|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - ogrzewanie
sasquatch - 2008-01-14, 10:44 Temat postu: ogrzewanie Czy ktos miał styczność z tą technologią?
http://najtanszeogrzewanie.pl/szukasz-ogrz.html
Myślę i o domu i o kamperze jako ogrzewanie wspomagające - panele około 325W - można więc jakąś przetwornicą nawet je zasilić z alternatora.
To tylko chwyt marketingowy? Czyktoś to kupował już? - Ja chciałbym kupic jeden na próbę by sprawdzić to "promieniowanie"
janusz - 2008-01-14, 10:55
Moje zdanie jest takie. Pomieszczenie obojętne czy kamper, czy mieszkanie, ma jakiś konkretną moc strat. Po prostu wypromieniowuje, wypuszcza, wymienia z otoczeniem pewną ilość ciepła. zależy od konstrukcji, rodzaju ścian, przeciągów i 1000 innych rzeczy. Aby było ciepło trzeba trzeba tyle samo ciepła dostarczyć. W domu jednorodzinnym są to jakieś dziewiątki kilowatów, w kamperze jakieś pojedyncze kilowaty. I to jest jedna strona. Druga to widziałem na własne oczy ogrzewanie w warsztacie samochodowym jako podwieszone pod sufitem promienniki podczerwieni zasilane gazem. Mimo niewielkiej mocy tych promienników w warsztacie było ciepło. Więc pewnie ma to jakiś sens.
sasquatch - 2008-01-14, 11:04
Częsciowo na nie i częściowo na tak :-)
No własnie jesli zastosowac ten wiekszy panel 650W w kamperze. Jedno co mnie zastanawia - ponieważ nie "ogrzewamy" powietrza to jak działa termostat? Zadałem to pytanie dystrybutorowi - zobaczymy co odpowie. Ale wiadomo że będzie to ocena subiektywna - chciałbym taką praktyczną.
MOże ktoś jeszcze się z tym spotkał wcześniej.
Jerzy - 2008-01-14, 11:09
Temat jest ciekawy. Ale nikt go później w Off Topic'u nie znajdzie...
Proponuję przenieść go tu: http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=18
...i ten mój post, oczywiście skasować.
- Jerzy
sasquatch - 2008-01-14, 11:11
OK - trzeba przenieść
eler1 - 2008-01-14, 11:13
sasquatch napisał/a: | Myślę i o domu i o kamperze jako ogrzewanie wspomagające | taki typ promienników coraz częściej stosowany w obiektach sakralnych daje raczej subiektywne odczucie ciepła w głowę ciepło a w nogi zimno oraz jest tylko tam ciepło gdzie pada promieniowanie w cieniu jak w lodówce
sasquatch - 2008-01-14, 11:17
No ale obiekty sakralne są "troszeczkę" większe (przede wszystkim kubaturowo). Jak oświetlić całe małe pomieszczenie równomiernie to nie zda egzaminu?
eler1 - 2008-01-14, 11:20
sasquatch napisał/a: | No ale obiekty sakralne są "troszeczkę" większe (przede wszystkim kubaturowo). Jak oświetlić całe małe pomieszczenie równomiernie to nie zda egzaminu? | może i zda egzamin tylko w kamperku jest ważne ogrzewanie od podłogi zawsze ciągnie a wyżej jest całkiem ciepło.
sasquatch - 2008-01-14, 11:23
No i tak jest to opisywane na ich stronie - wyrównanie temperatur na każdej wysokości.
Jerzy - 2008-01-14, 14:25
Cytat z oferty:
"Natomiast panele grzewcze ogrzewaja "molekuły twarde" czyli przegrody budowlane, meble, ludzi itp."
Z pewnością sposób na "molekuły" miałby sens w pomieszczeniach, w których panuje próżnia, natomiast w realu energią skierowaną docelowo na przedmioty zawierające "molekuły twarde" muszą być też "rozedrgane" cząstki powietrza.
sasquatch - 2008-01-15, 12:16
Jerzy masz rację - jednak w próżni powietrze miałoby dokładnie taką temperaturę jak jest na zewnatrz - a tego nie chcemy :-)
Odpowiedź z firmy:
Cytat: | Co do Pana koncepcji - związanej z wypróbowaniem, jest to bardzo dobry pomysł - polecam go wielu Klientom, którzy nie mogą uwierzyć.
Jeśli chodzi o ceny i panele to wygląda to następująco:
- 325W - 600x600x30mm (długość, szerokość, grubość) - 599,00zł netto (kolor do wyboru - standar to biały),
- 650W - 1200x600x30mm (j.w.) - 799,00 netto (kolor - j.w.)
Jeśli chodzi o przeliczniki - to każdy dom ma inne zapotrzebowanie na ciepło. Jeśli jest to nowo budowany dom - to w projekcie znajduje się informacja ile jest potrzebnych W/m2 (Watt na metr kwadratowy) - powinno być ok. 30-50W(dla nowego domu) w zależności od materiałów budowlanych oraz izolacji . Więc przykładowo jeśli Pana dom ma zapotrzebowanie na ciepło 50Wm2 to panel 650W starczy na 13m2 (650:50=13).
Jeśli Pana dom nie jest nowo budowanym domem i nie zna Pan tego parametru to proszę mniej więcej opisać mi jaka jest izolacja budynku, z czego jest wykonany, czy są okna nowe, czy stare, czy pomieszczenie w którym planuje Pan wstawić panel jest na poddaszu, czy na parterze. Jeśli na parterze to czy jest izolacja podłogi itd...
Jeśli chodzi o termostaty - to zgadza się do końca stycznia są GRATIS.
Jeśli chodzi o temperaturę to wygląda to nastepująco - w pomieszczeniu temperatura powietrza może wynosić np. 19st.C, natomiast temperatura odczuwalna dla człowieka to 21st.C.
Przykładem może być dzień, np. w Poznaniu w tej chwili jest ok. 5st.C, natomiast kiedy stanie się w Słońcu odczuwamy dużo wyższą temperaturę i podobnie jest z naszym systemem grzewczym.
|
Jesze dopytuję o rózne kwestie.
eler1 - 2008-01-15, 14:12
sasquatch napisał/a: | powinno być ok. 30-50W(dla nowego domu) w zależności od materiałów budowlanych oraz izolacji | na dzień dzisiejszy już nie pamiętam ale nie powinno być od 100-200W np.(łazienka)200W?
sasquatch - 2008-01-15, 14:20
Kotły c.o. liczy się 1kW na 10m2 - czyli na 160m2 - wychodzi około 16kW kocioł. Tutaj z tymi wyliczeniami (50W/m2) to jakieś mniej więcej 8kW. - takie też pytanie zadałem producentowi.
Sprawność Kotła jest niższa od przetworników elektrycznych. I nawet jakby to było 80% to: 12,8kW - czyli nadal dużo więcej. Jednak wliczając 30% niższą temperaturę potrzebną do "życia" - to się zbiega w okolicach 8-9kW
Coś w tym jest? Czy jestem w błędzie...
sasquatch - 2008-01-15, 14:26
A może chodzi o kWh???
http://www.cieplej.pl/strona/certyfikat.shtml
Elwood - 2008-06-23, 18:33 Temat postu: Grzejnik elektryczny w kamperku Mam pytanie - czy ktoś oprócz ogrzewania gazowego korzysta z dodatkowego /oddzielnego/ grzejnika elektrycznego na 220 V. Podczas pobytu na kempingu zaświtała mi taka myśl. Mam jednak wątpliwości co do celowości takiego czegoś i bezpieczeństwa użytkowania. Wszelkie rady mile widziane.
Pozdrawiam
vampir - 2008-06-23, 18:53
ja mam np tylko elektryczny grzejnik wiec na cagach sie podlaczam i wysysam prad
SlawekEwa - 2008-06-23, 19:55
vampir napisał/a: | na cagach sie podlaczam i wysysam prad |
Czyli gdzie się podłączas
Elwood - 2008-06-23, 20:06
zapewne skrót od campingach
TomekW - 2008-06-23, 23:38
vampir napisał/a: | na cagach sie podlaczam i wysysam prad |
Znaczy się - jesteś "vampirem"... energetycznym? :-o
piotr - 2008-06-24, 00:07
Witam wszystkich mam pytanko odnosnie ogrzewania w kamperku.Problem jest natury takiej,ze nie mam w ogole ogrzewania,poniewaz komus sie przydalo,jak autko bylo w Niemczech.Co byscie mi zaproponowali,co ewentualnia mozna zamontowac.Pozdrawiam.
wbobowski - 2008-06-24, 00:39 Temat postu: Re: Grzejnik elektryczny w kamperku
Elwood napisał/a: | Mam pytanie - czy ktoś oprócz ogrzewania gazowego korzysta z dodatkowego /oddzielnego/ grzejnika elektrycznego na 220 V. Podczas pobytu na kempingu zaświtała mi taka myśl. Mam jednak wątpliwości co do celowości takiego czegoś i bezpieczeństwa użytkowania. Wszelkie rady mile widziane.
Pozdrawiam |
Byłem kamperem w lutym w Bydgoszczy. Temperatura ok. -7 stopni. Nawaliło mi ogrzewanie gazowe. Miałem dostęp do prądu i pożyczyłem zwykły grzejnik 2 kW z wylotem ciepła ok. 30 cm nad podłogą. Ciepełko miałem zupełnie przyzwoite, ale podłoga była dość chłodna. Od tamtej pory zawsze mam w kamperze termowentylator 2 kW, który dużo lepiej się sprawuje od grzejnika statycznego.
wbobowski - 2008-06-24, 00:46
piotr napisał/a: | Witam wszystkich mam pytanko odnosnie ogrzewania w kamperku.Problem jest natury takiej,ze nie mam w ogole ogrzewania,poniewaz komus sie przydalo,jak autko bylo w Niemczech.Co byscie mi zaproponowali,co ewentualnia mozna zamontowac.Pozdrawiam. |
Ja jestem bardzo zadowolony z bojlera i ogrzewania w jednym, czyli combi Trumatic firmy Truma
bonusik - 2008-06-24, 09:23
Myslę,ze niezłym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie listew grzewczych.Jesli połączenia zostaną zrobione prawidłowo powinno zdać egzamin.
Kiedyś nocowałem w domku drewnianym w zimę,który miał tylko ogrzewanie listwowe i było idealnie.
Może warto o tym pomysleć...
eler1 - 2008-06-24, 19:10
Cytat: | Może warto o tym pomysleć... | to musisz to zrobić w miarę szybko bo coraz trudniej je dostać - już chyba ich nie produkują
EBRP670 - 2008-06-24, 20:31
http://moto.allegro.pl/it...ticsl_3002.html
To jest link w odpowiedzi na poszukiwania ogrzewania dla PIOTRA.
vampir - 2008-06-24, 20:59
Sławek Dehler napisał/a: | vampir napisał/a:
na cagach sie podlaczam i wysysam prad
Czyli gdzie się podłączas |
chodzilo mi o camping tylko na laptopie czasem rzeskakuje mi kursor i wyszedl inny wyraz.
co do ogrzewania to ja na poczatku mialem tylko farelke ktora sie ustawialo na grzanie lub zimno oraz poziom nagrzania kosztuje to niewiele bo ok 50zl ale egzamin zdalo swietnie
piotr - 2008-06-26, 00:27
Dziekuje wszystkim kolegom za fajne pomysly z ogrzewaniem.Dzisiaj kupilem,ogrzewanie firmy TRUMATIK,bardzo podobne zamieszczone przez kolege w linku,wymontowane z przyczepy kampingowej,mysle ze bedzie OK.pozdrawiam wszystkich
vampir - 2008-06-26, 17:40
chodzilo mi na campingach tylko na laptopie czasem kurso mi skacze. jak sie da to czerpie wkoncu oplaty sa niemale wiec trzeba korzystac
SlawekEwa - 2008-06-26, 20:51
vampir napisał/a: | jak sie da to czerpie wkoncu oplaty sa niemale wiec trzeba korzystac |
Nie jesteś odosobnieniony w wysysaniu prądu z kempingów. Ja gotuję na kuchni elektrycznej którą mam na wyposażeniu fabrycznum kamperka
vampir - 2008-06-28, 08:59
hehehe i to sie rozumie :P
ale jednak rozmyslam nad alternatywnym ogrzewaniem
eler1 - 2008-06-28, 09:02
a ja mam taki grzejnik zawieszony na ściance konwecyjny z grzałką w podwójnej izolacji o mocy 500W jak mam podłączenie po prądu to korzystam
MirekM - 2008-06-28, 11:50
Polecam zrobienie ogrzewania podłogowego. Oczywiście jako dodatkowego. Folia grzewcza, tak ze 300W. na to wykładzina i termostat. Ma następujące zalety:
-ciepła, przyjemna podłoga. Zwłaszcza w nocy, kiedy idziemy siusiu, bo prostata nie śpi
-korzystny rozkład temperatury. Najcieplej przy podłodze, najchłodniej pod sufitem, co daje lepsze warunki spania w alkowie bądź na wysokim lotnisku nad garażem
-nie wysadza zabezpieczeń na kempingu
-niski koszt instalacji (myślę, że powinien zamknąć się w granicach 500-600zł)
-nie zabiera jakiegokolwiek dodatkowego miejsca(no może obniża kampera w środku o jakieś 10-15mm), przez co w żaden sposób nie zmniejsza funkcjonalności wnętrza
-no i pełen bajer. Jak to przecież brzmi: kamper z ogrzewaną podłogą
Ja w kamperze zrobiłem cosik takiego, ale muszę zmienić, bo zrobiłem parę błędów. Po pierwsze zrobiłem tyko 100W, co daje ciepłą podłogę, ale trochę zbyt mało ogrzewa wnętrze. Po drugie dałem maty grzewcze zamiast folii. Mata jest znacznie grubsza i kable odciskają się na wykładzinie, co jest przy chodzeniu wyczuwalne pod nogami, no i wygląda mało estetycznie. Folia natomiast ma małą i jednolitą grubość. Ale po sezonie wymienię na folię. Jeden tylko warunek. Wykładzina powinna być przystosowana do ogrzewania podłogowego. Można między oryginalną podłogą a folią zastosować jakąś cienką izolację, np cienki korek przyklejony dwustronną taśmą przylepną.
vampir - 2008-06-28, 21:03
ja mysle nad alternatywnym w sensie nie na prad aby byc bardziej uniezalezniony od podloczenia sie do sieci, np jakis wypad gdzies na dziko
MirekM - 2008-06-28, 21:22
vampir napisał/a: | ja mysle nad alternatywnym w sensie nie na prad aby byc bardziej uniezalezniony od podloczenia sie do sieci, np jakis wypad gdzies na dziko |
No to już chyba tylko watra pośrodku kampera pozostaje
Bim - 2008-06-28, 22:15
Mirek nie tak radykalnie Termofor to jet to na dwa sposoby woda grzana za dnia na słoneczku lub kamyczki z gasnącego ogniska ale jest jedno te dwa sposoby trzeba pielegnować
najlepsze ciepełko to kontakt tytlko nie na" dwa misie"
baja02 - 2008-06-30, 21:12 Temat postu: Hałasuje obudowa grzejnika. Może ma ktoś "gryf" na zlikwidowanie hałasu obudowy grzejnika gazowego w czasie jazdy?
Tadeusz - 2008-06-30, 21:57
baja02 napisał/a: | Może ma ktoś "gryf" na zlikwidowanie hałasu obudowy grzejnika gazowego w czasie jazdy? |
Owszem, Jacku, jest na to sposób. W moim kamperze poprzedni właściciel, nasz kolega, @ndrzej, zrobił coś fajnego. Ja to sfotografuję i pokażę, ale nie dziś bo nie mam kampera koło domu. :-D
wmaker - 2008-07-01, 09:56
Tadeusz napisał/a: | baja02 napisał/a: | Może ma ktoś "gryf" na zlikwidowanie hałasu obudowy grzejnika gazowego w czasie jazdy? |
Owszem, Jacku, jest na to sposób. W moim kamperze poprzedni właściciel, nasz kolega, @ndrzej, zrobił coś fajnego. Ja to sfotografuję i pokażę, ale nie dziś bo nie mam kampera koło domu. :-D |
też czekam bo próbny rozruch po złożeniu oldcampera do kupy uwidocznił tą przypadłość
Tadeusz - 2008-07-01, 19:25
U mnie, jak mówiłem, obudowa nie hałasuje bo została silnie dociśnięta. Tak silnie, że aż wygięta jest w łuk.
@ndrzej rozwiązał to prosto i skutecznie. Przykręcił do podłogi w odpowiednim miejscu blaszkę wygiętą pod kątem prostym i to właśnie ta blaszka tak silnie dociska obudowę.
Efekt znakomity.
Poziomej części blaszki z wkrętami nie widać bo ukryta jest pod wykładziną.
TomekW - 2008-07-01, 19:33
OK, nie tłucze się, ale czy nie skrzypi? Ślady na obudowie pieca wskazują na intensywną współpracę dwóch metalowych elementów...
zbychu91 - 2008-07-01, 20:02
Może odrobina korka wklejona miedzy metalowe elementy?Dodatkowo wyciszy i zapobiegnie
rysowaniu.pracowac bedzie nasze kamperki maja juz taka konstukcje.
Hymerek Tomka W ma chyba szkielet stalowy(jest duzo sztywniejszy) nasze w wiekszosci drewniane.
TomekW - 2008-07-01, 20:07
Oj, z tą sztywnością to bez rewelacji. Inna sprawa, że nie jeździłem innymi sprzętami.
A u mnie ogrzewania jeszcze niet, dopiero kombinuję...
Tadeusz - 2008-07-02, 04:34
TomekW napisał/a: | OK, nie tłucze się, ale czy nie skrzypi? Ślady na obudowie pieca wskazują na intensywną współpracę dwóch metalowych elementów.. |
Nie, Tomku, nie skrzypi. Te podrapane ślady to przy zakładaniu obudowy. Pomysł aż trywialny w swej prostocie rzeczywiście sprawdza się. :-D
baja02 - 2008-07-02, 20:43
Dziękuję bardzo za poradę. Już w tym tygodniu wykorzystam wszystkie swoje talenta techniczne i zrobię tak jak na zdj. Tadeusza. Może tylko ulepszę to o nałożenie na element dociskający np. element z plastiku lub gumy (?)
Pozdrawiam Jacek
|
|