza: :roza: :roza:

Comsio - 2013-12-30, 20:41

Ja już zarażony, na pewno pojadę, :wyszczerzony: ze skandynawii do tej pory to byłem tylko w DK ;)
marekoliva - 2013-12-30, 20:55

No name napisał/a:
nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków

Masz rację, czasu zabiera zapewne sporo ale biorąc pod uwagę efekt czy nie warto :?: :?: :?:

CORONAVIRUS - 2013-12-30, 21:12

marekoliva napisał/a:
No name napisał/a:
nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków

Masz rację, czasu zabiera zapewne sporo ale biorąc pod uwagę efekt czy nie warto :?: :?: :?:

dla mnie to idzie Ad acta :lol: do przypomnienia za 5, 10 lat .... efekt amatorskiej sklejanki możecie tylko Wy ocenić albo i nie oceniać tylko się zarazić , pojechać , ja się zakochałem to może i jest w tamtych stronach coś więcej niż drzewa i blondynki , które by się odróżniać muszą się farbować ....

Jak będzie tylko okazja to tam wracam kamperem ... tylko wyżej ... :spoko

CORONAVIRUS - 2014-01-02, 13:29

A może mały konkurs noworoczny :-P
Czego byście się nie spodziewali po takim kraju jak Szwecja ??? :shock:

Trzech z CT , coonajmniej , wie o co mi chodzi , więc proszę się nie wychylać :bukiet:

martini44 - 2014-01-02, 13:36

1- Wszechobecna przyroda
2- Uprzejmość tamtejszym ludzi
3- Drogie paliwo
4- Słabe zaplecze alkoholowe

:haha: :haha:

yuras - 2014-01-02, 15:36

Tego bym się nie spodziewał;

http://bialczynski.wordpr...stanie-w-kraju/

CORONAVIRUS - 2014-01-02, 22:36

niestety .... nikt nie trafił :-P

część 14

piotr1 - 2014-01-02, 22:51

Jak zwykle super :spoko :spoko :spoko
CORONAVIRUS - 2014-01-05, 12:16

Piotruś ...dziś najprawdopodobniej zakończę szwedzką przygodę ... już prawie prawie koniec :spoko
Ami - 2014-01-05, 13:17

0000
Agostini - 2014-01-05, 15:27

No name napisał/a:
niestety .... nikt nie trafił :-P

część 14

Wczoraj rano, jednym okiem, oglądałem w telewizji program „Las bliżej nas”.
I tak mi się skojarzyło, że oni, ci Szwedzi, może też tak mają, a nawet są o krok przed nami i mają go jeszcze bliżej. :)

Robinson_44 - 2014-01-05, 16:05

Super relacja, naprawdę tylko pogratulować :brawo: Świetny montaż, oddający nastrój podkład muzyczny :brawo tylko żal, że to już koniec. Jeszcze tylko 6 m-cy i :drive: być może uda się przeżyć podobne wrażenia. Chylę czoło za wytrwałość i konsekwencję w relacji z niemalże całej podróży.

Przy okazji zapytam dokąd teraz??? Jaki kierunek w nadchodzącym sezonie ???

CORONAVIRUS - 2014-01-05, 17:06

Nie ma planów na nic .... ALE my w zimie nigdy nie planujemy lata , wyjazdy to impuls chwili przeliczony na dostępną kasę ... tylko tak i zawsze tak ... :spoko
CORONAVIRUS - 2014-01-05, 20:13

Dziękuję wszystkim za cierpliwość ...właśnie dobijamy do portu macierzystego z naszą relacją... mam nadzieję , że za bardzo nie przynudzałem i nikt przez tą "twórczość" nie zniechęcił się do podróży , internetu albo do mnie :haha:

Udało się dokończyć , dla mnie to największy sukces :bigok

część 15 / ostatnia /

martini44 - 2014-01-05, 20:31

Brawo Adaś !! :bigok
marekoliva - 2014-01-05, 21:07

No name napisał/a:
Dziękuję wszystkim za cierpliwość ...właśnie dobijamy do portu macierzystego z naszą relacją

No name napisał/a:
część 15 / ostatnia /

Adaś to nie jest śmieszne, wymyśl coś na ciąg dalszy

martini44 - 2014-01-05, 21:28

No name, masz dokładniejsze namiary na ten cmentarz starych samochodów ??
CORONAVIRUS - 2014-01-05, 21:37

martini44 napisał/a:
No name, masz dokładniejsze namiary na ten cmentarz starych samochodów ??

Jasne , że mam ...zgodnie z wcześniejszą deklaracją pozbieram do kupy wszystkie miejscówki z namiarami , dodam też wrakowisko a jak ktoś chciałby coś jeszcze to proszę dać znać o co chodzi , postaram się też dodać do spisu dla potomnych :spoko

martini44 - 2014-01-05, 21:47

dziękuje ;)
piotr1 - 2014-01-05, 22:33

Superancki film odcinkowy szkoda że to już koniec :spoko :pifko
Misio - 2014-01-05, 23:55

Przybliżyłeś daleką i zimną Szwecję. Pokazałeś ciekawe miejsca i zaskakujące sytuacje. Takiej Szwecji nie znałem, i leci do Ciebie zasłużone piwko. Dziękujemy. :roza: :pifko
Tolo-Digli - 2014-01-06, 10:47

Dzięki Adaś relacja była zajefajna.....wspomnienia pokazały że w krótkim czasie zobaczyliśmy tak wiele że aż nie możliwe ,ale się udało mam nadzieję że kiedyś da się to powtórzyć pozdrawiam :spoko i gratuluję cierpliwości do poskładania tego w taką relację :pifko
AMIGO - 2014-01-06, 11:26

Tolo, Adaś & Family
Wirtualne :pifko poleciały, na literalne mam nadzieję w tym sezonie :spoko :spoko :spoko

Den-tal - 2014-01-06, 17:12

Czy to te zlomowisko w Ryd mialo byc tym szokiem ? Kyrko mosse jest obecnie obiektem chronionym - czyms w rodzaju muzeum. W latach 90-tych miano je zlikwidowac ale w koncu stalo sie "historyczna wystawa zlomu". Takich zlomowisk jest zreszta wiecej. Prawdopodobnie miedzy 7 a 10 i wszystkie pochodza z lat 50 i 60 tych. Oprocz tego w Ryd odwiedzilem podobny cmentarz w Bastnäs(Värmland oraz Morklarla(Uppland)Mam tylko jedno pytanie - skad ci do glowy przyszla ta "wycofujaca sie armia amerykanska" :shock:
CORONAVIRUS - 2014-01-06, 17:27

Den-tal napisał/a:
- skad ci do glowy przyszla ta "wycofujaca sie armia amerykanska" :shock:

Informacje od rdzennej ludności ... widać za mało jeszcze się "zeszwedziłeś " :spoko :spoko :spoko oczywiście w samych pozytywach bo jak by inaczej ...
Kolego , my już kiedyś tam wymieniliśmy się "wiadomościami " ... dla mnie wiedzy wystarczy z Twojej strony a nie sądzę bym ja mógł Ciebie czymś oświecić ... z założenia odpuszczam :szeroki_usmiech

martini44 - 2014-01-06, 19:03

Den-tal, proszę podaj mi namiary na wszystkie "złomowiska" proszę :bukiet:
WHITEandRED - 2014-01-06, 21:25

CORONAVIRUS - 2014-01-06, 23:00

Dziękuję za piwka ... nawet moderator Skandynawii :spoko

Informuję wszystkich zainteresowanych , że wklejam fotki z miejscówkami i namiarami GPS pod kolejnymi filmikami oprócz pierwszego kiedy to stacjonowaliśmy na prywatnym , rodzinnym , gruncie :lol:

Popatrzcie czy widzicie co trzeba , myślę , że tak będzie lepiej niż na końcu wszystko na raz :bajer czytelniej dla potomnych ... niestety google nie wszędzie dotarły jeszcze z kamerka ale i tak jestem bardzo zdziwiony bo kilka miejsc wydawało się dzikich a tu mamy jak na dłoni ... to wskazówka na przyszłość , można sprawdzić czy zakazów wjazdu nie ma :haha:

Den-tal - 2014-01-06, 23:26

martini44 napisał/a:
Den-tal, proszę podaj mi namiary na wszystkie "złomowiska" proszę :bukiet:
Namiary moge ci podac tylko na te ktore odwiedzilem w tym tysiacleciu bo wiem ze istnieja. O te zlomowisko w Ryd zapytaj sie experta od Szwecji bo nie chce go znow urazic( tam jest zreszta latwo trafic no i na Poludniu Szwecji). Najwieksze zlomowisko(okolo 1000 wrakow) jest w Bastnäs(uwaga to "a" jest z kolkiem na gorze) i lezy niedaleko granicy norweskiej( jedzie sie E18 do Töcksfors, nastepnie ca 25 km szutrem(Fagelviksvägen- chyba tak sie to nazywa)Namiar 59.367 275 11.834 929. Morklarla lezy na polnocny -wschod od Uppsali. Namiar 60.132 786 17.933 265. Bylem tam ostatni raz w 2009 roku i drogi niestety zbytnio nie pamietam tym bardziej ze bylem z kolega ktorego pasja jest fotografowanie starch wrakow(wydal nawet caly abum z takimi zdjeciami). Ale jak wiemy pasje sa rozne jedni fotografuja drogi szutrowe inni wraki samochodow i traktorow :spoko
CORONAVIRUS - 2014-02-06, 10:42

takie sobie małe nawiązanie do tych dzieci , którym zimna woda i wiatr nie przeszkadzały by się paplać w wodzie .... nic już nie dziwi :haha:

http://www.youtube.com/watch?v=ZD0gC5TqZA4

piotr1 - 2014-02-06, 10:53

Co one piły że to robiły :lol: :lol: :lol: :lol: :spoko
Ami - 2014-02-06, 17:54
Temat postu: wow
00000
krzlac - 2014-02-06, 20:02

A Rosiewicz śpiewał, że Szwedki sa zimne. :spoko
WHITEandRED - 2014-02-07, 10:31

CORONAVIRUS - 2014-02-07, 10:59

na fotkach nie tylko dziewczynki ... :lol:

To chyba jakiś skandynawski sposób na doładowywanie akumulatorów ... u nas solary :szeroki_usmiech

krzlac - 2014-02-07, 11:32

No name napisał/a:
... u nas solary :szeroki_usmiech

i nie mylić z tymi na dachu kampera.

WHITEandRED - 2014-02-08, 16:40

Ahmed - 2014-02-08, 17:17

Podobało się :slinka:
Fux - 2014-02-08, 17:29

oskp napisał/a:
Podobało się :slinka:

No to od innej strony...

http://www.forum4x4.pl/vi...php?f=5&t=92349

:-P

Ahmed - 2014-02-08, 17:34

Guzik widzę :shock: chyba trzeba się zalogować :bajer
Fux - 2014-02-08, 17:41

Warto... :mikolaj
Ahmed - 2014-02-08, 17:42

Z Vartą warto , to wiem :spoko
Fux - 2014-02-08, 17:46

Nie wkleję próbki, gdyż mam złe notowania u kilku... :mrgreen:

Szukaj postów Adamka. Miszcz! :diabelski_usmiech

darboch - 2016-02-10, 09:35

Kiedy powrót albo atak na północ Adam ? :spoko
CORONAVIRUS - 2016-02-10, 11:16

DOBRE PYTANIE :)

zapytaj jeszcze raz w czerwcu to może będę wiedział a dziś takie pytania wprawiają mnie w smutek :gwm :gwm :gwm

jak wygram w totka to dwa dni później już siedzę powyżej Sztokholmu :) i piję pofko

ZEUS - 2016-02-10, 11:26

BIORCA napisał/a:
jak wygram w totka

a grasz? :-P :wyszczerzony:

CORONAVIRUS - 2016-02-10, 12:22

namiętnie :-P
CORONAVIRUS - 2016-11-03, 21:57

darboch napisał/a:

wykrakałeś ... lipiec/sierpień 2017 :-P znowu szutry , lasy , jeziorka ... postanowione :szeroki_usmiech

darboch - 2016-11-07, 13:06

Pięknie ! Gdzieś dalej ?
MILUŚ - 2016-11-07, 13:41

BIORCA napisał/a:
darboch napisał/a:

wykrakałeś ... lipiec/sierpień 2017 :-P znowu szutry , lasy , jeziorka ... postanowione :szeroki_usmiech

No to będę Cię wypatrywał w drodze powrotnej z Lofotów :spoko

CORONAVIRUS - 2016-11-07, 18:07

darboch napisał/a:
Pięknie ! Gdzieś dalej ?

plan się rodzi , na bank lewa strona przy Norwegii i może wyżej nad stolicę ... dla mnie to zupełnie wszystko jedno , po zjeździe z promu jak najszybciej wjechać na szutry do lasów i nimi atakować do znudzenia ... asfalty w Szwecji są niepotrzebne :)

Nitrolukas - 2023-05-29, 22:38

Super relacja. Obejrzałem i przeczytałem wszystko.
W tym roku w sierpniu wybieramy się właśnie do Szwecji. Plan zrodził się znienacka, i ani się obejrzeliśmy już kupiliśmy bilet na prom na powrót.
Jak już było wiadomo gdzie jedziemy zacząłem szukać informacji/relacji co i jak :lol: Na pewno skorzystamy z wielu punktów tej relacji.
Plan zaczynamy tworzyć. Na razie z racji że jedziemy załogą 2+2 (8 i 11lat) jedziemy przez Duński Legoland do Szwecji (start 28.07)a wracamy promem (14.08)
Za relacje i nawał pracy oczywiście piwo się należy

zbyszekwoj - 2023-06-01, 10:03

Nitrolukas napisał/a:
W tym roku w sierpniu wybieramy się właśnie do Szwecji.

To ulubiony kierunek Zeusa. :ok