Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Budowa alkowy od zera

Bajaga - 2013-08-26, 19:04
Temat postu: Budowa alkowy od zera
Czy ktoś z szanownego kolezenstwa miałby ochotę i wiedzę/umiejętności by podjąć się budowy alkowy od zera? Tzn. Na podwoziu tzw. widelcu 8-) ?
Cykada - 2013-08-26, 19:17

znaczy jest goła rama i na tym trzeba zrobić zabudowę typu alkowa?
bo jeśli tak to lepiej gdzieś kupić gotowca i wstawić.

Bajaga - 2013-08-26, 19:36

mobili napisał/a:
znaczy jest goła rama i na tym trzeba zrobić zabudowę typu alkowa?
bo jeśli tak to lepiej gdzieś kupić gotowca i wstawić.

Nie mówimy o gotowcach, potrzeba kogoś kto umie/wie.

MAWI - 2013-08-26, 19:51

Łysy robił alkowe.
ARCADARKA - 2013-08-26, 20:24

MAWI napisał/a:
Łysy robił alkowe.
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: ale zrobił :bigok :bigok :bigok
maszakow - 2013-08-26, 21:03

Krzysiek F68 praktycznie też od zera odbudowywał swoje autko
CORONAVIRUS - 2013-08-26, 21:05

nie opłaca się taka zabawa ... szkoda życia :-P
Sławuta - 2013-08-26, 22:02

Jak ktoś ma trochę kasy to może do firmy c....r4x4 z Limanowej ? chyba solidnie to robią i pod klienta :aniolek . Można "surową" budę zamówić nawet do całkowitego, samodzielnego wykończenia.
MAWI - 2013-08-26, 22:38

ARCADARKA napisał/a:
MAWI napisał/a:
Łysy robił alkowe.

Ma czy nie ma :haha: :haha: :spoko

LukNet - 2013-08-27, 10:31

MAWI napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
MAWI napisał/a:
Łysy robił alkowe.

Ma czy nie ma :haha: :haha: :spoko

Łysy ma dwie zabudowy na jednym podwoziu :haha:

Tatko Niedzwiedz - 2013-08-27, 14:02

W Zambrowie jest firma która robi zabudowy. Alkowa na T4 bo taka mnie interesowała około 12, 000 zimowa docieplona. Moga też wyposażyc za dopłatą. Na Alledrogo byly trzy Renault z ich zabudową. Ja odpusciłem...bo koszta się robią takie że lepiej poszukać campa gotowego.
Bajaga - 2013-08-27, 14:34

Tatko Niedzwiedz napisał/a:
W Zambrowie jest firma która robi zabudowy. Alkowa na T4 bo taka mnie interesowała około 12, 000 zimowa docieplona. Moga też wyposażyc za dopłatą. Na Alledrogo byly trzy Renault z ich zabudową. Ja odpusciłem...bo koszta się robią takie że lepiej poszukać campa gotowego.

Rozumiem, ze te 12 tys to sama skorupa- bez okien i drzwi?
jeżeli jest to sensownej jakości to nie jest to cena zabójcza, może jakieś namiary?

Tatko Niedzwiedz - 2013-08-27, 14:48

Na gotowo...cena dobra. Drzwi i okna sa produkcji tejże firmy.
Bajaga - 2013-08-27, 17:01

Na gotowo...cena dobra. Drzwi i okna sa produkcji tejże firmy.

A masz może jakieś namiary ?

Tatko Niedzwiedz - 2013-08-27, 19:43

Tel kont+48609885000 i +48609855003
looq1 - 2013-08-27, 19:54

Widziałem te zabudowy na żywo bo mieszkam w zambrowie. Co się mocno rzuciło w moje oczy to okna PVC wyglądające jak domowe, dokładniej z profilu obornickiego (okna PVC bez wzmocnienia w środku stalą i okuciami z pcv) dość słabo pasujące do wyglądu kampera
Tatko Niedzwiedz - 2013-08-27, 20:00

looq1 napisał/a:
Widziałem te zabudowy na żywo bo mieszkam w zambrowie. Co się mocno rzuciło w moje oczy to okna PVC wyglądające jak domowe, dokładniej z profilu obornickiego (okna PVC bez wzmocnienia w środku stalą i okuciami z pcv) dość słabo pasujące do wyglądu kampera
To ten sam...okna szpetne. Mi mówił że to jego patent. Pewnie stosuje dostępne okna nie kamperkowe...bo są tańsze.
keler - 2013-08-28, 02:21

Jeśli chcesz podjąć temat budowy takiego kampera to moim skromnym zdaniem zaczynasz od końca, bo zabudowa to już jest finał całości pracy, najpierw wykonuje się wnętrze, a potem na końcu ściany.
W procesie produkcji ścian trzeba przewidzieć odpowiednie wzmocnienia do których będą trzymały się meble, które też nadają całości konstrukcji odpowiedniej sztywności.
Ponieważ jesteś w Wa-wy i dalej będziesz chciał posiedzieć nad tematem to jestem do chętny do uczestniczenia w projekcie.

Bajaga - 2013-08-28, 08:19

keler napisał/a:
Jeśli chcesz podjąć temat budowy takiego kampera to moim skromnym zdaniem zaczynasz od końca, bo zabudowa to już jest finał całości pracy, najpierw wykonuje się wnętrze, a potem na końcu ściany.
W procesie produkcji ścian trzeba przewidzieć odpowiednie wzmocnienia do których będą trzymały się meble, które też nadają całości konstrukcji odpowiedniej sztywności.
Ponieważ jesteś w Wa-wy i dalej będziesz chciał posiedzieć nad tematem to jestem do chętny do uczestniczenia w projekcie.

Doskonale wiem jak to robią w fabrykach. Jednak w naszych realiach widze większy problem w stworzeniu sensownej i estetycznej skorupy niż w zabudowie wnętrza, dlatego warunkiem początkowym jest jej nabycie (sam nie ulepię).
Gdyby za wspomniane 12 tys mieć estetyczną i ocieploną skorupe z otworami na okna seitz, drzwiczki inspekcyjne i drzwi wejsciowe kamperowe (jakieś patenty okienne polskie bym pominął) to projekt mógłby mieć sens.

MAWI - 2013-08-28, 09:14

Mi mówił że to jego patent. Pewnie stosuje dostępne okna nie kamperkowe...bo są tańsze.

Widziałem kamperka z tymi oknami .Moim zdaniem fajnie wyglądało.Pasowały.Nawet zdziwiłem się ,że inne nawet ładniejsze.Co do wytrzymałości .Przy tak małych powierzchniach spoko.Ja bym brał.

misiek_krk - 2013-08-28, 09:34

Cześć,

Jako, że sam rozważałem taką opcję i dokładnie liczyłem koszty i brałem za i przeciw to jest to nieopłacalne przynajmniej dla mnie.
Zabudowy są albo robione w sposób amatorski i fakt za uczciwą cenę ale jakość nie rzuca na kolana albo fajnie ale cena wtedy robi się zaporowa.
Tym bardziej jak zaczniesz potem doliczać wyposażenie.
Moim zdaniem najlepiej ekonomicznie wychodzą dwie opcje:
1. zabudowa na aucie dostawczym
2. kupno gotowego campera w gorszym stanie (chodzi tu o stan mebli a nie zabudowy) i remoncik wnętrza, ta opcja jest trudna w Polsce do osiągnięcia niestety ze względu na i tak fatalny stan 90% camperów na rynku

Tatko Niedzwiedz - 2013-08-28, 14:25

Bajaga -zadzwoń gość gadał z sensem. Konstrukcja metalowa z profilu, wycieplona styropianem pokrycie zewnętrzne do wyboru laminat lub blacha. No fabryczny to nie będzie ale można stopniowo zabudowę zrobić wnętrze we wlasnym zakresie rozkładając koszty na dwa sezony. Praktykuje się przekladki z przyczepy . Bo jeżeli nie upierasz się przy alkowie....to możesz całą przyczepke campingowa wrzucić na ramę auta. Roboty kupa!
Kibicuje projekt odważny

Bajaga - 2013-08-28, 14:50

Bajaga -zadzwoń gość gadał z sensem. Konstrukcja metalowa z profilu, wycieplona styropianem pokrycie zewnętrzne do wyboru laminat lub blacha. No fabryczny to nie będzie ale można stopniowo zabudowę zrobić wnętrze we wlasnym zakresie rozkładając koszty na dwa sezony. Praktykuje się przekladki z przyczepy . Bo jeżeli nie upierasz się przy alkowie....to możesz całą przyczepke campingowa wrzucić na ramę auta. Roboty kupa!
Kibicuje projekt odważny

A sa gdzieś jakieś fotki jego produkcji? Jednym z priorytetów jest estetyka, wiec jezeli wyglada to jak chłodnia na starym Lublinie to całkowicie nie o to chodzi :wyszczerzony:
Ja myślę nawet nad produkcją dla innych :lol:

ps. Sam myślałem, że nie da się zrobić tak dobrze jak tzw. Renomowani producenci. Ale jedna osoba z branży karawaningowej która Bardzo dobrze zna temat i w tym siedzi twierdzi, że poziom wykonania seryjnych kamperow "zachodnich" jest aktualnie tak żenujący ze można spróbować sił w tym temacie 8-) Problemem jest zawsze tylko cena wyrobu gotowego, musiałaby być baaaardzo konkurencyjna.

keler - 2013-08-28, 16:31

Praktykuje się przekladki z przyczepy

No właśnie szukam informacji odnośnie takich przeróbek - kto co i jak - może jakieś linki

krismen - 2013-08-28, 20:22

Witam.
Ja zrobiłem (właściwie to nadal robię) tak : zakupiłem starego kampera w ogólnie średnim stanie , sprawne wyposażenie , meble sklejka w dobrym stanie . Zerwałem zewnętrzną blachę , wymieniłem kilka listew konstrukcyjnych , kilka łat ze sklejki i na to dałem laminat . Czeka mnie teraz szlifowanie , szpachlowanie i malowanie , masa pracy w kurzu z włókien szklanych ....ale jedno jest pewne nie przecieknie .

Ela i Andrzej - 2013-08-28, 20:25

Bajaga cz dostałeś moją wiadomość na PW pozdrawiam kolarz.
radecki1972 - 2013-08-29, 12:09

Bajaga, zobacz moją budowę.
Roboty jest do licha i trochę, ale jak się ktoś uprze to wszystko jest do zrobienia. :ok

arrtur - 2013-08-31, 14:37

Za 12 tysiecy to ja bym nawet nie wstaC od biurka.

Zbudowalem swoja alkowe i dokladnie wiem ile to pracy.

dla mnie to w ogole cena jakas mocno promocyjna - z czego to jest zrobione? jakie sa materialy? wiedzac ile kosztuje chocby laminat, a przy blasze aluminiowej to na samo poszycie by starczylo i to z jednej strony.

oczywiscie jesli gosc robi zabudowy to ma lepsze ceny, pewnei jakas prase prozniowa itd wiec latwiej mu to idzie, ale i tak cena m2 ponizej 300 zl i to juz z konstrukcja oraz w gotowej zabudowie (a nie np plycie) to wyjatkowa cena.

Sam z ciekawosci sie zapytam bo to ze 3 x taniej niz w C...4/4

(drobnym problemem jest zawsze brak jakiegokolwiek papieru na takie nadwozie chyba ze podwozie bylo kontenerem to z glowy)

a moze poprostu ktos uczciwie zarabia za swoja robote a nie zdziera.

Zas sam pomysl kolegi zeby zlecic bydowe kampera albo robic je uslugowo... :) ilu juz takich bylo... i nie powiem ze sam do takich nie nalezalem :)

Tradycyjna na konstrukcji drewnianej z blacha alu na zewnatrz zrobie Ci jaka chcesz, dawaj projekt, auto i na wiosne smigasz
a i piec tez moge zrobic, koszt bez okien od 40 tys za male auto

(zaciekawilo mnie, podjade do tej firmy)

pozdr

4x4camper - 2013-09-01, 08:18

Poproszę o linka do firmy w Zambrowie.
Tatko Niedzwiedz - 2013-09-02, 15:19

Na alledrogo dość regularnie widuje trzy sztuki, w trzech różnych stopniach ukonczenia. Zabudowy na Renault 2008rok. Niestety nie odnalazłem tych aukcji...nawet w zakończonych. Cena 12000 dotyczyła zabudowy na vw t4 to małe auto. Wklejalem kontakt tel. do firmy. Linku nie znam. Myślę że jest to firma która zaczyna...ceny niskie bo popyt mały na ich usługi. Albo wabik na klijenta
Frowyz - 2013-09-02, 15:39

Jak miałem zamiar reanimować mojego poprzedniego kamperka to znalazłem firmę z Poznania, która robi budy z laminatu. Wstępna wycena na alkowę o długości 5,5 m wyniosła 25 tys. za samą, gołą budę (bez drzwi i okien). Tutaj link do tej firmy. Plus był taki, że nie trzeba tego ocieplać, okna można wyciąć samemu gdzie się chce itd... Dla mnie cena była jednak zaporowa.
jarko_66 - 2013-09-04, 22:21

kolego ja to myślę że Ty pływak jesteś .Najpierw pytasz o antenę satelitarną .Wypowiedziałem się i zostałem zbesztany Więc post wycofałem . następnie chcesz budowac alkowę od zera. a potam pytasz o bagażnik na rowery na blaszance Ducato. Myślę że tu coś jest nie tak.
keler - 2013-09-05, 13:53

No kamper na Gazeli - jeszcze 4x4 - całkiem fajnie wygląda
Bajaga - 2013-09-05, 17:17

jarko_66 napisał/a:
kolego ja to myślę że Ty pływak jesteś .Najpierw pytasz o antenę satelitarną .Wypowiedziałem się i zostałem zbesztany Więc post wycofałem . następnie chcesz budowac alkowę od zera. a potam pytasz o bagażnik na rowery na blaszance Ducato. Myślę że tu coś jest nie tak.

To musisz mieć jakies problemy :wyszczerzony: Jestem śledzony? :szeroki_usmiech
Za tv sat nie zostałeś "zbesztany" tylko napisałeś nie na temat.
Bagaznik na rowery moze mi sie przydać bo mam takie auto, a budowa od zera alkowy to taki nowy projekt na przyszłość, coś w tym dziwnego jest??

keler - 2013-09-08, 07:24

A może poprostu kolega Bajaga chce pogadać na różne tematy, nie widzę w tym nić dziwnego.
W sumie między innymi od tego jest forum.