Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Sator ''motorniczy'' czyli motocykl w camperze

kodi - 2013-09-20, 05:06

Sator - zapomniałem że Ty motorniczy jesteś :haha:
Sporo miejsca zajmuje to cudo. No faktycznie przy takich gabarytach motoru trudno inaczej to rozmieścić. jedyna nadzieja to pójść w wysokość.

No name - trzeciego budować nie będę, Zróbmy pierwszy na początek.
A z autem to No name ma rację. dosyć tego ekshibicjonizmu. Chłop pokazał z detalami co ma i co? Ma pokazywać jeszcze raz :haha:

Osobiście troszkę widziałem. powiem tylko tyle że oba łączy dawca. Poza tym wszystko inne. Gabaryty, kolorystyka - układ.

Fajno że piątek.

keler - 2013-09-20, 16:14

Sator, pomysł ok, tylko niespecjalnie łatwo robi się łóżko z czterech foteli lotniczych.
Poza tym jeśli zrobisz takie łóżko to i tak dla dwóch osób. Załóżmy, że jedna jeszcze pójdzie nad motocykl, a co z czwartą.

sator - 2013-09-22, 21:32

keler napisał/a:

Poza tym jeśli zrobisz takie łóżko to i tak dla dwóch osób. Załóżmy, że jedna jeszcze pójdzie nad motocykl, a co z czwartą.

odpowiedź w fotkach

a pierwszy test planuję ... :)

keler - 2013-09-23, 15:18

Sator, a jakiej długości jest twój motor ?
sator - 2013-09-23, 17:50

220 cm - Zamierzam go wkładać tyłem
keler - 2013-09-23, 19:35

Raczej myślałem aby go pakować w poprzek samochodu.
sator - 2013-09-23, 19:49

nie da się - to dorosły motocykl.
eMWu - 2013-09-24, 09:19

sator napisał/a:
nie da się - to dorosły motocykl.

mozna wysuwaną platforme zrobic.

sator - 2013-09-24, 09:39

eMWu napisał/a:

O tym też myślałem. Pewien problem stanowić będzie nadkole.
A fajnie było by trafić nadkolem pomiędzy koła i "przytulić" bardziej moto do ściany.
Na pewno będzie konieczność skorzystania z małej pomocy wyciągarki (np od quada), bo moto waży 200 kg i szarpanie się z nim mija się z celem.

A taki box, jak nie przewozi moto (np. zima) można wykorzystać na wielki bagażnik, a jak się człowiek uprze to i dodatkowe wyrko.

CORONAVIRUS - 2013-09-24, 09:40

eMWu napisał/a:

tylko wtedy waga wzrasta ... a i tak kiepsko z nią :idea

sator - 2013-09-24, 09:43

No name napisał/a:

tylko wtedy waga wzrasta ... a i tak kiepsko z nią :idea

święte słowa Adam.

Z wagą będzie tu mały zgrzyt.
Raczej z moto to max 2 osoby pojadą.

Pocieszam się faktem, że poruszał się będę głównie po krajach, gdzie ważenie pojazdów nie jest popularne. Więc można po cywilizowanej EU poruszać się max pustych zbiornikach wody, zaś w mniej cywilizowanych krajach poza EU po prostu można go lekko przeładować.

sator - 2013-09-25, 09:15

a czy leci z nami moderator i mógłby ten wątek wyciąć do oddzielnego topiku, bo zaśmieciłem koledze jego - za co przepraszam.
kodi - 2013-09-25, 12:24

sator napisał/a:
a czy leci z nami moderator i mógłby ten wątek wyciąć do oddzielnego topiku, bo zaśmieciłem koledze jego - za co przepraszam.

O słuszna uwaga. Dla mnie to nie jest problem, ale kwestia motoru rozrosła sie dość mocno, więc nawet dla Ciebie fajnie by było gdyby pojawił się nowy wątek.

Niedługo pewnie wezucę jakieś foty - to temat wróci na stare tory. :szeroki_usmiech

Pozdr

keler - 2013-09-25, 13:34

No właśnie, bo skoro nie mamy o czy rozmawiać w temacie budowy Kodi'ego to szukamy czegoś innego :lol: :lol: :lol:
sator - 2013-09-27, 09:51

inny ciekawy pomysł, ale to już raczej jako typowy przewóz moto z możliwością rozprostowania nóg, więc bardziej nie jako kamperek + moto, a moto + łóżeczko.
keler - 2013-09-27, 15:05

Ok, ale po mojemu to jest strata miejsca, bo samochód jest przystosowany do jazdy dla dwóch osób, a spanie można zrobić dla 4, co widać na zdjęciach producenta zabudowy.
sator - 2013-09-27, 17:28

keler napisał/a:
Ok, ale po mojemu to jest strata miejsca,

jestem tego samego zdania - ja idę w mix tego co na zdjęciach

keler - 2013-09-27, 17:36

Gdzieś widziałem rozwiązanie, które przerabia cztery fotele w łóżko, uzupełnia się przestrzeń pomiędzy przednimi fotelami.
Mix tych rozwiązań może mieć sens, w dzień cztero-osobowa przestrzeń dzienna, w nocy dwa łóżka, i jedno z tyłu dwu-osobowe.

sator - 2013-11-04, 12:04

znalazłem podobny układ wnętrza jaki mi się marzy, tylko zamiast łóżek ma być box na moto a w miejsce szafy na końcu łazienka.
keler - 2013-11-04, 12:39

A masz zdjęcie z boku od strony wejścia ?
sator - 2013-11-04, 12:42

keler napisał/a:
A masz zdjęcie z boku od strony wejścia ?

właśnie nie - musze to ichniejsze forum przeszukać

chyba, że masz chwilę czasu (bo ja zaraz idę na rozprawę) to zerknij

http://sbmcc.co.uk/forum/..._350_228020.jpg

keler - 2013-11-09, 08:33

http://youtu.be/wdDYl6NTA1Q - to jest fajne
sator - 2013-11-09, 08:49

keler napisał/a:
http://youtu.be/wdDYl6NTA1Q - to jest fajne

Fajne, tylko, że w moim przypadku zabawa polega na zmieszczeniu się w magicznej granicy do 3,5 tony (znacznie niższe koszty podróży).
Moja fascynacja 4x4 rozpoczęła się właśnie od wyprawówek 4x4 nawet miałem okazję pojeździć dwa dni taką na bazie unimoga. Od tego się zaczęła miłość do bycia ślimakiem z domkiem na kołach. :-)
Ale to było baaaaaaaardzo dawno i w niemczech, gdzie jest inaczej.
Nawet stare prawko mieli odpowiednik B do 7,5 tony.
Mając 7 czy 12 ton zapasu to można szaleć.

Bigos - 2013-11-09, 09:37

tu jeszcze inny kamper z garażem

http://otomoto.pl/fiat-du...-C30867694.html

sator - 2013-11-09, 12:35

Jest dużo ciekawych zabudów, ale jeszcze nie znalazłem swojego ideału więc zostaje go sobie zbudować :-)
Założenia są proste.

Inspiracji w necie co niemiara.

silny - 2013-11-09, 23:45

sator napisał/a:
zostaje go sobie zbudować

no wlasnie :haha:

sator - 2013-11-11, 22:53

majsterek napisał/a:
no wlasnie :haha:

tiaaa jeszce czasu poproszę trochę wolnego.
Zachciało mi się zostać pisarzem i wydać książkę, oraz doktorat robić na stare lata to czasu mam mniej niż zero ooooooo

silny - 2013-11-11, 23:11

he he , no zauwazylem ze pisac lubisz, tylko troche w kolo to samo :haha: jak zmiescic motornie :haha:
a dzieciarnie jak zmiescisz :-P

sator - 2013-11-11, 23:14

majsterek napisał/a:
a dzieciarnie jak zmiescisz :-P

4 ry miejsca do jazdy i cztery do spania.
Jedno wyrko 2 osobowe dla dorosłych - góra
2 wyrka 1 osobowe dla dzieciaków.
Narazie mam jednego a drużyny piłkarskiej nie planuję robić :D

Fux - 2014-05-17, 21:23

Co tam słychać w kwestii rozplanowania?
poss - 2014-07-02, 22:46

Podpinam się pod temat, co słychać? Od dawna śledzę Twoje wątki, kilka z naszych hobby ma wspólny mianownik, oczekiwania dotyczące wehikułu też mocno zbieżne :bajer
pozdrawiam
poss

MS - 2016-09-12, 06:03

odświeżę temat :spoko
Ktoś coś widział lub sam dokonał ?
Posiadam spory motocykl Yamaha XVS 1300. Bez pośpiechu rozglądam się za autem na przebudowę.
Wychodzi na to że najlepsza była by brygadówka L3H2. Pomysł jest taki: prosta (tania :roll: ) zabudowa , pozwalająca zabrać motocykl, a po sezonie jej demontaż (szybki ) aby auto trochę zarobiło.

Notker - 2016-09-20, 18:30

Ja mam takie pytanie do kolegi Satora: Czy nie masz problemu z zapachem benzyny wewnatrz lub tlumika swojego motocykla jak jest cieplo? Ja planuje w przyszlosci zrobic garaz w budzie, ale obawiam sie zapachow. Znalazlem tez rampe tylnia na ciezszy motor i rozwazam obydwie opcje, jednak rampa uniemozliwi mi dostep do tylnego schowka przy zaladowym motocyklu.
sator - 2016-09-20, 18:54

Notker napisał/a:
Ja mam takie pytanie do kolegi Satora: Czy nie masz problemu z zapachem benzyny wewnatrz lub tlumika swojego motocykla jak jest cieplo? Ja planuje w przyszlosci zrobic garaz w budzie, ale obawiam sie zapachow. Znalazlem tez rampe tylnia na ciezszy motor i rozwazam obydwie opcje, jednak rampa uniemozliwi mi dostep do tylnego schowka przy zaladowym motocyklu.

nie wiem jaki masz moto, ale w nowszych zapach benzyny prawie nie występuje, chyba, że rozlejesz przy nalewaniu. Nie wkładasz też gorącego moto do środka, więc zapach z tłumika również odpada.
Ja akurat jestem przeciwnikiem ramp i przyczepek. Jednak moto w środku lepiej się czuje.

sator - 2016-09-28, 17:55

można też znacznie odciążyć plecy i uniknąć nieprzewidzianych upadków przy załadunku - wyciągarka od quada daje radę.

https://www.youtube.com/watch?v=5jnCcA1K8ZY