|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Rumunia - Rumunia w październiku?
Alaska - 2013-09-30, 11:26 Temat postu: Rumunia w październiku? Witam,
proszę wszystkich doświadczonych o parę pomocnych słów:)
Wybieramy się z dziećmi na 2 tygodnie w październiku do Rumunii, Serbii i Bośni i Hercegowiny. Mamy przewodnik, mamy listę kempingów w Rumunii z forum, ale szukamy dobrych miejsc do spania na dziko - w końcu w tym największy urok i moc kampera:)
Co polecacie? Jakie są tam triki jeśli chodzi o kamperowanie i w ogóle poruszanie się?
Każda dobra rada jest na wagę złota - początkujemy...
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Alaska
marekoliva - 2013-09-30, 12:41
Witaj na forum
Duduś - 2013-09-30, 13:04
polecam przełęcz Przysłup na granicy Bukowiny i Maramuresz
kimtop - 2013-09-30, 16:20
O tej porze roku do Rumuni, to proponuję już na zimowych oponkach.Może być różnie.
Bigos - 2013-09-30, 17:48
koniecznie zimówki , nawet jak nie w jedną to w drugą stronę sie przydadzą, Górki sa spore i się ciągną długo , a drogi dziurawe.
Z trików ,zalecałbym jazdę tylko w dzień ( piszę o Rumunii) z powodu dziur olbrzymich w jezdni. Miejsca na dziko ? No cóz, tam jest jak w Polsce 20 lat temu , niemal wszystko wolno. Duże miasta jak wszędzie parkingi strzeżone albo kampingi. Małe miasteczka wsie z zasady bezpieczne. Ludzie są mili. A ceny przystępne.
PS paliwo wcale nie jest tańsze niż w Polsce mimo zę mają własną ropę.
i pamiętać należy o rovinecie
przejazd na Bośnię przez darmowy most na Dunaju w Drobecie (Serbia / Rumunia) można przy okazji zobaczyć przełom Dunaju , reszta rumuńskich mostów jest płatna
Duduś - 2013-09-30, 19:33
Dziur za bardzo w jezdni nie widziałem
Drogi są lepszej jakości jak u nas
Ale też stanowczo odradzam jezdę w nocy - po prostu nic nie widać, a Rumunia jest pięknym krajem i będąc raz na pewno tam wrócicie
cebek - 2013-09-30, 19:44
Wróciłem 22 września z Rumunii. Tak jak napisał Bigos paliwo w cenie ok 6 zł. Lepiej po nocach nie włóczyć się po drogach bo dziurawe, albo w remoncie. Droga nr 7 jest już w niezłym stanie. Po nocach też wysyp wszelkiej maści wariatów drogowych albo pasących się krów, i innego inwentarza. W górach było już bardzo zimno, w nocy były już przymrozki. Jedyny błąd jaki zrobiłem to wymienianie w kraju pieniędzy. Lepiej wypłacać gotówkę z bankomatów, lepszy przelicznik :P
Track222 - 2013-09-30, 19:48
Bigos napisał/a: | ............., Górki sa spore i się ciągną długo , a drogi dziurawe. Z trików ,zalecałbym jazdę tylko w dzień ( piszę o Rumunii) z powodu dziur olbrzymich w jezdni. Miejsca na dziko ? No cóz, tam jest jak w Polsce 20 lat temu .................................... |
Nie jest aż tak źle jak piszesz kolego!!!
EBRP670 - 2013-10-02, 08:13
Duduś napisał/a: | Dziur za bardzo w jezdni nie widziałem
Drogi są lepszej jakości jak u nas
Ale też stanowczo odradzam jezdę w nocy - po prostu nic nie widać, a Rumunia jest pięknym krajem i będąc raz na pewno tam wrócicie |
kimtop - 2013-10-02, 08:30
Oprócz zimówek warto wziąć łopatę i dobrą linkę
http://wiadomosci.wp.pl/k...11690&_ticrsn=5
Alaska - 2013-10-04, 14:17
No to pięknie z tym śniegiem:( Auto prawdopodobnie będzie na letnich gumach jeszcze... Rozważamy przerzucenie wycieczki bardziej na południe (Czarnogóra, Serbia, BiH). Co sądzą znawcy?
Dla nas to powrót do Rumunii po latach. Marzyła nam się Droga Transfogarska, bo ostatnio ją przemierzyliśmy na stopa karetką pogotowia i niewiele było widać w sumie;)
Dzięki za (p)odpowiedzi:)
Donat - 2013-10-04, 22:13
Z tego co wiem droga transfogaraska jest od października nieczynna, ale mogę się mylić - lepiej sprawdzić.
Alaska - 2013-10-04, 22:19
No właśnie przedwczoraj znalazłam na stronie ministerstwa informację, że droga będzie otwarta do końca października. Tyle że jak nie będziemy mieć zimówek, to i tak się nie ma co napalać, ech...
Nic tylko trzeba będzie wrócić jeszcze raz hihi
cebek - 2013-10-05, 16:16
W połowie września na przełęczy przy schronisku było już -2 . Wszystko ładnie zamarznięte. Ale po przejechaniu tunelu wyszło słońce i zjazd był czystą przyjemnością. :P
Alaska - 2013-10-08, 00:54
No i wyszła z tego wszystkiego zmiana planu. Przemkniemy zachodnią stroną Rumunii do Serbii i BiH. Jeśli starczy czasu to może uda się zobaczyć Czarnogórę.
Dzięki wielkie za info i ostrzeżenia. Rumunii bynajmniej nie odpuszczamy! Zostaje na następny raz:)
Trzymajcie kciuki! Ruszamy jutro:)
Odezwę się po powrocie.
kimtop - 2013-10-08, 06:51
Powodzenia
marekoliva - 2013-10-08, 21:20
Powodzenia
cebek - 2013-10-08, 23:30
Bawcie się dobrze
|
|