Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FORD - 12 V

salut - 2013-09-16, 17:13
Temat postu: 12 V
Witam
Jakieś wredne stworzenia zmusiły mnie do zainstalowania pod maska odstraszacza gryzoni. Na razie podłączyłem go na stałe pod maską silnika. Wada tego jest to , że działa cały czas, nawet podczas jazdy. Mam zamiar podłaczyć odstraszacz w taki sposób aby działał tylko przy wyłaczonym zapłonie. I tutaj pytanie do znawców. Skąd najlepiej/najbezpieczniej w fordzie 2,0 tdci wziąć napięcie, które pojawia sie po przekręceniu kluczyka ? Reszte załatwi odpowiedni przekaźnik i napięcie z miejsca gdzie dochodzi stale napięcie z akumulatora.
Dziekuje i pozdrawiam
:spoko :spoko

zibikruk - 2013-09-16, 17:23

Podłączyłem odstraszacz pod maską koło akumulatora. Zabezpieczyłem bezpiecznikiem, do obudowy przykleiłem włącznik. Mam wówczas możliwość włączenia kiedy potrzebuję, przecież nie musi działać kiedy kamperek stoi na ulicy czy w terenie pozbawionym gryzoni.
salut - 2013-09-17, 17:51

Witam
Tej opcji nie brałem pod uwagę. Ale kto wie? Mały wyłacznik w kabinie i odstraszacz działą wtedy kiedy chcę.
Pozdrawiam
:spoko :spoko

krimar - 2013-09-27, 16:25

Odstraszacz warto wspomóc wc-kostką w komorze silnika - im bardziej śmierdzi tym lepsza. Działą nawet gdy odstraszacz zawiedzie.