Szwecja - Szwecja 2013 po raz pierwszy kamperem ... / z Tolami :)
CORONAVIRUS - 2013-08-21, 02:38 Temat postu: Szwecja 2013 po raz pierwszy kamperem ... / z Tolami :)W tym roku zaatakowaliśmy część Skandynawii , pojechaliśmy tam dwoma autami w 7 osób razem z ekipą Tolo-digli czyli Iwonką , Tolosławem i Anią ....
Ambitny plan zawierał odwiedzenie 80 muzeów w 14 dni pokonując 1500 km , przed startem rozgrzewaliśmy się weekendowo nad zatoka Pucką omawiając wraz z innymi ekipami z CT / i nie tylko / warunki wspólnego przeżycia w zgodzie i jako takim zdrowiu ... co nam z tego wyszło postaram się pokazać w kolejnych filmikach ...ciągle namawiam Krystynę Cz . by zgodziła się na podłożenie głosu jako narrator ... zobaczymy co z tego wyjdzie .
życzę miłych doznań , część pierwsza zawiera tylko jeden dzień , który zakończył się u mojej cioci mieszkającej tam już od...no prawie od zawsze . Materiału mam tyle , że na samą myśl o jakimś poskładaniu czegoś z czymś już mi się nie chce ale wspomnienia odżywają ... całość zapisywały cztery aparaty fotograficzne/ jeden z wielką lufą / , dwa telefony , jedna kamera na szybie , która nagrała cały przejazd po Szwecji i ta najważniejsza , ta w mojej dłoni , ta której częściej kończyła się bateria niż bym często tego chciał .
By nie trzymać nikogo w napięciu powiem tylko tyle ... gdybym mógł to w 10 min się pakuję i wracam , tam jest zwyczajnie zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący nie do opisania , kamperowcy mają tam raj na ziemi ...
SlawekEwa - 2013-08-21, 06:38 Adam odżywają wspomnienia z 2000 roku kiedy odkrywaliśmy Szwecję - 1 Polonez, 2 namioty i 4 osoby Czekam na dalsze części filmów kodi - 2013-08-21, 07:44 Adaś fajnie się to ogląda. Super zmontowany filmik i ten podkład muzyczny. I najlepsze to ta stara tabliczka ul.Świętojańska. Napisz, gdzie byliście, gdzie stacjonowaliście no i najważniejsze ciągle słyszę, że jest to super miejsce dla kamperowców - ale konkrety. Co sprawia, że warto tam jechać.
PozdrCamper Diem - 2013-08-21, 08:32
No name napisał/a:
tam jest zwyczajnie zmieniono automatycznie na - bardzo interesującyście nie do opisania , kamperowcy mają tam raj na ziemi ...
bardzo interesującyście - forumowy cenzor jeszcze bardziej podnosi apetyt
oprócz filmików napiszesz coś o odwiedzonych miejscach? chętnie przeczytam Tolo-Digli - 2013-08-21, 10:26 Jako jeden z uczestników tej wyprawy mogę jedynie zaświadczyć że Szwecja to nie
No name napisał/a:
kamperowcy mają tam raj na ziemi
,ale to kraj kamperów i koni.Co do moich komentarzy w filmie i przyszłych relacjach z wyprawy ,to na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to .Korzystając z okazji pragnę oficjalnie podziękować Joli i Adamowi za profesjonalne przygotowanie całej wyprawy,oboje są w tym świetni i poradzili sobie doskonale,Jolu -Adamie wskażcie kolejny kierunek i powiedzcie kiedy mamy się pakować - DZIĘKUJEMY Brat - 2013-08-21, 11:06 Jestem pod wrażeniem ... Dawaj dalej !
PS. Nie rozumiem tylko tego szczególnego zainteresowania kolorową torebką ... 2:00 - 2:09 Tolo-Digli - 2013-08-21, 12:31
Brat napisał/a:
Nie rozumiem tylko tego szczególnego zainteresowania kolorową torebką ... 2:00 - 2:09
Ani udało się usiąść na mokrej ławce CORONAVIRUS - 2013-08-21, 12:37 Braciszku .... patrz "głębiej " w kadr ...cokolwiek to znaczy oczywiście w nawiązaniu do poprzedzającego ujęcia nijak inaczej .
Tolo ... jeszcze mam parę haków na Ciebie ale co powiem to powiem ... się gra co ? SIĘ GRA
Krzysiek .... nie mam pojęcia czy coś napiszę , boję się kolejnego kubeczka a na poważnie to mam w planie narrację w trakcie klipu tylko coś mi nie wychodzi dźwiękowo i daleko mi do Suzina czy pani Krystyny CZ .... pewnie to kwestia sprzętu którego nie mam .... pewnie zrobię próbę i dam Wam do oceny czy iść tą drogą , sam często się łapię na tym , że lektor mi przeszkadza w trakcie oglądania czegoś tam w TV ... zobaczymy .
Jedno jest pewne , sklejanie takiej wyprawy w klip to czasochłonna robota , pierwsza część zajęła 4 h a to tylko ponad 8 minut "sklejki" . Brat pewnie coś o tym wie więcej janusz - 2013-08-21, 12:49
No name napisał/a:
boję się kolejnego kubeczka
E tam, Adaś staraj się, może teraz posprzeczamy się o statuetkę.
Wszystko w Twoich rękach. Camper Diem - 2013-08-21, 13:55
No name napisał/a:
Krzysiek .... nie mam pojęcia czy coś napiszę ,
będę namawiał, lubię słowo pisane marekoliva - 2013-08-21, 22:30 Adam ciąg dalszy KIEDY ?CORONAVIRUS - 2013-08-21, 22:52 Jak mnie wena najdzie trochę trenuję opcje programu do robienia filmików , nie chce mi się pisać , opisywać bo to już było , nie raz i nie dwa . Wielu twierdzi , że w zimie , jak się nudzą to czytają te historie , ja już teraz wiem , że w zimie się nudzić nie będę
Sam się łapię na tym , że wolę pooglądać niż przebrnąć przez strony opisów z wycieczek i urlopów . Może idę na łatwiznę a może zaczynam wyznawać pogląd , że jak zdjęcie warte 1000 słów to ruchomy obraz może 2000 .... szkoda , że film nie przenosi zapachów , wibracji , spojrzeń z za pleców albo przeczuć .... a może i przenosi tylko ja nic o tym nie wiem marekoliva - 2013-08-21, 23:19
No name napisał/a:
zdjęcie warte 1000 słów to ruchomy obraz może 2000
może tak może nie, ale coś w tym jest. Filmik który wstawiłeś jest super wg mnie pełen treści. Czyli następny poproszę.piotr1 - 2013-08-21, 23:44 Loguje się do ciekawego tematu CORONAVIRUS - 2013-08-25, 01:27 Część 2
fest2 - 2013-08-25, 08:21 Temat postu: dobreNo dobre !!! - "staraj się Adaś staraj" SlawekEwa - 2013-08-25, 09:01 Adam lektor głośniej - podkład muzyczny trochę ciszej Skalniaki - 2013-08-25, 09:35 Jak zwykle szacun Adam. Nic dodać, nic dołożyć. Krysia Cz. nie potrzebna.
W P.S. namiary GPS i wszystko jasne
Napij się CORONAVIRUS - 2013-08-25, 10:35 Dzięki ...Staram się i uczę się ...następny będzie lepszy , mam przynajmniej taką nadzieję
YT też nie jest idealny , wykryli drżenia w obrazie co naturalne jak się kręci z ręki kamerka ważącą bardzo mało , poprawili i ..... i ujęcia z kamery na szybie razem z datą zaczęły falować tak już zostanie ...
Sławek , wezmę pod uwagę sugestię , sklejam to w słuchawkach gdzie dźwięk jest bardzo wyraźny ...być może odsłuchując na laptopie wahania głośności są bardziej zauważalne ... zwrócę na to większą uwagę .... ogólnie dochodzę do wniosku , że świat poszedł do przodu na tyle by zmienić już sprzęt na lepszejszy a te indycze popisy mają zagłuszyć tylko to czego dzieci nie powinny usłyszeć
SlawekEwa - 2013-08-25, 11:32 Ciekaw jestem dalszej trasy, bo wasza podróż pokrywa się z naszą sprzed 13 lat. Mamy film ale zapisany na VHS szymek1967 - 2013-08-25, 11:50 80 muzeów ?
ps. jestem z rodziny historyków ,dziadek wykładał historie ,tata mój był doktorem archeologii ,sam lubie zwiedzać przybytki osobliwości ale zeby osiemdziesiat ...
to nie na mój łeb CORONAVIRUS - 2013-08-25, 11:57
SlawekEwa napisał/a:
Ciekaw jestem dalszej trasy, bo wasza podróż pokrywa się z naszą sprzed 13 lat. Mamy film ale zapisany na VHS
Sławek ...głowa do góry , łatwo to przegrać na cyfrówkę .... założę się jednak już teraz , że trasy mieliśmy tylko pozornie podobne Tolka kamper jeszcze jakiś czas będzie odpoczywał i dochodził do siebie
Szymek ... plan to plan a życia nie da się zaplanować ...zresztą z czegoś trzeba odcinać , więc lepiej mieć w zanadrzu marekoliva - 2013-08-25, 22:07 Adam mam nadzieję, że niedzielę poświęciłeś na produkcję cz. 3, pomysł z lektorem super. Na początku słyszalna lekka trema, po której pod koniec nie ma śladu. Fakt podkład muzyczny odrobinę ciszej. CORONAVIRUS - 2013-08-25, 22:24 część 3 właśnie się przesyła na YT , tym razem bez lektora , który miał wolną niedzielę
ooooooo i już jest
kodi - 2013-08-25, 22:42 Świetny materiał a lektor jeszcze lepszy. A do tego ten podkład muzyczny. Jak dołożymy padający deszcz to wychodzą emocje jak w jakimś thilerze.
Ach widzę, że przemyciliście cole z biedrony
Kiedyś muszę zgłębić temat takich montaży. Znam się na grafice, ale o tym nie mam pojęcia.
Pozdr marekoliva - 2013-08-25, 23:06
No name napisał/a:
tym razem bez lektora , który miał wolną niedzielę
Dałeś mu wolne?? szkodaDen-tal - 2013-08-25, 23:22 Bardzo ladna relacja tym bardziej ze to prawie moje domowe pielesze.W Eksjö mieszka moja starsza corka i to tylko ca 150 km od mojej chalupy. No i pare uwag na zakonczenie: nie odwiedziliscie dwoch pieknych muzeow marynistycznych ktore mieliscie po drodze. Jedno w Karlskronie i drugie w Kalmarze( muzeum "Korony" ktore jest rownie ciekawe jak Wasamuseum) No i moze jeszcze troche( to juz na przyszlosc) szwedzkiego kamperowego savoir vivre : na przydroznych parkingach nie powinno sie biwakowc tzn rozstawiac krzesel, rozwijac markizy etc. , jako ze tego rodzaju zachowania kamperowiczow powoduja bardzo szybko postepujace w Szwecji ograniczenia dotyczace kamperow( zakazy parkowania,nocowania) z czym sie mozna spotkac wlasnie w m.in. w Karlskronie.No i czekamy na wiecej, chetnie z lektorem CORONAVIRUS - 2013-08-25, 23:35 Do Karlskrony to jeszcze dojdziemy ...spoko... przecież trzeba gdzieś wsiąść na prom do domu Mieliśmy do wyboru kilka opcji muzeów tematycznych , często / zamiast / wybieraliśmy cukiernię albo dalszą trasę no i ten czas , czas nas lekko sprężał choć nie deptał po piętach , jak się trzymasz planu to mało może zaskoczyć ...
Kamperowcy szwedzcy / jest ich ponad 90 % z tych widzianych na trasie / nocują chyba tylko na wypełnionych po brzegi kempingach , na dziko widzieliśmy tylko Szwajcarów , Niemców , Holendrów i ciągle jednego kampera z Polski ...za nami Trudno ocenić jak korzystają / o ile w ogóle korzystają / z miejsc postojowych o których , zapewne , opowie lektor w następnych odcinkach jarekzpolski - 2013-08-29, 13:33
No name napisał/a:
...daleko mi do Suzina czy pani Krystyny CZ ....
Pani Krysia jest do wynajęcia: głos
tanio nie będzie, ale jak ma być profi to wiesz...
No name napisał/a:
....
...Może idę na łatwiznę a może zaczynam wyznawać pogląd , że jak zdjęcie warte 1000 słów to ruchomy obraz może 2000 .... szkoda , że film nie przenosi zapachów , wibracji , spojrzeń z za pleców albo przeczuć .... a może i przenosi tylko ja nic o tym nie wiem
mam nadzieję Adamie że jedno nie wyprze drugiego, że obie formy przekazu znajdą sobie miejsce. Zupełnie inne media, inne formy przekazu, inne wymagania i możliwości. Przekaz filmowy ze swoją lustrzaną wiernością i tekst który zostawia miejsce na interpretację.
Cieszy mnie że nastoletnia córa zabiera e-booka na wakacje i czyta. A i dobry film lubimy sobie czasem obejrzeć. Dlaczego nie ? A zapachy, wibracje ? Tu pomaga wyobraźnia. Książka wspomaga wyobraźnię. Właściwie to jej wymaga. Film blokuje. Taka specyfika medium. Nie oceniam. Korzystam z obu.
Relacja bardzo interesująca. Masz talent w tym kierunku. Z niecierpliwością czekamy na jeszcze…
Muszę pojechać do tej Skandynawi...Fajnie tam...Grzyby, rybole, mało ludzi...Łosiu był ?CORONAVIRUS - 2013-09-01, 09:56 CZĘŚĆ 4
darboch - 2013-09-01, 21:10
jarekzpolski napisał/a:
Muszę pojechać do tej Skandynawi...Fajnie tam...Grzyby, rybole, mało ludzi...Łosiu był ?
Słyszę to od kilku dobrych lat CORONAVIRUS - 2013-09-02, 01:02 część 5 ....
[youtube][/youtube]marekoliva - 2013-09-02, 22:28 Adam narrator znowu dostał wolne?CORONAVIRUS - 2013-09-02, 22:54 Przecież niedziela wczoraj była ... kaca miał marekoliva - 2013-09-02, 22:55
No name napisał/a:
Przecież niedziela wczoraj była ... kaca miał
Tak też myślałem, raz jeszcze wszystkiego dobrego darboch - 2013-09-03, 10:21 W końcu miałem czas żeby na spokojnie zobaczyć i...fajne...bardzo fajne choć jak dla mnie za mało tzw szutru...podład muzyczny Talk Talk rewelacja a najbardziej podobał mi się motyw zakończenia 5 części
ps
Tolo coś złowił w końcu ? CORONAVIRUS - 2013-09-03, 10:27 Tolo i jego pasja ...to oddzielny temat ...sporo czasu zajęło mu odkrycie gustów smakowych rybek w Szwecji ...ale jak już odkrył tajemnicę to ... zobaczycie
Od połowy pobytu wiedział doskonale o co chodzi , nie imał się czynności uznawanych za ochydne , nawet łamał wędki co nie jest taką codziennością ...
pozdrówki darboch - 2013-09-03, 10:34 Mam nadzieję że zaraziliście się Skandynawią i to nie był Wasz ostatni raz ?Ahmed - 2013-09-03, 10:37
No name napisał/a:
Tolo i jego pasja ...to oddzielny temat ...sporo czasu zajęło mu odkrycie gustów smakowych rybek w Szwecji ...ale jak już odkrył tajemnicę to ... zobaczycie
Nie mogę się doczekać CORONAVIRUS - 2013-09-03, 10:46
darboch napisał/a:
Mam nadzieję że zaraziliście się Skandynawią i to nie był Wasz ostatni raz ?
Ja tam jestem zachwycony , kombinuję jak szybko wrócić CORONAVIRUS - 2013-09-14, 22:49 Część 6 .... Sztokholm 1
darboch - 2013-09-14, 22:52
No name napisał/a:
darboch napisał/a:
Mam nadzieję że zaraziliście się Skandynawią i to nie był Wasz ostatni raz ?
Ja tam jestem zachwycony , kombinuję jak szybko wrócić
wracacie na grzyby ?CORONAVIRUS - 2013-09-14, 22:59 to by był odjazd co ? .... chętnie , tylko gdyby nie ta praca tu , ostatnio sporo się dzieje , więc czas ....czas...czas.... piotr1 - 2013-09-14, 23:05
No name napisał/a:
Część 6 .... Sztokholm 1
SUPPPPPPPERRRR darboch - 2013-09-14, 23:06 To dobrze...nie muszę Ci zazdrościć, że tam jesteś a ja nie Tolo-Digli - 2013-09-17, 08:36 Adam mało kto wie że jesteś pasjonatem jazdy szybkimi windami i chyba zapomniałeś wstawić fotek z tej jakże wspaniałej dla twojego organizmu" ATRAKCJI "CORONAVIRUS - 2013-09-17, 10:08
Tolo-Digli napisał/a:
Adam mało kto wie że jesteś pasjonatem jazdy szybkimi windami i chyba zapomniałeś wstawić fotek z tej jakże wspaniałej dla twojego organizmu" ATRAKCJI "
tak się krzywiłem , że nie poznałem siebie na fotach...dlatego ominąłem , myślałem , że to jakiś obcy darboch - 2013-09-17, 10:31 Nie omijaj tylko zapodaj CORONAVIRUS - 2013-09-18, 23:17 Jakie piękne dziś wieczorem jest CT
Kolejna część gotowa ... Sztokholm II czyli część 7
Tolo-Digli - 2013-09-30, 18:12 Koleś co się ociągasz CORONAVIRUS - 2013-09-30, 18:21
Tolo-Digli napisał/a:
Koleś co się ociągasz
Ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ile muszę stracić czasu na poprawę Twoich fotek by się do czegokolwiek nadawały ... następnym razem to przeczytaj instrukcję obsługi aparatu przed urlopem Koleś ...ROZUMISZ ? Tolo-Digli - 2013-09-30, 18:35 I właśnie w tym momencie dostajesz zakaz propagowania moich zdjęć i wykonanych na moim aparacie CORONAVIRUS - 2013-09-30, 18:45
Tolo-Digli napisał/a:
I właśnie w tym momencie dostajesz zakaz propagowania moich zdjęć i wykonanych na moim aparacie
i właśnie od tej pory mogę ruszyć sprawę ...już nic mnie nie hamuje Tolo-Digli - 2013-09-30, 19:24 Temat postu: Zdjęcia o których Adam zapomniał (:CORONAVIRUS - 2013-09-30, 19:43 No Toluś.... teraz to tylko usiądź bo nie mam hamulców .... przygotuję się do odpowiedzi , zobaczysz ... Tolo-Digli - 2013-09-30, 20:51 Ty się ciesz że chociaż ja odświeżam tą stronę ,na rękach mnie noś anie się czepiasz CORONAVIRUS - 2013-09-30, 20:52 Przecież ja tą relację TYLKO dla Ciebie pisze byś nie zapomniał o najlepszych wakacjach w życiu ... Tolo-Digli - 2013-09-30, 20:55
No name napisał/a:
byś nie zapomniał o najlepszych wakacjach w życiu ...
tak sobie tłumacz darboch - 2013-10-01, 10:46
No name napisał/a:
Przecież ja tą relację TYLKO dla Ciebie pisze byś nie zapomniał o najlepszych wakacjach w życiu ...
najlepsze ciągle przed Wami a jak Tolo łowi to mam kilka miejscówek w Szwecji i Norwegii Tolo-Digli - 2013-10-02, 14:06
darboch napisał/a:
a jak Tolo łowi
ze mnie taki wędkarz jak i narciarz do zjazdu ze stoku wystarczy mi mokra trawa CORONAVIRUS - 2013-10-06, 17:27 część 8
martini44 - 2013-10-06, 17:33 co to za lektor ?? Tadeusz - 2013-10-06, 17:42 Adaś, mój długi urlop spowodował, że dopiero teraz nadrabiam zaległości. Twoje filmy są dla mnie miłą niespodzianką. Bardzo miłą.
Naprawdę sporo się z nich nauczyłem o Szwecji, tym bardziej, że nie znam tego kraju.
Stawiam zasłużone piwo i dziękuję. CORONAVIRUS - 2013-10-06, 17:58
martini44 napisał/a:
co to za lektor ??
no jak to jaki ? Pan Jan . Wisicie mi pół litra taniej wódki
Dziękuję za piwka martini44 - 2013-10-06, 18:10
No name napisał/a:
Wisicie mi pół litra taniej wódk
chętnie pod warunkiem że razem wypijemy omawiając biznes marekoliva - 2013-10-20, 19:46 Adam czy na 8 części zamierzasz zakończyć serial??? Weź się w końcu do roboty dość już lenistwa CORONAVIRUS - 2013-10-20, 19:56 Się wezmę...jak dojdę do siebie po solankach... ale słucham się , słucham ... Tolo-Digli - 2013-10-20, 19:59 Ty ODKLEJONY ile można czekaćpiotr1 - 2013-10-27, 17:55 Suuuuppppeeerrr piotr1 - 2013-11-02, 20:52 Czy będzie cd.? CORONAVIRUS - 2013-11-02, 20:57 Będzie Piotruś .... ostatnio sporo innych zajęć łącznie z remontami w chacie , więc z czasem kiepsko ... damy radę piotr1 - 2013-11-02, 21:36 Adaś czekamy z niecierpliwością Tolo-Digli - 2013-11-22, 12:06
piotr1 napisał/a:
Adaś czekamy z niecierpliwością
No i sobie czekamy CORONAVIRUS - 2013-11-22, 12:34 nastrajam się Bystrzaki - 2013-11-22, 16:04 Adam odklej się od warsztatu i zrób ludziom przyjemność.Chętnie pooglądamy z tobą Szwecje piotr1 - 2013-11-22, 17:30 My tez cierpliwie czekamy CORONAVIRUS - 2013-12-01, 18:59 do cierpliwych świat należy
proszę bardzo , część 9
Gregorio - 2013-12-01, 19:56 Długo kazałeś czekać ....marekoliva - 2013-12-01, 20:50 Lepiej późno niż wcale, po takiej przerwie to mogłeś dać ze dwa odcinki na raz.Robinson_44 - 2013-12-01, 22:30 Relacja suuupeeerr, Podziwiam konsekwencję i zaangażowanie w tak szczegółową relację. Szwecja to naprawdę przepiękny kraj. Kiedyś zjeździłem ją wzdłuż i wszerz, ale ..... ciągnikiem siodłowym z naczepą. Stąd i wielki sentyment do niektórych znanych mi miejsc. Mam jednak pytanie, czy jazda po szutrach i znajdywanie tak pięknych miejscówek to zasługa tylko nawigacji czy jakiegoś podręcznika z namiarami? W przyszłym roku planujemy na 3 tyg. podróż do Skandynawii. Priorytetem jest Norwegia choć wiemy, że to czasu niezbyt wiele na ten przepiękny region Europy.CORONAVIRUS - 2013-12-01, 23:13 Dzięki za docenienie , przede wszystkim czasu jaki trzeba poświęcić na sklejenie takiego odcinka , który ma 11 czy 12 minut .
Staram się doprowadzić sprawę do końca i nie chodzi mi o dokończenie relacji z tego wyjazdu ale o to by coś zrobić z tego co się nagrywało . Nie raz już przywoziłem z wakacji materiał , którego zwyczajnie nie dało się oglądać ani bezpośrednio po nich ani po latach .
Pytanie zasadnicze jest takie , po co bawić się w nagrywanie jeśli to idzie do szuflady ?
Rodzina, znajomi zadają pytania - odpowiedzi są w gotowych filmikach - to pierwsza ważna zaleta ale nie najważniejsza .
Ja po latach zadaję sobie pytania i nie muszę wertować 3 godzin z dnia by dotrzeć do sedna . Sedno jest wyłuskane właśnie w tych 12-tu minutach .
Zawsze łatwiej do tego wrócić .
Dlatego teraz warto poświęcić te kilka godzin by skleić odcinek , to już nie zginie . Staram się nic nie pomijać i nie skracać dla własnej wygody , nie odbębniać ...
Dziś , po trzech miesiącach , patrząc na pierwsze części , zrobiłbym to zupełnie inaczej , ładniej , wykorzystując więcej możliwości technicznych , ale już nie wrócę do tego bo to nie ma znaczenia . Na tamtą chwilę tak to czułem i tak sobie posklejałem .
Nie ma innej możliwości by nauczyć się obsługi tego programu jak zwyczajnie ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć . Po to to cholerstwo kupiłem ponad rok temu i rok przeleżało , czekając na realizację planu ...
Fajnie , że widzicie jakiś postęp i nie krzyczycie bym już nic nie wklejał
Sprawa szukania miejscówek .... tu nie ma żadnego planu , w Polsce czasami odpalam laptopa i patrzę na teren z góry , z satelity ... często można zobaczyć charakterystyczne szczegóły dla potencjalnie dobrego miejsca . Często się udaje choć z satelity nie widać płotów z tabliczką "teren prywatny "
W Szwecji takiej pomocy nie mieliśmy , GPS pokazywał pozycję , mapy teren i drogi szutrowe , tych tam pełno i dla takich dróg tam pojechaliśmy . Tolo był często zdziwiony , często się nie mieścił , ale zagryzał zęby słysząc szorujące po bokach krzaki . Nam było łatwiej bo blaszak węższy .
To szukanie miejscówki w nieznanym terenie jest bardzo fajną zabawą , czasami męczy ale jak się już zakotwiczy i spojrzy na okolicę , widoczki , zachód słońca ...wtedy nie ma wątpliwości , że warto zaryzykować by nie stać na stacji benzynowej albo na jakimś kempingu....
Mam taką cichą nadzieję , że tymi filmikami zachęcę i innych do takiego , mniej zorganizowanego , trybu kamperowania .
darboch - 2013-12-02, 09:57
No name napisał/a:
Mam taką cichą nadzieję , że tymi filmikami zachęcę i innych do takiego , mniej zorganizowanego , trybu kamperowania .
wchodzę w to Robinson_44 - 2013-12-02, 19:07 Czy nie byłoby to natrętne poprosić Cię o namiary na dzikie miejscówki pokazane na filmach Oczywiście po zakończeniu relacji CORONAVIRUS - 2013-12-02, 19:31
Robinson_44 napisał/a:
Czy nie byłoby to natrętne poprosić Cię o namiary na dzikie miejscówki pokazane na filmach Oczywiście po zakończeniu relacji
oczywiście , nie ma najmniejszego problemu , po zakończeniu relacji zbiorę wszystkie noclegi "do kupy " i z namiarami GPS będą mogły innym służyć w przyszłości ...
andrzej34sto - 2013-12-02, 21:08 Witam,mam pytanie czy nikt nie czepiał się Was jak nocowaliscie na ,,dziko'',pytam bo za taki nocleg zapłaciłem 3 lata temu w Croatii 1000kunFux - 2013-12-02, 21:12 Pisane wielokrotnie, że można; w Cro nie!Bim - 2013-12-02, 21:16
Fux napisał/a:
Pisane wielokrotnie, że można; w Cro nie!
E tam jak się jest zdesperowanym da się ale ogólnie nie warto tam jeździć z takim nastawieniem jest wiele inny ciekawych krajów poza Cro gdzie można się cieszyć wolnością kamperową poza kempingami.CORONAVIRUS - 2013-12-02, 21:16 Szwecja i Chorwacja to dwa światy dla kamperowców na szczęście darboch - 2013-12-03, 09:10
andrzej34sto napisał/a:
...czy nikt nie czepiał się Was jak nocowaliscie na ,,dziko'',pytam bo za taki nocleg zapłaciłem 3 lata temu w Croatii 1000kun
http://pl.wikipedia.org/wiki/Allemansr%C3%A4ttenCORONAVIRUS - 2013-12-08, 19:43 Część 10 ... tym razem krótsza i bez zbędnych dodatków tak jak i dzień jaki przeżyliśmy ... totalny "lajcik" , grzybki , szutry , rybki ... takie wakacje od aktywnych wakacji
nie mogę miniaturki wkleić z YT , cos się pop.....
[/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2tiU65Bn6sw&feature=em-upload_owner[youtube][/youtube]Robinson_44 - 2013-12-08, 21:35 Już zazdraszczam, jeszcze tylko 6 m-cy i hulaj dusza, kasy trzeba, na wyjaździk i coś do chleba Szacun za kawał pracy. darboch - 2013-12-09, 10:27 Fajne filmiki Przegoniliście trochę Pana z traktorem
W przyszłym roku Norwegia ? CORONAVIRUS - 2013-12-09, 11:25 Nie planuję tak daleko... u nas to zawsze spontan i pewnie tak będzie w 2014 ... będzie kasa to i będą wakacje Tolo-Digli - 2013-12-09, 13:07
No name napisał/a:
będzie kasa to i będą wakacje
CORONAVIRUS - 2013-12-09, 13:27 Nie rycz... z Toba to nie wiem czy pojadę , Ty to na turnusy wędkarzy bardziej się kwalifikujesz Tolo-Digli - 2013-12-09, 15:55
No name napisał/a:
Nie rycz... z Toba to nie wiem czy pojadę , Ty to na turnusy wędkarzy bardziej się kwalifikujesz
zapomniałeś o konikach CORONAVIRUS - 2013-12-09, 18:05 koniki są ok ... piotr1 - 2013-12-09, 18:30 Super darboch - 2013-12-09, 21:10
No name napisał/a:
Nie rycz... z Toba to nie wiem czy pojadę , Ty to na turnusy wędkarzy bardziej się kwalifikujesz
chłopak zapewniał Wam świeżą rybę na patelnię z tego co widziałem...
W Norwegii miałby pole do popisu... marekoliva - 2013-12-09, 21:37 Na rybę pewnie wszyscy byli chętni a teraz od wędkarzy wyzywają, ot wdzięczność ludzka CORONAVIRUS - 2013-12-09, 22:13 nie wszyscy... oj nie wszyscy marekoliva - 2013-12-09, 22:41
No name napisał/a:
nie wszyscy... oj nie wszyscy
tak też myślałem Tolo-Digli - 2013-12-10, 08:26 Adam to wybredna postać pod względem kulinarnym,a o delektowaniu się dobrą rybką to on nic nie wie to nawet było nasze ulubione danie bo wtedy trzymał się z dala od nas dlatego powstały takie ładne plenerowe ujęcia ,które teraz można wszystkim zainteresowanym pokazać marekoliva - 2013-12-10, 21:05 Tolo a może został Ci kawałeczek świeżutkiego jeśli dobrze widziałem szczupaczka ........ chociaż teraz może już nie byłby taki świeży Tolo-Digli - 2013-12-12, 10:31 Też chciałbym żeby został CORONAVIRUS - 2013-12-12, 12:18
Tolo-Digli napisał/a:
Też chciałbym żeby został
a ja wręcz odwrotnie ... Jola przemycała w lodówce te strzępy rybie by się delektować później... a lodówka jak lodówka , serki mi waniały rybolem śmierdzącym
Przez Ciebie Tolo mam pół kampera do wymiany , tak ześmierdł darboch - 2013-12-13, 08:24 Może podrzucił Ci do kampera Surströmming ? Tolo-Digli - 2013-12-13, 09:36
No name napisał/a:
Jola przemycała w lodówce te strzępy rybie by się delektować później... a lodówka jak lodówka , serki mi waniały rybolem śmierdzącym
Jak mawiał Pawlak "Był czas przywyknąć",ale no cóż są ludzie niereformowani CORONAVIRUS - 2013-12-15, 19:19 część 11
Tolo-Digli - 2013-12-17, 09:07 Oj jak było fajnie CORONAVIRUS - 2013-12-17, 09:36 Tolo ...powoli zbliżamy się do końca ... jeszcze 3 noce i płyniemy promem do domu ... To były przedostatnie Twoje rybki ale cóż , na ostatnich zamiast ryb to Twoje robaki zjadał nasz "przyjaciel" z Finlandii jacy różni ludzie chodzą po tym świecie to głowa mała CORONAVIRUS - 2013-12-25, 21:34 część 12
Ahmed - 2013-12-25, 21:54 Dlaczego nie udostępniasz filmów na komórki-tablety ?
Znowu muszę czekać na oglądnięcie dopiero wtedy , gdy będę miał dostęp do PC CORONAVIRUS - 2013-12-25, 21:59
oskp napisał/a:
Dlaczego nie udostępniasz filmów na komórki-tablety ?
Znowu muszę czekać na oglądnięcie dopiero wtedy , gdy będę miał dostęp do PC
dziwne bo na moim telefonie śmiga jak trzeba ... Ahmed - 2013-12-25, 22:19 Dobra , moja wina , zainstalowałem najnowszą wersję na tableta i teraz chodzi
Nie chodzi , zablkowany z powodu praw autorskich CORONAVIRUS - 2013-12-25, 22:22 ale ze względu na podkłady w tym odcinku edycja faktycznie została zablokowana na niektórych sprzętach.... córka nie może tego otworzyć na telefonie CORONAVIRUS - 2013-12-26, 12:27
oskp napisał/a:
Dobra , moja wina , zainstalowałem najnowszą wersję na tableta i teraz chodzi
Nie chodzi , zablkowany z powodu praw autorskich
sprawę wydedukowałem i może trafiłem.
Dając kolejny filmik , ten konkretnie dwunasty , nie został jeszcze zidentyfikowany przez pracowników YT pod względem praw autorskich podkładów dlatego też w ustawieniach nie mogę zmienić pozycji :
Dystrybucja
Nie, film nie będzie dostępny na komórkach ani w telewizji.
trzeba poczekać CORONAVIRUS - 2013-12-28, 18:00 część 13
[/youtube]marekoliva - 2013-12-28, 19:49 Adam ale tempo podkręciłeś w trzy dni dwa odcinki czyżbyś chciał zakończyć jeszcze w tym roku CORONAVIRUS - 2013-12-28, 23:20 Marku... chyba nie da rady nawet jak się sprężę ale kto wie.... kto wie .
Zakończyć powinienem już ze 2 miesiące temu ... Ahmed - 2013-12-28, 23:23 Trzymaj się Adaś , nie ważne kiedy powinieneś , ważne jak skończysz piotr1 - 2013-12-28, 23:28
No name napisał/a:
Marku... chyba nie da rady nawet jak się sprężę ale kto wie.... kto wie .
Zakończyć powinienem już ze 2 miesiące temu ...
Adaś myślę że do pierwszego wyjazdu wiosennego zakończysz relację ze Szwecji
Misio - 2013-12-29, 00:30 Super fotorelacja. Dziękujemy.
Należy się oczywiście piwko. CORONAVIRUS - 2013-12-30, 16:43
piotr1 napisał/a:
[
Adaś myślę że do pierwszego wyjazdu wiosennego zakończysz relację ze Szwecji
patrząc za okno wiosna właśnie nadeszła a ja jutro kampera odpalam , więc.... nie zdążyłem
w następnym odcinku pokażę Wam coś czego po tym kraju nigdy byście się nie spodziewali ... dzieli nas tylko Bałtyk ale tego rodzaju "coś " byłoby w Polsce niemożliwym
DZIęki za dobre słowa ... nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków piotr1 - 2013-12-30, 17:23 Podziwiamy twoje zdolności jako reżysera i producenta filmów akcji CORONAVIRUS - 2013-12-30, 17:26
piotr1 napisał/a:
Podziwiamy twoje zdolności jako reżysera i producenta filmów akcji
... nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków
Nie łąm się Adam, teraz mamy zimę i jest to dobry czas na robienie fotorelacji. A poza tym Twoje teksty czyta się lekko, filmy są ciekawe, czyli masz dar do pisania. A dzięki Twojej reklamie Szwecji na pewno ktoś tam pojedzie, tym bardziej że trzymasz coś w zanadrzu... Comsio - 2013-12-30, 20:41 Ja już zarażony, na pewno pojadę, ze skandynawii do tej pory to byłem tylko w DK marekoliva - 2013-12-30, 20:55
No name napisał/a:
nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków
Masz rację, czasu zabiera zapewne sporo ale biorąc pod uwagę efekt czy nie warto CORONAVIRUS - 2013-12-30, 21:12
marekoliva napisał/a:
No name napisał/a:
nie wiem czy zdecyduję się na następną taką relację w życiu ze względu na czas jaki pochłania sklejanie ruchomych obrazków
Masz rację, czasu zabiera zapewne sporo ale biorąc pod uwagę efekt czy nie warto
dla mnie to idzie Ad acta do przypomnienia za 5, 10 lat .... efekt amatorskiej sklejanki możecie tylko Wy ocenić albo i nie oceniać tylko się zarazić , pojechać , ja się zakochałem to może i jest w tamtych stronach coś więcej niż drzewa i blondynki , które by się odróżniać muszą się farbować ....
Jak będzie tylko okazja to tam wracam kamperem ... tylko wyżej ... CORONAVIRUS - 2014-01-02, 13:29 A może mały konkurs noworoczny
Czego byście się nie spodziewali po takim kraju jak Szwecja ???
Trzech z CT , coonajmniej , wie o co mi chodzi , więc proszę się nie wychylać martini44 - 2014-01-02, 13:36 1- Wszechobecna przyroda
2- Uprzejmość tamtejszym ludzi
3- Drogie paliwo
4- Słabe zaplecze alkoholowe
yuras - 2014-01-02, 15:36 Tego bym się nie spodziewał;
piotr1 - 2014-01-02, 22:51 Jak zwykle super CORONAVIRUS - 2014-01-05, 12:16 Piotruś ...dziś najprawdopodobniej zakończę szwedzką przygodę ... już prawie prawie koniec Ami - 2014-01-05, 13:17 0000Agostini - 2014-01-05, 15:27
No name napisał/a:
niestety .... nikt nie trafił
część 14
Wczoraj rano, jednym okiem, oglądałem w telewizji program „Las bliżej nas”.
I tak mi się skojarzyło, że oni, ci Szwedzi, może też tak mają, a nawet są o krok przed nami i mają go jeszcze bliżej. Robinson_44 - 2014-01-05, 16:05 Super relacja, naprawdę tylko pogratulować Świetny montaż, oddający nastrój podkład muzyczny tylko żal, że to już koniec. Jeszcze tylko 6 m-cy i być może uda się przeżyć podobne wrażenia. Chylę czoło za wytrwałość i konsekwencję w relacji z niemalże całej podróży.
Przy okazji zapytam dokąd teraz??? Jaki kierunek w nadchodzącym sezonie ???CORONAVIRUS - 2014-01-05, 17:06 Nie ma planów na nic .... ALE my w zimie nigdy nie planujemy lata , wyjazdy to impuls chwili przeliczony na dostępną kasę ... tylko tak i zawsze tak ... CORONAVIRUS - 2014-01-05, 20:13 Dziękuję wszystkim za cierpliwość ...właśnie dobijamy do portu macierzystego z naszą relacją... mam nadzieję , że za bardzo nie przynudzałem i nikt przez tą "twórczość" nie zniechęcił się do podróży , internetu albo do mnie
Udało się dokończyć , dla mnie to największy sukces
Dziękuję wszystkim za cierpliwość ...właśnie dobijamy do portu macierzystego z naszą relacją
No name napisał/a:
część 15 / ostatnia /
Adaś to nie jest śmieszne, wymyśl coś na ciąg dalszymartini44 - 2014-01-05, 21:28 No name, masz dokładniejsze namiary na ten cmentarz starych samochodów ??CORONAVIRUS - 2014-01-05, 21:37
martini44 napisał/a:
No name, masz dokładniejsze namiary na ten cmentarz starych samochodów ??
Jasne , że mam ...zgodnie z wcześniejszą deklaracją pozbieram do kupy wszystkie miejscówki z namiarami , dodam też wrakowisko a jak ktoś chciałby coś jeszcze to proszę dać znać o co chodzi , postaram się też dodać do spisu dla potomnych martini44 - 2014-01-05, 21:47 dziękuje piotr1 - 2014-01-05, 22:33 Superancki film odcinkowy szkoda że to już koniec Misio - 2014-01-05, 23:55 Przybliżyłeś daleką i zimną Szwecję. Pokazałeś ciekawe miejsca i zaskakujące sytuacje. Takiej Szwecji nie znałem, i leci do Ciebie zasłużone piwko. Dziękujemy. Tolo-Digli - 2014-01-06, 10:47 Dzięki Adaś relacja była zajefajna.....wspomnienia pokazały że w krótkim czasie zobaczyliśmy tak wiele że aż nie możliwe ,ale się udało mam nadzieję że kiedyś da się to powtórzyć pozdrawiam i gratuluję cierpliwości do poskładania tego w taką relację AMIGO - 2014-01-06, 11:26 Tolo, Adaś & Family
Wirtualne poleciały, na literalne mam nadzieję w tym sezonie Den-tal - 2014-01-06, 17:12 Czy to te zlomowisko w Ryd mialo byc tym szokiem ? Kyrko mosse jest obecnie obiektem chronionym - czyms w rodzaju muzeum. W latach 90-tych miano je zlikwidowac ale w koncu stalo sie "historyczna wystawa zlomu". Takich zlomowisk jest zreszta wiecej. Prawdopodobnie miedzy 7 a 10 i wszystkie pochodza z lat 50 i 60 tych. Oprocz tego w Ryd odwiedzilem podobny cmentarz w Bastnäs(Värmland oraz Morklarla(Uppland)Mam tylko jedno pytanie - skad ci do glowy przyszla ta "wycofujaca sie armia amerykanska" CORONAVIRUS - 2014-01-06, 17:27
Den-tal napisał/a:
- skad ci do glowy przyszla ta "wycofujaca sie armia amerykanska"
Informacje od rdzennej ludności ... widać za mało jeszcze się "zeszwedziłeś " oczywiście w samych pozytywach bo jak by inaczej ...
Kolego , my już kiedyś tam wymieniliśmy się "wiadomościami " ... dla mnie wiedzy wystarczy z Twojej strony a nie sądzę bym ja mógł Ciebie czymś oświecić ... z założenia odpuszczam martini44 - 2014-01-06, 19:03 Den-tal, proszę podaj mi namiary na wszystkie "złomowiska" proszę WHITEandRED - 2014-01-06, 21:25 CORONAVIRUS - 2014-01-06, 23:00 Dziękuję za piwka ... nawet moderator Skandynawii
Informuję wszystkich zainteresowanych , że wklejam fotki z miejscówkami i namiarami GPS pod kolejnymi filmikami oprócz pierwszego kiedy to stacjonowaliśmy na prywatnym , rodzinnym , gruncie
Popatrzcie czy widzicie co trzeba , myślę , że tak będzie lepiej niż na końcu wszystko na raz czytelniej dla potomnych ... niestety google nie wszędzie dotarły jeszcze z kamerka ale i tak jestem bardzo zdziwiony bo kilka miejsc wydawało się dzikich a tu mamy jak na dłoni ... to wskazówka na przyszłość , można sprawdzić czy zakazów wjazdu nie ma Den-tal - 2014-01-06, 23:26
martini44 napisał/a:
Den-tal, proszę podaj mi namiary na wszystkie "złomowiska" proszę
Namiary moge ci podac tylko na te ktore odwiedzilem w tym tysiacleciu bo wiem ze istnieja. O te zlomowisko w Ryd zapytaj sie experta od Szwecji bo nie chce go znow urazic( tam jest zreszta latwo trafic no i na Poludniu Szwecji). Najwieksze zlomowisko(okolo 1000 wrakow) jest w Bastnäs(uwaga to "a" jest z kolkiem na gorze) i lezy niedaleko granicy norweskiej( jedzie sie E18 do Töcksfors, nastepnie ca 25 km szutrem(Fagelviksvägen- chyba tak sie to nazywa)Namiar 59.367 275 11.834 929. Morklarla lezy na polnocny -wschod od Uppsali. Namiar 60.132 786 17.933 265. Bylem tam ostatni raz w 2009 roku i drogi niestety zbytnio nie pamietam tym bardziej ze bylem z kolega ktorego pasja jest fotografowanie starch wrakow(wydal nawet caly abum z takimi zdjeciami). Ale jak wiemy pasje sa rozne jedni fotografuja drogi szutrowe inni wraki samochodow i traktorow CORONAVIRUS - 2014-02-06, 10:42 takie sobie małe nawiązanie do tych dzieci , którym zimna woda i wiatr nie przeszkadzały by się paplać w wodzie .... nic już nie dziwi
http://www.youtube.com/watch?v=ZD0gC5TqZA4piotr1 - 2014-02-06, 10:53 Co one piły że to robiły Ami - 2014-02-06, 17:54 Temat postu: wow00000krzlac - 2014-02-06, 20:02 A Rosiewicz śpiewał, że Szwedki sa zimne. WHITEandRED - 2014-02-07, 10:31 CORONAVIRUS - 2014-02-07, 10:59 na fotkach nie tylko dziewczynki ...
To chyba jakiś skandynawski sposób na doładowywanie akumulatorów ... u nas solary krzlac - 2014-02-07, 11:32
No name napisał/a:
... u nas solary
i nie mylić z tymi na dachu kampera.WHITEandRED - 2014-02-08, 16:40 Ahmed - 2014-02-08, 17:17 Podobało się Fux - 2014-02-08, 17:29
Ahmed - 2014-02-08, 17:34 Guzik widzę chyba trzeba się zalogować Fux - 2014-02-08, 17:41 Warto... Ahmed - 2014-02-08, 17:42 Z Vartą warto , to wiem Fux - 2014-02-08, 17:46 Nie wkleję próbki, gdyż mam złe notowania u kilku...
Szukaj postów Adamka. Miszcz! darboch - 2016-02-10, 09:35 Kiedy powrót albo atak na północ Adam ? CORONAVIRUS - 2016-02-10, 11:16 DOBRE PYTANIE
zapytaj jeszcze raz w czerwcu to może będę wiedział a dziś takie pytania wprawiają mnie w smutek
jak wygram w totka to dwa dni później już siedzę powyżej Sztokholmu i piję pofkoZEUS - 2016-02-10, 11:26
No to będę Cię wypatrywał w drodze powrotnej z Lofotów CORONAVIRUS - 2016-11-07, 18:07
darboch napisał/a:
Pięknie ! Gdzieś dalej ?
plan się rodzi , na bank lewa strona przy Norwegii i może wyżej nad stolicę ... dla mnie to zupełnie wszystko jedno , po zjeździe z promu jak najszybciej wjechać na szutry do lasów i nimi atakować do znudzenia ... asfalty w Szwecji są niepotrzebne Nitrolukas - 2023-05-29, 22:38 Super relacja. Obejrzałem i przeczytałem wszystko.
W tym roku w sierpniu wybieramy się właśnie do Szwecji. Plan zrodził się znienacka, i ani się obejrzeliśmy już kupiliśmy bilet na prom na powrót.
Jak już było wiadomo gdzie jedziemy zacząłem szukać informacji/relacji co i jak Na pewno skorzystamy z wielu punktów tej relacji.
Plan zaczynamy tworzyć. Na razie z racji że jedziemy załogą 2+2 (8 i 11lat) jedziemy przez Duński Legoland do Szwecji (start 28.07)a wracamy promem (14.08)
Za relacje i nawał pracy oczywiście piwo się należyzbyszekwoj - 2023-06-01, 10:03
Nitrolukas napisał/a:
W tym roku w sierpniu wybieramy się właśnie do Szwecji.