Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Litwa, Łotwa, Estonia - DRUSKININKI - wecckendowy wypad do Aqa Parku ( listopad )

skuter - 2013-11-15, 20:44
Temat postu: DRUSKININKI - wecckendowy wypad do Aqa Parku ( listopad )
Postanowiliśmy rodziną doładować baterie. Wybór z racji tego , że mamy blisko - podał na AQUA PARK W DRUSKINIKAI na Litwie. Dokładnie z podwórka do Aqua mam 205 km. Wyjazd miał być w piątek wieczorem ale, że musiałem powalczyć z budowlańcami jeszcze w sobotę rano wyjechaliśmy dopiero w sobotę ok. 12.
Droga dojazdowa jest prosta : Białystok -> Augustów dalej na Sejny ( zatrzymujemy się na 10 min. w Przewięzi na tzw. " Patelni " - powspominać lato ) i mamy granicę z Litwą . Na granicy kupuję w kantorze rezerwowe środki pieniężne czyli LITY. Na wyjazdach staram się używać karty aby nie powiększać skarbonki z różnymi monetami :) . Jednak życie mnie nauczyło aby kilka groszy waluty odwiedzanego kraju było w portfelu.
Po przekroczeniu granicy dojeżdżamy do Lazdijai, dalej Veisiejai , Leipalingis no i cel podróży Druskininkai ( można język połamać :) ) W sumie to dziwne przekraczamy granicę i nic ale to nic nie rozumiem litewskiego a Chorwacja oddalona ponad 2 tys km i rozumiem wszystko :) - to sobie język wymyślili. Sposób jest prosty do słowa na końcu trzeba dostawić -is, ai itp. :) Tak zrobiła Pani z moim nazwiskiem na kempingu, dodała -ais i wszystko było OK :) .
Co do drogi a raczej jej nawierzchni to u nas są lepsze i szersze. Często ganiam tą trasą osobówką i nie zauważyłem nic dziwnego, a tu statkiem niejednokrotnie miałem wrażenie że jadę droga jednokierunkową :) Jednak po dokładnym sprawdzeniu w lusterkach możemy śmiało stwierdzić że mamy jeszcze po 10 -15 cm luzu z każdej strony, gorzej ma się sytuacja z lusterkami. Dobrze , że ruch niewielki i brak TIR-ów. Niestety całą drogę siąpi delikatnie listopadowy deszczyk. Szczęśliwie dotarliśmy do kempingu i bardzo miło się zaskoczyliśmy, oczywiście na plus.

Zdjęcia poglądowe dla tych co będą jechać.

slawwoj - 2013-11-16, 16:39

Skuter - dawaj dalej - dopiero przyjechałeś :wyszczerzony:

Piwo za relację poleciało.

piotr1 - 2013-11-16, 19:22

Fajna relacja. Czy możesz napisać więcej o aqua parku. :spoko :spoko
Brat - 2013-11-16, 19:25

Właśnie .... napisz też coś o wodnym barze ! Jak ceny ? ;)
darkowski - 2013-11-16, 20:11

Ceny spoko, ogólnie na Litwie ceny porównywalne do polskich, a knajpy itp IMHO tańsze niż w Polsce :)
cabaniarz - 2013-11-16, 20:28

Brat napisał/a:
Właśnie .... napisz też coś o wodnym barze ! Jak ceny ? ;)

A to się wypowiem, bo byłem w tym barku :) Ceny około 3xwiększe niż normalnie, ale wrażenia niepowtarzalne! Osobiście polecam :spoko Browarek w jacuzzi :-P

kodi - 2013-11-16, 20:36

Rok temu byliśmy w Druskiennikach, ale z przyczepą i stacjonowaliśmy na kempingu po drugiej stronie miasta - kemping miejski. Kemping ok. pod każdym względem.

Sam aquapark - to niezły wypas. Masa rur, kilkanaście saun to na początek. No i strefa tylko od lat 18. Podobno można napotkać kobitki topless ale ja nie miałem takiego szczęścia. :roll:
Za 2 dorosłe + dziecko za 4h zapłaciłem ok. 200zł. Tanio nie jest i chyba lepiej wziąć na caly dzień. te 4h pękły szybko.

No i jest inna atrakcja. Na kempingu spotkałem rodzinkę ze Śląska co przyjechali starym kamperem - mercem. Jak mnie poinformowali wpadli na narty :shock: :shock: :shock:

Mają stok pod dachem. Śnieg, ujemna temp. i wyciąg. Niezły bajer.

Generalnie małe, aczkolwiek ładne miasteczko.Super na wypoczynek i jazdę rowerami. Bardzo czyste i zadbane.
Pozdr

cabaniarz - 2013-11-16, 21:00

A propos nart:
http://www.snowarena.lt/pl/home

Osobiście nie byłem, ale widziałem przejeżdżając :spoko

skuter - 2013-11-17, 07:15

Jak wcześniej pisałem miejscem docelowym był :
Dainavos kempingas
Centras Dainava, Maironio g. 22, LT - 66116 Druskininkai
tel. (8-313) 59090, 59100
http://www.hotel-dainava.lt/pl/site/index

czyli leśny teren hotelu ( obrazowo - teren z tył parkingu 6 i 20 litów z ostatniego zdjęcia z poprzedniej sesji :) )
Gdy zajechaliśmy wieczorem stał tam camper z Rosji ale ze względu na to, że padał deszcz fotek nie robiłem a jego mieszkańcy byli chyba w Aqia to i zapoznać się jak nie było - wczesnym rankiem wyjechali.

Cemping strzał w dychę i w sumie za dychę od osoby ( 10 LT -> kurs +- 1,20 pln ) w tym : ubikacje, prysznic, woda ( to wszystko w budynku obok bo na placu już przygotowane do zimy ) , WI-Fi - działające nawet w camperze a nie tylko przy recepcji, bardzo miła obsługa, wszystko oświetlone , ogrodzone no i ważne w naszym przypadku - ZNIŻKI -15% na park linowy , Snow Arene oraz Aqua Park. ( a na kilka osób to się zbiera :) )
Aby dostać zniżkę należy zgłosić się do recepcji a sympatyczna Pani wypisze imienne papierowe zaświadczenie ( oczywiście dodając do nazwiska końcówkę -ais :) ). Zaświadczenie jest ważne na dany dzień i daną atrakcję.
Z campera do Aqua mamy 100 m czyli można pomykać w szlafroku :) .
Jedyny problem pomiędzy każdym innym miejscem zameldowania niż hotel Aqua jest to , że jak wejdziemy na basen to już nie możemy z niego wychodzić ( pytałem - nie ma innej opcji, innego karnetu , abonamentu na kilka dni itp. :( - tylko goście hotelowi Aqua ) - ale o basenie rozpiszę się w następnym poście, wracamy do cempingu.
Jeżeli przyjedziemy większą grupą ( liczę na to :) ) to aby nie siedzieć każdy u siebie lub wszyscy u jednego mamy do dyspozycji miejsce na ognisko oraz wiaty do biesiadowania oraz mały plac do gry w kosza lub coś w tym stylu.
W hotelu ( cempingu ) można wykupić śniadania - szwedzki stół po 12 LT - osoba - wiem , że jadę po bandzie ale ... jest to piszę :)
Położenie - bardzo atrakcyjne - do parku linowego z dziećmi 3-5 min, do Aqua 3-5 min, Snow arena ( spacerem ) 30 min , centrum 15 min - wszystko spacerkiem.

CDN...

skuter - 2013-11-17, 08:44

Niemen o wschodzie słońca.
Brat - 2013-11-17, 12:27

No skuter ... za te zdjęcia i informacje/opisy to już nawet daruję Ci brak nalepki ... chwilowo ... ;)
skuter - 2013-11-17, 13:52

:wyszczerzony: ... a będzie jeszcze " cdn " :)
darkowski - 2013-11-17, 14:40

Fajnie, żebym wiedział że ktoś w ten weekend będzie camperkiem, to może sam bym Dziadka ze stodoły wyciągnął a tak - hotel.... ;)

Za relację - piwko ode mnie :wyszczerzony:

piotr1 - 2013-11-17, 19:50

Fajne zdjęcia :spoko
skuter - 2013-11-19, 09:14

Kilka fotek z niedzielnego porannego spaceru. Najlepiej było by rowerami , których nie wzięliśmy :( , a jest bardzo dużo ścieżek rowerowych.
Jak już wcześniej kolega wspomniał - miasto bardzo sympatyczne i bardzo ale to bardzo czyste.

aga_1004 - 2013-11-19, 09:50

Górkę narciarską można obejżeć z restauracji.
Wejściówka 10 lt, które zużywamy na pyszne jedzonko, podziwiając przy okazji ponorame
Druzgienik

skuter - 2013-11-19, 20:00

I dla zachęty kilka zdjęć nocnych
skuter - 2013-11-19, 20:08

Ogromną atrakcją jest również Snow Arena - narty latem. Koledzy już potwierdzili rozmach inwestycji. Droga do parku piesza, rowerowa jak samochodowa jest przygotowana wzorowo.
Jacek999 - 2013-11-19, 20:42

Fajne foty :spoko
eler1 - 2013-11-19, 21:05

o tym snow park nic nie wiedziałem :shock: nie słyszałem o nim , a wiesz jaką mają nawierzchnię , igielit jak w warszawie :spoko
piotr1 - 2013-11-19, 22:16

skuter napisał/a:
Ogromną atrakcją jest również Snow Arena - narty latem. Koledzy już potwierdzili rozmach inwestycji. Droga do parku piesza, rowerowa jak samochodowa jest przygotowana wzorowo.

Super miejsce na mini zlocik albo wypad wekendowy

piotr1 - 2013-11-19, 22:49

skuter napisał/a:
I dla zachęty kilka zdjęć nocnych

Witam jakie są temperatury wody w basenach aqwa parku. :spoko :spoko

skuter - 2013-11-20, 06:24

eler1 napisał/a:
o tym snow park nic nie wiedziałem :shock: nie słyszałem o nim , a wiesz jaką mają nawierzchnię , igielit jak w warszawie :spoko

:spoko W parku jest prawdziwy śnieg :) Osobiście jeszcze nie byłem, a nawet dwa razy miałem narty w samochodzie jednak po głosowaniu rodzina wybierała Aqua :)
Tu masz bardzo dokładne informacje http://www.snowarena.lt/pl/apie_mus/snow1
Są plany na 99% wypadu camperem na wecckend za tydzień to narty będą na 100% - już przekupiłem poszczególnych głosujących :) , a i narty nasmarowane :)
Kilku znajomych było i wszyscy są zadowoleni.

skuter - 2013-11-20, 06:32

"piotr1" - biorę się do opisania Aqua Parku :) - a woda .... ciepła, ponad 30* jest w środku obiektu
Jeżeli chodzi o zlocik to jak najbardziej - ale mini bo myślę, iż 15 -20 kamperów skutecznie by zablokowało cemping :) , aczkolwiek w grę wchodzi jeszcze drugi cemping na którym nie byłem ale słyszałem i czytałem że jest duży - tylko czynny w sezonie :( - jak będę to podejdę ( spacerkiem rano ) i " obfocę " :) .
Z wypowiedz wychodzi , że już tam nasi byli :)

piotr1 - 2013-11-20, 15:52

skuter napisał/a:
"piotr1" - biorę się do opisania Aqua Parku :) - a woda .... ciepła, ponad 30* jest w środku obiektu
Jeżeli chodzi o zlocik to jak najbardziej - ale mini bo myślę, iż 15 -20 kamperów skutecznie by zablokowało cemping :) , aczkolwiek w grę wchodzi jeszcze drugi cemping na którym nie byłem ale słyszałem i czytałem że jest duży - tylko czynny w sezonie :( - jak będę to podejdę ( spacerkiem rano ) i " obfocę " :) .
Z wypowiedz wychodzi , że już tam nasi byli :)

Dziękuję za informacje i czekamy na cd. :spoko :spoko :spoko

marekoliva - 2013-11-20, 21:44

Drugi kemping jest duży na kilkadziesiąt miejsc, każde z przyłączem wody i prądu, kilka miejsc na ognisko z zadaszeniem.
samotny wilk - 2014-04-21, 10:30

A jak było z podłączeniem do sieci 230 V ? W relacji o tym nie wspominasz. A relacja super, będzie b.przydatna w ramach przygotowań do wyjazdu w terminie 30 IV - 4 V br.
skuter - 2014-04-21, 14:39

Prąd w był w cenie. W każdej latarni na terenie campu jest podłączenie do zasilania. ( zwykłe gniazdko - jak w domu :) )
samotny wilk - 2014-04-21, 16:21

Bóg zapłać za info dobry człowieku - "skuter". Jak jest prąd, to muzyka gra. Za wszelkie info postawiłbym flaszkę, ale tu na forum można tylko piwo, to stawiam piwko.
Pozdro :pifko

gryz3k - 2016-11-14, 15:22

Byliśmy na 11 listopada w tym samym miejscu. Kemping mały, ale spokojny i świetnie zlokalizowany. 2 dorosłych i dziecko 9 euro za dobę z prądem. W recepcji 15% zniżki na basen i narty. Aqua Park OK, choć woda ciut zimna a atrakcje nie powalają w porównaniu z np Uniejowem czy Gołębiewskim. Snow Arena bardzo fajna choć dosyć droga. Wypożyczenie np kasku 6 euro na 4h. Za 4 h dwoje dorosłych i troje dzieci zapłaciliśmy po zniżce z hotelu i wersji Family 106 euro. W tym wypożyczenie 2 kompletów sprzętu /po 13 euro/ i 2 kasków po 6 euro. Po 21 do 23 byliśmy prawie sami na stoku.
Na kempingu oprócz nas i naszych znajomych były jeszcze dwa inne kamperki z Polski.

sluger - 2016-11-22, 15:05

Byłem tam i ja. Za każdym każdym razem jak przyjeżdżam do Druskiennik coraz bardziej tam mi się podoba :)

Krótka przebitka z miejsca postoju :

http://www.filedropper.co...skienikicamping

slawwoj - 2016-11-22, 15:09

sluger napisał/a:

Krótka przebitka z miejsca postoju :

http://www.filedropper.co...skienikicamping

Hmm przebitka i krótka - :niewiemm

piernicze nie klikne :gwm

- boje sie

sluger - 2016-11-22, 15:13

Spokojnie to nie spyware :) Wrzuciłem na YT, całe 8 sekund oglądania :)

https://youtu.be/oYPOXaVeg_o

slawwoj - 2016-11-22, 15:20

Pasjonujące. :wow

Jak u Hitchcocka napięcie z każdą sekundą wzrasta

żeby na koniec wbić widza w fotel :zimno

sluger - 2016-11-22, 15:38

No cóż może kogoś zainteresuje jak wygląda ten camper platz .... Takie miałem takie wrzuciłem.
slawwoj - 2016-11-22, 15:54

sluger, i bardzo dobrze zrobiłeś że wrzuciłeś to co masz .

a ja myślę że po mojej recenzji oglądalność wzrośnie. :mrgreen:

ZEUS - 2016-11-22, 16:23

slawwoj napisał/a:
a ja myślę że po mojej recenzji oglądalność wzrośnie.

już trochę wzrosła... obejrzałem :-P

sluger - 2016-11-23, 09:36

Uf no to jestem już spokojny - zostanę królem YT ;) Już 50 wyświetleń ! Zyskiem się podzielę :ok
gryz3k - 2016-11-23, 10:00

Wow, nawet swój kamperek zobaczyłem. :lol: Sluger pokazał jak było :spoko