| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Zawieszenie pneumatyczne
Skalniaki - 2013-08-28, 07:16 Temat postu: Zawieszenie pneumatyczne Myślę, że nie narażę się zbytnio moderatorom, reklamując zdolności naszego kolegi forumowego.
Tegoroczny urlop mieliśmy spędzić na Ukrainie, ale nie wyszło. Została pewna kwota, którą chcieliśmy dobrze spożytkować. W ten sposób znaleźliśmy się z naszą Franką w Rumi. Franka dostała solidne poduchy, zamiast sprężyn, co nie do poznania zmieniło komfort prowadzenia i wchodzenia w zakręty. Nasz kolega perfekcyjnie podszedł do tematu, zabierając nam z urlopu ok. 4 godz. (Tylko!). Cena konkurencyjna w porównaniu z innymi w PL. Wstawił nam również okienko w alkowie, które po prostu sobie spadło na trasie i roztrzaskało się w drobny mak. DZIĘKUJEMY i bardzo gorąco polecamy!!!!
SlawekEwa - 2013-08-28, 07:21
| Skalniaki napisał/a: | | Franka dostała solidne poduchy, zamiast sprężyn, |
To jakieś sprężyny tam były
Skalniaki - 2013-08-28, 07:31
| SlawekEwa napisał/a: | | Skalniaki napisał/a: | | Franka dostała solidne poduchy, zamiast sprężyn, |
To jakieś sprężyny tam były |
Niestety TAK. Franka jest staruszką , ale już podleczoną.
CORONAVIRUS - 2013-08-28, 08:11
| SlawekEwa napisał/a: | | Skalniaki napisał/a: | | Franka dostała solidne poduchy, zamiast sprężyn, |
To jakieś sprężyny tam były |
lekko doprecyzuję
W tym fiacie oprócz tradycyjnej lagi zmyślny Niemiec zamontował też / obok odbojników/ spirale , patent ładny choć nieefektywny .
Dziękuję za odwiedziny , było miło choć krótko , jak to w poniedziałek a wasza fura jest wyjątkowo ładnym i zadbanym egzemplarzem , ja bym tam taki samochód głaskał bo warto dać mu szansę przeżycia niejednego nowego kampera . Ten kto Wam doradził zna się na sprawie i się nie pomylił
Pozdrówki i do zobaczyska na szlaku .... i pamiętajcie , mając poduszki NIE WOLNO jeździć bez powietrza w nich !!! Czasami po postoju gdzie wypoziomowano furę na noc , zapomina się napompować przed startem ...
SlawekEwa - 2013-08-28, 14:06
| No name napisał/a: | | W tym fiacie oprócz tradycyjnej lagi zmyślny Niemiec zamontował też / obok odbojników/ spirale , patent ładny choć nieefektywny . |
Jak Niemiec byłby zmyślny to dołożyłby dodatkowe pióra do resora
gino - 2013-08-28, 14:53
| SlawekEwa napisał/a: | | resora | a resor fachowo nazwany to ''sprężyna płaska ''
SlawekEwa - 2013-08-28, 21:23
Tia a guma od majtek to sprężyna biodrowa
gino - 2013-08-29, 05:52
Andrzej 73 - 2013-08-29, 08:44
Teraz macie pełny wypas , a przede wszystkim komfort jazdy. Niech podusie się dobrze sprawują.
| No name napisał/a: | | Ten kto Wam doradził zna się na sprawie i się nie pomylił |
Myślę że masz rację.
Skalniaki - 2013-08-29, 13:21
O tak, to zasługa Andrzeja i Wiesia z Kutna Pisałam o tym i dziękowałam zaraz po zakupie
makdrajwer - 2013-08-29, 13:43
Też się spotkałem z dodatkowymi sprężynami z tyłu w Ducato. Faktycznie, nic nie dają.
silny - 2013-08-29, 14:10
no name - czy na samych poduszkach mozna jezdzic?
pytam bo mam z tylu org. wielowachaczowe hydrauliczne bez sprezyn i lag i jest za sztywne i nie mam wplywu na jego sterowanie prawa lewa .
jakbym wywalil te dziwadla i wstawil w ich miejsce amory a obok poduszki
czy poduszki czesto siadaja i co wtedy jakbym nie mial nic wiecej? stoje
dzieki z gory za odp.
CORONAVIRUS - 2013-08-29, 14:29
Są auta tylko na poduszkach i jakoś dają radę ...są wersje tego samego modelu z takim i takim zawieszeniem , więc ktoś myślał , ktoś zarobił a jeszcze inny za to płaci by mieć inne auto niż sąsiad .... bajer kosztuje i to słono .
Polak potrafi , więc trzeba tylko pomyśleć i jakieś 100 razy montować i demontować by dojść do perfekcji / o ile się nie ma zaplecza inżynierów "doświadczalnych " ... wtedy nie musisz się z nimi dzielić sukcesem
koko - 2013-08-29, 19:45
kto w Polsce się weżmie za hydrauliczne pozomowanie np www.ephydraulics.nl
CORONAVIRUS - 2013-08-29, 20:04
nikt się nie weźmie bo z kosztami homologacji zestawu wyszło by drożej niż kupione z zachodu .... samowydmuszki nikt do drogich kamperów nie założy , oczywiście nikt z wyobraźnią ... no i warunki gwarancji kampera , tu nie ma już mowy o klamrach na osi i oryginalnych otworkach w ramie tak jak w wypadku poduszek na które homologacje też są / przynajmniej na te które zakłada INTRAK /.
silny - 2013-08-30, 06:16
ale zes mi odpowiedzial
| majsterek napisał/a: | jakbym wywalil te dziwadla i wstawil w ich miejsce amory a obok poduszki |
| No name napisał/a: | wtedy nie musisz się z nimi dzielić sukcesem |
koko - 2013-08-30, 10:04
ja nie pisze o elementach służących do jazdy a tylko postoju wobec tego Intrak chyba tego nie zakłada nic mi o tym nie wiadomo, podziel się wiedzą
CORONAVIRUS - 2013-08-30, 10:19
tylko , że te elementy do postoju nie wiszą tak sobie pod podwoziem ... nie są lekkie , nie mogą być / w dziesiejszych czasach homologacyjnych/ wzięte od pana Mietka z garażu ... nikt się pod tym nie podpisze znając realia i rozwój prawników w dziedzinie wyciągania kasy ze wszystkiego co nie jest opisane i zatwierdzone wcześniej , nie wystawi FV .... układ wymaga ingerencji w podwozie , więc warunki gwarancji / pojazdu /najprawdopodobniej zostaną naruszone .
silny - 2013-08-30, 13:09
jeny odpowiesz mi czy nie
czy to mozliwe bo nie wiem zeby poduszki dzialaly same bez lag i ze to dziala jak sie markowe zamontuje.
wytrzyma
a jak peknie ? to co? calkiem opada
pytam bo nigdy nie mialem
CORONAVIRUS - 2013-08-30, 13:31
odpowiadam:
ja też nie miałem
silny - 2013-08-30, 16:13
4x4camper - 2013-08-30, 19:00
Pytanie dla posiadających poduchy powietrzne w swoich kamperach
Jak macie rozwiązany problem z regulatorem siły hamowania na tylnej osi ?
CORONAVIRUS - 2013-08-30, 19:25
Dźwignia powinna być przedłużona tak by dawać sygnał "auto obciążone " przy pozycji zawieszenia "auto nieobciążone" czyli...korektor otwarty na fulla
eMKa - 2013-08-30, 19:35
| majsterek napisał/a: | czy to mozliwe bo nie wiem zeby poduszki dzialaly same bez lag i ze to dziala jak sie markowe zamontuje.
wytrzyma
a jak peknie ? to co? calkiem opada |
Z tego co słyszałem to samochody mające fabrycznie tylko poduszki maja zabezpieczenie na wypadek ich uszkodzenia,(Ducato) To amortyzatory tylne, które zamykają się i nie pozwalają na kolizję nadwozia z kołem. Po uszkodzeniu poduszki samochód wygląda koszmarnie ale można zjechać na parking. Mam klienta z takim samochodem, jak się pojawi to dopytam.
koko - 2013-08-30, 20:51
Czy podpory na korbkę kupione z katalogu Frankana można założyć do kampera czy tylko intrak może je montować a meble w mają homologację a materace nie dajmy się zwariować
koko - 2013-08-30, 21:16
Może ktoś pomoże
CORONAVIRUS - 2013-08-30, 22:04
tylko w czym Ty widzisz problem ? W przyczepieniu siłownika do ramy ?
Siłownik w rurę zamkniętą od góry / ściśnięty śrubą by się nie wysuwał / do której przyspawany płaskownik z otworami do przykręcenia do ramy i po sprawie tyle , że płaskownik z zastrzałami bocznymi bo inaczej na boki się rama przegnie ...
koko - 2013-08-31, 06:00
Przymocować siłownik do ramy to najmniejszy problem cała reszta zasilanie,napędy powrót ,powrót awaryjny bez prądu, żyroskop, sterowanie itp itd pomoc hydraulika siłownika by się przydała
CORONAVIRUS - 2013-08-31, 06:55
Tu Ci Koko nie pomogę bo ja się takimi sprawami nie zajmuję i myślę , że mało kto tu trafi bo temat brzmi " Zawieszenie pneumatyczne " .
Może gdybyś założył oddzielny np. " podpory hydrauliczne" to ktoś z odpowiednia wiedzą szybciej by się wypowiedział ... ale życzę powodzenia .
Widziałem ostatnio w Szwecji takie urządzenie a raczej kampera z takim czymś ...starszy gość sporo się nabiegał i nazginał nim auto zawisło . Musiał precyzyjnie popodkładać spore podkładki drewniana by siłowniki nie uszkodziły asfaltu na placu / camper park / . Miał do tego sporą widownię i wielu kiwało głową bo jak już się podniósł to stał tak jak inni tyle , że wyżej czyli miał jeden schodek więcej do wchodzenia
Donat - 2013-08-31, 12:47
| koko napisał/a: | | Przymocować siłownik do ramy to najmniejszy problem cała reszta zasilanie,napędy powrót ,powrót awaryjny bez prądu, żyroskop, sterowanie itp itd pomoc hydraulika siłownika by się przydała |
Koko, jesteś z Radomia to zapraszam do mnie,
hydrauliką stosowana w autach (i nie tylko) zajmuje się od 94 roku
|
|