Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - Jêzyk w³oski itd. problemy z leniwymi w³ochami

toscaner - 2013-11-04, 23:37
Temat postu: Jêzyk w³oski itd. problemy z leniwymi w³ochami
Leniwymi, bo nie chce im siê uczyæ jêzyków. Có¿... taka mentalno¶æ.

I mo¿e Italia to piêkny kraj, ale jak na kraj turystyczny s± strasznie ograniczeni w umiejêtno¶ci porozumiewania siê choæby nawet w jêz angielskim. Po ilu¶ tam latach mieszkania tu stworzy³em sobie tak± moj± prywatn± mini statystykê, ¿e ok 5% w³ochów których pozna³em potrafi³a porozumiewaæ siê w j. angielskim.

Je¶li chodzi o mnie to znam w³oski na jakim¶ tam poziomie, ale moja lepsza po³owa mówi biegle w jêzyku w³oskim - dos³ownie jak w jêz. polskim.
Nawet z akcentem do wyboru 2 regiony :wyszczerzony:

Czy ja siê chwalê? :szeroki_usmiech Nie.
Ale gdyby kto¶ awaryjnie potrzebowa³ jakiej¶ pomocy, porady czy kontaktu, to w miarê mo¿liwo¶ci i czasu polecamy siê. :bigok

W³osi czy przez telefon czy face 2 face nie rozpoznaj±, ¿e nie jest W³oszk±, dziêki temu ka¿da rzecz któr± musimy tu za³atwiæ okazuje siê wykonalna, bo traktuj± j± jak swoj± a nie obcego.

joko - 2013-11-05, 00:22

A mój Przyjaciel W³och z którym wspó³pracuje moja firma , zatrudni³ trzy lata temu t³umaczkê W³oszkê (aby nam siê dobrze pracowa³o bez bariery jêzykowej) i jak pierwszy raz do mnie zadzwoni³a aby siê przedstawiæ, to my¶la³em, ¿e kto¶ sobie jaja robi, bo nie wierzy³em ¿e mo¿na siê tak polskiego nauczyæ :wyszczerzony:
Jak potem siê spotkali¶my osobi¶cie i porozmawiali¶my, to siê okaza³o ,¿e studiowa³a polonistykê w Padwie. Najwiêkszy obciach by³ jak wysz³o , ¿e historiê Polski i polsk± literaturê zna lepiej od nas :mrgreen:
Tak sobie do dzi¶ gadamy po polsku i dobrze siê dogadujemy, chocia¿ jak piszê maile to zawsze sprawdzam , czy b³êdów nie narobi³em, bo zawsze mo¿e mi to na czerwono zaznaczyæ :haha:

A co do znajomo¶ci angielskiego we W³oszech to siê zgadza, ¿e raczej s³abo. W firmach z kontaktami miêdzynarodowymi to generalnie wszyscy mówi± bez problemów, natomiast jak siê na ulicê wyjdzie, czy wejdzie do jakiego¶ sklepu to kiszka.
Ale dla mnie to nie jest wielki problem, bo w³oski jest przyjemny i du¿o mo¿na zrozumieæ nawet jak siê go nie zna .
Generalnie jak jadê do W³och to na S³owacji jak w domu, przez Austriê jednym ci±giem (bez sikania na stacjach benzynowych :wyszczerzony: ) bo ich normalnie nie trawiê , i jak ju¿ jestem po W³oskiej stronie, to znowu pe³ny luzik :spoko

koko - 2013-11-05, 07:38

Austryjaków i ja nie trawiê dlatego omijam ich szerokim ³ukiem przez S³oweniê :spoko
gfizyk - 2013-11-05, 08:40

Fakt! Kiedy¶ jechali¶my autostopem przez Niemcy i zabra³ nas W³och. My - polski, angielski i francuski, a on - w³oski i niemiecki ;-) Ale jako¶ siê dogadali¶my. :-)
toscaner - 2013-11-05, 10:04

Bo ka¿dy cz³owiek jak chce to potrafi. Kto¶ powie, brak zdolno¶ci, a ja zawsze mówiê "zmieñ z jutro...." na "dzi¶...." Przez takie jutro czasem mija kilka lat - czas przez który ju¿ mo¿na by³o co¶ opanowaæ do perfekcji. :puchar

Smutna prawda jest taka, ¿e w Zakopanym do sprzeda¿y lodów jak ju¿ szukaj± to osoby z min 4 jêzykami, a takie W³ochy, kraj "mocno" turystyczny, a nikt, poza wyj±tkami nie mówi w ¿adnym dodatkowym jêzyku.
Ale co¶ siê zmienia, szkoda, ¿e dopiero teraz - zaczynaj± siê uczyæ, bo kryzys :haha:
Lepiej pó¼no ni¿ wcale.

wbobowski - 2013-11-05, 16:49

toscaner napisa³/a:
Ale gdyby kto¶ awaryjnie potrzebowa³ jakiej¶ pomocy, porady czy kontaktu, to w miarê mo¿liwo¶ci i czasu polecamy siê

Ale¿ oczywi¶cie. W przypadkach awaryjnych (jak np. ostatnia kradzie¿ kamperka we W³oszech) taka pomoc by³aby bezcenna.
Dlatego zg³o¶ swoj± chêæ do listy SOS tutaj http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=1820,
bo w tym temacie niewielu j± zauwa¿y.

Pawcio - 2013-11-05, 17:22

toscaner napisa³/a:
Ale gdyby kto¶ awaryjnie potrzebowa³ jakiej¶ pomocy, porady czy kontaktu, to w miarê mo¿liwo¶ci i czasu polecamy siê. :bigok

A ja za dobre chêci :pifko

koko - 2013-11-05, 20:26

i ja postawi³em piwko
OMEGA - 2013-11-05, 20:30

Konrad jeste¶ jako¶ pow¶ci±gliwy w stawianiu piw :gwm :spoko

Twój sprzêt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Kontakt: 609 412 232
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 19 Sty 2007
Piwa: 17/1
Sk±d: Radom

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-11-06, 17:59

toscaner napisa³/a:
gdyby kto¶ awaryjnie potrzebowa³ jakiej¶ pomocy, porady czy kontaktu, to w miarê mo¿liwo¶ci i czasu polecamy siê.
tzn.jak siê polecacie,bo nie podajecie kontaktu,ani tel.by wyslac sms,ja ka¿dego roku jestem teraz tez bylam w Toscani w maju przydalby siê kontakt.Dobrze ze nie zawipdla nas Iwonka z Pari/no gdzie to jest?/,kontaky potrzebny nawet po to by podpowiedzieæ gdzie jest wifi/o które we Wloszech jest trudno/,probowalismy pod bankami,mac.donald tez wola passwort,pozdrawiam ,Barbara Muzyk ps .obecnie piszemy z Krety
toscaner - 2013-11-09, 23:17

Zbigniew Muzyk - Ju¿ uzupe³ni³em w linku podanym przez 'wbobowski'

Je¶li chodzi o wifi
Darmowe wifi to rzadko¶æ, czasem jaka¶ restauracja ma router i "widaæ" w telefonie czy laptopie wifi, ³±czymy siê i :( bo po³±czenie koñczy siê na routerze :)

Wyj¶ciem by³by zakup karty sim z której¶ sieci i aktywacja internetu na 1 miesi±c, ale i to niczego nie gwarantuje. Koszt znikomy - ok 20-25Euro wydatek. Po aktywowaniu mo¿na od razu nastêpnego dnia zdezaktywowaæ i po 30 dniach sam siê wy³±czy bez wo³ania "wrzuæ monetê". Zostanie tylko sim.
Inna opcja to przejazd przez miasto i poszukanie wifi bez zabezpieczeñ, czêsto mo¿na spotkaæ niezabezpieczon± sieæ. Jest ich trochê :)

Jak co¶ mogê zawsze przegl±dn±æ aktualne oferty i co¶ doradziæ.

Jak kto¶ by by³ w Toskanii, mia³ modem np. Huawei z wej. antenowym i nic nie "³apa³", mam jedn± antenê na luzie wiêc mogê 1 szt. sprezentowaæ potrzebuj±cemu.