Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Niemcy - Berlin 8-11.11.2013

Duduś - 2013-10-06, 13:52
Temat postu: Berlin 8-11.11.2013
Jako że temat wzbudził zaineresowanie na ostatnim spotkaniu w Brynku więc wrzucam na forum pod dysyusję.

Planujemy jak w tytule zajrzeć do Berlina a że jeździmy z młodszą młodzieżą także wyjazd ustawiony pod zuchów
Nocleg planujemy w dzielnicy Tegel przy Waidmannsluster Damm około 15 km od bramy brandenburskiej ale dobre połączenia więc nie będzie problemu z dotarciem

W sobote plany takie
Legoland Discovery
Madamme Tussauds
sealife

spacer po mieście a wieczorem
Noc w Muzeum historii Naturalnej

W niedzielę ciąg dalszy zwiedzania
Muzeum Techniki
Reichstag
Wieczorem przejazd do Ktausnick na Tropical Island

No i w poniedziałek po południu na hause

Ceny:
bilet kombi na lego, figury woskowe i sealife dorośli 30 euro, dzieci 25
noc w muzeum dzieci 9 dorośli 12
tropikalna wyspa z kampingiem 99 euro (2+2) na stronie można sobie indiwidualnie policzyć

Jeżeli ktoś by był chętny to zapraszam ale jedna uwaga:
Każdy załatwia we własnym zakresie rezerwacjie, bilety, stellplatz, logowanie do reichstagu, tropikalną wyspę
Ja odkładam to na ostatnią chwilę ze względu na dzieci - jakaś choroba zmienia plany diametralnie. No i pogoda. Jeżeli bedą zaspy to wiadomo.

martini44 - 2013-10-06, 17:18

Łysy podej termin reisy.
Konieczne jest robienie listy chętnych czy tam wpisywania się na nią ??

Duduś napisał/a:
Jeżeli bedą zaspy to wiadomo

opony zimowe i łańcuchy.....

Duduś - 2013-10-06, 17:59

termin 8-11.11.2013r.

lista chętnych moze i tak ale nie bawię się w organizację

ma ktoś ochotę zapraszam - będzie raźniej

ktoś chce tu a ktoś tam - wolna ręka

atrakcji jest na miesiąc a nie na dwa dni
jak ktoś ma inny pomysł to wrzucać
tropical island też nie jest konieczna ale ja obieałem moim szkodnikom to pojade

martini44 - 2013-10-06, 18:04

Duduś, dziękuję :ok

Duduś napisał/a:
Legoland Discovery
Madamme Tussauds

to chyba to samo....

tropical i oceonarium .... fajne

Duduś - 2013-10-07, 18:18

już poprawiłem bo nie miało być to samo
Camper Diem - 2013-10-07, 20:34

Wojtek, Berlin jest świetnym pomysłem na przedłużony weekend :bigok
Jak tam kiedyś wrócimy (ale wiosną lub latem ze względu na Tiergarten i Charlottenburg) to na pewno na Weidmannsluster Damm :spoko

Duduś - 2013-10-28, 11:01

Już niecałe dwa tygodnie do wyjazdu więc śledzę prognozy i na razie nic złego nie zapowiadają - koło 10 stopni i bez opadów.

Troche w pracy mi się pomieszało, bo w tygodniu poprzedzającym mam na noc, ale się zmieniłem i idę na 14-tą w piątek (na rano nie mam szans tym bardziej na urlop). Wyjade koło 22giej i do 3 bede na miejscu, albo z przerwą po drodze tak żeby koło 9.00 wyruszyć w miasto.

Rezerwacji na razie nie robię - poczekam do przyszłej środy wtedy zaatakuję.

Na miejscu też kupię WecomeCard na 48 godzin. Koszt 18,50€. Na jednej karcie może podrózować jedna osoba dorosła z 3 dzieci do 15 roku życia. Do tego dodają plan miasta i na tą kartę można uzyskać zniżkę od 25 - 50% odwiedzając różne atrakcje.

Zastanawiam się nad Aquarium ale po Sealife czy nie za dużo wody bedzie?
bilet dla dorosłego 13 € a rodzinny 35€

CORONAVIRUS - 2013-10-28, 11:41

miniemy się lekko , będę tam 12-tego od 13 tej ... :-P
Duduś - 2013-10-28, 11:43

12 tego o 13 tej to już do pracy bede wychodził :spoko
Duduś - 2013-10-28, 13:01

Jeszcze jedno

Na stronie stellplatzu można dokonać rezerwacji żeby potem nie płakać
cena wynosi od 9-20€
Piszą, że od 7 listopada rozpoczyna się niski sezon więc nie powinno być kłopotów z miejscem ale jak przyjedzie karawana 160 kamperów z Hiszpanii to ... :szeroki_usmiech

slawwoj - 2013-10-28, 15:10

Duduś napisał/a:
Wyjade koło 22giej i do 3 bede na miejscu, albo z przerwą po drodze tak żeby koło 9.00 wyruszyć w miasto.

Podziwiam tych, którzy jeżdżą nocą. Ja bym po 2 godzinach rzucił to w cholerę i na najbliższym parkingu poszedłbym spać do rana.

Ale to chyba zależy od predyspozycji. Np. nigdy nie mogłem uczyć się po nocach. Godz. 21 i koniec. Także teraz tak jest z pracą. Natomiast mój kumpel o 21 siada do pracy i do 4 rano pracuje. Dalej sen i o godz. 8 znów do pracy. :shock:

jarekzpolski - 2013-10-28, 20:52

no, no , widzę Wojtas że wersja maxi-super-hiper-max...zresztą co ja się dziwię ... :roll: :szeroki_usmiech
przy mojej wiecznie skacowanej Szafie...plus niespodzianki...no tanio nie będzie, ale jak nie dostanę tego bana na dojczlandię to raczej bym pojechał...wygram konkurs na Super -Tatę jeszcze przed Świętami...

Tomek jedziesz ?

TomekM - 2013-10-28, 21:01

U nas ciągle decyzja na TAK, więc jedziemy (no chyba żeby śniega po pas nawaliło).
Co do planów i propozycji to chętnie się dostosuję bo ja to albo się podłączam albo totalny (zazwyczaj lekko chybiony) spontan.

Endi - 2013-10-28, 21:29

Duduś napisał/a:
... ale jak przyjedzie karawana 160 kamperów z Hiszpanii to ... :szeroki_usmiech

to wtedy....alle stellpletze in Berlin, besetzt sind .

To mi się właśnie przytrafiło , tego roku w maju :roll: Taka właśnie, choć nieco mniejsza, przyjechała grupa z Włoch :)

Duduś - 2013-10-29, 08:02

Jeszcze jedna rzecz mi się przyomniała

Wracając do Polski trzeba zjechać z A15 w Cottbus na drogę krajową 115 i pojechać 60 km do A4 i dalej A4 do domu. Jest tgo 125km do Krzyżowej

Jadąc prosto z Cottbus przez Olszynę wjeżdzamy na A18 i tutaj droga do Opola, do Opola,do Opola....70 km po płytach betonowych. O ile osobówką można przelecieć nad łytami z prędkością 140 km/h to obawiam się że w budzie talerze z melaminy mogą popękać. Nojak ktoś chce spróbować to czemu nie - ja wole nadrobić koło godziny(jest tego 30 km więcej tylko 60 km landsztrasą).

No i kroi się ekipa i to z przewagą młodzieży (jak to pisze Track) starszej i młodszej

Sznurek - 2013-10-29, 08:21

A co powiecie na ten stellplatz ?
Stellplatz

Jednak około 10 km bliżej do centrum i przystanki metra tuż obok...

martini44 - 2013-10-29, 09:12

byłem dziś u starego i nie mam szans na dzień wolnego..... wiec plany mam na sobote rano po robocie ale tylko TI .... mam nadzieje ze wypali tak jak my godali u szczurków
jarekzpolski - 2013-10-29, 09:14

to już chyba strefa Umweltzone. Mnie nie wpuszczą.... :roll:

link

Sznurek - 2013-10-29, 10:21

Faktycznie. Na samym skraju, ale jednak już w strefie....
Duduś - 2013-10-30, 08:17

Widzę że coraz bliżej wyjazdu i rozpoczyna się dyskusja - bardzo dobrze!

Co myślicie o rowerach?
Chyba raczej nie. Bedziemy mieli bilety na dwa dni to pojeździmy komunikacją miejską.
A z drugiej strony fajne jest zwiedzanie na rowerze.

Sznurek - 2013-10-30, 08:32

Wydaje mi się, że rowery nie za bardzo....
1. Pogoda już nie do końca sprzyjająca może być
2. Daleko od centrum - długi dojazd
3. Łatwiej (wg mnie) poruszać się w dużym i obcym mieście np metrem...

Ale to tylko moje zdanie :)

Duduś - 2013-10-30, 08:48

Też tak myślę i pytam żeby potem nie było "a wy nie macie rowerów?"

Ale zwiedzanie miasta na rowerze jest super

W takim dojczlandzie wszędzie są ścieżki - jazda nawet z dziećmi to bajka
Kierowcy są uczuleni na rowerzystów a ci mają zawsze pierwszeństwo

No ale tak jak piszesz bedzię już trochę zimno a dojazd do centrum trochę daleki

A będąc na rowerze taki Zwierzyniec berliński zobaczysz cały a piechotą cały dzień

bedzie fajnie to latem się powtórzy z rowerami

martini44 - 2013-10-30, 09:00

rowery można pożyczyć za pare € w razie "W"

http://www.nelso.pl/de/be...zalnia-rowerow/

http://www.fahrradverleihberlin.com/german.html

jarekzpolski - 2013-10-30, 10:00

też bym odpuścił rowery. Nie znamy miasta, mało czasu na kluczenie, gdzieś je trzeba przypinać...

oby w miarę sprawnie ogarnąć te ich u-bany i s-bany...chyba ze to wszystko blisko jest ? Nie sprawdzałem jeszcze...

Duduś - 2013-10-30, 12:45

Ok
Demontuje bagażnik i chowam do garażu :spoko

jarekzpolski - 2013-10-30, 13:22

i nie będziesz mial gdzie odstawić browara. Bez sensu...

:mrgreen:

Duduś - 2013-11-01, 12:50

znalazłem taką mapkę w sieci

myślę ze na miejscu bedzie do kupienia

Sznurek - 2013-11-01, 16:51

Wg opisu na stronie muzeum historii naturalnej, nocne zwiedzanie jest dla dzieci od 12 lat. Mój Olek ma 10. Franek tez, z tego co pamietam, nie ma 12. Mam nadzieje ze wpuszczą ;)
Duduś - 2013-11-02, 07:35

Sznurek napisał/a:
Wg opisu na stronie muzeum historii naturalnej, nocne zwiedzanie jest dla dzieci od 12 lat. Mój Olek ma 10. Franek tez, z tego co pamietam, nie ma 12. Mam nadzieje ze wpuszczą ;)

To wybierzemy się a dnia - bedzie więcej widać :wyszczerzony:

Duduś - 2013-11-03, 17:38

Ta noc w muzeum jest na 18:00 od 8 lat a na 20:00 od 12 lat
Trzeba wziąść latarki koniecznie

Duduś - 2013-11-03, 19:32

Z tego co widzę zainteresowane są następujące załogi:
1.Martini 44
2.Jarekzpolski
3.TomekM
4.Sznurek
5.Duduś
No i dzieci więcej niż dorosłych!
Koło wtorku trzeba bedzie rezerwować miejsca i bilety
Zarys zwiedzania jest, szczegóły kto i gdzie to wyjdzie (ja na wieżę tv na kawę nie, ale załoga tak)
Spotykamy się na stellplatu - kto z kim jedzie to już indiwidualnie

jarekzpolski - 2013-11-04, 10:32

a ja właśnie jestem po rozmowie z Landkreis-em...jest OK, mogę jechać, ale po powrocie mam mam się nie zapomnieć uprzejmie zbanować, poinformować i datek w odpowiedniej wysokości przekazać...szyne-rajze i takie tam...miło nawet... :szeroki_usmiech
Sznurek pisze co byśmy konwój zrobili, to może tu jeszcze raz co by ktoś dołączył:

ja bym planował start na piątek 17-17.30. A4, odbicie na Olszynę, potem 15 i 13 do Berlina.
Piszcie jak Wy planujecie to się może jakoś pozbieramy po drodze.
To kiedy konkretnie te rezerwacje ? Środa ?

TomekM - 2013-11-04, 10:43

O ile młody się nie rozłoży (paskudnie kaszle) to my chcemy wystartować z TG ok. 14:30 i powoli jechać w stronę granicy, ale my jedziemy tak 90 km/h więc chętnie byśmy się z wami gdzieś na A4 połączyli (może Wrocław?)
Duduś - 2013-11-04, 10:53

No to może rezerwujemy platz w Berlinie

http://www.stellplatz-ber...erung.41.0.html

jarekzpolski - 2013-11-04, 10:53

no my dużo szybciej raczej nie polecimy więc 3 godziny nie nadgonimy...
ale może wyjedziecie później, my wcześniej i jakoś się spikniemy...
Szkodniki doglądaj co by w formie były...no i dlatego z rezerwacjami trzeba na ostatnią chwilę... :roll:

Duduś - 2013-11-04, 11:09

no to czekamy środy :ok
jarekzpolski - 2013-11-04, 11:23

wiesz co, Stellplatz chyba można klepnać już, bo jego brak najmocniej zamiesza...w razie rezygnacji proszą o powiadomienie, nie grożą karami...

Wezmę rozmiar L bo się w M-kę mogę nie wcisnąć. Jeśli dobrze rozumiem to od L w "górę" można rozkładać markizy i mebelki...na M nie.

Duduś, bierzesz bestyję ? Zabierz, zostawimy ich razem, poflirtują...wszystkie młode będziesz mógł sobie zatrzymać... :szeroki_usmiech
Ja chyba nie mam wyboru...więc opcja "Wir reisen mit Hund an"...

Sznurek - 2013-11-04, 11:29

Czyli rezerwacja placu od piątku po 22 ??? Czy zakładamy ze wjedziemy tam w sobotę rano ??
Duduś - 2013-11-04, 12:18

W bólu rodzi się plan wyprawy bo do ogladania bardzo dużo a czasu mało
I tak:
Sobota
8:30 wyjście i przejazd do centrum, wysiadamy koło Checkoint Charlie i idziemy koło resztek muru berlińskiego, zaglądamy na pomnik Holocaustu
10:00 Legoland
12:30 obiad
13:30 sealife
15:30 figury woskowe
18:00 Noc w muzeum historii naturalnej
20:00 powrót na stellplatz
Niedziela
8:30 wyjście i przejazd do centrum
9:00 reichstag
10:00 muzeum techniki
12:00 powrót i obiad
13:00 wyjazd na Tropical Island (około 80 km)
15:00 meldunek i przejazd pod wyspę, kąpiel
18:00 przejazd na camping z możliwością przejadu na wyspę bezpłatnym autobusem
Można też nie jechać na camping i cały czas siedzieć pod halą z możliwością wielokrotnego wyjścia i wejścia.
Poniedziałek
13-14ta powrót do domu

a teraz dyskusja

osobiście byłbym zwolennikiem opuszczenia legolandu ale podporządkuję się większości
z drugiej strony dopłacamy tylko 13€

Koszt za rodzinę 2+2 wychodzi około 320€ (bez lego 305€)+ koszt pliwa

Sznurek - 2013-11-04, 12:50

Ja jeszcze swojemu nie mówiłem, że tam jest legoland. Ale gdyby się dowiedział, że jest a ja go odpuściłem to nie wiem co by było ... ;) ))
jarekzpolski - 2013-11-04, 12:54

a może by tak zamiast Legolandu, zobaczyć w sobotę Reichstag i Muzem Techniki + reszta wg planu, a w niedzielę nigdzie nie iść, wyspać się zjeść śniadanie i jechać na wyspę. Bo tej wyspy to w sumie niewiele będzie a droga jest...

dwa, że ze Stellplazu należałoby odjechać przed 13-tą bo policzą następną dobę. Będziemy się musieli w niedzielę stresować...

co Wy na to ?

PS Wojtek mógłbyś wkleić jakąś mapkę z naniesionymi punktami planu wycieczki ? (może masz gotowca, bo nie chce mi się szukać tych wszystkich adresów...)

jarekzpolski - 2013-11-04, 13:03

Duduś napisał/a:
...18:00 Noc w muzeum historii naturalnej

rozmawiałem z muzem. Na to wejście o 18-tej od 8 lat, wpuszczą naszego Michała lat 5, tylko mam go sobie pilnować co by nie został do rana...

Duduś - 2013-11-04, 13:05

Tu masz mapkę

W jeden dzień nie damy rady

spróbuj to poukładać mając 2 godziny na jedno miejsce a ważniejse miejsca otwierają o 10 a o 18 tej już koniec

no i teraz widze że najpierw madame a potem sea life

TomekM - 2013-11-04, 14:07

No to ja mam mały problem z tym muzeum bo Michała jeszcze wpuszczą ale Piotrka to już nie (oby był zdrowy!). Ale jakoś to poukładamy i np. dziewczyny sobie pójdą a my z młodym grzecznie na piwko :) Natomiast z Legolandu zrezygnować się nie da. Jak sadzę, w opinii moich dzieci możemy odpuścić wszystko oprócz Legolandu i Tropical Island :)
Jarek, co do godziny wyjazdu to wierz mi u nas jest to baaaardzo płynne i jak znam życie się opóźni. A nawet jeżeli wyjedziemy punktualnie to i tak po drodze będziemy odbierać Anię ze szkoły, więc musimy się zatrzymać na trasie zjeść jakiś obiad. Poczekamy.

Duduś - 2013-11-04, 14:43

No to ja już mam zarezerowany plac i tropiki :ok
Dzieci się cieszą i mnie kochają tak do 15tej bedzie otem norma wróci :(
Ale taki los taty ;)

jarekzpolski - 2013-11-04, 14:44

no i bardzo ładny plan !

Podsumowując:
1. wysiadka na Charlie (najpóźniej 9.30)
2. przejście na Hannah-Arendt-Straße do Holocaust (jest 10.00)
3. przejście pod bramą Branderburską bo jest blisko (jest 10.30)
4. można zwiedzić Reichstag bo jest bardzo blisko (jest 12.00)
5. teraz Madame Tussauds (jest 14.00)
6. obiad (do 15.00)
7. Sea Life (ok 15.30-17.30)
8. przemieszczamy się do Muzeum Historii Naturalnej wejście o 18-tej
9. ok 20.00 powrót na kemping
10. ok 21 na kemping- dzieci death...

naprawdę nie widzę szans na Legoland w tym dniu...ale !

niedziela: Muzem Techniki (albo Legoland do wyboru !), powrót na kemping i odjazd na wyspę. Na kempingu obiad i do wyspy...
potem spać
Poniedziałek wyspa - część 2
Poniedziałek po południu powrót do domu.

Jak dla mnie ma to sens, ważne jest żeby za dużo nie tracić czasu na przemieszczanie się...

Rezerwujta stellplatz w Berlinie !

Duduś napędził mi stracha z kempingiem pod wyspą że nie ma miejsc, ale okazało się że jeszcze są ale chyba dość szybko znikają. Chyba też nie czekam do środy... :roll:

Duduś - 2013-11-04, 15:25

można się podzielić - jedni idą do lego, drudzy do reichstagu i spotykamy się za dwie godziny
jarekzpolski - 2013-11-04, 15:27

TomekM napisał/a:
No to ja mam mały problem z tym muzeum bo Michała jeszcze wpuszczą ale Piotrka to już nie...

wpuszczą, wpuszczą...napuścimy resztę dzieciarni żeby ryczały, płakały i zawodziły szarpiąc Helgę za spódnicę...wpuści żeby już zakończyć ten cyrk...

TomekM napisał/a:
...w opinii moich dzieci możemy odpuścić wszystko oprócz Legolandu..

w niedzielę rano sobie wyskoczycie. Może nawet dołączymy dop Was...

Zresztą najpierw dojedźmy tam..Szczegóły się ustali...

TomekM - 2013-11-04, 15:56

No to dziś wieczorem decyzja - młody idzie na przegląd do lekarza i się dowiemy czy ten jego "sznaps-baryton" to tylko chrypka czy coś poważnego.
martini44 - 2013-11-04, 17:33

plac zarezerwowany od piątku po 18.00 :spoko dla Nas plan troche gonitwa bo jeszcze musimy w miedzy czasie kawy się napić, skorzystać z toalety, zakąsić przekąskę i przede wszystkim odpocząć.... napewno zaliczamy ocean i spacer po centrum berlina a jak się ułoży to zobaczymy :spoko
Duduś - 2013-11-04, 19:25

I jaki Tomku wyrok?
TomekM - 2013-11-04, 20:08

Na razie gorączka 38 i zapalenie krtani. Lekarka stwierdziła, że "mooooże jechać, ale lepiej nie). Jeżeli rano nie będzie gorączki to jedziemy jeżeli będzie to doopa. Czekamy....
Duduś - 2013-11-04, 20:32

Krtań to 3-4 dni i bedzie dobrze
Ale wy macie to w zwyczaju - pakować się i jechać w ostatniej chwili
Będzie dobrze
Trzymam kciuki :spoko

jarekzpolski - 2013-11-04, 20:36

martini44 napisał/a:
...bo jeszcze musimy w miedzy czasie...

zaopatrz się w zestaw survivalowy i nie dramatyzuj. Odpoczniesz jak wrócimy.

martini44 - 2013-11-04, 20:48

co jeden to większy mądrala....
Socale - 2013-11-04, 20:52

Nie dopiszę się do listy bo w Berlinie bywam kilka razy w miesiącu, co prawda nie wydawać a zarabiać, ale...
Dziś przez cały dzień było w miarę MI ciepło ale były krótkie przelotne deszcze. Pod koniec pracy niebo uschło ale wracając do domu dogoniłem dość intensywne opady.
W oddali od zachodu było jednak widać skrawki czystego nieba i barw zachodzącego słońca.
Oby się klarowało.
Wam.
.
Edit: Znów zaczęło padać, ale nie ulewnie.
Weźcie foliopłaszcze.

martini44 - 2013-11-04, 21:00

Socale, :bigok :bigok dziękuje
jarekzpolski - 2013-11-04, 21:04

trzy czwarte czasu pod dachem. Damy radę. Ale dobre życzenia zawsze w cenie. :spoko

edit: to do Socale było.

A ten znowu te martini...
:mrgreen:

Duduś - 2013-11-04, 21:06

Socale napisał/a:

Edit: Znów zaczęło padać, ale nie ulewnie.
Weźcie foliopłaszcze.

znaczy sie regenmantle

Sznurek - 2013-11-05, 08:52

Czy bilety łączone na muzeum figur, sealife i legoland działają przez dwa dni czy trzeba to machnąć w jednym ??
jarekzpolski - 2013-11-05, 13:54

"Please note: You must visit LEGOLAND Discovery Centre Berlin first to collect your entry tickets to SEA LIFE Berlin + Madame Tussauds Berlin before visiting these attractions within the following 90 days. Failure to do so will result in refusal of entry"

Jeśli dobrze rozumiem to najpierw gonisz do Legolandu i tam odbierasz bilety na pozostałe atrakcje (Madame + Sea). Masz 90 dni żeby tam wejść.

Jesli dobrze patrzę to nie ma opcji bez Legolandu

Kupić i zapłacić trzeba on-line.

Kupno on-line daje potężny rabat ale też dostajesz gwarancję i priorytet wejścia (rozumiem że napiersz do środka bez kolejki)

TomekM - 2013-11-05, 14:22

U nas całe czas w zawieszeniu 50:50 ale powiedzcie mi gdzie i co rezerwujecie. tzn jakieś linki bo ja dość mało kumaty jestem i jeżeli już mam coś rezerwoać to wolał bym wylądować koło was a nie na drugim końcu Niemiec.
Nie potrafię też znaleźć rezerwacji pola koło Tropical Island. Z opisów na CT wynika mi, że jest jakaś wspólna opłata za postój i całodzienny dostęp do kałuży. Wiecie jak się za to zabrać?

Duduś - 2013-11-05, 14:25

Tu masz wersje bez legolandu :spoko
jarekzpolski - 2013-11-05, 14:26

Poprawka !

chyba juz wiem jak to działa:

- bilet Kombi możesz kupić na stronie Madame, Sea i Legoland (albo jeszcze tego Dungeona)
- w zależności na czyjej stronie kupisz - tam będziesz musiał pójść po odbiór biletów na pozostałe atrakcje.
- wejście do atrakcji na której stronie kupiłeś bilet (np. Madame) jest w tym dniu który określasz w rezerwacji. Do pozostałych możesz wejść w ciągu 90 dni.
- bilet opłacasz podczas rezerwacji
- biletu nie można oddać
- bilet musisz wydrukować

jeżeli (nic nie narzucam!) idziemy wg planu który wczoraj wkleiłem, to wypadałoby bilety zarerwować w Madame, bo jest pierwsza na liście zwiedzania...tak czy siak trzeba zdecydować jaki plan PRZED wyjazdem (chyba że ktoś kompa i drukarkę zabierze...)

panimali ?

Spoko Tomek zaraz wkleję linki.

Duduś - 2013-11-05, 14:28

A w tym miejscu robisz Tomku rezerwacje on-line
tylko pamiętaj jak zarezerwujesz to już nie zrezygnujesz bez ponoszenia kosztów

Duduś - 2013-11-05, 14:31

Tylko czy jesteś pewny czy mamy na to 90 dni od zakupu?

Nie podważam twojego niemieckiego ale po co być kolejną figurą w salonie z podpisem Polnische Idiot! :shock:

jarekzpolski - 2013-11-05, 14:45

jeżeli (nic nie narzucam!) idziemy wg planu który wczoraj wkleiłem, to:

bilet zamawiasz na stronie Madame. Patrz co byś się nie sieknął w dacie (ma być 9 listopad) i liczbie dzieci (tylko te "oficjalne") :roll:
Jeżeli jedziecie bez służby i guwernantek to Dorośli: 2

Madame

Wyspa:

Link jest TU

Data 10 listopad !
Liczba pokoi: 1
Kategoria cenowa: Camping
Osoby (jak wyżej)
Szukaj
Stanowisko Standard
Zarezerwuj
Zaakceptuj
Potwierdź
Kontunuuj bez rejestracji
Podaj dane, nie walnij się w adresie mailowym.
Wydrukuj potwierdzenie.

Babcia dawała nam gorącego mleka z miodem i czosnkiem. Potem pozwalała działać naturze...
No ale wtedy antybiotyki to były zastrzyki w dupę igłą fi 1mm...nie śpieszno mi było, więc wolałem łykać to ścierwo...nie wiem czy pomagało, ale raczej nie szkodziło... :roll:

Trzymamy kciuki !

Sznurek - 2013-11-05, 14:51

Doczytałem teraz na stronie sea life i rozumiem to tak, że na dany dzień zamawiasz do pierwszej atrakcji do której chcesz iść i tam odbierasz bilety do pozostałych dwóch, na zrealizowanie których masz 90 dni.

Visit the famous Madame Tussauds wax museum in Berlin and meet German celebrities.
Jump into the biggest box of LEGOŸ bricks ever.
Fast entry at the AquaDom + SEA LIFE Berlin on your booked visit date.
You will receive your ticket for the Madame Tussauds Berlin and LEGOLANDŸDiscovery Centre Berlin there.
Afterwards you can visit these attractions on a day of your choice (within 90 days), also with fast entry.

Sznurek - 2013-11-05, 14:52

Upsss....
Chwilę mnie nie było przy kompie i widzę, że w miedzy czasie pojawiło się wyjaśnienie. Ale dobrze, że rozumiemy to tak samo :)

jarekzpolski - 2013-11-05, 14:53

nie widzę Wojtek co piszesz jak piszę swoje, dopiero jak wyślę to widzę.

No tak to rozumiem, ale pokaż komuś jeszce bo oczywiście mogę się mylić.

"Dort erhalten Sie auch die innerhalb von 90-Tagen einlösbaren Tickets für die anderen Attraktionen. "

"Please note: You must visit LEGOLAND Discovery Centre Berlin first to collect your entry tickets to SEA LIFE Berlin + Madame Tussauds Berlin before visiting these attractions within the following 90 days. Failure to do so will result in refusal of entry"

zresztą nie wiem czy to ma znaczenie, bo będziemy tam 2 dni a nie 90-ąt....

ważne jest że jak zamówisz na stronie Legolandu to tam będziesz gonił po odbiór biletów do Madame, która jest przed Legolandem...to warto przemyśleć żeby nie tracić czasu na ganianie po mieście...

Duduś - 2013-11-05, 15:03

macie gdzieś mapę umweltzony w berlinie?
Sznurek - 2013-11-05, 15:03

To może ustalmy, które rezerwujemy jako pierwsze, żeby nie było niepotrzebnych komplikacji ....
Od czego zaczynamy ? Figury ???

Duduś - 2013-11-05, 15:09

chyba tak
TomekM - 2013-11-05, 15:13

No u mnie niestety w TIsland są już 3 osoby dorosłe bo Ani stuknęło 14 lat :(
Czy ja dobrze rozumiem, że wykupienie za stówke z okładem miejsca postojowego pod TI daje mi wstęp na basen?
Co do kolejności zwiedzania to sądzę, że zaproponowany przez Jarka jest (jak dla nas) ok. Z tą różnicą, że chyba nie damy już rady z tym ostatnim muzeum (młody za młody, zbyt zmęczony i zbyt zmierzły - a my przy nim też wykończeni).

Duduś - 2013-11-05, 15:21

Masz wstęp zapłacony na TI
Jakbyś chciał np zostać jeszcze jeden dzień to płacisz tylko za kamping a za TI już nie, do końca pobytu nie płacisz więcej za TI niezależnie od ilości dni pobytu na campingu

jarekzpolski - 2013-11-05, 15:23

no takie życie Tomeczku...możesz świrować i próbować zaniżać, ale tam za dużo naszych rodaków już było, będą wyczuleni...

zastanawiam się nad zabraniem spacerówki dla Michała. Poważnie. W razie czego pojedzie jak świniak na taczce i nie będę go targał na rękach...O kręgosłup trzeba dbać...

czyli co? do jutra zastanawianki, a jutro bukujemy ? Na razie stoi że zaczynamy od Madam?

stelplatz w Berlinie już klepnąłem. Wyspę też. Jutro ten kombi tiket jak wszystko bedzie ok.

Duduś - 2013-11-05, 15:26

No jeszcze Reichstag trza załatwić (tam chyba tylko trzeba być zalogowany)
A jak Noc w Muzeum - pisałeś meila?
Ja pisałem ale na razie bez odpowiedzi

jarekzpolski - 2013-11-05, 15:45

Reichstag jutro sprawdzę.

A Muzem możesz napisać tu: besucherservice(at)mfn-berlin.de

i poinformować że będziesz, ale nie wiem czy to konieczne. Koniecznie to trzeba być troche przed czasem bo spóźnialscy nie wchodzą...Podejrzewam że wpuszczą to co będzie stało i zamkną drzwi, bo to nie są normalne godziny pracy...

Duduś - 2013-11-05, 15:56

Ostatnie wejście do reichstagu 9:30 potem 16 coś tam
zdązymy?
chyba nie
zostanie oglądanie z zewnątzr
ale wtedy możeme figury zrobić około 11
więcej zostanie czasu na spacery

TomekM - 2013-11-05, 15:57

Zadzwoniłem sobie do TI i zapytałem czy Ania to dziecko czy dorosły. Okazuje się, że dorosła to ona będzie jak skończy 15 lat! Kolejny argument aby jechać teraz.
Ten stellplatz w Berlinie to gdzie co i jak?

Duduś - 2013-11-05, 16:36

REZERWACJA STELLPLATZ BERLIN
jarekzpolski - 2013-11-05, 20:20

Duduś napisał/a:
Ostatnie wejście do reichstagu 9:30 potem 16 coś tam...

no fakt, ale znalazłem takie coś:

"Dla osób decydujących się w ostatniej chwili:
Kopułę można zwiedzić także spontanicznie. W tym celu można się zgłosić bezpośrednio do nowego Oddziału Biura Obsługi Turystów znajdującego się na południowej stronie Scheidemannstraße. Zgłoszenia przyjmowane są w miarę wolnych miejsc do dwóch godzin przed wejściem. Tam można się zarejestrować na zwiedzanie za kolejne dwa dni.
Nowe Biuro Obsługi jest otwarte codziennie od godziny 8.00 do 20.00."

albo niedziela wracając z Sea Life. Jest dostępna 12.45 albo 13.30...

chciałem klepnąć dla wszystkich ale trzeba podawać imię nazwisko i daty urodzenia każdego chętnego...Klepnijcie sami...

https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en

i warto włożyć czyste majciory bo na wejściu jest rewizja... :mrgreen:

TomekM - 2013-11-05, 20:44

Zarezerwowałem sobie kopułę na niedzielę na dwa warianty 12:45 i 13:30. Stellplatz zarezerwowany bo też szanse na wyjazd rosną, ale ciiii....
jarekzpolski - 2013-11-05, 21:10

super !
dodaj więcej czosnku...podobno zjedzenie kożucha z tego eliksiru uodparnia na zawsze...ja nigdy nie zjadłem to nie wiem czy to prawda... :mrgreen:

jarekzpolski - 2013-11-06, 12:43

wykorzystując mapki wklejane przez wcześniej przez Wojtka wyrzeżbiłem taki plan wycieczki na sobotę, atrakcje ułożone "w kółko" żeby nie biegać.

Pod koniec, z Legolandu do Muzuem jest kawałek, można pomyśleć o skorzystaniu z komunikacji.

Pogodę zapowiadają nieciekawą, więc potrzebne będą dobre nastroje. I jakieś płaszcze albo parasolki.

W niedzielę Seal Life i Reichstag od środka, potem Tropical Island.

To co rezerwujemy u Madame ?

TomekM - 2013-11-06, 12:47

No to u nas niestety doopa. Młody ma gorączkę i coraz mocniej kaszle, więc odwołałem rezerwację stellplatz-u i kamper idzie na kołki do wiosny. Bardzo żałujemy ale wolimy odpuścić niż potem spędzić dwa tygodnie u lekarzy i w aptekach.
Życzymy Wam udanej wycieczki i do zobaczenia "następną razą".

Sznurek - 2013-11-06, 13:49

Cytat:
Bardzo żałujemy ale wolimy odpuścić

Szkoda... Ale zdrowie dziecka najważniejsze....

A co do planu to ustalone, że zaczynamy od figur woskowych - tam trzeba bookować bilety.
W praniu wyjdzie, czy legoland "zmieści" się w sobotę aby potem zdążyć przed 18 do muzeum.
Do muzeum historii nie trzeba rezerwować ? Przychodzimy i mamy nadzieję wejść ??
Wiem, że pisaliście maile - jakiś odzew ??

Teraz trzymamy kciuki za pogodę ;)

Duduś - 2013-11-06, 13:58

naisałem po niemiecku (dr google pomógł) że bedę z dziećmi i żoną, ale nikt się mną nie zainteresował :( ,
dziećmi to rozumiem :roll:

no nie dostałem odpowiedzi

A zaczynamy od madam woskowej

jarekzpolski - 2013-11-06, 14:40

UWAGA !

z Muzeum kiszka !
przed chwilą tam dzwoniłem. Oba wejścia (na 18-tą i 20-tą ) są w pełni obłożone (po 20 osób) i nie ma żadnych szans na wejście. Miły Pan twierdzi że odpisywał na jakiegoś maila z Polski (sprawdź w spamie Wojtuś)...

Proponuję w takim układzie Reichstag wieczorem, po Legolandzie. Popatrzymy sobie na oświetlone miasto z góry. Tez może być ciekawie. Na niedzielę zostanie Sea Life...

Zrobiłem przed chwilą kolejną rezerwację na sobotę 18.15 i 18.45. Czekam na potwierdzenie. Nie odwoływałem na razie poprzedniej bo nie wiem za bardzo jak...
Zobaczymy czy potwierdzą.

Może też tak zrobicie ?

Duduś - 2013-11-06, 14:42

Mi już tylko zostało drukowanie i czekanie na piatek
jarekzpolski - 2013-11-06, 14:48

o i przyszło mi do głowy że mozemy również zrobic kółko w drugą stronę...czyli:

A-B-C-D-H-G-F-E i na kemping. Mniej łażenia będzie.

u Madame już zapłaciłem więc tego juz nie zmienię...

do przemyślenia !

Sznurek - 2013-11-06, 14:48

Wysłałem zapytanie dot zwiedzania Reichstagu (kopuła). Długo trwa zanim odpowiedzą ?
jarekzpolski - 2013-11-06, 14:50

patrz 3 posty powyżej...
jarekzpolski - 2013-11-06, 14:54

mam potwierdzenie na sobotę 18.15 z Deutscher Bundestag.
Sznurek - 2013-11-06, 15:09

A ja na 18.30 :)
Duduś - 2013-11-06, 15:31

a ja na niedzielę na 12:45 :spoko
Duduś - 2013-11-06, 15:42

zmieniłem na 18:30
martini44 - 2013-11-06, 16:29

Jak zwykle kłody pod nogi :deszcz: :bum: ...... jedźcie i zwiedzajacie a ja bedę z Wami myślami .....
jarekzpolski - 2013-11-06, 21:11

co jest ?
jarekzpolski - 2013-11-06, 21:25

no już wiem co jest. Wielka Dupa jest...
Tomek, Marcin - z dzieciarnią tak jest...kto miał ten rozumie...może następnym razem.
Berlin jeszcze chwilę postoi...Obfocimy go dla Was i pójdziecie jak po sznurku (Sznurka przy okazji pozdrawiam :mrgreen: ).

Pozdrawiam i zdrówka latoroślom życzę.

Sznurek - 2013-11-06, 21:40

Proszę mi tu po mnie nie jeździć ;) ))
jarekzpolski - 2013-11-06, 23:17

pakuj graty i tankuj do pełna. W piątek po południu zadzwonię cobyśmy może jakoś parką pojechali i trawkę na placu Dudusiowi udeptali...wyspany przyjedzie po zbóju... :szeroki_usmiech

o zapomniałbym ! Masz CB ? Jak nie masz to zrób coś żebyś miał - jak się da oczywiście...

Sznurek - 2013-11-07, 08:11

koniecznie trzeba się spiknąć w drodze.
CB nie mam, choć kilka razy się nad tym już zastanawiałem. Warto ? Jeśli to jaki model radia/anteny ?

martini44 - 2013-11-07, 08:40

jarekzpolski napisał/a:
z dzieciarnią tak jest...kto miał ten rozumie

dziękuję za wyrozumiałość Jareczku :bukiet: żałujemy bardzo no ale takie życie jest....

Wojtek dawaj po Bonda bo zaraz spać ide :spoko

jarekzpolski - 2013-11-07, 09:58

Sznurek napisał/a:
...Warto ?...

jadąc razem bardzo warto. Szczególnie na obczyźnie gdzie będziesz bulił raoming jak będziesz chciał cos powiedzieć...ale nie kupuj w pośpiechu z okazji wyjazdu. Nie miałbyś od kogoś pożyczyć ? (antena na magnesie żeby szybki montaż był, na kilkadziesiąt metrów starczy, a tyle nam trzeba)

Sznurek - 2013-11-07, 11:06

Cytat:
Nie miałbyś od kogoś pożyczyć ?

Nie :(

jarekzpolski - 2013-11-07, 11:51

Trudno. Wezmę walkie-talkie. Też da radę.
Duduś - 2013-11-07, 18:41

Dzwońcie jak dojedziecie jak trasa

Ja ruszam koło 22-ej i myślę że do 3-ciej bede na miejscu - jakbym osłabł to bede spał po drodze ale najpóźniej o 8:00 muszę być!

Jarek daj znać na bramie że przyjedzie zbłąkana owieczka w nocy żebym nie musiał na chodniku spać :spoko

martini44 - 2013-11-08, 09:21

Duduś napisał/a:
Jarek daj znać na bramie że przyjedzie zbłąkana owieczka

sam tam nie będziesz :spoko

jarekzpolski - 2013-11-08, 11:56

posiałem gdzieś potwierdzenie rezerwacji, ale Pani potwierdziła że je ma, przy okazji sprawdziła Wasze. Są również. Zaprasza gorąco.

Z bramą nie ma tak prosto. Pani pojawia się rano o 10-tej i znika, by ponownie pojawić się pod wieczór. O 22-giej brama jest zamykana do rana, co by turysta z Polski mógł spać nie niepokojony. Dla nocnych jeźdźców jest zamek szyfrowy. Cza powiedzieć dowolne zaklęcie (nie wolno przeklinać) i wklepać kod. Kod jest:

2 0 1 3

Bez darcia mordy, klaksonu i minimum hałasu - co by turysta z Polski mógł spać nie niepokojony - zająć sobie miejsce wg rezerwowanej kategorii.

Plan kempingu

Ok 10-tej, jak przybędzie Pani Właścicielka, można dokończyć formalności z daniną włącznie...

Socale - 2013-11-08, 21:17

Dziś byłem również.
Polepszyła się Wam pogoda, jest cieplej a momentami świeciło słońce.
Wracałem wieczorem to już całkiem ładnie i sucho.
Oby tak 3 dni.
Bawcie się, róbcie fotki i zróbcie fotoreportaż ze wspólnej wyprawy.
:spoko

Duduś - 2013-11-11, 21:50

No i już w domu cali i mam nadzieje zdrowi :ok

Dziękuję kompanom podrózy - Sznurkowi z synem i niezawodnym Jarkom za miłe towarzystwo :bukiet:

TomekM - 2013-11-11, 22:46

A zdjęcia? W wspomnienia dla tych co chcieli a nie mogli?

PS.
Cały weekend wzdychaliśmy: no teraz to byśmy byli tu, a teraz to tam a teraz to byśmy się już pluskali....

miciurin - 2013-11-11, 23:08

Bardzo fajny wyjazd mieliście, planuję coś podobnego na maj przyszłego roku, czekam z niecierpliwością ba Wasze wrażenia i fotki :spoko
Duduś - 2013-11-11, 23:17

Dopiero dojechaliśmy..

Trzeba powtórzyć, na pewno

Pawel_MASZ-BUD - 2013-11-11, 23:35

Ja miałem się cichaczem do Was dołączyć, bo mam niedaleko, ale od środy mnie choróbsko zmogło :roll:
Next time... Muszę taki wyjazd zaliczyć, bo aż wstyd. 120 kilometrów do celu, a nie udało mi się od pół roku tam dojechać moim ślimaczkiem.

Duduś - 2013-11-12, 08:03

No szkoda
Po cichu liczyłem, że może ktoś kto czytał podjedzie sprawdzić czy jesteśmy

No może następnym razem :spoko

Sznurek - 2013-11-12, 08:54

Cytat:
A zdjęcia? W wspomnienia dla tych co chcieli a nie mogli?

No to ja może zacznę....
Po burzliwych ustaleniach na polu bitwy pozostały trzy załogi. Duduś (główny pomysłodawca i organizator), jarekzpolski i ja. Ustalamy z Jarkiem, że wyjeżdżamy po pracy i spotykamy się gdzieś na autostradzie. Duduś wyjedzie dopiero po 22 bo wtedy kończy robotę.
Ponieważ udało mi się wyjachać jako pierwszemu wstępnie umawiam się z Jarkiem we Wrocławiu, jednak przed Wrocławiem jest jakiś wypadek na autostradzie i wszystko stoi. Udaje mi się zjechać na parking i tam czekamy na Jarka z rodzinką. Potem jedziemy już dalej razem. Na Jarka prośbę nie przekraczamy 95 km/h co skutkuje najniższym, jakie dotąd zanotowałem zużyciem paliwa w moim kamperze (10,4 l/100km) :)
Około 23 zaczyna się Berlin a mnie łapie koszmarna śpiączka. Oczy się zamykają a nie ma gdzie stanąć... masakra. Od czasu do czasu mój kamper wykonuje średnio kontrolowane manewry na autostradzie ale koniec końców w całości docieramy na stellplatz w Berlinie - Tegel Stellplatz
Instalujemy się szybko i w kimę. Szczerze współczuję Dudusiowi, który ma jeszcze kaaawał drogi przed sobą. Ale i on dotarł cało około 4.30.
Rano zbieramy się dosyć sprawnie i jedziemy do centrum. Z Stellplatzu do metra jest około 10 minut spacerkiem a potem kolejne 15 metrem. Kupujemy tzw Berlin welcome card na 48 godzin za 18,5 eur. Karta ważna (podobno) dla dorosłego i 2 dzieci i uprawnia do jazdy wszystkimi środkami transportu publicznego w strefie A i B.
Zaczynamy od muzeum figur woskowych Madame Tussauds Figury
Ponieważ przed wyjazdem kupiliśmy bilety łączone na figury, legoland i sea life, w muzeum figur odbieramy bilety do pozostałych miejsc.

CDN...

Sznurek - 2013-11-12, 09:50

Po wejściu do muzeum wita nas jeden z symboli DDR'u - trabi

Potem spotykamy między innymi Karola Marksa

dwóch Einsteinów ;)

a także dwie piękne blondynki...

Marlena Dietrich w towarzystwie...

Cesarzową Sisi z ... ?

Wydawało mi się, że było ich czterech...

Po wyjściu z muzeum przechodzimy pod Bramą Brandenburską

i kierujemy się w kierunku Legoland Discovery Centre

Po drodze mijamy pomnik Holokaustu, który składa się z 2711 betonowych bloków ( po jednym na każdą stronę Talmudu). W przewodniku ostrzegają, aby pilnować tam dzieci bo mogą się zgubić i chyba coś w tym jest, bo mój syn nagle zniknął...:/
Na szczęście znalazł się samodzielnie po krótkiej chwili ..

Sznurek - 2013-11-12, 11:18

Po drodze mijamy fragmenty muru

i w końcu docieramy do Legolandu. Okazuje się, że cały kompleks zlokalizowany jest pod ziemią.
Wrażenia ? Takie sobie ... Mając w pamięci Legoland w Billund czy Gunzburgu ten wypada słabo bo i musi tak wypaść choćby ze względu na fakt, że jest w pomieszczeniach zamkniętych.
Dla tych co nie byli a myślą, żeby tam pojechać z dziećmi to należy się raczej nastawić, że jest to duża tematyczna sala zabaw, z dodatkowymi atrakcjami. Jak tak się podejdzie do sprawy to myślę, że nie będzie zawodu...

Jest oczywiście Brama Brandenburska

i Reichstag

Po wyjściu kierujemy się do Sea Life, ale że jest pora obiadowa wpadamy do Pizzy Hut. Tu, przynajmniej dla mnie, małe zaskoczenie.
Na dzień dobry każde dziecko dostaje małe pudełeczko kredek i kolorowankę a po zjedzeniu mały zestaw upominkowy. Jak dotychczas, w Polsce nie spotkałem się z czymś takim, choć mogło by się wydawać, że w jednej sieci powinno być tak samo wszędzie....

Po drodze mijamy jeszcze takie coś

i docieramy do Sea life, gdzie można pooglądać różne stwory morskie

... a czasem nawet je dotknąć...

Na końcu ustawiamy się do kolejki do AquaDom. To największe cylindryczne akwarium na świecie o całkowitej wysokości około 25 metrów i średnicy 12m. Akwarium zbudowane jest na dziedzińcu hotelu, więc z pokoi jest ciekawy widok. W środu jeździ winda, z której można podziwiać pływające naokoło ryby...

Tak wygląda od zewnątrz

a tak od środka...

Ostatnim punktem sobotniego programu jest wizyta na kopule Reichstagu. Wprawdzie wejściówki mieliśmy zarezerwowane na 18.30 ale nie ma problemu z wcześniejszym wejściem. Przedtem jeszcze dokładna kontrola dokumentów i bagażu i można wejść.
Z zewnątrz kopuła wygląda tak:

Widać spiralnie poprowadzone wejście a także system luster w środku kopuły, których zadaniem jest doświetlanie sali plenarnej bundestagu. Kapitalna konstrukcja....

Gdy zjeżdżaliśmy windą na dół wydawało mi się, że jest nas jakby więcej... Zmęczenie ?? ;)

To był już ostatni etap zwiedzania w sobotę. Pakujemy się do metra i jedziemy do naszych kamperków. Tam jeszcze trochę siedzimy, gadamy i .... i idziemy spać. Jutro ciąg dalszy zwiedzania....

darboch - 2013-11-12, 11:20

Ale Was było w tej windzie :-P fajnie fajnie...czekam na dalszą relację :bigok
Sznurek - 2013-11-12, 13:27

Drugi dzień zaczynamy trochę później, bo chcieliśmy się rozliczyć za stellplatz, a pani właścicielka wpada tam tylko na parę godzin... Cena za dobę 12 eur do tego prąd 3 eur.
Zaczynamy od muzeum historii naturalnej.
Największy eksponat to oczywiście szkielet dinozaura - nie udało mi się go załego ująć w obiektywie...

Są też inne mniejsze

Można własnoręcznie "obrać" dinozaura ze skóry i mięśni... ;)

oraz wiele, wiele innych eksponatów. Między innymi cała część poświęcona minerałom

Żeby dokładnie zwiedzić muzeum, należało by przeznaczyć na to cały dzień ale my nie mamy tyle czasu (..i chęci).
Jedziemy do centrum i idziemy w kierunku dawnego Checkpointu Charlie. Po drodze oglądamy wystawy sklepowe między innymi z zegarkami - takie do 18 000 euro leżą przez weekend na wystawie, te droższe np po 40 000 są pochowane ;)
Mijamy salon Mini z ciekawą reklamą

i docieramy do Checkpointu

obok którego jest muzeum muru berlińskiego

Ponieważ dzieci (i nie tylko) jęczą, że są głodne idziemy na obiad po którym się rozdzielamy. Dudusie i Jarki wracają do kamperów, bo jadą jeszcze do Tropical Island.
Ja z synem zostajemy jeszcze trochę w Berlinie a wieczorem wracamy bezpośrednio do domu.
Idziemy w kierunku wyspy muzeów mijając po drodze berlińską salę koncertową

przed którą trwało właśnie ubieranie choinki... Wcześnie zaczynają ;)

Ponieważ syn jest miłośnikiem starożytnego Egiptu decydujemy się na zwiedzenie Neues Muzeum, w którym wystawione są eksponaty z tegoż okresu.
Najsłynniejszym eksponatem jest oczywiście popiersie Nefretete (Nefretiti). Niestety nie można go fotografować a szkoda bo w wspaniały sposób oddaje kobiece piękno.

W drodze powrotnej zatrzymujemy się jeszcze w ciekawym salonie Mercedesa przy Unter den Linden, w którym poza nowymi modelami wystawione są takie cacka:

Na tym kończy się nasz pobyt. Wracamy metrem do auta i ruszamy w drogę do domu.
Wyjazd choć krótki, uważam za bardzo udany. Pierwszy raz byłem w Berlinie na "zwiedzaniu" i muszę stwierdzić, że miasto jako miasto mi się osobiście nie podoba. Owszem poszczególne budynki, muzea, atrakcje - są piękne i/lub ciekawe ale jako całość mnie nie powaliło :) Ale warto było przyjechać i zwiedzić (choć tak naprawdę było to tyko liźnięcie) choćby po to, aby się o tym przekonać :)
I dziękuję wszystkim za super towarzystwo !

jarekzpolski - 2013-11-12, 13:43

do Reichstagu Jolka próbowała wejść z czerwoną maczetą w plecaku, twierdząc że to do obierania jabłek dzieciom... :roll: Czujna ochrona nie dała się zwieść i odebrała natychmiast zapobiegając masakrze...

...przy wyjściu broń została zwrócona...

Duduś natomiast uczcił Święto Niepodległości robiąc rundkę honorową po Berlinie z powiewającą polską flagą....

i w jednym i w drugim przypadku niemieccy koledzy zachowali stoicki spokój i wyrozumiałość dla tych nieodpowiedzialnych i prowokacyjnych zachowań :roll:

:szeroki_usmiech

Garść fotek z Tropical-a:

My również dziękujemy ! Do zobaczenia następnym razem !

WODNIK - 2013-11-12, 14:17

Bardzo fajna wyprawa, gratuluję.
Pozdrawiam :spoko :spoko

martini44 - 2013-11-12, 14:54

cieszę się że udała Wam się wyprawa i zwiedzanie... :bukiet:
TomekM - 2013-11-12, 18:59

Super! Też tam (albo gdzie indziej ;) ) kiedyś dojedziemy.... mam nadzieję....
jarekzpolski - 2013-11-12, 19:17

dziecka zdrowe ?

bo w planach Wiedeń, Praga i Wrocław...

nie, nie...na wiosnę raczej. Trza trochę dychnąć...sąsiada dawno nie widziałem...no chyba że Wiosna przyjdzie zamiast Pani Zimy, to przecież nie wygonimy... :bigok

TomekM - 2013-11-12, 20:14

Młody powoli dochodzi do zdrowia, Ania z nogą lepiej, remont się posunął do przodu... Tylko cholera bierze, że za chwilę muszę kampera zapakować w plandekę i będzie stał nieruchomo przez kilka miesięcy ;(
piotr1 - 2013-11-12, 20:39

Super wypad. Pozdrawiamy :spoko
miciurin - 2013-11-12, 21:07

Byliście w Berlińskim Legolandzie bo ciekaw jestem jak tam jest ? :spoko
Pawel_MASZ-BUD - 2013-11-12, 21:27

miciurin napisał/a:
Byliście w Berlińskim Legolandzie bo ciekaw jestem jak tam jest ? :spoko

Sznurek napisał/a:
i w końcu docieramy do Legolandu. Okazuje się, że cały kompleks zlokalizowany jest pod ziemią.
Wrażenia ? Takie sobie ... Mając w pamięci Legoland w Billund czy Gunzburgu ten wypada słabo bo i musi tak wypaść choćby ze względu na fakt, że jest w pomieszczeniach zamkniętych.
Dla tych co nie byli a myślą, żeby tam pojechać z dziećmi to należy się raczej nastawić, że jest to duża tematyczna sala zabaw, z dodatkowymi atrakcjami. Jak tak się podejdzie do sprawy to myślę, że nie będzie zawodu...

Proszę bardzo :spoko

miciurin - 2013-11-12, 21:33

Pawel_MASZ-BUD napisał/a:
Proszę bardzo :spoko

No proszę nie doczytałem :roll:
Dzięki.
Chciałem się dopytać troszkę więcej bo w tym roku byłem już z kolegą Sznurek w tym dużym Legolandzie pod Monachium :spoko