Po Polsce - Wąchock - czy tylko dowcipy o sołtysie?
cirrustravel - 2013-11-07, 16:34 Temat postu: Wąchock - czy tylko dowcipy o sołtysie?Wąchock kojarzy nam się najpierw z sołtysem i kawałami o nim, potem z Opactwem Cystersów.
Jednak niedawno na rzece Kamienna został utworzony zalew, przy którym można wypocząć, wynająć rowerek wodny czy kajak. W Wąchocku i jego okolicach utworzono kilka tras rowerowych i pieszych >>> http://www.wachock.pl/s,43,Trasy_turystyczne.html
Jest to zatem miejsce warte odwiedzenia zarówno pod kątem zwiedzania jak i wypoczynku.
A oto kilka zdjęć z tego miejsca:
Na tworzącym się parkingu można było nawet zatrzymać się na noc.
Tadeusz - 2013-11-07, 16:38 Lubię, Mariuszu, oglądać Twoje zdjęcia.
Małe piwko zapewne dobrze nam zrobi? cirrustravel - 2013-11-07, 17:37 Dzięki Tadeuszu
Z Tobą to muszę kiedyś nad jakimś mazurskim jeziorkiem, o zachodzie słońca wypić. Niestety jeszcze nie było okazji, ale wszystko przed nami frape - 2013-11-07, 18:30
cirrustravel napisał/a:
Wąchock kojarzy nam się najpierw z sołtysem
Mariusz a stoi już na swoim miejscu czy nadal pusty cokół? Tadeusz - 2013-11-07, 18:41
cirrustravel napisał/a:
Z Tobą to muszę kiedyś nad jakimś mazurskim jeziorkiem, o zachodzie słońca wypić. Niestety jeszcze nie było okazji, ale wszystko przed nami
Dopilnuję Mariuszu, by w roku przyszłym to się ziściło. Już teraz zapraszam na wspólne żeglowanie.
wagabunda - 2013-11-07, 19:52 Temat postu: WąchockBardzo ciekawym szczegółem w wąchockim Opactwie Cystersów jest płaskorzeżba
Jezusa Uskrzydlonego-może ktos wie w którym miejscu się znajduje ?Tadeusz - 2013-11-07, 19:58
wagabunda napisał/a:
Bardzo ciekawym szczegółem w wąchockim Opactwie Cystersów jest płaskorzeżba
Jezusa Uskrzydlonego-może ktos wie w którym miejscu się znajduje ?
Jest to zwornik znajdujący się nad chórem. Ma on postać Chrystusa ukrzyżowanego.
Kochani, myślę, że Mariusz nie pogniewa się za mój wtręt. Pragnę dołożyć coś do tego wątku.
Polecam ten krótki filmik będący składanką zdjęć.
cirrustravel - 2013-11-07, 20:38
Tadeusz napisał/a:
Kochani, myślę, że Mariusz nie pogniewa się za mój wtręt. Pragnę dołożyć coś do tego wątku.
Spoko, bardzo proszę ubogacać wątek swoimi wspomnieniami z Wąchocka
To dla Was trochę przerobione...
- Dlaczego sołtys jechał kamperem do Kielc godzinę, a z powrotem trzy?
- Bo kamper ma tylko jeden wsteczny bieg.
Bigos - 2013-11-07, 21:12 dlaczego w Wąchocku na dyskotece tańczą na bosaka ?
aby muzykę ze Starachowic było słychać .
A dlaczego w Starachowicach są kłopoty ze sprzedaż mieszkań powyżej 5 piętra , bo ..
Wąchock widaćpiotr1 - 2013-11-07, 21:12 HA HA HA wagabunda - 2013-11-07, 21:38
Tadeusz napisał/a:
Jest to zwornik znajdujący się nad chórem. Ma on postać Chrystusa ukrzyżowanego.
odpowiedż zaliczona ,piwo przy spotkaniu.Dodam że jest to płaskorzeżba" Pana Jezusa ......
uskrzydlonego"(prawdopodobnie jedyna w Polsce)
Poprawiłem cytat. T.Aulos - 2013-11-07, 23:01 Nam zdarzyło się kiedyś odwiedzić Wąchock i opactwo - zwiedzaliśmy kamperem Świętokrzyskie (spod św.Krzyża pochodzi moja mama). Na temat miasteczka i opactwa ułożyłem wtedy nawet małą zagadkę - jest w niej kilka zdjęć: http://www.camperteam.pl/...light=w%B1chockJaWa - 2013-11-08, 18:24 Zwiedzaliśmy Opactwo w drodze powrotnej z Bałtowa.
Po dziedzińcu klasztornym oprowadził nas, akurat tam przebywajacy, sam o. Opat Eugeniusz Augustyn. Stąd zagadka dotycząca dziedzińca.
Jakie rzadkie drzewo rosnie na dziedzińcu ?
Dla ułatwienia dwie fotki.baja02 - 2013-11-08, 18:47 Przed wielu laty po opactwie oprowadzał nas zakonnik zajmujący się skoliozami i zaraz wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja. Niestety nie pamiętam Jego imienia.
Kawały kawałami ale jest co zwiedzać. Były jeszcze opowieści o partyzantach.wbobowski - 2013-11-08, 18:57
frape napisał/a:
cirrustravel napisał/a:
Wąchock kojarzy nam się najpierw z sołtysem
Mariusz a stoi już na swoim miejscu czy nadal pusty cokół?
A co się stało... on tak ładnie wyglądałcirrustravel - 2013-11-08, 19:27 Pomnik sołtysa miał być przeniesiony gdzieś bliżej zalewu. W czasie rekolekcji karawaningowych i wycieczki do Wąchocka, godnie sołtysa zastąpił nasz kolega Marian1949
Socale - 2013-11-08, 21:46 Pewno Sołtys Komarem do gminy pojechał,
a zakręty to tutaj takie...
... że na jednym w prawo własną tylną rejestrację widział.
.
.
.
Nie sądziłem że tam tak turystycznie jest - miejscowość zawsze tylko z dowcipem kojarzyłem.marekoliva - 2013-11-08, 22:41
cirrustravel napisał/a:
Pomnik sołtysa miał być przeniesiony gdzieś bliżej zalewu. W czasie rekolekcji karawaningowych i wycieczki do Wąchocka, godnie sołtysa zastąpił nasz kolega Marian1949
Nie sądziłem że tam tak turystycznie jest - miejscowość zawsze tylko z dowcipem kojarzyłem.
Na rekolekcjach dowiedziałem się od kierowcy naszego autokaru, że jest tam zalew, dlatego później specjalnie wybrałem się do Wąchocka na wycieczkę i... byłem mile zaskoczony.
Co prawda trwają tam jeszcze prace, ale wszystko idzie w kierunku jak najbardziej przyjaznym turystyce i kamperowaniu.
Trochę dalej za Wąchockiem mamy Starachowice, a dalej kolejny zbiornik - Brody Iłżeckie. Jest tam camping z wypożyczalnią sprzętu wodnego, a ok. 1km dalej przy skręcie w lewo w stronę tamy, za budynkiem do rozbiórki - dzikie pole biwakowe ze zjazdem do wody w celu zwodowania jednostki pływającej (przynajmniej w 2012 roku to miejsce jeszcze funkcjonowało).
To jest to miejsce:
A tu w oddali widać przystań i camping:
makdrajwer - 2013-11-09, 13:21 a dlaczego sołtys w Wąchocku kazał w szkole wszystkie okna zamurować ???