Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kamperek Fiat

TOM3653 - 2013-08-31, 18:31
Temat postu: Kamperek Fiat
Witam, na forum jestem nowy i na komperkach się nie znam, jak do tej pory
podróżuje z przyczepką. Znalazłem w ogłoszeniu takiego kamperka co o nim
sądzicie, bo ja z racji tego iż nie znam się oraz mam tam kawałek drogi nie jestem
w stanie nic więcej o nim napisać. Kamper ma być dla trzech osób a więc taka
długość będzie dla mnie OK. Ale silnik to 1.9 czy będzie wystarczający.
Wielkie dzięki za odpowiedzi :pifko
http://tablica.pl/oferta/...a44e5b;promoted

papamila - 2013-08-31, 19:39

sugeruję przepatrzeć oferty kolegów forumowych, jest ich kilka
łatwiej będzie o weryfikację i rzetelność sprzedajacego
wszak to uzytkownik a nie handlarz
:spoko

TOM3653 - 2013-08-31, 21:46

Nie ma ciśnienia na zakup kamperka, ale cóż wygląda fajnie.
JaroW - 2013-09-01, 10:21

Witaj
nie podoba mi się sposób zamocowania kufra na dachu tego kampera...

Zerknij na foto do czego ten kufer jest zamocowany..??

TOM3653 napisał/a:
Ale silnik to 1.9 czy będzie wystarczający.

Nie nie będzie wystarczający bo to tylko 82KM .

PS: kufer montuje się do relingów dachowych lub bagażnika a nie bezpośrednio do dachu..
:spoko

makdrajwer - 2013-09-01, 10:28

Ja mam bardzo podobnego tylko w zabudowie Hymer. Silnik taki sam. Po przejechaniu 2.000 km mam pozytywne odczucia. Silnik daje rade pod warunkiem że nie chcesz jechać szybciej niż 80 km/h, za to jest cichszy i bardziej miękko chodzi niż 2,5d. Spalanie 9,0. Miałem go nawet sprzedać ale na szczęście sie z tego szybko wycofałem. Acha, zawrócisz na raz w takich miejscach , w których normalna osobówka nie zawróci.
acha, my nim jeździmy w 4 osoby plus pies i jakoś sie mieścimy :spoko

TOM3653 - 2013-09-01, 12:11

No tak wygląda jakby kufer był dołożony na szybko, to oczywiście do sprawdzenia.
A jeżeli chodzi o silnik no cóż wiem że to demon prędkości nie będzie, ale tak
jak pisał makdrajwer powinien jechać a 80km/h to teraz pomykam z przyczepką
tak więc powinno być OK. No ale niestety za daleko jak dla mnie aby tam jechać i to obejrzeć.

piotr1 - 2013-09-01, 12:29

TOM3653 napisał/a:
No tak wygląda jakby kufer był dołożony na szybko, to oczywiście do sprawdzenia.
A jeżeli chodzi o silnik no cóż wiem że to demon prędkości nie będzie, ale tak
jak pisał makdrajwer powinien jechać a 80km/h to teraz pomykam z przyczepką
tak więc powinno być OK. No ale niestety za daleko jak dla mnie aby tam jechać i to obejrzeć.

Może jakiś kolega jest w okolicy to by ci obejrzał autko :spoko

TOM3653 - 2013-09-01, 12:37

piotr1 napisał/a:

Może jakiś kolega jest w okolicy to by ci obejrzał autko :spoko

Było by fajnie :spoko

Socale - 2013-09-01, 13:00

Cześć Tom tutaj :)
To chyba naturalna ewolucja po przyczepce spróbować kamperowania i ostatecznie wypracować własny pogląd :)
.
Wskazany kamperek z tym silnikiem to niska akcyza. Wygląda zachęcająco ale w Talento dla mnie zdecydowanie za ciasno.
Jak sobie szukałem to oglądałem, wiem.
No i... nie wydaje mi się że handlarz to "osoba prywatna"

zibikruk - 2013-09-01, 13:11

Tom, jeżdżę Fiatem Ducato 1,9 TD z zabudową większą od Talenta już 3 lata.
Silnik nie jest może zbyt mocny ale sprawuje się nieźle, szybkość 85 km/h jest dla niego optymalna. Ci co maja większe silniki i tak jeżdżą ok 90-95 km/h. Kamper jest przecież do podróżowania turystycznego a nie wyścigów.
Być może będę swojego kamperka sprzedawał, wówczas dam znać.
Pozdrawiam :spoko

TOM3653 - 2013-09-01, 13:13

Witaj :spoko to co piszą w ogłoszeniach nie ma dla mnie większego znaczenia bo dobrze wiesz że liczy się stan realny. Co do wielkości to nie widziałem jeszcze kamperka w takiej krótkiej zabudowie, ale dla trzech osób powinno być OK tak sądzę . No i silnik miałby lżej.
Ale za daleko na krajoznawcze wycieczki jak dla mnie, a i jeszcze jedno czy cena za ten egzemplarz (przyjmując że stan techniczny jest OK) jest odpowiednia wiadomo że dojdą jeszcze opłaty czyli jakieś 1200zł.

P.S
Zbyszek będę czekał na wiadomość :spoko

Socale - 2013-09-01, 13:42

TOM3653 napisał/a:

...
czy cena za ten egzemplarz (przyjmując że stan techniczny jest OK) jest odpowiednia Obrazek wiadomo że dojdą jeszcze opłaty czyli jakieś 1200zł.

Cena nie jest zła, oczywiście naiwnie wierząc że wszystko z nim jest ok.
Weryfikacja wykaże.

makdrajwer - 2013-09-01, 13:58

zibikruk napisał/a:
Fiatem Ducato 1,9 TD

Ten jest 1,9D a to ogrrrooooomna różnica. W zasadzie gazu używa się w dwóch pozycjach : "jazda" lub "stanie na światłach". :roll:

Dziabong - 2013-09-01, 14:05

makdrajwer napisał/a:
zibikruk napisał/a:
Fiatem Ducato 1,9 TD

Ten jest 1,9D a to ogrrrooooomna różnica. W zasadzie gazu używa się w dwóch pozycjach : "jazda" lub "stanie na światłach". :roll:

Niby tak, ale Zibiego jest o tonę cięższy :mrgreen:

TOM3653 - 2013-09-01, 14:08

Socale napisał/a:

Cena nie jest zła, oczywiście naiwnie wierząc że wszystko z nim jest ok.
Weryfikacja wykaże.

Na pewno nie będzie, bo z tego co się dowiedziałem skrzynia jest do wymiany.

zibikruk - 2013-09-01, 14:14

Dziabong napisał/a:
makdrajwer napisał/a:
zibikruk napisał/a:
Fiatem Ducato 1,9 TD

Niby tak, ale Zibiego jest o tonę cięższy :mrgreen:

Nie znam parametrów Talento, mój ma masę własną 2155kg, DMC to 3100kg.

Socale - 2013-09-01, 15:56

TOM3653 napisał/a:

...
z tego co się dowiedziałem skrzynia jest do wymiany.

No to to już nie jest osoba prywatna.
Nawet handlarz to nie jest tylko zwykły handlarzyna, taki cieć... szczur polski pospolity*

Zachwyca się bzdurami nie wspominając nic, nawet najmniejszej sugestii o "konieczności poregulowania" bo coś skrzynia nie halo...
Miejsca brakło w ogłoszeniu psia mać ;)
.
.
.
* Nie ma na takich ludzi innych określeń. Chyba że są :)

Duduś - 2013-09-01, 16:14

Miałem też małą zabudowe (całe auto miało 5m! ) ale teraz widze że to za mało
Dla dwóch owszem ale z dziećmi to mało
Nie popełniaj blędu w stylu "wszystko lepsze od przyczepki"
Szukaj bo wakacje się kończą i ludziska myślą o wymianie a ci którym sie nie spodobało chcą się pozbyć

TOM3653 - 2013-09-01, 16:29

No cóż posłucham bardziej doświadczonych kolegów bo w końcu poprosiłem o pomoc :pifko
Zobaczę co będzie, być może jakaś okazja wpadnie mi znienacka :shock:
Na razie mam przyczepkę i prawdę mówiąc najpierw musiałbym ją sprzedać, bo z miejscem
jest cieniutko.
Tak więc wszystkim wielkie dzięki za odpowiedzi :pifko :pifko :pifko

makdrajwer - 2013-09-01, 16:36

TOM jak będziesz w okolicach B-B to wpadnik pooglądać mojego Kurdupla. Kamper o długości Skody Octavi robi na niektórych mocne wrażenie :lol:
TOM3653 - 2013-09-01, 16:48

makdrajwer napisał/a:
TOM jak będziesz w okolicach B-B to wpadnik pooglądać mojego Kurdupla. Kamper o długości Skody Octavi robi na niektórych mocne wrażenie :lol:

Będę pod koniec września bo zawożę przyczepkę do zimowania a więc bardzo chętnie :-P

makdrajwer - 2013-09-01, 18:25

TOM3653 napisał/a:
makdrajwer napisał/a:

Będę pod koniec września bo zawożę przyczepkę do zimowania a więc bardzo chętnie :-P

Jakby co to telefon masz w avatarze.

TOM3653 - 2013-09-01, 18:37

Ok wielkie dzięki za zaproszenie
biloowa - 2013-09-02, 21:10

Socale napisał/a:
TOM3653 napisał/a:

...

Nawet handlarz to nie jest tylko zwykły handlarzyna, taki cieć... szczur polski pospolity*

Zachwyca się bzdurami nie wspominając nic, nawet najmniejszej sugestii o "konieczności poregulowania" bo coś skrzynia nie halo...
.
.
.

Nie znasz mnie nie widziales nawet slowa nie zamieniles a zgnoiles jak najgorszego wroga.
Skrzynia wcale nie jest do wymiany. Skonczylo sie lozysko 5 biegu bo po awarii simmeringu nie dolano oleju.Po wymianie lozyska okazalo sie ze 5 wchodzi ze zgrzytem wiec jest do wymiany synchro ktore zamowilem w serwisie i na nie czekam bo chce go zrobic na tip top. A poza tym zainteresowanemu napisalem ze jak chce to cene obnize o koszt nie naprawy lecz wymiany skrzyni.
Pozdrawiam
Nikodem

TOM3653 - 2013-09-02, 21:47

Ale dlaczego się denerwujesz, jak dla mnie to jest do wymiany aby to miało wszytko ręce i nogi, poza tym nic złego nie zostało napisane na temat kamperka nawet cena jest jak najbardziej Ok tylko faktycznie jak dla mnie troszkę jest za mały ale dla kogoś innego np. dla dwóch osób będzie fajny. Tak więc wyluzuj kolego bo nie ma o co się wściekać. Naprawisz skrzynię i będzie Ok, a tak na prawdę to o takim czymś powinno być napisane w ogłoszeniu jeżeli chcesz być uczciwym w stosunku do kupujących.
Również Pozdrawiam. :spoko

Socale - 2013-09-02, 21:59

biloowa napisał/a:
Socale napisał/a:
TOM3653 napisał/a:

...

.
.
.

Nie znasz mnie nie widziales nawet slowa nie zamieniles a zgnoiles jak najgorszego wroga.
Skrzynia wcale nie jest do wymiany. Skonczylo sie lozysko 5 biegu bo po awarii simmeringu nie dolano oleju.Po wymianie lozyska okazalo sie ze 5 wchodzi ze zgrzytem wiec jest do wymiany synchro ktore zamowilem w serwisie i na nie czekam bo chce go zrobic na tip top. A poza tym zainteresowanemu napisalem ze jak chce to cene obnize o koszt nie naprawy lecz wymiany skrzyni.
Pozdrawiam
Nikodem

Przepraszam, szukałem bardziej dotkliwych określeń, darowałem sobie to jednak.

Również pozdrawiam i życzę więcej odwagi (szczerości) w pisaniu ogłoszeń.

biloowa - 2013-09-03, 06:49

TOM3653 napisał/a:
Ale dlaczego się denerwujesz, jak dla mnie to jest do wymiany aby to miało wszytko ręce i nogi, poza tym nic złego nie zostało napisane na temat kamperka nawet cena jest jak najbardziej Ok tylko faktycznie jak dla mnie troszkę jest za mały ale dla kogoś innego np. dla dwóch osób będzie fajny. Tak więc wyluzuj kolego bo nie ma o co się wściekać. Naprawisz skrzynię i będzie Ok, a tak na prawdę to o takim czymś powinno być napisane w ogłoszeniu jeżeli chcesz być uczciwym w stosunku do kupujących.
Również Pozdrawiam. :spoko

A po czym stwierdziłeś ,że się denerwuje?? Mój post nie był skierowany do Ciebie tylko do Socale ,który mnie wyzwał i zgnoił jak psa.

krimar - 2013-09-03, 13:38

Socale napisał/a:

No i... nie wydaje mi się że handlarz to "osoba prywatna"

to może wg Ciebie handlarz to "osoba państwowa" lub "osoba publiczna"

Nie znam człowieka i nie zamierzam go bronić, ale czy osoba prywatna nie może wypożyczać swojego kampera za pieniądze jako firma, starając się jednocześnie sprzedać 2 inne prywatne - czyli nie będące na stanie firmy ani jako środek trwały, ani jako obrotowy. (Jak to wynika z aktualnych ogłoszeń http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Cp4T/)
A swoją drogą, to dziwne, że na tablicy nie trzeba się określić przy rejestracji, czy jest się firmą, czy nie i można jednocześnie występować w 2 postaciach pod tym samym nickiem.
Pod względem semantycznym osoba prywatna prowadząca firmę pozostaje dalej osobą prywatną i pewnie stąd to całe zamieszanie, bo niektórzy "znawcy języka polskiego" myślą, że tak nie jest.

biloowa - 2013-10-17, 20:47

Po dlugich poszukiwaniach udalo sie znalezc skrzynie w bardzo dobrym stanie. Zostala zamontowana iw tym momencie moge powiedziec z reka na sercu, ze auto jest w idealnym stanie. Istnieje takze mozlkwosc zakupu zarejstrowanego kamperka przez moja firme ale cena idzie w gore o oplaty.
zbyszekwoj - 2013-10-18, 19:00

Jeżeli to co napisane jest prawdą to całkiem fajne autko i cena też.A tak na marginesie to gdyby nie ci' handlarze to połowa z nas jeżdziła by rowerami :(
biloowa - 2013-10-18, 20:07

Wszystko jest prawda. Autko nie ma grama rdzy a lakier ma fabryczny. Mam tez Riviere 200 1.9 turbo z 1994 roku i w niej pojawila sie rdza powierzchowna w narozniku szyby a w talento tego nie ma.