Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Bagażnik na dach do Ducato

ted - 2013-08-23, 09:36
Temat postu: Bagażnik na dach do Ducato
Czołem,
Planuję montaż relingów na dachu kampera (alkowa na Ducatcie), celem wożenia desek snowboardowych ew. montażu boxa.
Wiem, że mogę kupić nowe w Thule itp. Widziałem też wątek o bagażniku na szklarskie przyssawki... Oba odpadają.

Czy komuś zostały może po demontażu, zna kogoś kto chce sprzedać?

Ewentualnie, czy są zwykłe relingi, które byłyby na tyle szerokie aby uchwycić kampera na szerokość?

Może ktoś ma inny pomysł? Może można zlecić ich wykonanie i wyszłoby taniej? Ktoś może to ćwiczył.... Pytam, ponieważ np. do motorówek można kupić maszty do podłączenia liny do ciągnięcia narciarza / wakeboardzisty. Kosztują drogą. Wykonanie takiego masztu, z tych samych elementów to - dosłownie - połowę taniej.

Pozdrawiam,

majmarek - 2013-08-23, 09:56

czołem
przerabiałem kiedyś stolik do ćwiczeń. są "usługi" gdzie można kupić rurki chromowane na wymiar do montażu wnętrz sklepowych typu pułki wieszaki z różnego typu mocowaniami . a nawet facet mi je wyginał.ale to było w mojej okolicy. poszukaj u siebie
pozdrawiam
mm

papamila - 2013-08-23, 16:32

majmarek napisał/a:
można kupić rurki chromowane na wymiar do montażu wnętrz sklepowych

tego rozwiazania akurat nie polecam- to się nadaje tylko i wylacznie do wnętrza,
(ktoś zamieszczał już na forum tak sklecony bagażnik- masakra

jeśli robić to z aluminium- profile i rurki dostaniesz w marketach budowlanych

DAKOTA - 2013-08-23, 18:05

papamila napisał/a:
majmarek napisał/a:
można kupić rurki chromowane na wymiar do montażu wnętrz sklepowych

tego rozwiazania akurat nie polecam- to się nadaje tylko i wylacznie do wnętrza,
(ktoś zamieszczał już na forum tak sklecony bagażnik- masakra

jeśli robić to z aluminium- profile i rurki dostaniesz w marketach budowlanych

witam
a ja nie kapuje co ma wspolnego Ducato z alkowa i relingami

Alkowa i relingi to jeszcze zajarzylem ,Ducato i relingi (zwane potocznie bagaznikiem) tyz

Ducato i alkowa tez kapuje. hmmmm

ale ta pierwsza opcja???? :roll:

zrozumial bym jeszcze marke-producenta zabudowy+ relingi

pozdrawiam
DAKOTA

lepciak - 2013-08-24, 19:14

ted czy chdzi Ci o takie mocowanie?

ted - 2013-08-24, 19:49

@ Dakota: trzy razy czytałem Twój post i - wybacz - nadal nie rozumiem czego nie rozumiesz ;) Mam Fiata Ducato z zabudową Dethleffs (Alkowa na Ducatcie ;) Na dachu alkowy chciałbym założyć relingi, do których mógłbym zamontować deski albo np. bagażnik (box dachowy).

@ lepciak: dokładnie tak (!)

lepciak - 2013-08-24, 20:04

ted Do fabrycznych relingów zostały zamocowane poprzecznie do długości pojazdu 2 profile zamknięte o przekroju 20 x 30 mm z naciągniętą termokurczliwą powłoką antykorozyjną i długości równej szerokości pojazdu. Do nich montujesz co chcesz. Jeżeli jesteś zainteresowany to wpadnij i je sobie odbierzesz. Mieszkam w Oliwie przy ulicy Polanki czyli ulicy najlepszych elektryków. Pierwszy to Walesa a drugi to ja. Tel w awatarze.
ted - 2013-08-24, 20:20

Nie wiem czy dobrze rozumiem... Ty miałeś fabryczne relingi (monotowane na dachu wzdłuż) i zamontowałeś do nich poprzeczne profile, tak?

Natomiast ja fabrycznych relingów nie mam.

Tym niemniej, na pewno zadzwonię. Dziękuję.

lepciak - 2013-08-24, 20:42

ted
Cytat:
miałeś fabryczne relingi (monotowane na dachu wzdłuż) i zamontowałeś do nich poprzeczne profile, tak?

Tak

papamila - 2013-08-24, 21:50

ted napisał/a:
ja fabrycznych relingów nie mam.

to sobie u Zbyszka dokładnie obejrzysz co , jak i gdzie jest zamocowane :idea
powodzenia

DAKOTA - 2013-08-25, 06:08

ted napisał/a:
@ Dakota: trzy razy czytałem Twój post i - wybacz - nadal nie rozumiem czego nie rozumiesz ;) Mam Fiata Ducato z zabudową Dethleffs (Alkowa na Ducatcie ;) Na dachu alkowy chciałbym założyć relingi, do których mógłbym zamontować deski albo np. bagażnik (box dachowy).

@ lepciak: dokładnie tak (!)

to moze przeczytaj jeszcze raz wraz z tytulem ,

O Dethleffsie w poscie nie piszesz ani slowa.

Nie wszystkie zabudowy(dachy) nadaja sie do montowania relingow , no chyba ze ozdobnych.
.http://www.reimo.com/de/42139-euro_carry_surf_kit/
a tu masz czesc z mocowania

DAKOTA