Nadwozia kempingowe i zabudowy - Osobny prysznic? Po co?
Johny_Walker - 2013-10-22, 17:40 Temat postu: Osobny prysznic? Po co?Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego osobne prysznic i WC są dla niektórych takie ważne? Może opis scenki, co się dzieje jeśli jest zintegrowany i co się dzieje, jeśli są osobne? Np. dla rodziny 2+2.
Czy szyba na zawiasach, która oddziela część WC od prysznica daje te same zalety, co dwa osobne "pomieszczenia"? Taka szyba jest np. w Hymerze.papamila - 2013-10-22, 18:20 tu już jak kto lubi,
jak masz wszystko w jednym to często po natrysku wszystko jest do wytarcia
jak są osobno to brodzik nie jest tak mocno narażony na codzienne trampanie
popytaj jeszcze ile kosztują te "zawiasy" i szyba,
o czasie oczekiwania nie wspominam- masakra Pawcio - 2013-10-22, 18:52 Przede wszystkim łazienka jest o wiele większa, przy osobnej kabinie po kąpieli reszta łazienki jest sucha i do 'natychmiastowego użycia'. Łatwiej również utrzymać porządek. Jak napisał papamila- dzięki kabinie nie wynosi się na butach/stopach woda przed łazienkę.
W czasie zimowej eksploatacji używaliśmy kabiny do suszenia nart, butów i kurtek.koko - 2013-10-22, 19:56 W tym roku ok.30 tyg. w camperze prysznic 1 raz umywalka z 10 razyFux - 2013-10-22, 20:01
koko napisał/a:
W tym roku ok.30 tyg. w camperze prysznic 1 raz umywalka z 10 razy
Brudasy...
Fuj....
koko - 2013-10-23, 08:27 Fux Gratulacje Jaka celna riposta i błysk dowcipu nigdy bym się nie spodziewał po tobie.
Jak często trzeba korzystać z umywalki i prysznica kamperowego?
Może się dowiemFux - 2013-10-23, 08:38 koko, najpierw się , a później .
No zdecyduj się…
Bajaga - 2013-10-23, 08:50
koko napisał/a:
Jak często trzeba korzystać z umywalki i prysznica kamperowego?
Może się dowiem
Wszystko zależy od specyfiki użytkowania sprzętu. Na kempingu można korzystać z łazienek ale podczas przelotów lub gdy prysznice pamiętają wczesnego gierka to prysznic kamperowy jest super rozwiązaniem. Posiadacze dzieci też docenią własny prysznic bez cudzych bakterii
W moim aucie prysznic uzywany codziennie i wolałbym osobno prysznic mieć a osobno wc z łazienką bo jednak wycierania jest sporo po kąpieli.darboch - 2013-10-23, 09:15 Szukaj z osobnym prysznicem...Pawcio napisał dlaczego.gryz3k - 2013-10-23, 09:46 Dla mnie posiadanie własnego prysznica czy toalety jest ważne nawet na kempingu. Dziecko po kąpieli nie musi maszerować po dworze, nie musimy zaprzątać sobie głowy grzybicą w publicznym prysznicu itp.
W poprzednim kamperze mieliśmy łazienkę "zintegrowaną" a obecnie oddzielny prysznic. W moim odczuciu duża zmiana na plus. Johny_Walker - 2013-10-23, 10:11
Pawcio napisał/a:
Przede wszystkim łazienka jest o wiele większa, przy osobnej kabinie po kąpieli reszta łazienki jest sucha i do 'natychmiastowego użycia'. Łatwiej również utrzymać porządek. Jak napisał papamila- dzięki kabinie nie wynosi się na butach/stopach woda przed łazienkę.
W czasie zimowej eksploatacji używaliśmy kabiny do suszenia nart, butów i kurtek.
W zabudowach, które zwiedzałem łazienka razem z prysznicem jest większa, niż sama łazienka bez prysznica. W wielu prysznicach są kratki np. drewniane na podłodze dzięki którym nie stoi się w wodzie, a po przejściu do części łazienkowej można stanąć na ręczniku, dywaniku itp.
Nie wiem na ile sprawdza się umieszczona na zawiasie przegroda części prysznicowej, ale teoretycznie chyba powinna zabezpieczyć przed chlapaniem części umywalkowo toaletowej?
Jeśli chodzi o suszenie nart w prysznicu, to nie wiem czy to taki dobry pomysł. Np. wracam z nart i rozpinam je, przebieram się i idę pod prysznic. W tym czasie gdzie są narty? Na dworze czekają aż ktoś je ukradnie, czy mam się kąpać razem z nimi? Zakładając że nart nikt nie ukradł, to mam z mokrą głową po nie wychodzić po kąpieli? Hmm...
Planuję inne rozwiązanie: po nartach wrzucam je do garażu, gdzie jest rozłożony gumowy dywanik rynienkowy z odpływem wody do dziury w podłodze. Ubranie wieszam na wieszaku również w garażu, a buty stawiam na podłodze. Garaż jest ogrzewany nawiewem z Trumy - standard w Hymerach, a w innych to zapewne będę musiał sobie rurę przedłużyć.
Przebrany idę do pustego prysznica się umyć i nie muszę wracać po narty.CORONAVIRUS - 2013-10-23, 10:12 Jak jeździsz sam to wspólny kibelek z prysznicem nie jest większym problemem , wytrzesz co mokre i po krzyku .... ale jak już dwie osoby w kamperze / u mnie 4 w porywach / to kibelek staje się dwuosobowym , jedno bierze prysznic a inni mogą w tym czasie siusiu czy poprawić make up ... No i nie chodzi się po brodziku co go niszczy i to bardzo niszczy ... Brat - 2013-10-23, 10:44 Pewnie że osobny ... i to pisze gościu, co ma zintegrowany
Niestety - w małym kamperkach tak jest i sprawia kłopoty, o których koleżeństwo pisze wyżej.
No ale - nie można mieć wszystkiego ...joko - 2013-10-23, 11:09 Jak dla mnie to łazienka wspólna z prysznicem a oddzielne, to dwa różne światy. Wszystkie opisane wyżej zalety oddzielnych pomieszczeń potwierdzam a ze swojej strony mogę jeszcze dodać, że wykorzystanie przestrzeni i ogólne jej odczucie jest w tak urządzonych kamperach dużo lepsze. W moim kamperku pomiędzy częścią dzienną a nocną są przesuwane drzwi, a pomiędzy łazienką i prysznicem a sypialnią zasłonka. Zarówno kibelek jak i prysznic są zamykane przesuwnymi półokrągłymi roletami. W przypadku korzystania z jednego lub drugiego zasuwa się roletę i jest tyle przestrzeni ile potrzeba (dodatkowo biorący prysznic nie blokuje drugiej osoby w "potrzebie" ). Jak kobieta potrzebuje więcej przestrzeni aby wziąć prysznic a potem robić "tuning" to zasuwa sobie drzwi do kuchni i zasłonkę, otwiera obie rolety i ma łazienkę na całą szerokość zabudowy, a to już jakieś 3m2
W czasie kiedy ani kibelek ani prysznic nie są używane, roletki się rozsuwa (przy SOG i automataycznym Brise można ) i odczucie przestrzeni jest dużo lepsze.
Dodatkowo w kabinie prysznicowej (która jest praktycznie rozmiarów normalnej domowej kabiny) mam okragłą przezroczystą kopułę nad głową, która daje jeszcze więcej przestrzeni.
Cytat:
No ale - nie można mieć wszystkiego ...
Pewnie, że nie można, ale jest to myślę odpowiedź dla autora tego wątku, na pytanie dlaczego wielu osobom tak bardzo zależy aby mieć osobno.
Nie zawsze można ale jak jest wybór to osobno zawsze będzie lepiej.Mikesz - 2013-10-23, 11:38
gryz3k napisał/a:
Dla mnie posiadanie własnego prysznica czy toalety jest ważne nawet na kempingu. Dziecko po kąpieli nie musi maszerować po dworze, nie musimy zaprzątać sobie głowy grzybicą w publicznym prysznicu itp.
W poprzednim kamperze mieliśmy łazienkę "zintegrowaną" a obecnie oddzielny prysznic. W moim odczuciu duża zmiana na plus.
Dobry sposób na zabezpieczeniu się przed grzybicą to plastikowe sandały nie tylko chronią stopy przed jeżowcami,czy ostrymi muszelkami,grzyba można złapać także pod prysznicem na miejskiej plaży.Oskar - 2013-10-23, 13:14 Achoj 1
Ja uważam, że z oddzielnym prysznicem jest na pewno o wiele bardziej luksusowo. Ale to jak by zadać pytanie po co komu willa lub apartament skoro można mieszkać w normalnym bloku na 6 piętrze ? Johny_Walker - 2013-10-23, 13:19
Oskar napisał/a:
Achoj 1
Ja uważam, że z oddzielnym prysznicem jest na pewno o wiele bardziej luksusowo. Ale to jak by zadać pytanie po co komu willa lub apartament skoro można mieszkać w normalnym bloku na 6 piętrze ?
Osobny prysznic zabiera przestrzeń należącą do "pokoju dziennego". Ile czasu przebywa się w prysznicu czy WC, a ile w części dziennej czy sypialnej kampera?Pawcio - 2013-10-23, 17:31
Johny_Walker napisał/a:
Oskar napisał/a:
Achoj 1
Ja uważam, że z oddzielnym prysznicem jest na pewno o wiele bardziej luksusowo. Ale to jak by zadać pytanie po co komu willa lub apartament skoro można mieszkać w normalnym bloku na 6 piętrze ?
Osobny prysznic zabiera przestrzeń należącą do "pokoju dziennego". Ile czasu przebywa się w prysznicu czy WC, a ile w części dziennej czy sypialnej kampera?
Johny_Walker, tak więc już wiesz, że nie potrzebujesz oddzielnego prysznica w łazience I nawet pytanie na forum nie było potrzebne. Bo Ty już wiedziałeś, zanim pytanie zadałeś. Johny_Walker - 2013-10-23, 17:47
Pawcio napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Oskar napisał/a:
Achoj 1
Osobny prysznic zabiera przestrzeń należącą do "pokoju dziennego". Ile czasu przebywa się w prysznicu czy WC, a ile w części dziennej czy sypialnej kampera?
Johny_Walker, tak więc już wiesz, że nie potrzebujesz oddzielnego prysznica w łazience I nawet pytanie na forum nie było potrzebne. Bo Ty już wiedziałeś, zanim pytanie zadałeś.
Wystawiłem swoją opinię pod krytykę nie po to, żeby ją zracjonalizować, ale sprawdzić kontrargumenty.martini44 - 2013-10-23, 18:08
Johny_Walker napisał/a:
Ile czasu przebywa się w prysznicu czy WC
ja tam lubie posiedzieć troszke dłużej w samotności właśnie tam MAWI - 2013-10-23, 18:14 Kolego pytanie zbędne .Każdy powie Ci ,że tylko oddzielny.Nie ma o czym gadać .Inną sprawą jest , zajmowanie cennego miejsca . Mi brakowało oddzielnego prysznica , Więc wymieniłem kamperka na większego ,żeby nie tracić cennego miejsca.
ale to wcale nie oznacza ,że w wersjach z łączonym prysznicem ,kamperuje i wypoczywa się gorzej,(tylko mniej komfortowo)Cyryl - 2013-10-23, 18:26 rekordem mojej żony jest 4h korzystania z łazienki, co prawda w domu, ale to powinno wystarczyć jako wyjaśnienie.Johny_Walker - 2013-10-23, 18:33
Cyryl napisał/a:
rekordem mojej żony jest 4h korzystania z łazienki, co prawda w domu, ale to powinno wystarczyć jako wyjaśnienie.
W takiej sytuacji zamiast zmieniać kampera na takiego z osobną łazienką, to zmieniłbym żonę na "szybszą".
Chyba że po tych 4 godzinach efekt był wart czekania, to co innego. ARCADARKA - 2013-10-23, 18:33
Cyryl napisał/a:
rekordem mojej żony jest 4h korzystania z łazienki, co prawda w domu, ale to powinno wystarczyć jako wyjaśnienie.
To raczej twoja wina i zaniedbywanie////// , że żonie tak długo przebywa w łazience martini44 - 2013-10-23, 18:45 z hydraulikiem ?? Johny_Walker - 2013-10-23, 18:48
martini44 napisał/a:
z hydraulikiem ??
Panie hydrauliku jak Pan mógł?marekoliva - 2013-10-23, 19:20 Argumentów za osobnym otrzymałeś wiele a i tak masz wątpliwości, będziesz je miał dopóki sam się nie przekonasz. W poprzednim kamperze miałem łazienkę z integrowaną, brodzik niewielki w obecnym też jest zintegrowana ale brodzik trzykrotnie większy. Do poprzedniej bym nie wrócił z uwagi na komfort kąpieli. W niektórych przypadkach korzystasz z własnej łazienki nawet na kempingach. W Bułgarii staliśmy kilka dni na kempingu stan sanitariatów był taki że posiadanie własnej łazieni był dla nas wybawieniem.koko - 2013-10-23, 22:42 Zależy od sposobu camperownia jakie kampingi się wybiera czy stoi się na dzikomartini44 - 2013-10-24, 08:32 tak też idzie przeżyć ......
gryz3k - 2013-10-24, 08:41 Tak, ten brak grzybicy od razu widać na zdjęciach
Wiemy, wiemy, na drogich kempingach nie ma grzybicy Tam nawet wirusy ani bakterie by się nie utrzymały. Jest dla nich zwyczajnie za drogo. matro - 2013-10-24, 10:32 Osobny prysznic ? Po co?
Odpowiedź na zdjęciach.
Osobny prysznic to naprawdę dobra rzecz. Idąc do łazienki nie ingerujemy w pozostałe życie w kamperze. Możemy wyjść , wziąć prysznic, przebrać się prawie jak w domu. Ogólnie żona jest najbardziej zadowolona. Mnie oczywiście trochę szkoda miejsca
Anegdotka do czego jeszcze może się przydać.
Czasem nawet przewieźć ponton ...napompowany. Pisałem kiedyś w jakieś relacji, że zdarzyło mi się przyjechać na dziki sponton do Łazów. Przy pakowaniu nie chciało mi się spuszczać powietrza z co prawda dziecięcego pontonu o nazwie Explorer 200 ale o wymiarach 185x70x30...czyli słusznych. Wpakowałem go kabiny, zamknąłem drzwi.
Po przyjeździe na miejsce, postanowiłem go wyrzucić na zewnątrz. Wzbudziłem najpierw uśmiech , a potem zdziwienie że wyrzucam... ponton napompowany, zażartując jednocześnie że muszę wyciągnąć z łazienki ponton bo trochę mi przeszkadza. Wszyscy myśleli, że wyciągnę ponton złożony. koko - 2013-10-24, 18:33 To nie jest osobnyDAKOTA - 2013-10-24, 19:06 [quote="matro"]Osobny prysznic ? Po co?
Odpowiedź na zdjęciach.
Bbbrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
az mnie wstrzasnelo
DAKOTAmatro - 2013-10-25, 08:27
koko napisał/a:
To nie jest osobny
dziwne standardy
Prysznic to osobna kabina , zamykana. Czy chodzi o to, że nie ma całkiem osobnego wejścia?
DAKOTA napisał/a:
matro napisał/a:
Osobny prysznic ? Po co?
Odpowiedź na zdjęciach.
Bbbrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
az mnie wstrzasnelo
DAKOTA
koko - 2013-10-25, 16:39 OCZYWIŚCIE oto chodzi osobny to osobne wejście nie kolidujące z resztą łazienkiDuduś - 2013-10-25, 16:55
koko napisał/a:
OCZYWIŚCIE oto chodzi osobny to osobne wejście nie kolidujące z resztą łazienki
Dla mnie troche dziwne rozumowanie, ale każdy rozumuje jak chce
Dla mnie osobny prysznic to osobna kabina wydzielona z łazienki
Widziałem takie wynalazki że kabina była naprzeciwko łazienki oddzielona korytarzem
Ale to mi się wydaje mało funkcjonalne w przypadku 4 osób w kamperzegino - 2013-10-25, 17:22
Duduś napisał/a:
Dla mnie troche dziwne rozumowanie, ale każdy rozumuje jak chce
raczej rozumuje tak, jak sam ma...
reszta rozumuje prawidłowo, wydzielona kabina w łazience, to /nawet w/g sprzedawców nowych kamperów/ osobny prysznic
przykłady/czytajcie opisy wyposażenia części mieszkalnej
http://www.camperymtm.pl/...tta_kea_m74.htmkoko - 2013-10-25, 18:46 Uściślijmy Temat: osobny prysznic
w opisie sprzedawcy:Łazienka z wydzieloną kabiną prysznicową i taka jest na zdjęciu
Osobny prysznic to taki który ma osobne wejście nie połączone z WC i umywalką ale to w camperach pow 7mdarek 61 - 2013-10-25, 19:00 To chyba jest tak,apetyt rośnie w miarę jedzenia.Jak jeździłem ogórkiem to miałem tylko miejsce do spania i gotowania.Jeździliśmy na wakacje i było fajnie,dorobiłem prysznic zewnętrzny to już było coś,nawet ciepła woda grzana na zasadzie junkersa.Brak kibelka wcale nie przeszkadzał nawet jak trzeba było w nocy zasuwać do kibelka,lub poszukać drzewa.Potem dorobiłem przyczepkę do ogórasa ,to już w ogóle byłem "gość"przecież miałem dwa pokoje w tym jeden z aneksem kuchennym.I tak spędzaliśmy wakacje w piątkę 2+3. Wakacje były super,ale człowiek się starzeje i zmienia się patrzenie.Jak w domu rzuciłem hasło sprzedajemy półtoraogóra i kupujemy kampera to w domu był szok.Po jakimś czasie pokazałem małżonce jak wygląda prawdziwy camper to już nie protestowała.Teraz bez kibelka nie wyobrażam sobie wypoczynku.Prysznic jest razem z kibelkiem,ale w następnym to pewnie będzie osobno,zobaczymy co się trafi.Jeździmy w zasadzie w dwójkę to tego miejsca aż tak nie brakuje.joko - 2013-10-25, 23:02 Zawsze wydawało mi się , że polski język jest bardziej precyzyjny od wielu innych i różnica pomiędzy "osobny" a "wydzielony" jest wyraźna i zrozumiała
Jeżeli by przyjąć definicję osobnego prysznica, jako wydzielonej części łazienki (np. poprzez oddzielenie jej parawanem, zasłonką trzy drzwiczkami), to zupełnie nie wiem o czym jest ten temat , bo niby jak w takim razie ma wyglądać rozwiązanie bez osobnego prysznica, że niby prysznic bierze się siedząc na
Osobny prysznic to .... osobny prysznic i nie wiem co tu może być nie zrozumiałe.
Podane wcześniej zalety "osobnego prysznica" dotyczą tylko i wyłącznie rozwiązania w którym kabina prysznicowa stanowi osobne pomieszczenie z osobnym i nie zależnym od wc wejściem.
Szukając dla siebie kampera , po obejrzeniu wielu rozwiązań wnętrza, jako jeden z podstawowych warunków jakie musiał spełniać aby w ogóle brać go pod uwagę, wyznaczyłem sobie właśnie to aby prysznic był zupełnie nie zależny od wc i łazienki.
Ostatecznie znalazłem takie rozwiązanie jak na załączonych poniżej fotkach i uważam, że jest ono najlepsze i najbardziej funkcjonalne (z powodów jakie opisałem kilka postów wcześniej), i to tak a propos :
Cytat:
Widziałem takie wynalazki że kabina była naprzeciwko łazienki oddzielona korytarzem
Ale to mi się wydaje mało funkcjonalne w przypadku 4 osób w kamperze
gryz3k - 2013-10-26, 00:15 Mój kolega ma takie rozwiązanie i ... moim zdaniem jest wyjątkowo nie praktyczne.
Ja nawet w domu wejście do prysznica mam z łazienki. Robię siusiu, myję ząbki, biorę prysznic i wychodzę z łazienki. Ale mogę się mylić. skuter - 2013-10-26, 05:48 Osobna kabina wygląda tak gino - 2013-10-26, 07:06 oczywiście, jak to w życiu bywa...
biznesmen jest mądrzejszy od księdza, w sprawach kościoła
a użytkownicy kamperów, wiedzą o nich więcej niż....producenci
skoro, producent i sprzedawca oferują kamperki, z 3 rodzajami łazienek
to...wiedza co jak nazwać, i co oferują...
1.rodzaj to łazienki zintegrowane z prysznicem ,w jednym pomieszczeniu prysznic nie jest oddzielony-nie jest osobno, korzystając z prysznica, nie skorzystasz z WC i na odwrót
2 rodzaj to łazienki,w jednym pomieszczeniu, zintegrowane z prysznicem, ale prysznic jest w osobnej kabinie
z WC można korzystać, nawet gdy druga osoba jest pod prysznicem
3 rodzaj, to całkowicie osobne pomieszczenia , kabina prysznicowa w jednym, zaś WC w drugim
2 i 3 rodzaj łazienki, jest nazwany przez producentów i sprzedawców ''lazienką z osobnym prysznicem''
obie te łazienki , są tak również nazywane przez UŻYTKOWNIKÓW
oczywiście dopóki nie zmienia na...3 rodzaj
pamiętam, jak obecny kamperek Kalinina był sprzedawany przez KOKO miał wówczas również ...osobny prysznic /typ2/
a nie myślę, aby chciał ..oszukać kupującego
ps. nie wiem czemu, ale fotki ładują się nie po kolei , ale są opisane joko - 2013-10-26, 07:33
Cytat:
2 rodzaj to łazienki,w jednym pomieszczeniu, zintegrowane z prysznicem, ale prysznic jest w osobnej kabinie
z WC można korzystać, nawet gdy druga osoba jest pod prysznicem
ale odwrotnie to już nie za bardzo, no chyba że chętny na prysznic przejdzie po głowie tego co akurat ma "posiedzenie"
Cytat:
obie te łazienki , są tak również nazywane przez UŻYTKOWNIKÓW
oczywiście dopóki nie zmienia na...3 rodzaj
i to jest właśnie całe sedno sprawy, bo rozwiązanie trzecie jako najlepsze zawsze będzie tym najbardziej pożądanym i bez względu na to jakie się ma aktualnie, to jeżeli nadarzy się okazja aby zamienić na takie to zawsze będzie to krok do przodu.....
Cytat:
Mój kolega ma takie rozwiązanie i ... moim zdaniem jest wyjątkowo nie praktyczne.
Pewnie dlatego , że to kolega tak ma i nie miałeś okazji tego sprawdzić
Co jest takie wyjątkowo nie praktyczne ?, Czy to że są dwa oddzielne pomieszczenia z których mogą w tym samym czasie , zupełnie nie zależnie, korzystać dwie osoby, czy to że po ich połączeniu (dwa ruchy ręką) dają w sumie 3m2 łazienki, a kiedy z nich nie korzystamy uwalniają prawie 2m2 dodatkowej przestrzeni na inne cele, czy może to , że kabina prysznicowa ma rozmiary standardowej domowej kabiny i można w niej się porządnie umyć bez obijania się o ściany ?
Cytat:
Ja nawet w domu wejście do prysznica mam z łazienki. Robię siusiu, myję ząbki, biorę prysznic i wychodzę z łazienki. Ale mogę się mylić
Różnica pomiędzy domem a kamperem jest raczej spora (zależy kto w jakim domu mieszka) i to co jest dobre i praktyczne w domu, w kamperku już nie koniecznie .....
Mylisz się z całą pewnością - Pozdrawiam gino - 2013-10-26, 07:44
joko napisał/a:
rozwiązanie trzecie jako najlepsze zawsze będzie tym najbardziej pożądanym i bez względu na to jakie się ma aktualnie
mnie osobiście nigdy nie podobały się b.duże kampery , i nawet mając luźne worki z kasą, nie kupiłbym takiego
a w średnim, czy nawet małym takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia, gdyż miejsce drugiego pomieszczenia ''łazienkowego'' jest zwyczajnie niepraktyczne
widzisz, z tym pożądaniem to jest tez trochę, jak ze ..snobizmem..
jeden pożąda tego, czego zwyczajnie potrzebuje...
a drudzy pożądają tego, czego nie maja inni...
dla mnie ideałem jest kamperek Szymka
szybki, zgrabny, b.nowoczesny , z fajnym układem wnętrza
tak by wyglądało ''moje pożądanie''
wielkie molochy to nie dla mnie
ale, niech każdy ma to, co chce i co mu sprawia radochę gryz3k - 2013-10-26, 09:38 Jak mnie cieszy kiedy ktoś twiedzi, że coś jest najlepsze a inni krytykują bo zazdroszczą, że sami nie mają. Równie często się mylą jak i narażają na śmiszność. Znam bogatego Człowieka, który jeźdz Fiesta bo twierdzi, że strasznie ten wóz lubi.
Ja dla przykładu nie marzę o wielkim kamperze. koko - 2013-10-26, 10:48 A mnie się wydaje że nie zasobność portfela decyduje tylko doświadczenie i sposób uprawiania carawaningu.Jeżeli 90% czasu spędza się na campingu to własna łazienka ma małe znaczenie gdyż na campingu korzystamy z sanitariatów campingu.
Pierwsze co robię i po przyjeżdzie na camping to wizytuję łazienki i czystość ich ma decydujące znaczenie zostaję czy nie.
Korzystanie z własnej łazienki na campingu to nieporozumienie co robić z szarą wodą czy co 3..4 dni jechać spuścić ścieki nabrać wody, ja takich użytkowników nie widziałem
Gdy przymierzałem się do kupna obecnego campera wyliczyliśmy kilka punktów punktów którym powinien odpowiadać a jako III camper wiedzieliśmy co chcemy, łazienka nie była na tej liście,
W pierwszym camperze była zintegrowana z WC i umywalką w drugim była wydzielona
z przesuwaną ścianką.
No a w TRZECIM o dł 7,28 prysznic jest razem z WC i umywalką i żeby z niego korzystać trzeba poprzesuwać ścianki i stworzyć kabinę. Łazienka jest traktowana jako magazyn kosmetyków,duże lustro,siusiadło nocne i podróżne
P.S. Kalinin kupował mojego Knausa coś ok.roku i nie myślę żebym Mu musiał odprawiać jakieś czary z osobnym prysznicem.
Są dwa rodzaje ludzi jedni wolą rzeczy małe inni duże u mnie w rodzinie żona chciała by campera max 5mb (ale żeby wszystko się zmieściło) ja takiego z 10 mb jest kompromis 7,28koko - 2013-10-26, 10:56 Do takiej łazienki można dostać klucz i używać na wyłączośćdarek 61 - 2013-10-26, 12:24 A mnie się marzy camper ok.6 metrów (teraz mam6.2) ale z przednimi obrotowymi fotelami,zyskał bym dużo miejsca,którego w camperze nigdy nie za wiele.Kibelek razem czy osobno z prysznicem to sprawa drugo rzędna,może dlatego że teraz mam 2w1 i nie widzę zalet innego rozwiązania.silny - 2013-10-26, 22:46 uwiesiliscie sie na nim ale to moze byc fajne . idziesz do kibla i robisz swoje . idziesz pod prysznic it samo. a jak wstajesz ibo wyrka z tylu to zaslaniasz przednia scianke i masz pokoj z wielka lazienka. dla mnie fajne ale przy gabarycie ponad 7 m.
u nas w komisie widzialem lepsze rozwiazanie do malych kamperkow.
drzwi od lazienki dzialaly w dwie strony. mozna bylo zamknac prysznic lub lazienke a jesli zamknelismy prysznic to otwierala sie przestrzen na korytarz z przeswitem w strone okna i wrazenie przestrzeni nieocenione w 5,5m sprzecie