Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Poprawianie kampera - dobudówka

adej - 2013-10-24, 10:42
Temat postu: Poprawianie kampera - dobudówka
Trochę czasu, zima za pasem, a mi się ubzdurało coś takiego:
Aby uzyskać więcej przestrzeni bagażowej, wpadłem na dość zwariowany pomysł, dostawić pół metra tyłu z przyczepy lub z innego kampera. Zyskałbym ok 2 m sześciennych objętości bagażnika i platformę (wewnątrz) na hulajnogi elektryczne. Wesprzeć można by to na końcówce ramy i pozostałości po haku holowniczym. No i efekt też by był niezły po takim liftingu. Co o tym sądzicie i czy ktoś podjąłby się coś takiego wykonać, albo może mi kogoś takiego polecić. W planie mam również przebudowę łazienki z ruchomą ścianką, tak aby po ustawieniu ścianki na kibelek powstała osobna kabina prysznicowa. Tak jak to jest w niektórych hymerach. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens ekonomiczny coś takiego robić.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze jak zawsze pożyteczne uwagi. :spoko

Skorpion - 2013-10-24, 10:52

No gdyby to wyszlo bylby fajniast
CORONAVIRUS - 2013-10-24, 10:58

1 . szerokość dostawki musi się idealnie zgadzać z szerokościa auta .
2. zwis tylny potężny ... za potężny by był wygodny ...przednie koła wjazd na górkę 20 cm to ile z tyłu duuupa siądzie do ziemi ?

Policz to bo to mogą być kluczowe pytania .

reszta super , jedyny na świecie i jaki trendy...z tyłu liceum a z przodu muzeum ... wiesz o co biega :lol:

adej - 2013-10-24, 10:58

Skorpion napisał/a:
No gdyby to wyszlo bylby fajniast

Dzięki za wsparcie.
A ja myślałem, że będzie śmiech na sali.

bart.ek - 2013-10-24, 11:03

na dole strony są przykładowe bagażniki do busów "plecaki":
http://www.autocuby.pl/za.../bagazniki.html

Nie wyglądają źle.

adej - 2013-10-24, 11:08

No name napisał/a:
1 . szerokość dostawki musi się idealnie zgadzać z szerokościa auta .
2. zwis tylny potężny ... za potężny by był wygodny ...przednie koła wjazd na górkę 20 cm to ile z tyłu duuupa siądzie do ziemi ?

Kamper jest krótki (5,20), po dostawieniu, nazwijmy to krytego boxu, 0,5 m, a tyle mają typowe, całkowita długość to tylko 5,70. Taka dostawka też nie może zbyt dużo ważyć, zdaję sobie z tego sprawę i brałem to pod uwagę. Co do zwisu, widziałem znacznie większe.
Dzięki za słowo w tej sprawie.

CORONAVIRUS - 2013-10-24, 11:30

no właśnie , to krótki kamper / mały rozstaw osi/ ... zwisy nie lubią takich rozstawów , wolą maxy ... wtedy tył mniej siada przy podjazdach przednią osią ...

liczyłeś jakieś koszty ?

adej - 2013-10-24, 11:50

No name napisał/a:
no właśnie , to krótki kamper / mały rozstaw osi/ ... zwisy nie lubią takich rozstawów , wolą maxy ... wtedy tył mniej siada przy podjazdach przednią osią ...

Widzę, że tym się pasjonujesz. Chodzi mi o sam zamysł, to wcale nie musi wyglądać jak na obrazkach. Po prostu potrzebna jest mi platforma do przewozu dwóch hulajnóg, być może rowerów. Taka platforma (na hak) też będzie tyle wystawać poza kamper, do tego przydałby się kufer, no i z tego powstała wizja tego co powyżej - zabudować. Dotychczasowy zwis to 160 cm + 50 cm które dodam. Ale to już szczegóły techniczne, mam nadzieję do pokonania, można tył podnieść (zabudowę). Co do kosztów, (głównie robocizna) mam nadzieję, że da się je przeskoczyć, a nie to zrezygnuję.

CORONAVIRUS - 2013-10-24, 12:02

czyli nie masz na myśli odciętego tyłka z kampera nowszego rocznika ? Przecież to też koszt i to nie mały taki kawałeczek kampera ...

Jeśli rękodzieło to wycofuję się z zachwytów / liceum-muzeum/ .... sugerowałem się Twoimi fotkami ...

adej - 2013-10-24, 12:53

No name napisał/a:
czyli nie masz na myśli odciętego tyłka z kampera nowszego rocznika ? Przecież to też koszt i to nie mały taki kawałeczek kampera ...

Jeśli rękodzieło to wycofuję się z zachwytów / liceum-muzeum/ .... sugerowałem się Twoimi fotkami ...

Oczywiście, że taki mam zamiar, koszt tyłka uszkodzonej z przodu przyczepu czy kampera (bo tylko takie przypadki wchodzą w grę) nie jest wysoki, a nawet jest to tylko koszt transportu. Jednakże decyduje tu ciężar konstrukcji którą trzeba niestety dołożyć, musi być zdecydowanie lekka. Zresztą jak wyżej piszę, jest to na razie bujanie w obłokach. Taka moja wizja.
Przykro mi, że Cię zawiodłem, ale może uda mi się zrobić coś fajnego.
Dajcie mi ludzi, a ja to zrobię. Kłaniam się uniżenie. :lot

CORONAVIRUS - 2013-10-24, 12:57

..." koszt tyłka uszkodzonej z przodu przyczepu czy kampera (bo tylko takie przypadki wchodzą w grę) nie jest wysoki, a nawet jest to tylko koszt transportu...."

ojjjjjjjjj ... ale proszę daj jakiś przykład z bieżących ogłoszeń ... chętnie kupię/dostanę/ taki tyłeczek z nowego modelu za cenę transportu czyli w moim wypadku paliwa jaki wleję do autolawety :-P

adej - 2013-10-24, 13:11

No name napisał/a:
ojjjjjjjjj ... ale proszę daj jakiś przykład z bieżących ogłoszeń

Ojjjjjjj widzę, że koniecznie chcesz mnie odwieźć od tego "pomysła", co zaś do ogłoszeń, pozwól, że niech to pozostanie moją słodką tajemnicą, a Twoim domysłem.
Pozdrawiam. :spoko

jarekzpolski - 2013-10-24, 13:36

Antek

dostawienie półmetrowego (może nawet ca 80 cm), wysokiego boksa z własnymi drzwiami, na dodatkowej konstrukcji z kompletem tylnych świateł to jak najbardziej wykonalne.
Ale bez cienia prób łączenia tego z istniejącą zabudową !

Taki przeszczep jak na Twoim ostatnim foto to w Phoshopie sekunda ale w realu raczej polegniesz na detalach, finansowo zawyjesz z bólu a wizualnie może być na końcu dramat...i to raczej niezbywalny więc szykuj mu u siebie dożywocie.

Ale jak zaczniesz - będę dopingował, bo kochamy pozytwnie zakręconych Świrów. Świat jest z Wami bardziej kolorowy !

Powodzenia !

adej - 2013-10-24, 16:05

bart.ek napisał/a:
na dole strony są przykładowe bagażniki do busów "plecaki":

Dzięki Ci Bartku, to je to! A jednak jest to wykonalne!
O to mi chodzi, pojąłeś sprawę. Widzę, że już inni to wymyślili, a ja naiwny myślałem że to tylko ja mam takiego pomysła. Spróbuję nawiązać z nimi kontakt.
Tak się zacietrzewiłem w dyskusji z No name, że nie zauważyłem Twojej skromnej a jakże ważnej propozycji.
Dzięki raz jeszcze, serdeczne pozdrowionka. :spoko

A jednak można i to się już robi.
Dzięki Bartkowi dotarłem do takich zdjęć. Ciekawe tylko ile to kosztuje?

piotr1 - 2013-10-24, 18:23

Podoba mi się ta koncepcja będę kibicował :spoko
keler - 2013-10-24, 19:35

Raczej idź w stronę plecaka, bo na pomyśle przeszczepu polegniesz.
Łatwiej było by ci zbudować nowe nadwozie niż klecić coś z dwóch.

MAWI - 2013-10-24, 19:49

U nas w Kutnie budują takie cuda.W AMZ.
CORONAVIRUS - 2013-10-24, 19:54

adej napisał/a:
[
Dzięki Bartkowi dotarłem do takich zdjęć. Ciekawe tylko ile to kosztuje?

tylko nie usiądź na tyłku jak usłyszysz .... akurat ta firma jest 10 km ode mnie ... fakt , że robią piękne busy z blaszaków , mają spore doświadczenie i naprawdę im to wychodzi .... tylko jak zapytasz o ceny to już netto rozsadza głowę :idea

donald - 2013-10-24, 19:58

Nie tak strasznie można trafić....

http://allegro.pl/mercede...3640797494.html

cirrustravel - 2013-10-24, 20:16

adej napisał/a:
Ciekawe tylko ile to kosztuje?

Znalazłem archiwalne ogłoszenie na allegro. Koszt ok. 3000zł
http://archiwumallegro.pl...-382543993.html

CORONAVIRUS - 2013-10-24, 20:19

donald napisał/a:
Nie tak strasznie można trafić....

http://allegro.pl/mercede...3640797494.html

to sama skorupa , półprodukt , bez ramy , lakierki i oświetlenia ... no i netto :lol:

w cuby taki plecak zaczyna się od 6 000 zł :-P przy białym lakierze ...czarny to inna bajka :roll:

adej - 2013-10-24, 21:04

No name napisał/a:
w cuby taki plecak zaczyna się od 6 000 zł

... jak mam 3000 dać za mały box z platformą?

Wszystkim serdecznie dziękuję za podpowiedzi, śledzę je bardzo uważnie. :spoko

Socale - 2013-10-24, 21:07

Dla mnie to niewypał.
Nawet niech wyjdzie ładnie i zgrabnie, to bez ingerencji w ramę, zawieszenie, ogumienie wszystko ucierpi.
Budowa autobusów z busów to inna bajka i można im plecak założyć.
Z tyłu zapewne bliźniaki, jedno pióro więcej na stronę i pewno konstrukcja wzmocniona.
To przyrząd do przewozu ludzi, homologacji nie kupi się na giełdzie.
.
Wejdź do kampera i poskacz - spróbuj go roz-skakać, nie uda się.
A wskocz na hak i spróbuj tego samego, może zrozumiesz że to fizyka a nie kaprysy.

SlawekEwa - 2013-10-24, 21:52

Socale napisał/a:
A wskocz na hak i spróbuj tego samego, może zrozumiesz że to fizyka a nie kaprysy

No tak wszystkie kampery ze skuterem z tyłu skaczą aż strach za nimi jechać :chytry

SlawekEwa - 2013-10-24, 21:53

Milka 2 miała plecak :-P
CORONAVIRUS - 2013-10-24, 21:54

SlawekEwa napisał/a:
Milka 2 miała plecak :-P

i jeździła na bliźniakach :-P

SlawekEwa - 2013-10-24, 21:56

Cytat:
jeździła na bliźniakach

Twoje cudowne poduszki zalatwią temat, nieprawdaż :haha:

Socale - 2013-10-24, 22:05

SlawekEwa napisał/a:

No tak wszystkie kampery ze skuterem z tyłu skaczą aż strach za nimi jechać :chytry

Nie zrozumiałeś mnie Sławek.
Zapodałem przykład do sprawdzenia jak 100kg buja miedzy osiami a jak daleko z tyłu za tylną.
Skuter tam z tyłu jest jak pół tony między osiami.
No, może troszku przesadziłem ale chodzi o zobrazowanie w wyobraźni.

SlawekEwa - 2013-10-24, 22:11

Socale napisał/a:
Nie zrozumiałeś mnie Sławek.

Również mnie nie zrozumiałeś. Zakładam,że jeśli ktoś dokłada coś z tylu kampera to odpowiednio wzmacnia zawieszenie.

CORONAVIRUS - 2013-10-24, 22:18

Nie zrozumiałeś Sławek .
nie da się w nieskończoność wzmacniać zawieszenia / tył/ tak by w końcu przód nie oderwał się od podłoża ... pisząc "oderwał" mam na myśli stratę sterowności kampera na skutek odciążenia osi przedniej . O tym / mam nadzieję / pisał Socale wyżej ...
paluszki dobrze wklepały literki ? :spoko

SlawekEwa - 2013-10-24, 22:24

No name napisał/a:
Nie zrozumiałeś Sławek .

Adam nie pouczaj mnie o moim IQ, tylko zastanów się ile ten plecak Adeja będzie ważył, 200 kg czy wiecęj jak myślisz?

CORONAVIRUS - 2013-10-24, 22:41

Ludzie z wyższym IQ od Ciebie , mnie i profesorów też mogą czegoś nie rozumieć ... nie mam nic do Twojego IQ - wyluzuj .

Nie mam pojęcia ile by ważyło przyklejone pudło do kampera ale jestem przekonany o tym , że przy mniejszym rozstawie osi dużo mniej trzeba na tyłku przykleić by sterowność się zrąbała niż w przypadku kampera z dużym rozstawem osi . Z tym się chyba zgodzisz bezdyskusyjnie .

inhalt - 2013-10-25, 01:04

Sama skorupa spokojnie zmieści się w 50 kg. Do tego stelaż, na którym ma wisieć. No i ewentualnie wyposażenie wewnętrzne typu półki, wieszaki, podest na hulajnogę itp. Tu już limitu nie ma, bo masa zależy od pomysłowości właściciela. No i dojdą lampy. Łącznie w masie 120 kg powinno się udać to wykonać. Może nawet mniej.
Co do zwisu to można zrobić zdjęcie kampera z boku, pociągnąć linię prostą od miejsca styku tylnych kół z ziemią przez dolną krawędź zderzaka z tyłu i przedłużyć jeszcze z metr (w skali). W ten sposób mamy linię graniczną, poniżej której nie powinien się znaleźć plecak, aby nie pogorszył istniejącego kąta zejścia. Na uniknięcie pogorszenia trakcji przy FWD nie mam pomysłu.

skuter - 2013-10-25, 05:38

W przypadku adeja ma luki bagażowe i okno z tył a plecak lub dobudówka utrudni ich używanie , będzie musiał przełożyć bagażniki rowerowe na plecak ( co jeszcze podniesie wagę plecaka) oraz spowoduje konieczność wzmocnienia mocowania. I rodzi się pytanie czy to będzie plecak na zawiasie, bo jeżeli tak to czy ściana boczna ew. tylna wytrzyma taki ciężar i to tylko z jednej strony ( o ile wiem konstrukcja auta pancerna nie jest ) ??? O ile jest do czego zamontować/przykręcić aby kamper nie zaczął pękać w różnych miejscach lub się rozszczelniać ?
Tu się tez zgodzę z no name krótki kamper jak krótki motocykl - osoba tzw plecak :) z tył i przednie koło w powietrzu a chciało by się mieć możliwość kierowania :) - prawo dźwigni.

SlawekEwa - 2013-10-25, 05:44

No name napisał/a:
Nie mam pojęcia ile by ważyło przyklejone pudło do kampera ale jestem przekonany o tym

Jak nie masz pojęcia :confused to nie zabieraj głosu w tej sprawie.
Mój kamper wymiarami i wagą jest taki jak adeja. Posiada wpis w briefie o dopuszczeniu do zamocowania platformy na moto o DMC 190kg /platformy/.

CORONAVIRUS - 2013-10-25, 07:09

SlawekEwa napisał/a:
No name napisał/a:
Nie mam pojęcia ile by ważyło przyklejone pudło do kampera ale jestem przekonany o tym

Jak nie masz pojęcia :confused to nie zabieraj głosu w tej sprawie.
Mój kamper wymiarami i wagą jest taki jak adeja. Posiada wpis w briefie o dopuszczeniu do zamocowania platformy na moto o DMC 190kg /platformy/.

Teoretyku ... wsadź tą motorynkę na plecy i jedź ... skręcaj , hamuj , na mokrym najlepiej ....a potem napisz " nie masz pojęcia " . I w tych papierkach weź pod uwagę , że zmieniłeś silnik na większy dociążając os napędową co diametralnie zmieniło parametry Twojego kampera ...nie będziesz się więc chyba do końca życia podpierał papierami jeszcze z Niemiec ... one są już nieważne :idea:

SlawekEwa - 2013-10-25, 07:21

Praktyku to jaki wg Ciebie wpływ na parametry mojego kampera miała wymiana silnika, e ?
CORONAVIRUS - 2013-10-25, 07:25

Teoretyku ... zrób sobie nową homologację to będziesz wiedział dokładnie . Na dziś żyjesze w domysłach na temat możliwości Twojego kampera .

Myślisz, że gdybyś sobie wsadził silnik cięższy o np. 300 kg to z tyłu możesz wszystko proporcjonalnie więcej ? guzik prawda ...

SlawekEwa - 2013-10-25, 07:31

To wylicz mi praktyku o ile mogę więcej po wymianie silnika.
CORONAVIRUS - 2013-10-25, 07:41

teoretyku ... idę zarabiać na ZUS , w zakresie moich kompetencji nie ma pozycji , kalkulator Sławkowy ....

Idż tam gdzie zapłacisz / dając innym możliwość rozliczenie składek miesięcznych / i oni wyliczą Ci pięknie co i jak . Będziesz miał nowy , aktualny , papierek.

Potem motorynka na plecy i życzę miłych podjazdów na mokrej trawce ...o ile ruszysz z miejsca :spoko

SlawekEwa - 2013-10-25, 08:19

Praktyku, jeśli o homologacji mówisz to zrób sobie homologację na swoją " rzeżbę" anglika i te zawiasy prawych drzwi zabudowy pospawanych z kilku kawałków.
Też idę zarabiać na ZUS.

CORONAVIRUS - 2013-10-25, 08:57

bez homologacji zawiasy II sezon nie wykazują problemów ...
bez homologacji Ty nie wyjedziesz z trawnika z motorynką na plecach

niech żyje Zus :spoko

zbyszekwoj - 2013-10-25, 09:34

A zaczynało się tak niewinnie.Najniebezpieczniej się robi jak dyskutuje dwóch specjalistów.Ja mam radę niefachową dla Adeja.Sprzedaj auto i kup sobie dłuższe,może bym reflektował bo mnie ta długość odpowiada :spoko
adej - 2013-10-25, 11:37

zbyszekwoj napisał/a:
A zaczynało się tak niewinnie.Najniebezpieczniej się robi jak dyskutuje dwóch specjalistów.Ja mam radę niefachową dla Adeja. Sprzedaj auto i kup sobie dłuższe,może bym reflektował bo mnie ta długość odpowiada

Też dobra myśl, to jest chyba najbardziej fachowa rada, nie ma sprawy, możemy pogadać, jeśli piszesz poważnie, proszę na pw.
Może rzeczywiście dołożyć te pieniądze do innego z garażem. Bo przeróbki o których piszę kosztowałyby mnie ok 10 000 PLNów, jak nie więcej.

Tak obserwuję dyskusję swoich Braci w CT i boję się, że po tym wszystkim dostanę niestrawności, choć i znajdują się smakowite kąski.
Dzięki Wam za dyskusję, pozwólcie, że jeszcze trochę postoję z boczku, póki zabiorę głos i na coś się zdecyduję. :spoko

WINNICZKI - 2013-10-25, 11:44

Krytyk i eunuch z jednej są parafii , każdy wie jak ,żaden nie potrafi :-P .Moja rada dla adej-a jest dużo prostsza. Zmierz zwis czyli odległość końca zabudowy od tylnej osi.Poszukaj w necie a potem w rzeczywistości najdłuższej wersji Twojej zabudowy. Będziesz wtedy wiedział na ile możesz sobie pozwolić z wysunięciem do tyłu swojej . Skopiuj wymiary i konstrukcję ramy jaka została zastosowana w najdłuższej wersji( mówię o dodatkowej ramie jakie przykręca się do końca podstawowej ) i w ten sam sposób zamontuj do swojego.Różnicę jaka powstała zabuduj zabudową i po sprawie. :spoko
gino - 2013-10-25, 12:26

No name napisał/a:
bez homologacji Ty nie wyjedziesz z trawnika z motorynką na plecach

no bez jaj Panowie... od IX-2006 do I-2013 jeżdziłem z plecakiem po europie bez homologacji,fakt, w tym okresie miałem tylko jedną kontrole Niemiecką na granicy z Francją , jedna Polską w 3city a nawet upierdliwi Czesi mnie dopadli ..i bez najmniejszych uwag puszczali w dalsza podróż...
no..w 3city okazało się, że przegląd mi się skończył :haha: nawet mam gdzieś fotkę z tej kontroli , ale Policmajstry życzliwe były,i puścili bezkarnie dalej

plecaczek..dalej jeździ, Marek do dzisiaj moim kamperkiem zalicza Europkę i to tą najdalszą , cały czas śledzę jego wyjazdy na FB :spoko

CORONAVIRUS - 2013-10-25, 12:30

Grzesiek ...tu tak wcale nie chodziło o homologacje tylko wagi i dokumenty :bajer prawie to samo ale jednak rozmowa była o czymś innym , praktycznym i teoretycznym w jednym :-P
eMWu - 2013-10-25, 12:57

kurde wsadzilem 125 tke na platforme, rowery weszly wyzej nad moto i gorszej trakcji jakos nie stwierdzam. ( po dolozeniu platformy dlugosc kampera to 7m), tzn - jest tak samo zla jak zaladowanym bez platformy :lol: :lol: btw- resor na pustym kampie jest prosty :mrgreen:
adej - 2013-10-28, 19:08

No cóż, wiem, że nic nie wiem.
Dziękuję Wam za zaangażowanie w mój, a jednak zwariowany temat.
Wiele mi to dało choć tematu nie rozwiązało. :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm
Zamykam temat.
Serdecznie pozdrawiam. :spoko

CORONAVIRUS - 2013-10-28, 20:27

adej napisał/a:

Wiele mi to dało choć tematu nie rozwiązało. :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm
:spoko

Takiego tematu nie rozwiniesz teoretycznie by dojść do jedynie słusznego wniosku ... decydujesz się na dłubanie wydmuszki to i tylko na bieżąco rozwiązywanie problemów Ci przypadnie ... inaczej się nie da .

Pewne jest to , że wsadzisz w kampera sporo kasy i nikt Ci tego już nigdy nie zwróci ... pewne jest też to , że gdy zdecydujesz się na sprzedaż to tych kręcącym nosem będzie bardzo wielu , będą stękać z pochwał ale chodzić koło tego jak koło gówienka , delikatnie by nie nadepnąć . Prawdą jest , że takie auto wpisujesz sobie niejako w dowód osobisty , na zawsze ... a teraz to decyzja w Twoich rękach , ryzykujesz to szampana pijesz , nie ryzykujesz to nie pijesz . :bigok

Osobiście lubię wyzwania tego typu , kwestia tylko determinacji . Jak nie spróbujesz to zawsze będziesz sobie zadawał pytania ...co by to było gdyby .... :spoko

adej - 2013-11-24, 18:53

A może ktoś z Was zna kogoś, kto podjął by się wydłużenia kampera o 50 cm?
Nie musi to być dokładnie tak jak przedstawiłem powyżej. Przecież nie takie rzeczy się robi.
Będę wdzięczny za poważne info na pw. :spoko

eler1 - 2013-11-24, 19:53

adej napisał/a:
znam wielu którzy to zrobili w jeden sposób sprzedając kampera i kupując następnego .
Nie słyszałem o takiej przeróbce :) chyba że pójdziesz w górę :spoko

CORONAVIRUS - 2013-11-24, 20:59

adej napisał/a:
Nie musi to być dokładnie tak jak przedstawiłem powyżej. Przecież nie takie rzeczy się robi.
Będę wdzięczny za poważne info na pw. :spoko

Pewnie ,że nie takie ...

Powiedz ile na to przeznaczyłeś kasy ?

Zakładam , że ściana tylna pozostanie w takim kształcie jak jest , do wstawienia 50 cm podłogi, dachu i boki ... :lol:

maszakow - 2013-11-24, 23:54

OHO ... Zaczyna się... Adam Znajdź dawcę to go wydłużysz o 1,5 metra. Albo zrobisz mu przyczepkę - tak jak tu na forum ktoś maw awatarku bulika z przyczepką z połowy bulika... albo jak stare autobusy ogórki ciągały przyczepki wyglądające jak dwie zespawane tyłki ogórków.

CORONAVIRUS - 2013-11-25, 00:15

Dawca do takich zabaw już dawno stoi u mnie :lol: nie zauważyłeś chyba :-P
maszakow - 2013-11-25, 10:33

to białe za ścianą czy to z dyszlem na zewnątrz ? :-P
Wiesz ... mały wypatrzył jeszcze u Ciebie mały holownik z silnikiem 650cm3, tylko odpiąć pług i zabawa na całego. Swoją drogą i moim prywatnym zdaniem powinieneś pokazać to szerszemu gronu fanów resztek polskiej motoryzacji.
Adej - Gdyby twoja konstrukcja była blaszakiem to pewnie by się coś dało zrobić. ale w kamperkach któe są budowane z pojedynczych sandwichowych ścianek... to jest baaardzo karkołomne. jakos cieżko mi sobie wyobrazic połączenie takiej w stawki w całość a w wyobraźni ( może trochę przesadza, ale w końcu mam bujną :-P ...) już widze jak twoje auto łamie się na większym wyboju.

CORONAVIRUS - 2013-11-25, 11:16

Młody to ma wzrok :lol:
Czołg do śniegu to już kiedyś pokazywałem na CT ...stare dzieje .

Tak sobie policzyłem , że w zwykłym kampie do 80 cm można się pobawić bez ryzyka , ogólnie to stolarska robota , połączenia nie są problematyczne , w ścianach można schować bardzo wiele konstrukcyjnego "szmelcu" :lol:

adej - 2013-11-25, 17:05

Uważacie mnie za szaleńca, ale takie rzeczy to nie nowość.
To zrobiono w Szwajcarii, jest to garaż na motocykl, jeździ i to z silnikiem 1,9! (Oczywiście kamper) Tak, że nie taki wariat ze mnie.
A tak przy okazji, nie zacietrzewiajcie się Panowie, nie pourywajcie sobie głów,to na razie tylko dywagacje.
Pozdrawiam serdecznie. :spoko

Banan - 2013-11-26, 09:06

Cytat:
Chcę to tylko obudować

Ale jak widzę, to masz wylot spalin lodówki z tyłu :roll:

jarko_66 - 2013-11-26, 10:22

http://www.camperteam.pl/...sc02481_166.jpg widziałem na zlocie ct WIelkopolska super sprawa
adej - 2013-11-26, 10:58

jarko_66 napisał/a:
widziałem na zlocie ct WIelkopolska super sprawa

Dzięki, a więc można, mi wystarczy 50 cm, ale chcę zabudować do samej góry, ewentualnie wydłużyć kamper o te 50 cm.
Banan napisał/a:
Ale jak widzę, to masz wylot spalin lodówki z tyłu

Masz rację, tylko to nie jest mój kamper. Zajrzyj na str. 1.
A lodówkę mam absorpcyjną. Ale dzięki za uwagę.
Pozdrawiam. :spoko

CORONAVIRUS - 2013-11-26, 11:27

jarko_66 napisał/a:
http://www.camperteam.pl/forum/files/thumbs/t_dsc02481_166.jpg widziałem na zlocie ct WIelkopolska super sprawa

jakie to jest dziwne , wręcz brzydkie jak dla mnie :-/ Jaki to ma ogromny zwis a jak przy manewrowaniu ścina zakręty .... masakrastycznie - jak dla mnie 8-)

Banan - 2013-11-26, 11:37

adej napisał/a:
tylko to nie jest mój kamper

tyle tych obrazków, że człek kołowaty się zrobił :haha: :haha: :haha:

adej - 2013-11-26, 13:53

No name napisał/a:
jakie to jest dziwne , wręcz brzydkie jak dla mnie Jaki to ma ogromny zwis a jak przy manewrowaniu ścina zakręty .... masakrastycznie - jak dla mnie

Wybrzydzaczu bezimienny, ależ ja nie takie chcę zrobić, tak daleko nie sięgam.
Jestem trochę skromniejszy, chodzi o to, że nie okrywam Hamaryki. Jest to do zrobienia.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, uwagi mi się przydały. Co kilka głów to nie jedna.
Dziękuję. :lol: :spoko

Brajtek - 2013-11-26, 21:32

adej napisał/a:
No name napisał/a:
jakie to jest dziwne , wręcz brzydkie jak dla mnie Jaki to ma ogromny zwis a jak przy manewrowaniu ścina zakręty .... masakrastycznie - jak dla mnie

Wybrzydzaczu bezimienny, ależ ja nie takie chcę zrobić, tak daleko nie sięgam.
Jestem trochę skromniejszy, chodzi o to, że nie okrywam Hamaryki. Jest to do zrobienia.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, uwagi mi się przydały. Co kilka głów to nie jedna.
Dziękuję. :lol: :spoko

Tak się przyglądam na te zdjęcia. Z tego co widzę to zwis tylny masz podobny jak ten przerobiony kamper przed przeróbką. Nie wiem jak Wy, ale oceniam tą przedłużkę na jakieś 80 cm. Twoja była by troszkę krótsza. Ale z takim wydłużonym zwisem to i tak przy zakrętach będzie wchodzić na połowę sąsiedniego pasa. Robić krótszej z kolei nie opłaca się. Konieczna naklejka jaka bywała na autobusach "Uwaga, zachodzi przy skręcie" :)

silny - 2013-11-26, 21:38

to bylo w Uniejowie , ogladalem i bedzie z metr tej dostawki . napewno pakowna ale rzeczywiscie dosc dziwnie to wygladalo , do samej gory byloby ladniej
jarko_66 - 2013-11-26, 22:32

To było w Uniejowie.I rzeczywiście wyglądało by lepiej gdyby było na pełną wysokość. Jako garaż może nie wygląda ,ale jest praktyczny. Adam ...są ludzie którzy nie lubią żółtych samochodów i góralskiej muzyki i o niczym to nie świadczy :lol: :lol: :lol:
ARCADARKA - 2013-11-26, 23:02
Temat postu: Re: Poprawianie kampera - dobudówka
adej napisał/a:
Trochę czasu, zima za pasem, a mi się ubzdurało coś takiego:
Aby uzyskać więcej przestrzeni bagażowej, wpadłem na dość zwariowany pomysł, dostawić pół metra tyłu z przyczepy lub z innego kampera. Zyskałbym ok 2 m sześciennych objętości bagażnika i platformę (wewnątrz) na hulajnogi elektryczne. Wesprzeć można by to na końcówce ramy i pozostałości po haku holowniczym. No i efekt też by był niezły po takim liftingu. Co o tym sądzicie i czy ktoś podjąłby się coś takiego wykonać, albo może mi kogoś takiego polecić. W planie mam również przebudowę łazienki z ruchomą ścianką, tak aby po ustawieniu ścianki na kibelek powstała osobna kabina prysznicowa. Tak jak to jest w niektórych hymerach. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens ekonomiczny coś takiego robić.

:bigok :spoko :-P :haha:

CORONAVIRUS - 2013-11-26, 23:12

jasne jasne...o gustach się nie gada przecież :spoko góralska muza też jest fajna , byle nie za wiele :aniolek
maszakow - 2013-11-27, 00:01
Temat postu: Re: Poprawianie kampera - dobudówka
adej napisał/a:

ARCADARKA napisał/a:
:bigok :spoko :-P :haha:

Jakież to merytoryczne... Jak na fachowca wstydziłbyś się tak lakonicznej wypowiedzi Dariuszu. no chyba że :piwo: na więcej dziś nie pozwala, poczekamy zatem do jutra.