Zrób to sam - Klima-ekstrahiperduperowo-hipsterska
Rawic - 2013-08-26, 09:19 Temat postu: Klima-ekstrahiperduperowo-hipsterskaKończę prace badawczo-eksperymentalne, wkrótce prezentacja na CT.
Założenia były takie:
1) Moc chłodnicza około 2 KW, pobór prądu poniżej 800 Watt(pójdzie na mojej przetwornicy)
2) Cicha-poniżej 50 db
3) Tania poniżej 2000 zł
4) Montowana nisko np. bagażnik lub pod ramą(nie dachowa)
5) Łatwy i szybki demontaż gdy nie potrzebna czyli około 10 miesięcy w roku
6) rozprowadzenie zimnego powietrza górą, niewidoczne ,nie szpecące wnętrza kampera.
A więc lepsza od Dometików czy Trumatików.MAWI - 2013-08-26, 09:31 Kilka osób już to przerabiało,np,Mirek Kalinin. Rawic - 2013-08-26, 10:05
MAWI napisał/a:
Kilka osób już to przerabiało
Wiem o tym, ale każda przeróbka jest inna, ważna jest funkcja , dla mnie liczy się też estetyka.MAWI - 2013-08-26, 10:37 Pisząc to co co napisałem chciałem zaakcentować ,że można .Sam się zastanawiam nad czymś takim.Chcę podzielić taką pokojową klimę na dwie części .Parownik na zewnątrz ,reszta w środku.Jak coś zrobisz ,pochwal się .Trzymam kciuki.Rawic - 2013-08-26, 11:30 Dla nnie osobiście, rozwiązanie Kalinina było do zaakceptowania, a gdy dyskutowałem na temat tego rozwiązania z kolegami, wyśmiewali to, że niby jak można wozić takie śmieszne pudło z tyłu( tj skraplacz), poza tym parownik a znim wentylator w szafie, pewnie cichy nie jest.Dlatego zastosuję bardzo cichy włoski klimatyzator monoblok Olimpia Splendid z wyrzutem ciepłego powietrza na zewnątrz (podobne rozwiązanie do Trumy) umieszczony w bagażniku, najbardziej hałasuje właśnie wylot ciepłego powietrza.Wylot zimnego przerobiony, poprzez elastyczne węże w szafach do rampy oświetleniowej po bokach pod sufitem, prawie nie słyszalny podczas snu.Wkrótce skończę to pokażę zdjęcia, ale ponieważ robię to dorywczo to potrzebuję kilka dni.PozdrawiamJawor_ki - 2013-08-26, 11:32 I ja czekam z niecierpliwością na opis i zdjęciaMAWI - 2013-08-26, 12:57 Ja już kupiłem monoblok,ale brak czasu na realizację.Mam duży bagaznik,w tej chwili jeździ tam qład.Po zamontowaniu tam czegokolwiek z qada nici i to mnie hamuje. Myślałem zamontować cały monoblok w bagażniku a jedynie rurami poprowadzić zimne powietrze do wewnątrz. Z wyrzutem ciepłego powietrza na zewnątrz nie ma problemu. Brak tylko kopa do roboty. Rawic - 2013-08-27, 08:26
MAWI napisał/a:
Mam duży bagaznik,w tej chwili jeździ tam qład
Ja bym przewiózł gada w przyczepce, bo gdy jeździ w bagażniku to pewnie w kamperze śmierdzi paliwem.Rawic - 2013-08-27, 09:33 Rozmawiałem wczoraj z przedstawicielem handlowym firmy Borysowski, www.borysowski.com panem Dariuszem Adamskim tel.227514777, powiedział mi, że taki sam monoklimatyzator jak ja, zamówił pan Adam Słodowy , chyba patron naszego działu Zrób to sam, skoro sam mistrz wybrał ten sam klimatyzator, to mogę być spokojny o efekt końcowy mojej pracy.Ustaliłem z panem Adamskim, żeby dla członków CT dawał rabat przy zakupie klimatyzatorów do kamperów. ja już dostałem rabat,w zamian będziemy robić mu reklamę.Pozdrawiamkimtop - 2013-08-27, 14:55
rawicki@op.pl napisał/a:
taki sam monoklimatyzator jak ja, zamówił pan Adam Słodowy
Po co 90-cio latkowi takie coś?Rawic - 2013-08-27, 17:56
kimtop napisał/a:
Po co 90-cio latkowi takie coś?
Nie ważne ile ma lat, ważne że czuje się dobrze i jeszcze majsterkuje.
Chciałbym w wieku, jakmi jest teraz pan Adam Słodowy tak wyglądać i być jeszcze
pożytecznym dla ludzi. Po co kupił klimatyzator, może wnuczkowi zainstaluje w kamperze, ale to są tylko moje przypuszczenia.Jeśli ciekawość nie daje spokoju i nie możesz spać z tego powodu, to zadaj pytanie bezpośrednio , możesz Pana Adama znaleźć na Facebooku MAWI - 2013-08-27, 18:00
rawicki@op.pl napisał/a:
pewnie w kamperze śmierdzi paliwem
To już było przerabiane ,na BANK nie śmierdzi.Rawic - 2013-08-27, 18:05 A może zmieści się w bagażniku gad na dole a klima nad nim, trzeba poprzymierzać.MAWI - 2013-08-27, 18:11 Może i tak.A ty masz zam ją dzielić i montować oddzielnie ,czy chcesz zamontować całość i tylko rurki. Bajaga - 2013-08-27, 18:20
rawicki@op.pl napisał/a:
Rozmawiałem wczoraj z przedstawicielem handlowym firmy Borysowski, www.borysowski.com,
Domyślam się, że interesuje cię (nas?) model simply ? Główna przeróbka będzie polegała na demontażu tego elementu z kratkami dmuchającymi zimnym powietrzem i zastąpienie go (rozumiem, że estetyczne) elementem który będzie tłoczył to powietrze do rur rozprowadzonych po kamperze ?Rawic - 2013-08-27, 18:59 Bajaga ciepło, ciepło!
W moim przypadku zamierzam rozprowadzić zimne powietrze korytkami oświetleniowymi, które pod sufitem mają szparkę do chłodzenia halogenów, teraz wymieniłem na ledy,więc kanały wykorzystam do chłodzenia wnętrza kampera.miciurin - 2013-08-27, 19:02
rawicki@op.pl napisał/a:
kimtop napisał/a:
Po co 90-cio latkowi takie coś?
Nie ważne ile ma lat, ważne że czuje się dobrze i jeszcze majsterkuje.
Chciałbym w wieku, jakmi jest teraz pan Adam Słodowy tak wyglądać i być jeszcze
pożytecznym dla ludzi. Po co kupił klimatyzator, może wnuczkowi zainstaluje w kamperze, ale to są tylko moje przypuszczenia.Jeśli ciekawość nie daje spokoju i nie możesz spać z tego powodu, to zadaj pytanie bezpośrednio , możesz Pana Adama znaleźć na Facebooku
Mam tą niewątpliwą przyjemność osobiście znać Pana Adama jak również jego żonę Panią Bożenę ponieważ byli to bliscy znajomi mojego taty. Pan Adam w życiu prywatnym jest bardzo miłym i sympatycznym człowiekiem. Pamiętam, że jak kiedyś byli u nas zapytałem się co on robi z tymi wszystkimi zabawkami, które wykonai okazało się że przekazuje je do domu dziecka. Bajaga - 2013-08-27, 20:50
rawicki@op.pl napisał/a:
Bajaga ciepło, ciepło!
W moim przypadku zamierzam rozprowadzić zimne powietrze korytkami oświetleniowymi, które pod sufitem mają szparkę do chłodzenia halogenów, teraz wymieniłem na ledy,więc kanały wykorzystam do chłodzenia wnętrza kampera.
Ja mam rozprowadzone rury do klimy wiec tylko kwestia jest jednostki centralnej. Zawsze to lepiej byloby wydac ok. 2 tys za tą klime niż ok. 5 tys za trume compact. A z drugiej strony jest pytanie o wytrzymałość, głównym problemem zabudowy kampera i sprzętów technicznych w niej jest to że auto pracuje i trzęsie się.
O gwarancji na przerabiana klime można zapomnieć wiec jak nie wytrzyma realiów kamperowych to 2 tys w plecy Rawic - 2013-08-27, 22:19
Bajaga napisał/a:
Zawsze to lepiej byloby wydac ok. 2 tys za tą klime niż ok. 5 tys za trume compact.
Miałem kilka lat temu w przyczepie nową Trume, dużo hałasu, wiatru,mało chłodu, cieszę się że się jej pozbyłem razem z przyczepą.
Co do niezawodności klimatyzatorów przenośnych, mam jeden już 5 lat, poniewierany,również przewożony i chodzi.
W kamperze zamierzam przymocować klimatyzator za pomocą pasów do mocowania ładunków, podkładając miękką gumę lub gąbkę
Łatwy i szybki demontaż , żeby nie wozić go gdy nie potrzebny.
Wstrzasy nie mogą wyrządzić mu wielkiej krzywdy,może się rozszczelnić, czy gdzieś rozłączyć, to się dobije gazu, czy naprawi samemu.
Większy problem mam jak doprowadzić do bagażnika wystarczającą ilość powietrza do schłodzenia, skoro wyjście mam dwoma rurami Fi 110, to powinienem doprowadzić chociaż 3 rury Fi 110, albo zostawić drzwi do bagażnika otwarte.
Oprócz tego potrzebne są dwa otwory Fi 160 do schładzania skraplacza.Rawic - 2013-09-06, 09:53
Bajaga napisał/a:
A z drugiej strony jest pytanie o wytrzymałość, głównym problemem zabudowy kampera i sprzętów technicznych w niej jest to że auto pracuje i trzęsie się.
O gwarancji na przerabiana klimę można zapomnieć, wiec jak nie wytrzyma realiów kamperowych to 2 tys w plecy
Bajaga napisał/a:
A z drugiej strony jest pytanie o wytrzymałość, głównym problemem zabudowy kampera i sprzętów technicznych w niej jest to że auto pracuje i trzęsie się.
Rozmawiałem z panem Adamskim z firmy Borysowski, na temat wytrzymałości w/w klimatyzatorów Olimpia, otóż włoski producent zapewnił go o bezawaryjności urządzenia zamontowanego w środkach transportu.Klimatyzator ten jest bardzo powszechnie stosowany we Włoszech do mobilnych biur kontenerowych.
Ameryki nie odkryliśmy,podobno również w kamperach, włosi stosują bezproblemowo te klimatyzatory od wielu lat.Co się tyczy gwarancji, otrzymałem odpowiedź,że jeżeli nie zerwałem plomby, a nie , bo dorobiłem jedynie kolektor wylotowy zimnego powietrza z rury Fi 110 doklejony do prostokątnego wylotu, to gwarancję zachowałem.Wkrótce relacja fotograficzna mojej robótki.Rawic - 2013-09-06, 10:51 Może zacznę od końca, klima gotowa, świetną ocenę wystawił mi mój kolega Waldek, szef firmy Waldi z Piotrkowa Trybunalskiego, firmy która zajmuje się zabudową blaszaków tzw. Camper Busów, znana dla niektórych z Nas z targów poznańskich.
Nasze ustalenia końcowe to, że udało się zrealizować wstępne założenia.(Widzicie ten kciuk prawej ręki)Rawic - 2013-09-06, 11:28 Moc którą założyłem jest wystarczająca do schłodzenia mojego 7.3 m kampera, termometr m pokazuje czas i temperatury wew. i zew., zdjęcia zrobione w odstępie jednej godziny, chodzi na przetwornicy 2000 W z pełnym sinusem.Rawic - 2013-09-06, 11:56 Jest naprawdę cicha, największy hałas jest na zewnątrz z tyłu kampera około 70 dB, mniejszy w bagażniku około 50 dB, a wewnątrz kampera jest ledwo słyszalny, nie mogłem zmierzyć jak cicho jest w środku bo mój miernik poziomu dźwięku AS-200 , mierzy powyżej 50dB.
Montaż starałem się wykonać estetycznie, można jeszcze dodatkowo zaizolować kanały rozprowadzające zimne powietrze, choć ten odcinek rury tuż przy wylocie z klimatyzatora, na którym występowała rosa, jest zaizolowany.MAWI - 2013-09-06, 12:41 Fajnie wyszło .pokarz jak wdmuchujesz zimne powietrze do środka.Rawic - 2013-09-06, 12:47 Przewaga mojej klimy nad dachowymi Dometicami jest taka, 1) nie będzie dodatkowego obciążenia dachu, a nisko w bagażniku, w krytycznych momentach ważny jest środek ciężkości pojazdu.
2)nie będzie mi buczała i dmuchała nad głową, moje wyprowadzenie zimnego powietrza z klimatyzatora za pomocą dwóch rur Fi 110 wprowadzonych do korytek oświetleniowych pod sufitem , a następnie długa fugą wzdłużną, czyli dużym przekrojem spowodowało bezszumowe, płynne, pełne, miłe opadanie zimnego powietrza w kamperze
3)nie będzie woda lała się po scianach i brudziła ich kamieniem i osadzającym się na mokrej powierzchni kurzem, u mnie kondensat wyprowadziłem za pomocą lejka pod samochód.( W temp. powyżej 23 st C, kondensat wyrzucany jest na zewnątrz z gorącym powietrzem)
4)nie będę woził klimy gdy nie jest potrzebna, montaż lub demontaż trwa około 1 minuty, a do otworów wlotowo-wylotowych dorobiłem zagłuszki.
Poprzez zagłuszenie wlotów powietrza z zewnątrz do schłodzenia, a otwarcie w bagażniku
drzwiczek do piecyka Trumy, uzyskamy efekt recyrkulacji powietrza znany z klimy samochodowej, bo wciągniemy powietrze z przodu kampera drogą którą piecyk wciąga je do ogrzewania.Najlepszy efekt chłodzenia całej kubatury kampera uzyskuję, gdy z przodu nad kabiną kierowcy uchylę szyber dach, wtedy zimne powietrze opadając przemieszcza i wypycha ciepłe do przodu i do góry nad dach.
Zainteresowanym służę poradą i pomocą.Pozdro.Rawic - 2013-09-06, 13:25 A gdyby mnie ktoś szukał to ,zamieszczę swoją ulotkę.
Często się zdarza, że zapominamy o badaniu technicznym naszego pojazdu, ostatnio był Zapominalski z Gdańska(jechał do Chorwacji), jadących z kierunku Gdańska, Warszawy, Łodzi kamperami do 3.5 T, chciałbym zaprosić do mnie na stację trzeba tylko 7 km zboczyć do Gorzkowic, zjechać z drogi E 75(Gierkówka) zjazdem na Kamieńsk na wysokości Bełchatowa.Dla członków CT Camper Park (10 szt) gratis, jedynie prąd i woda za uczciwą zapłatą.Moje wspórzędne wg systemu Google, N 51.21420 E 019.59880.Pozdrawiam.Rawic - 2013-09-06, 13:42 Aha, pokażę jeszcze ile to zajmuje miejsca w bagażniku, czy bardzo przeszkadza? chyba nie, mnie bynajmniej.Bajaga - 2013-09-06, 16:01
rawicki@op.pl napisał/a:
Aha, pokażę jeszcze ile to zajmuje miejsca w bagażniku, czy bardzo przeszkadza? chyba nie, mnie bynajmniej.
Ciekawią mnie 2 sprawy
1. Jak klimatyzator "dmucha" do tej rury? Jest jakos modyfikowany mocno czy po prostu rura ma dziure wzdłuż i tak pobiera z niego zimne powietrze?
2. Sprawa hałasu, ok 70db zwlaszcza nocą to nie tak mało... Spaleś już z klimatyzacją? Z tego co widzę nad garażem masz chyba sypialnie? Tez tak mam i ciekaw jestem hałasu i ew . wibracji nocnych.
Jak koszty określasz powykonawczo?Rawic - 2013-09-06, 17:45 Odpowiedź dla kolegi -Bajaga
Ad1) Tak po prostu, rura kanalizacyjna setka ,ma wycięty kanał wzdłuż, częściowo wywinięta, żeby łatwiej było przymocować do klimatyzatora,dopasowana i uszczelniona silikonem.
Ad2) Sprawa hałasu, owszem 70 dB na zewnątrz to nie mało,ale w środku , przy zamkniętych oknach tego nie słychać, jak już pisałem otwieram tylko okno dachowe z przodu.
Oczywiście na ciasnych kempingach trzeba będzie ustawiać tak tył samochodu , żeby nikomu nie zakłócać ciszy nocnej, ale bywałem na włoskich kempingach, pełnych od Niemców pozamykanych w Kamperach z dudniącymi klimatyzacjami, a ja nie mogłem spać przy otwartych oknach z powodu hałasu.
W najbliższych latach szykujemy się na wyjazdy do Grecji,a tam jest przestronnie, nie będzie słychać u sąsiadów, zresztą cykady wszystko zagłuszą.
Tak , bagażnik mam pod łóżkiem,ale zrobiłem dodatkowe wygłuszenie za pomocą karimaty,jest to widać na którymś z wcześniejszych zdjęć więc dalej przez gruby materac i poduszkę niewiele dźwięku przechodzi,kiedyś po obiedzie położyłem się żeby sprawdzić wytłumienie i usnołem w dzień co mi się to często nie zdarza.
Zapomniałem dodać że klimatyzator stoi na kauczukowych podkładkach, przylega do ściany poprzez uszczelki silikonowe,mocowany jest tekstylnymi pasami więc żadne dodatkowe wibracje nie powstają, a ten model z turbiną promieniową jest wyjątkowo cichy.
Odnośnie dodatkowych kosztów, to około 200 zł.PozdrawiamRawic - 2013-09-06, 17:53 oj, zapomniałem klimatyzator ma w komplecie pilota z programatorem, między innymi jest funkcja "praca w nocy" czyli co godzinę podnosi się temperatura schładzania oraz zmniejsza się szybkość turbiny, czyli jest coraz ciszej.Jest też timer.Robinson_44 - 2013-09-06, 19:42 Miło wiedzieć, że Polak też potrafi i to w pozytywnym tego słowa znaczeniu Camper Diem - 2013-09-08, 15:00 Zbyszek, cieszę się, że dopiąłeś swego. Już schładzacz powietrza robił wrażenie, ale alternatywna dla Dometica klima przebija go stukrotnie A cena pewnie dużo niższa niż Dometic? (Na koniec zrób jeszcze wyliczenie całkowitych kosztów wynalazku, OK? ) I z tego co mówiłeś wnioskuję, że lepsza wydajność?eler1 - 2013-09-08, 15:52 widzę jedną wadę na dzień dzisiejszy te 30kg na samym tyle to są dwa rowery czyli bez poduszek ani rusz czyli trzeba dołożyć do kosztów 1,5 tys. Rawic - 2013-09-08, 17:53
Camper Diem napisał/a:
zrób jeszcze wyliczenie całkowitych kosztów wynalazku, OK? ) I z tego co mówiłeś wnioskuję, że lepsza wydajność?
Wydatki brutto,
1) klimatyzator z wyposażeniem- 2400,-
2) kształtki i kanały wentylacyjne, uszczelki 180,-
3) pasy do mocowania ładunku 20,-
jakieś śrubki, podkładki, pierdółki znajdziemy w każdym garażu
Razem 2600,-
Jak widzimy najdroższy jest klimatyzator, ale jest to sprzęt bardzo wydajny, wart tych pieniędzy, oczywiście widziałem teraz jesienią na wyprzedażach, tańsze klimatyzatory bo już od 1100,-, ale o mniejszych wydajnościach, gorszej klasy.
Trzeba było tez trochę pobiegać od warsztatu do kampera, tego nie liczę bo to dla zdrowia.
Zauważyłem, że przy dłuższej pracy powstaje też rosa na kształtkach bardziej odległych od kolektora wylotowego, tak więc muszę je też delikatnie zaizolować, ale to już zabawa, myślę wykorzystać do tego samoprzylepne ekrany podgrzejnikowe. PozdrawiamRawic - 2013-09-08, 18:00
eler1 napisał/a:
widzę jedną wadę na dzień dzisiejszy te 30kg na samym tyle to są dwa rowery czyli bez poduszek ani rusz
Na razie pióra stoją jak młodemu .........s, niektórzy wożą skutery czy quady a ja tylko dwa rowery więc ta różnica wagi to na klimatyzator będzie.
W przyszłości jak resory siądą , pomyślę o pneumatach.Pozdrawiameler1 - 2013-09-08, 18:45
rawicki@op.pl napisał/a:
Na razie pióra stoją jak młodemu .........s, niektórzy wożą skutery czy quady a ja tylko dwa rowery więc ta różnica wagi to na klimatyzator będzie.
W przyszłości jak resory siądą , pomyślę o pneumatach.Pozdrawiam
Miałem kiedyś duży bagażnik i wiem że bez kłada i skutera można go doładować że przy tak długim zwisie poduchy dobijają a przód pływa ups doczytałem że to 39kg .
Mam jeszcze jedno pytanie bo na stronie producenta nie ma mocy chłodniczej w btu/h która jest podstawą do porównywania klimatyzatorów .Rawic - 2013-09-08, 21:40
eler1 napisał/a:
nie ma mocy chłodniczej w btu/h która jest podstawą do porównywania klimatyzatorów .
Na zdjęciach widać naklejkę z podaną mocą chłodniczą tj.-2.1 kW, w Polsce jak mi wiadomo obowiązuje układ jednostek SI, czyli moc podajemy w (Watt), jeśli sobie życzysz moc w jednostkach brytyjskich to proszę -7165.4991 BTU/h (british thermal unit)
Klimatyzator żeby miał wystarczajacą moc musi coś ważyć, a wolę go mieć nisko w bagażniku niż na dachu.W moim kamperze jest niemożliwe pływanie przodu bo większość jego masy leży na przedniej osi. Co się tyczy przeładunku bagażnika to można, ale po co, przed każdym wyjazdem trzeba robić przegląd bagażnika i innych skrytek w kamperze, i zabierać tylko to co na dany wyjazd potrzebne.Na przykład:wyjazdy po Polsce - nie biorę klimatyzatora bo nie potrzebny, nie biorę anteny sat.i statywu do niej, bo dobrze działa naziemna cyfrowa, wyjazdy na południe kontynentu- bierzemy tylko letnie ubrania w małej ilości, tylko jedną mała butlę gazową, nie bierzemy przedsionka, nie biorę konserw, ziemniaków, skrzynek piwa.Pozdrawiamjoko - 2013-09-09, 13:13 Pisałeś coś, że klima chodzi na przetwornicy 2000W, możesz coś więcej przybliżyć. Rozumiem że założenie było takie aby to chodziło jakiś czas z akumulatorka , tylko interesują mnie faktyczne możliwości, czyli jaki aku i jak długo to pochodzi ?
Ja po zapakowaniu całego sprzętu ,załogi i zatankowaniu wszystkich zbiorników mam jeszcze ok. 200kg zapasu , więc wchodzi w grę nawet dodatkowy aku, i drugi solar tylko do tego.
Szukam rozwiązania klimy do użytku bez potrzeby 230 V. W tym rozwiązaniu liczby przynajmniej teoretycznie dają nadzieję, że mogło by się to udać.
Gdyby jeszcze robil trochę słabszy model tej klimy , tak 1300-1500W , co oznaczało by jakieś 500W mocy pobieranej, to aku 120 Ah i solar 130W załatwiły by problem nocnego chłodzenia kamperka.
Chociaż z drugiej strony nie wiem czy mocniejsza i bardziej wydajna klima nie będzie bardziej ekonomiczna (albo podobnie) bo pomimo większego poboru prądu będzie mogła krócej działać aby uzyskać ten sam efekt .Rawic - 2013-09-09, 22:27 chciałbym tylko dodać że mam na pokładzie(pod fotelami) dwa żelowe Exide po 80 Ah każdy, co przy połaczeniu równoległym do przetwornicy daje 160 Ah. Klimatyzator przy mocy 800 wat, pobiera około 67 Ampera, biorąc pod uwagę dodatkowe straty na rozruch, na grzanie się przetwornicy i inne straty będzie 80 A czyli teoretycznie powinno mi starczyć prądu na dwie godziny, w praktyce nie czekałem na rozładowanie aku, wcześniej startowałem silnik.
joko napisał/a:
Gdyby jeszcze robil trochę słabszy model tej klimy , tak 1300-1500W
Firma Olimpia Splendid nie robi słabszych modeli, ale przecież może być innej marki.Rawic - 2013-09-11, 09:57 Kończy się lato, do przyszłego lipca klima nie będzie potrzebna,nie będzie mi przez zimę odkształcać resorów, sprężyn,opon i nie będzie ciężarem podczas jesienno-wiosennych wyjazdów.Wykonałem zagłuszki do otworów obiegu skraplacza, oraz do otworów dolotowych parownika z materiału który wyciąłem wcześniej wykonując te otwory.mario91 - 2013-09-17, 22:39 Wspaniała relacja. Jestem pełen podziwu dla twojego pomysłu. Napisz jak będzie się sprawdzać w praktyce. Jestem z Piotrkowa, więc jeżeli nie będziesz miał nic przeciwko, to zobaczyłbym to z bliska. Rawic - 2013-09-18, 11:40
mario91 napisał/a:
Napisz jak będzie się sprawdzać w praktyce. Jestem z Piotrkowa, więc jeżeli nie będziesz miał nic przeciwko, to zobaczyłbym to z bliska.
Zapraszam do Gorzkowic, umówmy się telefonicznie.Bronek - 2014-01-01, 15:06 Zima i czas odświeżyć temat zimna.
Mam dwie klimy "monoblok" jedna wykorzystywałem w przyczepie . Stała po stoilikem i wylot powietrza był dziura pod oknem na zewnątrz. 800W i całkiem nieźle schladzała. Tylko ten hałas.
Myslę wzorem wyżej piszącego "majterklepki" podobnie stawić ją do garażu.
1. Wylot dziurą z orginalnym fi i wylotem takim jaki jest na wyposażeniu klimy .
2. Patent z rura wyciętą i na zimne powietrze "kupuję" - kształtki płaskie typowe w kącie garażu i nogach łóżka wychodzący pod sufit części sypialnianej a może i po suficie dalej ??? To nie problem .
3. Wątpliwości ma - skąd powietrze do parownika. ??? Z garażu ???
4. Czy powietrze do skraplacza też z garażu???
5. To może wyciąć otwory w szafie która mam pod łóżkiem nad garażem . Takie zamykane na zimę . " Małe okno. W szafie pod wysokim łożem mam drzwi - roletę odsuwana . I na czas chłodzenia mogła by byc otwarta. Wtedy powietrze z kabiny byłoby zasysane do garażu ...
Ciekawym co na to autor rozwiązania.Rawic - 2014-01-01, 21:28
Bronek napisał/a:
Ciekawym co na to autor rozwiązania.
co ja na to?, otóż kampery różnią się często od siebie, dlatego często nie da się stosować podobnych rozwiazań. Słusznie zajmujesz się cyrkulacją powietrza, bo to jest ważny temat. Jak zapewne zauważyłeś, w moim rozwiązaniu, obieg skraplacza wychodzi przez tylną scianę kampera( dwa otwory fi 160), natomiast do parownika powietrze daję ta samą drogą co powietrze do ogrzewania trumy, kratka wlotowa w połowie kampera przy podłodze, oraz uzupełniam powietrzem z zewnątrz spod kampera, poprzez dorobione kratki w bagażniku, ponieważ wylot powietrza zimnego powietrza mam 2x rury fi 100 to dolot zrobiłem 4xfi 100 ( 50 % z wewnątrz, 2 x 25 % z zewnątrz z możliwością zmiany dozowania)
W przypadku Twojego kampera, ze względu na tu że masz mniejszy bagażnik i krótszą zabudowę, zrobiłbym to inaczej. Na tylnej ścianie kampera zamocowałbym
duży bagażnik lub jak mówia inni skrzynię ładunkową, a w niej umieściłbym monoblok, a na niej bagażnik rowerowy. Przedłużyłbyś w ten sposób kampera ale miałoby to sens w kwestii wyciszenia i racjonalnego wykorzystania przestrzeni bagażowej. Przez bagażnik przeprowadzić obieg zimnego powietrza, kanałami prostokątnymi. Bronek - 2014-01-02, 09:38 Też o tym myślałem . bagażnik jest u mnie całkiem OK dwoje drzwi z obu stron- z racji że jeździmy we dwójkę to wystarczający .
Zrobię najpierw na sucho. Czyli ustrojstwo na wylocie zimnego powietrza. I może dolot do parownika??
Z tym ,że teoretycznie rozważając. Wlot do parownika i skraplacza z garażu z otwartym dolotem z kabiny przez szafę miałoby sens gdyż już lekko schłodzone powietrze obiegałoby zarówno skraplacz jak i parownik . Klimatyzacja lepiej chyba działa jak jest w obiegu zamkniętym .
Stale otwarte wloty w drzwiach przedmuchy z ok kabiny + ewentualnie uchylony wywietrznik dachowy . Ale lepiej chyba okno od zacienionej strony- powinny wystarczyć.
Ciepłe zaś normalnie jak to jest w monoblokach rurą przez ścianę na zewnątrz.
Bardziej kombinując , można by do parownika z tyłu tez zrobić ekstra dolot rurą fi 100 z kabiny.
Czytając o zaletach i wadach dedykowanych klimatyzacji i swoim doświadczeniu z monoblokiem w przyczepie. Musze powiedziec ,że Twoje rozwiązanie ma przewagę.
1. zasilanie moja 800w.
2. Cena ,
3. SATYSFAKCJA !!~!!!!!!
Ps myślałem tez by rozdzielić monobloka, lub zamiast orginalnego hałaśliwego wentylatora zamontować kilka 12v komputerowych , nawet z czujnikami temperatur.
Podobnie zrobiłem w lodowce w przyczepie . 3x taniej od orginalnych kompletów. Parę opasek włącznik I lodóweczka sprawniejsza.
Dzięki za rady .Rawic - 2014-01-03, 07:40
Bronek napisał/a:
zamiast orginalnego hałaśliwego wentylatora
w moim monobloku zamiast wentylatorów promieniowych zastosowano znacznie cichsze i wydajniejsze wentylatory osiowe, dlatego przy zakupie monobloku trzeba na tę kwestię zwracać uwagę. Bronek - 2014-01-03, 07:46 Gdybym ja to wiedział .... Kupowałem ze wzgledu na gabaryty i cenę . Bo nie wiedziałem czy w ogóle da sie taki patent zastosować . Mam je prawie trzy lata . Jeden waski 10 razy dzialał w przyczepie . Drugi "niski 4 x osusza teraz kampera. Bronek - 2014-01-04, 14:58 Drugi post by ponieść temat.
I jeszcze jedno .
Sterowanie pilotem , który mam w obu monoblokach. Wymyśliłem patent z tzw . przedłużaczem radiowym pilota. Taki stosuję m. in. w w drugim pokoju w domu by przełączać sobie dekoder. Można takowy zainstalować do sterowania klimatyzacji . Sa zasilane 230v ale przez zasilacz 12v . Więc dwie wersje do wyboru prądu. Kupowałem za ok 60 zł .
rawicki@op.pl -(dziwnie tak po Nicku sie zwracać ) ale Widzę imię . Zbyszku pisałeś ,że powietrze dolotowe jest pobierane z tego miejsca co pobiera piec.
U mnie przy lewych drzwiach luku garażu piec jest zamknięty w szafce Truma combi 4. Pod tymi drzwiczkami zamykającymi piec jest specjalna szpara do garażu . Piec jest podniesiony , na podstawie . Z boku pod tąj podstawą jest 10-cio cm szczelina /kanał w kierunku przodu kampera . Za piecem jest łazienka z kabiną prysznicową , kabina okrągła i tak by wypadało ,że ten kanał wchodzi w przestrzeń rogu łazienki
Z tego co czytałem o montażu takiego pieca nie powinien on brać powietrza z garażu a z kabiny .
Bez kamery inspekcyjnej nie mogę zobaczyć czy ten kanał pod piecem nie idzie np. za zabudowę łazienki . Logika by nakazywała by tak było. Tym bardziej ,że zauważyłem iz pomimo parowych kąpieli mojej żony wilgoć w łazience szybko ustępuje.
Czy dobrze dedukuję , że powietrze do klimy może być pobierane z garażu, bo dostanie się tam z kabiny poprzez w/w kanał a następie przez w/w szparę o dużej pow. pod drzwiami piecaRawic - 2014-01-04, 18:30
Bronek napisał/a:
Czy dobrze dedukuję
chyba dobrze, musi być jakaś droga na dostarczenie powietrza w obiegu zamkniętym do Trumy.
U mnie w sypialni, jak można zauważyć na załączonym zdjęciu, jest podwójna podłoga, w progu między kuchnią a sypialnią znajduje się kratka przez którą zasysane jest powietrze do Trumy, tą samą drogą mój monoblok wciąga powietrze do schłodzenia. Zimą podłoga przy łóżku jest ciepła a latem przyjemnie chłodna.Bronek - 2014-01-05, 11:51 Dzięki . U mnie , ponieważ mam krótszego tylko !!!!! KAMPERA !!! podwójna podłoga jest właśnie w szafie pod łóżkiem i też jest tam wylot ogrzewania Trumy jak u Ciebie. Ale jest też wlot do garażu. Naprzeciwko . Może to rozgałęzienie w kształcie litery T muszę sprawdzić sondą A jak nie to.>>>> Zrobię podobnie na dwie strony kabina/garaż ale myślę o takich do komika zamykanych . Możliwości wiele , ważne ,że nieszablonowe.
Pozdrawiam i dzięki .
Dodam ,że szukałem klim , takich by pobierały mało prądu obie 800W i względnie małych gabarytach . Ważą ok 20 kg ( Wtedy była przyczepa.).
Ceny były po ok 700zł . Działaja już 3 lata. Szkoda bu ich było nie wykorzystać. Muszę jednak odsunąć je od ściany bo doloty są z tyłu. Czyli tylko jedna dziura w tylnej ścianie samochodu na gorące powietrze.
Postaram sie to tak zrobić , podobnie jak u Ciebie by w każdej chwili móc wymienić klimatyzator jak nawali. . Jedynie co trzeba będzie zrobić w takim przypadku to ponownie dorobić "Łapacz zimnego powietrza. Ja go zrobię z rury wentylacyjnej prostokątnej
Będę kontynuował " zawracanie głowy" gdyby co....
Jak ja to lubię . Ze sklepu to nie sztuka . Rawic - 2014-01-08, 13:32 Zapraszam do nowego tematu w dziale "Zrób to sam" temat " Bagazniki pod podłogą"HarryLey4x4 - 2014-02-09, 17:27 Witajcie. Chcę podobnie jak autor wątku rozwiązć sprawę czasowo potrzebnej klimatyzacji w kamperku. Zasadniczo róznice jakie chcę wziąć pod uwagę to :
1. inna jednostka - mam do wykorzystania 4 jednostki klimatyzatorów stacjonarnych deLonghi F11(2 szt), F14 i F15. Zostały mi takowe z dawnych czasów, a że chodzą to czemu nie wykorzystać. Nota bene model F15 ma także możliwość grzania.
2. wywiew schłodzonego powietrza chciałbym wyprowadzić krótką drogą, bez prowadzenia długich kanałów - najprawdopodobniej bezpośrednio wyprowadzić pod łóżkiem czyli tuż pod sufitem garażu ( mam garaż dokładnie pod łóżkiem) . Niestety łóżko nie jest na tyle szerokie by warte było jeszcze zabieranie sobie miejsca w narożnikach łóżka czyli coś w stylu jak miał Zbyszek. Zresztą u niego o ile dobrze widzę to na końcu łóżka jest jakaś zamknięta przestrzeń, a u mnie tego nie ma.
3.wywiew gorącego powietrza z tyłu klimatyzatora - podobnie jak autor tematu - jeden wylot , ale u mnie będzie dużo wyżej i tylko jeden rurą średnicy ok. 110 mm.
Zasilanie albo z przetwornicy, albo z generatora prądu, ale tu mam pierwsze dylematy.
Moje jednostki klimatyzacyjne mają moc opisaną z tyłu tak jak na załączonych fotkach.
Każdy z tych klimatyzatorów ma dwie pozycje chłodzenia - czyli zwiększone i zmniejszone pobory prądu. Nie wiem jak można zmierzyć ile prądu pobiera każdy z poziomów, a zatem czy np.na niższym poziomie wystarczyła by mi mniejsza przetwornica. Pytanie - jak można domowymi sposobami np. przy pomocy zwykłego miernika zmierzyć pobór prądu na poszczególnym poziomie ustawień.
Zastanawiam się czy waga 32 kg na taką jednostkę to dużo czy mało ? Ile waży np. ten klimatyzator od Borysowskiego - niestety nie mogę go znaleźć w ofercie tej firmy.Rawic - 2014-02-09, 19:01
HarryLey4x4 napisał/a:
Ile waży np. ten klimatyzator od Borysowskiego
mój model waży 39 kg, do pomiaru prądu polecam, ze względów bezpieczeństwa, miernik cęgowy, albo jeszcze prościej mały gniazdkowy licznik kilowatogodzin, są to tanie przyrządy przydatne w każdym domu http://allegro.pl/ag82-mi...3924893429.htmlHarryLey4x4 - 2014-02-09, 19:04 cęgowy miernik mam , nie wiem tylko czy wiem jak go użyć
p.s. link podany przez Ciebie niestety nie działa, zapewne skopiowany skrótowoRawic - 2014-02-09, 19:15
HarryLey4x4 napisał/a:
nie wiem tylko czy wiem jak go użyć
nastawiasz zakres np. na 20 A,w cegach musisz zamknąć jeden przewód zasilający urządzenie( sciagnąć izolację z kabla), i mierzysz. Wygodniej będzie gniazdkowym watomierzem znalazłem na allegro w cenie 29 zł, ale chyba źle skopiowałem HarryLey4x4 - 2014-02-09, 19:17 no właśnie tak myślałem, że do cęgowego muszę mieć tylko jeden przewód z całej wiązki zasilającej.
Na początek rozebrałem z obudowy jeden klimatyzator i mam na wierzchu flaczki. Postaram się poznać jego budowę i pomyśleć nad sensownym jego zamocowaniem w kamperze. Później postaram się sprawdzić jego pobory prądu. Na koniec zostanie wykonać robotę .
Czy z moich tabliczek znamionowych wynika ,że moc zasilania powinna być 800 W ?? czy coś źle czytam? A określenie Cooling capacity odnosi się do wydajności chłodniczej ??Rawic - 2014-02-09, 19:20
HarryLey4x4 napisał/a:
p.s. link podany przez Ciebie niestety nie działa, zapewne skopiowany skrótowo
już działa, zadzwoniłem do allegro, opieprzyłem i pomogłoHarryLey4x4 - 2014-02-09, 19:21 i tak trzeba z nimi grać HarryLey4x4 - 2014-02-09, 19:58 Udało mi się pomierzyć prądy .
Wyszło mi takie coś :
1. po włączeniu pierwszego poziomu na początku załącza się tylko wiatrak i pobór jest na poziomie 0,34 A ( na ten moment nie załącza kompresora)
2.Jeśli przełączę na bieg drugi to pobór wzrasta do 0,40 A
3.Jeśli na pierwszym biegu po ok. 2 minutach załączy się kompresor to pojawia się pobór max 2,04 A - średnio 1,98 A
4. na wyższym biegu max pobór przy załączonym kompresorze to 2,09 A , średnio jakieś 2,00-2,03 A
Jak rozumiem, mam zapewne słabszy sprzęt niż Twój czyli pewnie ta moc 750 - 800 W to opisuje te dwa poziomy ??
Pocieszające jest to ,że może uda się korzystać z klimy przy gniazdku 2A ( nie potrzebuję 16A gniazda) na kampingu , nie wiem tylko jak będzie z wydajnością. Inna sprawa ,że nie zależy mi na lodówce w kamperze , a o obniżeniu nieznacznym temperatury , tak aby spokojnie wieczorem móc zasnąć.
Czy ktoś z Was ma może zamontowany klimatyzator o podobnej mocy ??Bronek - 2014-02-09, 20:07 Mam dwa jak pisałem -pobory podobne. Ale zdarzyło sie , ze na zlocie HD w Mrągowie musieliśmy wyłączyć klimę. jak dwa kampery na jednym gniazdku działały.
W przyczepie ok5 m dł. schladzeł całkiem nieźle m/w 10 st mniej po 1h pracy. Z tym ,że stał pod stołem tak jak przewidziano . Wylot ciepłego dziurą na zew.
Tylko halas za duzy. I to spowodowany nie samą praca kompresora czy wentylatora , ale szum powietrza.HarryLey4x4 - 2014-02-09, 20:14 Czyli mam szansę. Pytanie jak to będzie w temperaturach zewnętrznych powyżej 40 st.C.
U mnie wylot zewnętrzny będzie krótki, natomiast martwię się jedynie o zasysane powietrze z boków, bo de facto będzie pracował w garażu i powietrze zasysane będzie pochodzić z tego garażu. Zapewne pozostanie pomyśleć o połączeniu garażu z kubaturą części mieszkalnej , ale nie w pobliżu wylotu schłodzonego powietrzaeler1 - 2014-02-09, 20:15 prąd pracy ciągłej jest do przełknięcia najgorsze są prądy rozruchowe sprężarki który może być pięciokrotnie większy w bardzo krótkim czasie dokładnie nie podam ale truma w swoich sprzętach podawała, kiedyś miałem agregat prądotwórczy kipor 1kW nie mógł ruszyć Truma Frostair 1700. Zużycie prądu 2.8 A .HarryLey4x4 - 2014-02-09, 20:20 No wiem. Liczę na to ,że ten start nie jest za "ciężki" Musiałbym mieć zapewne jakiś miernik z pamięcią najwyższego poboru i do tego jakiś bardziej czuły pewnie.Rawic - 2014-02-09, 21:08
HarryLey4x4 napisał/a:
, ale nie w pobliżu wylotu schłodzonego powietrza
z Twoich pomiarów wynika, że klima napedzana jest mocą około 460 W, jest to moc wystarczajaca do schłodzenia sypialni, więc nie ma co się przejmować długą cyrkulacją powietrza, wystarczy wylot schłodzonego zrobić przy suficie a zasysanie po przekątnej w sypialni na dole Bronek - 2014-02-09, 21:21 Też tak zrobię wlot od garażu w rogu jego sufitu . Rura 100, a od góry już w rogu łóżka, redukcja do rury takiej od ogrzewania Trumy. Zabuduje to skośną sklejką , a materac w rogu podetnę . tam śpi żona nieco niższa ode mnie.
Pod sufitem naokoło łóżka mam półki , co będzie tworzyło naturalne rozprowadzenie , jak róg w obu kierunkach zabuduje po ok 60-70 cm.
Wlot z kabiny , o ile nie wystarczy ten spod pieca. Zrobie tak jak Zbyszek pd podłoga u niego sypialni , u mnie szafy pod łóżkiem.
gdyby sie okazało ,że jeden wylot + redukcja powoduje nadcisnienie , to z drugiej strony zrobię wyjście byc może podłączę z klapką zwrotną do którejś z rur pieca. Ciekawe jak to zadziała?Dziabong - 2014-02-09, 21:39
Bronek napisał/a:
...... to z drugiej strony zrobię wyjście byc może podłączę z klapką zwrotną do którejś z rur pieca. Ciekawe jak to zadziała?
Rury do klimy są nieco inne niż te do ogrzewania, ze względu na wykraplającą się wodę na nich. Pamietaj o tym.Bronek - 2014-02-09, 21:50 Dzieki . Czytałem o skraplaniu pomyślę o izolowanych lub sam je otulę
na razie klimatyzator pracuje co kilka dni w kamperze i osusza .
Zanim zamotuje to zrobię wylot zimnego powietrza, kształtki itd... złożę wszystko do kupy po za samochodem. Zobaczę jak działa jak dmucha i czy wystarczy jeden zredukowany wylot .zakładam ,że bedzie chodzić na najnizszych obrotach ( są trzy poziomy). I trzy funkcje. Wentylator , osuszacz , i klima . Sterowanie pilotem , a do tego trzeba bedzie dokupić tzw radiowy przedłużacz pilota.Sznurek - 2014-02-11, 10:16 Czy ktoś miał bądź ma doświadczenia z takim oto ustrojstwem ? :
AC 2400
Zastanawiam się, tak jak założyciel tematu rawicki, nad jakąś prostą i tanią klimą a przede wszystkim taką, którą można w prosty sposób zdemontować, bo przez 3/4 roku jej nie będę potrzebował.
Wpadło mi w oko coś takiego. Widziałem to na kampingu we Włoszech. Moje warunki spełnia, ale nie znam skuteczności. Stąd moje pytanie.
PozdrawiamBronek - 2014-02-11, 11:50 Fajnie wygląda. Ciekawe jak glośna. jeżeli podobnie jak monoblok to bez sensu. 48 db w środku to dobry wynik , ale czy na pewno
Cena super.
Jak kupić?? Przyslą ?/ PRZYŚLĄ ale po uzgodnieniu ceny wysylki podają tylko do Holandii i Belgi
Wpadło mi w oko coś takiego. Widziałem to na kampingu we Włoszech. Moje warunki spełnia, ale nie znam skuteczności. Stąd moje pytanie.
Bardzo fajne urządzenie, szczególnie gdy nie korzystamy z kempingów, bo potrzebuje mało prądu, trochę mała moc, ale do schłodzenia samej sypialni wystarczy. Porównując do mojego monobloku to korzystniejsza jest cena, jeszcze szybszy montaż i jest o połowę lżejszy ale też o 2/3 słabszy. Mój monoblok na zewnątrz jest tak samo głośny ale wewnątrz jest o wiele cichszy. Ten AC 2400 daje wewnątrz kampera prawie 50 dBA, a mój daje tyle decybeli w wytłumionym bagażniku z czego do kampera dochodzi może 10 % hałasu.
Moim zdaniem do schłodzenia wnętrza kampera jest fajny ale usnąć przy nim będzie trudno, chyba, że użyjemy duże ilości płynów usypiających. Rawic - 2014-02-11, 13:46
to jest chyba najlepszy wybór, mam ten model Zibro do samodzielnego montażu w biurze, jest dość cichy wewnątrz, działa już kilka lat, ale dobrze jest raz do roku dobić gazu bo jego sprawność z czasem maleje.Bronek - 2014-02-12, 13:24 Właśnie przyszła kamerka inspekcyjna pod USB . Kupiłem najtańsza za ok 100zł na Allegro. by w laptopie zobaczyć dokąd prowadzą zakamarki pod Trumą 4. czyli skąd bierze powietrze piec. jest specjalna szczelina pod drzwiami do pieca w garażu , może wystarczy ten dolot ? Nie chce pobierać z zewnątrz dodatkowym wlotem . Wole by brała całe z kabiny i tą ewentualnie rozszczelnić . Chć przecież w drzwiach wejściowych sa otwarte wloty.Bronek - 2014-02-23, 11:28 temp. +7-8 st C. Pora ruszać. Rozmontowałem panel przedni i zrobiłem wylot. zastosowoalem prostokatny profil . odpowiednio wyciąłem , uszczelniłem s nawet skręciłem go z obudową. Wylot ciepłego , bezie przez tzw. wyrzutnię na tylnej ścianie campera. Musi być powyżej wylotu z klimatyzatora ( Zbyszek Ty ma chyba za nisko????). Rura 100 izolowana . Będzie prowadzić w róg sufiu garażu. W kabinie , czyli w nogach będzie profil oklejony prostokątny prowadzący pod sufit.
mam pytanie:::: Jak rozprowadziłeś
po kabinie ?. Ja mam pomysł by wejść w podsufitowe półeczki na łóżkiem i tyle . najważniejsza cz. sypialniana. Resztę niech robi naturalny obieg + może jakiś wentylatorek.
Drugie pytanie juz do wszystkich. Czy można przedłużyć taśmę tzw wstążkową , łączącą elektronikę z wyświetlaczem i panelem sterującym??
Na jednym ze zdjęć widoczne złącze 9pin taśmą . Chciałbym wyciąć ten panel i preznieść do kabiny.
W tej chwili też widoczny na zdjęciach jest przyklejony pod okiem iR tzw przedlużacz radiowy pilota. To takie czarne pudełeczko z antenką. działa na 10 m
Teraz czas na ustawienie w garażu na macie antywibracyjnej , ale jest i tak bardzo cichy. Pomiary i sposób trwałego , aczkolwiek dajacego sie sprawnie odpiąć mocowania.
To ost zdjęcie to właśnie 9 pinowa taśma / wstążka do przedłużenia. Czy mozna ją dziabnąć i wstawić kabelki?? Nie mogę znaleźć takich złączyRawic - 2014-02-24, 08:33
Bronek napisał/a:
Zbyszek Ty ma chyba za nisko????).
Bronek, u mnie wlot i wylot obiegu skraplacza jest fabryczny, co nie znaczy że jest zadowalający, oczywiście zamierzam go zmodyfikować poprzez specjalny dyfuzor, który będzie zapinany na kempingu. Dyfuzor ten wyciszy oraz poprawi sprawność.
Bronek napisał/a:
Ja mam pomysł by wejść w podsufitowe półeczki na łóżkiem i tyle
zamierzasz to zrobić podobnie jak ja, do rozprowadzenia zimnego powietrza wykorzystałem podsufitową rampę oświetleniową, która ma szparę do chłodzenia halogenów ale po wymianie na chłodne oświetlenie ledowe spełnia nową rolę, pokazałem to wcześniej na zdjęciu.
Bronek napisał/a:
. Czy można przedłużyć taśmę tzw wstążkową , łączącą elektronikę z wyświetlaczem i panelem sterującym??
można ale po co, ja wyciąłem mały otwór tak żeby pilot zamocowany na stałe w jednym miejscu widział panel klimatyzatora. Pilot, w moim przypadku, po ustawieniu wymaganej, odpowiedniej temperatury tak naprawdę będzie potrzebny dwa razy dziennie, żeby załączyć a później przełączyć w tryb nocny. Bronek - 2014-02-24, 10:25 Dzięki.
Ja jak pisałem kupiłem ten radiowy przedłużacz pilota. I działa. Po prostu przedłużając 'taśmę wstążkową . Widział bym tryb pracy. Ponieważ klima jest z 40 cm po łóżkiem to przeniesienie do "sypialni" nie problem . Wycinam z monobloku cały panel wyświetlacza to jakieś 25 cm na 3 cm i zaślepiam otwór.
A propos wydechu fabrycznego Ok . U mnie w przyczepie był tez i tu tez wykorzystam , ale wyrzutnie dokupiłem - widoczna na zdjęciach. Taka mi sie sprawdziła w przyczepie , ma klapkę samo zamykajacą . Dodam mały magnes by nie dyndała . Prąd powietrza ją otworzy. , a gdy opadnie to mini neodymówka przytrzyma w zamknięciu . Tak jak w klapce dla kotów.
[b] ad wylot - Z tego co wiem podana jest zawsze minimalna wysokość , musi być wyżej od wylotu z urządzenia . Chyba chodzi o skropliny by nie wyciekały rurą. Myślę ,że to nie jest istotne.HarryLey4x4 - 2014-02-24, 14:01 Jak macie rozwiązane zaślepienia otworów wlotowych i wylotowych do powietrza. Chodzi mi o te co są np. w tylnej ścianie kampera. Czy jest to tak zabezpieczone,że nikt nie jest w stanie wyciągnąć tego zaślepienia od zewnątrrz i wsadzić łapę bądź co bądź do garażu i np. coś zmajstrować lub podciągnąć?Rawic - 2014-02-24, 15:47
Bronek napisał/a:
przedłużając 'taśmę wstążkową . Widział bym tryb pracy..
nie mogłem pojąć po co, gdyż ja wyświetlacz mam na pilocie Bronek - 2014-02-24, 16:00 Ba full wypas. Mój monoblok to 700 zł. i cichutki . To pilota mu wybaczam Na starcie pobiera 3, do 4 A. wiec nie wywala. Na najnizszym biegu chłodzenia pobiera 350- 400W
Zabezpieczenie - od środka jest orginalny wylot z kratka okrągły 125 mm fakt plastikowy . Z zewnątrz montuje tzw wyrzutnie . U mnie będzie ta widoczna na zdjęciu - kwadratowa z wylotem skierowanym w dół. Wsadzenie łapy w taki otwór nic nie da. Zresztą jak włamanie to włamanie i brechą można drzwi wyważyć.Rawic - 2014-02-24, 16:13
HarryLey4x4 napisał/a:
Jak macie rozwiązane zaślepienia otworów wlotowych i wylotowych do powietrza.
Ja na ten przykład mam dwa zaślepienia, od zewnątrz ozdobne i uszczelnione przed dostępem wody co widać na zdjęciu, a od środka tzn. od bagażnika zasuwki dla bezpieczeństwa. Bronek - 2014-02-24, 16:55 Zawsze w monoblokach są orginalne zaślepki . I rożne typy wyrzutni . Prostokątna i okrągła. W tym mam nawet wężyk z 1,5 m do skroplin. !!
Rury wylotowe.
Skropliny podłączę pod piecem do wężyka spustowego - wstawię trójnik pod zaworem bezpieczeństwa Truma combi 4
ZMIANA . Niestety wygodniej bedzie zrobić dziure w podlodze. Ruszyłem
2. marca - w rogu wyrka wyciąłem prostokatne otwory.- Mile sie rozczarowalem , bo płyta sufitu garażu i podstawy materaca sypialni okazała sie być wielowarstwowa izolowana. !! ponad 3,5 cm
I tu wylot pod sufitem niewidoczny w półce
Na ostatnich dwóch zdj widac manes neodymowy w klapce wyrzutni- tak by nie latałaBronek - 2014-03-02, 17:01 Temat postu: cd. FiniszDoprowadziłem prąd 230 V do garażu. Bez problemu od kostek za bezpiecznikiem głównym . U mnie pod zlewem w szafce. Jedna dziurka wystarczyła . Dwa gniazda , bo akurat takie mialem i bylem napalony , a jechać mi się nie chciało.
W górne z zabezpieczeniem podłączona klima , a w dolne zasilacz do "przedłużacza" radiowego pilota.
Monoblok stoi na macie antywibracyjnej, niepotrzebnie , bo w ogóle go nie słychać . W kabinie jedynie szum powietrza i to całkiem cichy.
Zostało mi jeszcze : 1.Mocowanie pasami monobloku. 2. Dziura na wywiew- wyrzutnię. 3 Oklejenie / dopicowanie przewodu w sypialni + silikon w szparki . 4. Odprowadzenie skroplin
Wciąłem lekko gąbkę w rogu materaca. I nie wiem czy okleić samoprzylepną okleiną czy zabudować czy zostawić
Rawic - 2014-03-02, 18:04 Brawo Bronek, taka mała rzecz a cieszy co ? Bronek - 2014-03-02, 18:18
rawicki@op.pl napisał/a:
Brawo Bronek, taka mała rzecz a cieszy co ?
Miałem takiego "pomysła" od dawna. Pewne doświadczenia z przyczepy. Ale to Twoja zasługa ,że szybciej ,śmielej sobie poczynałem.
Dzięki.
Jak zrobię wywiew, to zamknę się w garażu i sprawdzę skąd ciągnie powietrze . Może nie będzie trzeba dodawać wlotów.
nad mocowaniem monobloku myśle , czy go czasem nie "złapać w ramke z listewek ??
Cieszy jak cholera. Gdy mam już instalacje to teraz mogę sobie klimę co 2 lata kupować za kilka stówek.
Koszty moje m/w to
750 zl monoblok
150zl kształtki rury.
70zł przedłużacz pilota
40zł Gniazda kable
75 mata + pasy
30 zl- taśmy izolacyjne
I to chyba tyle
Bedzie troche ponad 1000 zł
Wagowo to samo. Akustycznie jak podłogowa. I gdybym dodał drugi wylot , co jest możliwe -skuteczność podobna do tych za 5000-8000 tys.
I Panie i Panowie SATYSFAKCJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bronek - 2014-03-08, 17:17 No i koniec niemal..
jeszcze tylko skropliny wyprowadzić. Pomyśle jak sie ociepli.
UWAGI:
1. Nie robiłem dolotów dodatkowych , ciagnie z kabiny przez wylot ogrzewania TRUMY a w kabinie ssie z wszystkich wylotów ogrzewania.
Nie wiem czy to dobrze ??/ Z jednej strony fajnie bo pobiera z róznych miejsc . Ale czy nie będzie schładzana woda użytkowa w bojlerze.
I czy silnik nadmuchu pieca nie zrobi się prądnicą ????!!!!!!
Dodam chyba wloty dodatkowe.
Ale najważniejsze !!!!!!!
Odpaliłem swoja Hondę - Agregacik podłączyłem normalnie jak zasilanie do campera.
Ustawiona była na tryb eco. Cichutko sobie pyrkała .
Akumulatory się ładowały jakieś światełka wew się paliły, radyjko telewizorek. I włączyłem klimę tak by agregat/kompresor się załączył.
SPOKOJNIE bez zmiany trybu pracy agregat nawet nie zająknął się.ąRawic - 2014-03-08, 18:56
Bronek napisał/a:
No i koniec niemal..
no to przyjedź do Poznania na prezentację joker_26 - 2014-03-08, 19:20 @Bronek, Jakiej firmy jest monoblok, i gdzie można go kupić?
PozdrawiamBronek - 2014-03-08, 19:45 Z 2-3 lata temu kupiłem za jakies 700 750 zl na Allegro
szukaj ale cena ponad 420 Euro czyli 2x drożej niż dałem
jeszcze raz dane i widok oklejonej rury nawiewu z garazu do półek
Włącznik ( biały)do gniazdek 230v w garażu, by niepotrzebnie klima i pilot nie był zasilany.
I wskaźnik temperatury w garażu- miałem z LIDLA to zainstalowałem ;-) Z rozpędu zrobiłem diodki pod markizą w aluminiowym profilu, wodoodporne z sterowaniem radiowym pilotem. dodatkowe gniazdo 12v by ekspresik podłaczyc. Diody zew sa włączane z panelu - specj włącznik i dopiero wtedy działa pilot. łapie 15 m. Nie pamietam skąd mialem takie ustrojstwo do sterowania ledami ??? Kupuje masę niepotrzebnych / potrzbnych rzeczy?!
Bronek - 2014-03-10, 18:43 Temat postu: cd. dodat chłodzenie lodówkiJak już się zająłem schładzaniem , to na całego. To grzebiąc e elektryce postanowiłem dodać wentylatorki do lodówki . W przyczepie zrobiłem sam z dwóch z termostatem z komputera . Wentylatorki na amortyzatorach cichutkie. Tu kupiłem za 6x więcej orginalne ustrojstwo. Nie warte ceny ale za wygodę sie płaci . Kończę montaż . Tył lodówki odizolowany dokładnie od kabiny , ale znalazłem "miękkie podbrzusze" czyli wypełnioną masą przestrzeń - po nakłuciu kabel z wentylatora trafił pod zlew. Pod zlewem widoczne na zdjęciu kabelki . Sprawdziłem jest 12v stałe. Czyli obojętnie czy lodówka będzie na gaz, 230v , czy 12v wentylatorki są pod napięciem.
Ale z uporem maniaka wracam do meritum , czyli klimy a la Rowicki- cały czas działała, jak grzebałem przy lodówce. na dworze w słońcu 25 st w budzie 22st C w garażu gdzie klima 19st.
odpaliłem i powiem tak idealnie schładza sypialnię ,
W kabinie jak otwierałem co chwila drzwi i "GIT planeta żarem kopsała"- to spadek temp był mniej wyczuwalny. Może dodatkowo drugą rurą rozprowadzę lub wentylatorkiem wymieszam , ewentualnie może nie otwierając drzwi .
Garaz byl zapakowany tak jak do wyjazdu. Powietrze ssało z kabiny przez wyloty ogrzewania .
Cicho chodzi słychać tylko szum w kanale , ale slaby.
Za CHINY LUDOWE nie dam nigdy 6-8 tyś plus robota plus kanaly itp za KLIMATYZACJĘ dedykowaną. Wga taka sama. gabaryty prawie porównywalne Energochłonna. To małe badziewie zwane klimatyzatorem jest OK
HarryLey4x4 - 2014-07-05, 23:39 Informuję,że dołączyłem do grona szczęśliwie posiadających klimatyzację z monobloku Pinquino . W wolnym czasie zaprezentuję fotki.
Dziś tj. 3 dni przed wyjazdem na wyspy udało się zakończyć prace. Koszty to ok. 150 PLN za dodatki typu rury , anemostaty, przejściówki oraz ok 500 PLN dawno temu - ok. 7 lat temu wydane na klimatyzator z przeceny. Mam takie jeszcze 3 na części, zatem nie boję się o ewentualne awarie.
Dziękuję pomysłodawcom.
Bronek - 2014-07-06, 00:50 Korzystałem z dwóch swoich różnych klimatyzatorów . Pierwszy wymieniłem bo wydało mi sie ,że nie działa wentylator ...??? Nie zauważyłem ... zalodzenia.
UWAGA . - ! Tryb auto koniecznie . jak wilgoć i ciągłe schładzanie to bez kilkuminutowej przerwy w pracy kompresora spowoduje zalodzenie.
Dodałem też drugi wentylator kanałowy na wylocie rury.
Szału nie ma ale część sypialniana chłodna jak cholera . Będzie konflikt rodzinny jak nic .
Żona ciepłolubna NIESTETY>
Ps. Dobrze ,że odświeżyłeś temat . Będę jutro usprawniał system o dodatkowy nawiew.Rawic - 2014-07-06, 08:18 Żeby nie być gołosłownym, fotka, jaką temperaturę wyciągała moja klima w Grecji, oczywiście to była próba możliwości, normalnie była ustawiona na 22 st.C. wewnątrz.
Czujnik temperatury zew. był w cieniu pod markizą. Bronek - 2014-07-06, 08:56 Problem u mnie to cyrkulacja. Nie mam wielkiego ciśnienia na zmiany i eksperymenty , bo konflikt interesów temperaturowych nie motywuje.
Zbysiu , czy tylko sypialnie chłodzisz?? jak wygląda to dalej???HarryLey4x4 - 2014-07-06, 10:53 Wiele czynników ma wpływ. Czy macie np. kamper zimowy czy letni (grubość i izolacja trermiczna ścian), ilość okien, kubatura kampera , itd.itp. Obecnie jestem w fazie testów nowozamontowanego sprzętu. Myślę,że szału nie ma, ale chłodzi. Z resztą lodówki nie chcę robić z kampera. Obecnie myślę ,że mam za mały cug na wylocie zimnego powietrza. Będę chciał wspomóc system jakimś wentylatorem przepływowym.Bronek - 2014-07-06, 13:39
HarryLey4x4 napisał/a:
Będę chciał wspomóc system jakimś wentylatorem przepływowym.
takowy zakupiłem System mam z rur Aventa i wentylatorek też.
Jednak wydaje mi sie ,że 100 mm średnicy to z mało. muszę spróbować na dwie rury po 100
Ps . Moje monobloki maja wentylatory łopatkowe , te nie radzą sobie z oporami i martwą przestrzenią na wylocie. Koniecznie trzeba je wspomóc.
Rawic ma ponoć śmigiełka to daje nieźleRawic - 2014-07-06, 15:49
Bronek napisał/a:
Zbysiu , czy tylko sypialnie chłodzisz?? jak wygląda to dalej???
Najniższa temperatura jest w sypialni, w kuchni jest też wystarczająco chłodno, jak już wcześniej pisałem powrót powietrza schładzajacego do monobloku jest przez kratkę w progu pomiędzy sypialnią a kuchnią, więc zimne powietrze od sufitu w kuchni zawirowując powraca dołem.
HarryLey4x4 napisał/a:
Obecnie myślę ,że mam za mały cug na wylocie zimnego powietrza.
Mam wyjście z monobloku dwa razy Fi 100, a wejście cztery razy Fi 100, myslę, że tutaj masz problem. Bronek - 2014-07-06, 16:04 Fi to problem większy od długości...
tak twierdzą Panie.
Ale też w tych klimach. Trzeba koniecznie jak najwięcej odebrać chłodnego powietrza .
Dopóki jest chłodniejsze od wlotowego warto nawet przegiąć ....
Dorobię drugi wylot 100 z dodatkowym wentylatorem kanałowym .
Zastanawiam się nawet czy nie wywalić wirnika orginalnego , jakby nie wyrabiał
Ps. Dla sceptyków , te dywagacje spowodowane są wrodzona chęcią kombinacji i otwierania otwartych drzwi..... niektórzy tak mają koko - 2014-07-06, 20:19 za P.S ale z tego się wyrasta jak z krótkich spodenekBronek - 2014-07-06, 20:56
Wiem Koko ,że i tak w końcu kupię...........
Ale nie bez problemów ........ Dometic czy Truma . Duża czy płaska ??? a może dachowa ???
Póki co .......zabawa trwa.
Dorastam powoli
Ps Romano dołączył do niestandardowych oziębłych camperowców.
Myślę ,że monobloki i w ogóle klimatyzacje są coraz doskonalsze mniej energochłonne i wydajniejsze. ergonomiczne za 700-1000 zl masz grzanie , chłodzenie pilota z wyświetlaczem itp . Pare lat temu niewiarygodne. Pobór prądu coraz mniejszy przy wydajności jak w drogich dedykowanych.
Waga taka jak innych . Halas minimalny ....
Chyba w końcu trafi to do .. Trumy i Dometica, bo trudno wytłumaczyć czymkolwiek, po za tym ,że w nazwie mają "do campera".Rawic - 2014-07-06, 21:57
Bronek napisał/a:
Dometic czy Truma . Duża czy płaska ??? a może dachowa ???
Drogi Bronku ! Grecy, a kto jak kto, lepiej znają się na klimatyzacji niż Grenlandczycy, uznali moją klimatyzację za lepszą od ich zabawek tzn. Dometików czy Trumek. Moja jest prawdziwą maszyną, cichą i wydajną. Jeśli moja żona, spała przy niej przez miesiąc i nie zarzucała mi, że jest za głośno albo, że mierzwi włosy tak jak te dudniące pudła Trumy tzn. moja klima zdała egzamin.
P.S. Niektórzy wyrastając z krótkich spodenek, zakładają kalesony. Bronek - 2014-07-06, 22:00 Pisałeś jak ja edytowałem.
Jeśli kupię to do działania w dzień jako kabinowa .
Wsadzę albo pod fotel pasażera , po modyfikacjach , lub na dach. tylko do pracy w dzień.
Nocna zostaje ta co zmajstrowalem .
Z racji uwarunkowań rodzinnych , nie zapowiada mi sie wyjazd w cieple kraje. I ta wystarczy na polskie warunki .HarryLey4x4 - 2014-07-06, 22:15 Niestety mój wynalazek po dłuższym czasie pracy okazuje się mało wydajny. Klimatyzator ma już ładnych parę lat i myślę,że mógł stracić gaz. Czy orientujecie się może jak wygląda sprawa możliwości doładowania czynnika chłodzącego do układu w klimatyzatorach przenośnych ogólnie ??Bronek - 2014-07-06, 22:20 Po pierwsze czy od początku nie chłodzi ??/
Zalodzenie ??
I można , ale nowy 700 zl 800W z pilotem z wyświetlaczm , mały cichy i wydajny (info Romano) w Leroy M.
nabicie ??? można w serwisie lodówek lub klim samochodowych . jak znam życie z 200 zl minimum .Rawic - 2014-07-06, 22:25
HarryLey4x4 napisał/a:
że mógł stracić gaz.
mógł, jeśli masz jakąś gwarancje od tego urządzenia to tam powinien być adres punktu serwisowego, jeśli nie masz żadnych papierów, to na pewno znajdziesz w sieci, kogoś kto dobije Ci gazu. Rawic - 2014-07-06, 22:34
Bronek napisał/a:
Z racji uwarunkowań rodzinnych , nie zapowiada mi sie wyjazd w cieple kraje. I ta wystarczy na polskie warunki
Wiem, rozumię, współczuję.
Na polskie warunki to mnie wystarcza moja schładzarka" Klima jak prawdziwa"HarryLey4x4 - 2014-07-06, 23:17 Zastanawia mnie to czy klimatyzatory przenośne mają jakiś czujnik poziomu czynnika chłodzącego. Jeśli tak, to nie powinien odpalić kompresor przy niskim poziomie czynnika. Mój kompresor załącza się normalnie i działa. Niestety poziom chłodu jest mało zadowalający.Rawic - 2014-07-07, 09:51
HarryLey4x4 napisał/a:
Niestety poziom chłodu jest mało zadowalający.
a jakiej mocy jest Twój klimatyzator HarryLey4x4 - 2014-07-07, 18:34 Poziom mojego zdenerwowania doszedł do granic wytrzymałości i pojechałem do Leroya Merlina i zanabyłem drogą kupna klimatyzatoropisywany wcześniej. Wieczorem na dzień przed wyjazdem będę rzeźbił... jakbym nie miał co robić...
O 22.30 wszystko poskładane na nowym klimatyzatorze. Działa !!!Bajaga - 2014-07-07, 23:30
HarryLey4x4 napisał/a:
oraz ok 500 PLN dawno temu - ok. 7 lat temu wydane na klimatyzator z przeceny. Mam takie jeszcze 3 na części, zatem nie boję się o ewentualne awarie.
Jedno pytanko w temacie głośności. Piszecie, że jest cacy i cicho... Mam taki klimatyzator wolnostojacy, który czasem w domu odpalałem i było zdecydowanie głośno (przez to zakupiłem normalną klimę do domu z kompresorem na zewnątrz). W biurze też miałem kiedyś taki klimatyzator i to cholerstwo też chłodziło ale hałasowało mocno. Więc jak to jest? Po rozebraniu tego i wetknięciu do kampera jest już cicho?HarryLey4x4 - 2014-07-08, 01:11 Ja mam w garażu pod łóżkiem. Osobiście mam teraz ten z Leroya - napisane 65 dB. Nie słyszę go za bardzo. Raczej większy hałas robi szum "wydychanego" powietrza. Mruczenie kompresora działa na mnie w tym wypadku usypiająco. Gdybym nie miał garażu , to klimatyzator w pomieszczeniu razem ze mną by mnie denerwował.Rawic - 2014-07-08, 06:34
Bajaga napisał/a:
klimatyzator i to cholerstwo też chłodziło ale hałasowało mocno. Więc jak to jest? Po rozebraniu tego i wetknięciu do kampera jest już cicho?
u mnie najbardziej hałasuje wyrzut ciepłego powietrza, ale jest on poza kamperem. Bronek - 2014-07-08, 07:12 W czepce stala pod stolem . I w 40 st halas był mniej istotny .
W garażu jest OK. szumy wlotu /wylotu słabe.
Zbyszku, masz wyloty jak rezonatory trąbek. I dlatego dźwięk sie roznosi . Spróbuj przylożyć wyrzutnie do dolu . Cos z kartonu na próbę.Rawic - 2014-07-08, 17:02
Bronek napisał/a:
Spróbuj przylożyć wyrzutnie do dolu . Cos z kartonu na próbę.
robiłem różne eksperymenty, tak czy owak żaden z sąsiadów nie narzekał, a za sąsiadów miałem Niemców którzy zamykają się w swoich kamperach z klimą i nic nie słyszą. Trochę dalej w namiocie mieszkał Trabant z Drezna, temu wieczorem przeszkadzała głośna muzyka z baru, ciekawe jak będzie dawał radę z cykadami. Bronek - 2014-07-14, 11:13 znalazlem coś takiego na 24V Ciekaw nie rozkminiałem tematu . Bo czasu nie mam , ale może lepiej podnieść napiecie do 24v niz do 230V gdyby ktoś sie upierałallegro klima
Ciekawe mozna by parownik na tylnej ścianie w ok bażnika rowerowego .
Drugie maja wzgl tanie agregaty HONDY.Rawic - 2014-07-14, 21:02
Bronek napisał/a:
ale może lepiej podnieść napiecie do 24v
napięcie to nie problem, tylko w tym przypadku cena (5000 tys) jest zbyt wysoka.Bronek - 2014-07-14, 22:00 Napiecie podnosiłem mam taką przetwornicę do siłownika łóżka, trochę szybciej chyba chodzi ?? ~
Ciekawe jaka sprawność pobór prądu.
Spodobało mi się montowanie po za kabiną pionowo.
Kwestia wykorzystania akumulatora drugorzedna , ale ciekawe jaki pobnór z 230 poprzez przetwornice 24v.
O cenie na razie nie gadajmy , bo 5000 + przetwornica i wiadomo jest drogo .
Z tym ,że te kamperowe tez tyle kosztują.
jak znam życie dla TiR pewnie sa bardziej trwałe ?
Sprężarka: Danfoss BD 350GH
Czynnik chłodzący: R 134a CFC
Wloty powietrza: 4 regulowane
Dmuchawa: 6 zakresów pracy możliwość szczelnego zamknięcia
Zabezpieczenie napięciowe: samoczynne automatyczne wyłączenie przy zbyt małym napięciu akumulatora
Zdalne sterowanie na podczerwień: obsługa wszystkich funkcji
Napięcie pracy: 24 V
Przeciętne zużycie energii:
-min - 7,5 Ah -max- 14,5 Ah
Wydajność chłodnicza:
-max-950 W -min- 650 W
Wymiary zespołu sprężarki model Back:
(WxSxG): 196x646x434 mm
Waga: 18 kg
Wymiary panelu nawiewowego:
(WxSxG): 260x625x108 mm
Waga: 5 kg
Rawic - 2014-07-15, 06:42
Bronek napisał/a:
ale ciekawe jaki pobnór z 230 poprzez przetwornice 24v.
Bronek napisał/a:
min - 7,5 Ah -max- 14,5 Ah
plus niewielkie straty na przetwornicy Bronek - 2014-07-15, 06:46 Ok teraz też doczytałem. Fajny tylko sposób instalacji to mi się podoba. Wydajność słaba. Ale bym zaryzykował dla samej ciekawości. Gdyby cena ok 3000 / 3500
Oczywiście dla mnie też ważne by mniej jak 1000w przy starcie brała. (agregacik). Zacznę gadać z TirowcamiSznurek - 2014-07-20, 22:08 Wczoraj wróciłem z Grecji. Przed wyjazdem zainstalowałem monoblocka, który stoi w garażu. Dorobiłem do niego dwa rozprowadzenia - jedno do sypialni, drugie nad kuchnią.
Całość jak za te pieniądze zupełnie nieźle zdaje egzamin ale wymaga dopracowania:
1. Izolacja przewodów: te które są dobrze izolowane są ok. Ale np na kolankach albo na elastycznej końcówce nad kuchnią kondensuje się wilgoć. W Grecji mniej, ale we Włoszech już bardzo. Intryguje mnie jak to wygląda w przypadku trumy czy dometica do których sprzedawane są takie przewody: RURA
Czy te przewody wymagają izolowania czy są jakieś takie magiczne, na których wilgoć się nie kondensuje ? Czy może się wypowiedzieć ktoś, kto ma zainstalowaną klimatyzację z tego typu przewodami ??
2. Wentylator kanałowy: Tak jak było napisane wcześniej, straty na długości są na tyle duże, że zainstalowanie małego wentylatora kanałowego powinno znacznie poprawić sprawność układu.
Generalnie klimatyzacja sprawdziła się dobrze, zważywszy jej cenę oraz fakt, że jak jej nie potrzebuję, to jej demontaż zajmuje 1 minutę ( a może i mniej) a ponowny montaż jakieś 3 uważam rozwiązanie za dobre. Wyrzut powietrza zrobiłem pod kampera więc nawet z zewnątrz praktycznie go nie słychać.Bronek - 2014-07-20, 22:33 kanały giętkie z izlolacją- wełna plus osłona plastikowa są do kupienia 100mm i 120mm .
Zamontowałem nawet dwa wentylatory kanałowe ( roznych firm 100mm . Ich wydajność jest bardzo słaba. Niemal zero sprężania. Niestety dodatkowy szum... jeżeli już to zaraz za monoblokiem. 20% poprawa cieniutko.
U mnie problem z samymi monoblokami to już stareńkie mam je kilka lat . W trybie chłodzenia , potrafią się zalodzić. Nie mam podglądu na pilotach . jak zdechną to kupię współczesny.
lecz i tak zmontuję druga normalną . do kabiny . Ta jest idealna lecz tylko w strefie spania .Sznurek - 2014-07-20, 22:41
Bronek napisał/a:
kanały giętkie z izlolacją- wełna plus osłona plastikowa są do kupienia 100mm i 120mm .
Mam takie w garażu. Ale intrygują mnie te przewody "oryginalne". Są bez izolacji. Jak sprawdzają się w praktyce ?jazon - 2014-07-22, 21:38 Pytanie do Sznurka: a który to monoblock nabyłeś w Leroyu, bo przymierzam się do podobnego rozwiązania.Sznurek - 2014-07-23, 08:21 Nie kupowałem w Leroyu tylko na ebay'u.
Mam taki model: Dolce Climajazon - 2014-07-23, 09:31 Temat postu: samoróbkaSznurek, dzięki za info. Ja szukam czegoś niskiego bo mój garaż nie jest zbyt wysoki.
Myślę jeszcze o obudowaniu monoblocka matą wygłuszającą - taką jak na podłogę. Co Wy na to ?
I jeszcze jedno, jaką polecacie kratkę wylotową. Chyba HarryLey zamontował z daszkiem, tylko czy ona nie utrudnia wylotu gorącego powietrza ?
Na co zwrócić uwagę przy wierceniu otworu w poszyciu, czy mogę napotkać jakiś element konstrukcyjny w ścianie tylnej, ? Takie elementy miałem w przyczepie - drewniane.Sznurek - 2014-07-23, 09:42 Ja wylotu nie wierciłem w tylnej ścianie tylko w bagażniku. U mnie podłoga i jakieś 20-30 cm ścianek jest z aluminiowej blach ryflowanej. W właśnie w tej blasze wywierciłem otwór (w części pionowej). Wyrzucane powietrze trafia pod kampera, dzięki czemu prawie go nie słychać. Bałem się trochę wiercić w tylnej ścianie, choć u Rawica wygląda to bardzo profesjonalnie...Bronek - 2014-07-23, 10:30 Mam z daszkiem plastikową Raventa ( Brico) -taka do rury 100mm . Miałem taka w przyczepie . Ma klapkę i OK. Tylna ... uważać na poziomie mocowań bagażnika rowerowego tam są wzmocnienia reszta to plastik i izolacja. Jak masełko , aż dziw ,że to sie kupy trzyma. A dziurka 100 mm to tylko maleńka dziurka na olbrzymiej powierzchni .jazon - 2014-07-23, 17:10 Temat postu: monoblock ciąg dalszyDzięki za wszystkie wskazówki.
Myślę że zastosuję rozwiązanie z wyrzutem przez podłogę - wynika z najlepszej lokalizacji dla monoblocka które będzie przy ścianie szafy (tamtędy pójdą izolowane spiro do nadmuchu zimnego powietrza). Chyba nabędę urządzenie w Leroyu:
http://www.leroymerlin.pl...2674,l1037.html lub
U Borysowskiego widziałem też urządzenie na ścinę z wyrzutem przez ścianę bez jednostki zewnętrznej, cena nawet nawet:
http://borysowski.com/kli..._to_dziala.html
Hot r8 lub Easy mają najmniejszą moc, co Wy na to ?
Aktualnie rozmierzam wloty i wyloty (dla tych z Leroya) oraz możliwość posadowienia w garażu.
Chcę też przeliczyć z kuzynem (elektronik) możliwość pracy na 2A bezpieczniku no i pracę na aku w czasie krótkiego postoju.
Będę robił fotki to pokażę co się udało zmajstrować.
Jak mi się uda to może zdążę przed tegorocznym wypadem do Grecji (południowa część kontynentalna i Peloponez, w zeszłe wakacje była północna). Jak nie, to pomajsterkuję jesienią i będzie na przyszły rok ( wyspy greckie). Bronek - 2014-07-23, 20:48 Wyrzut o ile pamiętam ma być wyżej od wylotu z urządzenia???Rawic - 2014-07-23, 22:02
jazon napisał/a:
Myślę że zastosuję rozwiązanie z wyrzutem przez podłogę
obawiam się, że gorące powietrze wyrzucone pod podłogę, odbije się od gleby i wróci z powrotem do układu skraplacza, dlatego wyrzut do tyłu zapewnia lepszą wymianę powietrza, lepszą sprawność urządzenia.
Również w układzie parownika ważne jest, żeby dostarczać powietrze dwa razy większym przekrojem niż wylot schłodzonego, gdy mamy zbyt małą wymianę powietrza możliwe jest oblodzenie. W przypadku jak nie mamy możliwości powrotu powietrza podwójnym przekrojem, to należy w drugim końcu, czyli z przodu kampera uchylić lekko okno dachowe, żeby spadło nadciśnienie jakie wytwarza klimatyzacja, zmniejszając przepływ powietrza, a do bagażnika dorobić tzw. kratki uzupełniające Wtedy nie trzeba stosować żadnych dodatkowych wentylatorów do rozprowadzenia zimnego powietrza, popłynie swobodnie samo do przodu. Sznurek - 2014-07-25, 13:13
Rawic napisał/a:
obawiam się, że gorące powietrze wyrzucone pod podłogę, odbije się od gleby i wróci z powrotem do układu skraplacza, dlatego wyrzut do tyłu zapewnia lepszą wymianę powietrza, lepszą sprawność urządzenia.
W przypadku monobloku nie wróci
Rawic napisał/a:
W przypadku jak nie mamy możliwości powrotu powietrza podwójnym przekrojem, to należy w drugim końcu, czyli z przodu kampera uchylić lekko okno dachowe, żeby spadło nadciśnienie jakie wytwarza klimatyzacja, zmniejszając przepływ powietrza, a do bagażnika dorobić tzw. kratki uzupełniające Wtedy nie trzeba stosować żadnych dodatkowych wentylatorów do rozprowadzenia zimnego powietrza, popłynie swobodnie samo do przodu.
W monobloku to raczej odwrotnie - w kamperze powstaje raczej podciśnienie, więc mechaniczne rozprowadzenie chłodnego powietrza jak najbardziej wskazane.
Wentylator kanałowy, tak jak Bronek pisał, jest do bani. Przynajmniej taki z Castoramy o wydajności 100 m3/h i średnicy 100 mm. Za mały spręż. Kupiłem, sprawdziłem i oddałem.
Są fajne, większe, o znacznie większej wydajności a przy tym znaczenie cichsza ale przy tym cięższe i 4-5 razy droższe. Jak znajdę chwilę to przetestuję
Ponawiam swoje pytanie apropos "oryginalnych" przewodów trumy czy dometica do rozprowadzania zimnego powietrza. Czy na nich też kondensuje się wilgoć ??? (są nie izolowane)
Podobne ( z wyglądu) są przewody do nawiewów w samochodzie i tam raczej też nie występuje problem kondensacji przy pracującej klimie. Jak to jest w praktyce ??Bronek - 2014-07-25, 14:09
Sznurek napisał/a:
Są fajne, większe, o znacznie większej wydajności a przy tym znaczenie cichsza ale przy tym cięższe i 4-5 razy droższe. Jak znajdę chwilę to przetestuję
Ad wyżej - właśnie wywaliłem jeden z dwóch kanałowych , wydajność słaba hałas duży. Jeden jeszcze zostawiłem , ten zaraz za monoblokiem lekko poprawia wydmuch.
Za ok 6 h spotykamy sie z Zbyszkiem "Rawic" na kempingu w Sopocie to organoleptycznie itp wymienimy poglądy .
I .......... jak znajdziesz wentylator to będę zainteresowany .
Do sypialnianej części idealna sprawa . niestety na mój maly kamperek chyba nie da rady.
Dla mnie jedyną przyczyna jest tylko 800Wat. i praca na agregacie 1000W.
jak znajdę klimę orginalną o miekkim starcie , która wyrobi na mojej Hondzie to kupie i tyle.
Na razie producenci dedykowanych , kamperowych klim są za murzynami i widocznie nie opłaca im się inwestować w innowacje. I tak "zadufana brać" karawaningowa dla samej nazwy ,ż e to do kampera kupi- te przestarzałe technologicznie urządzenia.
problem tkwi w "starcie kompresora' i ograniczeniach prądowych .Simbus - 2014-07-25, 14:53 Ja zakupiłem takie cudo i będę kopiował kolegę Rawica -mam nadzieje że się nie pogniewa
tu ok pilot ... u mnie problem ... bez wyświetlacza , tryb trzeba sprawdzać.Dziabong - 2014-07-25, 15:59 Ad przewodów, wilgoć się wykrapla dlatego są inne niż do ciepłego powietrza - metalizowane z zewnątrz.Sznurek - 2014-07-25, 17:54
Dziabong napisał/a:
Ad przewodów, wilgoć się wykrapla dlatego są inne niż do ciepłego powietrza - metalizowane z zewnątrz.
I to wystarczy aby sie nie skraplała woda ?? Nie trzeba ich izolować ? Pytam bo rozważam mymianę tych co mam na takie...Rawic - 2014-07-25, 19:01
Simbus napisał/a:
W przypadku monobloku nie wróci
u mnie w obiegu skraplacza jest wejście zimnego obok wyrzutu ciepłego, na tylnej scianie kampera.
Sznurek napisał/a:
W monobloku to raczej odwrotnie - w kamperze powstaje raczej podciśnienie
jeśli monoblok zamontujesz w bagażniku to tam jest podciśnienie a nie w kamperze.
Simbus napisał/a:
Ja zakupiłem takie cudo i będę kopiował kolegę Rawica -mam nadzieje że się nie pogniewa
jak komuś podobają się moje pomysły to ja się tylko cieszę. Sznurek - 2014-07-25, 19:10
Rawic napisał/a:
jak komuś podobają się moje pomysły to ja się tylko cieszę.
Mi sie podoba więc zrobiłem swój układ wzorując sie na Twoim i Bronka ))PiotrES - 2014-09-09, 23:03 Temat postu: Re: Klima-ekstrahiperduperowo-hipsterskaA ja mam takie pytanie do Ravica.
W czasie jazdy w deszczu , nie wlewa ci się woda do garażu albo tej klimy , przez te okrągłe otwory ?Rawic - 2014-09-10, 07:58
PiotrES napisał/a:
W czasie jazdy w deszczu , nie wlewa ci się woda do garażu albo tej klimy , przez te okrągłe otwory ?
Jak do tej pory, w czasie jazdy i postoju, nie zauważyłem żadnej kropli wody, może pojawi się jak będę szybko jechał do tyłu. piotr1 - 2016-05-21, 22:18 Witam. Czas leci. Czy pojawiło sie cos nowego do schładzania maszych kamperów. Mam fiata 1.9 TD Rawic - 2016-05-22, 13:02
piotr1 napisał/a:
Czas leci. Czy pojawiło sie cos nowego do schładzania maszych kamperów
Mój monoblok jak do tej pory działa bez zarzutu, tymczasem nie jestem zainteresowany poszukiwaniem czegoś nowszego, jak pojawi się jakaś rewolucja w chłodnictwie to pewnie zacznę działać. W firmie Borysowski pojawiły się małe klimakonwektory, można coś pokombinować. Socale - 2016-05-22, 15:07 Gdzieś przeczytałem, nie wiem gdzie, kto z Was napędza monoblok 800W przetwornicą 2000W sinus?
Cyferki mnie interesują.Rawic - 2016-05-22, 18:56 http://allegro.pl/przetwo...5857903173.html tutaj jest fajna przetwornica 2000 W do klimy, Rawic - 2017-01-10, 18:18 minęły trzy lata z okładem i nie widzę nic ciekawszego od mojego monobloka, jeśli już ktoś, chciałby coś bardziej nowoczesnego i drogiego to mogę zaproponować Invertery http://borysowski.com/klimatyzacja/inverter.htmlMisioKRAK - 2018-08-20, 00:05 A ja jednak coraz bardziej myślę o adaptacji/modyfikacji zwykłego splita...MAWI - 2018-08-21, 19:21 Weź go wstaw do szafy ,albo do prysznica .Ja tak zrobiłem. I działa.MAWI - 2018-08-21, 19:26 Temat postu: KlimatyzacjaTu masz zdjęcia.pasza - 2019-02-09, 19:16 I ja myślę nad klimą najważniejsze aby działała podczas jazdy bo jak już jadę to gdzieś gdzie jest chłodniej i przez noc się wychłodzi.
Wyjeżdżając rano o 9 już jest 40 stopni a koty wyją/dyszą, przejazd nawet głupie 50km to problem.
Zostaje do wyboru montaż klimy na pasek lub klimy 4-6tys btu z 300-500Wat tak aby zasilić z z alternatora.
Poczytałem trochę i widzę że tanie klimy poznikały były w leroy merlin itd. teraz same 7tys btu bardzo dziwna sprawa.
Trochę pokopałem i coś tam znalazłem na ali
Skrzyneczka malutka płaska bierze 360W jak ten Fral ale moc chłodzenie już niższa lub chińczyk pisze prawdę a ktoś podkręca parametry na papierze https://www.aliexpress.co...2966046727.html no i bezgłośny 38dB !!!
223Eu wysyłka za darmo.
Montaż kilimy samodzielny wszystkie części tam są, niby tanio ale przesyłka 180Eu i pewnie cło przywalą https://www.aliexpress.co..._512790985.html
Dałbym to pod kamperem a część nawiewu do środka ?
Jakieś nowości widać są, tyle że cokolwiek do małej klimy, lodówki z ali na 12v= PRZESYŁKA WARTOŚCI SPRĘŻARKI ,małe klimy z sklepów zniknęły są za to w sklepach kamperowych 3x drożej z tych samych części.Bronek - 2019-02-09, 19:40 Podczas jazdy działa klima samochodowa , ale gdy nie daje rady , to sposobem jest lekkie uchylenie ostatniego okna , wtedy istnieje szansa ,że trochę chłodu trafi do tyłu lub jej rozbudowane ( tu o tym )
Na bogato to np klimą Dometica normalna kamperowa i przetwornica z modułem obsługującym tą klime z alternatora , podczas jazdy . Czyli wtedy masz obie .
Koszty niestety duże z klimą to OK 6 tys i przetwornica oryginalna prawie 3 tys . Chyba ,że pokombinujemypasza - 2019-02-09, 19:58 Znalazłem klimę za 15Eu , jak jeszcze jest to ją wezmę i protestuje.
Podczas jazdy działa klima samochodowa , ale gdy nie daje rady , to sposobem jest lekkie uchylenie ostatniego okna , wtedy istnieje szansa ,że trochę chłodu trafi do tyłu lub jej rozbudowane ( tu o tym )
Ale ja o to nie pytam i oczywiście czytałem o tym:)
O klimy z ali mi chodzi bo są ciekaweMAWI - 2019-02-09, 20:10 Mi ta ze zdjęć chodziła na przetwornicy z Chin. 1500/3000w.Roberto - 2019-02-09, 20:30 Ja kupiłem w ubiegłym roku wspomnianego Fral-a SuperCool FSC 03.
Jest spoko
Bez problemu działa z przetwornicy Volt 1500/3000W nawet na postoju pasza - 2019-02-09, 21:08
Roberto napisał/a:
Ja kupiłem w ubiegłym roku wspomnianego Fral-a SuperCool FSC 03.
Jest spoko
Bez problemu działa z przetwornicy Volt 1500/3000W nawet na postoju
czyli ta też będzie
Cytat:
Trochę pokopałem i coś tam znalazłem na ali
Skrzyneczka malutka płaska bierze 360W jak ten Fral ale moc chłodzenie już niższa lub chińczyk pisze prawdę a ktoś podkręca parametry na papierze https://www.aliexpress.co...2966046727.html no i bezgłośny 38dB !!!
223Eu wysyłka za darmo.
Rozmiarami przypomina klimę podławkową jak klima trumy pod-ławkowa nigdzie tak małej i cichej się nie znajdzie, ten "Fral-a SuperCool FSC 03." jest ok bo ma b.niski pobór energii i jest b.kompaktowy ale nie tak jak ten chińczyk i pewnie głośniejszy i w Włoszech nie do znalezienia.
Ta klima z ali jest tak mała że można nawet 2 takie zainstalować w różnych miejscach, nic na rynku takiego nie ma.
np. w szafie zabierze tylko 20cm zamiast niemal całą szafę ale głównie pod siedzenia ją
pasza - 2019-02-09, 21:55
Cytat:
Poczytałem trochę i widzę że tanie klimy (*poniżej 500W) poznikały były w leroy merlin itd. teraz same 7tys btu bardzo dziwna sprawa.
On jest w Polsce i tylko już w jednym sklepie? wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?pasza - 2019-02-09, 22:12
MAWI napisał/a:
Mi ta ze zdjęć chodziła na przetwornicy z Chin. 1500/3000w.
Dzięki za info.
Pewnie to standard 8tys btu i alternator nie wyrobi ale jak choć na 4 godziny mi wystarczy energii podczas jazdy "aku+alternator+panele" to by mnie zadowoliło.pasza - 2019-02-10, 09:29 W Polsce też już tego Fral SuperCool FSC 03 od dawna brak.
taki split inverter 5000btu za 400Eu jest
http://klima-sklep.pl/kli...s-05bavg-e.html
Ten to spokojnie z samych paneli będzie działał na minimum 140Wat a jednostkę zewnętrzną na pasach pod kamperem ?pasza - 2019-02-11, 20:13
Roberto napisał/a:
Ja kupiłem w ubiegłym roku wspomnianego Fral-a SuperCool FSC 03.
Jest spoko
Bez problemu działa z przetwornicy Volt 1500/3000W nawet na postoju
A miał on jakąś nadwyżkę mocy przy chłodzeniu ?
On ma chłodzenie 900Wat a ten z ali 600W niby wszystkie kalkulatory pokazują że będzie ok ale może być mało?
Znalazłem go jeszcze na ebayu https://www.ebay.it/itm/6...cF4iD:rk:1:pf:0 co bezpieczniejsze ali czy ebay.
Albo trumienkę za 500Eu ale minimum 2 trzeba zamówić, ta już nie pójdzie z alternatora bo 870Wat bierze
pasza - 2019-02-11, 21:36 jak myślicie ile kosztuje takie okno dachowe typu turbo went czy inny fantastic Vent
to jest szok jak oszukują na tym !!!!
powiedzmy zamawiasz mało z 100sztuk. tylko na kilka sklepów ile w euro?
a ile płacą producenci kamperów SlawekEwa - 2019-02-11, 22:08
pasza napisał/a:
MOTORHOMEii.jpg
co to za pokraka?pasza - 2019-02-11, 22:16
SlawekEwa napisał/a:
pasza napisał/a:
MOTORHOMEii.jpg
co to za pokraka?
Pokraka ? przezroczysta przyciemniana szyba + 30Eu za turbowent, co tu masz pokracznego?
Fotka z fantastic vent za 400eu starszego modelu wygląda identycznie też ten korpus silnika wystaje więc o czym ty?SlawekEwa - 2019-02-11, 22:38
pasza napisał/a:
co tu masz pokracznego?
silnik od wycieraczek ze starego poldka / nowszy miał mniejszy/pasza - 2019-02-11, 23:06
SlawekEwa napisał/a:
pasza napisał/a:
co tu masz pokracznego?
silnik od wycieraczek ze starego poldka / nowszy miał mniejszy/
Czytałeś choć to co pisałem bo ja już przewidziałem to co odpiszą
ale mniejsza już z tym, czy ty ten silnik będziesz widział z góry jak na fotce a identyczny w tym ujęciu jak fantastic col za ponad 400eu (w starszym modelu na amazon)?
Cytat:
Fotka z fantastic vent za 400eu starszego modelu wygląda identycznie też ten korpus silnika wystaje więc o czym ty?
Może jakieś odpowiedzi merytoryczne a nie bzdury o niczym? myślę ze to by pomogło w dyskusji? zamiast silnik od pralki czy poldka bo to jest żałosne ehh...
Znów będzie kasacja wpisów?
Edit :
to ile taki kosztuje jak myślisz? bez pisania o niczym i zamulaniu tematu widać jest to tu najmniej interesujące, bardzo to ciekawe i pouczające.
Następny edit:
Bo mi się nawet nie chce odpowiadać na durnowate wpisy pseudo ekspertów o silnikach elektrycznych i o wyższości jednych nad drugimi, to też stara fotka i pewnie mają już te nowsze ale to jest tu zupełnie nie istotne tylko to ile to kosztuje a ile powinno?007jędruś - 2019-02-11, 23:45 W stanach takie okno kosztuje 100$
W Chinach pewnie jedną czwartąpasza - 2019-02-11, 23:58
007 napisał/a:
W stanach takie okno kosztuje 100$
W Chinach pewnie jedną czwartą
Blisko
To teraz mi wytłumacz dlaczego to sprzedają za ~220Eu w europie jeśli to kosztuje u producenta z 25Eu.
Za 25 eu to sobie można kupić ale siatkę na wymianę wartą 1eu do fantastic cool czy turbo went.
To jest wszystko chore i każdy tu udaje że tego nie widzi.007jędruś - 2019-02-12, 00:21 A jaką Ty masz teorie Bronek - 2019-02-12, 06:28 Quiz? Ile kosztuje? Jakie merytoryczne odpowiedzi mają być?
Kosztuje, ile kosztuje nie ma się co obrażać. Kamperowe rzeczy są drogie i przeszacowane, ale to widocznie się opłaca, to tym co sprzedają? Jest jakiś na to zbyt, tym samym wycena to ich problem. My nie musimy kupować.
Zawsze możemy sami zrobić z wentylatorów podkładki pod laptopa z Netto czy Biedronki. 20zł, frajda, ciszej i satysfakcja.....
Wypisując kwit zużywam 10 kcl energii, papier za ułamek grosza, atramentu ilość nie do wyceny, trochę prądu, czynszu. Tak może w sumie za zeta!
A biorę 5 dych
Wytłumaczy ktoś dlaczego jestem takim ssynem? Przecież mógłbym wypisać i tego zeta dodać do kwitka?Andrzej 73 - 2019-02-12, 07:42
Cytat:
To teraz mi wytłumacz
Bo to przeznaczone nie do domu , a przyczepy , kampera , łodzi czyli do hobby.
Hobby przeważnie kosztuje. pasza - 2019-02-12, 09:13 Czyli co "panie bo to drogie rzeczy 'som'" można to śmiechem skwitować i inne pisanie o niczym
Widzieli jakie chińczyki robią przyczepy i kampery ?
Niektórzy producenci się chwalą już ponad 20letnim doświadczeniem, na początku robili wozy Drzymały, tam robią tego miliony jako tanie butki z jedzeniem i jest to tam wszędzie.
Ale teraz okrągłe z inoxu a laminat to one mają pod nim, już jakieś 95% zabudowy kampera to made in china,nawet kleje i farby.
Są w stanie takiego kamera za 70tysEu sprzedać za 30tysEu ? a na podwoziu własnego busa jeszcze taniej.
I to niedługo nastąpi, nic nie da sztuczne utrzymywanie cen i robienie z ludzi idiotów "panie bo to drogie rzeczy 'som", przenieśli produkcję np. okien nic nie robią a ceny zostawili no bo przecież "panie bo to drogie rzeczy 'som"Johny_Walker - 2019-02-12, 09:19 Czy są już klimatyzatory takie jak Truma Vario ale inwerterowe z modulacją mocy? Dlaczego Truma ma przestarzałe klimatyzatory w technologii on/off biorące np. 1000W kiedy do domu bez problemu można zainstalować klimę schodzącą z poborem do 200-300W przy ciągłej pracy sprężarki? Przy takiej mocy mógłbym zasilać go na bieżąco z solarów.Bronek - 2019-02-12, 09:39 Japończyki w swoich mini kamperkach montują takie splity domowe . U nas też widziałem .Johny_Walker - 2019-02-12, 09:57 Myślałem o splicie ale to słaby komfort. Lepszy byłby kanałowy ale to z kolei wielka krowa. Nie potrzebuję dużej mocy. Wystarczył by mi 1000W max.kalinin - 2019-02-12, 10:02 Temat postu: Tania klimatyzacja stacjonarna w kamperzePonad 10 lat temu już zainstalowałem (post z sierpnia 2008)
Klimatyzacja to wytworzenie odpowiedniego mikroklimatu w pomieszczeniu, czyli nadanie powietrzu wymaganych właściwości (temperatura, wilgotność, skład).
Zazwyczaj stosowane są dwa systemy stacjonarnej klimatyzacji: kampera i przyczepy campingowej. Oba systemy mają, jak to zwykle bywa, zalety i wady. Dachowe urządzenia klimatyzacyjne
Zalety -Poprzez zamontowanie urządzenia klimatyzacyjnego na dachu pojazdu idealnie wykorzystuje się prawa natury- wytworzone przez klimatyzator chłodne powietrze opada w naturalny sposób schładzając wnętrze. Następnie, również w naturalny sposób, unosi się z powrotem dostając się do urządzenia klimatyzacyjnego, co tworzy pełną cyrkulację. Dachowe urządzenia klimatyzacyjne dysponują wydajnością chłodzenia wynoszącą około 2 kW (7.000 Btuh). Gdy na zewnątrz jest gorąco, automatyczna regulacja przepływu zapewnia równomierny rozdział chłodnego powietrza wewnątrz pomieszczenia. Standardowe wycięcie w dachu 400 x 400 mm zużywa około 900-950 WAT. Współczynnik (W/W) jest stosunkowo niski i wynosi 2,1
Wady - to podwyższenie punktu ciężkości całego pojazdu poprzez umieszczenie na dachu ciężaru około 30-35 kg oraz powstawanie dodatkowych oporów powietrza w czasie jazdy, w wyniku czego pogarszają się warunki trakcyjne pojazdu, zwiększa się zużycie paliwa. Ponadto wadą są szumy zewnętrzne i wibracje eksploatacyjne (sąsiedzi na placu kempingowym nie są zadowoleni).
Drugi system- kanałowy również kompaktowy, gdzie skraplacz i parownik umieszczone są w jednej monolitycznej bryle umieszczonej tym razem nisko w schowku pojazdu .Obniża to punkt ciężkości pojazdu, lecz schłodzone powietrze należy przetransportować do części przysufitowej pomieszczenia mieszkalnego (głośne wentylatory). Kanały prowadzące powietrze schłodzone powinny być właściwie wyizolowane, aby uniknąć powstawania na ściankach kanałów wykraplania wody spowodowanej różnicą temperatur .Zapotrzebowanie masy chłodniczej (mimo stosunkowo niskiej klasy izolacji ścian) waha się w granicach 7000 Btuh, co w przeliczeniu wynosi nieco ponad 2 kW. W zależności od klasy energetycznej urządzenia oraz od warunków pracy zużycie energii elektrycznej powinno się wahać na poziomie 700-800 W.
W kilkunastoletnim kamperze zakup klimatyzatora dachowego lub kanałowego za 4-6 tys. zł. jest trudną decyzją. Jednak dla zaawansowanych technicznie istnieje możliwość własnej adaptacji ogólnie dostępnego klimatyzatora przenośnego o mocy 2,5 kW. Można go oczywiście umieścić w całości w szafie pozostawiając otwory do koniecznej cyrkulacji powietrza, ale ma to dwie wady: zabiera dużą ilość miejsca ( żona się nie zgodzi na odstąpienie szafy) oraz powoduje znaczny hałas pracy kompresora i wentylatorów, które nawiewają zimne powietrze i odprowadzają ciepłe powietrze poza pomieszczenie rurą Ø100. Aby uniknąć wad występujących w obu systemach zastosowałem system klimatyzacji typu Split czyli oddzielnie - jednostkę zewnętrzną tj. kompresor i skraplacz umieściłem jak najniżej, a jednostkę wewnętrzną-parownik wysoko.
Do tego celu można użyć dowolnego klimatyzatora przenośnego w cenie do 800 zł brutto,
Klimatyzator mobil;Moc chłodnicza (W)/(Btu) 2058/7000, Pobór mocy podczas chłodzenia (W) 850, Zdolność osuszania (l/h) 0,8, Wydatek powietrza (m3/h) 350, Ilość prędkości wentylatora 2, Poziom hałasu (dB/A) 44, który należy podzielic. Część zewnętrzną z kompresorem i wentylatorem zewnętrznym odprowadzenia ciepła umieściłem jak najniżej (rurę skierowałem na suszarkę bielizny zawieszaną na drabince)
Część wewnętrzną natomiast uwiesiłem w górnym fragmencie szafy (około 40 cm)
Patrząc od dołu jest to: sterownik, kratka zasysania powietrza obiegowego, kratka nawiewu z kierownicą powietrza (powietrze chłodne opada grawitacyjnie).
Przewody freonowe oraz elektryczne łączeniowe jednostek przeprowadziłem przez tylną część szafki kuchni, następnie pod podłogą wychodząc w tylnej części szafy. Przewody instalacji w szafie zabezpieczyłem osłoną plastikową (30x 40 mm).
Przed sprzedażą mojego kamperka miałem okazję dwukrotnie sprawdzić działanie tej klimatyzacji. Jest to bardzo cicha praca jednostki zewnętrznej i wysoka wydajność chłodzenia. Wystarczy dwubiegowy wentylator wewnętrzny ( szybkie schłodzenie i utrzymanie temperatury).
Należy pamiętać, że każda działająca klimatyzacja powoduje osuszanie powietrza, co może stanowic znakomity pretekst do konieczności nawilżenia organizmu.pasza - 2019-02-12, 10:03
Johny_Walker napisał/a:
Czy są już klimatyzatory takie jak Truma Vario ale inwerterowe z modulacją mocy? Dlaczego Truma ma przestarzałe klimatyzatory w technologii on/off biorące np. 1000W
Bo chińczyki powiedzieli że im takich nie zrobią ,takie są zarezerwowane dla ich chińskich marek
Niby żarcik ale ?
Truma nawet nie ma funkcji grzania ,odwilżania a to dopiero inverter, to już kosmos by był
Te klimatyzatory trumy to jest dokładnie to co najtańsze 150Eu pingwiny ,ten sam monoblok i w tych przenośnych też nie znajdziesz inverterowych jest jedna olympia wielka podokienna i droga.
FRAL FSC03 bywał na allegro za 1000zł grzanie,chłodzenie ,odwilżanie itd. technologia kosmiczna przy takiej trumie i dla mnie realnie jest więcej wart od takiej trumy za 7tys zł + montaż dodatkowo pomyka z altka bo 400W.pasza - 2019-02-12, 10:11 Temat postu: Re: Tania klimatyzacja stacjonarna w kamperze
kalinin napisał/a:
Ponad 10 lat temu już zainstalowałem (post z sierpnia 2008)
Czytałem o twojej przeróbce przeczekując net w jakieś gaz. internetowej.
Mam gdzieś film włoski jak rozdzielają/odginają monoblok bez spuszczania gazu wtedy jest niski i go pod ławkę można ale już brak pingwinów 4000BTU
To Adria 360?kalinin - 2019-02-12, 10:14 jednocześnie służy jako suszarka dla odzieży (szczególnie po basenach)Bronek - 2019-02-12, 10:20 Przerobiłem wszystkie patenty oprócz domowej w kamperze
Licząc z przyczepami, to 3x monoblok w tym 2x z przeróbka i rozprowadzeniem .
Jedna split dedykowana do przyczep/kamperów -i mało wydajna, ale dawała radę na solarach przez pare godzin .
Podławkowa Dometic z ekstra rozprowadzenie po całym kamperze .
Teraz dachowa .
Nie ma idealnej . To co Koko kiedyś uświadamiał .. Dachowa jest najwydajniejsza . Dwie to niemal ideał.... itd ...
wada wszystkich niemal tych co działaja to ich energochłonność .pasza - 2019-02-12, 10:32 Takie powinny być ten ma wydajność niemal 4, tylko czy jednostka zewnętrzna pod kampera wejdzie?
edit:
Grzanie jeszcze lepiej wydajność 4,26:1 na minimum bierze 120Wat !!! a oddaje 500Wat ciepła, ci co mieszkają w kamperach powinni pomyśleć o tym a nie jakieś głośne webasta które wysysają i ropę i prąd.krzlac - 2019-02-12, 10:39
Bronek napisał/a:
...wada wszystkich niemal tych co działaja to ich energochłonność .
Ktoś na tym forum konstruował coś na 12 V, ale temat chyba umarł.Johny_Walker - 2019-02-12, 10:45
pasza napisał/a:
zania ,odwilżania a to dopiero inverter, to już kosmos by był
Te klimatyzatory trumy to jest dokładnie to co najtańsze 150Eu pingwiny ,ten sam monoblok i w tych przenośnych też nie znajdziesz inverterowych jest jedna olympia wielka podokienna i droga.
.
Jeden z klimatyzatorów Trumy ma funkcję grzania.
Odwilżanie ma każdy klimatyzator. To to samo co chłodzenie ale na małych obrotach sprężarki (jeśli inwerter) i wentylatora.
Monoblok i rura to jak dla mnie pomyłka. Chłodzenie powietrza i nawiewanie nowego, gorącego z zewnątrz. Bez sensu.
...wada wszystkich niemal tych co działaja to ich energochłonność .
Ktoś na tym forum konstruował coś na 12 V, ale temat chyba umarł.
Joko coś pisał o podmianie kompresora. I jeszcze jeden kolega , ale .....
Johny :
Cytat:
Jeden z klimatyzatorów Trumy ma funkcję grzania.
Mój Dometic ma i powiem wbrew niby ,że nie powinien ale nawet w lekki mórz dogrzewał tak do 15 st C lekkim ciepełkiem . Używałem siedząc w kamperze tej zimy i montując alarm , to wiem empirycznie ,że jednak grzej a niby to pompa ciepła . . Na zew było cos poniżej zera .
Cytat:
Chłodzenie powietrza i nawiewanie nowego, gorącego z zewnątrz.
Nie nie wywiewa ciepłe , a chłodzi tylko wew . Oczywiście jak wywiewa ciepłe , to musi coś przez nieszcelności napłynąć - to fakt. Ale to dwa obiegi powietrza . Czyli nie nawiewa a raczej lekko wciąga do kampera . Ale chłodzi wewJohny_Walker - 2019-02-12, 11:28 Jeżeli wyrzuca na zewnątrz ciepłe, to taka sama ilość nowego, ciepłego powietrza musi wejść do kampera z zewnątrz. Bez sensu.
Piszę o klimatyzatorach typu monoblok z rurą w okno. Nie o okiennych, nie o sufitowych.Bronek - 2019-02-12, 13:42
Johny_Walker napisał/a:
Jeżeli wyrzuca na zewnątrz ciepłe, to taka sama ilość nowego, ciepłego powietrza musi wejść do kampera z zewnątrz. Bez sensu.
Piszę o klimatyzatorach typu monoblok z rurą w okno. Nie o okiennych, nie o sufitowych.
Objętościowo tak ale wywala o wiele wiele cieplejsze i osuszaprzy okazji o czym warto pamiętać.
Jam w tym względzie praktyk a Rawicki drugi jak nie lepszy, bo ciągle ma i zadowolonypasza - 2019-02-12, 13:47
Johny_Walker napisał/a:
Jeżeli wyrzuca na zewnątrz ciepłe, to taka sama ilość nowego, ciepłego powietrza musi wejść do kampera z zewnątrz. Bez sensu.
Piszę o klimatyzatorach typu monoblok z rurą w okno. Nie o okiennych, nie o sufitowych.
Myślałem o tym i trochę się na tym traci niestety.
Prawidłowo powinny być 2 dziury w podłodze jedną zasysa drugą wypycha , ale tak też będzie działać bo przecież milionom tak działają pingwiny.
Ale z drugiej strony cieplejsze powietrze z zewnątrz które chłodzi skraplacz chłodzi go słabiej jak to zimniejsze z środka i tu już trzeba by było wyliczać czy się opłaca i o ile.pasza - 2019-02-12, 14:13 jednak się da Bronek - 2019-02-12, 14:14 Ale my piszemy o monobloku "domowym", a nie o klimie podławkowej/kamperowej, bo o tych dziurach to wiadomo. Jest szablon, jest siateczka a nawet ekstra tłumik hałasu ssania na te dziury...
My nie o takiej klimie...
Kamperowa czy to podławkowa czy dachowa mają niezależne dwa obiegi zew i wew.
Monoblok niestety nie, ale można się pobawić w przeróbki.pasza - 2019-02-12, 14:28
Bronek napisał/a:
Ale my piszemy o monobloku "domowym", a nie o klimie podławkowej/kamperowej
A cóż to za różnica, kupujesz pingwina i robisz z niego podławkową, pisałem że gdzieś mam link do filmiku jak odginali pingwina aby wszedł pod ławkę później otwory i jest to samo.Bronek - 2019-02-12, 14:31 Dodam jeszcze jedną a właściwie przypomnę, te tanie domowe, nie za bardzo lubią wstrząsy i potrafią cieknąć. Na trzy dwie mi puściły z lekka.
Olałem ten patent... o tympasza - 2019-02-12, 14:31 kilka patentów na okienne to jest najłatwiejszepasza - 2019-02-12, 14:58 Ja tak chcę zrobić lub do mniejszej szafy, albo pod ławkę albo....pasza - 2019-02-12, 15:14 To moim zdaniem jest najlepsze rozwiązanie ,jak ktoś ma butlę lpg.
Estetycznie wygodnie ,jesteśmy pod szafą tylko rurka w szafę i wywiew nad ławką wysoko.Johny_Walker - 2019-02-12, 16:02 Ale czy te okienne monobloki są inwerterowe? To istotna sprawa, bo inwerter jestem w stanie zasilać na dziko, bez agregatu, z samych solarów.pasza - 2019-02-12, 16:15 I jeszcze mój patent z adrii na klimę niewidoczną.
Instalujemy klimę pod ławką a często jest tak że za ławką jest szafa a pod nią piec truma.
Z pod ławki dajemy dziurą nawiew do pieca na radiator tam gdzie czerpak a trumavent rozprowadza po całym kamperze to powietrze.
Jak chłodzimy wiadomo że lepiej aby wywiewy były wyżej ale można je ustawić na górę, no i dodatkowo musi trumavent działać choć bez też będzie chłodzić, radiator z pieca będzie zimny a dziurkami obudowy będzie lekko wiało.pasza - 2019-02-12, 16:28
Johny_Walker napisał/a:
Ale czy te okienne monobloki są inwerterowe? To istotna sprawa, bo inwerter jestem w stanie zasilać na dziko, bez agregatu, z samych solarów.
Ja znalazłem 1 drogi, olbrzymi i dużo słabszej wydajności więc odpada.
Zostaje ci chyba tylko split ten co pokazałem a do tego zamiast rurek miedzianych te jakie dają do klimy w aucie
(zobacz mój link z kompletami do samodzielnej instalacji klimy w aucie na ali)
Ideałem by był malutki split inverter 3000btu na 12v i wysokiej wydajności 5:1, taką klimę od dawna można wyprodukować zarobić na tym i sprzedawać po 350Eu?, ale trzeba by było złożyć zamówienie u pana Chińczyka czy innego Japończyka 1000sztuk albo i lepiej?
100Wat poboru przez klimę wystarczyłoby do ogrzania czy wychłodzenia dobrze zaizolowanego kampera.
tu ten wielki inverter o którym pisałem ale on nie ma sensu i z 40kg waży
https://cr-edilizia.it/it/climatizzatori/1219-unico-air-inverter-climatizzatore-olimpia-splendid.htmlBajaga - 2019-02-12, 16:40 Szkoda, że nie robią klimatyzacji o malutkiej wydajności (ale i o małym zapotrzebowaniu na prąd) - takich które by tylko sypialnie chłodziły czyli ok 4m sześcienne. Jak by to bez problemu chodziło z solarów a po zachodzie słońca choć ze dwie godziny z akumulatora to byłoby fajnie na dzikie stanie w ciepłym klimacie...pasza - 2019-02-12, 17:10
Bajaga napisał/a:
Szkoda, że nie robią klimatyzacji o malutkiej wydajności (ale i o małym zapotrzebowaniu na prąd) - takich które by tylko sypialnie chłodziły czyli ok 4m sześcienne. Jak by to bez problemu chodziło z solarów a po zachodzie słońca choć ze dwie godziny z akumulatora to byłoby fajnie na dzikie stanie w ciepłym klimacie...
Może warto się przyjrzeć osuszaczom powietrza? (właśnie zaczynam czytać bo już o tym myślałem)
Przecież to jest zbudowane jak klima tylko taka malutka tam też jest chłodny parownik, sprężarka więc wystarczy tylko ciepłe powietrze z skraplacza odprowadzić na zewnątrz jak w pingwinie.
Na schemacie doskonale widać że wystarczy dać przegrodę między skraplaczem a parownikiem zamontować dodatkowy wentyl z parownika i mamy klimę Johny_Walker - 2019-02-12, 17:36 Osuszacze to on off czyli brak możliwości pracy na minimalnym zakresie modulacji mocy i tym samym osiągniecie COP 8 jest niemożliwe.Bronek - 2019-02-12, 18:26 Już chyba moje ostatnie zdanie w temacie, bo wszytko na tym forum powiedziano.
Słaba klima pozwoli przeżyć ale nie wyrobi w upał i nic nie daje . Podobnie ma kłopoty nawet duża kamperowa.
Kamper ma do y izolację, nawet te zimowe to nie piwnica w zamku.
Wyjątek to blaszaki, kampery robione na izotermie.
Nie da się schłodzić, bo to nie dom, za monet po wyłączeniu klimatyzacji mamy saunę.
Generalnie klima musi chodzić na okrągło.
A jak się przyzwyczaimy do niej, to chwilowe wyłączenie już daje jeszcze większe poczucie upału.
Dlatego jest trochę w tym racji by raczej wentylować, tworzyć ruch powietrza i się przyzwyczaić... O ile ktoś potrafi? Ja nie. Johny_Walker - 2019-02-12, 20:17 Komfort to odpowiednia temperatura i wilgotność. Niska wilgotność zwiększa komfortową temperaturę. Wysoka wilgotność obniża ją.
Słaba klima, za słaba nawet w upał jest przydatna bo osusza powietrze. Osuszone do 50% jest komfortowe przy 25 stopniach. Nie musi być 21. Osuszanie bierze niewiele energii pod warunkiem recyrkulacji powietrza wewnątrz. W praktyce moja klimatyzacja domowa na osuszaniu schodzi do 180W ciągłego poboru i zapewnia komfort dla 50m2. Solary latem dają mi powyżej 200W. To już by mogło działać w tej chwili, gdybym tylko wymyślił jak zmieścić splita w kamperze. Mam jeszcze miejsce na dodatkowe solary.
Małe klimatyzatory 2,5kW Toshiby schodzą do 140W.
Klima która mogłaby działać na okrągło musi być inwerterowa! I mieć małą moc. Oraz co najważniejsze niską moc minimalną pobieraną elektryczną przy pracującej na niskich obrotach sprężarce. Taka klima pracując nawet w nocy i biorąc 140W zużyje przez osiem godzin 1,2kWh czyli akumulator 120Ah do zera. To znaczy że mając np. 500W solarów bez problemu można by mieć autonomiczną klimatyzację w kamperze na całą noc a być może także na dzień. Takie klimatyzatory dla domu istnieją od wielu lat. Dla kampera niestety nie, bo Truma zamiast wziąć się do roboty to wymyśla pierdoły typu iNet czy czujniki gazu.
Klimatyzacja autonomiczna do kamperowania na dziko w moim kamperze to kwestia czasu. Technologia już istnieje tylko trzeba to połączyć. Jak się wkurzę to samemu coś skleję. Pompę próżniową, kielicharkę i inne akcesoria już mam.Bronek - 2019-02-12, 21:07 Rób od razu dwie.. Jestem sceptyczny, ale zainteresowany. Gdy nas przygrzeje tego lata, to wejdę w agregat.
Mam tego Efoya niby niewielką moc daje ale zawsze coś. Na upały to dwie metody są i albo trzeba się przyzwyczaić albo walczyć i to jednak dużym schłdzaniem.
Przerobiłem wiele i nie wrócę do chłodzidełka.pasza - 2019-02-12, 21:20 Myślę że trzeba poczekać i zaczną się pojawiać nowe pingwiny z inwerterem jak ten Daitsu może się pojawi nowy FRAL FSC03 z inwerterem i on by był idealny.
Przerobić go na podławkowego alla truma tylko zrobić to jeszcze lepiej dokładnie odizolować, wygłuszyć ,pomyśleć nad optymalnym przepływem powietrza a jego efektywność wzrośnie vs fabryczna.
Co do solarów i klimy to jest kiepsko bo jeśli stoimy w słońcu to i 1500Wat chłodzenia ( 400-600W z gniazdka) braknie a znów w cieniu wystarczy z 200W (100wat z gniazdka) ale wtedy nawet tego nie ma i kółko się zamyka.
Panel przenośny załatwił by sprawę.
Ja jak w nocy dobrze wychłodziłem kampera do 20 stopni następnie w dzień o godz15 było 37stopni a w kamperze zimniutko 29stopni, kamper stał cieniu a w środku tylko koty.
edit:
Na okienne nie ma co liczyć bo te są produkowane tylko na USA i mają 110v zasilanie (w kamperze to nie problem) one też nigdy nie będą jako inwertery robione. https://www.walmart.com/i...ified/49585400?
Są na angielskim ebayu ale + cło + transport = x 2,5 cena.
Jest tylko ten co pokazywałem na 230v i chyba go kupię bo nic na ryku lepszego nie znalazłem obecnie i ma kiepską efektywność 2:1 albo i niżejpasza - 2019-02-12, 22:30
Johny_Walker napisał/a:
Były lepsze wyniki ale tego tylko podałem bo dostępny z małym btu
Inwerter to też nie taka bajka owszem była by gdyby był sterowany ręcznie a tu automat decyduje ile go bujnie, jak ustawisz nisko temp to inwerter zeżre tyle co on-of i tak samo wychłodzi.
Czasem są funkcje w inwerterach sleep-mode i on chodzi wtedy na najniższym biegu, z automatem trzeba by było zmniejszać pilotem powoli aby cały czas dawał najniższy bieg.reaven22 - 2019-02-12, 22:34 https://www.ebay.com/itm/...4a/183489421457
Aż się prosi o wymianę w pingwinie został by jeszcze do wymiany silnik indukcyjny w wentylatorze... tyle że sumarycznie kosztowało by to niemało.pasza - 2019-02-12, 22:57
reaven22 napisał/a:
https://www.ebay.com/itm/12V-DC-HB075Z12-Compressor-with-controller-A-C-Car-Hot-Rod-Solar-2890BTUs-R134a/183489421457
Aż się prosi o wymianę w pingwinie został by jeszcze do wymiany silnik indukcyjny w wentylatorze... tyle że sumarycznie kosztowało by to niemało.
Ale to nic prawie nie da lepiej przetwornicę kupić z większą wydajnością 95%.
To jest właśnie przykład przekrętów na rynku.
Lodówkę kupię za 130Eu kompresorową jak nazwa wskazuje jest w niej kompresor tylko że na 230v , koszt produkcji identycznego kompresora na 12v jest taki sam przy tym samym zamówieniu kompresorów.
A jest tak:
Lodówka z kompresorem 130Eu a sam identyczny kompresor tylko że na 12v ponad 200Eu to jest dopiero przekręt.
Gdzie sam kompresor to z 10% ceny lodówki bo logistyka, ciężar powierzchnia gwarancja itd.
Dochodzi do kuriozum że mała część lodówki kosztuje z 2 więcej jak ta sama lodówka z tą częścią na 230v, ale to eldorado się już kończy w chinach już są od dawna 12v już namierzyłem tanie kompresory 12v.Johny_Walker - 2019-02-12, 23:24
pasza napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Były lepsze wyniki ale tego tylko podałem bo dostępny z małym btu
Inwerter to też nie taka bajka owszem była by gdyby był sterowany ręcznie a tu automat decyduje ile go bujnie, jak ustawisz nisko temp to inwerter zeżre tyle co on-of i tak samo wychłodzi.
Czasem są funkcje w inwerterach sleep-mode i on chodzi wtedy na najniższym biegu, z automatem trzeba by było zmniejszać pilotem powoli aby cały czas dawał najniższy bieg.
Jest sterowany ręcznie. Ja tak steruję.
Chcąc maksymalizować COP i minimalizować moc właczasz go z wysoką nastawą termperatury. Np. zaczynasz od 28 stopni. Na początku mój niestety musi przez chwilę brać coraz większą moc aż do 1200-1500W. Potem się stabilizuje. Np. na 200W. No to mu obniżasz o 2 stopnie i idzie na 300W. Potem schłodzi i znowu ma 250, to dajesz 25 i obserwujesz wzrost poboru. Ustawiasz taką temperaturę żeby była niska moc. Po pewnym czasie masz taką wprawę że od razu wiesz na ile nastawić żeby uzyskać dany pobór mocy.kalinin - 2019-02-13, 09:30 Przy tych wszystkich wyliczeniach proszę pamiętać, że zaleca się aby różnica temperatury między pomieszczeniem klimatyzowanym a temperaturą zewnętrzną sięgała maksymalnie 7°C. W innym przypadku musimy liczyć się nawet z chorobami (zapalenie zatok, gardła itp.) Latem jest to temperatura 23-26 0 C i wilgotność rzędu 40-60%. Wówczas nasz organizm odczuwa komfort i nie poci się.Johny_Walker - 2019-02-13, 10:23 Te zalecenia są dla początkujących. Doświadczeni wiedzą sami jak ustawić. Ostatnio kiedy na dworze było 37 w domu miałem 25. Różnica 12 i co z tego? Nikt nie chorował.
Są kraje gdzie temperatura na dworze wynosi 40. I masz z tego powodu mieć 33 w domu? Absurd.reaven22 - 2019-02-13, 12:57
pasza napisał/a:
Ale to nic prawie nie da lepiej przetwornicę kupić z większą wydajnością 95%.
Nie do końca się zgodzę, że nic nie da. Sprawność 1 fazowego silnika indukcyjnego/klatkowego to 70-75%
Do tego dochodzi sprawność przetwornicy i sumarycznie uzyskujemy może 60% sprawności.
Natomiast silnik BLDC potrafi osiągnąć sprawność na poziomie 95% i tu właśnie mamy sporą oszczędność.
Przy zasilaniu ze słupka może nie ma to dużego znaczenia ale przy zasilaniu z akumulatorów większa o 20% sprawność to zauważalnie mniejsze zużycie energii.kalinin - 2019-02-13, 14:17 Rozumiem Johny -Walker że nie jesteś początkujący i wszystko wiesz lepiej. Gratuluję samooceny.Johny_Walker - 2019-02-13, 17:39
kalinin napisał/a:
Rozumiem Johny -Walker że nie jesteś początkujący i wszystko wiesz lepiej. Gratuluję samooceny.
Nie jestem. Klimatyzacji używam kilkanaście lat. Ogrzewam nią dom dziesięć lat.pasza - 2019-02-13, 23:05 nie ma co się zastanawiać tylko trzeba montować spliciora i tyle, co tam że duży liczy się nasza wygoda! nieprawdaż?
Do tego agregacik i jest "ful-wypas" jak powiadają, jesteśmy niezależni! nawet masy się nie przekroczy, o takich luksusach w nowych kamerach mogą pomarzyć jedynie
Niby żarcik ależ ile tu prawdy?pasza - 2019-02-13, 23:33
kalinin napisał/a:
Przy tych wszystkich wyliczeniach proszę pamiętać, że zaleca się aby różnica temperatury między pomieszczeniem klimatyzowanym a temperaturą zewnętrzną sięgała maksymalnie 7°C
Ja ustawiam nawet mniej niż 7 tak z 5 stopni różnicy, mieszkam wilgotnym klimacie (lato z 80%) i już samo to że klima działa i zmniejsza wilgotność bardzo dużo daje w temp. odczuwalnej.
Najgorsze jest przyzwyczaić się do klimy, ciężko to opisać bo mi się nie chce ale po żołniersku :
Kod:
"to co odczuwałeś w maju jak popołudniu było zaledwie 30 jako bardzo gorący dzień wymagający konieczności użycia klimy! dziś byś uznał być za chłodny jak w klimatyzowanym pomieszczeniu"
40st sierpień 80% wilgotności w nocy 29stopni choć i 34 w nocy bywa przy scirocco.
Dobranoc.
Edit:
ktoś sobie jaja robi z teksem pisanym , wiem że można ingerować w trakcie czy mam to udowodnić czy się odpied.Socale - 2019-02-13, 23:58
pasza napisał/a:
...
wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?
Doszukujesz/oszukujesz - się. Przewróć na odwrót dla pojęcia. Klasyczna farelka 2000W ile ci nagrzeje? Wiesz bo znasz i nie udawaj że nie. Klima musi x2 by równie skutecznie schłodzić.
Klima 500W to odwrotna farelka o mocy 500W... dmucha coś trochę letnim.pasza - 2019-02-14, 00:12
Socale napisał/a:
pasza napisał/a:
...
wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?
Doszukujesz/oszukujesz - się. Przewróć na odwrót dla pojęcia. Klasyczna farelka 2000W ile ci nagrzeje? Wiesz bo znasz i nie udawaj że nie. Klima musi x2 by równie skutecznie schłodzić.
Klima 500W to odwrotna farelka o mocy 500W... dmucha coś trochę letnim.
Ale o czym ty piszesz? jaka farelka tu można w idealnych warunkach uzyskać nadsprawność x7-8 a zwyczajne x3-5 to norma , nie jest to żadne perpetuum mobile, poczytaj jak to działa bo to proste jest zamiast pisać bez sensu "Doszukujesz/oszukujesz"
Widzę że tu prosta wiedza ja działa klima jest tajemna? i co rusz widzę projekty rzekome patenty na to co w ciągu jednego dnia ogarnąłem no powiedzmy dwóch, na cudowne klimy KTÓRE JUTRO WYJDĄ
Podałem po polsku nawet schemat gdzie jak na dłoni widać,wystarczy myśleć co robią temp. i skąd nadsprawność , ale coś czuję że tu nikt tego nie zrozumie, a ci co się połapali robią patenty na coś co jet oczywiste i dawno w użyciu.Socale - 2019-02-14, 00:16
Bronek napisał/a:
...
Wypisując kwit zużywam 10 kcl energii, papier za ułamek grosza, atramentu ilość nie do wyceny, trochę prądu, czynszu. Tak może w sumie za zeta!
A biorę 5 dych
Wytłumaczy ktoś dlaczego jestem takim ssynem? Przecież mógłbym wypisać i tego zeta dodać do kwitka?
Tak wytłumaczę!
Bo TY WIESZ, ile energii zużywasz, ile papieru na to potrzeba, ile atramentu, ile w tym czasie prądu, obciążeń czynszowych, ile najdroższej wiedzy. Swojej wiedzy.
Ja też zarabiam na wiedzy, nie na marży. Im większą ją mam tym więcej... klientów. Stawiam ceny w kosmos zaporowe, nie skutkuje. Jestem niewolnikiem moich, w górę od kosmosu zasobnych klientów. Ehhh... żebym tak umiał 20-30 lat temu. Trump by mi buty polerował.
A się starzeję pasza - 2019-02-14, 00:48
Pasza napisał/a:
Podałem po polsku nawet schemat gdzie jak na dłoni widać,wystarczy myśleć co robią temp. i skąd nadsprawność , ale coś czuję że tu nikt tego nie zrozumie, a ci co się połapali bredzili że robią patenty na coś co jet oczywiste i dawno w użyciu ba bredzili że niedługo będą sprzedawać super klimy do kamperów
Tu mój patent z deumidyfikatorem jako klima , sam to wczoraj wymyśliłem ale widać ktoś się cofnął w czasie i zgapił ode mnie mam go zaskarżyć za to czy jak?
Żałosne.pasza - 2019-02-14, 01:03
Socale napisał/a:
W co grasz i o co?
Dlaczego zmienia się tekst i chronologia?
Być może to pytanie nie do ciebie ale coś mi tak intuicja i logika podaje ?Andrzej 73 - 2019-02-14, 01:06
pasza napisał/a:
Tu mój patent z deumidyfikatorem jako klima , sam to wczoraj wymyśliłem ale widać ktoś się cofnął w czasie i zgapił ode mnie mam go zaskarżyć za to czy jak?
Tak zaskarż go , zyskaj fortunę i kup normalną klimę nie wyważając otwartych drzwi.
Wałkujesz temat bezproduktywnie kilka stron o tym co wszyscy wiedzą od lat.
pasza - 2019-02-14, 01:20
Andrzej 73 napisał/a:
Wałkujesz temat bezproduktywnie kilka stron o tym co wszyscy wiedzą od lat.
Proszę grzecznie o przykłady, ja widać nieudolny jestem a ty taki spec , nie trafiłem ani tu ani nigdzie indziej po polsku o tym ,widać słabo szukałem.
Wykaż to przecież od lat o tym wiadomo jak piszesz , proszę pokaż to tylko nie od dupy strony odwracając kota ogonem ale jak piszesz " o tym co wszyscy wiedzą od lat." bo socale i inni którzy robią patenty widać tego nie wiedzą może ty nas oświecisz geniuszu?
nie nie z nadsprawnościa ale to z osuszaczem powietrza jako klima.
Fakt:Wałkują od lat i do niczego nie doszli a ja w ciągu 2 dni pokazałem że stoją w miejscu i są możliwości Johny_Walker - 2019-02-14, 09:12
Socale napisał/a:
Mylisz się.
Farelka 500W to 500W mocy grzewczej i COP1.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.Bronek - 2019-02-14, 09:20 COP to nie Centralny Okręg Przemysłowy a https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_wydajno%C5%9Bci_ch%C5%82odniczej
No to mamy dwóch ciężko strawnych inerlocutorów. pasza - 2019-02-14, 09:48
Johny_Walker napisał/a:
Socale napisał/a:
Mylisz się.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.
Ta nadsprawność jest na każdej tabliczce klimy (była przynajmniej) bo jeśli pisze jak byk że bierze np. 1000W ale moc grzewcza 4,3KW, chodzenia 4KW to co to jest?
Kolejny patencik na marnowanie się potężnej energi cieplnej przy ochładzaniu skraplacza, przecież aż się prosi zastosować coś co by wytwarzało energię z różnicy temperatur.
prosty przykład: https://www.youtube.com/watch?v=8EEd_GIiZxQ
Już mam patent na inverter prawie za darmo ale musiałbym na czymś testować a tę klimę za 15eu jakiś sęp kupił.
Tak to jest jak się niczego nie produkuje a jest się liderem w zbijaniu palet i produkcji jabłek, kiedyś Polska 10 miejsce w świecie (CIA podawała 12)dziś z 50 a może realnie nawet dalej w przemyśle.
W Włoszech też już mało co się produkuje ale choć projektują nadal.
durnego kopresora na 12v nie idzie dostać za normalne pieniądze trzeba chinola prosić się, a kiedyś w Polsce produkowano wszystko i taki kompresor to był pryszcz za grosze.Socale - 2019-02-14, 19:04
pasza napisał/a:
...
durnego kopresora na 12v nie idzie dostać za normalne pieniądze trzeba chinola
...
Mam tego 12kG, potrzebujesz? Podaj adres wyślę Ci extra.
Mam nawet z logo Audi, Mercedes...
.
.
.
Johny_Walker napisał/a:
Mylisz się.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.
Masz rację, całe zużycie idzie w ciepło. To tylko przykład do przemyślenia, niekoniecznie zgodny z obliczeniami wydajnościowymi, ale chciałem zwrócić uwagę, że farelce łatwiej jest ogrzać o +10stC niż klimatyzacji schłodzić w przeciwnych sobie warunkach o -10stC przy tych samych poborach mocy.MisioKRAK - 2019-02-14, 19:58 Po ciężkim dniu pracy fajnie jest takie coś poczytać Socale - 2019-02-14, 20:12 O widzisz Michał, jako doświadczony autorytet w tej materii masz okazję wyprostować bzdury bo ja sam się już zmixowałem i mam Johny_Walker - 2019-02-14, 21:38
pasza napisał/a:
Ta nadsprawność jest na każdej tabliczce klimy (była przynajmniej) bo jeśli pisze jak byk że bierze np. 1000W ale moc grzewcza 4,3KW, chodzenia 4KW to co to jest?
To znaczy że 1000W bierze wg swojej mocy nominalnej. A w rzeczywistości weźmie od 200 do 1200W, ochłodzi od 1-5kW i podobnie ogrzeje.Johny_Walker - 2019-02-14, 21:41
Socale napisał/a:
hciałem zwrócić uwagę, że farelce łatwiej jest ogrzać o +10stC niż klimatyzacji schłodzić w przeciwnych sobie warunkach o -10stC przy tych samych poborach mocy.
Nie do końca. W grzaniu do ciepła przepompowanego dochodzi dostarczone z sieci. W chłodzeniu już nie.
Za to w chłodzeniu otrzymanie danej tempratury to nie jedyny sposób osiągnięcia komfortu. Drugim jest osuszanie. Suche powietrze jest komfortowe przy znacznie wyższej temperaturze. Jest to dobry sposób dla sknerusów na tanie poprawienie komfortu latem bez dużego zużycia energii.Bronek - 2019-02-14, 21:55 Z małym zastrzeżeniem dotyczącym zdrowia. Suche powietrze to...
Cytat:
jest szczególnie dotkliwe dla małych dzieci. Z racji tego, że mają one słabo rozwinięty układ immunologiczny (odpornościowy) poziom wilgotności powietrza poniżej 40% może skutkować licznymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Poza tym suche powietrze wysusza śluzówki dziecka, a także przyczynia się do trudności ze snem....... ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie, kondycję naszych włosów, skóry i paznokci, a także funkcjonowanie układu odpornościowego...... może skutkować infekcjami górnych dróg oddechowych, nieżytem nosa oraz przyśpieszeniem procesu starzenia się skóry........ Suche powietrze zaburza funkcje samooczyszczania się tchawicy. .
Ale kto by tam w to wierzył, jak tyle lat.... I nic nam nie jest a skarpetki za to szybciej wysychają . A to się opłaca najbardziej Johny_Walker - 2019-02-14, 21:56 Osuszamy z 70-90 do 50%.Bronek - 2019-02-14, 22:01 40-60% przy optymalnej temperaturze w mieszkaniu na poziomie 20-22°C (18°C w sypialni). M/w
Ja widzę w domu jak rano w zimie przy ogrzewaniu gąbka w kuchni czy ściereczka jest sucha.
Warto pamiętać by nie przegiąć i temperaturą i z wilgotności ą.pasza - 2019-02-14, 22:42
Socale napisał/a:
chciałem zwrócić uwagę, że farelce łatwiej jest ogrzać o +10stC niż klimatyzacji schłodzić w przeciwnych sobie warunkach o -10stC przy tych samych poborach mocy.
To prawda bo farelkę włączasz i już grzeje, a klima się dłużej musi bujać aby osiągnąć swe parametry.
Zresztą to jest nieistotne ważne aby działało a działa tak że skroplenie gazu zabiera znacznie mniej energii jaką gaz w postaci cieczy oddaje przy przechodzeniu z postaci ciekłej do gazowej.
Ja ekspertem od tego nie jestem ,dopiero zaczynam czytać i się wnerwiam że nic kupić nie mogę.
Fajnie by było jak wypuszczą nowe pingwiny inwertery ale też mocami jak fral 003 a nie tylko 9tys i więcej, ale nawet gdyby były tylko takie najmniejsze 7tys btu to może by się udało je oszukać aby działały na maks w połowie.
Chyba zamówię tego chińczyka z wydajnością kiepską ale za to małego i bez przeróbek ,rozbiorę tylko odizoluję lepiej i wydajność wzrośnie, jak wyjdą nowe pingwiny inwerter to go sprzedam a kamperowcy kupią wszystko bo jak trume za 2 tys eu wartą w istocie 300EU kupują a ta nawet nie grzeje i podczas jazdy nie działa znaczy niby może działać ale znów z tys eu na ich specjalne invertery + nowy specjalny alternator więc niech spierd. ja za to fajnego kamera kupię.
edit:
Dziś nawet po sklepach oglądałem deumidyfikatory i faktycznie taki przerobiony na klimę byłby super ale ja potrzebuję czegoś mocniejszego do jazdy w słońcu w dzień aby choć te 4 stopnie zbił nie zabił aku i zmieszał wilgotność, do tego jest potrzebne jakieś i doświadczenia nikt tego nie mierzy i danych (a jak mierzyli to bzzznesy i m się marzą patenty i nie udostępniają) niestety trzeba samemu zostać królikiem doświadczalny a zarazem badającym go i samemu sobie dopasować.
Nie będę na razie dziurawić poszycia tylko podłogę.
Tak robić nie należy ciekawe jak mu on padnie a te co roku się zmieniają, znów nowe estetyczne dziury?
https://www.youtube.com/watch?v=7R9Hv-m_JeYSocale - 2019-02-14, 23:40
pasza napisał/a:
...
przerobiony na klimę byłby super ale ja potrzebuję czegoś mocniejszego do jazdy w słońcu w dzień aby choć te 4 stopnie zbił...
4 st w otoczeniu/kubaturze kampera czy w odczuciu indywidualnym?
4 st w czasie jazdy nie zbijesz w kubaturze niczym o małej mocy, ale...
Mała moc wystarczy dla komfortu jazdy, jak skierujesz chłodne powietrze na twarz i w jakiś sposób na kark. Wężykami np.mischka - 2019-02-15, 08:36
pasza napisał/a:
a kamperowcy kupią wszystko bo jak trume za 2 tys eu wartą w istocie 300EU kupują a ta nawet nie grzeje i podczas jazdy nie działa znaczy niby może działać ale znów z tys eu na ich specjalne invertery + nowy specjalny alternator więc niech spierd.
Jak ich stać niech kupują, w czym problem???
pasza napisał/a:
ja za to fajnego kamera kupię
moja kamera 60€, fajna i niedroga Bronek - 2019-02-15, 08:59 A propos, bólu i łupania w egzystencji
Cytat:
Cysorz to ma klawe życie oraz wyżywienie klawe!
Przede wszystkim już o świcie dają mu do łóżka kawę,
A do kawy jajecznicę, i gdy już podeżre zdrowo,
To przynoszą mu w lektyce bardzo fajną cysorzową.
- Posuń no się trochę stary, mówi Najjaśniejsza Pani.
Potem ruch się robi w izbach, cysarz z łóżka wstaje letko,
Siada sobie w złoty zycbad, złotą goli się żyletką
I świeżutki, ogolony, rześko czując się i zdrowo
Wkłada ciepłe kalesony i koszulkę flanelową.......... (...)
Po obiedzie złota cytra gra przemiłą melodyjkię,
Cysorz bierze z szafy litra i odbija berłem szyjkię.
Potem żonę otruć każe albo cichcem zakłuć stryjca...
Echh... dobrze, dobrze być cysorzem, choć to świnia i krwiopijca!
Johny_Walker - 2019-02-15, 10:11
Bronek napisał/a:
40-60% przy optymalnej temperaturze w mieszkaniu na poziomie 20-22°C (18°C w sypialni). M/w
Ja widzę w domu jak rano w zimie przy ogrzewaniu gąbka w kuchni czy ściereczka jest sucha.
Warto pamiętać by nie przegiąć i temperaturą i z wilgotności ą.
Ja lubię mieć 25 stopni latem i wilgotność 50%. Dlatego nie schładzam do 21 bo po co? Przy zewnętrznych temperaturach 30-32 wystarczy włączyć osuszanie na kilka godzin żeby było komfortowo. Podczas osuszania klimatyzacja pobiera np. 200W, nie słychać jej, obniża wilgotność oraz przy okazji temperaturę. Pracując w ten sposób non stop weźmie 5kW na dobę, 150 na miesiąc czyli około 60 zł. W praktyce nie ma potrzeby żeby chodziła non stop, bo u nas nie jest tak gorąco. Wyjątkiem są źle zaprojektowane domy, gdzie duże okna od strony południowej nie są zasłonięte roletami lub roślinami.Johny_Walker - 2019-02-15, 10:14
pasza napisał/a:
Socale napisał/a:
chciałem zwrócić uwagę, że farelce łatwiej jest ogrzać o +10stC niż klimatyzacji schłodzić w przeciwnych sobie warunkach o -10stC przy tych samych poborach mocy.
To prawda bo farelkę włączasz i już grzeje, a klima się dłużej musi bujać aby osiągnąć swe parametry.
Prawda? Przeciwnie, to nieprawda.
Farelka 500W (tak naprawdę ma 2000W) po godzinie ogrzeje pomieszczenie dostarczając mu 0,5kWh ciepła.
Klima stopniowo będzie brać od 20 do 1500W przez pierwsze kilka minut po czym ustabilizuje się na 500W i dostarczy lub usunie w pierwszej godzinie pracy od 2 do 4 kWh ciepła.