Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Camper GPS

pagand - 2013-10-14, 08:26
Temat postu: Camper GPS
W sobotę, w ramach targów przy Maratonie Poznańskim, miałem okazję podyskutować z przedstawicielem firmy Garmin. Oczywiście głównym moim tematem był gps do biegania, ale i porozmawialiśmy o nawigacji samochodowej.
Wspomniał on o nawigacji dedykowanej do camperów. Zaprezentowano ją już jakiś czas temu w USA, ale i w GB już jest dostępna. Więc kwestia czasu będzie pojawienie się takiej nawigacji w ofercie w Polsce.
Tu jest link do oferty brytyjskiej.

Może miał już ktoś styczność z taką nawigacją, bo bardzo ciekaw jestem czy będzie ona funkcjonalna na terenie europy. To może być ciekawa oferta dla nas.

Sznurek - 2013-10-14, 10:04

Navigon (przynajmniej w wersji na iPhona) ma dodatek pod nazwą nawigacja dla samochodów ciężarowych i kempingowych. Tylko kosztuje on 80 eur :/
Zaradek - 2013-10-14, 12:44

CoPilot ma funkcje jazdy samochodem kempingowym.
JaWa - 2013-10-14, 13:15

pagand napisał/a:
To może być ciekawa oferta dla nas.

Niby pod jakim względem ?? Większość nawigacji umożliwia wprowadzenie parametrów samochodu.

pagand - 2013-10-14, 15:17

Całkiem możliwe, że są takie możliwości. Nie wiem. Ja nie mam.

Możliwe jednak, że nie trzeba wgrywać stellplatzów, kempingów itp. Ja się raczej właśnie zastanawiam się czy mapy nie będą jakoś dedykowane dla camperów.

Podałem informację, bo może kogoś to zainteresuje.

JaWa - 2013-10-14, 15:32

pagand napisał/a:
że nie trzeba wgrywać stellplatzów, kempingów itp.

Nie trzeba wgrywać, bo w większości przypadków są fabrycznie wgrane, kamperparki, kempingi, pola namiotowe, atrakcje turystyczne itd, itp.... setki tysięcy POI, jak korzystasz z mapy "on line", to znajdziesz to, co ma Google, a więc prawie wszystko.

PS
Oczywiście zawsze można kupić, jak będzie, nawigcję dedykowaną do kampera, będzie różnić się ceną :haha: :haha:

TomekM - 2013-10-14, 16:04

Mam pytanie co do samych urządzeń. Zastanawiam się nad zakupem nawigacji NavRoad LEEO ST. Jest to nawigacja wyposażona dodatkowo w odbiornik DBTV. 7" szału nie robi ale jeżeli TV traktować jako atrakcję dodatkową to może ma to sens.
Pozostaje pytanie: czy ktoś z was ma taką nawigację i może coś na jej temat powiedzieć?

slajd - 2013-10-14, 17:10
Temat postu: Re: Camper GPS
pagand napisał/a:
W sobotę, w ramach targów przy Maratonie Poznańskim, miałem okazję podyskutować z przedstawicielem firmy Garmin. Oczywiście głównym moim tematem był gps do biegania, ale i porozmawialiśmy o nawigacji samochodowej.
Wspomniał on o nawigacji dedykowanej do camperów. Zaprezentowano ją już jakiś czas temu w USA, ale i w GB już jest dostępna. Więc kwestia czasu będzie pojawienie się takiej nawigacji w ofercie w Polsce.

Może miał już ktoś styczność z taką nawigacją, bo bardzo ciekaw jestem czy będzie ona funkcjonalna na terenie europy. To może być ciekawa oferta dla nas.

Posiadam taką nawigację i..... :gwm
Zdecydowanie Odradzam Zakupu :!:
Pisałem o tym wcześniej, ale z camperami ma tyle wspólnego
co mój camper z terenówką,
bardziej podchodzi pod ciężarówki.
Co to za wybór - trasa najkrótsza lub najszybsza?, w których
"występują" drogi gruntowe.
Planując jakąkolwiek trasę z miejscowości A do miejscowości B należy podać
ulicę na jaką chcemy dotrzeć, a jak jej nie znamy to co wtedy?
"Korzystałem" - cudzysłów bo trudno nazwać to jakąkolwiek korzyścią
z tej nawigacji w Rumunii,Bułgarii,Grecji i w Polsce i gdyby nie mapy.....
I ta cena :diabelski_usmiech

A może ja się nie znam jak takie cudo obsługiwać :shock:

Fux - 2013-10-14, 18:25

slajd napisał/a:
A może ja się nie znam jak takie cudo obsługiwać

Mam Garmina i nie narzekam.
Wynajdywanie także funkcjonuje, wiec nie wiem, o co biega.
Tobie.
Żadna navi nie jest doskonała.

Mam fabryczną i ta jest w wielu aspektach gorsza, niz Garmin.

Może u Ciebie to kwestia badziewnego urządzenia?

Mój to 276C
Klasyka.

slajd - 2013-10-14, 21:09

Fux napisał/a:
Mam Garmina i nie narzekam.

Też bym chciał :spoko
ale piszę o konkretnym modelu, tj dezl 760 MTL, który
jest wg mnie niewypałem w całej ofercie
Garmina

salut - 2013-10-14, 21:38

TomekM napisał/a:
Mam pytanie co do samych urządzeń. Zastanawiam się nad zakupem nawigacji NavRoad LEEO ST. Jest to nawigacja wyposażona dodatkowo w odbiornik DBTV. 7" szału nie robi ale jeżeli TV traktować jako atrakcję dodatkową to może ma to sens.
Pozostaje pytanie: czy ktoś z was ma taką nawigację i może coś na jej temat powiedzieć?

Nie ważna jest nawigacja-sprzęt tylko nawigacja-mapa. Według mnie lepiej zapłacić trochę drożej i mieć sprzęt do, którego można bez problemu dodać dowolne punkty POI /np. stelplatze, kempingi archiego i kilka innych/. Co do jakości Navroad`a?.. Ja jestem wierny IGO i Automapie. Jeszcze mnie nigdy nie zawiodły.
:spoko :spoko

Fux - 2013-10-15, 06:03

salut napisał/a:
Nie ważna jest nawigacja-sprzęt tylko nawigacja-mapa.

Nie masz racji.
Ja mogę sobie POI wsadzić do woli.
Mapy sprzedawane z Garminami są raczej wszystkie takie same.
Jednakże mapy Navteca nie zawsze będą tymi mapami, których używa Garmin.
W fabrycznej navi tak mam.

salut - 2013-10-15, 21:06

Fux napisał/a:
salut napisał/a:
Nie ważna jest nawigacja-sprzęt tylko nawigacja-mapa.

Nie masz racji.
Ja mogę sobie POI wsadzić do woli.
Mapy sprzedawane z Garminami są raczej wszystkie takie same.
Jednakże mapy Navteca nie zawsze będą tymi mapami, których używa Garmin.
W fabrycznej navi tak mam.

A skąd wiesz, że nie mam racji? Bo ty ja masz?
Przeczytaj najpierw ze zrozumieniem zanim zaczniesz tak ostro. Ani słowa nie napisałem na temat twojej ulubionej nawigacji. Uwierz mi, ale jestes chyba w mniejszości uzytkowników chwalących Garmina. Ale to twoje prawo i nie zarzucam ci,że nia masz racji.
Napisałem ogólnie o nawigacjach i nadal twierdze, że lepsze są te na Win CE lub Mobile czy Androidzie. Można wtedy sobie wgrac dowolna nawigację z dowolnymi mapami. Nie przekonasz mnie, że twoja ulubiona garmina z mapami NQ jest lepsza od IGO, gdzie dostepne są mapy TT, NQ, czy nawet dostawców lokalnychm, nie wspominając o AM w kraju. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam

Fux - 2013-10-15, 21:16

salut, popatrz na swój post wyżej i zobacz, do czego się odniosłem w Twojej wypowiedzi!

Może poszukaj rozwiązania swoich problemów na www.garniak.pl

Z nawigacji trzeba korzystać jak ze wszystkiego, z sensem, aby później do np. rzeki nie wjechać... :lol:

Siemka.

salut - 2013-10-15, 21:36

Fux napisał/a:
salut, popatrz na swój post wyżej i zobacz, do czego się odniosłem w Twojej wypowiedzi!

Może poszukaj rozwiązania swoich problemów na www.garniak.pl

Z nawigacji trzeba korzystać jak ze wszystkiego, z sensem, aby później do np. rzeki nie wjechać... :lol:

Siemka.

Moim problemem na pewno nie jest twoja nawigacja i wierze, że nadal będziesz korzystał z sensem i nie wjedziesz do rzeki. :lol:
A poza tym odbiegamy od tematu a nie o to tutaj chodzi.
Pozdrawiam

Fux - 2013-10-15, 21:39

Ja o wodzie, Ty o lodzie...
Narka.

aDaMoS - 2013-10-20, 19:21

Jeśli można dorzucić swoje 3 grosze do dyskusji.
Każdemu będzie pasowała inny program do nawigacji - zwłaszcza ten na którym nauczył się obsługiwać. Każdy wybiera sobie to co mu się podoba i na co go stać. Wiadomym jest że większą część rynku gps podzielili między siebie iGO, TomTom, AutoMapa, Sygic, Garmin (kolejność przypadkowa!), bo dla nich jest największe zaplecze (POI, Speedcam, alternatywne mapy). Polecam aby nabyć odblokowane urządzenie i instalować wersje próbne różnych producentów i testować je w waszych warunkach. Aktualnie większość programów nawigacyjnych jest pisanych pod WindowsCE lub Androida i iOS - co powinniście brać pod uwagę przy zakupie sprzętu.
Jak to mówią: Jedni wolą blondynki, inni brunetki, a jeszcze inni chłopców (fuj!).
Co do NavRoad LEEO ST to kolego na pewno będziesz zadowolony, sprzęt odblokowany daje dużo możliwości.

piotr.sto - 2013-12-29, 18:51
pagand napisał/a:

Jest już dostępna także w Polsce - sklep
Tylko cena taka jakby... wysoka?
Tutaj opis na stronie producenta.

slawwoj - 2013-12-29, 20:54
piotr.sto napisał/a:

Tylko cena taka jakby... wysoka?
Tutaj opis na stronie producenta.

Był czas się przyzwyczaić że wszystko do kampera jest droższe - począwszy od papieru toaletowego kończąc na oponach.

piotr.sto - 2013-12-29, 21:02

Chociaż z drugiej strony, jeżeli wziąć pod uwagę cenę urządzenia 7-calowego z Automapą + późniejszą, płatną aktualizację, w ciągu ok 3 lat ten Garmin się amortyzuje :) Kwestia tylko, jak faktycznie działa?
Podoba mi się ta funkcja kompatybilności z kamerą cofania.

slawwoj - 2013-12-29, 21:05

piotr.sto napisał/a:

Podoba mi się ta funkcja kompatybilności z kamerą cofania.

To raczej żadna rewelacja w takim sprzęcie.

Johny_Walker - 2013-12-29, 21:56

Bawiłem się w sklepie Garminem dezl 760LMT z funkcją kampera i ciężarówki. Wersja dedykowana kamperom 760LMT-D jest identyczna, ale zawiera POI campingów umieszczone wyżej w menu i jest lepiej dostępne, za to nie zawiera trybu ciężarówki.

Jedyną funkcją nieobecną w typowych nawigacjach jest tryb ciężarówki który wyznacza trasę z ominięciem zbyt niskich wiaduktów i dróg z zakazami wjazdu większymi, niż nasza DMC.

Moim zdaniem 1500 zł to trochę za dużo, jak za takie funkcje. Tym bardziej, że wgrałem do mojego starego nuvi soft od ciężarowego GPS i też mnie kieruje z ominięciem wiaduktów i zakazów dla ciężarówek. :)

JaWa - 2013-12-30, 10:51

Rozdzielczość 800x480 za 1 500 zł ? Gdzie oni te starocie znaleźli ? :haha:
Johny_Walker - 2013-12-30, 11:25

Tu nie płacisz za rozdzielczość, ale funkcje dla ciężarówek, które w założeniu wyznaczają trasy z objazdem zakazów ciężarowych, niskich wiaduktów, zakazów materiałów niebezpiecznych, zbyt wąskich dróg i pokazują stacje benzynowe dostępne dla ciężarówek.

Poza tym w Garminach oznaczonych jako LMT masz informacje o korkach i darmowe aktualizacje map dożywotnio (do końca życia urządzenia).

Do każdego Garmina można wgrać tysiące darmowych map. Np. coraz lepsza mapa Polski UMP, topograficzne itp. Jest z tym trochę grzebania, ale ilość map jest imponująca.

Poszedłem trochę inną drogą i nabyłem ze zniżką (60 zamiast 90 euro) program Navigon, którego będę mógł używać na iPhone i iPadzie. Waham się czy nie kupić też Sygica, który ma darmowe aktualizacje map i kosztuje obecnie 30 euro za Europę lub 70 za świat. Gdybym chciał do Navigona dokupić wyznaczanie tras dla ciężarówek/kamperów, to dodatkowo musiałbym zapłacić 50 euro.

Navigon i Garmin korzysta z map Navteq, a Sygic podobnie jak Tomtom z Tele Atlas. Myślę że posiadanie urządzeń z aktualnymi mapami z obu "stajni" pozwala opanować niemal każdy problem z nawigacją.

Zakładam opracowywanie i sprawdzanie tras na dużym ekranie, a bieżącą nawigację na małym nuvi i iPhone.

Warto też uświadomić sobie fakt, że zamocowany na stałe w aucie gps jest bardzo ergonomiczny i wygodny w użytkowaniu, niż wpinany telefon obsługujący pierdylion funkcji i dzwoniący w chwili kiedy musisz nawigować na wielopoziomowym skrzyżowaniu autostrad. Natomiast iPad jest zbyt duży żeby go umieścić na szybie. Umieszczony poniżej wymaga odrywania wzroku od drogi = niebezpieczeństwo. Małe, dedykowane urządzenia o przekątnej 4-7 cali to moim zdaniem najlepszy kompromis.

Fux - 2013-12-30, 11:49

Johny_Walker napisał/a:
korzysta z map Navteq
, podobnie, jak wiele innych firm.
Problem tylko. ile danych kupują do swoich urządzeń.
Garmin akurat ascetyczny w korzystaniu z zasobów nie jest. Zresztą chyba nawet ich kupili.
Za to np. LR, Jaguar za dużo do navi samochodowych danych nie kupuje...

JaWa - 2013-12-30, 13:25

Johny_Walker napisał/a:
Tu nie płacisz za rozdzielczość, ale funkcje dla ciężarówek, które w założeniu wyznaczają trasy z objazdem zakazów ciężarowych, niskich wiaduktów, zakazów materiałów niebezpiecznych, zbyt wąskich dróg i pokazują stacje benzynowe dostępne dla ciężarówek.

O czym mowa ? Automapa ma np. funkcję gdzie dokładnie określasz gabarytu samochodu ( waga, długość, szerokość, wysokość, nacisk na oś ) i nigdy nie poprowadzi pod wiadukt 2,2 m, jak wpisałeś, że kamper ma np. 3 m . Ta funkcja oczywiście gratis. Pewnie jednak Ty wolisz zapłacić, na to nie ma rady. :haha:

piotr.sto - 2013-12-30, 13:43

Fragment opisu ze strony producenta:
Urządzenie Camper 760LMT-D jest wyposażone w fabrycznie załadowane szczegółowe mapy Europy, które obejmują także dotyczące pojazdu ograniczenia, takie jak wysokości mostów i odpowiednie informacje dotyczące większości głównych dróg i autostrad. Wystarczy wprowadzić informacje dotyczące profilu pojazdu (możliwość dostosowania wysokości, masy, długości i szerokości¹), aby móc wyszukiwać odpowiednie trasy dla posiadanego kampera. Poza tym istnieje możliwość odbierania ostrzeżeń dotyczących ryzyka utknięcia na wybrzuszeniu, bocznego wiatru, wąskich dróg, ostrych zakrętów, stromych zjazdów i nisko wiszących gałęzi.
I to chyba ta ostatnia funkcja jest nowością. Pytanie tylko, na ile się to sprawdza.

piotr.sto - 2013-12-30, 13:54

JaWa napisał/a:
Pewnie jednak Ty wolisz zapłacić, na to nie ma rady.

A z tym płaceniem to jest tak, jak już wcześniej wspomniałem. Jeżeli kupisz nawigację z porównywalnym, czyli 7-mio calowym ekranem i do tego AM na Europę, a później przez 3 lata będziesz aktualizował oprogramowanie, to wydasz tyle samo. Po tym okresie w AM musisz dalej płacić, a w Garminie masz aktualizacje przez cały czas za darmo.

JaWa - 2013-12-30, 14:29

Cytat:
Po tym okresie w AM musisz dalej płacić, a w Garminie masz aktualizacje przez cały czas za darmo.

To jest niewątpliwa zaleta Garmina, ale też niektórych wersji TomToma.
Trzeba też pamiętać, że aktualizację są za darmo, ale na tym samym urządzeniu.

Johny_Walker - 2013-12-30, 17:35

Z aktualizacjami map wśród interesujących mnie nawigacji jest tak:

Garmin LM - darmowe kwartalne aktualizacje do końca działania urządzenia na tym jednym urządzeniu. Mapy Navteq. Najbardziej niezawodne, dedykowane urządzenie.

Navigon IOS - Było w wersji 1.x dożywotnia darmowa aktualizacja map, ale złamali umowę i od wersji 2.x jest 20 euro za dwa lata aktualizacji kwartalnych. Mapy Navteq. Jeden zakup upoważnia do używania na pięciu urządzeniach z IOS. Można używać dożywotnio z nieaktualnymi mapami.

Sygic IOS - darmowe aktualizacje. Mapy TeleAtlas. Jeden zakup upoważnia do używania na pięciu urządzeniach z IOS.

Automapa IOS - roczne używanie 45 euro - jest to więc najdroższy program jeżeli okres użytkowania jest dłuższy, niż dwa lata. Nie liczy się poza Polską. Po okresie subskrypcji nie działa z nieaktualnymi mapami w przeciwieństwie np. do typowych zwykłych nawigacji. Ocena w Apple Store to trzy gwiazdki, gdzie pozostałe nawigacje mają 3,5. Jedna licencja upoważnia do używania na jednym urządzeniu z IOS. Jest to nadroższy program. W przypadku używania przez osiem lat cena zrównuje się z dedykowanym Garminem dezl 760LMT, ale tam otrzymujemy program, mapy i urządzenie.

JaWa - 2013-12-30, 17:48

Johny_Walker napisał/a:
wśród interesujących mnie nawigacji
nie ma TomToma, dlaczego ?
Też szukam porządnej nawigacji. Automapy mam powyżej uszu, w Polsce też.

Fux - 2013-12-30, 18:00

Może najpierw ustalmy, do czego navi jest potrzebne.
My w zasadzie używamy jej do przebicia się przez aglomeracje typu Monachium, znalezienia adresu w określonej miejscowości.
Zawsze na pokładzie mamy atlasy, mapy analogowe, patrzymy na drogowskazy, tablice kierunkowe.
To jest jakaś forma ćwiczenia umysłu a nie bezmyślna jazda do rzeki :lol: .
Kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu, szybciej w Berlinie Zachodnim znaleźliśmy adres, niż kilka lat temu parking w centrum Wiednia. :wyszczerzony:
Do tego logarytmy, wg których navi funkcjonują są czasami absurdalne.

Johny_Walker - 2013-12-30, 18:05

JaWa napisał/a:
nie ma TomToma, dlaczego ?

Mapy TeleAtlasu używane przez TomTom ma Sygic, który jest dużo tańszy (30 zamiast 70 euro) i tak jak TomTom ma dożywotnie darmowe aktualizacje.

Johny_Walker - 2013-12-30, 18:09

Fux napisał/a:
Może najpierw ustalmy, do czego navi jest potrzebne.

Krócej napiszę do czego nawigacji się nie używa. Nie zastępuje ona myślenia. Jej zakup nie jest powiązany z obowiązkiem wyłączenia mózgu.

Fux - 2013-12-30, 18:15

:bigok
JaWa - 2013-12-30, 18:29

Johny_Walker napisał/a:
Nie zastępuje ona myślenia.

Zdecydowanie nie zastępuje, o czym parokrotnie się przekonałem. Mapy papierowe zawsze pod ręką. Dobrze też w nawigacji ustawiać punkty pośrednie.

Johny_Walker napisał/a:
Mapy TeleAtlasu używane przez TomTom ma Sygic

Kwestia, czy Sygic kupuje równie dokładne co TomTom ?

Johny_Walker - 2013-12-30, 18:50

Cytat:
Kwestia, czy Sygic kupuje równie dokładne co TomTom ?

Dopóki nie mam informacji, że klienci producentów map kupują gorsze lub lepsze wersje map od tej samej firmy, to zakładam że są identyczne.

Fux - 2013-12-30, 19:00

Napisałem wyżej, że tak jest.
Tak więc założenie błędne.
+/- to mniej więcej tak, jak warstwy w plikach DWG.

Johny_Walker - 2013-12-30, 22:58

Zanim Twoją opinię będę traktował jako informację zmieniającą moje zdanie, to musiałbym mieć jakieś dowody, albo zapoznać się ze źródłem Twojej opinii. :)
Fux - 2013-12-31, 09:01

Wejdź sobie do jakiegoś salonu samochodowego, zobacz czyje mapy są zainstalowane, włącz navi i porównaj z Garminem.

Napisał posiadacz Garmina. :spoko

Johny_Walker - 2013-12-31, 11:39

Mapy zainstalowane w samochodach, to trzecia liga, ale za cenę pierwszej ligi. Nikt o zdrowym rozskądku i ograniczonym portfelu ich nie kupuje.

Obecnie mam wgranego Sygica wersję próbną i Navigona, a także City Navigator na nuvi z roku 2009. W tym ostatnim brakuje wiele nowych dróg, ale wszystkie te drogi są już obecne w Sygicu i Navigonie.

Proponuję żebyś podał kilka przykładów nowych ulic, a ja sprawdzę czy są obecne na tych nawigacjach. Może ktoś z aktualnym TomTomem też coś dorzuci.

PS Garminów używam od 20 lat. Najpierw GPSIII+ potem nuvi 205. Teraz mam 60CSx i Nuvi 255W.

SlawekEwa - 2013-12-31, 18:37

Dobrze to pochwalcie się ile rond ma sieć ulic Biłgoraja? :chytry
Fux - 2013-12-31, 18:56

A gdzie to?
To miasto o kluczowym znaczeniu?

:mrgreen:

SlawekEwa - 2013-12-31, 19:10

Fux napisał/a:
A gdzie to?

23-410
Fux napisał/a:
To miasto o kluczowym znaczeniu?

Tak rodzinne Palikota :-P

Fux - 2013-12-31, 19:15

SlawekEwa napisał/a:
Tak rodzinne Palikota

A kto to?
Jakiś biskup?

Bronek - 2014-01-01, 11:33

Wtrącę sie w temat , bo używam nawigacji m/w od jej poczatków w Polsce. Przyzwyczaiłem sie do Automapy i znam jej wszystkie wzloty i upadki. Dla mnie jest OK. Ale na jakim sprzęcie jest zainstalowana to warunkuje dodatkow jej funkcjonalność. Miałem ja zainstalowana na smartfonie , palmtopie , na nawigacji 7" Blow.
Funkcja kamery cofania jest niemal w każdym sprzęcie z wejściem AV . Żadna sztuka.

Ale ostatnio jako uzupełnienie nawigacji w samochodzie mile zaskoczyła mnie darmowa w telefonach Noki . Fajna rzecz w nieznanych miastach. . Prosta i funkcjonalna. Warto mieć taki telefon czy smartfon . Wtedy nie trzeba zabierać nawigacji bazowej podczas zwiedzania.l

Z Garminem , krotko sie bratałem , podczas jazdy motocyklem i nie byłem zachwycony . Może dlatego ,że Automapa zalegała mi w podświadomości. Gdy używa sie sporadycznie nawigacji , jej prostota obsługi ma znaczenie . Ale w przypadku planowania ważnej podróży licza się różna ustawienia , możliwość wgrania pkt POI ITD. w tym Automapa jest chyba najlepsza. .
Jesli chodzi o sprzet to to : duży ekran i fajnie by było by były przyciski funkcyjne . Dodatkowo ułatwiają obsługę. Połaczenie WiFi lub Bluetooth a najlepiej slot na kartę SIM . Wtedy mamy Live Drve i na bieżąco info o korkach i korekte trasy.
Ważne jest też wsparcie i portale społecznościowe i tu Atomapa tez nieźle wygląda.
Mam obecnie leglną z podpięciem do określonego sprzetu , ale gdzies mam tez wersje pudełkową i i w razie czeko mysle ,że moge ja aktywować na innym sprzęcie.
Ważny jest sprzęt im na ogół droższy tym lepszy.
Kiedyś na smarfonie Samsunga po 16 godzinnej pracy telefon sie zawiesił . Czyli jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Było to w Toscanii w nocy na totalnym zadupiu . Od tamtej pory kupuję nawigację do nawigacji a telefon do telefonowania.

Od użytkowników TomToma mam identyczne informacje.... więc każdy orze jak może.

slawwoj - 2014-01-01, 11:56

Bronek napisał/a:

Ale ostatnio jako uzupełnienie nawigacji w samochodzie mile zaskoczyła mnie darmowa w telefonach Noki . Fajna rzecz w nieznanych miastach. . Prosta i funkcjonalna. Warto mieć taki telefon czy smartfon . Wtedy nie trzeba zabierać nawigacji bazowej podczas zwiedzania.

Ale musi być dostęp do sieci ?

Bronek - 2014-01-01, 13:33

slawwoj napisał/a:
Bronek napisał/a:

Ale ostatnio jako uzupełnienie nawigacji w samochodzie mile zaskoczyła mnie darmowa w telefonach Noki . Fajna rzecz w nieznanych miastach. . Prosta i funkcjonalna. Warto mieć taki telefon czy smartfon . Wtedy nie trzeba zabierać nawigacji bazowej podczas zwiedzania.

Ale musi być dostęp do sieci ?

Nie. !!!!!

Stara Nokia 500 - w dzisiejszych czasach 3-letnia--- ma GPS i 3G . i WIF . W telefonie ustalasz jak ta "nokiowska" nawigacja ma pobierać dane. Czy GPS wlasny , czy GPS na Bloetoothie czy wi fi czy tzw punkt dostepowy internet . i sam telefon wybiera po kolei z czego ma korzystać . 1. WI-FI a jak nie ma to 3G ( Internet) a jak nie to sam GPS.

Ma to taka zalete ,że gdy jesteś w budynku to pozycja jest ustalana na tzw BTS1ach. niedaokladnie ale zawsze. Samochód na parkingu podziemnym znajdziesz.

Ja robie tak mapy są wgrane, a akutalizacja lub w domu wifi lub normalnie włączam tzw dane mobilne i 3g . I jak odpalam mapy to spokojnie wszystko jest gdy szkoda mi NIEWIELKIEJ kasy wystarczy wyłaczyc dane mobilne i nawigacja mapy działaja na GPS . Lecz gdy szukasz aktualności itd to właczasz i za ok 1 zl masz wszystko .
Nietóre telefony np w PLUSIE maja ponoć licecję na aktualizaję tylko w Polsce . Ale.. będąc w niemczech u mnie dzialało i bez problemu aktualizowal . Pomimo roamingu nie zauwazyłem jakiegoś strasznego rachunku.

Ps a... i kobitka Ci gada do ucha jak iść. po mieście . Możesz mieć wyłączony ekran spokojnie spacerować.

Johny_Walker - 2014-01-09, 16:49

Jestem już po trasie PL-DE osobówką, na której w iPhone naprzemiennie używałem nawigacji Navigon i Sygic wraz ze starym Nuvi.

Obydwa programy spisały się doskonale, ale:

Navigon jest bardziej stabilny od Sygica, któremu zdarzyło się wyjść z aplikacji. Jest też bardziej przejrzysty. Navigon częściej pokazywał ograniczenie prędkości zgodne z rzeczywistym oznakowaniem, gdzie Sygic miał nieprawidłowe dane.

Sygic w Dreźnie pokazywał zarysy zabytkowych budynków, co jest niepotrzebnym bajerem, ale cieszy oko. Sygic posiada szczegółową historię trasy włącznie z profilem wysokości, średnimi prędkościami itp. Podsumowania dzienne, tygodniowe itp. Sygic bardzo często ma bardzo błędne dane dotyczace obszarów zabudowanych i pokazuje obszar niezabudowany, tam gdzie jest zabudowany. Skutkuje to wprowadzającą w błąd podpowiedzą o ograniczeniu prędkości.

Oba programy zawierały najnowsze drogi w Polsce i Niemczech. Żaden nie gubił sygnału. Każdy doprowadził do celu. Nieco inne algorytmy obliczania trasy, ale jeszcze nie wiem który lepszy.

marcincin - 2014-01-09, 17:35

Ja używam OSMAND'a na Androidzie - bazuje na mapach OpenStreet, które można ściągać w najnowszych wersjach za free. Mapy są aktualizowane przez brać internetową i obecnie bardzo dobrze pokrywają europę (wg mnie). Sam moduł nawigacyjny ma swoje wady (na pewno nie jest to automapa) - ja się przyzwyczaiłem. W przypadku dłuższych tras należy wprowadzać punkty pośrednie. Bardzo dużą zaletą są szczegółowe mapy - są tam drogi, dróżki, szlaki turystyczne. Używałem OSMAND'a jako nawigacja rowerowa na trasach MTB w Alpach - daje radę. Można wgrywać ślady GPX. OSMAND pracuje u mnie jako nawigacja samochodowa i GPS turystyczny.
JaWa - 2014-01-12, 11:55

Niedawno w Auto Świat był test nawigacji na smartfony. Zdecydowanie wygrał Google Map ( 24 punkty na 25 mozliwych), Sygic, AutoMapa, a szczególnie TomTom ( za 300 zł) wypadły cienko.
Johny_Walker - 2014-01-12, 15:15

Google maps się nie liczy, bo nie jest offline, a koszt danych w roamingu to np. 5000 zł przez kilkutygodniowy wyjazd, lub kilkaset jeśli będziesz kupować karty. Poza tym Google maps nie działa kiedy stracisz zasięg w górskiej dolinie.
Mówimy o prawdziwych nawigacjach offline, a nie protezach naciagających naiwniaków nie odróżniających kbps od kB/s.

JaWa - 2014-01-12, 17:14

Johny_Walker napisał/a:
Google maps się nie liczy

Dla Ciebie się nie liczy, dla innych się liczy. Gdybyś dobrze się wczytał, to byś wiedział, że napisałem o rankingu smartfonów. Skąd ta bzdura o kosztach roamingu 5 000 zł to już nie mam pojęcia. W Unii 1 MB kosztuje 2,30 zł. NaviExpert pobiera na 100 km poza maistem ok. 200 KB danych, a w mieście max. 1 MB. Za 5 000 zł przejechałbym w Unii blisko 1 000 000 kilometrów.
Od 1 lipca 2014 nie będzie w granicach Unii roamingu.

Johny_Walker - 2014-01-12, 21:25

Stąd, że płacisz za każde rozpoczęte wysyłanie i odebranie. Czyli za 5000 zł kupisz około tysiąca odświeżeń mapy. Zerknij na swój billing.
Bawiłem się kilkadziesiąt minut mapą Google i cache miał 300 MB. Czyli 690 zł, jeśli dane leciały w jednej sesji.
Twoje pieniądze. :)

JaWa - 2014-01-13, 11:57

To całe szczęście, że się nie bawiłem. Trzeba czekać na koniec roamingu.
piotr.sto - 2014-02-28, 20:21

Ponieważ temat dotyczy urządzenia Garmin, pytanie do użytkowników Garmina - czy w tym systemie jest możliwość zaplanowanie trasy na komputerze PC i zgrania jej do nawigacji (dostępność do funkcjonalności map także na PC)?
Fux - 2014-02-28, 20:23

U mnie tak.
piotr.sto - 2014-02-28, 20:34

Fux napisał/a:
U mnie tak.

Podłączasz navi do PC i planujesz, czy Garmin oferuje dodatkową aplikację na komputer?

Fux - 2014-02-28, 20:37

Garmin ma odpowiednie aplikacje.
eMWu - 2014-03-03, 10:04

hmm... troche wiecej konkretów? ja na mojego 1,5 rocznego bezskutecznie szukałem.
Fux - 2014-03-03, 10:11

http://www.garmin.com/en-...nloads/basecamp

http://www8.garmin.com/support/download.jsp

piotr.sto - 2014-03-04, 22:05

Znalazłem kolejną nawigację z profilem dla kamperów - BECKER TRANSIT 70 LMU
Są ciekawe funkcje, np. profile wysokości, czy porównanie trasy wyznaczonej dla kampera z trasą, która byłaby wyznaczona dla samochodu osobowego. Jest też dożywotnia aktualizacja map. Cena znowu raczej z tych wyższych ;)
Tylko z jakich map korzysta Becker?

onionskin - 2014-03-05, 07:51

piotr.sto napisał/a:
........................
Tylko z jakich map korzysta Becker?

Ma na pokładzie najlepszy program navi czyli iGO + mapy Navteq (własność Nokii, a ta to własność Microsoftu).

Johny_Walker - 2014-03-05, 16:10

piotr.sto napisał/a:
Znalazłem kolejną nawigację z profilem dla kamperów - BECKER TRANSIT 70 LMU

Za 100 zł mniej można kupić Garmina 760 LMT.
Ten sam rozmiar ekranu, obszar mapy, funkcje ciężarowych i kamperów. Tak samo bezpłatne aktualizacje. Dużo lepsza marka. Bardziej znany i lepiej przetestowany produkt. Bogactwo darmowych i dodatkowych map. Ja bym wybrał Garmina.

onionskin - 2014-03-06, 10:01

Na telefonie mam iGO Primo, mogę sobie w nim poustawiać wszelkie ograniczenia typu masa, gabaryty i przyczepy.

Ciekaw jednak jestem jak by reagował na ograniczenie ruchu dla kamperów i przyczep kempingowych.
Jako że nie posiadam jeszcze żadnego i nie znam tras- mógłby ktoś dać namiar na miejsce z takim ograniczeniem?
Może się okaże że nie potrzeba wydawać półtora tysiąca :)

Johny_Walker - 2014-03-06, 10:26

Kiedy w moim nuvi przystosowanym do ciężarówek ustawiłem sobie parametry typu 7 ton i 3,3 m, to zaczęło mnie ostrzegać o zakazach wjazdu, wiaduktach itp. W ten sposób zauważyłem, że niedaleko mnie jest zakaz dla 2,5 tony. Normalnie nie zwróciłbym uwagi na ten znak. :)
Johny_Walker - 2014-07-26, 09:34

Obecny arsenał GPS offline to:
iPad Air i iPhone na których chodzą Navigon Europę oraz Sygic World,
Garmin dezl 760 LMT wersja niekamperowa czyli bogatsza.
Najlepiej używa się Garmina. Jako dedykowany będąc na stałe jest najwygodniejszy. Ma lepsze mapy, niż Sygic. Każda z tych nawigacji ma wady. Sygic jest lepszy od Navigona jak 5 do 1, bo tyle razy miał przewagę w różnych kwestiach jak obliczanie najlepszej trasy, czy wyszukiwanie adresu.
Garmin za to (bez płatnego abonamentu) ostrzega o korkach i proponuje objazd.
Mój ranking:
1. Dezl 760 LMT solidny, ostrzega o wiaduktach i zakazach dla ciężarowych, darmowe aktualizacje map i info o korkach
2. Sygic darmowe aktualizacje map, tani
3. Navigon

Johny_Walker - 2014-08-17, 13:59

Po trasie do Chorwacji nowe wrażenia:
1. Dezl 760 LMT sprawdza się najlepiej, ale nie jest bez wad. Informacje o korkach w Austrii nie dochodziły. Nie proponuje niekiedy alternatywnych tras, które inne nawigacje podają jako opcje. W Chorwacji zdarzyło się mu poprowadzić przez zbyt wąskie i niemożliwe do przejechania dla szerokości 2,35 drogi.
2. Sygic ma bardzo słabe mapy w Bośni. Są tylko główne drogi. W Chorwacji jest porównywalny. Sporo błędnych informacji na temat dopuszczalnej prędkości.
3. Navigon w Bośni ma tak samo dokładne mapy, jak Garmin. Są na nich mniej ważne drogi.

Ergonomicznie najlepszy jest Garmin. iPad podczas używania maksymalnego podświetlenia i ustawienia poboru energii Sygica na maksymalną efektywność miał tak duże zużycie energii, że ładowarka nie nadążała ładować.

rogero - 2014-08-22, 23:38

Panowie wróciłem właśnie z urlopu i małej objazdówki 6500 km używałem Navigona ,Garmina , sygic wszystkie navigacje czy to Garmin czy to w iphone ipad wariowały nawet garmin w kenwood . Zainstalowałem sobie darmową 7 dniową apke z sygic i okazala się jedna z lepszych do czasu gdy wykupiłem fresh map w Navigonie .apka sygic za 25€ jest całkiem wystarczająca navigon na iphone 90€ plus 19€ fresh i przez 2 lata mam pewnosc aktualnych map( ostatnio był za 45€) W Turcji navigon dzialal najlepiej mimo 4 urzadzeń w Kosowie i Albani nawet on line mapy google. Nie widziały autostrady dzieki uprzejmosci celnika kosowskiego dowiedzialem sie jak jechac najlepiej do Montenegro i co się okazało po chwili Navigon mial juz tą autostradę , co by nie mowic poraz kolejny sprawdził sie . Nie używam dla kamperow navi lecz normalnej mój kamper jest wielkosci Ducato L3H2 więc nie mam problemów z przejazdami chyba że ograniczenie 2,5t . Od jakiegoś czasu satelity wariują nie wiedzieć czemu czas pomysłeć nad urządzeniami które obsługują rosyjskie satelity Glonass . Iphone 5 5s ipad air już obsługują . Pozdrawiam wszystkich
rogero - 2014-08-22, 23:47

iPad podczas używania maksymalnego podświetlenia i ustawienia poboru energii Sygica na maksymalną efektywność miał tak duże zużycie energii, że ładowarka nie nadążała ładować.[/quote]
Zainwestuj w ładowarkę Belkin 2.1A 10wat używam takiej od ponad roku i mega szybka jest teraz cena na allegro to ok 49 zl ja dawalem 120 zl bo wszystkie te za 20 zl były nic nie warte .
Będąc w Turcji z ciekawości zakupiłem ładowarkę do iphone 5 z wejściem dodatkowym na usb iphone 5s i ipad air na tej ładowarce dawały radę nie mogę pomuc co do nazwy bo brak jakichkolwiek parametrów nazwy itp kosztowała 20 zł i jeszcze działa .

Johny_Walker - 2014-11-13, 12:33

W Navigon kwartalne aktualizacje map są płatne 30 EUR na 2 lata. Nie kupiłem tej opcji.
Jednak po roku otrzymałem darmową aktualizację. Jeśli ta sytuacja będzie się powtarzać co rok, to moim zdaniem warto te mapy kupić. Są znacznie lepsze np w BiH.

Johny_Walker - 2014-11-13, 12:35

rogero napisał/a:

Zainwestuj w ładowarkę Belkin 2.1A 10wat używam takiej od ponad roku i mega szybka jest teraz cena na allegro to ok 49 zl ja dawalem 120 zl bo wszystkie te za 20 zl były nic nie warte .
Będąc w Turcji z ciekawości zakupiłem ł

Mam trzy ładowarki 2,1A. Żadna nie nadążała. Kosztowały 20-40 zł. Którego masz iPada?