| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - zabudowy Ahorn, Laika, SEA
marcellos - 2013-11-09, 16:27 Temat postu: zabudowy Ahorn, Laika, SEA Rozszerzając stale krąg poszukiwań pojazdu, coraz częściej trafiam na stosunkowo rzadko spotykane marki, z którymi nie miałem styczności.
Jak byście je ocenili pod względem jakości? Domyślam się, że to nie Knaus, czy Hobby, ale ...?
DAKOTA - 2013-11-09, 18:53 Temat postu: Re: zabudowy Ahorn, Laika, SEA
| marcellos napisał/a: | Rozszerzając stale krąg poszukiwań pojazdu, coraz częściej trafiam na stosunkowo rzadko spotykane marki, z którymi nie miałem styczności.
Jak byście je ocenili pod względem jakości? Domyślam się, że to nie Knaus, czy Hobby, ale ...? |
a z jakimi miales stycznosc?
marcellos - 2013-11-09, 21:01
| DAKOTA napisał/a: | | a z jakimi miales stycznosc? |
Nie wiem jakie to ma dla Ciebie znaczenie, ale dużo trudniej trafić Laikę, czy Ahorna niż Hymera, Burstnera, Dethleffsa, Mobilvetta czy Knausa.
Do czynienia miałem właśnie z markami popularnymi. W Laice, czy Ahornie nawet nigdy nie siedziałem, stąd proste pytanie, na które (jak rozumiem) po tym riserczu kolega raczy pewnikiem zaraz odpowiedzieć.
Witold Cherubin - 2013-11-10, 09:05
Wyjaśniam, że SEA to nie jest jedna marka tylko stowarzyszenie kilku producentów kamperów i to dość znanych. Poszukaj w internecie. Ja mam kampera firmowanego przez SEA, ale producentem jest znana firma Elnagh. Jakość tego kampera jest moim zdaniem porównywalna z innymi znanymi markami.
Powodzenia w poszukiwaniach
JaWa - 2013-11-10, 10:13
Laica występuje dość rzadko, bo to kamperek z górnrj półki, to nie masówka jak Knauss, czy Hobby.
marcellos - 2013-11-10, 11:08
SEA sprawdziłem i wiem kto za nią stoi. Sęk w tym, że ostatnimi laty rynek coraz bardziej jest pokręcony i warto spytać.
Dlaczego? Coraz częsciej renomowani producenci wypuszczają tańsze marki o słabszej jakości żeby tylko zapełnić inny segment rynku (np. zestawy nagłośnień PJ są produkcji Jamo, niby marka ta sama ale jakość typowa dla supermarketu na skalę masową, na rynku motoryzacyjnym takich przykładów też jest aż nadto).
Być może dla części z doświadczonych forumowiców pytania moga się czasem wydać nieco naiwne, ale mimo wszystko wolałbym posiąść wiedzę przed zakupem konkretengo egzemplarza, żeby później uniknąć "firmowych" niespodzianek.
eler1 - 2013-11-10, 20:18
moim zdaniem każda z marek robi podobne produkty i cena odzwierciedla jakość i rozwiązania techniczne i czy on się nazywa tak czy tak nie ma znaczenia , czasami mniejsze fabryki robią dokładniej. Według mnie musisz zwrócić uwagę na dostępnością części i czy dystrybutor zabudowy jest w pl.
Takie ogólne rozważania są bardzo trudne jak byś podał konkretne przykłady to co innego.
Np. w Itally zauważyłem że Oni jeżdzą na swoich markach mało tam hymerów , detlefsów, hobby czy innych niemieckiech,francuskich lub hiszpańskich produktów a u nas N126 a teraz kosmiczna cena Romerów
|
|