|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - grill z wiaderka
artex1 - 2013-10-16, 20:10 Temat postu: grill z wiaderka witam kolegow kamperowiczow...
chcialbym sie podzielic pomyslem jaki zrealizowalem tego lata, a ktory budzi podziw gdziekolwiek nie przygotowuje wieczorna wieczerze.
Zawsze chcialbem kupic grilla firmy cobb i czekalem na okazje na ebay. Zawsze jednak kiedy chcialem cos licytowac sprzedajacy najczesciej na rynku angielskim nie chcieli wysylac poza granice tego kraju...siedzac, ktoregos dnia nad morzem i dyskutujac na ten temat z przyjacielem, ktory spedzil dziecinstwo w Keni i co roku tam wraca zrodzil sie pomysl. Charlie wstal z bean bag'u i poszedl do swojego busa i przyniosl malutkiego grilla wlasnej roboty ktorego przywiozl z Afryki na wzor... i tak ktoregos dnia wszedlem do sklepu budowlanego i wyszedlem ze stalowym wiadrem. Przez ponad miesiac podczas podrozy nad polskim morzem jedlismy pysznosci przytowane w przeroznych okolicach. Jakie sa plusy tego wynalazku:
- Kiedy braknie wegla wystarczy, ze nazbieram kilka patykow i grillowania ciag dalszy
- moge grillowac nawet w lesie, pod warunkiem ze podloze cos pod wiaderko zeby nie przypalic sciolki
- nigdy nie zostawiam balaganu po sobie
- na dno wiaderka wrzucam kilka ziemniaczkow zawinietych w folie i sa pyszne ziemniory z ogniska
- zeby to rozpalic wystarczy, ze zlapie za raczke i rozkrece w powietrzu robiac kola - tak wlasnie robia to w afryce
- kiedys wszedlem do castoramy i nie moglem uwierzyc- byl kociolek mysliwski (tyle wspomnien z dziecinstwa teraz jest nieodlacznym kompanem do wiaderka- ziemniaczki, boczek, papryka, buraczki, kielbaska, pieczarki etc...na scianki liscie kapusty...kilka patyczkow do wiaderka i 20 minut pozniej wielka kolejka znajomych z talezykami i widelcami ... dzieki temu, ze cieplo cyrkuluje we wiaderku wystarczy doslownie kilka malych patykow...
po ostatniej takiej uczcie ludzie pytali czy to juz jest opatentowane
goraco polecam, koszt wiaderka to moze 60 zl, 2 zawiasy kilka srobek i okragla kratka ze starego grilla- to wszystko co potrzebne
milego grillowania
pozdrawiam
Artur
WINNICZKI - 2013-10-16, 21:39
Jak dla mnie bomba
Pawcio - 2013-10-16, 21:47
Oprócz wymienionych zalet możesz go użyć jako pogromcę komarów.
Na dnie wiaderka rozpalasz ogień, a następnie wrzucasz kilka garści świeżo zerwanej trawy. Po kilku minutach z obozowiska czmychają wszystkie komary.
Efekt sprawdzony wielokrotnie
roblat - 2013-10-16, 21:50
Genialne.
Warte piwka
Ahmed - 2013-10-16, 21:54
Proste ale funkcjonalne , jak wszystko wymyślone w Afryce
Oskar - 2013-10-16, 22:10
Zajefajne !!! Gril i ognisko w jednym . Pomysły czasami są takie proste że ich chyba nie widzimy. Zrobię TO
marekoliva - 2013-10-16, 22:20
Gratuluje pomysłu i wykonania
WINNICZKI - 2013-10-16, 22:26
Wystarczy wyjąć kratkę włożyć worek i już zmienia przeznaczenie
piotr1 - 2013-10-16, 22:54
Bardzo fajny i uniwersalny pomysł oraz wykonanie nocą w lesie
Ela i Andrzej - 2013-10-16, 23:01
Nie zrozumiałem do czego ten worek pozdrawiam kolarz i żona kolarza
bogus bednarski - 2013-10-17, 06:02
artex1, takie pomysły są na wagę złota, proste a skuteczne.
ps. Zastanawia mnie tylko czy ocynk można używać do takich spraw.
Chyba że znajdziemy wiaderko bez ocynku?
Kto następny z pomysłem?
SlawekEwa - 2013-10-17, 07:07
Ela i Andrzej napisał/a: | Nie zrozumiałem do czego ten worek |
Do noszenia płynów
Gregorio - 2013-10-17, 08:49
Normalnie pomysłowy Dobromir z Ciebie
Wynalazek pierwsza klasa
artex1 - 2013-10-17, 14:50
Ciesze sie, ze pomysl sie podoba i moze komus przyda...co do ocynku szczerze mowiac nie wiem nic na ten temat, moze ktos z forum bedzie mial jakas wiedze . Jesli nawet jest szkodliwe jesli chodzi o grilla to i tak warto zrobic dla samego kociolka mysliwskiego:)
Jesli bede mial chwile czasu to
wrzuce inne pomysly, ktore ulatwiaja mi zycie w podrozy
Pozdrawiam.
Artur
WINNICZKI - 2013-10-17, 17:09
SlawekEwa napisał/a: | Do noszenia płynów | Na przykład,i nie tylko
ARCADARKA - 2013-10-17, 17:11
No normalnie Polak potrafi ,,,,,,,,,,,,,,,
bogus bednarski - 2013-10-18, 08:01
artex1 napisał/a: | Ciesze sie,
Jesli bede mial chwile czasu to
wrzuce inne pomysly, ktore ulatwiaja mi zycie w podrozy
Pozdrawiam.
Artur |
Poczekamy, popatrzymy, podyskutujemy i pochwalimy.
marcin traker - 2013-10-18, 10:07
jako mieszkaniec śląska i sąsiad "osławionej" huty cynku i olowiu oraz "orła białego"{ też sławnego} nie polecam grilowania w "naczyniach" cynkowanych w których żywność jest w bezpośrednim kontakcie z w/w metalem i jemu pochodnymi.Wdychanie i szeroko rozumiana asymilacja oparów cynku nie jest zalecana przez ministra zdrowia zwłaszcza przez dzieci
WINNICZKI - 2013-10-18, 15:43
Czyli należy zastosować wstępne opalanie przed grillowaniem.
StasioiJola - 2013-10-18, 16:45
Można też wykorzystać wiaderko tzw. polewane - ale trudno je spotkać !!!
marekoliva - 2013-10-18, 16:52
Czyli wiaderko emaliowane byloby ok.
Tadeusz - 2013-10-18, 17:18
marekoliva napisał/a: | Czyli wiaderko emaliowane byloby ok. |
Chyba jednak nie.
1.Bardzo łatwo się obija.
2.Przy wycinaniu drzwiczek odpadać będzie emalia, a później zardzewieją brzegi.
Nie oszukujmy się, jedynie stale szlachetne wchodzą w grę i to nie tylko ze względu na niekorzystny kontakt żywności z cynkiem ale również na bardzo szybkie pozbawienie się przy takim użytkowaniu warstwy cynku i korozję wiadra.
Ale mówię o tym nie po to by skrytykować, tylko dzielę się doświadczeniami. Po prostu wymyślałem już takie cuda i zazwyczaj szybko wyrzucałem na złom.
Wożenie w kamperku pordzewiałego i usmolonego sadzą wiadra nie odpowiada mi.
Oczywiście dlatego, że mój kamperek jest malutki i nie ma miejsca na dodatkowy bagaż.
artex1 - 2013-10-18, 17:58
no to ja juz pewnie ocynk porzadnie wypalilem, grillowalem caly sezon plus ogniska do kociolka mysliwskiego
Moje autko rowniez jest malutkie dlatego musze to trzymac w worku, zeby nic nie brudzic. Mysle ze zbije mala skrzynie na to zeby nie czuc zapachu ognia w aucie:)
dziekuje za opinie o zdrowiu, bede pamietal na przyszlosc
pozdrawiam
Tadeusz - 2013-10-18, 18:16
Artex1, pomyślałem sobie: podpuszczę chłopaka, jestem ciekaw jak obroni swój pomysł.
Obroniłeś dowcipnie i z kulturą. Podoba mi się.
Mnie się Twój wiaderkowy grill podoba. Naprawdę.
YAN - 2013-10-18, 19:27
Dla wybrednych https://www.google.pl/sea...iw=1366&bih=641
bogus bednarski - 2013-10-18, 20:17
No piękne.
Myślę że co niektóre nawet zamiast kociołka posłużyć mogą, takie dwa w jednym.
ps. a Tadziu w pierwszym poście mnie zezłościł, szybko naprawił.
artex1 - 2013-10-19, 12:13
Piekne i blyszczace:-)
|
|