Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

RENAULT - Traffic 2009 usterka

CORONAVIRUS - 2013-11-07, 19:32
Temat postu: Traffic 2009 usterka
...przeniesione z budowy Iveco Piotrka ...

Temat raczej informacyjny dla posiadaczy takiego modelu ...nie twierdzę , że wszystkie tak reagują na "czas" ale ten , który do mnie dziś trafił jest z 2009 roku , kupiony w PL , użytkowany delikatnie przez pierwszego właściciela a narobił nim aż 102 tyś km ...

Kilka tygodni temu zmieniłem mu tarcze hamulcowe z tyłu , które rozsypywały się w rękach , wyglądały tragicznie , tanie nie są bo razem z piastą i pierścieniem ABS. Dziś padło sprzęgło , siłownik się rozszczelnił ... Sprzęgło kpl to minimum 1400 zł sam materiał .

Pomijając obrzydliwość :-P samego wyciągania skrzyni , dostępu do pewnych śrub ( wszystko od dołu bo od góry nie ma człowieka z takimi łapami na wysięgnikach ) to urwana masa ( zgniła) i skorodowana miska olejowa( na fotce słabo widać ale to jest grzybnia odstająca od oryginału o 2-3 mm ) , której nawet nie dotknę nim nowej nie zobaczę w kartonie , jest już przesadą .......

Macie taki model , to posprawdzajcie przed sezonem jak te elementy wyglądają pod osłonami ...szkoda wypadu weekendowego by takie pierdółki miały psuć humor ...

Ja wpisuję ten model na swojej liście do zakazanych

Mikesz - 2013-11-07, 22:50

Widać korozję i rozpad materiału na końcach taśmy ponieważ są żle dobrane materiały, miedż i cybant cynowany albo inne cholerstwo, powstaje ogniwo elektryczne, gdzie przy dużej wilgotności występuje elektroliza i rozpad miedzi. Najlepiej by było gdyby całe połączenie było z miedzi, może dobrać z innych samochodów ?