Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - piecyk gazowy z odprowadzeniem spalin pod podłogę

Jumper - 2013-09-20, 15:12
Temat postu: piecyk gazowy z odprowadzeniem spalin pod podłogę
Znalazłem na allegro kilka ofert piecyków gazowych z odprowadzeniem spalin pod podłogę kampera/przyczepy - czy to dobrze funkcjonuje, bo wydaje mi się, że jest to niezgodne z prawami fizyki. Proszę doświadczonych kolegów o opinię.
maszakow - 2013-09-21, 21:15

A dlaczego niezgodne ? Spaliny z silnika są bardzo gorące a przecież też są kierowane w dół...
W piecykach jest tak samo tylko ciśnienia są znacznie mniejsze. Zawsze możesz dodatkowo wymusić kierunek przepływu i obieg spalin poprowadzić dowolną drogą.

zundapp600 - 2013-09-21, 23:43

Piecyki z odprowadzeniem spalin pod podłogę działają i są powszechnie stosowane .
Można montować .

Jumper - 2013-09-22, 17:44

Czyli rozumiem, że nie ma potrzeby stosowania dodatkowego wentylatora wyciągającego spaliny? Chociaż z odpowiedzi Maszakowa jednoznacznie to nie wynika?
kimtop - 2013-09-22, 19:01

Tylko,że w spalinach jest para wodna,którą pompujesz sobie pod podwozie :-/
maszakow - 2013-09-22, 22:04

powiem tak - jeśli instrukcja twojego pieca mówi ze takie rozwiązanie "w dół" jest możliwe - nie martwiłbym się tym. Instalowałbym dodatkowy wentylator, wiedząc że są problewmy ze spalaniem lub odprowadzeniem spalin. Niekoniecznie wyciągowy - taki który wymusiłby kierunek przepływu spalin.
ARCADARKA - 2013-09-22, 22:55

zundapp600 napisał/a:
Piecyki z odprowadzeniem spalin pod podłogę działają i są powszechnie stosowane .
Można montować .

To proszę pokaż te rozwiązania w karavanigu z XXI wieku :shock: ,mydło koledze robicie w głowie :bigok :bigok :bigok

można montować kolego nie dotykaj klawiatury ,i nie wprowadzaj w błąd ,wielki błąd ,,,,,,,,,,,,na pewno ,bez odpowiedzialności z twojej strony :-/ :-/ :-/ i bez wiedzy również :-/ :-/ :-/

maszakow - 2013-09-22, 23:29

Jumper, wrzuć jakieś foty tych piecyków podaj z którego są roku.
Może nasz szlachetny kolega zamiast klupać tylko bla bla i NIE NIE zdradzi coś więcej.

ARCADARKA - 2013-09-22, 23:57

maszakow napisał/a:
Jumper, wrzuć jakieś foty tych piecyków podaj z którego są roku.
Może nasz szlachetny kolega zamiast klupać tylko bla bla i NIE NIE zdradzi coś więcej.

Oj kolego najmądrzejszy we wsi jesteś ,,,,,,,,gdzie jedna chałupina stoi ,nie bądź złośliwy ,sam rady dajesz ,że włosy dęba stają ,,,,,,,,,,,ja na to BUCH :haha:

poproszę o piecyki ,stosowane w karavaningu ,z rurą w dół :haha: :haha: :haha: BUCH :haha:

i nie szlachty :-P ,tylko profesjonalista i perfekcjonista ,BUCH :-P :-P

Ahmed - 2013-09-23, 00:24

Darku nigdy nie mów nigdy ...... :bajer
ARCADARKA - 2013-09-23, 08:51

oskp napisał/a:
Darku nigdy nie mów nigdy ...... :bajer

:oops: :oops: :oops:

Jumper - 2013-09-23, 11:02

Np.: http://allegro.pl/piecyk-...540777695.html,
http://images9.fotosik.pl...df6be1b486e.jpg
Sprzedający mówi, że piecyk jest z 1996r.

krimar - 2013-09-23, 12:10

powyższa aukcja zarchiwizowana
http://archi.inosak.org/i...40777695_1.html

fajny archiwizator allegro ebaya i świstaka, zapamiętuje wszystko, nic nie wycina, nie chce żadnych opłat, jedyna wada, to to, że zapamiętuje aukcje na czyjeś żądanie, a nie wszystkie jak lecą
http://archi.inosak.org/

a w fanklubie niewiadówek maja nawet do pobrania instrukcję montażu do tego carvera
http://www.fanklub-niewia...o_pobrania.html zakładka instrukcje

maszakow - 2013-09-23, 22:05

no proszę - a jednak jest. Przy takiej konstrukcji żaden dodatkowy wentylator nie będzie potrzebny.

Dziękujemy Darku za wiejski przaśny humorek spod budki z piwem. Zbędny w temacie - reported.

Jumper - 2013-09-24, 20:21

Czy może jest ktoś kto ma zamontowany taki piecyk i podzieli się swoimi spostrzeżeniami?
Znalazłem również alternatywne rozwiązanie http://www.piecykigazowe....cyk-gazowy-h3w1 - problem mam taki, że nie mogę poprowadzić komina spalinowego przez dach kampera/blaszaka. Z góry dziękuje za każdą opinie.

fiba56 - 2013-09-24, 20:55

Ja mam w moim boxerku trumę E2400,wylot spalin pod podłogę.
IAAN - 2013-09-24, 23:10

Jumper napisał/a:
Czy może jest ktoś kto ma zamontowany taki piecyk i podzieli się swoimi spostrzeżeniami?
Znalazłem również alternatywne rozwiązanie http://www.piecykigazowe....cyk-gazowy-h3w1 - problem mam taki, że nie mogę poprowadzić komina spalinowego przez dach kampera/blaszaka. Z góry dziękuje za każdą opinie.

właśnie u mnie wystąpił ten sam problem kupiłem piec zamontowałem w mojej blaszance i nie bardzo pasuje mi z kominem wyprowadzonym na dach komin musiał by być w łazience
dziwne bo mój piec wkładem wygląda bardzo podobnie

Kamil_K - 2013-09-27, 09:00

Zdecydowana większość przyczep angielek ma piecyki z wylotem spalin w dół.
Korzystałem z tego rozwiązania przez 3 lata w poprzedniej budce i bez problemów się sprawdzało.

Po prostu wieczorem zamiast dymić się z dachu to dymi się pod przyczepką ;)

Obecnie mam piecyk z wylotem z góry i nie widzę żadnej różnicy w użytkowaniu poza jedym drobiagziem rura odprowadzająca do góry spaliny przy okazji nagrzewa szafkę z ubraniami :)

IAAN - 2013-09-27, 18:16

czym różni się on od tego z wylotem w górę po zdjęciach widzę że niczym od strony wydechu rura idzie w dół a budowa elementu grzejnego jest prawie podobna do mojego piecyka nawet mam tą nakładkę na wlocie powietrza
zbyszekwoj - 2013-10-30, 20:42

Podpinając się pod temat zadam pytanie laika czy piecyk jest uzależniony od ciśnienia gazu 50 lub 30 bar.????? :zimno
maszakow - 2013-10-30, 22:01

MILIBAR kolego - ... jakieś 1000x różnicy. 30bar to może mieć palnik balonu na gorące powietrze :) .
z reguły producent określa jakie ciśnienie robocze jest odpowiednie dla piecyka. Jeśli masz 30mbar a zapodasz 50mbar to będzie zużywał troche więcej gazu, w odwrotnym przypadku dobry sprzęt będzie też działał tylko trochę mniej wydajnie, słaby sprzęt nie będzie chciał zadziałać wcale :)

zbyszekwoj - 2013-10-31, 07:29

[quote="maszakow"]MILIBAR kolego - ... jakieś 1000x różnicy. 30bar to może mieć palnik balonu na gorące powietrze :) .
z reguły producent określa jakie ciśnienie robocze jest odpowiednie dla piecyka. Jeśli masz 30mbar a zapodasz 50mbar to będzie zużywał troche więcej gazu, w odwrotnym przypadku dobry sprzęt będzie też działał tylko trochę mniej wydajnie, słaby sprzęt nie będzie chciał zadziałać wcale :.
Dzięki Maszakow,przecież pisałem że jestem laikiem w gazie dlatego chciałem się upewnić :spoko :spoko :spoko

eMWu - 2013-10-31, 09:20

w praktyce - w związku z tym ze bojler mam na 37mbar a reszte 50mbar, u siebie mam reduktor 37mbar. Ogrzewanie dziala, lodówka mrozi zarcie bez problemu przy 30 st. upale za to piecyk trumy startuje mniej gwałtownie - z nagrzaniem auta nie ma problemu.
maszakow - 2013-10-31, 21:20

zbyszekwoj napisał/a:
Dzięki Maszakow,przecież pisałem że jestem laikiem w gazie

Ja tez nie jestem expertem, ale jak moge to doinformowuję - teraz wiesz więcej :) :spoko

Z tego co wiem sa tacy co instalują po dwa reduktory ale z reguły nie ma takiej potrzeby.
eMWu zachował właściwą kolej rzeczy u siebie - jak działa na mniejszym ciśnieniu to ok.

ZNAKOMITA większość reduktorów dostępnych na rynku jest na 50 mbar. kosztują mało - ok 20 PLN i niżej. Natomiast 37mbar niektórzy sprzedają znacznie drożej - a ich cena jest taka sama. tak więc uważaj co i gdzie kupujesz.