| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Mêtlik w g³owie
Valdanos - 2013-09-06, 09:50 Temat postu: Mêtlik w g³owie Tak sobie czytam i czytam i czytam... i nic z tego nie wychodzi. Wrêcz przeciwnie - im wiecej czytam tym mniej wiem. Ale do rzeczy.
Jest nas czworo (2 +2) dzieciaki w wieku szkolnym, rosn±ce w tempie wprost proporcjonalnym do up³ywu czasu, który ostatnio strasznie szybko ucieka. Rozpoczynamy poszukiwania kampera w cenie do 50 tys z³. I tu koñczy siê nasza wiedza na temat tego co wiemy ale wiemy tez co chcemy i jest tego ca³kiem sporo
Wiêc:
1. Kamper musi mieæ DMC do 3,5 T
2. Wygodne spanie (dla nas wspólne ³ó¿ko, dla dzieci dwa oddzielne), moze byæ alkowa, ale nie wiem czy nasze ko¶ci wytrzymaj± wdrapywanie siê co noc na górê a je¶li alkowa jest na tyle ma³a ¿e nie da rady upchn±æ w niej dwóch doros³ych osób to jak rozegraæ to wszystko w taki sposób aby mieæ trochê intymno¶ci w kamperze? da siê czy raczej nie?
3. Praktyczne wyposa¿enie czyli kuchenka, szafki na patelniê i chocia¿ dwa gary, talerze i ca³y ten kuchenny folwark, lodówka (z zamra¿ark± by³oby super), wc, kabina prysznicowa, stó³, obrotowe fotele w kabinie, trochê szafek no i cos gdzie mozna sensownie upchn±æ stertê ciuchów dla 4 osób, ale tak ¿eby ka¿dy mia³ swój prywatny ba³agan w jednym miejscu.
4. O silniku, jego mocy i ca³ej reszcie powiem tylko tyle ¿e Alpy oraz ba³kañskie "pagórki" s± ju¿ w planach zwiedzania, wiêc samochód musi mieæ moc ¿eby w razie potrzeby podjechaæ pod górkê lub wyprzedziæ inne auto, nie ryzykuj±c przy tym utrat± zdrowia
5. Bardzo liczymy na pomoc forumowiczow w sprawie stanu technicznego autka, zabudowy, wilgoci itp.
6. Niestety do koñca roku nie mo¿emy sobie pozwoliæ na jakikolwiek wyjazd na zlot, wiêc porówywanie kamperow na ¿ywo odpada ale wszelkiego rodzaju sugestie co do chociazby minimalnej wygody (wiem, to pojêcie wzglêdne) w domu na kó³kach mile widziane
Reasumujac rozgl±damy siê powoli za kamperem naszych marzeñ, ale czy jest to realne w tej cenie?
A moze s± jeszcze inne rzeczy których nie wymieni³am a które bardzo u³atwiaj± ¿ycie kamperowcom?
Pomo¿ecie?
Jeszcze mi siê przypomina³o ¿e musi byæ baga¿nik na 4 rowery i markiza. Przy okazji - czy markizy s± z doczepianymi bocznymi ¶cianami, czy to tylko "sufit"? Kibelek zdecydowanie na kasety. Pojemnik na wodê czyst± i brudn±. Klima oddzielnie do kabiny i na pakê. Ech...
Kotek - 2013-09-06, 10:02
Witaj, a sk±d jeste¶cie?
Valdanos - 2013-09-06, 10:07
| Kotek napisa³/a: | Witaj, a sk±d jeste¶cie? |
Witaj, podobnie jak Wy z Warszawy
salut - 2013-09-06, 15:58 Temat postu: Re: Mêtlik w g³owie
| Valdanos napisa³/a: | Tak sobie czytam i czytam i czytam... i nic z tego nie wychodzi. Wrêcz przeciwnie - im wiecej czytam tym mniej wiem. Ale do rzeczy.
Jest nas czworo (2 +2) dzieciaki w wieku szkolnym, rosn±ce w tempie wprost proporcjonalnym do up³ywu czasu, który ostatnio strasznie szybko ucieka. Rozpoczynamy poszukiwania kampera w cenie do 50 tys z³. I tu koñczy siê nasza wiedza na temat tego co wiemy ale wiemy tez co chcemy i jest tego ca³kiem sporo
Wiêc:
1. Kamper musi mieæ DMC do 3,5 T
2. Wygodne spanie (dla nas wspólne ³ó¿ko, dla dzieci dwa oddzielne), moze byæ alkowa, ale nie wiem czy nasze ko¶ci wytrzymaj± wdrapywanie siê co noc na górê a je¶li alkowa jest na tyle ma³a ¿e nie da rady upchn±æ w niej dwóch doros³ych osób to jak rozegraæ to wszystko w taki sposób aby mieæ trochê intymno¶ci w kamperze? da siê czy raczej nie?
3. Praktyczne wyposa¿enie czyli kuchenka, szafki na patelniê i chocia¿ dwa gary, talerze i ca³y ten kuchenny folwark, lodówka (z zamra¿ark± by³oby super), wc, kabina prysznicowa, stó³, obrotowe fotele w kabinie, trochê szafek no i cos gdzie mozna sensownie upchn±æ stertê ciuchów dla 4 osób, ale tak ¿eby ka¿dy mia³ swój prywatny ba³agan w jednym miejscu.
4. O silniku, jego mocy i ca³ej reszcie powiem tylko tyle ¿e Alpy oraz ba³kañskie "pagórki" s± ju¿ w planach zwiedzania, wiêc samochód musi mieæ moc ¿eby w razie potrzeby podjechaæ pod górkê lub wyprzedziæ inne auto, nie ryzykuj±c przy tym utrat± zdrowia
5. Bardzo liczymy na pomoc forumowiczow w sprawie stanu technicznego autka, zabudowy, wilgoci itp.
6. Niestety do koñca roku nie mo¿emy sobie pozwoliæ na jakikolwiek wyjazd na zlot, wiêc porówywanie kamperow na ¿ywo odpada ale wszelkiego rodzaju sugestie co do chociazby minimalnej wygody (wiem, to pojêcie wzglêdne) w domu na kó³kach mile widziane
Reasumujac rozgl±damy siê powoli za kamperem naszych marzeñ, ale czy jest to realne w tej cenie?
A moze s± jeszcze inne rzeczy których nie wymieni³am a które bardzo u³atwiaj± ¿ycie kamperowcom?
Pomo¿ecie?
Jeszcze mi siê przypomina³o ¿e musi byæ baga¿nik na 4 rowery i markiza. Przy okazji - czy markizy s± z doczepianymi bocznymi ¶cianami, czy to tylko "sufit"? Kibelek zdecydowanie na kasety. Pojemnik na wodê czyst± i brudn±. Klima oddzielnie do kabiny i na pakê. Ech... |
Witaj wsród zakrêconych
Sporo pytañ i du¿o niewiadomych. Zanim kupicie kamperka znajd¼cie chwile czasu, zeby podjechaæ na jakis zlot. Niekoniecznie na ca³y. Wpadnijcje chociaz na chwile. Jeszcze we wrzesniu s± dwa w odleg³o¶ci 50 km od Wawy. Naprawde warto zobaczyæ kamperki od ¶rodka. My zanim kupilismy naszego wypozyczylismy trzy razy. Dzieki temu dok³adnie wiedzieli¶my co chcemy. Ale zycie i tak zweyfikowa³o nasz zakup.
Jezeli moge cos doradziæ to
ad 2. szukajcie kamperea maj±cego cztery sta³e spania. Codzienne rozk³adanie stolika zniechêci was do wszystkiego.
ad 3. to ma chyba kamper
ad 4. moc sie przyda ale kamper to nie wy¶cigówka
Co do intymno¶ci to jest tylko w toalecie.
Baga¿nilk mozecie zawsze domontowaæ. Markizê te¿.
Pozdrawiam
Pytaj dalej a zawsze ktos ci cos podpowie.
AndrzejP1976 - 2013-09-11, 20:35
Witam
Nie bêdê zak³ada³ nowego tematu wiêc pozwolê sobie zadaæ pytanie tutaj.
Jestem na etapie kupna campera za nie ma³± kwotê,chodzi dok³adnie o campera firmy Elnagh model Magnum 30 http://www.sea-content.co...emid=31&lang=en
To mój pierwszy camper i pytanie jest co koledzy s±dzicie o tej firmie i tym modelu? Mo¿e jaka¶ inna firma jest lepsza w podobnej cenie? Od siebie dodam ze campera raczej bêdê u¿ywa³ równie¿ w zimie.
W modelu Magnum 30 proponuj± mi silnik Fiata 150 koni, z tego co wiem dostêpne s± jeszcze silniki o mocy 130 i 180 koni ale który wybraæ?
Bardzo proszê o podpowiedzi.
kaimar - 2013-09-11, 21:28
AndrzejP1976
Jeste¶ z Katowic - wpadnij do mnie i zobacz Mobilvetta K-Yacht. Zbli¿ona cena a wy¿sza klasa i lepiej przystosowany do zimy.
Agostini - 2013-09-11, 21:32
| Valdanos napisa³/a: | | ...rozgl±damy siê powoli za kamperem naszych marzeñ, ale czy jest to realne w tej cenie? |
Oczywi¶cie, ¿e za kwotê, któr± wymieniasz, mo¿na kupiæ kampera. Tañszymi odbywamy dalekie podró¿e. Wa¿ne aby by³ zadbany i sprawny technicznie.
£atwiej bêdzie Ci co¶ doradziæ jak przedstawisz jakie¶ propozycje aut, które Wam siê podobaj±.
W zasadzie we wszystko to co wymieniasz, ka¿dy kamper jest ju¿ wyposa¿ony.
Je¶li chodzi o markizê. To tak, to najczê¶ciej jest w³a¶nie tylko ten sufit.
Mo¿na te¿ dokupiæ, albo uszyæ dodatkowe boczki, a nawet ca³y przedsionek, lecz nie bêdzie czêsto wykorzystywany.
bart.ek - 2013-09-11, 21:42
| AndrzejP1976 napisa³/a: | | W modelu Magnum 30 proponuj± mi silnik Fiata 150 koni, z tego co wiem dostêpne s± jeszcze silniki o mocy 130 i 180 koni ale który wybraæ? |
130 i 150KM to ten sam silnik - ivekowskie 2.3 litra, mocniejszy ma turbinê o zmiennej geometrii ³opatek, rozrz±d napêdza pasek, 180KM to te¿ produkt iveco, ale ma 3 litry i rozrz±d na ³añcuchu. Wszystkie to przyzwoite i trwa³e motory, 3.0 bêdzie trochê wiêcej pali³.
wbobowski - 2013-09-11, 23:44
| Valdanos napisa³/a: | | Klima oddzielnie do kabiny i na pakê. Ech... |
Za wymienion± kwotê mo¿na ju¿ kupiæ przyzwoitego kamperka, ale ostatni wymóg (w cytacie) to ju¿ bêdzie pewnie problematyczny w tej cenie... chyba, ¿e takiego trafisz... powodzenia.
Valdanos - 2013-09-12, 06:17
| Agostini napisa³/a: | | £atwiej bêdzie Ci co¶ doradziæ jak przedstawisz jakie¶ propozycje aut, które Wam siê podobaj±. |
Dziêki, pod koniec miesi±ca bêdziemy w okolicach Serocka, wiêc wpadniemy na zlot Mam nadziejê ¿e pozwolicie nam podejrzeæ Wasze domki
AndrzejP1976 - 2013-09-12, 07:35
| kaimar napisa³/a: | AndrzejP1976
Jeste¶ z Katowic - wpadnij do mnie i zobacz Mobilvetta K-Yacht. Zbli¿ona cena a wy¿sza klasa i lepiej przystosowany do zimy. |
Dziêkuje oczywi¶cie za odpowiedz, ale teraz to mam dopiero mêtlik w g³owie. Przegl±da³em ju¿ oferty Mobilvetty i model który najbardziej by mi odpowiada³ to K-YACHT MH 85
Ogrzewanie równie¿ jest Vebasto?
kaimar - 2013-09-12, 09:35
Jeszcze raz zapraszam do siebie i do poogl±dania Mobilvetty w naturze co prawda modelu MH87 który ró¿ni siê tylko ³ó¿kiem z ty³u od MH85.
AndrzejP1976 - 2013-09-12, 20:33
Kaimar wiadomo zachwala to co sprzedaje,bez obrazy oczywi¶cie jutro podjadê zobaczyæ na ¿ywo ale pytam osoby postronne czy to prawda ¿e Elnagh i Mobilvetta to ta sama fabryka tylko ¿e Mobilvetta to wy¿szy standart?
papamila - 2013-09-12, 20:59
| AndrzejP1976 napisa³/a: | | Elnagh i Mobilvetta to ta sama fabryka tylko ¿e Mobilvetta to wy¿szy standart? |
dok³adnie, niebo a ziemia
|
|