Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - KRETA JESIEN 2013

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-27, 19:19
Temat postu: KRETA JESIEN 2013
No witam naszych kibicow i sympatykow.Mamy dziś wifi.Jestesmy na Krecie w Stavros 20 km od Chani,gdzie był kręcony film Grek Zorba.Ciesze się ze udało nam się zalozyc temat.Poniewaz jesteśmy jedna zaloga musimy liczyc na siebie i swoje umiejetnosci.Moze uda nam się wkleic zdjęcia z aparatu na komputer,bo tak to nie ma sensu pisać.Ja będzie wifi to powitam Was jutro i zaczne od początku wyjazdu,Barbara Muzyk
zbychu - 2013-09-27, 20:01

Witamy , opisujcie podróż na Kretę , jaki prom i skąd ?
Komplecik - 2013-09-27, 20:16

Cześć :spoko Basiu, miło Was słyszeć, bardzo prosimy o relację czekamy na nią.
:spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-27, 20:32

trzymajcie kciuki aby jutro tez było wifi,Barbara i Zbych w kamperze mamy 28 stopni.No wiatry na Krecie nie powiem spore
Rawic - 2013-09-27, 20:35

Zbigniew Muzyk napisał/a:
wiatry na Krecie nie powiem spore

Mówiłem przeczekajcie wiatry na lądzie.

SlawekEwa - 2013-09-27, 22:06

rawicki@op.pl napisał/a:
wiatry

Wiatry to wydobywają się z :dupa , a na Krecie to wiatr wieje :haha:

chris_voyager - 2013-09-27, 22:39

trzymajcie kciuki aby jutro tez było wifi,Barbara i Zbych w kamperze mamy 28 stopni.No wiatry na Krecie nie powiem spore

Jak tylko pogoda będzie nijaka albo kiepska jedźcie na południe do Irapetry - tam zawsze jest lepiej niż na pozostałej części wyspy.

Rawic - 2013-09-28, 10:00

SlawekEwa napisał/a:
Wiatry to wydobywają się z , a na Krecie to wiatr wieje

Tam wieje z każdej strony, dlatego piszę w uproszczeniu wiatry, ...... a u nas mówi się "wiaterki" :spoko

jedrek49 - 2013-09-28, 10:31

Wityajcie Nuzycy
Cieszymy sier,ze dotarliscie na krete ,zyczymy Wam pogody slonecznej ,bez wiatrow ,zdrowia i WiFi abyscie opisywali wasza wspanala przygode ,piszcie gdzie jestescie ,namiary GPS oraz wasze wrazenia i oczywiscie zdjecia Napiszcie skad plyneliscie ,oraz cene promu

Pozdrawiamy
jedrek49

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-28, 11:25

wszystko napiszemy jak się uda.Do Irapetry pojedziem w listopadzie.Na razie rejon Chani,bo czekamy na trzecia niedziele października,w miescie Elos jest fiesta z okazji swieta kasztanow,mysle ze jadalnych.Wtedy można będzie zobaczyć zwyczje kreteńskie.Potem 28.X sw.Ochi to w całym kraju.,pochody?Stavros bomba.Duza bomba plaza w Balos tez zdobyta razem z kozami.Zaraz popracujemy nad zdjęciami,jak nie to slysze młodych polakow na plazy.Do uslyszenia :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-28, 14:10

No nie obeszlo się bez pomocy ale zdjęcia sa wklejone.Wieczorem cos popracuje.Stavros ma fajna plaze piaszczysta,chodzie się do wody pomalu coraz glebiej.Ci dobrzy pływacy ,mogą plynac az do otwartego morza.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-28, 14:18

A TO NA ZACHETE
Komplecik - 2013-09-28, 15:03

ale fajnie Basiu zazdraszczamy :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-28, 19:37

Pierwsze zdjęcia pochodzą ze Skopje i Negotina male miasteczko za Tetowo,Macedonia.W Skopje spaliśmy w centrum mamy parking,natomiast patrząc na mape zobaczyłam notayke targ Negotina niedziela.Udalo nam się tam trafic w niedziele.Warto było.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-28, 19:52

Macedonczycy bardzo serdeczni ludzie.Mamy 2 przykłady o których napisze.Dzis koncze bo mało pradu od telewizora i laptopa.Jutro dwa monastyry motorkiem.

Po targu objazd jeziora Ochryckiego

Camper Diem - 2013-09-29, 08:48

Duza bomba plaza w Balos tez zdobyta razem z kozami.

witaj Basia. skoro dotarłaś do Balos, tej słynnej plaży, a szukałem wcześniej bezskutecznie info o parkingu, proszę Cię bardzo o informacje jaki jest dojazd dla kampera (prawdopodobnie szuter?) i jak daleko z parkingu na plażę :?:

koko - 2013-09-29, 17:55

Pozdrowienia, szkoda że się nie spotkamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-29, 19:04

Dobrze będzie BALOS.
Bilety mamy na 24 wrzesień wtorek 7rano wyplywamy z Githio.Prom 2 osoby kamper 7 m219 euro płatne gotowka ,bo karta +2%..Prom ma o 9,30 postoj do 17godz na Kithiarze ,Przyplyw do Kissamos o 22wieczor.Czas przerwy spędzamy na plazy .Odpyw z Kithiary oglądamy na rufie promu.Zaczyna wiac tak ze nawet flage sciagaja.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-29, 19:24

Spimy w porcie w Kissamos,do plazy jest kilka km.Na początku drogi jest budka oplata od osoby 1€.Pani mowi slov/może zle napisałam/,pomalu,7 km,parking.dalej pieszo 1,9 km.Ze stresu nie popatrzylismy ile się jedzie/z powrotem ponad godzine/.Parking duzy,pilnowacz kaze nam zjechać na dol,dlaczego?,no bo tyle dojedzie aut z wypożyczalni,ze i tak będziemy obstawieni.Pakujemy to co potrzebne do plecakow no i w droge.sciezka ladna ale na gorze wieje.W polowie drogi widok niesamowity.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-29, 19:44

Na plazy jest bar 5-8€za male jedzenie,2 lezaki+parasol 6€,prysznic toalety.Plaza ogromna chodza,spaceruja,wszyscy z aparatami,ja robiłam seseje parą które chciały byc razem na foto.Dobrze być rano ,potem przyplywaja dwa statki i wytacza się tlum ludzi,to w niczym nie przeszkadza ale troche ich widać,z plecakami,tubami aparatow,nawet pani o kulach.po jakims czasie tlum na statki i robi się pusto.woda do pływania,do chlapania,raj dla starych,mlodych,i dzieci ,no super.Pod gore trochę gorzej się idzie trochę można się spocic,ale co tam.Bylo się na takim cudzie.do jutra.teraz TV.Barbara
Nomad - 2013-09-29, 22:17

Serdecznie pozdrawiamy zaprzyjaźnioną załogę Muzyków :spoko

Lata temu wybraliśmy opcję "na leniuszka" :bajer ...zwiedzanie z morza.
Efekt na pewno większy po przedarciu się przez taki górzysty szlak.
Chwała bohaterom :pifko :roza:
Poproszę wiaderko tego cud piaseczku. :placze2
(mam tylko flaszeczkę + czarny z innej)
3-majcie się zdrowo.

Rawic - 2013-09-30, 08:37

Fajny foto-reportaż, czuję się prawie jak już bym tam był, najbardziej zaciekawiło mnie jak ten statek turystyczny podpływa do plaży, pozdrowienia :spoko
darboch - 2013-09-30, 10:25

...no właśnie :-P

Super wyprawa...mocno zazdraszczam :spoko

Camper Diem - 2013-09-30, 16:18

Basia, dzięki za interesujące mnie informacje :ok
Napisz jeszcze proszę, czy ten szutrowy dojazd na Balos nie jest szkodliwy dla kampera? Niemcy z WoMo ominęli tę plażę, podejrzewam, że z powodu dojazdu...

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-30, 18:54

Krzysiu my nie kierujemy się womo,tylko własnym rozumem.Pytalam Z.czy to jest szko0dliwe,mowi nie przecież jedziemy 20 km na godzine.Pani z budki od placenia tez mowi slov,slov 7 km,tak by powiedziała ,kamner nie.Daje koordynatyn35351341i E23355598,spalismy w miejscu jak na zdjęciu,myslac ze pojdziemy na plaze jeszcze raz,ale wiatr nas zniechecil.My wolimy biesiadować na plazy blisko kampera.Podaje koordynaty na miejsce gdzie byliśmy z nocowaniem a droge widać z plazy.Byli tacy którzy nawet szli na piechote,do plazy ta droga.Mozna rowerami tez,krakowscy kamperowcy w 2009 r jechali rowerami.Dla nas to za duzy wysiłek fizyczny.Pozyczysz sobie auto na 40 euro.Plaza kolo drogi na Balos N 35305752 i E 23371505.Alez tu dużo polakow,ktorzy sa zakochani w Krecie i sa tu co roku.Bardzo lubia Stavros,stad sobie robia wycieczki pożyczonymi autami.Ceny rozne,jedni płacili /nie wiem jakie auto/na 7 dni 250€ dziś inni na 14 dni za punto 280€.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-30, 19:07

Ponizej plaza po zjechania z Balos nazywa się Viglia.Beda tu na nieużytkach budowac apartamentowce,wisza reklamy,kawaleczek dalej idąc spacerem,jest druga plaza przy hotelu,i miejski wodociąg z kranem,tak ze Zbych umyl auto.Dalej siedzimy w Stavros,bo nam fajnie.Polacy jada jutro na fajna wyprawe ale nam się nie oplaca jechać na 1 dzień z nimi.W srode chcemy jechać Na Elafonisos tam jest dużo miejsca dla kamperow,tak mowia nam Polacy.jutro wkleje jakies zdjęcia,jak pozmniejszam.bomba po 5 latach kamperowania mamy wreszcie polska telewizje.Podam Wam koord.na lidla w Chani.
Camper Diem - 2013-09-30, 22:07

Basia, z jednej strony gdybym się tylko rozumem (który nakazuje ostrożność) kierował, to bym wiele ciekawych miejsc nie zwiedził. Z drugiej strony bez przewodnika lub namiarów wziętych od poprzedników też bym wiele miejsc ominął... Wniosek: jedno i drugie na równi się przydają :ok

Wracając do Balos: w necie są opinie kierowców osobówek przerażonych dojazdem (jakością nawierzchni), dlatego prosiłem się o Twoją (Waszą) opinię.

Pozdrowienia :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 17:59

Krzysiu jak by droga była taka okropna to by nie było tylu samochodow.Przewodniki podaja ze jest to droga szutrowa,zrobiona nie tak dawno,gdyby nie to ,to była to plaza odludna.Tylko od strony morza.Prom wycieczkowy stoi 25 od osoby,i jesteś zależny czasowo.Wiadomo nie jest to plaza dla kamperow.Ale trzeba ja zobaczyć.Jeszcze jeden mankament plazy,morze co jakiś czas wyrzuca cos podobnego do smoly,nie wiem czy gdzies nie pisalo bitumenu?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 18:11

Jeszcze cztery fotki z Balos.Mialam dużo zdjęć ale Z.mowi cos za dużo niebieskiego w tych zdjęciach,to trochę pokasowalam
cirrustravel - 2013-10-01, 18:17

Basiu, piwko dla Was poleciało za świetną relację. Zazdroszczę Wam przede wszystkim czasu, jaki możecie poświęcić na kamperowanie i cieszę się, że doskonalisz swoje umiejętności i pięknie wklejasz i opisujesz fotki.
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy.

PS. Woda i plaże przecudne :)

Robold - 2013-10-01, 18:32

Basiu, Zbyszku! Super wyprawa, czekam na dalsze relacje.
Pozdrawiamy
Krysia i Robert

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 18:36

Ponieważ dziś to ostatni dzień kiedy na plazy mamy wifi,chcialam podziekowac za wszystkie wpisy,pozdrowienia itp.trzymajcie za seniorow kciuki,Kreta piekna ale jeszcze bardziej gorzysta jak Peloponez.Jest to perelka grecji,czego dowodem jest wyposazenie plaz wszystkich do tej pory spotkanch w kosze na smieci,przebieralnie,prysznice,a nawet toalety.Jeszcze nie spotkaliśmy kamperow,natomiast dużo polakow bywających często na Krecie,lecacych tu samolotami,oraz korzystają z samochodow wypożyczonych.dzis byliśmy w CHani,parking w centrum 2€ za 2,30 minut. :roza: :roza: :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 18:45

Robold napisał/a:
Basiu, Zbyszku! Super wyprawa, czekam na dalsze relacje.
Pozdrawiamy
Krysia i Robert

Szczególnie pozdrawiam Krysie,dlaczego nie udało nam się być razem,moze w przyszłym roku.TV bomba ,dziękujemy.Jutro Falastrana i w dol przez monastyr Hinsoskalitissa do Elafonissos.Tam się pokręcimy i wrócimy przez Elos/swieto kasztana jadalnego/sprawdzając czy to jest w trzecia niedziele października.Moze choć jedno swieto uda nam się zobaczyć.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 19:07

Teraz trochę faktow
LICZNIK 2767km.
Trasa:Slowacja ;Jurgow,Vrbow,Preszow,Koszyce,/trochę błądzenia przez autostade/
Wegry:Mezokoves/tu spimy,przyjazd 24godz/,Baseny w Jasapati,super woda 900ft/.dalej gnanie do Szeged granica Horgos/ może spotkamy Koko/,spimy zaraz na pierwszej stacji benzynowej.Pogranicznik ustawia nas za tirami.
Serbia,autostrada az do Macedoni,moze spotkamy Koko
Macedonia,Z.mowi koniec gnania odbijamy na nocleg do Skopje.Spimy parking centrum N41593731 i E 21261711,dalej Negotino,niedzielny targ,dalej Objazd j,Ochrydzkie.Tak jak pisze Frape nie ma się gdzie zatrzymać,jest muzeum na wodzie tu niespodzianka:bilety po 100dinarow ale nocleg gratis z pilnowaniem przez ochrone.N40593947 i E20480200,potem Sw Naum monastyr j,Prespa tez nie ma miejsca postoju,Bitola no i Grecja.[/b]

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 19:18

Zdjecia z Monastyru nad j,Ochryd Sw,Naum
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 19:38

J,Prespa ,po stronie Macedoni nie znaleźliśmy miejsca do postoju,w grecji proba pomyslna za trzecim razem,PSARADES,koordd.n40493842 i E 21015561.Parking kolo pasących się krow.Ide na pomost,mowie powitanie,za chwile rybak daje ryby i umawia się na plyniecie 2 os,15 euro.Ok.jestesmy jutro rano.Jazda ladne widoki.Ale wpływamy na pelne jezioro/pogody nie mamy cala droge/,boze ile wydalam z siebie o achów,oj,oj i td.Pan mowi ze jest wszystko dobrze.Po południu poszliśmy wzdłuż jeziora na spacer na koniec zatoki.
Camper Diem - 2013-10-01, 19:43

Wiadomo nie jest to plaza dla kamperow.Ale trzeba ja zobaczyć.

trzeba? myślę, że można... no ale w sezonie zapewne jeszcze więcej ludzi niż we wrześniu... dzięki Basia za info, pewnie Balos wykreślimy z listy :spoko

Jeszcze jeden mankament plazy,morze co jakiś czas wyrzuca cos podobnego do smoly,nie wiem czy gdzies nie pisalo bitumenu?

podobnie jak na plaży w okolicy Pirgos Dirou :(

Camper Diem - 2013-10-01, 19:48

Basia, masz zdjęcia z Prespy, nam na samym początku zabrakło prądu w aparacie :gwm
A przewodnika mieliśmy innego, nazywał się Germanos Papadopoulos i chyba to on właśnie kręci tym biznesem w Psarades ;)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 19:50

Ostatnie zdjecie to Bouka nad Zat Preweska,nasze miejsce ale fale,nie zostajemy.Widac most do Patry ccena mostu 13,20€.Potem Eleia,stajemy na drodze przy prysznicu.Malo kamperow,bo zaorali wolne miejsca na pola upraw.Woda jest dalej 3 krany+jeden i prysznic.Baru nie ma.Szukamy znanych osob które tu bywaja.Potem agladamy do Kalo Nero,Methoni,w Methoni spimy,mamy wifi,woda fajna nie gleboka.Kapie się po raz pierwszy.Z.kapal się w Elei.Nie mamy zdjęć z Methoni,ale koordynatyN36490407 i E21422971
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 20:09

Krzysiu jeszcze nie jesteś na Krecie to jej nie wykreslaj bo to raj dla dzieci i dorosłych,trzeba być rano o 9 ich czasu,statki przyplywaja później.
Teraz dalej wjeddzamy do Koroni ,zawsze go omijaliśmy.To dopiero miasteczko nie dla kamperow.Zbysiu zawsze musi dojechać do koncaa,no i oczywiście ja polotowalam a on się wyciofywal,w porcie wjazd i wyjazd tez wasko i do góry,z zakrętami.Plaza taka sobie ,już tam nie będziemy bywac,tak samo w Stoupie.Ponizej foto z Koroni

Cykada - 2013-10-01, 20:24

weście już nie wstawiajcie tych zdjęć bo dzisiaj węgiel kupiłem.
Mój syn 7 latek ogląda te fotki razem ze mną i aż się prawie rozpłakał na te widoki ( i ja też)
dawajta dalej :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 20:29

cd Koroni,bardzo ladne miasteczko.Dalej Stoupa,Bylismu w Bouka czyli paraliia Messini,no ale tylko wizyta ,spotkaliśmy Marie i Helmuta,podpowiedzieli żeby jednak jechać na krete.Potem nocleg w Neo Itilia
Rawic - 2013-10-01, 20:43

Plaza taka sobie ,już tam nie będziemy bywac
Koroni ,zawsze go omijaliśmy.To dopiero miasteczko nie dla kamperow.
I kogo słuchać, Krzysiu mówił, że Koroni miasteczko ładniejsze i ciekawsze od Nafplio.Pozdrawiam kreteńskich pionierów.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 20:50

A to już Githio.Stoimy przy nabrzeżu,jest wifi.Na nocleg jedziemy na plaze w Mavrovouni,juz tam byliśmy.Niedziela,kupno biletow w poniedziałek,prom chyba we wtorek,Rano 23 jedziemy na motorku do Githio.Pani pisze nam wszystko na kartce.Bilety płacimy gotowka bez opłaty 2%.219€.Reszte od momentu przybicia na Krete już napisałam.Pozdrawiamy Was nie wiem kiedy się usłyszymy?Barbara Muzyk
Komplecik - 2013-10-01, 20:56

:spoko Zbyszek fajne fotki robi ucałuj go od nas :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 21:04

rawicki@op.pl napisał/a:
Plaza taka sobie ,już tam nie będziemy bywac
Koroni ,zawsze go omijaliśmy.To dopiero miasteczko nie dla kamperow.
I kogo słuchać, Krzysiu mówił, że Koroni miasteczko ładniejsze i ciekawsze od Nafplio.Pozdrawiam kreteńskich pionierów.

Miasteczko bardzo ladne pisałam,ale kamper na kempingu przed centrum,lub zostaiwnie auta przed miasteczkiem,pojscie na piechotę,lub rowerami.Pozdrawiam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-01, 21:07

Jeszcze raz pa,pa.Barbara :pifko :kwiatki: :kwiatki:
Camper Diem - 2013-10-01, 21:46

Krzysiu jeszcze nie jesteś na Krecie to jej nie wykreslaj bo to raj dla dzieci i dorosłych,trzeba być rano o 9 ich czasu,statki przyplywaja później.

zawsze możemy zmienić zdanie, ale raczej nie będziemy planować tego miejsca. widok wspaniały, ale szuter 7km? 2km tam i z powrotem do wody, żeby "zaliczyć" - nie, dzięki ;)

Teraz dalej wjeddzamy do Koroni ,zawsze go omijaliśmy.To dopiero miasteczko nie dla kamperow.Zbysiu zawsze musi dojechać do koncaa,no i oczywiście ja polotowalam a on się wyciofywal,w porcie wjazd i wyjazd tez wasko i do góry,z zakrętami.Plaza taka sobie ,

Basia, przed wyjazdem naczytaliśmy się o dojeździe do Koroni i z tego powodu auto zostawiliśmy na górze miasteczka. spacerowaliśmy w kierunku kościoła, weszliśmy na wzgórze z klasztorem i cmentarzem. no i z tym starym, zrujnowanym, ale jakże fantastycznym kościołem! a potem stromymi dróżkami zeszliśmy do miasteczka, które urzekło nas swoim klimatem! no a w porcie stał sobie jeden francuski kamper :)

dojazd do portu jest tak naprawdę lepszy niż myślałem, ale ze względu na ruch i zaopatrzenie najlepiej przemieszczać się o świcie. i koniecznie północnym wjazdem, nie południowym ;)

my na pewno tam jeszcze wrócimy :spoko

ps. oglądałem fotki właśnie i przypomniało mi się, że stosunkowo mało skomercjalizowane to miasteczko się wydaje. i nie ma zakazu biwakowania dla kamperów :)

Rawic - 2013-10-02, 07:46

Camper Diem napisał/a:
szuter 7km
to nie wydaje mi się problemem, szczególnie gdy wolno pojedziemy, problemem mogą okazać się sterczące nad drogą skały, z których w każdej chwili może spaść na dach kampera odłamek. Dopóki nie założą tam siatek zabezpieczających to żaden niemiec nie przyjedzie, a polacy, no cóż, lubią ryzyko, a szczególnie gdy auto z wypożyczalni. Też przyłączam się do opinii, żeby na razie nie planować tam wyjazdu, chyba że w wersji "na leniuszka". Pozdro.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 08:59

To już Wasz problem,koniec tematuJak będziecie na Krecie to wtedy zadecydujecie,,pozdrawiam ruszamy dalej,ale do Stavros jeszcze wrócimy.barbara
darboch - 2013-10-02, 09:08

To już Wasz problem,koniec tematu

dokładnie :ok ja czekam na nowe zdjęcia z pięknych miejsc w Grecji i szerokości życzę :spoko

Camper Diem - 2013-10-02, 09:42

Basia, teraz 7 km szutru nie jest problemem, ale w zeszłym roku narzekałaś podczas wspólnego dojazdu na plażę Komitsa (swoją drogą porażka, co nie?), dlatego próbowałem się dowiedzieć, co jest w plaży Balos takiego, że warto się pchać... naprawdę bardzo Ci dziękuję za przesłane informacje, bo nikt tego jeszcze tego w tak obiektywny sposób nie uczynił. każdy z nas wyciągnie swoje wnioski, ja również i o nich napisałem...

ale stwierdzenie "to już wasz problem" jest nieprzyjemne, jak tak ma to się odbywać to lepiej nie pisać do siebie :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 18:30

Ale wracam do tematu podrozy po Krecie.po Balos jesteśmy blisko Kissamos,widac droge na Balos.Po umyciu kampera jedziemy kierunek Chania po drodze doczytałam w przewodniku/mamy ich 4 rozne/za miasteczkiem Kolombari w którym trafil się targ,jest znany monastyr Gonis.Stajemy na parkingu nad morzem i idziemy,wstep po 2€.trafiamy na Lidl w Chani koordynaty/bardzo się dzis przrydaly/N35295107 i E 24010612.Docieramy do Stavros plaza na niej postoj N35353242 E 24o53970.Ponizej foto z monastyru Gonis
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 18:34

Stavros,to duzy temat.Spotkalismy Polakow którzy tylko tu lubia być na urlopie,oczywiscie robia krótkie wycieczki po okolicy.
zbyszekwoj - 2013-10-02, 19:21

Fajna relacja jak zawsze gdy czyta się Basię,a tak na marginesie,tonastępną trasę dajcie do opracowania"Camper Diemowi" to nie będzie pretęsji. :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 21:04

Dzieki wielkie,ja nie mam daru pisania,ale konkrety mysle ze się wszystkim przydadzą.udalo nam sie z muzykiem wkleic zdjecia dalsze,zmniejszylam i pokaze Stavros.jak pisałam,woda,toaleta,kran przy drodze,wifi,prysznice,lepiej jak na kempingu bo przy samej wodzie.Nikt nic nam nie mowi,pozdrawiamy się lub gadamy z polakami.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 21:22

Jeszcze dwa zdj,ze Stavros,dalej wycieczka do monastyru Aga Traiada,skuterkiem,8 km od plazy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 21:38

Obok monastyru Agia triada jest drugi ale nieczynny,czekajacy mówili ze dawno nieczynny.
następnie zrobiliśmy sobie wypad do Chani i do Lidla.Hala Targowa slynna ddla mnie lipa,nie ma owocow i warzyw,troche ryb,serow i szmacesy pamiątkowe.O jeszcze gabki naturalne,ale tłumek turystow spory.

Rawic - 2013-10-02, 21:50

Widząc Wasze duże zainteresowanie obiektami sakralnymi np.monastyrami, zacząłem dociekać, czy Wy nie piszecie jakiegoś przewodnika. I znalazłem w sieci kilka książek napisanych przez Zbigniewa Muzyka pt.pt.Cerkwie ziemi gorlickiej, Cerkwie sądecczyzny, Drewniane kościoły. Czy mój trop jest prawdziwy? Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 21:56

Pisalam ze parking w centrum z 2,30godz,2€-mysle ze zobaczyliśmy to co ważne.Duzo jeszcze jest budynkow nieodnowionych.W pocie weneckim dużo tawern,turystow i roznych atrakcji,chyba mi umknela fotka z meczetem janczarów,obecna galeria
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 22:04

rawicki@op.pl napisał/a:
Widząc Wasze duże zainteresowanie obiektami sakralnymi np.monastyrami, zacząłem dociekać, czy Wy nie piszecie jakiegoś przewodnika. I znalazłem w sieci kilka książek napisanych przez Zbigniewa Muzyka pt.pt.Cerkwie ziemi gorlickiej, Cerkwie sądecczyzny, Drewniane kościoły. Czy mój trop jest prawdziwy? Pozdrawiam.

trop fałszywy,to nie ten Zbyszek Muzyk,a monastyry oglądamy tak jak koscioly we Wloszech,a meczety w krajach w których sa.Nie mogą być tylko góry i plaze?

Rawic - 2013-10-02, 22:14

Jasna sprawa, dzięki za odpowiedź, przepraszam, ale chyba nie uraziłem?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 22:19

Dzis po sniadaniu nabraliśmy wody,zeszlo do 11,30 i kierunek Falasarna,to już po drodze do Elafonissos,tam podobno sa kampery i dużo miejsca do stania.Falasarna wielka plaza piaszczysta przeplatana slalami,po długim spacerze przeszliśmy cala,da się przejść miedzy skalami do następnej plazy.plaz jest chyba z piec,Nie zabrałam aparatu,jutrto pojdziemy na zdjęcia,ale pojedziemy dalej bo to fale ogromne,otwarte morze z duza zatoka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-02, 22:53

rawicki@op.pl napisał/a:
Jasna sprawa, dzięki za odpowiedź, przepraszam, ale chyba nie uraziłem?

oczywiście ze nie uraziles,ja nie lubie się obrazac i gniewaac,,pozdrawiam,z Wietrznej i pięknej Falastrany.Ciesze się bardzo ze udało mi się pierwszy raz pisać relacje na zywo lacznie ze zdjęciami.na razie przerwa bo nie mamy zadnych nowych zdjęć.zaskoczona jestem ze tak często jest wifi przy plazach.Zobaczymy jak będzie przy Elafonissos,chwile tam pobędziemy bo czekamy na trzecia niedziele października by w ELOS moc ogladac swieto kasztana jadalnego.barbara Muzyk
dziekuje wszystkim czytającym i odpowiadającym na nasze opowieści na zywo z podrozy.pytajcie o wszystko co związane z Kreta,lub nam podpowiadajcie czego nie wiemy.

chris_voyager - 2013-10-02, 23:11

No to może się spotkamy na Święcie Kasztana w Elos...(czy to będzie 20 października?) bo wygląda na to że lot do Chanii właśnie na ten wekeendzik uda nam się zarezerwować. Może Wam Krakowskiej kiełbasy przywieźć ? ;)

Dzięki za relację z Krety, od której zaczęła się nasza miłość do Grecji.

Balos (my na nią mówimy Gramvoucha) była wtedy bezludna. Jak już jesteście na zachodzie to pewnie i Matalę macie w planach?
Polecam też plażę w wąwozie przy klasztorze Moni Preveli 35° 9'8.79"N 24°28'22.89"E, ale tam trzeba pieszo - podobnie jak na Balos. Ale zapewniam że warto.

Pozdrówka

Komplecik - 2013-10-02, 23:13

Basia :) ciepło macie? :placze2 aaaaa my :zimno
;) :spoko

koko - 2013-10-03, 08:20

Kamping w Koroni ma plażę oddaloną 50m ale w pionie omijać
Pozdrowienia
Finikouda 22C

Rawic - 2013-10-03, 15:29

koko napisał/a:
Kamping w Koroni ma plażę oddaloną 50m ale w pionie omijać
Czyli 300 stopniowe schody z ekwipunkiem plażowym, dzięki
Camper Diem - 2013-10-03, 17:11

chris_voyager napisał/a:
Polecam też plażę w wąwozie przy klasztorze Moni Preveli

Byłeś tam przed pożarem, czy po?

chris_voyager - 2013-10-03, 17:45

Camper Diem napisał/a:
chris_voyager napisał/a:
Polecam też plażę w wąwozie przy klasztorze Moni Preveli

Byłeś tam przed pożarem, czy po?

Zdecydowanie przed - jeszcze przez rokiem 2000 - sprawdzę dokładnie kiedy. Jak zapytałeś to coś mi świta, o jakimś pożarze - kiedy to było? Spłonęły te palmy w wąwozie?

Poszukam fotki z moich tam wizyt - jeszcze niekamperowych.

Camper Diem - 2013-10-03, 20:25

chris_voyager napisał/a:
Spłonęły te palmy w wąwozie?

latem 2010 roku cała Grecja płakała, turyści płakali... podobno trzeba dziesiątek lat, żeby wszystko odżyło :(
chociaż czytałem w ostatnich dniach artykuł, że obawy przesadzone, ale może Basia pojedzie i powie nam jak to w rzeczywistości wygląda?

zdjęć w sieci jest od groma, ale zobacz sobie Krzysztofie te z poniższego linka:
http://www.panoramio.com/...oto_id=42287514

pozdrawiam

Camper Diem - 2013-10-03, 20:30

dodam tylko, że to było podpalenie, jak większość chyba pożarów w Grecji (absurd!!!) :gwm

jest jeszcze co najmniej jedna palmowa plaża VAI, ale bywalcy twierdzą, że to Preveli była tą najbardziej spektakularną :spoko

chris_voyager - 2013-10-03, 20:56

na VAI byliśmy może z 5 min - za "publiczna" nam się wydała. Na Preveli w 2004 byliśmy po raz ostatni - zdjęcia może nie najlepsze, ale okazuje się że mają wartość "historyczną"...

https://plus.google.com/u/0/photos/102625578648144319600/albums/5930600690354974161

Uff... znalazłem takie zdjęcie: http://www.panoramio.com/...r=kh.google.com (z września 2011) z opisem: Preveli, palm forest_23/09/2011, 13 months after the "catastrophic" fire!!! Phoenix theophrastii and nature were the winners!!

Więc chyba Muzykom warto się wybrać ;)

Camper Diem - 2013-10-03, 21:08

Chris, to jeśli o kilka lat opóźnię swoją wycieczkę na Kretę to może będzie już całkiem ładnie? ;)
A poważnie: kilka lat to mało, ale przynajmniej są optymistyczne sygnały, że natura sobie poradzi :ok

chris_voyager napisał/a:
Więc chyba Muzykom warto się wybrać

skoro już tam są to powinni :bigok

chris_voyager - 2013-10-03, 21:26

Camper Diem napisał/a:
Chris, to jeśli o kilka lat opóźnię swoją wycieczkę na Kretę to może będzie już całkiem ładnie? ;)

Oj Imienniku nie czekaj... A jak znowu coś podpalą?

Camper Diem - 2013-10-03, 21:45

chris_voyager napisał/a:
Oj Imienniku nie czekaj

jasne, że bez powodu nie będę czekał, powstrzymać mnie mogą tylko finanse ;)

darboch - 2013-10-04, 09:19

Panowie nie uważacie, że trochę zaśmiecacie temat Basi i Zbyszka ? 8-)
Camper Diem - 2013-10-04, 09:39

darboch napisał/a:
Panowie nie uważacie, że trochę zaśmiecacie temat Basi i Zbyszka ?

nie uważam. nie będę tego uzasadniał, bo to by już było zaśmiecaniem :spoko

koko - 2013-10-04, 10:17

widziałem po drodze wypalane ścierniska i spalone gaje oliwne
Nomad - 2013-10-05, 10:00

A tak bardziej na temat......

SMS-owe wieści :

"Elafonissos przyjazne dla kamperów,
dużo miejsca do stania,turkusowej
wody,wrzosów,oregano.
Do wyposzynku super,tylko brak WiFi".
B.Z.Muzyk :spoko

koko - 2013-10-05, 12:57

W Finikoundzie drugi dzień wieje chociaż powitrze i woda ciepłe .A jak u Was?
Rawic - 2013-10-05, 14:46

Centralna Polska, słonecznie, temp.15 st, lekki wiaterek południowo-wschodni około 12 km/h, noce chłodne, nad ranem przymrozki,pozdro
koko - 2013-10-06, 13:18

Pytałem o Kretę
Rawic - 2013-10-06, 15:06

Kreta, słonecznie, temp.22 st, wiatr północny 20 km/h,w nocy 15 st
tomek i zanetka - 2013-10-07, 09:05
Temat postu: witam
WITAM SERDECZNIE MAM PYTANIE W PIATEK WYBIERAM SIE DO GRECJI PIERWSZA PODROZ W TAMTE STRONY CZY JEST OPCJA JESZCZE SIE OPALIC ?? W KTORA CZESC GRECJI NAJLEPIEJ UDERZYC PROSZE O ODPOWIEDZ DZIEKUJE
koko - 2013-10-07, 16:52

Geografia podpowiada najdalej od domu na południe
Finikounda Peloponez 22C

Rawic - 2013-10-07, 18:37

tomek i zanetka napisał/a:
W KTORA CZESC GRECJI NAJLEPIEJ UDERZYC

najlepiej będzie w głębokiej, otoczonej górami zatoce Argolidzkiej, okolice Nafplio, mniej wieje, jest spokojnie, ciepło i słonecznie, polecam Camping Argolic Strand w Drepano.Pozdro

Nomad - 2013-10-11, 23:00

Trochę sms-owych wieści
...załoga Muzyków zdobyła Rethimnon i wyruszyła przez Matale do Lendas...

Trzymamy kciuki :puchar

ziomek - 2013-10-12, 19:34

Całe szczęście, że nie ma większych strat spwodowanych trzęsieniem ziemi na Krecie.
http://wiadomosci.onet.pl...na-krecie/0wjbp

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 08:52

No koledzy trochę mi tu zasmiecieliscie,no coz moja wina nie odzywalam się długo.
Nomad bardzo ci dziekuje,za informacie z moich sms.
Przypilolo nas bardzo i zapytałam w barze szef dal kod.Nie probowalismy bo nie ma radia,myslimy to internetu tez,a tu mila niespodzianka.LENDAS,to sa namiary od francuza,plaza duza/blekitna flaga/ale pisek popielaty i kamienie.Musza być buty.Czy mamy wyjechać na lotnisko po Chrisa?Ide do kampera zrobić przelewy,,zmniejszyć zdjęcia i odezwe się .

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 08:56

Odpowiadam Koko temperatura wczoraj w kamperze o 22 wieczorem 30 stopni.Chyba na południu cieplej,lub poprawila się pogoda.
Mikesz - 2013-10-13, 10:27

Poprawiła się w całej Europie.Na południu Polski temperatura nawet 21 stopni, ma się trochę ochłodzić http://www.yr.no/place/Greece/Attica/Athens/
chris_voyager - 2013-10-13, 10:30

No koledzy trochę mi tu zasmiecieliscie,no coz moja wina nie odzywalam się długo... Czy mamy wyjechać na lotnisko po Chrisa?...

Damy sobie radę z transportem, ale moze sie uda spotkać na świecie kasztana? Kiedy planujecie tam być? Za zaśmiecanie przepraszam - moze usunąć moje posty?
Czuliscie trzęsienie wczoraj - nie było niebezpiecznie?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 11:23

chris_voyager napisał/a:
No koledzy trochę mi tu zasmiecieliscie,no coz moja wina nie odzywalam się długo... Czy mamy wyjechać na lotnisko po Chrisa?...

Damy sobie radę z transportem, ale moze sie uda spotkać na świecie kasztana? Kiedy planujecie tam być? Za zaśmiecanie przepraszam - moze usunąć moje posty?
Czuliscie trzęsienie wczoraj - nie było niebezpiecznie?

1.festiwal kasztana jest dopiero 23.X.jechalismy tamtędy 2 razy,to nie jest miejsce dla kampera,no i nie widzieliśmy stosownego miejsca na fieste.To co mowil mi w barze to nie zrozumiałam.Teraz odjechaliśmy już za daleko .Nasze Lendas jest 30km poniżej wykopalisk w Gortynie.Mielismy dalej jechać do Irapetry,/sa tam znajomi Niemcy/,ale wrócimy do Matali i Preveli.Teraz chcieliśmy postac pare dni bez przemieszczania się.tel 508589217 mamy pod reka zadzwon,przyjedziemy.Najdrozszym wydatkiem jest paliwo,ale jeździmy wszędzie gdzie nam pasuje.2.Nic nie czuliśmy,ale dobrze ze jesteśmy daleko od Chani!3.Nic nie usuwaj ale troszkę zrobiłam Wam przytyk.Zrobilam przelewy,biore się za zdjęcia.pozdrawiam wszystkich naszych sympatykow,Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 11:27

[quote="Mikesz"]Poprawiła się w całej Europie.Na południu Polski temperatura nawet 21 stopni, ma się trochę ochłodzić http://www.yr.no/place/Gr...s/[/quoteBardzo Ci dziekuje za podanie tej pogody,Barbara,ps,zawsze mielismy lolalna TV a teraz polska.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 11:56

Skonczylismy na Falasarnie zachodnie wybrzeże KretyRano 3.X leje bardzo,przeczekujemy,robie pare zdjęć i o 12 w droge.Kierunek Elafonissos/nie mylic z tym na Peloponezie/.Droga asfaltowa,pelna serpentyn,miejscami waska,bez barierek.Jest to droga zrolta.Po drodze trafiamy na kawke do Sfiniari.Falasarna zaliczana jest do najladniejszych plaz na Krecie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 12:00

Wszystkie doliny wokół morza uslane sa foliami,jedne z roślinami,inne bez,a jeszcze inne opuszczone
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 12:22

Pokazuje serpentyny,potem miasteczko w gorach ELOS gdzie sa kasztany jadalne/w okolicach tez/,tego samego dnia jesteśmy wreszcie w ELAFONISSOS,od Elos droga szersza,8km przed plaza nowy pas drogi,a koncowka może km.szuter.Wszystkie/to co widzieliśmy/,perełki na koncowce sa drogami szutrowymi.festiwal dopiero 23 ,x to już jesteśmy daleko.
chris_voyager - 2013-10-13, 13:03

Na pytanie:
to o to mi chodzi jak się nazywa? rosna na wszystkich plazach
sądzę, że odpowiedź brzmi że to tamaryszek ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryszek

Zmartwiliście nas datą festiwalu - cóż to za zmiana wieloletnich zwyczajów - zawsze był w weekendy :(

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 18:30

chris_voyager napisał/a:
Na pytanie:
to o to mi chodzi jak się nazywa? rosna na wszystkich plazach
sądzę, że odpowiedź brzmi że to tamaryszek ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryszek

Zmartwiliście nas datą festiwalu - cóż to za zmiana wieloletnich zwyczajów - zawsze był w weekendy :(

ja tez tak wyczytałam,ale kelner wyraźnie napisał mi na kartce.Jak dalam temat Kreta to mało kto napisał ze był,a tu proszę ile osob było na Krecie?Czy na serio przylecicie,mozesz napisac kiedy?

chris_voyager - 2013-10-13, 18:41

Odpowiedź na PW ;)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 18:48

To już Elafonissos.Miejsca jest dużo dla wszystkich.W dwóch miejscach prysznic i toaleta platna 0,50€;.Kampery staja po lewej stronie w pobliżu kilku zacumowanych lodek.My tu wybraliśmy miejsce.Parasoli dużo,komplet 7€.Oregano pachnie,wszedzie.Do zbierania podstawialismy plaskie wiaderko,bo inaczej suchy kwiat ucieka z dloni.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 18:55

5.X chłodno,idziemy na wycieczke,Zbych wie gdzie bo zawsze ma wywiad chodząc z psem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 19:04

Wycieczka była fajna,takie piękne widoki,szlak dobrze oznakowany,tyczki,,na kamieniach,no i układane kamienie przez piechurow,ktorych nawet było sporo.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 19:12

Nastepny dzień słoneczny,idziemy na wyspe z aparatem.Tu robimy sporo zdjęć,bo wydaje mi się ze na Balos zrobiłam ich za mało.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-13, 19:28

Nasz sąsiad wyjedzie,ale podpytuje go,gdzie fajnie.On mowi do nas po angielsku,a my roznie ale swietnie się rozumiemy,czestujemy się,dusza kamperowca i gadula.On jedzie rano w poniedziałek my we wtorek ale go nie dogoniliśmy.Wyjazd 8.X i po 4 km monastyr Hrisoskalissas,ale trudne.W przewodnikach wygladal ladniej.
Kuba L. - 2013-10-13, 21:42

Wspaniały przekaz prosto z Krety :bigok
Super zdjęcia, najważniejsza dla mnie informacja to ta, że jest bezpośredni dojazd na Elafonissos kamperem, rozumiem, że z nocowaniem nie ma problemu?

Powodzenia w dalszej eksploracji wyspy... :spoko

Santa - 2013-10-13, 22:42

...pozdrawiam wszystkich naszych sympatyków, Barbara

Takim to dobrze... :wyszczerzony:

Pozdrowienia od zapracowanych i zabieganych, którzy w wolnych chwilach relaksują się, czytając Waszą relację, oglądając fotki, wyobrażając sobie to słoneczko, to ciepełko i kamperka stojącego na samiutkiej plaży :szeroki_usmiech

papamila - 2013-10-14, 08:38

Kuba L. napisał/a:
najważniejsza dla mnie informacja to ta, że jest bezpośredni dojazd na Elafonissos kamperem

Elafonisos to wyspa, dojazd tylko promem, ok 20-25€/1 strone

Basiu, Zbyszku, miłych wojaży :spoko

Roza - 2013-10-14, 08:46

papamila napisał/a:
Kuba L. napisał/a:
najważniejsza dla mnie informacja to ta, że jest bezpośredni dojazd na Elafonissos kamperem

Elafonisos to wyspa, dojazd tylko promem, ok 20-25€/1 strone

Elafonissos to faktycznie wyspa, a plaza o ktorej pisze Basia to Elafonissi na Krecie.

papamila - 2013-10-14, 10:44

Roza napisał/a:
to Elafonissi na Krecie.

ups, :oops: przepraszam, chyba szybciej pisalem niż myslałem
:kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:

Camper Diem - 2013-10-14, 11:15

Basia, w bieżącym roku przypada 100-lecie przyłączenia Krety do Grecji, czy napotkaliście na jakieś imprezy z tym związane? Podobno jest ich dużo, np. w zeszły weekend zakończyły się duże regaty z metą w Chanii :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-14, 11:37

Nasz francuz nic nam nie mowil,polacy spotkani tez nic,do miast najlepiej wjezdza się rano,maly ruch,wtedy nic się nie dzieje.czekamy na swieto Ochi 25.X.Na razie poki pogada jesteśmy blisko plaz,po drodze zwiedzamy co wyczytam z mapy.pewne rzeczy mam zaznaczone na mapie.lendas polubiliśmy,zastanawialismy za co francuz dal mu 3 gwiazdki,na naszej mapie,robimy sobie krótkie objazdy skuterem.Kiedys były 2 niemieckie kampery wyslalismy ich do portu,tam obok malenka plaza z prowizorka prysznica z goraca woda od slonca.Szef tutejszego osrodka,fajny.Mysle ze za wifi dobrze się zrewanzowalam.Wszedzie dotad nikt marnego słowa nie powiedział,a minal miesiąc od wyjazdu z Polski,24,X miesiąc na Krecie.Roza,niektore drogi sa niesamowite,stale dostaje zawalu serca,ale nie na serio.Duzo małych dojazdowek jest szutrowych,ale skuterkiem dr,dr.Co jeszcze zlego:WIATR.dzis w nocy tak szarpalo,porwalo nam wiaderko,no i przy upale 29st,w kamperze musieliśmy pozamykać okna.Tu jest naprawdę bezpiecznie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-14, 11:47

Pozdrawiam ;Sante,Nomada ,Krzysia i Mariole,Komplecika,Mariusza/przygotuj ekran na Jasna gore/,wszystkich których" nickow" nie umie napisac z pamięci.Bardzo jest to potrzebne jak dwoje "staruchow"podrozuje samotnie po nieznanej dużej wyspie.Nie wiem czy Peloponez będzie nam się jeszcze tak podobal jak do tej pory.Tu dużo więcej dbaja o turystow,no i widoki niesamowite,to się nie da opowiedzieć ani sfotografować,nawet super aparatem.Sklepow Ligla sporo,nie ma na pld.ale robimy zakupy na zapas.Koszt wyjazdu na Krete jest tylko większy o kwote promu,ja mysle ze nawet z jakas wyspa zmieścimy się w 5oo€.Wieczorem wkleje jeszcze pore foto,no i przerwa.Z.mowi ze internet zabiera więcej pradu jak TV.Barbara Muzyk
Kuba L. - 2013-10-14, 12:48

Oczywiście, że chodziło mi o tę plażę na Krecie... :spoko
Nomad - 2013-10-14, 17:40

Pozdrowienia dla B :kwiatki:
i Z :pifko
Chciałoby się wędrować tam z Wami a tak pozostaje tylko czytać i oglądać.
A jest co i na te coraz bardziej szare dni naszej jesieni nastawiam się na dużą dawkę zieleni i błękitu z Waszych zdjęć.....a zdjęcia bardzo ładnie Wam wychodzą. :spoko

3mam kciuki i niech się kółka kręcą :tunning

Santa - 2013-10-14, 19:19

Basiu - powiedz mieszkańcom Krety, żeby już zaczynali uczyć się polskiego, bo Twoja relacja z pewnością niejednego skusi do obrania takiego kierunku podróży :szeroki_usmiech

...Nie wiem czy Peloponez będzie nam się jeszcze tak podobał jak do tej pory...

Po takich słowach, to ja nie mam wątpliwości - CHCĘ NA KRETĘ :wyszczerzony:

Piwko dla Was dla ochłody - bo 29 stopni - przy zamkniętych oknach, to chyba ciut za ciepło :szeroki_usmiech

Agostini - 2013-10-14, 20:38

Santa napisał/a:
...Twoja relacja z pewnością niejednego skusi do obrania takiego kierunku podróży :szeroki_usmiech

Mnie już kusi. ;)

Ja też jestem tu, jestem. Czytam, oglądam… ,wracam, i znowu oglądam… , i z podziwu dla pięknej przyrody i jeszcze bardziej dla Muzyków, niczym pionierów, wyjść nie mogę.
To ja też, kiedyś muszę na tą Kretę.
My się tu do ciężkich, jesiennych depresji przygotowujemy się… ,a Oni? A Oni taplają się w błękitach przy 29*C. W środku października. Tylko pozazdrościć.

Pozdrawiamy, :spoko zwiedzajcie sobie i odpoczywajcie. :bukiet:

Komplecik - 2013-10-14, 20:55

Basiu, czytamy śledzimy i z and-em123 rozprawiamy każdy przejechany Wasz kilometr na Krecie :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 07:46

Komplecik napisał/a:
Basiu, czytamy śledzimy i z and-em123 rozprawiamy każdy przejechany Wasz kilometr na Krecie :spoko
'ale kręcisz,ze czytacie z and ,jak oni sa w Bieszczadach. mysle ze do Czestochowy zdazymy wrocic.Oby tylko wiatry były pomyślniejsze,wczoraj już nie dalo się ogladac TV,to zazylam sobie proszeczek na spanie,ale o 24 przestalo wiac.Zaraz jedziemy tymi agrafkami może przezyje?kierunek slynna Matala.potem Preveli.Zobaczymy czy będzie gdzie stanac.Odezwe się za kilka dni.Agostini,dla twojej fodki tu jest raj.Niemcy z którymi rozmawialiśmy na Peloponezie,powiedzieli,stajesz gdzie chcesz i to prawda.B
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 08:08

No wracamy do 8 października.zatankowalismy wode na parkingu pod monastyrem no do Paleochory.Nasz GPS prowdzi zawsze srodkiem miasta,wszyscy się dziwowali co to za maszyna psuje im siedzienie przy kawce.Wjechalismy do malej przystani,zaraz nam mowia w lewo.dalej prywatne male plazki,dalej duzy port no i ukazala się wielka plaza,ktora mnie nie zachwycila.Zdjecia i jedziemy dalej,Kierunek znow do Chani.Po drodze podpowiedziane muzeum oliwy,i plaze kolo Chani,gdzie jak powiedział francuz jedzie robic pranie,my tez,lacznie z myciem auta.
cirrustravel - 2013-10-15, 08:10

Pozdrawiam ;Sante,Nomada ,Krzysia i Mariole,Komplecika,Mariusza/przygotuj ekran na Jasna gore/,wszystkich których" nickow" nie umie napisac z pamięci.Bardzo jest to potrzebne jak dwoje "staruchow"podrozuje samotnie po nieznanej dużej wyspie.Nie wiem czy Peloponez będzie nam się jeszcze tak podobal jak do tej pory.Tu dużo więcej dbaja o turystow,no i widoki niesamowite,to się nie da opowiedzieć ani sfotografować,nawet super aparatem.Sklepow Ligla sporo,nie ma na pld.ale robimy zakupy na zapas.Koszt wyjazdu na Krete jest tylko większy o kwote promu,ja mysle ze nawet z jakas wyspa zmieścimy się w 5oo€.Wieczorem wkleje jeszcze pore foto,no i przerwa.Z.mowi ze internet zabiera więcej pradu jak TV.Barbara Muzyk

Dzięki za pozrowionka, cały czas wirtualnie jadę z Wami i zazdroszczę, że nie mogę realnie... Powodzonka :) Super relacja :) Co do ekranu, to oczywiście pomyślę. Jest to do zrobienia. Może załatwię jakąś salę audiowizualną w klasztorze ;)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 08:20

terza muzeum oliwy w VOLUVES niedaleko gl.drogi z Kissamos do Chani.
Rawic - 2013-10-15, 08:30

To Oregano pachnie,wszedzie.Do zbierania podstawialismy plaskie wiaderko,bo inaczej suchy kwiat ucieka z dloni.

Nazbierajcie jak najwięcej, bo takie dziko rosnące na skałach są najbardziej wartościowe.
To zioło już od starożytności to panaceum na wszystko, zielny antybiotyk.
Podobno raniona przez myśliwego koza, czołgała się pod krzak oregano, żuła je i okładała nim ranę i po kilku dniach wstawała zdrowa.
Dostałem słoik takiego ze skały oregano od Kateriny z Drepano, uwiebiam je i dużo stosuję jako przyprawę do wielu potraw a szczególnie pasuje do słodkich pomidorów z południa.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 08:36

Mamy 3 słoiki,bede rozdawac,w domu mam jeszcze z pelopoonezu.
Koncze bo ucieka mi zasieg,jeszce 3 zdjęcia z kamisiany,plaza gdzie były porządki.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 08:42

W kurortach kolo Chani sa dwa Lidle ,potem w Chani,no i przed Rethimno.Rethimno duzy targ w centrum miasta w każdy czwartek.Zakupy i gl.droga na południe,gdzie jesteśmy.Z.konczy pakowanie i jedziemy na plaze nudystów,jest ladniejsze zejście do wody,Duza plaza popielaty piach,ale takie cielska ze az...?Pa,pa do usłyszenia za kilka dni.musimy znow wkleic nowa partie zdjęć.Barbara i Zbigniew Muzyk :spoko :spoko :spoko
Rawic - 2013-10-15, 09:56

jedziemy na plaze nudystów,jest ladniej,ale takie cielska ze az...?Pa

Dajcie parę fotek. please !!!

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 18:33

Plaza w Matali drugi niewypal/jeden Agia Galini/.Z plazy nudystów wyjechaliśmy kolo 12,potem trafil się Lidl i wykopaliska w Gortynie.Do Matali kolo 16.parking platny pelny.zawracamy do Kommos, piekna plaza zjazd dla osobowek,drugi zjazd pelne pobocze samochodow,wracamy z powrotem do Matali,juz luzniej,stajemy na boku na parkingu wzdluz długiego stanowiska.Z. idzie się kapac,ja robie obiad/dobrze ze mieso mamy z wczoraj/,potem ja ide na plaze.duzo osob czeka na zachod slonca.Skaly z jaskiniami sa ogrodzone.Obok jest campimg/zrobiłam foto/.spimy tu,rano idziemy się kapac i odjazd /przed tłumem na plazy/,kierunek Prevela.Zpbaczymy jak z postojem przy palmach.Wycztalam ze jest parking i 10 minut piechota :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-15, 18:39

rawicki@op.pl napisał/a:
jedziemy na plaze nudystów,jest ladniej,ale takie cielska ze az...?Pa

Dajcie parę fotek. please !!!

rano nie było jeszcze ludzi,my tez weszliśmy do wody na golasa.A wczoraj robiłam zdjęcia z daleka,potem idąc brzegiem morza nie dalo się a tu panie z wiszącymi,,,,a chlopy? :box

Rawic - 2013-10-16, 07:33

weszliśmy do wody na golasa robiłam zdjęcia

Dobry wstęp, proszę o rozwinięcie :bylo

chris_voyager - 2013-10-19, 21:21
Temat postu: Pozdrowionka z Krety
Jedziemy, jedziemy... patrzymy a tu kamper z PL ;)

U Myzyków wszystko OK co stwierdziwszy na własne oczy i pozostałe zmysły zaświadczamy. Zasiedlili na południu plażę w Triapetra i bardzo im tam dobrze.
Pozdrawiają ślędzących opowieść o Kreteńskiej podróży.

Tutaj cały czas lato, co widać na załączonych obrazkach (plaże w Triapetra).

silny - 2013-10-20, 08:57

w wlkp u nas dzisiaj byl przymrozek -2 :lol:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 15:18

chris_voyager napisał/a:
Tutaj cały czas lato, co widać na załączonych obrazkach (plaże w Triapetra).

dziekuje,ale przyjechala polka zona greka z baru,i dala kod do internetu,przedwczoraj im naprawili.Na razie,sprawy obiadowe,potem cos wkleje.Krzysiu co z namiarami na plazki w okolicach Plakias.pozdrowienia dla wszystkich forumowichow,Barbara Muzyk

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 17:51

9 październik.Po zakupach w Chani,jedziemy plazami w kurortach np.Platanias,Kalamiaki,czyli jedziemy tzw,old-stara droga,kierujemy się na Soude,dalej wyczytany kurort ALMIRIDA.Plaza ladna sa trzy osobne zatoczki.Troche dużo ludzi,ale nikt na nas nie zwraca uwagi,staajemy zaraz przy krawężniku na samej plazy,moze tu jeszcze wrócimy,bo mnie pasuje woda bez fal.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 17:56

Jeszcze foto Almiryda
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 18:08

DZISIAJ 20 .X wiem już czemu raz sa oliwki a raz nie ma.Po prostu mało jest ich w tym roku.O tej porze winny być już porozkładane pod nimi siatki,a jak jedziemy to sa a czsami puste drzewa.Rethimno,parking kolo policji,jest dobre miejsce,pozno wieczor parking pelny i rano tez.Idziemy na plac,ale dopiero rozkladaja towar nie ma cen,to idziemy na stare miasto,pusciutkie ulice,dochodzimy do starej latarni.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 18:13

Dalej Rethimno
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 18:40

Plac Rethimno,wyjazd po placu kier,Matala przez ladne miasteczko SPILA.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-20, 18:43

JUTRO jedziemy z Triopetery w kierunku PREVELI.byl TU POZAR TAK JAK PISAL CAMOERdIEM,ZOBACZYMY JAK JEST.RANO COS JESZCZE NAPISZE,POZDRAWIAM :spoko :spoko :spokoblokuje mi się caps lock,a jak pisze to patrze na klawiaturę,a potem uf?
Komplecik - 2013-10-20, 22:15

:spoko czytamy Basiu :spoko
silny - 2013-10-20, 22:38

a jakie temperatury dzien /noc/woda , bo ciekaw jestem :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 08:39

Temperatura się obnizyla,rano w kamperku kilkanasie stopni,ale już słonko wychodzi zza gor,robi się cieplo.Piszac wczoraj do was wieczorem musiałam ubrać sweter,ci w barze tez mieli bluzy dresowe.zobaczymy jak dalej.Po napisaniu jedziemy do PreVeli i Plakias.Musimy w Spila kupic chleb ,no i motor zatankować,bo wreszcie mnie Zbyszek przymusil,robimy male objazdówki tam gdzie nie można kamperem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 08:48

10 październik,po drodze mamy Agia Galini.Kurort,wysoko na zboczu,ledwo wjechaliśmy do portu,no ladnie, duza plaza z drugiej strony,nie podobal nam się wjazd do niej.Robimy fotki,pijemy kawke i do Lendas,chcemy gdzies pobyc kilka dni.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 08:56

GPS poprowadzil nas po swojemu,znowu cofanie,no jedziemy już dobra nowa droga jest do Lendas 20pare km.Zaczyna się przelecz i znow agrafki i pelny skret na kierownicy.Dlugo się jedzie ,widoki niesamowite.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 09:08

Z.jedzie na zwiady,potem jedziemy razem,w porcie fajne widoki,do portu nowy asfalt,troche szutru,mamy piekna plazke,z zostawionym kranem,woda gorąca,bo prowizorka po wierzchu.S pacerujemy również cala plaza przedziekona na trzy kamieniami.W barze fajny Grek i kelnerka z Rumuni,mowi mi ale zly mój angielski.Dostajemy kod do internetu.jest fajnie na plazy kilka osob,maja pokoje do wynajęcia.Mozna robic co się chce,pranie mycie kampera itp.troche wialo w jeden dzien.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 09:17

A tu wycieczka w druga strone,wykopalisk wszędzie pelno,kto lubi można sobie poogladac,jedne sa ogrodzone,inne nie .No i okazuje się ze trafiamy za cyplem duza plaze ktora upodobali sobie naturyści.Pelno namiotow,od slonca,lub do spania nie wiemy.Ale nie ma miejsca do postoju dla kamperow.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 09:25

15 .X jedziemy dalej,powrotna droga już nie taka zawalowa,chyba przyzwyczajam się do tych serpentyn.Mamy wykopaliska w Gortynie,Lidla i slynna Matale.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 09:38

teraz Matala,przy plazy duzy platny parking,duzo aut,wyglada to nie ciekawie,bo samochody sa przy samej plazy.duzy ruch,,czekam na zachod slonca.Parkujemy już trochę z boku,przesypiamy,rano po pływaniu i prysznicu jedziemy.Jak na traka plaze to prysznice zepsute,nie podoba mi się,urok tylko w tych skalach z dziurami,ale już nie wolno tam chodzic ,ogrodzone.Przy plazy kemping Matala.ceny na foto.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-21, 09:41

Miasteczko Matala typowe pod turystow.To tyle zegnam się z wami,nie wiem kiedy się uslydzymy :spoko :spoko
gadziu - 2013-10-21, 10:39

majsterek napisał/a:
a jakie temperatury dzien /noc/woda , bo ciekaw jestem :spoko

Na Peloponezie wieczory i poranki też już chłodniejsze od 3-4 dni, ale jak tylko wychodzi słońce to robi się cieplutko, a w słońcu bardzo. Ale już nie ponad 30 jak tydzień temu jeszcze. Teraz rozpędza się gdzieś do 25 w ciągu dnia. Ogólnie bardzo przyjemna pogoda. Dziś wcześnie rano w Gytheo ok 15st - to najzimniej jak zanotowaliśmy narazie.
Morze też cały czas ciepłe.

Sorry za zaśmiecanie wątku, ale mamy problem z butlą gazową. Niestety już druga się szybko kończy - niestety z dwójką małych dzieci i sporą ilością gotowania gazu schodzi duuużo więcej niż myślałem. Czy istnieje jakaś realna szansa na zdobycie gazu w Grecji? Ich butle niestety mają mniejszą średnicę gwintu. Czy są do zdobycia jakieś przejściówki? Jak tak to gdzie tego szukać, bo niestety nkt nic nie wie. Czy gdzieś się da nabić "nasze butle"?
Najbardziej boimy się powrotu bez ogrzewania, więc jakby się nie udało tutaj, to jak wygląda sprawa z butlami po drodze? Macedonia, Serbia, Węgry? Gdzie mają nasz typ?

koko - 2013-10-21, 21:15

Na Węgrzech na pewno nie pasują
and123 - 2013-10-22, 00:36

Komplecik napisał/a:

TAK

Rawic - 2013-10-22, 08:19

gadziu napisał/a:
[

Sorry za zaśmiecanie wątku, ale mamy problem z butlą gazową. Niestety już druga się szybko kończy - niestety z dwójką małych dzieci i sporą ilością gotowania gazu schodzi duuużo więcej niż myślałem. Czy istnieje jakaś realna szansa na zdobycie gazu w Grecji? Ich butle niestety mają mniejszą średnicę gwintu. Czy są do zdobycia jakieś przejściówki? Jak tak to gdzie tego szukać, bo niestety nkt nic nie wie. Czy gdzieś się da nabić "nasze butle"?
Najbardziej boimy się powrotu bez ogrzewania, więc jakby się nie udało tutaj, to jak wygląda sprawa z butlami po drodze? Macedonia, Serbia, Węgry? Gdzie mają nasz typ?

Ja w Twojej sytuacji, spróbowałbym sposobem na "MacGyvera" przelać gaz z greckiej butli do swojej.Otóż kup 1 m miękkiego węża gumowego o średnicy wew. podobnej do średnicy gwintu na naszej butli i dwie pasowne opaski do niego oraz rolkę teflonu jak nie ma to taśma izolacyjna.Taśmę nawinąć na gwinty butli gazowych, na mniejszą średnicę butli greckiej nawinąć więcej taśmy żeby wyrównać średnicę do węża, naciągnąć wąż, ścisnąć opaskami.Udaj się z butlami w ustronne, przewiewne miejsce najlepiej na pustą plażę o poranku, gdy jest najchłodniej, trzymając pełną butlę zaworem na dół nad pustą butlą odkręć zawory i powoli przelewaj gaz. Ponieważ to trochę trwa, dobrze jest zrobić jakąś podstawkę pod pełną odwróconą butlę, może krzesełko turystyczne wystarczy.Powodzenia

Komplecik - 2013-10-22, 09:10

and123 napisał/a:
Komplecik napisał/a:

TAK

:szeroki_usmiech tu masz naoczny dowód :)

Nomad - 2013-10-22, 18:16

rawicki@op.pl napisał/a:
Ja w Twojej sytuacji, spróbowałbym sposobem na "MacGyvera" przelać gaz z greckiej butli do swojej...........Udaj się z butlami w ustronne, przewiewne miejsce najlepiej na pustą plażę o poranku, gdy jest najchłodniej, trzymając pełną butlę zaworem na dół nad pustą butlą odkręć zawory i powoli przelewaj gaz. Ponieważ to trochę trwa, dobrze jest zrobić jakąś podstawkę pod pełną odwróconą butlę, może krzesełko turystyczne wystarczy.Powodzenia

Tylko nie plaża...zostaw ją dla turystów :rip

Rawic - 2013-10-22, 19:12

Nomad napisał/a:
Tylko nie plaża...zostaw ją dla turystów

Ja staram się ludziom pomóc, a Ty sobie żartujesz. Przecież napisałem na pustą plażę o poranku, bo gdzie ma to zrobić, na środku parkingu, czy kempingu.

WINNICZKI - 2013-10-22, 20:09

rawicki@op.pl napisał/a:
. Ponieważ to trochę trwa, dobrze jest zrobić jakąś podstawkę pod pełną odwróconą butlę, może krzesełko turystyczne wystarczy.
Jak masz odpowietrznik w swojej butli(taka mała śrubka przy zaworze głównym to ją poluzuj na czas przelewania) Szybciej przelejesz.Powodzenia :spoko
silny - 2013-10-22, 20:12

WINNICZKI napisał/a:
to ją poluzuj na czas przelewania

:shock: :?:

chris_voyager - 2013-10-23, 00:54

gadziu napisał/a:

... Czy istnieje jakaś realna szansa na zdobycie gazu w Grecji? Ich butle niestety mają mniejszą średnicę gwintu. Czy są do zdobycia jakieś przejściówki? Jak tak to gdzie tego szukać, bo niestety nkt nic nie wie. Czy gdzieś się da nabić "nasze butle"?...

Wydawało się nam że mamy podobny problem w tym roku (jak się okazało była to pomyłka) i na dwóch stacjach gdzie mieli LPG zapytałem o możliwość napełnienia butli. Na obu odmówili, ale na drugiej sympatyczny pracownik udzielił informacji, że choć chce to nie może, bo na stacji jest monitoring, a to jest niedozwolone. Jednocześnie zasugerował poszukanie mniejszej stacji bardziej na uboczu. Ponieważ okazało się jednak mamy dużo gazu a tylko zawór się przyciął nie szukaliśmy dalej miejsca do napełnienia i nie mamy pewności czy by się to udało. Ale może podczas podróży warto się pytać Gregów - pewnie coś doradzą.

chris_voyager - 2013-10-23, 00:57

A wracając do podróży autorów wątku, wieści są następujące:

A my sami na parkingu nad palmowa plaza. Zatoczka Skinaria cudenko, ale parkowanie na placu tawerny i Z.nie chcial zostac. Jutro zwiedzamy i zaraz do Damnoni, Plaki.
Koło Plakias cudenka, wczoraj Kinari, dzis Preveli, /widac pozar/ Damnoni, a spacerem przez nudystow do Ammoudi. Po zakupach w Rethimno, wioski, no moze powrot tu.

Rawic - 2013-10-23, 08:04

chris_voyager napisał/a:
spacerem przez nudystow do Ammoudi.

Znaczy teraz tam sami nudyści, jak to dobrze że nasze dzieci w szkołach.Pozdro

WINNICZKI - 2013-10-23, 21:49

rawicki@op.pl napisał/a:
jak to dobrze że nasze dzieci w szkołach.
Ich też,w wakacje wszyscy byli razem :haha: Bo w przeciwieństwie do Nas oni rodzą się na golasa,a nie w majtkach :mrgreen:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 10:39

No jesteśmy,Bali niedaleko od Iraklio.Stalismy na pierwszej plazy od gl.drogi,super kolo prysznica,kolo zamkniętej tawerny.Duzo rosjan, napisy w ich jezyku.W niedziele pojechaliśmy do monastyru,ich msza trwa i trwa,wszystko spiewane przez mnichow.Potem jaskinia .Wracajac mowie jedzmy w Bali na sam koniec jest czwarta plaza.Cudenko,jeden hotel,zatoczka ok.60 m szroka gleboka na ok.130mwoda lustro.kilkanascie osob.Widok mamy z góry z parkingu który jedyny w Bali nadaje się dla kampera.No i zaptytalam kod,wreszcie do was napisze.Caluje teraz slonce i plaza.wieczorem nie ma nikogo,przyjde do knajpy i będę pisać.Wieczorem już szybko robi się ciemno.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 12:20

rawicki@op.pl napisał/a:

Sorry za zaśmiecanie wątku, ale mamy problem z butlą gazową. Niestety już druga się szybko kończy - niestety z dwójką małych dzieci i sporą ilością gotowania gazu
.Pewno sprawa nieaktualna,napewno butle nabijają w Nafplio,na Peloponezie.Na przyszlosc/my mielismy butle angielskie/,zrobiliśmy zbiornik pod kamperem i tankujemy na stacjach.Ale po miesiącu dopiero gaz był w Rethimno,Barbara
darboch - 2013-10-28, 12:32

Z niecierpliwością czekam na nowe zdjęcia :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 15:02

darboch napisał/a:
Z niecierpliwością czekam na nowe zdjęcia :spoko
No to masz,jestem w tawernie sama,podlaczona do pradu,szef i chłopaki wyjechali,popakowali wszystko.czynny tylko hotel,szef kazal na wjechać na swój parking ale to niebezpieczne,mowi wyjezdzajac,ze mam 5 dni,potem wylacza wszystko.z tym jezykiem,troche rozumiem ale mowie 3 jezykami na raz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 15:14

Skonczylismy na Matali,potem było spotkanie w Tropeteri z Ania i Krzysiem,ale tu mamy raj.Widok z góry na plaze,obok w willi woda,internet,woda plaska w morzu,duzo dzieci plywa z rodzicami,woda nie turkus,troche zielona,ale zatoczka urocza.Mam 5 dni może uda mi się wkleic te zdjęcia,bo zawsze po przyjezdzie robil to ziec,a teraz mordują się muzyki.Final,puste nowe okna,jakies kopie, ale jest.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 15:26

Przyjechalismy tu 16 tego października stanelismy na drodze przy plazy.17 caly dzień wieje fale maja metr potem 2 metry,ci co przyjechali na plaze robia sesje zdjęciowe.W poprzednim poscie fale z rana tu poniżej będą z popołudnia,Zbych bierze udział w zabawie z falami.Odnosnie parkowania na plazach i innych obiektach,nie zaslaniac kamperami widokow jakie sa na morze z tawern,nalezy stanac obok tawerny.2 razy nas przestawiono.
tomek i zanetka - 2013-10-28, 15:32

witam kiedy na lad pozdrowienia z drepano :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 15:40

Caly czas sa to zdjęcia z Triopeterii.oraz okolic na spacerze lub objeździe skuterem.Wreszcie się nie boje jechać,siedze już nie tak sztywno jak na początku.siedze sama na pustym tarasie tawerny,przychodza turyści,ja kalecze ze to finisz tawerna zamknieta,a ja turysta.Z.gotuje obiad,wie co dla mnie znaczy forum? jeszcze 10 zdjęć i przerwa.
Plaze dla naturystów sa często,zwyczjowo na dużej plazy na jej koncu,beda tu takie zdjęcia.Jak się kapia nago to my tez,nie możemy robic dziadostwa.Widzielismy cale rodziny z dziecmi na golasa,a czasami rodzice rozebrani,dzieci w kostiumach.Trzeba się dostosować do sytuacji.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 17:01

Odnosnie naszego tu pobytu,wszystko ok,ale wieczory długie,jest za 15 min 18 i robi się ciemno,jak był inny czas to najpierw slonce zachodzilo 19,30,potem 18,40,a teraz 0 17.Co robic wieczorami?nasze emerytury w przeliczeniu na euro nie pozwalają na tawerny,a dotego już pomalu zamylaja,otworza na początku kwietnia.Tak mówili już w 2 tawernach.Poniewaz teraz jesteśmy na końcu polwyspu lub cypla,turysci tu spacerują po skalach,a ostatni cypelek jest szczególnie widokowy.Jak tu pięknie,nawet polubiłam te ich serpentyny i wąskie drogi do monastyrow,wiosek itp.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 17:15

Objachana mamy polowe Kretu,mysle ze druga polowa za miesiąc i powrot,oczywiscie balkanami,mamy nawey pieniądze macedońskie,serbskie,bosniackie.Z.przyniosl mi herbate,widac w moim barze ze koniec sezonu,w jednym pokoju sa Niemcy,gospodarzy brak,no i lampy od wczoraj wygaszone.Przyswieca mi ekran.Ponizej wycieczka motorem do Pavlos.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 17:33

tutaj samo Agia Pavlos.Jak pokazuja zdjęcia miejsce nie dla kamperow.
chris_voyager - 2013-10-28, 17:34

Witajcie Basiu i Zbyszku.

Wschód, gdzie teraz jesteście znacznie mniej cywilizowany prawda?
Jeśli by Was jeszcze ścieżki zawiodły na południe to dla nas na październikowe nie najcieplejsze dni kilka lat temu, dobrym rozwiązaniem było plażowanie na południu w okolicach na wschód za Makry Gialos - przykładowo: 35° 1'46.77"N 25°59'55.53"E
Myślę że uda się tam wjechać kamperem. Tam zawsze świeciło słońce - nawet jak na całej Krecie padało, a woda była cieplejsza niż gdziekolwiek. Dodatkowo wzdłuż wybrzeża szła piękna szutrowa, ale dobrze utrzymana droga z niesamowitymi widokami (na przejażdżkę skuterem)

Gratulacje z Zbigniewa za zdobycie Balos - mimo że kawałek najbardziej stromego podjazdu zabetonowany, to jednak uważam, że wjazd tam kamperem mimo że nie jest niebezpieczny wymaga sporych umiejętności i bardzo delikatnej nogi :)

Dziękujemy za spotkanie i podrawiamy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 17:36

No może jutro się usłyszymy.Serdecznie pozdrawiamy wszystkich,dziekujac za odladanie i wpisy.Krete można pokochać.Rozmawiamy z Polakami którzy sa tu kilkakrotnie,szkoda ze tak daleko od stałego ladu,Muzykowie :spoko :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 17:40

chris_voyager napisał/a:
za Makry Gialos - przykładowo: 35° 1'46.77"N 25°59'55.53"E

dzięki zaraz patrze na mape a wy musicie być w Bali na EVITA bay,

koko - 2013-10-28, 19:11

Zazdroszczę
Pozdrowienia

Komplecik - 2013-10-28, 19:16

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 19:51

koko napisał/a:
Zazdroszczę
Pozdrowienia

Nie ma czego goniliśmy was przez cala Serbie,ale nie udało się was spotkać,moze byśmy Was namówili.Po przejechaniu polowy Krety,pomimo milosci do Peloponezu,widze ogromna roznice.Tu dbaja bardziej o turyste.Wody nie było tylko na dwóch plazach nudystów.Knajpeczki prawie na każdej plazy,toalety,kosze na smieci.No i krajobrazy,niesamowite,ale tez dużo turystow z całego swiata.A wypozyczalnia samochodow prawie w każdym ciekawszym miejscu.Plaz ,plazyczek nieskonczona ilość,a Peloponez tez otoczony caly morzem,a nie ma tylu ciekawych miejsc.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 19:52

Komplecik napisał/a:

czy tylko możesz ten ruch reki?ale dzieki

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-28, 20:18

A teraz napisze wam trochę o cenach.Paliwo kupujemy poniżej 1,4 lecz nie wszędzie chcą karte.Za to lidl ok duzy chleb 1kg 1,89-ser feta 900gramow 4,79/raz było za 3,79/,na placu taki ser 8,50e.Pomidory pakowane po kg w lidlu były 0,89-teraz 1,09,podrozaly warzywa.Dlatego tez dwa razy byliśmy w Rethimno, w każdy czwartek centralny plac jest targiem.Cukinie male 1e,-kiwi pychota /obiera się skorka/2€;kg,-papryka ladna 1,50u-IIgat po 1€;,winogrona 1-1,50kg,pomidory rano od 040=1; a od 14godziny/byliśmy o tej porze/od 0,30-0,90.Mandarynki,nowe 1,20;.Drogie sa w lupinach orzechy 5€kg,migdaly 8ę;,kasztany jadalne4€.Jablka ok 1ę.Zobaczymy jakie ceny w Iraklio.Irapetrze.Na razie chleb mamy,a pomidorow pare kilo.Moze wkleje pare zdjęć już z plazy dzikiej i piaszczysstej
Agostini - 2013-10-28, 22:44

Powaliłaś mnie, Basiu, tymi zdjęciami. A propos, coraz lepszymi. :brawo:
A najbardziej tymi falami i wiatrem. :shock:

To gdzie mówisz Basiu, jest ta Kreta? ;)

Camper Diem - 2013-10-29, 07:00

Plaz ,plazyczek nieskonczona ilość,a Peloponez tez otoczony caly morzem,a nie ma tylu ciekawych miejsc.

widzę Basia, że Kreta bardzo Ci się podoba :mrgreen:
wypatruję w relacji atrakcji, ale mam wrażenie że jakoś ich mniej niż na Peloponezie? oprócz plaż, które faktycznie powalają :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 08:12

Camper Diem napisał/a:
Plaz ,plazyczek nieskonczona ilość,a Peloponez tez otoczony caly morzem,a nie ma tylu ciekawych miejsc.

widzę Basia, że Kreta bardzo Ci się podoba :mrgreen:
wypatruję w relacji atrakcji, ale mam wrażenie że jakoś ich mniej niż na Peloponezie? oprócz plaż, które faktycznie powalają :spoko

bo my ten wyjazd traktujemy relaksowo.Bywamy w wioskach,kamienie oglądamy jak sa po drodze,ale nie zwiedzamy ruin 5ciu palacow minojskich.Ktos kto lubi wykopaliska to one sa nawet przy plazach.Mamy 4 przewodniki ale wszystkie/pomimo kupienia niedawno/sa z przed kilku lat.zreszta nie da się za jednym razem zobaczyć wszystkiego.Plaze sa najlepszym miejscem na noclegi.Teraz będzie ciekawa i to co przy niej jest zat,mirabelo.pozdrawiam.Kawka,kapiel,no i do biura.Z.mowi ze laptop zabiera mu więcej pradu jak tv.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 08:15

[quote="Agostini"]To gdzie mówisz Basiu, jest ta Kreta[/quote
no niestety 500km od ladu ?,prom tego nie lubie,ale mysle ze to nie nasz ostatni prom?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 08:58

chris_voyager napisał/a:
Witajcie Basiu i Zbyszku.

Wschód, gdzie teraz jesteście znacznie mniej cywilizowany prawda?
Jeśli by Was jeszcze ścieżki zawiodły na południe to dla nas na październikowe nie najcieplejsze dni kilka lat temu, dobrym rozwiązaniem było plażowanie na południu w okolicach na wschód za Makry Gialos - przykładowo: 35° 1'46.77"N 25°59'55.53"E
Myślę że uda się tam wjechać kamperem. Tam zawsze świeciło słońce - nawet jak na całej Krecie padało, a woda była cieplejsza niż gdziekolwiek. Dodatkowo wzdłuż wybrzeża szła piękna szutrowa, ale dobrze utrzymana droga z niesamowitymi widokami (na przejażdżkę skuterem)

Gratulacje z Zbigniewa za zdobycie Balos - mimo że kawałek najbardziej stromego podjazdu zabetonowany, to jednak uważam, że wjazd tam kamperem mimo że nie jest niebezpieczny wymaga sporych umiejętności i bardzo delikatnej nogi :)
taka jestem fajtlapa ze twój post zaliczyl się do ignorowanych/nie wiem jak to naprawić.
Dla mnie gorsza była ta pralka na drodze.poniewaz wy tak kochacie te Krete,to ja już w duchu planuje,ze może kiedyś popłyniemy razem przez np.reklamowane Santorini,potem można się rozdzielić.Proponowalam corce przyleccie do CHani/mieli rocznice slubu/a skad mamy plany narty na Pitztalu,jak co roku.Tzn.jada same wnuki.Mysle ze w przyszłym roku nie będzie objazdu po Polsce?

Dziękujemy za spotkanie i podrawiamy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 09:00

Znowu zle kliknelam i Twój post wszedł do ignorowanych,mozesz to poprwawic?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 09:18

Wracamy do relacji.
Jest 19 październik,przyjada Krzysiu i Ania.My motorkiem na odkryta bez dojadu plaze.Jak przypuszczałam ciagnie się ona az do Agia Pavlos.Motorek zostawiamy na boku,idziemy,poczatek nie wskazuje ze na końcu gdzie najładniej znow sa rozebrani.Za skalami jsa parasole,ale nie da się przejść dolem.Gora za dużo wspinania.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 09:20

Musze cos wymyslic bo razi mnie slonce i nic nie widze.ide na pyszne sniadanie.Rybki,feta,szyneczka,obowiazkowo cebula siwa,no i pomidory.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 10:40

W Triopetera jesteśmy do poniedziałku rano czyli 21go.Tu w tawernie,Apotiki najwięcej rozmawiam z kelnerem albanczykiem.On mi mowi ze w weekend będzie women polonija.Okazuje się ze to zona szefa,jest tu 10 lat.Wlasnie ona rozwiazuje nasza zagadke oliwek,dladzego sa puste drzewa.W tym roku problem ,nie ma oliwek.czsami sa ,spotkaliśmy jedna faktorie czynnna.O tym potem.Polka zezwala mi siedzieć przy wolnym stoliku tu mam pelny zasieg.Wyjezdza w niedziele z coreczka która chodzi do szkoły.Tawerny sa zamknięte od listopada do kwietnia.Mam termometr do wody,Z.jak przyjdzie na plaze zmierzy temp jest 24 st woda.
Z Triopereri wracamy do gl drogi,za Spila/pyszny chleb z piekarni/,jest skret do Preveli.Wawoz Kourtaliotiko.Tankujemy paliwo do motora za 7 euro.Po drodz monastyr ten opuszczonyKato Preveli,ladna droga,jedziemy pod drugi monastyr,ale nie zostajemy na parkingu,jedzieiemy stromo w dol,jest parking nad plaza palmowa.Ale wcześniej jest plaza Skinari.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 10:58

Plaza Skinari fajna zatoczka ale nie dla kamperow.Parking maly i jak wjechaliśmy to zaraz przyszedł grek ze zasłaniamy widok.Dali nam fajne miejsce na swoim placu ale Z.nie chce stać na ich prywatnym terenie.Ale za to umte auto,wzdluz drodi betonowe ujecie wody.Maja jej tu dużo o czym swiadczy zielona trawa
jedrek49 - 2013-10-29, 12:10

Witam serdecznie
dziekujemy za wspaniale zdjecia ,opowiadania no i zdjecia z plazy....... wraz z tym jegomosciem
ale Wam dobrze tak odpoczywac i zwiedzac

pozdrawiamy
U nas dzis w Sanoku 22 stopnie ,sloneczko i lekki wiaterek

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 12:51

Zplazy Skinari jedziemy wracając się trochę do monastyrow,najpierw ruiny Kato Preveli/sprawdze z mapa czy dobrze/,potem nocleg na parkingu nad palmami.
darboch - 2013-10-29, 12:57

Piękne plaże a jak z temperaturami ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 13:02

22 październik,plaza palmowa w Preveli,sprawdzilam pod gore 20 minut,w dol zależy jak kto zbiegal.Widac slady spalenia,co ciekawe rozne drzewa zostają suche,natomiast palmy na spalonych lub uciętych kikutach ODRASTAJA.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 13:15

dzisiaj trochę chłodniej,woda 24 st,slonko za mgla,woda jak lustro.Po nieprawdopodobne jak jest inaczej gdy sa wiatry.Pomalu mi się koncza zdjęcia zmniejszone.Nie wiem czy mi się uda pokazac obecne miejsce postoju Bali,Evita bay.Ci co umieja zapraszm go podglądu na googlr erath. Na plazy palmowej jest wyznaczony szlak którym się idzie,szlismy az do kamieni wawozowych.Musze z mapy odczytac nazwe wawozu,skomplikowana.Kourtaliotiko.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 13:22

Staralam się wkleic rozene palmy tak by widać zniszczenia i odrosty.Glupota ludzka nie zna granic.jest tam bar,moze z papierosa nie wiem nic na ten temat.Ocieplilo się Z.wola mnie do wody a pies skwierczy za nami,ale i tak ladnie lezy pod parasolem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 15:36

Jeszcze plaza Preveli
Komplecik - 2013-10-29, 18:17

Eeeeh Basia dajesz te zdjęcia golasów :) ja wiem że Tobie tylko chłopaki w głowie ;) ale ja i koledzy dziewczyny byśmy pooglądali, no weś nie daj się prosić :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 18:18

Reszta zdjęć z palmowki,potem monastyr.Dalam się przylapac jak robiłam zdjecie w muzeum,nie myslalam ze pan ze sklepiku zauważy,ale głupio?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 18:25

Komplecik napisał/a:
Eeeeh Basia dajesz te zdjęcia golasów :) ja wiem że Tobie tylko chłopaki w głowie ;) ale ja i koledzy dziewczyny byśmy pooglądali, no weś nie daj się prosić :)

jakos tak wychodzi ze chlopow lapie z daleka,dzieczyny sa bardziej wstydliwe,no i nie mogę robic z bliska jak razem wchodzimy do wody.Zaraz znow piekna zatoczka i znow naturyści ale było ich tak gesto ze robiliśmy zdjęcia z góry tzn.ja robie

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 18:34

Teraz Monastyr piso Preveli,potem jazda w kierunku Plakias no i wyczytane zatoczki,Damoni,nudystow i dla kamperow
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 18:51

3 ostatnie zdjęcia to plaza w Damoni,malenki kurort.Ciekawscy idziemy na spacer widzimy zaparkowane auta co tam jest?a tam jeszcze 3 inne plazki.w tym jedna nudystów.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 19:04

AMOUDI TO PLAZA DLA KAMPEROW.
silny - 2013-10-29, 19:04

pieknie , zazdroszcze ale nie moge sie nadziwic ze Kreta , kolebka przecie cywilizacji naszej poniekad a tam nie ma gdzie sie wieczorkiem podziac czy akies ciekawostki za dnia ogladnac . :?:

a plaze takie ze moglbym tam lezec non stop , tam kolo tych panienek z daleka fotografowanych :-P

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 19:11

to tyle mam do przekazania.Nie wiem kiedy się odezwiemy.Zdjecia musze dopiero wkleic,jest to dla nas duza sprawa.ZA 40 DNI ZUZYLISMY 33LITRY GAZU,LODOWKA,GOTOWANIE.ZBIGNIEW MOWI ZE OK.POLTOREJ BUTLI.
druga sprawa nie podaje koordynatow bo nie wiem czy potrzebne.mamy zapisane wszystkie miejsca postojowe.Na zakończenie relacji mysle ze zrobie zestawienie wszystkich miejsc postojowych.Pozdrawiamy wszystkich serdecznie.Bardzo mnie cieszy,ilosc wyswietlen. :haha: :haha: :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-29, 19:23

majsterek napisał/a:
pieknie , zazdroszcze ale nie moge sie nadziwic ze Kreta , kolebka przecie cywilizacji naszej poniekad a tam nie ma gdzie sie wieczorkiem podziac czy akies ciekawostki za dnia ogladnac

Jak to nie ma ,w niedziele byliśmy w monatyrze i jaskini,w Chani,dwa razy Rethymno,znamy go na pamięć.Przejezdzamy specjalnie wioskami,ale nie wszędzie robie zdjęcia,z samochodu wychodzą nieładne bo odbija się mapa,mamy te zdjęcia dla siebie.Jak byśmy mieli biznesy to knajpek jest od liku.Teraz przyszliśmy ze spaceru do portu itd.Lecz najlepiej spi się przy plazach ze względu na wode,to do wieczora krecimy się w kostiumach,ogladamy zachody slonca.Pytajcie do jutra. :spoko

Nomad - 2013-10-29, 20:44

:brawo:

Pięknie się z Wami wirtualnie podróżuje... aż :slinka:

Nieźle Was poniosło...zdradźcie jakie ziółka trzeba pić na noc
żeby dostać takiego kopa :fru

A na poważnie :bukiet: i :pifko

marekoliva - 2013-10-29, 21:37

Dzięki za fajne zdjęcia

piotr1 - 2013-10-29, 21:41

Super :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-30, 07:01

Dzis obudziłam się na polski czs 5,45,tutaj 6,45.slonce wychodzilo niesmialo zza góry. Mysle co napisał Majsterek.Teraz slonce wysoko ogrzeje wode tak by kapiel była na dzień dobry.Przegladam post chrisa-woyagera z Naksos,tez pokazuje gory miasteczka,kosciolki i plaze.Nam góry nie bardzo wychodzą na zdjęciach.Trzeba mieć od mlodosci milosc do fotografii no i aparaty z tubami,jakie wszyscy turyści mieli na Balos.Tam była jedna sesja foto.Sama cykałam jak automat takim młodym,przyklekalam i wogole.
Druga sprawa Kreta ma ponad 1000km linii brzegowej,wszedzie góry/trzy duże pasma/,no i 3 duże miasta Chania Rethimon i Iraklio no Iraperta na pld/tam jeszcze nie byliśmy/,miasta te tez sa polozone nad morzem,zwiedzanie jest wokół starych portow,potem porty jachtowe,no i duze porty morskie,wokol uliczki starych center.Wszyscy turyści kraza wokół.W Rethimno,tylko rano udało nam się przejść bez zaczepiania.drugim raze wieczorm nie da się inaczej przejść bez zaczepiania kolo knajp,gdzie wolaja cie we wszystkich jezykach swiata.Duzo Rosjan,Francuzow,niemcow ,anglikow.To sa turyści lecący samolotami.Kamperow mało.Zobaczymy jak jest w rejonie Agia Nikilassos.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-30, 07:32

Nomad napisał/a:
:brawo:

Pięknie się z Wami wirtualnie podróżuje... aż :slinka:

Nieźle Was poniosło...zdradźcie jakie ziółka trzeba pić na noc
żeby dostać takiego kopa :fru

A na poważnie :bukiet: i :pifko

Kopa dostaje kierowca pilotowany przezemnie.A ja jak widze niebieski kolor to zaraz mi lepiej.Ale jak nam się uda jeszcze raz tu powrocic to nie jesien; a maj ,czerwiec.Tobie Nomad szczególnie dziekuje za twoje sms-y.Taka sytuacja z internetem to się już nie trafi.Nawet jak będzie to nie będzie kogo zapytać o kod,konczy się sezon.A kelner Zbigniw Muzyk przyniosl mi kawke,ja robiłam ranna herbate. :kawka: :lol:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-30, 07:39

To tyle nie ma więcej pytan,zamykam biuro.Jak muzyk będzie miał dobry nastroj internetowy to może wspólnymi silami wkleimy nowe zdjęcia,z apatatu na komputer.Ze zmniejszaniem już nie mam problemu,tak by cale forum było poruszone : :haha: :haha: :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-30, 10:34

Przyjechakl szef interesu do jutra mamy prad i internet,my postanowiliśmy tez jechać dale,ale na pierwszej plazy musimy umyc samochod,bo może już nie być takiej okazji :spoko
darboch - 2013-10-30, 11:23

Dobrze masz z tym panem Z. gotuje obiadki...kawkę przynosi i osobisty kierowca jeszcze :-P :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-30, 12:56

Pogoda dzis swietna,woda tez,przeplynelam nawet daleko nie bojac się.Obiadki raczej gotuje ja, aleZ.wszystko kroi,po obiedzie wlacza zmywarke itp.przeciez caly dzień na plazy mu się nudzi,a komputera nie lubi.Ja czytam co tu gdzie jechać,od Iraklio na wschod tyle roznych monastyrow wykopalisk.Knossos ja bylam prawie 30 lat temu,ale może namowie Z. aby to zobaczyc tak jak to teraz przeczytałam najważniejszy zabytek na Krecie. :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 08:24

Dzis jedziemy dalej ale udało mi się popracować,do nocy i jest efekt.Grek się z nami pozegnal,ale jeden pokoj zajmują jeszcze Niemcy.
Po wyjeździe z rejonu Plakias i Preveli ruszamy do Rethimno,na zakupy czwartkowe,bo mało mamy zapasow.Zaraz na początku stromo go góry kolo wawozu,dalej gorami do wykopalisk które czynne w wakacje,i Aerogrupoli,MIASTECZKO Z WODA TZN,ROZNE SCIEKI WODNE,CALA MASA TAWERN Z RYBAMI.WIDAC ZE JUZ PO SEZONIE./.przepraszam nie mam czasu poprawić,pszac sam mi się wlacza caps lock/.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 08:34

Aerogroupoli,wybor ryb duzy,czekaja w basenikach wodnych.Kelnerzy tez na klientów,pewnie wieczorem więcej turystow.ladnie dużo zieleni,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 08:48

Jadac wg mapy,jest Ermioni,caly czs wpatrujemy przetworni oliwek.Jest,wchodze zapraszają,lece po poczęstunek slodyczowy,jest 6 osob załogi,facet mowi ze jego brat to wlasciciel,sidamy,zaraz raki na stole i drobne przystawki,pierozki,orzechy.Pokazuja oliwe w firmowych butelkach,ja chce nowa,z bieżącego roku,Z.szuka przygotowanej na ten cel butli.Kupujemy 3 litry po 5e,i maja tez raki/bo to jez koniec X,to się wytłoki winogran wyfermentowaly/butelki 1,5 litra za litr 4e.Jemy tez z nimi obiad,pyszny ser robiony w domu/pytam z kri-kri,tak/,pomidory z oliwkami,pieczone ślimaki z cukinia,duza brytfanna pieczone ziemniaki baklazan i krolik,popijamy jakims winem z dzbanka.Wreszcie sa gościnni Grecy jak pisza w przewodnikach.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 09:03

Rethimno,warzywa w Lidlu podrozaly kupujemy chleb i wino.Raki na poczęstunek w Polsce.Ich raki to nie Chara ma tylko 18%.W Rethimno nie ma miejsca na naszym parkingu,krecimy się ,ja patrze widze nad woda kampera,wracamy jest maly byle jaki parking nad sama woda wiza wis murow baszty.Drugi kamper to francuzi.Teraz spelnia się skuter z wiadereczkiem na warzywa.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 09:09

Rethymno
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 09:16

Jedziemy do Monim Arkadiu najbardziej znaczącego monastyru na Krecie.Znow góry.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 09:20

Historia monastyru w przewodnikach.Tu nieczynne wykopaliska,a tak było stromo w dol
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 09:27

Kreta droga,GPS poprowazil nas na most dla osobowek,przy objeździe miasta ,trafiamy do miasteczka ceramiki,ale tam nie ma się gdzie zatrzymać.Za to nie ma zaplanowanej jaskini,jest to nasz kierunek na Bali.Ceramika w w Margeritas.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 09:34

No jest Bali,pokaze nasza plazke ale zanim do niej dojechaliśmy to staliśmy 2 noce na plazy zaraz po wjeddzie plaza Livadi.Nie wiedzieliśmy ze sa tu 4 zatoczki,ale miejsca na parkowanie mało prawda chris-woyager?Przerwa na sniadanie,a mamy już jechac,ja mam jeszcze ze 30 zdjęć do wklejenia.Mysle ze przerwa będzie dluga?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 10:30

Przy plazy Livadi duzy parking ale latem pewnie pelny,bo miasteczko gora dol,zejscia na plaze schodami.duzo pieknych pensjonatow,wypozyczalnie samochodow,port z tawernami,4 plaze.Latem jeździ ciuciu trein.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 10:33

Bali
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 10:38

niedziela rano monastyr ,ale malenki kilka osob na nabożeństwie.Podjazd dość stromy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 10:48

To teraz droga do jaskiniMELIDONI.Czynna do końca października wstep 3euro.Pusto jesteśmy sami nikt nie pilnuje,opis dostajemy po polsku.Potem sa Rosjanie z dziecmi.Nasze zdjęcia próbowane na rozne utawienia nie dorownaja Nomadowi i innym forumowcom.Taka nasz uroda inaczej nie będzie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 11:09

Bali nasza plaza rozne ujęcia ze spacerow
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 11:15

stale wychodzi mi nie można wyswietlic tej strony,wklejam po mniej zdjec
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 11:17

cd.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 11:22

cd.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 11:25

cd.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-10-31, 11:26

Pozdrawiamy wszystkich i do usłyszenia za jakiś czas,muzykowie :bukiet: :kwiatki:
darboch - 2013-10-31, 11:42

Nie no...zazdraszczam dosyć mocno tej Waszej Krety :-P Kibicuję i pozdrawiam :spoko
Rawic - 2013-10-31, 13:21

Nie jesteś zadowolona z jakości swoich zdjęć, niepotrzebnie je tak bardzo zmniejszasz, dopuszczalne są do 256 kB, a Twoje są przeważnie o połowę mniejsze. Ależ dla nas są wystarczająco dobre. Jutro będę na Podgórskim, może zapalić gdzieś świeczkę w Waszym imieniu.
Joan65 - 2013-10-31, 21:15

Pozdrawiamy wszystkich i do usłyszenia za jakiś czas,muzykowie :bukiet: :kwiatki:

Witajcie nasi drodzy kamperowcy z Krakowa...tu Aśka i Krzysiek z Tych - podaję Basiu koordynatę (syn na leśnictwie na UR) :wyszczerzony:
Pozdrawiamy Was serdecznie...tak wiem, wiem, że już blisko miesiąc jak widzeliśmy się na plaży w Stavros...ale wpadliśmy w wir pracy i obowiązków domowych i jakoś tak zeszło.
Wasza podróż ciągle trwa i zazdrościmy :bukiet: Wam że możecie ciągle być na tej pięknej wyspie.
My już myślimy o kolejnej wyprawie na Kretę bo jeszcze tyle do zobaczenia.
Super fotki macie. Basiu w klasztorze Preveli Krzysiek też dostał ostrzeżenie za fotki od pana w sklepiku :haha:
Dobrej nocy

Nomad - 2013-11-04, 20:56

Dalsze wieści z sms:
Elounda-brak miejs ale udało nam się trafić miejsce pod palmami w porciku.
Dość gór,monastyrów.Z Pachia Amnos jedziemy na Ierapetra.
Po drodze gaje pomarańczy 1kg=1 Euro.
:bigok

Nomad - 2013-11-05, 18:51

CD:
"Wczoraj i dziś padało przez godzinę.Teraz Ierapetra-stoimy w centrum przy samej plaży.Zwiedzając czekamy na sobotni targ.Potem ruszamy przez Vai i Sitia w stronę promu.Zachód słońca już o 17.ej."
B.Z.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-05, 19:19

Pisze do kolegow z forum sms.nagle mysle przecież Irapetra to duże miasto no i jest internet.Jestesmy cali i zdrowi,ale nie wialo tydzień mysle koniec wiatrow a tu masz po południu zaczelo dmuchac :!: Ja jak zwykle pytam Z.czy falki z plazy nas nie dosiegna.Tu na wszystkich plazach południowej Krety plaze maja gruby piach koloru ciemno stalowego,bardzeiej urokliwy był piach w Eloundzie ale za to kleil się do wszystkiego.Kochani zdjęć nie będzie bo na kartach w aparacie mamy pomieszane raz robie na jednej karcie raz na drugiej.Ale najpiękniejsze plaze już były,teraz góry i monastyry.Pozdrawiamy odezwe się jutro,barbara :spoko :spoko
chris_voyager - 2013-11-05, 19:26

Tak jak SMS'owałem od piątku powinno być więcej słońca. Prognozę możecie zresztą sprawdzić sami: http://www.weatheronline.pl/Grecja/Ierapetra.htm

Pozdrówka

Komplecik - 2013-11-05, 19:54

Basia wracajcie co będziecie tak siedzieć na tej Krecie :)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-06, 15:55

Komplecik napisał/a:
Basia wracajcie co będziecie tak siedzieć na tej Krecie :)

pomalu będziemy wracac,bo tak pi....ze glowe chce porwać.Fale w Irapetrze zalewaly ulice,parkingi nie mowiac o plazach.Nawet dziś nie dalo się zlapac wifi.W lidlu zrobiliśmy wspaniale zakupy,piekne pomodory duże promocja 50% po o,69e-pomarancze promocja 33% po o,99e,iser feta kg pudelka,po4,44e,-pelno salat,zawsze najdroższy chleb.tak ze cheb mamy udzielany na kromki :!: :!: Teraz musi się poprawić pogoda bo mogą nie chodzic promy,a jak chodza to ja nie wsiade.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-06, 16:04

Mielismy Ierapetra zostać do soboty,ale zakupy zrobione,baszta nieczynna,koscioly tez co naciskamy klamke,zamkniete.3 razy zmienialiśmy miejsce postoju,raz wczoraj o 23,bo by nas zalalo,rano trafiliśmy dobra miejscowke ale przez szyby nie było nic widać tak się zasolilo.Trzecie pod baszta ale stwierdziliśmy jedziemy Dalej.Plaze po drodze zalane wszystkie.Miasteczko Mikrigialos,nie było miejsca do stania,plazy nie ma,ladna zatoczka zabudowana kompleksem hotelowym do samego brzegu..Jedziemy gorami na Kato Zakros,stanelismy a malej wiosce Chandras,Z.probuje jest wifi. :spoko :spoko
Nomad - 2013-11-06, 16:36

.....a zdążycie wrócić przed pierwszymi śniegami?
My tu zimówki zakładamy :roll:
zaraz trzeba będzie na zakupy ruszać :mikolaj

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-06, 17:30

My nie mamy problemu kamper ma przod zimowki,tyl,szosowe.Zalezy kiedy spadnie,bo często barbary jest po wodzie.Przekonujemy się ze listopad to jesien/2012 Wlochy deszcze powodz/,2011 17 październik/Peloponez zimno i deszcze/.Teraz Kreta 6 listopad,wieje bardzo,oraz pada,temp,moze być.Teraz w kamperze 24 stopnie.NAJGORSZE ZE NIE DA SIE WSIASC W AUTO I PRZEJECHAC ZA JEDNYM RAZEM NP,1000KM,MUSI BYC NAJPIERW PROM :?: :?: Już czs wracac na staly lad i pomalu sobie jechać zatrzymując się w lubianych miejscach,pozdrawiam Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-06, 17:40

Nomad napisał/a:
zaraz trzeba będzie na zakupy ruszać
my pomalu robimy zakupy :mikolaj ,mamy raki,pomarancze,swieza oliwe,ser feta/waznosc do V 1014/,wnuki dostana po kilka eurasiakow itp :?: :?: :bardzo Tobie dziękujemy i Krzysiowi -Chris-woyagierowi/pewnie zle to napisałam/,za wpisy na forum i za sms które czyta się z przyjemnoscia,no i z mysla ze ktoś pamieta :chytry :chytry
koko - 2013-11-06, 20:32

Maroko 2014/2015?
chris_voyager - 2013-11-06, 21:16

Nomad napisał/a:
zaraz trzeba będzie na zakupy ruszać
bardzo Tobie dziękujemy i Krzysiowi -Chris-woyagierowi/pewnie zle to napisałam/,za wpisy na forum i za sms które czyta się z przyjemnoscia,no i z mysla ze ktoś pamieta :chytry :chytry

Dzięki Wam mamy wrażenie, że nas trochę zostało na Krecie i w ogóle w Grecji.
Nadal w prognozie lepsze dni od piątku. Wiatr też powinien osłabnąć - teraz 3-4 Bft od piątku 2-3 Bft. Więc na pewno przyjdzie sposobność na spokojny powrót. Może trzeba by się na czas tych wichrów odsunąć trochę w głąb wyspy?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-07, 07:09

koko napisał/a:
Maroko 2014/2015?
koko napisał/a:
Maroko 2014/2015?nas Maroco nie interesuje,jest to kraj arabski,majacy inna mentalność,5 lat jezdzilam po krajach arabskich,w RPA tez byliśmy.Teraz tylko europa.Z tym przezimowaniem roznie bywa,wszedzie wieczor robi się wczas.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-07, 07:20

[quote="chris_voyager"]odsunąć trochę w głąb wyspy?[/quote
to nic nie da teraz spaliśmy w gorach,temp.rano spadla do 18 stopni.Konczymy,Kato zakros,Waj,Sitia,i czerwona droga do Iraklionu.Tam zobaczymy.Z prognozy wynika ze do poniedziałku po 22 a potem znow 19,ale wiatry sa,one gorsze jak temp.Kretenczycy wiedza jak to jest o czym swiadcza zamykane knajpy a w małych miejscowasciach głucho,ciemno.Tu taka dziura i jest wifi,pozdrawiam może przed wyplynieciem jeszcze będzie internet,jak nie to sms.Zrobilismy po Krecie1400km,zostało pewnie ok.300.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-07, 07:59

Pakujemy się do odjazdu,a Z.mowi pani do ciebie :?: ,ciasteczka ,pare czekoladek,Z.podglada gdzie pani idzie,zanosi słoiczek mojego dżemu,to przynosi jabłka,mile to :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-07, 08:00

koko napisał/a:
Maroko 2014/2015?
,odezwal się człowiek który w grudniu jedzie do Portugalii,czytaj w plw,iberyjski
koko - 2013-11-07, 18:56

Teraz to już "byle do wiosny"
Ciechocinek gdz,18,50'

chris_voyager - 2013-11-08, 09:00

SMSowe wieści z Krety:

Pałac w Zakros,przez siatke,idziemy do wawozu umarlych.wody nie ma w prysznicach,problem z satelita,dzis wieje,ladna zatoka,ale to nie wakacje jak swieci slonce a do wody nie mozna wejsc.a prysznic podstawa.Jak sie nie poprawi to jutro Waj,Sitia,Sisi,plaze gdzie sa zatoczki,czekanie i zwiedzanie Iraklio

chris_voyager - 2013-11-09, 01:45

I c.d.

Wiatr do morza,dlatego nie zalewa brzegu.Vai zostajemy,dopuki mamy jedzenie.Sa 2kampery francuski. Woda zakrecona,jak Z.nie da rady to 5km jest woda a chleb 10kmPALEOCH

Nomad - 2013-11-09, 12:22

Dziś bardziej optymistycznie:
"Plaża Vaj---trochę mniej wieje i jest słońce.
Według nas 1-e miejsce wśród plaż.
Nie ma turkusów jak na Balos-tu gruby biasek ale są prysznice.
Parking przy plaży w sezonie 2,5Euro.Stoją trzy kampery.
Jest gdzie spacerować". :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-15, 16:32

Bardzo dziękujemy za przekazy sms.Jestesmy drugi raz w Ierapetra.Waj,fantastyczny,przeszlismy szlakami w jedna i druga strone,jest tu 6 plaz.Na samym cyplu cudowne widoki,asfalt,teraz wiemy dla wojska bo dojechaliśmy do bramy z wartownikiem.Potem Sitia,Mochlos sliczne miasteczko ale dobrze się Z.gimnastykowal by wjechać i wyjechac,Potem dobry zjazd do Tholos,wspaniala pusta zatoka,z prysznicami,duze parkingi przy brzegu.No i wawoz Ha.Nie mogliśmy trafic ale było greckie suzuki,2 facetow,no i za nimi udało się . Dojscie tylko do jaskin wodnych /dla specjalistow/.Internet na pol godz.napisze wieczorem,pozdrawiam Barbara muzyk :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-18, 17:35

Jestesmy w Tsoutsouros,to jest ok. 50 km na zachod od Ierapetry.Mniejsce podane przez poznanego w Elafonossos francuza.Kampery tylko francuskie..Kretenczycy ,wspaniali ludzie.Po pierwsze można się z nimi porozumieć,dla turystow mowia wieloma jezykami,nawet z naszym kaleczeniem ang.i niem .jakos się dogadujemy a nawet pogadamy,czego nie doswiadczylismy na Peloponezie.Przeszkadza mi tylko wiatr.Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-18, 18:00

Mysle ze jutro czs pozwoli wkleic zdjęcia na komputer,zmniejszyc to cos napisze.Poniewaz dzień jest krótszy,a my oglądamy TV,to gdyby wlaczyc internet,to by braklo nam pradu.Juz nam braklo.Cos nikt się nie odzywa?halo :?: :?:
Mysza - 2013-11-18, 18:12

Halo, halo jesteśmy, czytamy i czekamy na więcej.
kazbar - 2013-11-18, 18:14

Obecny :spoko
Komplecik - 2013-11-18, 18:28

Czytamy czytamy Basiu z otwartą :wyszczerzony: gębą :spoko
Brat - 2013-11-18, 18:37

Czytamy ! I zazdrościmy ... ;)
Jacek999 - 2013-11-18, 20:15

Agostini - 2013-11-18, 20:41

Cos nikt się nie odzywa?halo :?: :?:

Basiu..., to my myśleliśmy, że nas porzuciłaś.
Bo my tu ciągle czekamy. :roza:

Mikesz - 2013-11-19, 09:00

Cos nikt się nie odzywa?halo :?: :?:

13540 wyświetleń.Dajcie nam jeszcze trochę ciepełka z Grecji.Pozdrawiamy

Komplecik - 2013-11-19, 11:45

Mikesz napisał/a:
13540

właśnie właśnie z powietrza sie to nie wzieło i ciagle rośnie, medal jak nic dostaniecie w tym roku ;)

RODOS - 2013-11-19, 14:09
Temat postu: Kreta jesień 2013
Witajcie,
Niedawno wróciliśmy z długiej podróży po Portugalii. Czytamy Wasze posty z wielką uwagą ponieważ rozważaliśmy również wyjazd na Kretę. Portugalia nie zaskoczyła nas żadnymi anomaliami pogodowymi. Było wspaniale i zostalibyśmy jeszcze dłużej, ale musieliśmy trzymać się naszego planu. Ostatnie dwa tygodnie spędziliśmy w grupie kamperów spędzających tam zimę. Zastanawiamy się, czy to co piszecie o pogodzie to anomalie pogodowe jakich w tym roku nie brakuje, czy raczej tego należy się spodziewać w tych miesiącach. Życzymy Wam dobrej pogody, oby słoneczko częściej świeciło, a wiatry hulały ale nie u Was.
Pozdrawiamy Lila i Tadeusz :spoko

zbyszekwoj - 2013-11-19, 16:47

Basiu Wy już tam na stałe??? Mam kupca na mieszkanie w Krakowie. :roza:
chris_voyager - 2013-11-22, 02:00

Nasi Kretenczycy zaczynaja wracać :( Wiadomość dotarła wczoraj i brzmiała:
Dzis wyplywamy 21,30

Nomad - 2013-11-23, 18:28

sms.22.11.2013
"Na promie przespaliśmy podróż w kamperze.
Objeżdzamy Attykę z Sunionem.
27 st.
Pozdrawiamy B i Z "
:spoko :spoko :spoko :spoko :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 10:50

chris_voyager napisał/a:
Dzis wyplywamy 21,30

Szukaj tych namiarow na Thermopile,bedziemy pod Leonidasem,do rzeczki nie daleko,Camper diem pisal ze jest tam wifi.Pisza na forum zaraz się wylacza internet.Jestesmy w Rafinie,pada deszcz,ochlodzilo się ale jeszcze nie wlaczamy pieca.Paliwo trafilo nam się za 1,25e.Czekamy na Polaka który nas zaczepil zaprosiliśmy go z zona.Dziekujemy za przekazy sms,Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 10:52

zbyszekwoj napisał/a:
Basiu Wy już tam na stałe??? Mam kupca na mieszkanie w Krakowie. :roza:
możemy wynająć ale dom 15km od krakowa.Z.sie na nic nie zgadza,ja bym sprzedala,w kamperze odpoczywam,a w domu dużo pracy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 11:07

Powiem tak,tu na ladzie czuje się wspaniale,tam dobijaly mnie wiatry zwłaszcza jak wialo od morza.Po drugie caly czas myslalam jak to będzie z tym plynieciem w niepogodę.Z.spal jak kamien a ja musiałam dwa razy zazyc po polowce estazolanu .Jak wyjechaliśmy z promu zaraz ozylam.Ale jak dozyjemy to w przyszłym roku pojedziemy ale w grudniu by być do poznej wiosny.Nasza Kretenka Anna z Tsoutsouros,nas zaprasza na przezimowanie,ma bar i remontuje tawernę rybna.Wazna sprawa można się tu dogadać we wszystkich jezykach,nie tak jak w centralnej Grecji.Przyl.Sunion piękny,cala droga od Pireusu w dol urocza.Ci co maja mapy niech popatrza na Tsoutsouros,miasteczko z 3 plazami,portem,marketem,polozone wzdłuż brzegu morza,nadaje sie do przezimowania,25 km lidl,no i południe do zwiedzania.Zobaczymy jak z wifi pod Leonidasem,pozdrawiamy Barbara
koko - 2013-11-24, 11:16

Basiu i Zbyszku jak będziecie w Termopilach pod pomnikiem Leonidasa trzeba jechać na
pólnoc ok 1km i wjechać w lewo tuż przed stacją benzynową Poszukam namiarów
Pozdrowienia

koko - 2013-11-24, 11:32

pomnik Leonidasa
38*47'48.40 N
22*32'11.53 E
wodospad kąpiel parking
38*47'38.38 N
22*32'11.53 E
pozdrowienia

Komplecik - 2013-11-24, 11:55

Zbychu dajcie już spokuj bo na 19 12 2013 na kaffke w tym tepie nie zdążycie, koniec tych przyjemności ;) do zimna wracac raz dwa :hello

Nomad - 2013-11-24, 15:21

....a do czego mają się śpieszyć.....zima za pasem :(
Na Barbary zdążą ....za rok :diabelski_usmiech

3majcie się zdrowo...
:kawka:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 18:41

Komplecik napisał/a:
Zbychu dajcie już spokuj bo na 19 12 2013 na kaffke w tym tepie nie zdążycie, koniec tych przyjemności ;) do zimna wracac raz dwa :hello

na 19 grudnia zdazymy,ale może kawka będzie u nas lub /raz robiłam imieniny w kamperze pod parkiem Wodnym/,pod parkiem Wodnym na parkingu a może wszyscy pojda na basen :?: :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 18:43

koko napisał/a:
pomnik Leonidasa
38*47'48.40 N
22*32'11.53 E
wodospad kąpiel parking
38*47'38.38 N
22*32'11.53 E
pozdrowienia

Dziekuje ale już jesteśmy pod Leonidasem,reszte jutro bo rzeczka czasami inaczej plynie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 18:46

chris_voyager napisał/a:
Dzis wyplywamy 21,30

Dziekuje Wam za wszystkie rady,koordynaty na jeziorka mamy poddobne jutro motorem zobaczymy czy to jest to miejsce w którym byliśmy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-24, 18:49

Nomad napisał/a:
....a do czego mają się śpieszyć.....zima za pasem
,dlatego trochę pomoczymy się w cieplej wodzie,no ale tu chlodniutko na zewnątrz 12 st.Mamy w zapasie kołdry wełniane. :spoko :spoko
koko - 2013-11-25, 00:42

Pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-25, 18:21

No wlasnie wszyscy robia sobie zdjęcia pod wodospadem,a w okolicy sa dwa parkingi nad rzeczka gdzie sa kampery/ przez kilka dni/,no i mocza się w goracej rzeczce pol godziny 3-4 razy dziennie.3 km dalej sa dwa bajorka z woda 34 st.a za 200m basen jeziorko gdzie się moczy i plywa,tu można być godzine.Zrobilismy dziś objazd i zdjęcia.Jest Janusz z Jola /przyczepa/stali bywacy wszystko nam powiedzieli,zostaja do czwartku. Ma być pogoda to my do soboty.Dzieki Chris vojager/Krzysiu/,za namiary pogodowe,przestawilam sobie na Lamie.Camper Diem,dzieki zapamietalam z twojej relacji ze jest pod Leonidasem wifi.Odezwiemy się jutro.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-29, 10:44

Zegnam się z wami,jutro koniec pogody,pradu coraz mniej,jak wlacze internet,to silnik musi pracować.Wracamy przez Bitole,Ochryd,kawalek Albanii,Czarnogora,Bosnia i Wegry.Na Wegrzech już się nie kapiemy,bo tu mamy doskonale miejsce.rano jeszcze mglisto 10m od kampera i chyc do wody na co najmniej pol godziny.Potem jedziemy motorem nad dzikie jeziorko plywamy ,gimnastyka.Z dna wyplywaja babelki cieplej wody,tak jak masaz perlikowy na Slowacji.Do pisania zabiorę się po przyjeździe.Pozdrawiamy wszystkich serdecznie,Barbara :spoko :mikolaj :mikolaj
koko - 2013-11-29, 12:03

szerokości :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-02, 10:57

Mysle ze już ostatni raz pozdrawiamy Was z trasy.Obecnie jesteśmy w zaprzyjaźnionym hotelu nad brzegiem morza w Kawajach,hotel Kosmira Albania.Zawsze tu wstępujemy,wlasciciele sa z obecnego kosowa.Tak ze możemy się porozumieć.Sprawdzilam pogode,ma być słonecznie ale noce zimne.Dzis była noc ciepla.Szkoda ze jest tu strefa drogich telefonow az do Wegier. :mikolaj :mikolaj ,dużo prezentow wszystkim Barbara Muzyk
Rawic - 2013-12-02, 16:59

Wracajcie szczęśliwie do domu, tylko uważajcie na czeskich Rumcajsów, za brak obowiązkowych opon zimowych 2000 CzK pokuty, u braci Słowaków zimówki też są obowiązkowe ale nie znam wymiaru kary.
Komplecik - 2013-12-02, 18:33

Basia wracajcie wracajcie wracajcie bo ta kaffka się już parzy no, :)

Nomad - 2013-12-02, 20:51

sms z 1.12.2013r

"Końcówka Grecji i Bitola dużo śniegu.Za Ochrydem już lepiej.
Elbasan i Kavaje- droga wspaniała ,
są pomarańcze i kaki (kaki 200 leka 4 kg)." :spoko

kazbar - 2013-12-02, 21:21

rawicki@op.pl napisał/a:
Wracajcie szczęśliwie do domu, tylko uważajcie na czeskich Rumcajsów, za brak obowiązkowych opon zimowych 2000 CzK pokuty, u braci Słowaków zimówki też są obowiązkowe ale nie znam wymiaru kary.

Żadna kara! Żadne takie! :gwm
Konwencja Wiedeńska wyraźnie mówi o tym, że "obcy" samochód podlega prawu państwa, z którego pochodzi. Jeśli więc w Polsce nie ma obowiązku zakładania opon zimowych (a jak dotąd nie ma), to żaden czeski czy słowacki "Rumcajs" nie ma prawa nas Polaków za to ukarać. :!:
Przez analogię...Czy polski policjant ma prawo ukarać mandatem (a nawet odebraniem ichniejszego dowodu rejestracyjnego) Anglika podróżującego po naszym kraju za to, że ma światła "odwrócone" w inną stronę niż nasze? I co? Mandat albo zmiana reflektorów albo zakaz wjazdu?
No proszę. Nie siejcie koledzy fermentu w głowach podróżników :gwm

SlawekEwa - 2013-12-02, 22:07

kazbar napisał/a:
Czy polski policjant ma prawo ukarać mandatem (a nawet odebraniem ichniejszego dowodu rejestracyjnego) Anglika podróżującego po naszym kraju za to, że ma światła "odwrócone" w inną stronę niż nasze? I co? Mandat albo zmiana reflektorów albo zakaz wjazdu?
No proszę. Nie siejcie koledzy fermentu w głowach podróżników

Kazimierzu nie siej fermentu Ty :-P Anglik ma obowiązek nakleić czarne paski z folii na reflektorach wjeżdżając na kontynent, czyżbyś o tym nie wiedział :shock:

kazbar - 2013-12-02, 23:04

Fakt. Tu chylę czoła. Wielka Brytania nie podpisała jak dotąd tej Konwencji. Może przykład niefortunny lub specyficzny i lekko dyskusyjny, bo "wyspiarski".
Niemniej jednak, OBOWIĄZKU naklejania nalepek na angielskie reflektory w przypadku europejskich, kontynentalnych wojaży dla Anglików NIE MA

Jeśli auto jest oficjalnie zarejestrowane zgodnie z wymogami obowiązującymi w Anglii to jedź i nie przejmuj się. Policja nie może mimo braku konwencji dać ci mandatu za światła. Podobnie z samochodami amerykańskimi, których kierunkowskazy świecą inna barwą i w innym miejscu. Co innego gdy mają polskie tablice rejestracyjne. Wtedy nie ma urpoś... :gwm

Słowackie czy czeskie auto być może ma obowiązek poruszania się w zimie na "zimowych" oponach (nie wiem) ale w Polsce tego NIE MA i żaden obcy policjant wyżej nie podskoczy.

Przepraszam za zaśmiecenie wątku o Krecie i proszę o przeniesienie tego do innego tematu.
Jeśli takowy się nie znajdzie, proszę to usunąć.

Kreta niech pozostanie Kretą :bigok

Oto kraje, które podpisały w/w Konwencję:

SlawekEwa - 2013-12-03, 07:33

Kazmirz tak czy siak, ale nie chciałbym być w Twojej skórze gdybyś z braku opon zimowych wpadł w poślizg w Czechach i doszłoby do tragedii :zimno
Rawic - 2013-12-03, 07:56

kazbar napisał/a:
Przez analogię...Czy polski policjant ma prawo ukarać mandatem

tak, gdy zatrzymał mojego kolegę, polaka z austryiackim prawem jazdy, po dwóch piwach dał mu mandat i zabrał prawo jazdy.W Wiedniu prawo jazdy mu bez problemu oddali, bo wyższa norma, ale mandatu nikt mu nie oddał, może powinien wystąpić do sądu w Strasburgu. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-03, 17:58

Zaraz napisze gdzie jesteśmy,mamy opony zimowe na przodzie tyl letnie,zawsze jeździmy na zimowych bo nie wiadomo gdzie nas poniesie,
Nomad jesteś WIELKI :mikolaj :mikolaj

janus - 2013-12-03, 20:05

kazbar napisał/a:
(...)
Słowackie czy czeskie auto być może ma obowiązek poruszania się w zimie na "zimowych" oponach (nie wiem) ale w Polsce tego NIE MA i żaden obcy policjant wyżej nie podskoczy.

(...)

Tylko częściowa prawda - niestety.
Uczestnik zdarzenia drogowego, nawet nie ze swojej winy, którego mógłby uniknąć gdyby miał ogumienie zimowe zostanie obarczony tą winą i ukarany.

A w Austrii czy innych górach jeżeli jest nakaz jazdy z łańcuchami na osi napędzanej to też powiesz, że nie trzeba bo w Polsce na podobnej górce takiego nakazu niema :?

kazbar - 2013-12-03, 22:38

Ło Matko... :gwm Mówimy tu o samochodzie i jego "rodzimym" wyposażeniu a nie o pijanym kierowcy czy wypadkach drogowych.
Jeśli w polskim prawie brak jest obowiązku stosowania opon zimowych, to żaden policjant grecki, hiszpański czy niemiecki nie ma prawa przywalić nam za ich brak mandatu.
Albo jest Konwencja albo jej nie ma :spoko

Policjanci słowaccy potrafią przyczepić się np: do nożyczek w apteczce samochodowej. Tam są one wyposażeniem obowiązkowym. Przepisy słowackie określają nawet ich długość :haha:
Tymczasem, zgodnie z polskimi przepisami apteczka nie jest obowiązkowa (tym bardziej nożyczki) i Słowak może więc nam, jak to mówią..."skoczyć"...
Co innego jest w przypadku, gdy trzeba udzielić komuś pierwszej pomocy na drodze i brak takich nożyczek może przyczynić się do śmierci poszkodowanego (lub brak opon zimowych w przypadku zimowej stłuczki).
Tutaj warto zastanowić się czy trzymać się litery prawa danego kraju czy zwykłego, ludzkiego rozsądku i poszanowania dla drugiego użytkownika drogi. Choćbyśmy jednak stanęli na głowie, nigdy nie sprostamy najdziwniejszymi czasem lokalnymi przepisami. :gwm
I tak np:
W Mieście Rocville w amerykańskim stanie Maryland nie wolno przeklinać. Co ciekawe, przeklinanie w samochodzie również jest zabronione. Piękny przepis, a jeszcze piękniejsze są kary. Jeśli ktoś złoży na was skargę lub policjant będzie świadkiem wybuchu frustracji na innego uczestnika drogi, może nałożyć mandat w wysokości (w przeliczeniu) około 500 zł lub zamknąć delikwenta do więzienia nawet na 90 dni. :bigok

PS. Proszę ponownie o przeniesienie tej dyskusji w inne miejsce by nie zaśmiecać wspaniałej relacji z Krety

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-04, 07:33

Kochani Koledzy przepraszam ,ale nawet nie przeczytaliście ze napisałam mamy opony zimowe,nie mamy natomiast lancuchow.Ale to nie temat opon zimowych a Kreta,i powrot z niej.Bardzo dziekuje za porady zwłaszcza Z.Troche pisze bo internet pozera dużo pradu,silnik musi chodzic.Nie wiem czy wiecie macie temat 4.XII BARBARY :?: :?: :mikolaj
Komplecik - 2013-12-04, 07:46

Nie wiem czy wiecie macie temat 4.XII BARBARY

i :kwiatek2 :roza: :bukiet: i :band: śpiewane 100lat dla :kamp BARBARY :spoko

Rawic - 2013-12-04, 08:05

kazbar napisał/a:
Ło Matko... :gwm Mówimy tu o samochodzie i jego "rodzimym" wyposażeniu

PS. Proszę ponownie o przeniesienie tej dyskusji w inne miejsce by nie zaśmiecać wspaniałej relacji z Krety

To spróbuj wjechać do Niemiec z nieużywanym hakiem holowniczym :spoko
Przyłączam się do prośby :)

Rawic - 2013-12-04, 08:09

Sto lat, sto lat, niej Ci życie słodko płynie jak Wisła z Krakowa do Gdańska :roza: :kwiatek2 :roza: :kwiatek2 :roza: :kwiatek2
zbyszekwoj - 2013-12-04, 08:47

My też śledzimy relację i również przyłączamy się do życzeń.Dużo zdrowia i wytrwałości w podróżach kamperowych. :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-04, 09:18

Dzieki czeka nas droga Cetinje Kotor serpentynami w litere M.Wczoraj droga w polce skalnej Virazar Rijeka Crnojewica,okropnosi dla mnie,myslelismy ze już nas nic nie zaskoczy a jednak :?: :?: :mikolaj
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-04, 09:24

Nie mogę wkleic zdjęć by wam pokazac' pisze brak wolnej pamięci".Czekajcie do 10 corka zrobi mi porządek z foto,to wznowie relacje.Myslalam ze jak dozyjemy to koniec roku 2014 Maroko,tak się umowilam ze spotkanymi francuzami,ale mysle ze my nie umiemy być poza klimatami Balkanskimi,a muzyka w radio dalmatyńska,ze chce się zatanczyc.Pa Pa :spoko
jarek49 - 2013-12-04, 12:45

Witam Was serdecznie.
Sledze Wasza podroz od poczatku--mialem nadzieje na spotkanie w m.Utjeha po 14.09,
ale zmieniliscie kolejnosc punktow podrozy. Odpisujac na Twoje pytanie zawarte w e-mailu
co warto zobaczyc w MNE, napisalem , wlasnie o tej trasie Virpazar--Cetinjie--Kotor, ale tez
od razu uprzedzilem, ze jezeli bedzie padalo ,to odradzam ta podroz.
Przejechalem ta trase kilkukrotnie, ale we wrzesniu----jestem pelen podziwu , ze w grudniu
odwazyliscie sie tam pojechac. Kilka dni temu w Cetinji i Zabljaku sypal snieg , a temp. spadla
do -8 st // minus //Pelen szacun---
Zycze szczesliwego powrotu i najlepsze zyczenia dla Ciebie Basiu i pozdrawiam cieplo Zbyszka

paweu - 2013-12-04, 13:57

Nie wiem, czy temat został przeniesiony, zatem piszę tutaj. Przepisy czeskie mówią o obowiązku uzywania opon zimowych, lub całorocznych z oznaczeniem M+S w NIEKTÓRYCH rejonach kraju.
koko - 2013-12-04, 15:50

Dla Basi od Konrada i Stasi :kwiatki: :kwiatki: :roza: :roza:
Jary70 - 2013-12-04, 22:03

:roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: w dniu imienin
and123 - 2013-12-05, 12:35

Z południa nadciąga Basia i Zbyszek.
Z północy Xaver.

Czy się spotkają ? :roll:

papamila - 2013-12-05, 12:49

rawicki@op.pl napisał/a:
To spróbuj wjechać do Niemiec z nieużywanym hakiem holowniczym

Zbyszek, o co chodzi? co za panike siejesz?
ja jeżdze (z gołym hakiem) tam i nazd, pies z kulawą nogą się nie czepia
BO NIE MA PRAWA
hak mam orginalny, zamontowany na stałe
i nic niemiaszkowi do tego
Przepis dotyczy aut zarejestrowanych w DE i to też tych najnowszych, stare niemieckie haki ongiś zamontowane na stałe zostają.
Po prostu nie można od ktoregoś roku montować innych jak demontowalne.

Rawic - 2013-12-05, 13:04

papamila napisał/a:
Po prostu nie można od ktoregoś roku montować innych jak demontowalne.

tak, tego zapomniałem dodać :spoko

Perrovski - 2013-12-05, 19:58

((((Troche pisze bo internet pozera dużo pradu,silnik musi chodzic.))))

Hallo.

Muzycy, czytalem Wasze relecje z Krety, ciekawa .Dziekuje.
Ale nie o tym chce pisac ;;;;;;;;;;;;;;;;Basiu czesto wspominalas, ze brakuje wam pradu i musieliscie wlaczac silnik .
Sam internet jako taki nie pobiera pradu, ( to laptop ) tu chodzi o stan akumulatora/ow.
Ze zdjec wywnioskowalem, ze macie "anglika" wiec moze ma stary akumulator, ktory nadaje sie do kasacji, nie jestt ladowany,etc. nalezy sprawdzic.Jezeli nie macie na dachu bateri slonecznej
to moze czas pomyslec nad tym, dzisiaj to nie droga historia, a ulatwia zycie.Nie wspomne juz
o zatruwaniu srodowiska i reakcji zdziwionych sasiadow kamperowiczow (pracujacy silnik) i ceny paliwa.

Moze macie znajomka, ktory Wam pomoze, ja mam troche za daleko by Wam pomoc.

Ps.

Mieliscie czas zwiedzic ( przynajmniej maly odcinek ) kanionu Samaria.

Pozdrawiam

Perrovski

chris_voyager - 2013-12-05, 20:39

Wiadomości z powrotu Muzyków - są w Chorwacji:

Zbigiew poszedl za noclegiem,kolo plw.Peljasac, kolo Dubrownika ,przy moscie stanie do 21. Jutro Bosnia. Widok pomaranczy i kiwi, kaki w ogrodach boski. Slonce w dzień noce grzejemy.
Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-09, 21:57

jarek49 napisał/a:
Witam Was serdecznie.
Sledze Wasza podroz od poczatku--mialem nadzieje na spotkanie w m.Utjeha po 14.09,
ale zmieniliscie kolejnosc punktow podrozy. Odpisujac na Twoje pytanie zawarte w e-mailu
co warto zobaczyc w MNE, napisalem , wlasnie o tej trasie Virpazar--Cetinjie--Kotor, ale tez
od razu uprzedzilem, ze jezeli bedzie padalo ,to odradzam ta podroz.
Przejechalem ta trase kilkukrotnie, ale we wrzesniu----jestem pelen podziwu , ze w grudniu
odwazyliscie sie tam pojechac. Kilka dni temu w Cetinji i Zabljaku sypal snieg , a temp. spadla
do -8 st // minus //Pelen szacun---
Zycze szczesliwego powrotu i najlepsze zyczenia dla Ciebie Basiu i pozdrawiam cieplo Zbyszka
Jadac ta trasa mowie do Z.jak ten Jarek tu jechal,ach przecież on nie ma kampera,jechal osobowka.Targ w Utjecha wspanialy,kg sera wytargowalam za 3 euro,tak dobrego sera jeszcze nie jedliśmy.Stara babka/tak się u nich mowi/,ciebie nie zna ale pokazala nam caly kemping.Sniegu trochę już było miejscami,Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-09, 22:14

HALO,jestesmy .W Rumuni był juz snieg i przełomy rzeki Neretwy i Vrbas były bardzo za mgla.Kolo Budapesztu tez snieg,potem słoneczko.Slowacja zima w pelnej krasie.Bez zimowek kiepsko.Auto było czarne od blota,i blota pośniegowego.Dzis umyte,w domu pali się dodatkowo w kominku,ale koniec laby.Duzo pracy i roznych spraw.Jednak w niedziele już byliśmy w Parku Wodnym i mamy abonament na caly miesiąc.To trzeba lubiec,a nie mowic nie mam czsu.Zdjecia poprawione jutro zabiorę się za prace.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-09, 23:00

Tu migawki z powrotu
chris_voyager - 2013-12-10, 00:27

Witajcie w domu ;)
Joan65 - 2013-12-10, 09:14

HALO,jestesmy .W Rumuni był juz snieg i przełomy rzeki Neretwy i Vrbas były bardzo za mgla.Kolo Budapesztu tez snieg,potem słoneczko.Slowacja zima w pelnej krasie.Bez zimowek kiepsko.Auto było czarne od blota,i blota pośniegowego.Dzis umyte,w domu pali się dodatkowo w kominku,ale koniec laby.Duzo pracy i roznych spraw.Jednak w niedziele już byliśmy w Parku Wodnym i mamy abonament na caly miesiąc.To trzeba lubiec,a nie mowic nie mam czsu.Zdjecia poprawione jutro zabiorę się za prace.

Witajcie Kochani w Krakowie!!! Toście pojeździli... my juz planujemy wyprawę na Cyklady - Wrzesień 2014...
Do usłyszenia a może do zobaczenia :lol:

zbyszekwoj - 2013-12-10, 11:08

No teraz doceńcie Barbarę bo się będzie buntować. :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:
Jerzyk - 2013-12-10, 12:15

DOCENIAMY !!!! naprawdę i bez żartów... szacun... moja Żona nawet FanClub chce założyć :) ) pozdrawiamy ciepło - Jurek + Kaśka
Joan65 - 2013-12-10, 12:39

Jerzyk napisał/a:
DOCENIAMY !!!! naprawdę i bez żartów... szacun... moja Żona nawet FanClub chce założyć :) ) pozdrawiamy ciepło - Jurek + Kaśka

My DOCENIAMY a przede wszystkim PODZIWIAMY :bukiet:

Spotkaliśmy Basię i Zbyszka ok. 28 września na Krecie w Stavros. Plaża - ok. 50 żołnierzy z bazy lotniczej NATO stojacych na plaży a w środku KAMPER Muzyków - widok niesamowity.
Następny dzień przeznaczyliśmy na zwiedzanie okolicznych klasztorów i tam właśnie się poznaliśmy. Fantastyczni ludzie...życzmy sobie tyle energii, optymizmu i tzw chce mi się...

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-10, 12:40

Bardzo wam dziekuje,ale teraz nie mogę pisać,bo mam dużo,duzo pracy w domu.A jeszcze ten dzem pomarańczowy.Zbigniew wieczorem już nic nie mowi jak siedze na forum.Sami wiecie ile jest rozpakowywania kampera i pochowanie wszystkiego z glowa,a ile prania itp.do wieczora,Barbara
Tadeusz - 2013-12-10, 12:44

Bardzo, bardzo doceniamy. :ok

Basiu i Zbyszku, obejrzałem wszystkie Wasze fotki, prześledziłem wszystkie trasy.

Przyjmijcie wyrazy szacunku. :bukiet:
:bukiet: :bukiet:

Skromne wirtualne piwko to taka sobie nagroda, ale może będziemy mieli okazję spotkać się i wtedy... :ok

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-10, 18:30

Tadeusz napisał/a:
Skromne wirtualne piwko to taka sobie nagroda, ale może będziemy mieli okazję spotkać się i wtedy...
No my niestety nie jeździmy na zloty z kilku powodow,mieszkamy pod lasem,zloty mamy stale,po drugie wszystkie nasze wysiłki przeznaczamy na konkretny wyjazd,zawsze cos trzeba do auta dolozyc,a biznesow nie mamy.Bedziemy tylko na Jasnej Gorze trochę dla wnukow,no i mamy blisko.Dziekuje Tobie bo mało kto z szefostwa zaglada na moje fora,a ja tak się ciesze ze tyle osob,czyta moje relacje,a było mi bardzo trudno to wszystko ogarnac,Barbara ,ps.podgapilam ze jesteśmy rowiesnikami :shock:
Tadeusz - 2013-12-10, 18:39

No my niestety nie jeździmy na zloty

Basiu, ja wcale nie mam na myśli zlotów. Spotkania w trasie są o wiele fajniejsze. :ok :bukiet: :spoko

WODNIK - 2013-12-10, 22:01

Czytamy, czytamy, podziwiamy i zadraszczamy takiej żywotności i błyskotliwego rozumu.
Zawsze czułem jakiś niepokój kiedy pisałaś, /przez parę dni mogę nie mieć internetu/ :gwm
Za ten czas poświęcony dla nas, pisząc sprawozdania i relacje z wyjazdu, stawiam wirtualne
:pifko ,
Mam nadzieję że w Częstochowie się spotkamy.
Pozdrawiam :spoko

kazbar - 2013-12-10, 22:14

No my niestety nie jeździmy na zloty z kilku powodow,mieszkamy pod lasem,zloty mamy stale,po drugie wszystkie nasze wysiłki przeznaczamy na konkretny wyjazd

Bratnie dusze :spoko

Pozdrawiamy serdecznie.

"Niezlotowcy". Basia i Kazek

Do zobaczenia na szlaku

:pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-10, 22:21

Dzieki,dzieki,zmniejszylam zdjęcia,ale oczy mi się kleja,nawet nie skonczylam robic golabkow.Jutro kolo południa będę zrelaksowana po dwóch zajęciach z aqvaaerobiku,to siade do kompa,Barbara
WHITEandRED - 2013-12-11, 17:52

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-12, 21:30

[quote="WHITEandRED"]Nigdy w życiu bym nie powiedział a za fotki i relacje
Ja również dziekuje,szkoda ze nie pojedziemy w twoje strony,ja jubie cieplo,mysle jak to jechać by było cieplo,ale nie Maroko,tam jest bardzo daleko,a najgorsza jest dojazdka do jakiegoś celu,potem juz drobne objazdy. Barbara :chytry

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-12, 21:45

Moi kochani Fani,trzeba wrocic się do strony 16/sama sprawdziłam/tam sa ostatnie zdjęcia z Bali,gdzie byliśmy do 31 października.Pogoda się zepsula,morze nie ma koloru od blekitu nieba.Przy 1szej plazy od wjazdy do miasteczka Z.myje samochod i jedziemy w kierunku Iraklionu.Tu stoja z pomaranczmi 5 kg za 5 euro./potem okazało się ze to drogo/.
poniżej zdjęcia z Fodele,ktore po drodze odwiedzamy,miasteczko gdzie urodzil się Ei Greco,ladne ,zielone,stare drzewa oliwne,pomarancze,kobiety robia robotki,siedzac przed domami.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-12, 21:56

Spimy w Fodelach,duza plaza piaszczysta,ale ponuro,nie ma nikogo,pusto.Potem kurort Agia Pelagia,tez pusto,nieprzyjazny kamperom,waskie ulice,nie ma gdzie stanac,wszystko zamykają.Ladne wille,ale na tyle apartamentowców,plaza mala.W okolicy jest kilka innych zatoczek ale wszędzie pod gore i nie jechaliśmy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-12, 22:10

Jedziemy dalej,juz krajobraz przemyslowy,skrecamy,bardzo w gore,bo jest ladny monastyr za miasteczkiem Rogdia,ale 5km wasko,pod gore zawracamy już przed Iraklio Ammoudaria.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-12, 22:24

W Ammoudari jest Lidl,wszystkie ciekawsze koordynaty zestawie na końcu.Jemy sobie przy plazy sniadanie,duza plaza piaszczysta moze az do stolicy.W Iraklio,zajechalismy do portu,zapisalismy koordynaty skad będziemy odplywac,sprawdzilismy cene,i jadac szkamy cos ciekawego,omijamy jeszcze duzy kurort i ladujemy w Mali,kolo kosciolka,tu sobie zostajemy na nocleg.Mamy wode,plaza nieciekawa,kamienista,ladniejsza jest dalej.Sa wykopki ziemniaczane.
wałęsa - 2013-12-15, 12:46

Piękna relacja kibicowalem cały czas pozdrawiamy Paweł i Kasia :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-21, 19:59

2.listopada rano z Mali,jedziemy na plaskowyz Lasthi,caly dzień zwiedzania,jazda serpentynami,cztery monastyry,a w krajobrazie widoczne male kosciolki przy drodze,lub wioskach.Samo Lasthi nas nie zachwycilo?Troche ruin starych wiatrakow,miasteczka,nie było widać urodzajnych pol jak pisza.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-21, 20:08

Monastyry,ktore zwiedziliśmy to/mysle ze dobrze odpisałam nazwy/:Ag.Georgios,Krisialienias Pangias,Kremastou kardiiotissa,i Kera ...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-21, 20:15

cd,dnia 2.11.2013,jeszcze inny monastyr,klasztory były zenskie,mniszki tak mnie pilnowaly ,ze mowy nie było by zrobić jakies zdjecie wewnątrz.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 19:04

Nie dobrze robic taka dluga przerwę w pisaniu ale tak wyszlo.Stale cos zalatwialismy w miescie,troche czasu na basenach /mielismy ma m-c abonament/,no i praca w lesie oczywiście nie naszym,ale za zgoda leśniczego.Mamy drzewa do centralnego na 2 lata.no i za to możemy wymyslic nastepna podroz :? :Dojezdzamy Do Eloundy/kolo Ag.Nikolasos/,nad zat.Mirabella.Jedziemy do końca drogi az do końca wyspy Sperlonga w poszukiwaniu miejsca.Nic nie pasuje,nie bardzo jest gdzie stanac.Wracamy do wcześniej upatrzonego miejsca w porcie jachtowym przy samej plazy z miałkim piaskiem.Nie ma fal dzięki oslonie wyspy,wszystko wygląda jak jezioro.Prysznic nieschowane lezaki pod samym nosem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 19:14

Spacerujemy,wzdluz morza i dochodzimy do mostu na wyspe Sperlonga.Znajdujemy wykopaliska z mozaika.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 19:30

4 listopada ruszamy dalej,ale kamperem sprawdzamy dojazd do wyspy,zdjecia na moście i ostatnie spojrzenie na piekna Elounde.Kurort Agios Nikolasos nie jest przyjazny kamperom,nawet do jeziora nie udało się dojechać,krotki widok miasta,korki,cofania ,jazda do lidla no i słynny monastyr Pangia Kera,zamkniety w poniedziałek.Nie zobaczyliśmy starych freskow na scianach.Z zewnątrz niewielki.Na nocleg jedziemy do Mirtos na samym południu Krety.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 19:41

Mirtos pusty stoimy na samej promenadzie,ja spaceruje z psem,Z.myje kampera w porcie bo jest woda w wezu.Zagladam do namiotu foliowego,ktorych w tym rejonie jest urodzaj.Ogromne folie w całym rejonie Ierapetry.Plaza ma ciemny piach.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 19:52

Wracamy do Ierapetry,tutaj za smutno.Stajemy w porcie przy samym murku oddzielajacmym plaze. Ogromny parking w centrum miasta nad samym morzem. Pogoda się psuje,no i się zaczyna :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 19:56

Mowie do Zbyszka ze za blisko stoimy,ale panikujesz,w końcu ewakuujemy się w deszczu i wiejącym wietrze w inne miejsce bezpieczniejsze ale fale w zasiegu oka.Rano jeszcze zmieniamy miejsce,no i ruszmy na promenadę patrzeć na fale tak tez robia mieszkancy.
Gośka - 2014-01-20, 19:58

Basiu, dziękuję za fajną relację. Nie zdążyłam jej jeszcze całej przeczytać, ale nadrobię zaległości. My do Grecji jeszcze nie dotarliśmy, myślę jednak, że wszystko przed nami. Twoja relacja na pewno mi w tym pomoże. Serdecznie Was pozdrawiam i do miłego spotkania gdzieś na trasie. :spoko Buziaki dla pieska ;)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 20:04

Dzieki Gosiu,piesek to wspanialy przyjeciel w podrozy,a przy okazji spaceru Zbigniew wie co gdzie jest,najwczesniej poznaje okolice miejsca w którym robimy postoj. przerwa na seriale,Barbara :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 21:37

cd,zdjec z falami,jedziemy w kierunku Kato Zakros,po drodze wszystkie plaze w miejscowościach zalane.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 21:50

Nocujemy w malym miasteczku Chandras,dziura ale jest wifi.Rano sympatyczna pani przynosi ciasteczka,daje prince polo,jemy sniadanie to pani przynosi jabłka i swiezo ukopana marchew. Machamy na pożegnanie,mijamy nowej generacji posadzone gaje oliwne,niestety bez owocow w tym roku.Ogladamy tez maleńkie kapliczki przy drodze i opuszczone wsie.Juz widać Kato Zakros,polecany przez francuza,ktory jest tu corocznie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 22:01

Kato Zakros nas nie zachwyca,piekna zatoka jeszcze trochę pofalowana,ale nie ma wody,smietnikow,stoimy na prywatnym parkingu/gratis/,ale zle się czujemy,bo nie odwiedzamy barow.Na plazy jest ich kilka,w dali pensjonaty,bo tu teren wycieczek do palacu Minojskiego.My idziemy na dluga wycieczke do wawozu umarłych.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 22:08

Fajna wycieczka,kozy sa wszędzie,i zagladaja ciekawie,potem robimy foto palacu minojskiego,mamy go w pelnej okazalosci.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-20, 22:21

Jedziemy na plaze Waj,plaza porosnieta ogromna iloscią palm,wyglada jak plaza w Tajlandii,na której spalam w domku palmowym w 1988roku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 19:58

Robimy sobie przepiękne wycieczki nad plazami pieszo,motorem naokoło tez.Przepiekne miejsce latem parking platny,i w restauracji jest wifi.Teraz wszystko zamknięte.Jestesmy my ,Francuz i Finka.Oni sa razem,ale każdy w swoim kamperze.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 20:05

Zbigniew ma swoje szpeja hydrauliczne,odkreca wode,mozemy korzystać wszyscy.Na plazy sa czynne trzy prysznice,dlatego ze palmy maja system nawadniania automatycznego..
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 20:10

dalsze wycieczki wokół WAJ
WINNICZKI - 2014-01-21, 20:59

Piekna muzyka w Waszym wykonaniu dla moich zmysłów tej zimy. Jak ja chciałem zobaczyć Grecję właśnie po sezonie bez turystów taką prawdziwą i troche dziką. Dzięki tym zdjęciom spełniło sie moje marzenie .Super przyroda już bardziej zielona ,nie umęczona tym codziennym skwarem i suszą. Morze wzburzone z krystalicznie białą pianą na bałwanach i błękitną wodą po sztormie. Jaka ta Grecja piękna w swej prawdziwej naturze. Stawiam duże piwko. Takiej relacji brakowało mi na tym forum. Czekam na jeszcze :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 21:10

po deszczu mimo ze to już zima wszystko się odradza,co trochę pokazuje.A bugenwille kwitna na całego.Dzieki.Bardzo polecamy zwłaszcza Waj.Akurat zajechaliśmy tu w listopadzie,moze trochę pozno.Nawet jadac motorkiem zobaczyliśmy plantacje bananow,ale zamknieta dla zwiedzających.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 21:19

jadac dalej objechaliśmy caly polnocno wschodni półwysep,cudo,jechalismy az zatrzymalo nas wojsko.Zegnamy się z kamperowcami.Wklejam ich zdjecie,bo może ktoś ich poznaje,duzo podrozuja,np,Janusz w Elei mowi:znam blondi,byla tutaj.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 21:30

Jedziemy do Sitia do lidla no i już kierunek do promu.Po drodze monastyr Moni Topolu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 21:34

Mapa papierowa bardzo wazna rzecz.Jak duża skala,to można cos niecos wyczytać.Tak tez pojechaliśmy z mapy do Mochlos i Tholos.Nasi Francuzi dziś napisali ze sa zachwyceni Matalą i ze pogoda fajna.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-21, 22:01

Patrzac znow na mape,o jest najwęższy odcinek Krety tylko 12 km.No to zbliza się sobota,ominelismy wawoz HA/poprzednim razem/,poszukamy go i wielki targ zaliczymy w sobote w Ierapetra.Bladzimy miedzy szklarniami szukając wjazdu pod wawoz,widzimy jego szczeline.Trafiamy na zniwa pomidorowe/robimy przecier/,oraz na Grekow którzy tez szukają wejścia do wawozu.Oni byli lepsi i podjechali blisko,my kawalek idziemy.
Nomad - 2014-01-22, 19:37

..napiszcie jeszcze ile "energy drinków" trzeba wypić,
żeby tak nosiło po świecie za tych kilka lat :haha:
:bukiet: :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 21:40

Drogi Nomadzie to przychodzi z wiekiem,przeciez dopiero mamy zapisanych 5 kalendarzy tyle lat kamperowania.Dawniej latałam tylko z biurem podrozy na 2 tygodnie.Ale odkad pamiętam zawsze lubialam jezdzic palcem po mape ,nie podrozujac.Dzieki za wpis,moze już niedługo skoncze te Krete,powrot ciekawa trasa Balkanami.Tyle pisza o Toscani to i ja siegne do moich kalendarzy.pozdrawiam Barbara :chytry
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 21:56

Po wąwozie do Ierapetra.Śpimy na starym miejscu tzn.tym z którego się ewakuowaliśmy jakiś czas temu.Pytamy w sobote gdzie Laiki,znajdujemy.Ogromny plac ile wszystkiego,ale na plac nie chodzi sie z aparatem foto,a forsą.Kupujemy tylko raki 1,5 litra za 5,50euro,to dobra cena.Wiemy co ile kasztuje i wracamy na sniadanie.Wycwanieni wracamy drugi raz na plac i wszystkie owoce i warzywa sa o iles tam centow tansze.tak np.,duże pomidory po 0,80-mniejsze po o,40-pyszne winogrona po 1,00-najdrozsze sa ziemniaki i marchew,to musi bys nawadniane.Nasz kamper stoi pod samym prysznicem,woda w nim calkiem ciepla.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 22:05

Wracamy się południowym wybrzeżem,do miejsca poleconego przez francuza.Jest to TSOUTSOUROS/ciuciuros/,tak oni mowia.Okazuje się być strzalem w dziesiatke.Wreszcie zaprzyjaźniamy się z ludzmi z Krety.Ponizej zdjęcia z pieszego spaceru wzgórzem nad morzem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 22:27

Przenosimy się w inne miejsce,blizej portu no i ludzi.Motorowa wycieczka,okazala się dla mnie okropna.Musialam na czworakach ,na skos drogi gonic Zbyszka,bo motor nie ruszyl pod gore w dwie osoby.Drogami dla koz jechaliśmy naokoło,tak ze po 15km,wrocilismy,aby nie zgubic się w bezludnych gorach.Dopiero w trzecim dniu udala się wycieczka piechota.Paznanie Anny jak poszliśmy na Frape,no i internet.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 22:38

To wlasnie wycieczka do MARIDAKi,zamieszkalego tylko latem.Zwiedzamy jeszcze dalsze okolice,wycieczka wspaniala,ale zywego ducha nie nie ma,piekne wille pozamykane na głucho.Pisze krotko,reszte wyczytacie jadac w przewodniku.Lepiej zdjęcia poogladac :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 22:49

Zegnamy się z Anna i Ciuciuros.Po drodze mamy miasteczko gdzie robia pitosy rozne nazywa się Thrapsano.Potem przepiekny monastyr ANGARATHOU,gdzie nie czekaja na zaplacenie wstępu,tylko/,jak pisza w przewodnikach/,wstepujacych czestuja wspaniałym chlebem pieczonym przez mnichow.Tak konczy się nasza Kreta .Jestesmy w Heraklionie.Prom odplywa 21,30
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:01

Bilety kosztują 216 euro.Szukamy,grobu autora Greka Zorby.Moje notatki zaniedbałam,nie mam nazw potrzebnych dla was.Pytani Grecy wioza nas pod sama baszte gdzie jest pochowany N.K.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:10

Taka skromna plyta,az nie mogłam przeczytać.22,listopada,o 6 rano przypływamy do PIREUSu.Zaczynamy powrot do domu.Wymyslam wg, mnie piekna trase.Przyl.Sunion,Rafina,Thermopile,Bitola,Ohryd w Macedoni.Elbasan,Kavaje,Kruje Albania,Ulcinji,rijeka Crnojewica,Cetinje,Kotor,Igalo- Czarnogora,-Molunat,Kupari Horwacja,dalej przełom Neretwy,Vrbas w Bosni.Wegry,i Krakow :!: :!: :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:17

Wklejam wszystko co mam jutro będę edytować i podpisywać zdjęcia.Chce mieć już koniec,potem podsumowanie,no i pytania od Was,Barbara ponizej:Przepiekna droga od Pireusu,do przylądka Sunion.Szukamy jeziora Vouliagmeni,kilka razy pytamy,jest to obiekt ogrodzony,drogi wstep i woga ok,29stopni,urokliwe miejsce
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:22

Palea Fokaia,niedalego już swiatynia Posejdona
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:25

Takie ruiny możemy ogladac,bialy marmur blyszczy się w sloncu.Pani w kasie kaze dac dokumenty,pyta o wszystko,dla zniżki seniorskiej.Widoki z góry niesamowite.Piekny caly półwysep,zawsze nam było nie po drodze,Korynt lub Patras i Peloponez.
WINNICZKI - 2014-01-22, 23:28

A woda w morzu ile miała stopni,można było sie kąpać?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:31

Wszystko z Thermopili.Woda miała kolo 22st.Grecy kapia się caly czas,Zbigniew tez,ja mniej,bo jest zimno jak się wyjdzie z wody.Teraz moczymy się do woli.Spotykamy Janusza z Jola,stali bywalce Thermopil.Oni nakrecaja budzik na 15 minut,my siedzimy pol godziny,woda 40 stopni,mam termpmetr.Osobnym miejscem czyli czwartym,jest od Leonidasa 5 km,kierunek Lamia.Jest to jezioro z bąbelkami,mozna poplywac,pogimnastykowac się woda ma 32-34 stopnie.5oo m wcześniej sa jeszcze 2 gorace siurniki,ale nie podobaly nam się,zrobilam tylko fotki.Mamy koordynaty,jak będą pytania to może wzorem innych napisze wszystkie nasze miejsca postoju z koordynatami
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:36

dalej Thermopile,sa cztery miejsca do kapania.Pierwsze miejsce kaskady,tu foto robia wszyscy.Jest brudno,bo sa same tiry,bulgarskie i rumuńskie,papierki fru na ziemie,choc sa kontenery.PSOW dużo mniej.Drugie miejsce wypływ ze skal goracej wody,kawalek prosto na nieczynnym hotelem.trzecie miejsce parkingi kolo Leonidasa z WIFI,i goraca rzeka ,znikajaca pod mostem autostrady.Tu stoja kampery,niemcy po kilkanaście dni.My jesteśmy 4 dni,jak była pogoda.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:39

Miasteczko Thermopile
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:43

cd.powrotu.Bitola i Macedonia.Przebijamy się od Thermopil do Floriny,tu sa duże góry i zastaje nas snieg,podobnie jak w Bitoli.Spimy na granicy grecko-macedońskiej.Szaro,buro tak jak na zdjęciach.Tankowanie do pelna,znajdujemy BURKi,ktore ja uwielbiam,mijamy Ohryd i do Albanii.Koniecznie trzeba zwiedzić cerkiew Dymitra.Jest niedziela,msza w prawosławiu trwa długo,dlugo.Jestem tak zdenerwowana,ze robie zdjecie przecudownego,kapiuacego zlotem ikonostatu,ze zdjęcia mi nie wychodzą.Poprzednio nie było mowy o zrobieniu foto,tak mnie pilnowali.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:50

Pogoda już zimowa,Albania.Jedziemy piekna nowa droga przez Elbasan do Kavaje.Sa to tereny obfitujące w cytrusy,przy każdym domu,pomaranczowo,od mandarynek,i Kaki.Kg babinki wolaja po 50 leka czyli 1/3 euro.Kupuje 4 kg i jeszcze dostaje gratisy,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:54

Albania,Kruje.Ale daliśmy się nabrać?podjeżdzamy do samej góry miasteczka,podchodzi facet z bloczkami.Kaze 5 euro,targuje daje 200 leka ok,1,5 euro.Wysiadamy pokazuje nam pomnik Skandenberga,okazuje się potem ,że to sciema.Parking niepłatny.Na jednym ze zdjęć wyszedł z kramu koniak Skanderbeg,okazalo się ze pomimo kramu cena jest przyzwoita.o,5litra 2 euro,o,7 litra 3 euro czyli 420leka,a dawniej placilismy już,450,520,a nawet 600leka.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-22, 23:58

Czarnogora,Ulcinji.Jeszcze slowko o Albani.Poznym wieczorem z Elbasan jesteśmy na pograniczu Dures i Kavaje.Spimy miedzy hotelami przy plazy.Okazuje się ze GPS doprowadzil nas autostrada ale poo stronie przeciwnej.Po dwóch latach tak się zmienilo ,ze dopiero rano objechaliśmy rondem w Dures na plaze w Kavajach kolo zaprzyjaźnionego hotelu KOSMIR.Mialam wifi od szefowej,nie wiem dlaczego nie zrobiliśmy wogole zdjęć.Sa w starej relacji kwiecień 2011.Moze je poszukam,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:01

Dla Jarka 149,Utjecha
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:07

Czarnogora,cudowne widoki,pogoda tutaj jak w raju.Rijeka Crnojevica,przelom rzeki,kosztowal nas dużo trudu i nerwow,rownoczenie widoki niesamowite.Jechalismy od jez,Szkodra a nie od Cetinje.Pólka skalna na 2 m szer,dla mnie koszmar,czasami na brzegu były kamienie,a miejscami niezabezpieczona przepasc w dol.Juz się robilo ciemno nim dojechaliśmy, pytany chlop mowi 24 km,ale ze lepiej nie kamperem tego mu się nie rekło.Potem stara droga z Cetinje do Kotoru wprawdzie 5 m ale z jednym autem nie dalo się minac,otarty kamper.W dole droga ma kształt litery M,jak Milena,zona projektanta drogi.Ktos pisal skrot promem 5 euro,kamper 10 euro.Schytrzylismy,ale za to pierwszy raz objechaliśmy od Tivatu cala Boke do Igalo.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:12

Dalej Czarnogora.Z Cetinje do Kotoru,i serpentyny Milena.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:16

Zatoka Kotorska i Igalo.Duzo obiektow kupuja Rosjanie/Sw,Stefan,dlatego pilnuje portier i nie wolno wchodzić/.Tak samo dziadki z emeryturami dyrektorskimi 700euro,powiedzieli ze wille bylego przywódcy Tito tez kupili Rosjanie.Cos tam będzie a bramy zamknięte na głucho.Problem jest na plaży ze smieciami,te same dziadki rekli,ze prady morskie z Wloch powodują wpływ tylu smieci.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:32

Horwacja i plaza nieczynnych hoteli w Kupari.Nie ma dokumentów i żaden inwestor nie może kupic tych hoteli.Sa jeszcze pozostalosci po rampie wjazdowej,a plaza ta nie jest oznaczona na glownej drodze,ze np. w lewo 200 m plaza Kupari.Musialam się zapytać?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:35

2 zdjęcia na Dubrownik,z nowego mostu,ale pisze parking do 21godziny.Kolo Neuma w BiH skret w prawo na Metkowicz,żyzna dolina uprawowa,no i wielkie sady cytrusow.2 razy drożej jak w Cz.G.ale zostało nam 45 kuna i już bez przelicznia kupiłam za wszystko,mandarynki i kiwi.Meczety w Pocitjeli,dalej przejazd prze Mostar bez szukania tureckiego mostu.Przelom Neretvy,przelom rzeki Vrbas,ale ciemno,pochmurno,co widać.Droga dobra az do Szigetvar na Wegrzech.Kolo Budapesztu snieg,no i na Slowacji zima,dobrze ze przod mamy zimowki.Póznym wieczorem sobota 7 grudzień z prezentami u wnuków.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 00:41

KONIEC[b]
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 18:52

88dni w podroży,okolo 7000km.Prom kosztowal równo 2x po 216 euro.To co placilismy kartami,troche euro było w gotowce,czesc jedzenia z polski,nie liczc bardzo doklanie/emerytury wplywaly nam na konto/,bez szlenstw :?: i kempingow,wydalismy ok.10tys.zlotych.Na Krecie przejechaliśmy ok.2000km.Bardzo dziekuje WSZYSTKIM za czytanie, za wpisy,mysle ze natraficie na koniec relacji,wiem ze nie dobrze ze relacja podzielila się na 2 części,ale w domu jest więcej roznych zajec jak na wczasach.JuZ MYSLE GDZIE POJEDZIEMY :?: :?: ,Barbara i Zbigniew Muzyk
Komplecik - 2014-01-23, 19:19

:pifko :spoko
zbychu - 2014-01-23, 19:53

:spoko :spoko :pifko
WINNICZKI - 2014-01-23, 21:36

Może ponowie pytanie ,bo jak zaczęliście lecieć ze zdjęciami to chyba umknęło/ W tym czasie jak byliście w Grecji jaka była woda w morzu? Ciepła,czy może już zimna i nie dało sie kąpać?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-23, 21:52

Woda miała ze 23 st,.Grecy kapia się caly czas,Zbyszek tez,ja jestem mniej zahartowana. :chytry
jedrek49 - 2014-01-24, 10:32

Witajcie Muzyki
dziekujemy Wam bardzo za relacje z wyjazdu ,na pewno kiedys pojedziemy Wasza sprawdzona trasa ,czytamy Wasze relacje i notujemy miejsca ,
Zyczymy Wam nastepnych wspanialych wyjazdow i oczywiscie relacji
Pozdrawiamy
jedrek49

koko - 2014-01-25, 19:29

Jak to gdzie? MAROKO
andi at - 2014-01-25, 20:49

koko napisał/a:
Jak to gdzie? MAROKO

A kiedy Koko (termin)

koko - 2014-01-26, 14:21

jesień zima 2014/15
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-02, 12:47

Na 99% powtórka z zimowanie na krecie.Sami jesteśmy ciekawi jak długo wytrzymamy w tym roku.Poznani Francuz i Finka,po 7 miesiącach wyplyneli z Krety.Byli w Maroku,Portugalii,pisza nam ze kreta nie rozni się tak bardzo pogoda,a jest wg.nich wspaniale,tak ze tez ja powtarzają.Pozdrawiam Barbara Muzyk. ps.Pomalu trzeba się przygotowywać.Jeszcze jeden solar dodatkowa przetwornica,no i kto podpowieJakie prezenty dla Keretenczykow i Kretenek,czekam na podpowiedzi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-09-14, 20:24

No przenosze krete na 1sza strone,bo podgapiam jaki dac temat,Barbara :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-02, 11:05

Dla porównania Kreta 2013 i 2014 :?: :?: :?:
relabi - 2015-01-03, 00:23

Pozdrawiam jestem pełen podziwu i zapału do podróżowania jestem stałym czytelnikiem i kibicem w waszych wzmaganiach z pobytem zimowym na Krecie, podziwiam kunszt jako kierowcy dla :spoko Zbyszka że potrafi poradzić sobie z jazdą po greckich drogach i obsługą mechaniczną kampera , jesteście nie samowici i wszystkiego dobrego w nowym roku podróży!!!!!!! :spoko
gagula12 - 2015-01-03, 21:39

Super relacja ! My również stawiamy piwko! :pifko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-01-08, 19:02

ralabi i gagula 12,porsze przenieście się do Krety 2014.Zobaczymy co dalej.Kiedy powrot tu tez w rejonach gor zima.Moze jutro uda mi się wkleic zimowe fotki do kompa,moze pojedziemy do Elafonisi z chudym.Zobaczymy kibicujcie,Barbara muzyk :zimno