pozdrawiam
Arturdarek 61 - 2013-10-26, 19:29 ten trzeci o ile się nie mylę do VITO by był najlepszy, miałem taki w OGÓRKU,nie wymaga kominka na dachu.Wystarczy jedna dziura w podłodze.Ale może wypowiedzą się inni specjaliści od gazu,na forum są tacy.piotr1 - 2013-10-26, 19:35 Te piecyki to już trochę stare . Myślę że lepiej trochę dołożyć i kupić coś "świeższego" piotr1 - 2013-10-26, 19:44 http://allegro.pl/ogrzewa...3654530536.html ten piec to nowszy od znalezionych przez ciebie a cena podobna piotr1 - 2013-10-26, 20:57 Co myślisz o tym piecu? kodi - 2013-10-26, 21:04 Piotr ma rację. Tamte piece pamiętają pewnie Gierka. Z tego co pamiętam to JAAN kupił trumę lekko starawą i ma problem. Niby dobra a nie działa. Jak się okazało zepsuta.
Tą co pokazał Piotr1 to już zdecydowanie nowszy model - no chyba, że tylko obudowa nowa. Cena też bardzo dobra zważywszy, że jest też wentylator.
Ja za samą trumę (nową) ale z allegro dałem tysiaka. Tu za 850 jest komplet z wentylatorem.
Myślę, że warto, choć czeka Cię dziurawienie dachu.
Pozdrkoko - 2013-10-26, 21:14 najlepsze do vito było by suche vebasto naONTadeusz - 2013-10-26, 21:15
kodi napisał/a:
Tą co pokazał Piotr1 to już zdecydowanie nowszy model - no chyba, że tylko obudowa nowa. Cena też bardzo dobra zważywszy, że jest też wentylator.
Ja za samą trumę (nową) ale z allegro dałem tysiaka. Tu za 850 jest komplet z wentylatorem.
Jestem tego samego zdania, chociaż na myśl o dziurawieniu dachu blaszaka lekko marszczy mi się skóra na...piotr1 - 2013-10-26, 21:19
Tadeusz napisał/a:
kodi napisał/a:
Jestem tego samego zdania, chociaż na myśl o dziurawieniu dachu blaszaka lekko marszczy mi się skóra na...
W swojej blaszance trochę dziur wyciąłem można się do tego przyzwyczaić kodi - 2013-10-26, 22:06
Tadeusz napisał/a:
Jestem tego samego zdania, chociaż na myśl o dziurawieniu dachu blaszaka lekko marszczy mi się skóra na...
Tadeusz - Najtrudniej jest z tą pierwszą. Jak ją wytniesz to potem to już leci. Uwierz mi Tadeusz - 2013-10-26, 22:47
kodi napisał/a:
Tadeusz - Najtrudniej jest z tą pierwszą. Jak ją wytniesz to potem to już leci. Uwierz mi
Upewnij mnie, że chodzi o dziury w blaszanym dachu. IAAN - 2013-10-27, 00:05 prawda to ja kupiłem trumę niby sprawną a zepsutą i zastanawiam się czy ją naprawiać poprzez kupno nowego zaworu coś ok 100 euro i komina który w moim przypadku wypadł by w łazience co dało by też ze 300 zł za komin
coraz częściej zastanawiam się nad kupnem następnego pieca z wylotem spalin pod podłogę te które dajesz za przykład mają jedną wadę są w Angli i nie sposób pojechać i wypróbować ich przed kupnemIAAN - 2013-10-27, 00:07
koko napisał/a:
najlepsze do vito było by suche vebasto naON
ostatnio takie widziałem 3,8 kw
ja mam u siebie tylko 1,8 kw i słabo sobie radę daje na całości zabudowysilny - 2013-10-27, 00:47 mam takie kanciate z lmc 90 r. nie poniszczone , iskrownik automatyczny . kompletne i nie wiem czy sprawne.
jak mnie zmusicie to w poniedzialek sprwadze .
jesli ruszy moge oddac za 3-4 stowy z kominem. lezy i zawadza na regale IAAN - 2013-10-27, 09:18
majsterek napisał/a:
mam takie kanciate z lmc 90 r. nie poniszczone , iskrownik automatyczny . kompletne i nie wiem czy sprawne.
jak mnie zmusicie to w poniedzialek sprwadze .
jesli ruszy moge oddac za 3-4 stowy z kominem. lezy i zawadza na regale
taki jeden kiedyś obiecał dewasto Tanio i co stwierdził ze wystawi na allegro bo lepsza kasa
czy to nie byłeś czasem ty
sprawdź czy piec sprawny i wystaw na allegro będziesz miał lepszą kasę
ja się nie skuszę na piec od ciebie
wolę chyba kupić na allegro z wylotem spalin od dołusilny - 2013-10-27, 12:38 loj. ale mi dales. obiecywalem i sie zesralem
mam wiele , lepsze ,gorsze.
komercja kolego wygrywa.
jak ci przejda fochy to napisz . 300 za trume sprawdzona czy dziala i tyle samo za webasto.mokre t. top.z pompka paliwa i odbiornikiem rediowym . pilota niemioszek nie zostawil-moze sie dopasuje.
jutro moge ci wyslac-cena tylko dla ciebie. dla innych urzytkownikow ceny podwyzszone o 1zl.
innych ofert w tych cenach nie bedziepiotr1 - 2013-10-27, 16:21 Ciekawa oferta zbyszekwoj - 2013-10-27, 16:38 Majsterek najpierw sprawdż czy działa bo może nipotrzebnie robisz nadzieję.Jak sprawdzisz to może ja skorzystam.Czekam na poniedziałek. piotr1 - 2013-10-27, 17:13 Szykuje się licytacja silny - 2013-10-27, 17:32 tym razem dotrzymie slowa. nie obrazcie sie jednak jak nie dam rady jutro ,bede sie jednak spinal.
prawda z niedotrzymaniem slowa lezy posrodku, wyslalem bowiem troche klamotow do forumowiczow po kosztach lub nawet pare zl ponizej i ani dzieki ani pocaluj mnie w ...... . to sie zrazilem. ARCADARKA - 2013-10-27, 17:46
majsterek napisał/a:
tym razem dotrzymie slowa. nie obrazcie sie jednak jak nie dam rady jutro ,bede sie jednak spinal.
prawda z niedotrzymaniem slowa lezy posrodku, wyslalem bowiem troche klamotow do forumowiczow po kosztach lub nawet pare zl ponizej i ani dzieki ani pocaluj mnie w ...... . to sie zrazilem.
To za twoje wielkie serducho pyfko sru
pozdrowionka piotr1 - 2013-10-27, 17:58
majsterek napisał/a:
tym razem dotrzymie slowa. nie obrazcie sie jednak jak nie dam rady jutro ,bede sie jednak spinal.
prawda z niedotrzymaniem slowa lezy posrodku, wyslalem bowiem troche klamotow do forumowiczow po kosztach lub nawet pare zl ponizej i ani dzieki ani pocaluj mnie w ...... . to sie zrazilem.
Samo życie Tadeusz - 2013-10-27, 18:07
piotr1 napisał/a:
Samo życie
Sama rzyć. koko - 2013-10-27, 18:51 a gdzie w Vito wozić butlę coby było bezpiecznie tylko webasto pod autemkoder - 2013-10-27, 19:25 Moja smoczyca na przykład (w163) wozi 60l butlę gazu ze sobą (tylko nie mam miejsca na trumę, ew. E2400 - ale też ciężko). Vito ma raczej więcej miejsca, więc to tylko kwestia chęci.Tadeusz - 2013-10-27, 20:14 Jeśli już mamy temat rozwinąć to zastanówmy się nad przykrą wadą turbin Webasto Lub Eberspacher. One są nieznośnie głośne!
Przeszkadzają nawet kamperom sąsiednim.
Wprawdzie do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale po co?... IAAN - 2013-10-27, 20:20
majsterek napisał/a:
loj. ale mi dales. obiecywalem i sie zesralem
mam wiele , lepsze ,gorsze.
komercja kolego wygrywa.
jak ci przejda fochy to napisz . 300 za trume sprawdzona czy dziala i tyle samo za webasto.mokre t. top.z pompka paliwa i odbiornikiem rediowym . pilota niemioszek nie zostawil-moze sie dopasuje.
jutro moge ci wyslac-cena tylko dla ciebie. dla innych urzytkownikow ceny podwyzszone o 1zl.
innych ofert w tych cenach nie bedzie
komercja kolego wygrywa. to po co d..ę zawracasz obiecując że załatwisz a jak ustawia się kolejka to wycofujesz się
nie mam żadnego focha ,termo top kupiłem za bodajże 120 zł jak je rozebrałem to się zdziwiłem że w środku takie czyste czeka na lepsze czasy
pieca nie chcę szukam z wylotem spalin pod podłogę ale przed kupnem pojadę i sprawdzę na miejscu zamiast wieżyć w opisy z allegro
ten piec co mam teraz też chyba wystawię na sprzedaż nie chcę mi się go naprawiać bo po naprawie i tak nie będę z niego korzystał bo nie bardzo pasuje mi w zabudowie
jak to mówił Pawlak u mnie słowo droższe od pieniądza
sam wysłałem kilka rzeczy do kolegów z forum nieraz w ciemno przed zapłatą i nigdy się nie zawiodłemCORONAVIRUS - 2013-10-27, 20:23
Tadeusz napisał/a:
Jeśli już mamy temat rozwinąć to zastanówmy się nad przykrą wadą turbin Webasto Lub Eberspacher. One są nieznośnie głośne!
Przeszkadzają nawet kamperom sąsiednim.
Wprawdzie do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale po co?...
Racja ... wracając z Kowar nie dałem rady dojechać do domu , zatrzymałem się na A1 na autostradowym parkingu 130 km przed domem .... ogrzewanko i lulu ...
Obudził mnie gwizd webasta auta , które stanęło obok ... już spać się nie dało . Tylko tirowcy wiedzą jak sobie dawać z tym radę , zresztą im nic nie przeszkadza ...
Jeszcze ktoś może mieć pecha i stać na linii wyziewów z rury webasta ... wtedy to dodatkowo śmierdzi .
Osobiście webasto traktuję na równi z agregatami pod względem uciążliwości dla innych kamperowców różnej maści .Camper Diem - 2013-10-27, 20:44 kiedyś może i hałasowało, ale nowe są lepsze - np. papamila ma bardzo ciche webasto w swoim aucie zbyszekwoj - 2013-10-27, 20:54
piotr1 napisał/a:
Co myślisz o tym piecu?
Już poszedł do ludzi. koko - 2013-10-27, 22:37 Ja mam trumę i vebasto odpalam przemiennie coby się któreś nie zastało, pod względem hałasu nie odczuwam dyskomfortu z powodu głośności.
Założyłem vebasto jak nawalił reduktor gazowy i zmarzłem a zagrzać silnika się nie da obecnie montują vebasto w nowych busach a mokre w osobówkach.
Odpalę obydwa w Ciechocinku dla chcących nabyć nowe doświadczenie.Vebasto jest duże
3,5 KW i jest naprawdę ciche spala 0,5 l/h a więc i czystość powietrza jest niezagrożona i nic a nic nie czuć spalin zamontowane mam wewnątrz campera pod siedzeniem na zewnątrz wychodzi rurka ssąca z tłumikiem i rura wydechowa z tłumikiem powietrze grzewcze pobierane jest z wnętrza camperaartex1 - 2013-10-28, 00:16 dziekuje za wszystkie opinie
O Webasto wiele przeczytalem i zdecydowalem sie na ogrzewanie gazowe. Najdalej na wiosne bede kupowal wiekszego busa (sprinter, iveco lub cos podobnego) wiec truma bedzie mi potrzebna tam.
Co do tego gdzie umieszcze bezpiecznie butle z gazem- po pierwsze to bedzie mala butla bo potrzebna tylko na wyjazd na weekend w gory. Pewnie zrobie jakas skrzynie z wentylacja i umieszcze ja na tyle busa...miejsce na trume rowniez sie znajdzie jako ze busa nie mam zabudowanego jak wszystkie standardowe vito czy vw wesfalie wiec miejsce duzo, dachu nie bede dziurawil, wstawie trume rowniez na tyl i wytne wentylacje w tylnich drzwiach i ewentulanie rure do gory (to tylko rozwiazanie tymczasowe na zime...ktorej czesc pewnie i tak spedze w cieplych krajach bo to pierwsza zima od wielu lat ktora bede zmuszony spedzic na sniegu...brrrrr....
pozdrawiam
Arturkoko - 2013-10-28, 08:30 Duża butla starcza na 3 dni grzania mała ???zbyszekwoj - 2013-10-28, 16:07 Niestety Koko słusznie to zauważył.Mała butla jedynie do kuchenki'artex1 - 2013-10-28, 17:37 dziekuje za oddzew. byc moze zaopatrze sie w sredniej wielkosci butle zatem. prosze zauwazyc ze mam do ogrzanie malego mercedesa vito (dobrze docieplonego). A w dzien jesli bede przebywal w aucie i tak mam inny pomysl na rozwiazanie ogrzewania- rocket mass heater, ktory chcialbym skonstruowac (niestety, nie wiem jak to po polsku nazwac).
Wiem, ze wielu kamperowiczow nie zbliza sie do ognia, ja jednak nie wyobrazam sobie bez niego zycia i taki piecyk na drzewo bedzie jednym z elementow wyposazenia
kampera ktorego chcialbym zaczac budowac najdalej na wiosne.koder - 2013-10-28, 20:02 Fiu, piec rakietowy w kamperze? Po pierwsze, proszę, nie zrób sobie krzywdy. Komora spalania osiąga 1000 stopni.
Mam też wątpliwość - gdzie masz zamiar magazynować energię? Piec rakietowy pochłania paliwo bardzo szybko, a temperaturę trzeba gdzieś przechować. Wożenie połowy tony cegieł w kamperze wydaje się niepraktyczne.maszakow - 2013-10-28, 20:09 ... człowieku ... Coś takiego w staropolskim to się "zapiecek" nazywało.
Pomysł ok ale obawiam się że to nie jest możliwe do zrealizowania a już na pewno nie w zakresie 3,5 tony.
1. Jak sobie wyobrażasz ognisko w samochodzie w bezpośredniej bliskości zbiornika z paliwem ? nie wspominam o gazie bo nie wiem czy z powodu tego ogniska rezygnujesz z gazu jako środka do przyrządzania ciepłych posiłków...
2. Jak zrobić akumulator ciepła i z czego ? toć to jest masa... Popatrz na konstrukcje - to są przecież niemal kilkutonowe zduńskie cudeńka. Nawet w minimalnym wymiarze będzie to coś co przerośnie możliwości typowego małego kampera.koder - 2013-10-28, 21:03 Najlepsze ciepło właściwe ma woda: 4190J/kg*K. Żadna inna substancja się nawet nie zbliża (np. drewno: 2390, glina palona: 880-920, granit: 790).
Zakładając temperaturę docelową 20°C i magazynowanie 80°C (nie więcej, żeby nie ryzykoać wybuchem) oraz potrzebę ogrzewania kampera rzędu 2000W (zimą, z informacji z tego forum) to potrzebujesz do zmagazynowania na ciepła na 12h:
* 342kg wody,
* lub 564kg drewna,
* lub też 1592kg cegieł.
Powiedzmy jeszcze te 350kg wody dało by się na pokład zabrać - no i woda ma tą zaletę, że można korzystać do innych celów. Ale w 3500kg będzie się ciężko z tym zmieścić.
A może celujesz w pojazd 7-12 ton? To zmienia kompletnie kategorię, wtedy zabranie półtonowego boilera na pokład jest dużo bardziej realistyczne.koko - 2013-10-28, 21:24 Artex 1 jaja sobie robi on nie potrzebuje naszych rad tylko poradymaszakow - 2013-10-28, 22:14
koder napisał/a:
Najlepsze ciepło właściwe ma woda: 4190J/kg*K
Profesorze ....
I dlatego mamy ją oszczędzać bo nie dość że daje życie to jeszcze grzeje, chłodzi, myje. Tylko do chłodnic samochodowych sie nie nadaje.koder - 2013-10-28, 22:27 Oj, kolego, a co myślisz masz w chłodnicy? Precyzyjniej: w ilu % jest to woda :-)?
Ja swego czasu rozważałem wykorzystanie takiego pieca do ogrzewania (i domku, i kampera). Szybko odrzuciłem to rozwiązanie jako skrajnie niepraktyczne. Jak już robić akumulator ciepła, to lepszym źródłem nagrzania go jest układ chłodniczy samochodu. A za akumulator ciepła całkiem dobrze robi też zabudowa, ona też swoje kilogramy waży, które tak czy siak się wozi.artex1 - 2013-10-29, 00:36 ciesze sie, ze wywolalo to takie poruszenie
wczesniej chcialem po prostu wstawic kominek (koze), ale kiedy znalazlem schemat pieca rakietowego jak to koledzy nazywaja pieknie po polsku, koza poszla na bok. Zrobie cos malego z butli gazowej 11kg. Nie chce magazynowac duzo ciepla, tyle tylko zeby bylo cieplo kiedy pale sobie patyczkami bedac w aucie. Nie musi to byc wcale wielki ogien. Z filmow na youtubie widzialem ze spaliny przy takiej konstrukcji pieca pieknie wyciagane sa na zewnatrz a do tego nie wiele jest w nich zanieczyszczen.
rury z CO2 chcialem pozawijac troche na tyle i zasypac kamieniami, choc czytalem ze woda zmagazynuje mi wiecej ciepla jak jakikolwiek inny material wiec jeszcze to rozwaze. Sezon zimowy chcialbym spedzic na snowboardzie, wiec bedzie troche mokrego sprzetu do wysuszenia, wiec ogien to najlepszy sposob . Poza tym jesli na tyle bede mial taki piecyk moge miec nawet otwarta tylna klape auta zaslonieta dookola folia i bedzie jeszcze cieplutko na zewnatrz. Na pewno podziele sie wynikami eksperymentu koder - 2013-10-29, 08:32 Jakby ktoś wątpił, czy da się takie coś zastosować w praktyce w kamperze, to tutaj proszę:
Jeździ i zawiera kibel, czyli spełnia forumową definicję kampera :-)darek 61 - 2013-10-29, 14:17 ogień pod kontrolą ma w sobie coś kojącego,dlatego nie wiem czy nie lepiej zastosować kominek z zamkniętą komorą spalania,w tedy jedna kłoda paliła by się kilka godzin,przy okazji fajny nastrój.To rakietowe spalanie,co w tym fajnego szybko się spala,a ciepło trzeba magazynować.maszakow - 2013-10-29, 21:54
koder napisał/a:
Jakby ktoś wątpił, czy da się takie coś zastosować w praktyce w kamperze:
Koder ty sadysto....no zlituj się proszę !!!! Jak możesz...
To cacko zbudowane na podwoziu ciężarówki z 1948r przez wizjonera artystę ma 13m długości i ponad 2,7m szerokości więc już nie da się tym po polskich drogach normalnie jeździć - tylko ktoś cię musi pilotować POza tym WAŻY 14 TON !!!
Ameryka to wolny kraj prostych szerokich dróg, taniego paliwa i swobody konstrukcji pojazdów.
coś takiego jak ten gość na aucie to tylko chyba na barce możesz zbudować.
Ja nie mówiłem ze się nie da tylko że to przerasta możliwości małego autka.
poza tym... był forumowicz który w MB100 miał kozę postawioną na silniku - i przeżył.silny - 2013-10-31, 12:13 rozebralem i oczyscilem trumatica ale nie wiem co/jakie baterie tu sie kladzie bo zawsze mialem wciskany pstryczek.
nie chce nic spalic wiec podpowiedzcie jakie bateryjki tu klade i jak bieguny do iskrownika . i czy to moge spalic silny - 2013-10-31, 12:14 Skorpion - 2013-10-31, 12:28 w ten pojemnik powinno być wlozone jedno ogniwo 1,5 V czyli LR6 albo inaczej 2 AAeMWu - 2013-10-31, 13:51 kub sobie nową kasetke - sa na allegro po 3 dyszkisilny - 2013-11-02, 06:48 nie ma kasetek . 2 paluszki tam podlaczyc ? zobaczymy gino - 2013-11-02, 07:04
powinno być wlozone jedno ogniwo 1,5 V czyli LR6 albo inaczej 2 AA
nie jedno ogniowo 1.5V -LR6
tylko 2xLR6 zwane też AA czyli 2xAA co daje nam 3Volty i tyle jest potrzebne do odpalenia silny - 2013-11-02, 08:36 dzieki gino ale za porada Scorpiona podlaczylem 2 AA , POLUTOWALEM KABELKAMI Z BRAKU KASETY(sorki, kaPSLOKLO MI SIE , OOO znowu0 )
iskrownik zadzialal , truam odpalila , jednak reduktor mam 30 BAR a trume 50. czy to nie problem, bo termopara nie chciala trzymac plomienia . 3 na 10 tylko sie udalo. 2gi stopien nie chcial sie palic a drozny.
czy piec na 50 bar bedzie chodzil na 30
zaraz pewnie zaloze 50 bo gdzies mam i sprubuje gino - 2013-11-02, 09:58
majsterek napisał/a:
POLUTOWALEM KABELKAMI Z BRAKU KASETY
można i tak..
rozumiem że jak baterie się rozładują, to będziesz je lutował za każdym razem
sam lubię ''przyoszczędzić '' gdzie się da....
ale majsterek, nie obraź się.....lutowanie baterii to zwykłe druciarstwo MAWI - 2013-11-02, 10:17
gino napisał/a:
jak baterie się rozładują, to będziesz je lutował za każdym razem
Takie bateryjki (dobrej marki ) starczą na szczęście na baaaaardzo długo.koder - 2013-11-02, 10:59 Kroją za sprzęt kempingowy. Zwykła kaseta na 2xAA kosztuje 2 do 6 zł (np: http://www.eltronix.pl/products/3538311 ). A baterie będą trzymały długo, pod warunkiem, że nie będzie w środku mrozu zimą.gino - 2013-11-02, 11:27 ale ta kaseta nie nadaje się do trumy
oryginalna kaseta jest skonstruowana tak, że baterie włożone do niej, bezpośrednio stykają się z urządzeniem impulsatora
po co kombinować, skoro oryginalna nie kosztuje aż tak dużo
maszakow - 2013-11-02, 13:02
majsterek napisał/a:
truam odpalila , jednak reduktor mam 30 BAR a trume 50. czy to nie problem, bo termopara nie chciala trzymac plomienia . 3 na 10 tylko sie udalo. 2gi stopien nie chcial sie palic a drozny.
czy piec na 50 bar bedzie chodzil na 30
zaraz pewnie zaloze 50 bo gdzies mam i sprubuje
No widzisz jaka ty zdolna bestia jesteś. próbuj.
I kolejny spec kóry ma piecyk i palnik balonowy na 50 bar. Kamper Batmobile kiedy właściciel chce się ogrzać....
reduktor 30mbar piecyk 50mbar - oznacza że płomień będzie słabszy. Poza tym możesz dogiąć i przybliżyć termoparę do płomienia, w ostateczności wymienić dysze palnika, ale chyba to koszt większy niż reduktora.zbyszekwoj - 2013-11-02, 13:20 Temat postu: TrumaMajsterek ja mam 50 mbr z którego roku ten zabytek? Wrzuć fotkę obudowy.silny - 2013-11-02, 20:01 a wiec tak , nie dziaduje tylko chcialem go odpalic dzis a nie za tydzxien jak przyjdzie kaseta.
uruchomilem na 50 mbar )mbar no nie maszakow ) i termopara nie podtrzymuje ognia. palnik startuje i puki trzymam jest. zaworki sprawne .
musze dopiescic wiedze na temat dzialania termopary bo wiedzy szczegolowej brak
piec z zamieszchlego 90 roku
ps. jak ktos ma wiedze i moze ja tu strescic to bede wdzieczny gino - 2013-11-02, 20:12 Wprawdzie o lodówce, ale przeczytaj to...
http://www.camperteam.pl/...light=termoparapiotr1 - 2013-11-02, 20:17 Miałem podobny objaw tz. po wciśnięciu regulatora temperatury iskrownik dawał iskrę świeczka się zapalała i palnik zaczynał pracować ale przerywał i po puszczeniu regulatora iskrownik cykał- iskra skakała a palnik gasł. Kombinowałem z dyszami filtrem itp. ale to nic nie dało. Poddałem się oddałem do warsztatu i wymieniono mi palnik i dysze i działa. silny - 2013-11-02, 22:15 tak , tak , widze ze jutro zdjecia by sie przydaly bo u mniie ta termopara idzie w taki rozszezajacy sie harmonijkowaty cos
ale zeczywiscie gdzies na forum bylo o zasadzie dzialania. raczej ta moja nic z pradem nie ma bo to stary typ. raczej z rozszezalnoscia gazow