Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Bagażnik rowerowy

Bajaga - 2013-09-04, 15:00
Temat postu: Bagażnik rowerowy
Orientujecie się czy są bagazniki na tylne drzwi blaszaka Ducato ale na więcej niż 2 rowery? Minimum na 3 najlepiej na 4. Jakie firmy sa najkorzystniejsze cenowo?
majsterus - 2013-09-10, 21:08

...a po sezonie drzwi do regulacji lub zawiasy do wymiany....
3 rowery to prawie 50kg czyli 500N i to mają wytrzymać trzpienie 8mm i blacha 4-5mm? wytrzyma statycznie, ale nie dynamicznie.

temat wieszaków na rowery był już wałkowany na forum.

eMKa - 2013-09-10, 21:12

Bajaga napisał/a:
czy są bagazniki na tylne drzwi blaszaka Ducato ale na więcej niż 2 rowery? Minimum na 3 najlepiej na 4.
Oczywiście że są.
Tylko jedna uwaga dotycząca modeli po 2006, maja wadliwe rozwiązanie mocowania zawiasów, za mało stali w stali ( za cięka blacha) :-/ była kampania polegająca na dołożeniu blach wzmacniających od wewnątrz, przy mocowaniu zawiasów, szczególnie górnych. Później tą wadę poprawiono.
Jeżeli Twój model to Boxer 06 i nie posiada wzmocnień, zastanów się jeszcze raz, lub daj wzmocnienia.
Ja wybrałem bagażnik na hak (Thule), tak z nygustwa. ;)

jawi13 - 2015-01-08, 22:33

Odświeżę temat.Może ktoś się orientuje czy jak założę bagażnik na rowery na hak w samochodzie dostawczym to czy da się otworzyć tylne drzwi i czy będę miał z tyłu dostęp do wnętrza samochodu?
SlawekEwa - 2015-01-08, 22:37

Sa bagażniki odchylane do tyłu i wtedy tylkna klapa w kombi da się otworzyć. Na drzwi w dostawczym może być za mało.
joko - 2015-01-09, 09:22

Miałem taki na 3 rowery mocowany na hak w Renault Espace . Samochód ma dość dużą klapę tylną i po uchyleniu bagażnika można ją było w miarę bez problemu otworzyć .
Sławek ma rację że w dostawczym może być problem bo tam raczej drzwi otwierane na boki, więc dolna krawędź porusza się na tej samej wysokości a nie unosi do góry po łuku.

zbyszekwoj - 2015-01-09, 09:52

jawi13 napisał/a:
Odświeżę temat.Może ktoś się orientuje czy jak założę bagażnik na rowery na hak w samochodzie dostawczym to czy da się otworzyć tylne drzwi i czy będę miał z tyłu dostęp do wnętrza samochodu?

Mozna , ale trzeba wcześniej zdjąć bagażnik z haka z rowerami :diabelski_usmiech

MILUŚ - 2015-01-09, 10:54

zbyszekwoj napisał/a:
.................

Mozna , ale trzeba wcześniej zdjąć bagażnik z haka z rowerami :diabelski_usmiech

Niekoniecznie............ :chytry
W poprzednim moim kamperku ..........białym u-boocie miałem z tył hak . Hak był zamontowany ~ 20 cm poniżej lini zderzaka :bigok

papamila - 2015-01-09, 10:57

zbyszekwoj napisał/a:
wcześniej zdjąć bagażnik z haka z rowerami

Zbyszku,
sama czynność zdjecia jest łatwa i niespecjalnie cięzka
pod warunkiem uzycia zaciskowego zapinania na hak

bardziej bolesny jest rachunek za taki bagaznik thule (ok. 2000zł)

sam posiadam uchylany z mech blokujacym za pomoca dokrecania- upierdliwe ale tańsze bo 600zł

ZEUS - 2015-01-09, 11:19

zbyszekwoj napisał/a:
Mozna , ale trzeba wcześniej zdjąć bagażnik z haka z rowerami

ale to raczej w dwie osoby...
papamila napisał/a:
bardziej bolesny jest rachunek za taki bagaznik thule

- można poszukać innych producentów... mnie udało się nabyć bagażnik firmy AL-KO w cenie poniżej 400 pln (co prawda tylko na dwa rowery ale z możliwością "wzbogacenia" go o stosowny adapter na trzeci rower)

- bagażnik pomimo, że wykonany z profili aluminiowych waży ok. 17 kg + waga rowerów to daje łącznie kilkadziesiąt kg, dlatego wyżej napisałem o dwóch osobach... :lol:

zbyszekwoj - 2015-01-09, 14:17

Ja mam taki zaciskowy ,raz użyłem ,mogę oddac za stówę

.
papamila napisał/a:
uzycia zaciskowego zapinania na hak

HENRYCZEK - 2015-01-09, 16:04

jawi13 napisał/a:

Testowałem hakowe uchylne,za 200...i 2200 zł,na haku jak foto.
Brak możliwości pełnego otwarcia drzwi.

bercik - 2015-01-09, 18:43

[quote="zbyszekwoj"]Ja mam taki zaciskowy ,raz użyłem ,mogę oddac za stówę
Jaki to bagażnik , bo morze byłbym zainteresowany kontakt na PW

jawi13 - 2015-01-09, 19:58

HENRYCZEK napisał/a:
jawi13 napisał/a:

Testowałem hakowe uchylne,za 200...i 2200 zł,na haku jak foto.
Brak możliwości pełnego otwarcia drzwi.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi szczególnie dla HENRYCZKA który rozwiał wszystkie moje wątpliwości.Pozostaje wybór miedzy czymś takim http://allegro.pl/bagazni...4918094940.html albo coś takiego http://allegro.pl/bagazni...4895033185.html .oczywiście w tym drugim przypadku myśle o zamontowaniu tego wynalazku wewnątrz np/na wewnętrznej przedniej ścianie samochodu dostawczego.Oczywiście jest to opcja dla kogoś kto posiada samochód dostawczy i czasami wykorzystuję go jako samochód turystyczny.