Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Regeneracja zacisków hamulcowych

piotr1 - 2013-10-31, 21:12
Temat postu: Regeneracja zacisków hamulcowych
Witam. Czy któryś z kolegów dawał tylne zaciski hamulcowe do regeneracji w Trójmieście lub okolicy. Szukam dobrego warsztatu bo po wymianie klocków zaciski lekko blokują i brak jednego ręcznego tz. prawe koło :spoko
CORONAVIRUS - 2013-10-31, 21:13

Piotruś ...tradycyjnie w Rumi ...firma SAMLI na ul. Helskiej ... :-P

Jak się dobrze wstrzelisz to zrobią na małym "poczekaniu " ....

piotr1 - 2013-10-31, 21:17

No name napisał/a:
Piotruś ...tradycyjnie w Rumi ...firma SAMLI na ul. Helskiej ... :-P

Kochany Adasiu czy masz jakiś tel. do nich :spoko

CORONAVIRUS - 2013-10-31, 21:22

Piotrusiu ...oczywiście :bigok

http://www.samli.pl/

jakiś rabacik chyba też mogę załatwić :spoko

kodi - 2013-10-31, 21:28

Zaraz puszczę pawia - tak sobie słodzicie :haha:

A Piotruś śmiał się z mojego ręcznego. :lol:

piotr1 - 2013-10-31, 21:32

kodi napisał/a:

Nie śmiałem się tylko dbam o twoje bezpieczeństwo jak by ci zabrakło hamulca zasadniczego w czasie jazdy to czarno widzę użycie twojego ręcznego :mrgreen: :mrgreen: :spoko

maszakow - 2013-10-31, 21:33

Adaś noName to najgorszy drapieżnik - każda ofiarę podejdzie jej stylem. :diabelski_usmiech
Ja regenerowałem swój ręczny niedaleko mnie - bodajże Automax serwis się firma nazywa.
aczkolwiek u mnie po prostu powymieniali to co się rozleciało więc ... chyba na tyle to każdy mechanik zrobi.

piotr1 - 2013-10-31, 21:34

kodi napisał/a:

A poza tym to sobie nie słodzimy tylko się lubimy :haha: :spoko

piotr1 - 2013-10-31, 21:35

No name napisał/a:
Piotrusiu ...oczywiście :bigok

http://www.samli.pl/

jakiś rabacik chyba też mogę załatwić :spoko

Dziękuję skontaktuję się po weekendzie :bukiet: :spoko

piotr1 - 2013-10-31, 21:37

maszakow napisał/a:
Adaś noName to najgorszy drapieżnik - każda ofiarę podejdzie jej stylem. :diabelski_usmiech
Ja regenerowałem swój ręczny niedaleko mnie - bodajże Automax serwis się firma nazywa.
aczkolwiek u mnie po prostu powymieniali to co się rozleciało więc ... chyba na tyle to każdy mechanik zrobi.

A gdzie się mieści ta firma ?

CORONAVIRUS - 2013-10-31, 21:41

ja to pawia puszcze jak jeszcze raz ktoś zapyta gdzie coś kupić , naprawić czy odszukać w okolicy Trójmiasta :-P ....

Kiedy dojdziecie do jedynego słusznego wniosku , że na kłopoty Rumia ??? :bigok
Mamy tu dosłownie wszystko , żyję w szczęśliwej okolicy gdzie wszędzie blisko i jak szukam to znajdę ...
Jak szukacie to zaczynajcie od Rumi a zaoszczędzicie sporo energii :haha: :haha: :haha:

marekoliva - 2013-10-31, 22:16

No name napisał/a:
że na kłopoty Rumia ???

jest w tym trochę prawdy, kilka razy skorzystałem.... ale tylko dlatego, że mi po drodze było, w Gdańsku .... może nie będę Cie denerwował

maszakow - 2013-11-01, 00:32

piotr1 napisał/a:

Piotruś...przy całej Twojej sympatii i poczciwości wkurzyłeś mnie niemożebnie. Zaprezentowałeś właśnie totalny megaodjechany masakryczny szczyt lenistwa.
a) zamiast edytować posty piszesz kolejne - jeden pod drugim - nieładnie, wbrew netykiecie. Popracuj nad tym zagadnieniem bo wkrótce zacznę je pingować do moderatora.
c) Adam podał adres internetowy a ty nawet nie byłeś łaskaw zajrzeć tylko zadałeś tak idiotyczne pytanie...a wystarczyło zajrzeć w link albo wklepać nazwę firmy w wyszukiwarkę
Ogarnij chłopie trochę już czasu jakiegoś na forum spędziłeś i przy kompie siedzisz długo - powinieneś znać elementarz uczestnika forum...JAKIEGOKOLWIEK forum.
oj na elektroda.pl by cię pojechali admini ...
Odszukaj adres samodzielnie, a żebym ja był posądzony o klupanie...
F.H.U "SAMLI" ARKADIUSZ LIP
84-230 RUMIA
DĄBROWSKIEGO 19

lepciak - 2013-11-01, 10:44

maszakow
Cytat:
84-230 RUMIA DĄBROWSKIEGO 19

No name
Cytat:
w Rumi ...firma SAMLI na ul. Helskiej

I wszystko jasne. Po ciemku można trafić.

CORONAVIRUS - 2013-11-01, 14:41

lepciak napisał/a:
maszakow
Cytat:
84-230 RUMIA DĄBROWSKIEGO 19

No name
Cytat:
w Rumi ...firma SAMLI na ul. Helskiej

I wszystko jasne. Po ciemku można trafić.

A żebyś wiedział czepiaczu jeden ... :gwm

Samli na Dąbrowskiego ma sklep a na Helskiej warsztat ... po ciemniaku trafisz do Samli zatem ... :bigok

lepciak - 2013-11-01, 17:21

No name
Cytat:
A żebyś wiedział czepiaczu jeden

Przygadał kocioł garnkowi.

piotr1 - 2013-11-01, 20:08

maszakow napisał/a:
piotr1 napisał/a:

Piotruś...przy całej Twojej sympatii i poczciwości wkurzyłeś mnie niemożebnie. Zaprezentowałeś właśnie totalny megaodjechany masakryczny szczyt lenistwa.
a) zamiast edytować posty piszesz kolejne - jeden pod drugim - nieładnie, wbrew netykiecie. Popracuj nad tym zagadnieniem bo wkrótce zacznę je pingować do moderatora.
c) Adam podał adres internetowy a ty nawet nie byłeś łaskaw zajrzeć tylko zadałeś tak idiotyczne pytanie...a wystarczyło zajrzeć w link albo wklepać nazwę firmy w wyszukiwarkę
Ogarnij chłopie trochę już czasu jakiegoś na forum spędziłeś i przy kompie siedzisz długo - powinieneś znać elementarz uczestnika forum...JAKIEGOKOLWIEK forum.
oj na elektroda.pl by cię pojechali admini ...
Odszukaj adres samodzielnie, a żebym ja był posądzony o klupanie...
84-230 RUMIA
DĄBROWSKIEGO 19

O tej firmie pisał Adaś a ty napisałeś o innej firmie gdzie ty robiłeś hamulce i o tą
firmę pytałem.............Nie zrozumiałeś mojego pytania :haha: :spoko

No a co do siedzenia przy kąpie to do ciebie nie mam startu :lol: :lol:

A jak chcesz gdzieś donosić na mnie to się nie krępuj i to zrób bo ja się w takie rzeczy nie bawię :gwm :gwm

maszakow - 2013-11-01, 21:03

Owszem nie zrozumiałem - ale jak widać Google nadal obce. nie baw się tylko netykietę opanuj.
AUTOMAX SERWIS
80-364 Gdańsk – Przymorze, ul. Rzeczypospolitej 8
0 58 511 61 11
0 509 838 041
Budynki za stacją Shella.

CORONAVIRUS - 2013-11-01, 21:08

pogodzić WAS ? :pifko
marekoliva - 2013-11-01, 21:37

No name napisał/a:
pogodzić WAS ? :pifko

Pewnie będzie potrzeba, a może ziółka ( nie mylić z ziołem) potrzebne, tak to już jesienno zimową porą bywa :haha:

piotr1 - 2013-11-01, 21:44

Ja jestem niesłychanie spokojny człowiek ale..................... :mrgreen: :spoko
piotr1 - 2013-11-01, 21:45

maszakow napisał/a:
Owszem nie zrozumiałem - ale jak widać Google nadal obce. nie baw się tylko netykietę opanuj.
AUTOMAX SERWIS
80-364 Gdańsk – Przymorze, ul. Rzeczypospolitej 8
0 58 511 61 11
0 509 838 041
Budynki za stacją Shella.

Dziękuję za adres :spoko

marekoliva - 2013-11-01, 21:57

piotr1 napisał/a:
Ja jestem niesłychanie spokojny człowiek

Toć to nie Ciebie nerwy szarpnęły

gino - 2013-11-02, 07:20

piotr1 napisał/a:

to może lepiej samemu ? to nie jest jakos specjalnie trudna robota, nie wymagająca siły, a jedynie odrobinkę cierpliwości i dokładności
bawiłem się z ponad 40letnimi zaciskami do VW GARBUSA /leć strzałką w prawo / które dostałem w kartonie, iles tam lat temu rozebrane
dziś śmigaja jak nowe :spoko

maszakow - 2013-11-02, 13:14

Gino ... może jednak lepiej nie. CHyba że pod okiem eksperta.
Na własnym przykładzie - Przyznam się że jak próbowałem samemu z marszu zmienić klocki hamulcowe to nie byłem w stanie. I może lepiej się stało - bo próbowałem odkręcić cały zacisk z mocowania zamiast poluzować tłoki. :gwm :oops: jak popatrzyłem na pracujących mechaników, pomijając fakt że potrzebujesz narzędzia do rozepchnięcia tłoków wymiana klocków też nie jest trudna - a jednak...
Fachowiec zrobi to w godzinę - a on będzie się męczył cztery. no chyba że chce i ma tyle czasu.

piotr1 - 2013-11-02, 13:28

gino napisał/a:
piotr1 napisał/a:

to może lepiej samemu ? to nie jest jakos specjalnie trudna robota, nie wymagająca siły, a jedynie odrobinkę cierpliwości i dokładności
bawiłem się z ponad 40letnimi zaciskami do VW GARBUSA /leć strzałką w prawo / które dostałem w kartonie, iles tam lat temu rozebrane
dziś śmigaja jak nowe :spoko

Dobra robota ale wykonana widać w warsztacie. Zaciski w VW to przednie dużo prostsze a niżeli tylne zaciski w ivo w których oprócz tłoka hamulcowego jest mechanizm hamulca ręcznego :spoko

CORONAVIRUS - 2013-11-02, 21:17

Pewnie , że samemu można wszystko tylko rozmawiamy o hamulcach a nie przykręceniu lampki czy innego duperelasa .... może lepiej niech każdy robi to co potrafi i będzie mniej niespodzianek / w tym wypadku na drodze /.

Piotruś , jak się okaże , że tłoczek jest skorodowany to i tak sam nic nie wskórasz :gwm

piotr1 - 2013-11-02, 21:39

Liczę że nie jest tak źle bo nie ciekną tylko trochę blokują i w prawym kole nie działa jak trzeba ręczny :spoko
eMKa - 2013-11-02, 23:03

piotr1 napisał/a:
Liczę że nie jest tak źle bo nie ciekną tylko trochę blokują i w prawym kole nie działa jak trzeba ręczny :spoko

to chyba jednak źle, to jest S-ka ?
Zapiekają się sworznie dźwigni hamulca ręcznego - standard
Oficjalnie nie ma do takiej naprawy zestawów naprawczych, ci co naprawiają sami dorabiają sworznie i dobierają uszczelnienia. Tłoczki do zacisków i uszczelnienia na nie oraz całe zaciski są w ofercie chociaż chwilowo jest też z nimi czkawka

piotr1 - 2013-11-02, 23:09

eMKa napisał/a:
piotr1 napisał/a:

to chyba jednak źle, to jest S-ka ?
Zapiekają się sworznie dźwigni hamulca ręcznego - standard
Oficjalnie nie ma do takiej naprawy zestawów naprawczych, ci co naprawiają sami dorabiają sworznie i dobierają uszczelnienia. Tłoczki do zacisków i uszczelnienia na nie oraz całe zaciski są w ofercie chociaż chwilowo jest też z nimi czkawka

Pewnie masz rację. Jak naprawie to dam znać co dolegało moim zaciskom. :spoko :spoko

piotr1 - 2013-11-18, 21:18

Zaciski są już ok. Jeden dał się naprawić dostał nowe gumki :lol: i wszystko ok.W drugim niestety okazał się rozsypany mechanizm ręcznego i najtaniej było kupić używkę i tak zrobiłem. Nowy- stary zacisk okazał się strzałem w dziesiątkę. Praca nad zaciskami zakończona sukcesem :lol: :lol: :lol: :spoko
marekoliva - 2013-11-18, 21:23

:brawo:
piotr1 - 2013-11-19, 19:08

:oops: