| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jaką wybrać roletę
stokrotka - 2013-11-03, 18:25 Temat postu: Jaką wybrać roletę Witam. Zostalismy szczęśliwymi posiadaczami naszego pierwszego kamperka. Jak to zwykle bywa chcemy go ładnie ubrać. Nie ma rolety p/slonecznej więc od tego zaczynamy. Jaką wybrać? oto jest pytanie. Nie mam pojęcia. Poradźcie coś.
piotr1 - 2013-11-03, 18:46
Najlepsze były by rolety oryginalne dedykowane twojej zabudowie ale mogą trochę kosztować
kimtop - 2013-11-03, 18:47
Skontaktuj się z kol.Kajmarem na PW
SlawekEwa - 2013-11-03, 18:56
| kimtop napisał/a: | | z kol.Kajmarem na PW |
Kaimara prędzej znajdzie.
stokrotka - 2013-11-03, 19:00
ale ja szukam rolety
darboch - 2013-11-03, 19:03
Trzeba rozglądać się wśród takich firm jak Omnistor, Fiamma
http://sklep.kempingowe.p...=3&sort=default
My osobiście posiadamy Omnistor'a .Ceny zależą od długości i szerokości. Może i uzytych materiałów ale tego nie wiem do końca
http://sklep.kempingowe.p...=3&sort=default
kodi - 2013-11-03, 19:07
ach rolety.
Podstawa to długość. Musicie wymierzyć i od tego zacząć. Te w sklepach są mega drogie. Na allegro jest parę sztuk. Szukajcie blisko miejsca zamieszkania. Bardzo ciężko je przesłać, bo wymiary są mało standardowe. Mimo wszystko to jedyna droga by kupić coś fajnego za połowę ceny.
A czy fiamma czy omnistor to jeden czort.
Pozdr
SlawekEwa - 2013-11-03, 19:09
Mówimy o rolecie p. slonecznej do okna czy o markizie zewnętrznej?
piotr1 - 2013-11-03, 19:09
| kodi napisał/a: | ach rolety.
Podstawa to długość. Musicie wymierzyć i od tego zacząć. Te w sklepach są mega drogie. Na allegro jest parę sztuk. Szukajcie blisko miejsca zamieszkania. Bardzo ciężko je przesłać, bo wymiary są mało standardowe. Mimo wszystko to jedyna droga by kupić coś fajnego za połowę ceny.
Pozdr |
Myślę że podstawa to jednak szerokość
stokrotka - 2013-11-03, 19:13
| SlawekEwa napisał/a: | | Mówimy o rolecie p. slonecznej do okna czy o markizie zewnętrznej? |
o markizie zewnętrznej
stokrotka - 2013-11-03, 19:15
| kodi napisał/a: | ach rolety.
Pozdr |
montowana na ścianie czy szynie?
piotr1 - 2013-11-03, 19:20
| stokrotka napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Mówimy o rolecie p. slonecznej do okna czy o markizie zewnętrznej? |
o markizie zewnętrznej |
A ja zrozumiałem że chodzi o okna
papamila - 2013-11-03, 19:22
ROLETA KASETOWA
Moim zdaniem pierwsza rada:
najdłuzsza jaka się zmieści,
szerokości są standartowe, zwykle 2,5m
co do firmy to Fiamma, Omnistor lub Thule
ceny podobne, jakośc również
można próbować na rynku wtórnym- koniecznie sprawdzić działanie!!!
i dodatkowo z uchwytami mocującymi w komplecie.
SlawekEwa - 2013-11-03, 19:22
| stokrotka napisał/a: | | montowana na ścianie czy szynie? |
Do kampera typowego na ściane, "blaszanki" tu muszą być różnego rodzaju adaptery.
piotr1 - 2013-11-03, 19:26
| SlawekEwa napisał/a: | | stokrotka napisał/a: | | montowana na ścianie czy szynie? |
Do kampera typowego na ściane, "blaszanki" tu muszą być różnego rodzaju adaptery. |
Ja na swojej blaszance zamontowałem bez żadnych adapterów bezpośrednio na ścianie bocznej.
stokrotka - 2013-11-03, 19:31
| SlawekEwa napisał/a: | | stokrotka napisał/a: | | montowana na ścianie czy szynie? |
Do kampera typowego na ściane, "blaszanki" tu muszą być różnego rodzaju adaptery. |
mamy typowego, chyba nigdy nic na nim nie wisiało poniewaz nie ma sladów, rolety kupowane w sklepach mają w zestawie uchwyty mocujące czy trzeba dokupić oddzielnie?
SlawekEwa - 2013-11-03, 19:37
| stokrotka napisał/a: | | rolety kupowane w sklepach mają |
Tak
salut - 2013-11-03, 19:40
Niedaleko masz do firmy Duni. Zadzwoń a dowiesz sie wszystkiego. Niesłyszałem żeby ktoś narzekał na Duniego
SlawekEwa - 2013-11-03, 19:42
W Rzeszowie może też coś jest.
stokrotka - 2013-11-03, 20:02
Dzięki za parę słów na temat, biorę się za poszukiwania. O efektach poinformuję na pewno
darboch - 2013-11-04, 10:23
Na rynku jest zatrzęsienie ofert z roletami....dzbanek kawy i miłej analizy w wyszukiwaniu tego co będzie najbardziej odpowiadać
stokrotka - 2013-11-05, 14:08
| darboch napisał/a: | Na rynku jest zatrzęsienie ofert z roletami....dzbanek kawy i miłej analizy w wyszukiwaniu tego co będzie najbardziej odpowiadać |
wiadomo... DR Google na wszystko i w każdej potrzebie, chciałam tylko kilku cennych informacji na co w szczególności zwracać uwagę
kodi - 2013-11-05, 14:24
Stokrotka- jesli kupujesz z rynku wtórnego to ważne by była po prostu cała i sparwna mechanicznie. Nie jest to zbyt skomplikowane urządzenie, ale jest pewne ale.
Po pierwsze tkanina - fajnie jakby była cała. Koszt wymiany na nową firmowa jest wysoki. Oczywiście małe dziurki można zakleić i sa specjalne łatki by to zrobić.
Druga sprawa to mechanizm, który odpowiada za to że się zwija i rozwija. Ja kupiłem okazyjnie, ale mechanizm a w zasadzie jedną jego częśc mam do wymiany - koszt 240zł. Drogo, ale dobrze że można dostać. Tak więc warto zwrócić na to uwagę.
Trzecia rzecz to nóżki. też chodzi mi o ich mechaniczną sprawnośc, czy są całe, proste i czy się blokują tam gdzie chcemy.
I na koniec - mocowanie do auta i korba do jej obsługi. Mocowanie to zależy do jakiego auta czy kampera tradycyjnego czy blaszaka, czy do ściany czy do dachu. Możliwości jest wiele. Osobiście tym bym się aż tak mocno nie przejmował, bo można to rozwiązać na wiele sposobów.
I ta korba. Jak jej nie ma to musizz albo dorobić albo kupić. Koszt nawet 150zł.
Marka naprawdę nie ma znaczenia. Wszystkie nowe są w podobnych cenach. Jakość jest też porównywalna. Design tez podobny, więc do tego w ogóle bym nie przywiązywał żadnej wagi.
To chyba tyle. Pozdrawiam i życzę szczęścia w polowaniu.
wbobowski - 2013-11-05, 14:35
Stokrotka, wszystkie rady kolegów są cenne. Ale kto to będzie montował. Chcecie sami??? Ja bym na Waszym miejscu skorzystał z podpowiedzi któregoś kolegi i skontaktował się z firmą "Duni" w Nowym Sączu. Od Ciebie to niedaleko.
A jeśli chodzi o samą markizę... to jak najdłuższą, jaka tylko zmieści się na kamperze..., chyba, że kamper ma ponad 10 m.
stokrotka - 2013-11-06, 12:24
| wbobowski napisał/a: | Stokrotka, wszystkie rady kolegów są cenne. Ale kto to będzie montował. Chcecie sami??? Ja bym na Waszym miejscu skorzystał z podpowiedzi któregoś kolegi i skontaktował się z firmą "Duni" w Nowym Sączu. Od Ciebie to niedaleko.
A jeśli chodzi o samą markizę... to jak najdłuższą, jaka tylko zmieści się na kamperze..., chyba, że kamper ma ponad 10 m. |
A nie poradzimy sobie, to aż tak skomplikowane?
kodi - 2013-11-06, 12:33
Stokrotka, to wszystko jest uzależnione od Waszych umiejętności manulanych, konstruktorksich itp.
Kolega No name sam montował, kolega Piotr1 też montował sam, ja również montowałem sam a zapewne na forum znajdzie się masa kolegów, którzy też montowali sami.
Jeśli zatem czuejcie się na siłąch to dacie radę.
Na Waszym miejscu nie martwiłbym się montażem. Martwiłbym się raczej dostępnością markizy na rynku w okazyjnej cenie.
Pozdr
CORONAVIRUS - 2013-11-06, 12:42
Do trojaczków są na rynku typowe mocowania , więc tu nie ma żadnych kombinacji jak w przypadku Ivo ... prosta sprawa
SlawekEwa - 2013-11-06, 13:39
rozumiem że stokrotka ma typowego kampera z prostą ścianą z montażem nie będzie problemu
stokrotka - 2013-11-06, 17:56
akurat ta ściana jest po delikatnym liftingu,poprzedni właściciel zmieniał kawałek poszycia ponieważ było uszkodzone
|
|