Nadwozia kempingowe i zabudowy - OŚWIETLENIE LEDOWE W NASZYCH KAMPERACH.
2mirek - 2013-11-20, 23:26 Temat postu: OŚWIETLENIE LEDOWE W NASZYCH KAMPERACH.Postanowiłem odświeżyć temat,- czym oświetlamy nasze kamperki w środku.
Czy używamy nadal oświetlenia tradycyjnego.
ŻARÓWKI.
ŻARÓWKI HALOGENOWE.
OŚWIETLENIE ŚWIETLÓWKOWE,
CZY TEŻ JUŻ OŚWIETLENIA NAJNOWSZEJ
GENERACJI - LEDOWE.
Co polecacie? Co macie założone u siebie?
Co chcielibyście zmienić u siebie w oświetlaniu?
Bardzo chętnie i mile widziane będą zdjęcia i opisy montażu,
ulepszonego oświetlenia.
Dziękujęwbobowski - 2013-11-21, 01:35 Taśmy ledowe w miejsce jarzeniówek a w miejsce halogenów włożone ledy o tym samym trzonku... i jakie chcesz tu opisy montażu, chyba żartujesz... ale jak chcesz, to proszę:
uchwyciłem 2 palcami żarówkę halogenową 10W i wyjąłem z gniazda. Sprawdzam, cokół żarówki > G4, biorę w palce żarówkę ledową z takim samym cokołem i wkładam w to samo gniazdo. Świeci nawet mocniejszym światłem, tyle, że z mocą 1W.
Czy o to chodziło
A tak przy okazji prośba: pisz czcionką o rozmiarze "Normalny". Ta nazwa czcionki o czymś świadczy.karczmo - 2013-11-21, 10:35 Tak samo robiłem ostatnio u siebie. W miejsce jarzeniówek - taśmy ledowe z metra - takie co mają moc ok 4-5W na metr - tniesz na interesującą cię długość i podłączasz w miejsce gdzie były podpięte jarzeniówki. Jako włącznik wykorzystałem takie najtańsze od lampek - przyklejone na gluta na gorąco. Zamontowałem jeden odcinek na suficie - bodajże 1,2 metra, włącznik (taki natynkowy) przy wejściu do camera - świetnie się sprawdza jako oświetlenie główne. Na zewnątrz wrzuciłem halogen led 10w - patrz tylko na zasilanie - żeby było 12V. W łazience w miejscu starych żarówek przyszły ledowe. Jak włączę w środku kampera całe oświetlenie - pobiera mi ok 25W - czyli tyle ile żarówka od kierunkowskazu.mwservice - 2013-11-21, 11:45 Tylko LEDy! 8-10 razy mniejszy pobór prądu przy podobnym strumieniu świetlnym. Dostępne są praktycznie wszystkie odpowiedniki ledowe żarówek tradycyjnych, czasem tylko trzeba się naszukać, np na portalach aukcyjnych.
Oprócz mocy świecenia, radzę zwrócić uwagę na kąt świecenia - żarówki wyposażone w np. w 3 ledy mogą dawać bardzo wąski strumień światła.
Ważny jest także odcień światła białego - może być zimny lub ciepły. Wg mnie lepszy do kampera jest ciepły.
Rewelacyjne są samoprzylepne taśmy ledowe, można ciąć na kawałki (co określoną długość np. 5 lub 10cm, zaznaczone na taśmie). Taśmy mogą posiadać rożną liczbę diod, np. 60 diod/metr lub 120 diod/metr. Są taśmy do zastosowań wewnętrznych oraz zewnętrznych (zalane specjalną silikonową masą przezroczystą). Na zewnątrz polecam przyklejenie pod markizą lub do tej części markizy, która się nie wysuwa. Taśmy też mają kąt świecenia (np. 120 stopni) i odcień (ciepły/zimny).kodi - 2013-11-21, 12:54 Mam pytanie techniczne - znaczy się chce się upewnić. Instalację oświetleniową mam na 12V - tzn. taką akumulatorową, więc jest chyba trochę więcej niż 12V.
Mam halogenki w których są zwykłe żarówki 12V ale mocy np. 20W. Chcę je wymienić na ledy. Gwint G-4. Nie ma problemu.
Pytanie jest jednak takie - mogę śmiało je pakować w te halogeny? Nie będzie im przeszkadzać trochę wyższe napięcie? Chyba nie muszę się bawić w jeszcze jakieś transformatorki do ledów?
Pozdrdulare - 2013-11-21, 13:12 kodi - nie trzeba nic dorabiać. Żarówki ledowe i taśmy mają pewną tolerancję.kodi - 2013-11-21, 13:25
dulare napisał/a:
kodi - nie trzeba nic dorabiać. Żarówki ledowe i taśmy mają pewną tolerancję.
Ok. dziękuję - zrozumiałem. To sporo upraszcza.
Pozdrwbobowski - 2013-11-21, 15:34
kodi napisał/a:
Instalację oświetleniową mam na 12V - tzn. taką akumulatorową, więc jest chyba trochę więcej niż 12V
Jeśli zmierzysz napięcie akumulatora na stykach (bez obciążenia) to naładowany akumulator oczywiście wykaże Ci wyższe napięcie, i tak powinno być. Ale jest to w dalszym ciągu instalacja 12V i wszystko co pracuje pod takim napięciem będzie działalo.
Dla przykładu zmierz napięcie w gniazdku 230V. Bez obciążenia miernik pokaże Ci ok. 240V i więcej.
Jest różnica między siłą elektromotoryczną źródła prądu a napięciem w sieci.
Chyba nic nie pomyliłem, bo naukę podstaw fizyki skończyłem jakieś 45 lat temu.Bigos - 2013-11-21, 16:24
Cytat:
Chyba nic nie pomyliłem, bo naukę podstaw fizyki skończyłem jakieś 45 lat temu.
nic nie pamiętam , zupełnie nic nie pamiętam. A zwłaszcza podstaw fizyki i chemii. I tematów rozszerzonych tychże również.salut - 2013-11-21, 16:36 kodi jedyne na co musisz zwrócić uwagę ,to jest to, że większość żarówek ledowych to ledy montowane powierzchniowo bez żadnego zabezpieczenia. Jezeli takiego leda powiesisz np. nad kuchenką to w czasie gotowania wody, para wodna zrobi zwarcie. To samo Cię spotka jak na zewnątrz dasz najtańszą taśme ledową do zastosowań wewnetrznych. Jak dostaną wilgoci bezpiecznik na pewno wywali. Nie kupuj też najtańszej tandety robionej małymi zóltymi rączkami.
Miałem przypadki, że płytka z ledami "odlutowała" się od wyprowadzeń. Dziabong - 2013-11-21, 16:44
salut napisał/a:
kodi jedyne na co musisz zwrócić uwagę ,to jest to, że większość żarówek ledowych to ledy montowane powierzchniowo bez żadnego zabezpieczenia. Jezeli takiego leda powiesisz np. nad kuchenką to w czasie gotowania wody, para wodna zrobi zwarcie. To samo Cię spotka jak na zewnątrz dasz najtańszą taśme ledową do zastosowań wewnetrznych. Jak dostaną wilgoci bezpiecznik na pewno wywali. Nie kupuj też najtańszej tandety robionej małymi zóltymi rączkami.
Miałem przypadki, że płytka z ledami "odlutowała" się od wyprowadzeń.
Te droższe też robią żółte rączki.salut - 2013-11-21, 16:48
Dziabong napisał/a:
Te droższe też robią żółte rączki.
Tak, ale te droższe robia troszkę wolniej i dokładniej SlawekEwa - 2013-11-21, 19:15
mwservice napisał/a:
Na zewnątrz polecam przyklejenie pod markizą lub do tej części markizy, która się nie wysuwa
Do tej części markizy która się wysuwa też da się przykleić i będą świeciłyszymek1967 - 2013-11-21, 19:37 mozna (a nawet nalezy) zamontowac ledy pod spód kamperka -
taki wiejski kamperowy tuning
ps. przy czym pamietac należy aby ledy miały ip64
efekt gwarantowany piotr1 - 2013-11-21, 19:43
kodi napisał/a:
Mam pytanie techniczne - znaczy się chce się upewnić. Instalację oświetleniową mam na 12V - tzn. taką akumulatorową, więc jest chyba trochę więcej niż 12V.
Mam halogenki w których są zwykłe żarówki 12V ale mocy np. 20W. Chcę je wymienić na ledy. Gwint G-4. Nie ma problemu.
Pytanie jest jednak takie - mogę śmiało je pakować w te halogeny? Nie będzie im przeszkadzać trochę wyższe napięcie? Chyba nie muszę się bawić w jeszcze jakieś transformatorki do ledów?
Pozdr
Spokojnie wymieniaj na ledy wszystko będzie ok mwservice - 2013-11-21, 19:53 Firma Fiamma oferuje oświetlenie LED zamontowane na ruchomych częściach. Robiąc to samemu, lepiej chyba unikać ruchomych połączeń elektrycznych. Przyklejając taśmy LED radzę przykleić je tak, aby świeciły trochę w dół.
Jak mialęm przyczepę, to zamontowałem oświetlenie LED w podłodze obok nóżek i napędu, aby w nocy przy rozkładaniu podpór widzieć co jest pod spodem. Fajna sprawa, ale w kamperze chyba mniej przydatna.SlawekEwa - 2013-11-21, 20:19
mwservice napisał/a:
Firma Fiamma oferuje oświetlenie LED zamontowane na ruchomych częściach. Robiąc to samemu,
Pokonałem firmę Fiama 5 lat temu robiąc to samemu. Stopień wejściowy do kampera też jest podświetlony 2mirek - 2013-11-21, 23:52 Dziękuję wszystkim kolegom za zainteresowanie.
W szczególności dziękuję koledze wbobowski za niezwykły instruktarz
dotyczący montowania żarówek LED, oraz za porady,
jak mam pisać posty w swoim temacie.
Ja ostatnio kupiłem diody SMD 5050. Moc na jeden metr bieżący.
to ok 29 W. ilośc diód na metr to 30.
To znaczy że jedna dioda ma ok 1 W.
Krótki pasek ok 35 cm to ok. 20W mocy.
To naprawdę jest power!!
Co do taśm to oczywiście można kupować żelowe, ale również
bez żelu, natomiast ja umieszczał je będę, w spec. aluminiowych oprawach- profilach,
robionych i dedykowanych właśnie do tych ledowych taśm.
Zamierzam pozakładać właśnie takie taśmy u siebie, w tych alu. profilach.
Zamieszczę później fotki jak to będzie wygladało.
Dziękuję.SlawekEwa - 2013-11-22, 07:10
2mirek napisał/a:
To naprawdę jest power!!
Power to Ci prądu zeżre salut - 2013-11-22, 07:23 2mirek jak moc swojej diody smd5050 podzielisz przez cztery to już będziesz bardzo blisko prawdy
mwservice - 2013-11-22, 08:33
Cytat:
Moc na jeden metr kwadratowy
to ok 29 W. ilośc diód na metr to 30.
To znaczy że jedna dioda ma ok 1 W.
Coś z tą mocą nie tak. Moc taśmy na 1 metr KWADRATOWY?
Jeśli pasek 35cm pobiera 20W, to powinien świecić jak 150-200W żarówka tradycyjna, trochę mocno...
Fajna ta listwa alu, ale wg mne do kampera na zewnątrz to nie wiele daje - dodatkowy ciężar, a co jak do środka dostanie się woda? A jak taka listwa odpadnie na autostradzie? Chyba że przykręcona, ale wtedy trzeba robić otwory w ścianie kampera na wkręty.
Taśmy samoprzylepne zewnętrzne (porządne, z klejem 3M) nie powodują takich problemów. Miałem w przyczepie od kilku lat przyklejone do listwy na krawędzi dachu i ściany, teraz w kamperze do nieruchomej części markizy i się sprawdza.dulare - 2013-11-22, 08:46 2mirek - jeśli mogę coś zasugerować, poszukaj takich rynienek aluminiowych ale kątowych - są dostępne 30/60 stopni albo 45 stopni pochylenia - jeśli chcesz montować pod roletą to takie lekko pochylone mogą lepiej oświetlić przestrzeń obok samochodu niż takie które będą zamontowane prostopadle do ściany (albo równolegle )mwservice - 2013-11-22, 08:54 Pierwszy raz przykleiłem taśmę bezpośrednio do pionowej płaszczyzny ściany przyczepy - świeciła częściowo w niebo i przestrzeń do przodu (miała kąt świecenia 120 stopni) - efekt beznadziejny, odklejałem.... Dlatego lepiej skierować lekko w dół lub zupełnie w dół. W zależności od konstrukcji kampera, można przykleić do listwy krawędziowej ściana/dach (o ile jest taka skośna powierzchnia) lub obudowy markizy. Jeśli będzie świecić w dół, to światło będzie się także odbijać od białej (zazwyczaj) ściany kampera.dulare - 2013-11-22, 09:34 mwservice - dokładnie to miałem na myśli.
U mnie nie sprawdza się ani mocowanie do ściany ani do obudowy markizy - dlatego zainwestowałem w listwę pod kątem jarekzpolski - 2013-11-22, 11:00
2mirek napisał/a:
...Ja ostatnio kupiłem diody SMD 5050....
SMD 5050 ma około 0,24 W/sztuka. Przy 30 sztukach na metrze będziesz miał pobór mocy ok 7,2 W.
od 1 W w górę to już tzw. diody mocy. Grzeją się tak mocno że wymagają radiatorów z tyłu i kosztuja od 15 PLN za sztukę w górę...ale ślicznie świecą.
[img][/img]
kodi napisał/a:
... Nie będzie im przeszkadzać trochę wyższe napięcie?...Pozdr
cenna uwaga. Generalnie przeszkadza i to bardzo. Wahnięcia napięcia 10-14 V to jakbyś w gniazdku miał między 170-270...wiele urządzeń by tego nie przeżyło...
Diody im bardziej wysublimowane tym bardziej wrażliwe. Fachury zalecają "stabilizator" za 3 złocisze:
http://www.sklepledowy.pl...zarowek-LED/364
albo już z przewodami:
http://allegro.pl/stabili...3658090447.html
jak diody były drogie (a potrafią być), to chyba warto dać.
Oczywiście nic nie stabilizuje tylko odcina nadwyżkę napięcia, ale lepsze to niż nic..."Szczerbato" świecące paski z diodami pod naszymi markizami (dość powszechny widok) to między innymi wynik przepięć...Drugie to wilgoć.
Przyznaje bez bicia że teraz też nie mam (w LT-ku miałem !), ale przez zimę dołożę... Tadeusz - 2013-11-22, 11:30
2mirek napisał/a:
ja umieszczał je będę, w spec. aluminiowych oprawach- profilach,
robionych i dedykowanych właśnie do tych ledowych taśm.
Od dawna wielu z nas ma takie profile zastosowane do oświetlenia pod markizą.
Może spotkaj się z Kolegami na jakimś zlociku i poglądaj sobie wszystkie nasze pomysły. Jest ich wiele.
Drobna uwaga: te stabilizatory potrzebują do działania 2-2,5V. więc jeśli w instalacji będzie 12V, to na diody LED pójdzie 9.5-10V. Strata mocy jest rzędu 16-20%, ale faktycznie zabezpieczają (dla 14.5V i więcej, będą podawać 12V) i są tanie.2mirek - 2013-11-22, 11:59 Przepraszam, oczywiście że nie metr kwadratowy, ale bieżący.
Już poprawiłem ten błąd.
Fotka zamieszczona powyżej to tylko przykład.
Do świecenia na suficie np.
Osobiście właśnie będę kupował listwę kątową 30-60stopni
Do zamontowania pod szafką koło stołu.
Co do mocy to nigdzie nie pisałem że mam na myśli moc emitowaną
- jasność, którą mierzy się zresztą w lumenach.
Podaje za Allegro dane taśm.
Np.
Diody: 5050 EPISTA
Napięcie zasilania: 12V
Pobór mocy: 14,4W/1m
Gęstość: 60 diod/m
Cena 14.90
Ja kupiłem taką i tu znowu pomyłka u mnie - sorry nie 5050
tylko 5730.
Taśma 30 led 5730 ip20 1mb ciepła Premium WaWa
Kupowałem razem z tą również taśmę RBG i przez
pomyłkę podałem jej sympol.
Moc 28.8W
Jasność 30 lumenów 1 dioda
Cena 29.99 zł.
Na Allegro podają że jest tam 60 diód, ale chyba się pomylili, tak jak
i ja wcześniej.
U mnie jest 30 diód na metr bieżący no to jednak wychodzi że są to
diody o mocy 1W.
A to link do tej aukcji.
http://allegro.pl/show_item.php?item=3699817891mwservice - 2013-11-22, 12:19 We wnętrzu te listwy będą fajnie wyglądały!
Jeśli chodzi o moc, to sprawność LEDów jest większa 8-10x niż tradycyjnych żarówek. Więc LEDy pobierające 20W dają strumień świetlny podobny do żarówki 160-200W. To tylko oszacowanie, ale chciałem zwrócić uwagę, że z tego co wcześniej pisałeś, to może być za mocne światło do oświetlenia wnętrza kampera.2mirek - 2013-11-22, 14:10 Nad stołem zamierzałem założyć taśmę 78 cm,
Ale jak zobaczyłem jak to świeci i ile prądu żre
to założe na razie 21 diód, gdyż mam fajne oprawy
do nich i tyle się tam mieści.
Jak zrobię fotki to umieszcze je tutaj.
Pozdrawiam.Bigos - 2013-11-22, 15:46 są taśmy ledowe na pilota w trzech barwach , sterowanie pilotem umożliwia łączenie tych barw, i zatem od nastroju możemy świecić ledami zewnętrznymi informując jednocześnie o humorze właściciela2mirek - 2013-11-22, 15:52 Hahahaha.
Takie właśnie też kupiłem, ale one niezbyt
nadają sie do oświetlenia ,,głównego,,salut - 2013-11-22, 16:27
Bigos napisał/a:
są taśmy ledowe na pilota w trzech barwach , sterowanie pilotem umożliwia łączenie tych barw
Do tego w wielu sklepach możesz już dokupić choinkę. To dopiero efekt 2mirek - 2013-11-22, 21:41
salut napisał/a:
Bigos napisał/a:
są taśmy ledowe na pilota w trzech barwach , sterowanie pilotem umożliwia łączenie tych barw
Do tego w wielu sklepach możesz już dokupić choinkę. To dopiero efekt
Do tego w wielu sklepach możesz już kupić MIKOŁAJA
to dopiero efekt,- nad efektami maszakow - 2013-11-23, 02:41 Te kolorowe taśmy to bajer...bardziej efekciarstwo aniżeli coś przydatnego. Widziąłem to w akcji - jak ktoś lubi campera choinkę to ma r:)
POza tym diody 120st montowane wysoko ... mało światła do ziemi doleci. Bardziej dają po oczach niż świecą tam gdzie byśmy chcieli. Zób sobie próby w garażu sam się przekonasz.zbyszekwoj - 2013-11-23, 10:17 Zauważyłem ostatnio na zlocie że koledzy chwalą się swoimi ledami.Gdy szli spać o 22 to markizy wyłączali dopiero rano,i tak co noc.
Te kolorowe można jeszcze podłączyć przez zegar sterujący , będą się przełączały wg indywidualnych ustawień. Można też zainstalować w misce klozetowej,żeby po ciemku łatwiej trafić,porażenie prądem nie grozi -12v. 2mirek - 2013-11-23, 11:09
zbyszekwoj napisał/a:
Zauważyłem ostatnio na zlocie że koledzy chwalą się swoimi ledami.Gdy szli spać o 22 to markizy wyłączali dopiero rano,i tak co noc.
Te kolorowe można jeszcze podłączyć przez zegar sterujący , będą się przełączały wg indywidualnych ustawień. Można też zainstalować w misce klozetowej,żeby po ciemku łatwiej trafić,porażenie prądem nie grozi -12v.
Myślę kolego iż każdy ma prawo do indywidualnych zachowań,
a włączają ledy, bo ich to cieszy i nie ma co być złośliwym i pisać
off topiki.
Jeżeli jesteś przeciwnikiem, ledów po prostu to napisz, a nie wyśmiewasz się z
zachowań twoich kolegów.
Dziękuję.Bigos - 2013-11-23, 13:35 ledy mogą być też na podłodze aby trafić do kibelka , nie widze w tym nic śmiesznego. Dla pewnego rodzaju śpiocha może to być jedyny ratunek. Mój syn kiedyś - ( podkreślam kiedyś bo dziś to wielki chłop) regularnie siusiał w okolicach sedesu. Czasem dość odległych.
To również offtop , ale jak mi się od razu czar wspomnień właczyłSlawekEwa - 2013-11-23, 15:59
zbyszekwoj napisał/a:
Gdy szli spać o 22 to markizy wyłączali dopiero rano,i tak co noc.
Zbyszku zlot był w Cisnej, a to jak wiesz dzikie Bieszczady. Ledy miały odstraszać niedżwiedzie coby nas nocą nie podeszły zbyszekwoj - 2013-11-23, 19:25 Ja myślałem ,że ledy zakładamy aby zaoszczędzić energii chociaż ta była zapłacona ryczałtem,ale to faktycznie Bieszczady a wemnie odezwała się krew poznańskadyha - 2013-11-23, 19:55 Nam na pewnym chorwackim campingu dwie zaprzyjaźnione rodziny z kraju zza Odry zafundowały święta w lipcu.Kiedy swoimi ledowymi wężami owinęły wszystko wokoło i załączyli.....pies schował się pod samochód,dzieciaki oczekiwały świątecznych prezentów,a my wieczory spędzaliśmy w okularach przeciwsłonecznych....bezcennedziwaczek - 2013-11-23, 20:23
dyha napisał/a:
Nam na pewnym chorwackim campingu dwie zaprzyjaźnione rodziny z kraju zza Odry zafundowały święta w lipcu.Kiedy swoimi ledowymi wężami owinęły wszystko wokoło i załączyli.....pies schował się pod samochód,dzieciaki oczekiwały świątecznych prezentów,a my wieczory spędzaliśmy w okularach przeciwsłonecznych....bezcenne
Toż to standard, tez się z tym spotkałem. Niemcy tak lubią maszakow - 2013-11-23, 21:18 biorąc pod uwagę że ich emerytura jest 10x większa od naszej i na dodatek w euro... stać ich na nowy akumulator a co tam.SlawekEwa - 2013-11-23, 21:55
maszakow napisał/a:
dodatek w euro... stać ich na nowy akumulator a co tam.
dyha napisał/a:
na pewnym chorwackim campingu
Aku pewnie ocalało zbyszekwoj - 2013-11-23, 22:03 Już widzę jak Niemiec świeci ze swojego aku @ndrzej - 2013-11-23, 22:28 A wracając do meritum
Poniżej zdjęcia wymienionego przeze mnie oświetlenia jarzeniowego i żarówkowego na oświetlenie LED-owe w całym kamperze - bez udziwnień, ale za to z zastosowaniem oprawek (zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kampera), mikrowłączników oraz pilota jako włącznika oświetlenia zewnętrznego i ściemniacza 2mirek - 2013-11-24, 14:26 Super!!
Wydaje mi się jednak że listwa zewnętrzna powinna być skierowana
nieco w dół tzw. 30/60 stopni.@ndrzej - 2013-11-24, 15:10
2mirek napisał/a:
Super!!
Wydaje mi się jednak że listwa zewnętrzna powinna być skierowana
nieco w dół tzw. 30/60 stopni.
Listwa kątowa (grubsza), umieszczona bezpośrednio pod markizą, uniemożliwiała zamontowanie na środku aluminiowej "podpórki" markizy
Przy listwie przyklejonej płasko do ściany kampera i rozłożonej markizie jest na tyle jasno, że wieczorem spokojnie można czytać książkę! 2mirek - 2013-11-24, 18:07 Pisałem o 30/60.
Może lepiej nawet by było założyć listwe narożną.
Taką jak ta. 45 stopni w dół. Akurat.
No, ale najważniejsze że ty jesteś zadowolony. łoś - 2013-12-02, 22:39 Może więc dążyć do rekordów Guinnessa.
Max oświetlenie diodowe w kamperach.
W konkurencjach choinkowych, turystycznych i podwodnych
Poważnie to po kilku kombinacjach z podświetleniem (ciąganie kabelków, łączenie z klawiszami ) zmęczony skorzystałem z lampek ledowych na baterie.
Droższe zapalają się automatycznie. Tańsze poumieszczałem w szafkach i tam gdzie mają dodatkowo podświetlać. Baterii nie wymieniałem od trzech lat.
P. S.
lampki kupowałem w Lidlu i Biedronce.SlawekEwa - 2013-12-02, 22:42
łoś napisał/a:
ańsze poumieszczałem w szafkach i tam gdzie mają dodatkowo podświetlać. Baterii nie wymieniałem od trzech lat.
Zgadza się mam tak w zewnętrznym wielkim schowku.koder - 2013-12-02, 23:10 Też stosuję oświetlenie autonomiczne (jak się dobrze poszuka, kosztuje grosze; np. 6 lampek za 20zł), ale baterie kiepsko znoszą zimę. Po roku potrzebowałem wszystkie wymienić. Oczywiście zapasowa paczka baterii zabierana na wyjazd załatwia elegancko sprawę.2mirek - 2013-12-03, 00:09 Uważam że każdy może robić, jak mu wygodnie.
Osobiście kupiłem kiedyś kilka takich lampek led.
Włączało się je poprzez nasiśnięcie klosza.
Lampki fajne, przykleić można je było na ,,słoninkę,,
Niestety światła dawały mało i to ich największa wada.
Osobiście wolę włożyć więcej pracy, żałożyć ,,porządne,, oświetlenie
i być z niego zadowolony.
NIE MA DLA MNIE NIC GORSZEGO JAK COŚ ROBIĆ, A PÓŻNIEJ
BYĆ Z TEGO NIEZADOWOLONY.SlawekEwa - 2013-12-03, 07:35
2mirek napisał/a:
BYĆ Z TEGO NIEZADOWOLONY.
Nie krzycz My jesteśmy zadowoleni z lampek szymek1967 - 2013-12-03, 10:19 no ba... nawet bardzo zadowoleni grzegorz997 - 2013-12-03, 10:28 Co więc niebezpiecznego może być w oświetleniu LED?
cyt.
Oko_L.pngDzięki Oko_R.pngwieloletnim badaniom okazuje się, że aż trzy zagrożenia dla naszego wzroku płyną ze strony oświetlenia LED. Ale od razu chciałbym sprostować, że chodzi głównie o oświetlenie LED niskiej jakości, czyli zazwyczaj tanie produkty niemarkowych producentów. A jakie to trzy zagrożenia?
Migotanie - jeśli elektronika sterująca lub zasilająca diody LED jest niskiej jakości lub po prostu źle zaprojektowana to może pojawić się efekt migotania. Może on być mocno widoczny ale także prawie niewidoczny lub zauważalny tylko kątem oka. W każdym przypadku powoduje on jednak przyspieszone zmęczenie wzroku, a wraz z nim mogą pojawić się takie dolegliwości jak: pieczenie, swędzenie i ból oczu, uczucie ciężkości powiek, mroczki przed oczami, zawroty i bóle głowy, nieostrość widzenia, trudności w koncentracji, wzmożona pobudliwość nerwowa. Aby tego uniknąć należy więc stosować urządzenia zasilające i sterujące LED o wysokiej jakości i markowych producentów. Ważne też aby sama instalacja była wykonana zgodnie z zasadami elektroniki, ponieważ najlepsze urządzenia źle zamontowane też będą powodować problemy.
Oślepianie - diody LED to elementy elektroniczne o dużej luminancji, czyli o bardzo niewielkich rozmiarach jednak emitujące duże ilości światła. Skoro malutki punkcik świeci bardzo jasno to niestety mocno nas oślepia, co negatywnie wpływa na nasz wzrok. Dlatego lepiej stosować diodowe źródła światła, w których światło jest rozproszone przez dodatkową optykę albo jest emitowane przez kilka diod o mniejszej jasności zamiast jednej diody o bardzo dużej mocy. Najlepszym rozwiązaniem jest takie projektowanie oświetlenia LED aby same diody nie były bezpośrednio widoczne tylko aby docierało do nas światło odbite od innych powierzchni lub przez nie rozproszone. Niemarkowi producenci często stosują w diodach soczewki o bardzo wąskim kącie świecenia, żeby podnieść sobie teoretycznie jasność, którą się mogą pochwalić w kartach katalogowych. Niestety jasność jest może i wysoka ale tylko w bardzo wąskim kącie za to oślepianie wtedy gwarantowane.
Niebieskie światło - niedawne badania naukowe dowiodły, że długotrwałe narażenie wzroku na niebieskie światło może wpływać negatywnie na fotoreceptory w nabłonku barwnikowym siatkówki. Według naukowców z francuskiej agencji ANSES może to prowadzić do przyspieszenia choroby wzroku zwanej AMD, która jest związana z degeneracją plamki żółtej na wskutek wieku. Zdecydowana większość białych diod LED o niskiej jakości (czyli niemarkowych) emituje zbyt duże natężenie składowej niebieskiej (wynika to z budowy i słabej jakości luminoforu), czyli może niekorzystnie wpływać na wzrok. Na szczęście większość diod LED markowych producentów przechodzi odpowiednie badania i luminofory są tak dobierane aby widmo światła emitowane przez LED było dla wzroku bezpieczne.
Konkludując temat wpływu na wzrok, faktycznie istnieją 3 delikatne zagrożenia dla naszego wzroku ze strony diod LED, ale są one realne tylko wtedy jeśli stosujemy niemarkowe elementy o niskiej jakości. Wystarczy więc korzystać z produktów markowych, dobrej jakości aby ustrzec się niebezpieczeństwa. Warto jednak pamiętać, że nawet markowe produkty mogą przysporzyć problemów w przypadku nieprofesjonalnej instalacji, dlatego warto również wybierać projektantów oraz instalatorów, którzy posiadają bogatą wiedzę i doświadczenie w zakresie oświetlenia LED.
Niebezpieczne substancje chemiczne w diodach LED!
W kilku czasopismach i portalach internetowych pojawiły się informacje dotyczące rzekomego odkrycia w diodach LED niebezpiecznych substancji takich jak ołów, arsen, miedź i nikiel. W ślad za tymi artykułami poszła plotka, że diody LED są niebezpieczne i nie należy ich stosować. Nic bardziej mylnego. A dlaczego?
Ponieważ w większości przypadków gazety lub portale internetowe "zapomniały" dopisać, że ów raport University of California, na który się powoływali (choć część nawet tą informację pominęła) dotyczył wyłącznie niemarkowych, chińskich diod LED wykorzystanych do produkcji tanich ozdób choinkowych, które nie tylko zawierały toksyczne substancje ale również nie spełniały żadnych wymagań bezpieczeństwa od strony elektrycznej. Co więcej szkodliwe substancje nie zostały znalezione bezpośrednio w diodach LED ale w tworzywie sztucznym stanowiącym oprawę diod. Więc to nie tyle same diody były toksyczne ale cały produkt diodowy. Jak więc widać faktycznie oświetlenie LED może być niebezpieczne dla zdrowia ale głównie to niemarkowe o bardzo niskiej jakości! A takiego należy się wystrzegać ponieważ ponieważ poza niską ceną nie posiada żadnych zalet a ilość wad sprawia, że nawet ta niska cena wcale nie powinna być atrakcyjna.
Dlatego zwracajmy szczególną uwagę na jakość oraz markę kupowanych przez nas produktów LED. Sprawdzajmy również znak CE oraz deklaracje zgodności z dyrektywami WE, których większość złych jakościowo produktów nie posiada. Pozorne oszczędności mogą bowiem nas w praktyce wiele kosztować. Nie dość bowiem, że tanie diody oraz urządzenia do nich wcale nie będą oszczędne i niezawodne, więc stracimy na rachunkach za prąd i naprawach - to jeszcze możemy stracić również zdrowie.2mirek - 2013-12-03, 12:09
SlawekEwa napisał/a:
2mirek napisał/a:
Nie krzycz My jesteśmy zadowoleni z lampek
Sławeczku,- musisz sobie zmienić okularki,
albowiem w moim poście żadnego wykrzyknika nie ma.
Pozdrawiam Cię i cieszę się bardzo że jesteś zadowolony
ze swoich lampek.
Myślę że nikt nie ma prawa narzucać innym swoich poglądów.
A i ja też tego nie robię. grzegorz997 - 2013-12-03, 12:23 ..
2mirek napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
2mirek napisał/a:
Nie krzycz My jesteśmy zadowoleni z lampek
albowiem w moim poście żadnego wykrzyknika nie ma.
Pozdrawiam Cię i cieszę się bardzo że jesteś zadowolony
ze swoich lampek.
Myślę że nikt nie ma prawa narzucać innym swoich poglądów.
A i ja też tego nie robię.
Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre (dobrego zachowania) obowiązujących w Internecie. Została stworzona po to, żeby pomóc skutecznie i przyjemnie komunikować się z innymi. Dzięki niej można uniknąć sprawiania innym kłopotów, a co za tym idzie, ich pretensji i żalów. Tak samo jak w przypadku dobrych manier, przestrzeganie netykiety nie jest obowiązkowe. Trzeba jednak pamiętać, że konsekwencją jej lekceważenia może być to, że nikt nie będzie chciał z Tobą rozmawiać!
Nie używaj DUŻYCH LITER!! Duże litery w Internecie oznaczają krzyk. Chyba nie chcesz, aby ktoś myślał, że się na niego ciągle drzesz?Duże litery zostaw na ostateczność?SlawekEwa - 2013-12-03, 18:13
2mirek napisał/a:
I tu Cię mam Mireczku ci co mnie znają mogą zaręczyć, ze mimo mimo mojego wieku okularki mi nie potrzebne ARCADARKA - 2013-12-03, 18:44
SlawekEwa napisał/a:
2mirek napisał/a:
I tu Cię mam Mireczku ci co mnie znają mogą zaręczyć, ze mimo mimo mojego wieku okularki mi nie potrzebne
Za to laska ,bezcenna 2mirek - 2013-12-03, 20:37 Nie było to moim zamiarem.
Jeżeli tak to sorry.
Zwracam Wam jednak drodzy koledzy arkadarka i sławek - uwagę,
iż wyśmiewanie się ze swoich kolegów, kolegi,-
to raczej bliższe jest pajacom, niż porządnym ludziom.
A taki styl widzę u was - tutaj na tym przykładzie. Powinno być Wam wstyd że zwracacie komu uwagę w sposób poniżający i szydzący, albowiem teraz to świadczy o waszej niskiej kulturze.SlawekEwa - 2013-12-03, 20:39
ARCADARKA napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
2mirek napisał/a:
I tu Cię mam Mireczku ci co mnie znają mogą zaręczyć, ze mimo mimo mojego wieku okularki mi nie potrzebne
Za to laska ,bezcenna
Ta z mojego awatara tak 2mirek - 2013-12-03, 20:57 Drogi kolego ewasławek.
Temat postów widnieje u góry nad niebieskim paskiem.
Jak nie widzisz tego, to swoich okularków Ci pożyczę.
A jak chcesz porozmawiać o laskach to załóż temat-
moje laski i tam będziemy o nich pisać.
Tutaj takich of topów ja w swoim temacie bym sobie nie życzył.
Dziekuję.
Myślę że zrozumiesz co do Ciebie piszę choć to się okaże, być może zaraz. SlawekEwa - 2013-12-03, 21:07
2mirek napisał/a:
Zwracam Wam jednak drodzy koledzy arkadarka i sławek - uwagę,
iż wyśmiewanie się ze swoich kolegów, kolegi,-
to raczej bliższe jest pajacom, niż porządnym ludziom.
A taki styl widzę u was - tutaj na tym przykładzie. Powinno być Wam wstyd że zwracacie komu uwagę w sposób poniżający i szydzący, albowiem teraz to świadczy o waszej niskiej kulturze.
My się wyśmiewamy? gdzie, z kogo? "porządny człowieku"yuras - 2013-12-03, 21:20
2mirek napisał/a:
.
nie wiem do czego to się odnosi, ale to jest jakaś filozofia.
Ja staram się nic nie robić i być z tego bardzo zadowolonym.eMKa - 2013-12-03, 21:27 2mirek
Nie tedy droga
Wystarczy się uśmiechnąć i luzik, a ty brniesz dalej....wymyślasz ludziom od pajaców, bez sensu
aleee jak Cię uraziły moje uwagi to Socale - 2013-12-03, 22:25
maszakow napisał/a:
biorąc pod uwagę że ich emerytura jest 10x większa od naszej i na dodatek w euro... stać ich na nowy akumulator a co tam.
Nie lepiej ponownie naładować? 2mirek - 2013-12-09, 11:34 Wydaje mi się że niektórzy koledzy po prostu troszkę zazdroszczą innym,
tego co sami nie mają.
Najczęściej, tylko dlatego że nie chce im się tego zrobić, a nie dlatego że ich nie stać.
Patrz posty powyżej.
A niemcy wcale nie zarabiają więcej 10X
Ich średnia realna pensja to 1500 euro, a 2000 to już naprawdę sporo.Socale - 2013-12-09, 22:20
2mirek napisał/a:
Wydaje mi się że niektórzy koledzy po prostu troszkę zazdroszczą innym,
tego co sami nie mają.
...
Ależ w dzisiejszych czasach jest to jak najbardziej naturalne i powszechne.
Pomijam czy racjonalnie słuszne, ale ja np niemal wszystkiego Niemcom zazdroszczę.2mirek - 2013-12-09, 23:50
Cytat:
Pomijam czy racjonalnie słuszne, ale ja np niemal wszystkiego Niemcom zazdroszczę.
Chyba jednak nie. Nie wierzę w to.
Mieszkałem troszkę w niemczech m/inn. we Frankfurcie/M, czy w Kolonii.
Jest tam tak jak w polsce. Kto nie zaradny ten biduje, a kto jest pracowity
i zarady ten ma naprawdę dużo.
Srednie zarobki tam to 1500e, a 2000 to już sporo.
A sam czynsz to niekiedy 600- 800 e, przynajmniej w Zagłębiu Rury.Fux - 2013-12-18, 17:18 Sorki za offa.
Kto na forum oferował lampy, żarówki LED.
Szukam do domu żarówek.
Dobrze kojarzę, że to był sklep ledowy pl
Jaki nick forumowy?
Dzięki.zbychu - 2013-12-18, 17:25 wejdz w supermarket katalog firm K4Fux - 2013-12-18, 17:36 Dzięki.koder - 2014-03-17, 10:16 Uprawiam archeologię wątkową, ale mam nowe dane:
grzegorz997 napisał/a:
Co więc niebezpiecznego może być w oświetleniu LED?
cyt.
grzegorz997 napisał/a:
Migotanie - jeśli elektronika sterująca lub zasilająca diody LED jest niskiej jakości lub po prostu źle zaprojektowana to może pojawić się efekt migotania. Może on być mocno widoczny ale także prawie niewidoczny lub zauważalny tylko kątem oka.
Przy okazji innego tematu nagrywałem ostatnio kilka źródeł światła w 1200fps. Oto wynik:
Po lewej ledy 230V, odpowiednio: 4.3W GU10 "z biedronki" (12zł), Ledare G9 Ikea (20zł) i jakieś naklejane ledki z Ikei za ponad stówę - ten akurat niskonapięciowy. Po prawej świetlówka kompaktowa, halogen 50W i zwykła żarówka 20W.
W kamperach oświetlenie led 12V nie powinno migotać wcale, ze względu na zasilanie prądem stałym. Jeśli komuś migota, to znaczy, że gdzieś po drodze traci energię na konwersję DC-AC-DC.Bronek - 2014-03-17, 11:02 Już ma wszędzie ledy , ciepłe .
Pod markizą na pilota ze ściemniaczem . A co ? miałem taki dynks radiowy za pare złotych to zamontowalem i działa z 30 m.
koder - 2014-03-17, 11:04 Też mi taki ściemniacz w szufladzie leży i sam zastanawiam się, gdzie go podłączyć. Na pewno nie pod markizą, bo nie mam :-)Bronek - 2014-03-17, 11:23 U mnie leżał z rok. ;-)Fux - 2014-03-17, 12:39 Eee. Romantyczniej przy świecy. Bronek - 2014-03-17, 12:45 Koder -ze względu na ściemniacz zakup markizę - to oczywiste jest .
Fux- ściemniaczem możesz tak bardzo ściemnić ,że trzeba świecę zapalić.
Po to on jest !!!!!!
Wszystkich pogodziłem ?slawwoj - 2014-04-01, 19:32 Szykuje się zlot bez prądu - więc jest w końcu pretekst żeby zainstalować ledy pod markizą. Temat był wielokrotnie wałkowany a ja nijak nie mogę się połapać co mam założyć.
Może zechciałoby się komuś udzielić mi w kilku zdaniach rady jakie mam kupić.Rowerek - 2014-04-01, 20:39 Slawwoj na kruszyniany trzeba duzo swiec zamiast ledow albo agregatBronek - 2014-04-02, 09:55 Kupić taśme ledową tzw "ciepłe" ledy , wodoodporne- czyli zalane . Z możliwością cięcia co trzy ledy . Ilość metrów to już indywidualnie . I do tego profil aluminiowy , specjalny płaski lub kątowy -do takich taśm - długość też indywidualnie . Odcinki po 1m i po 2 m różne . Każda "Castorama" itp ma . i spytać sprzedawcę. I to tyle . J
akiś pstryczek i dziurka i 12v. I gitara
Wkleić taśmę jest najczęściej samoprzylepna . Zaślepić końce listwy po uprzednim "wciągnięciu w szczelinę ' plastikowej "szybki" - komplet z listwą. Zaslepki orginalne lub silikon Listwę przykręcić lub przykleić . O................. już sie zmęczyłem .slawwoj - 2014-04-02, 09:57
Bronek napisał/a:
. O................. już sie zmęczyłem .
to Bronek - 2014-04-02, 10:09 Poczytałem wcześniejsze wątki i boję się pisać ...........LED Zeppelin, Leda - taka laseczka.
I ..........Jestem PAJAC. Z tym się zgadzam .
Bo tylko Pajac może sobie ledy z ściemniaczem zakładać.
Pozdrawiam szczególnie rozjaśnionych ludzi ledami z Ciemnio Grodu, Andrzej 73 - 2014-04-02, 10:50 Trochę dłużej się bawiłem z ledami. Zamontoweałem ledy RGB czyli ze zmienną barwą światła. Mam takiego pilocika którym zmieniam kolorki.
Wszystko zakupiłem u importera. http://eko-light.com/el/index.html SlawekEwa - 2014-04-02, 11:47 Pajaców x2, bo mam ledy ze ściemniaczem janusz - 2014-04-02, 12:11
Żadnych świec z ogniem na zlotach. Bezpieczeństwo p.poż. ponad wszystko. levisdj - 2014-05-18, 19:54 Też w moim wozie zamontowałem taśmę RGB pod listwą pod szafkami i jest git...kolor zależnie od nastroju he he oczywiście jest to oświetlenie dodatkowe bo głowne bazuję na panelach ledowych podobniych do halogenówkoder - 2014-07-03, 21:29 Wszyscy mają ledy, mam i ja :-)
dulare - 2014-07-04, 07:25 Przypomina to teraz śluzę do jakiegoś statku kosmicznego z filmu S-F
Napisz proszę czy kleiłeś na tej taśmie która była z ledami oryginalnie czy zastosowałeś jakieś inne rozwiązanie?koder - 2014-07-04, 07:34 Kleiłem na oryginalnej taśmie, ale klej jest strasznie lichy - odchodzi mimo przygotowania powierzchni - od strony taśmy (rozwarstwia się). W moim przypadku trochę trzyma go uszczelka (taśma jest tak w 20-30% przytrzymywana tylną uszczelką), ale nie jestem pewien, czy nie odpadnie. Po prawdzie to szykowałem się zapytać na forum, czym by toto ustrojstwo lepiej podkleić :-)Bigos - 2014-07-04, 08:58 pod markizą ledy ( bez własnej tąsmy klejącej, przykleiłem na obustronną taśmę butylową. Niestety musiałem doklejać , innym klejem , bo fragment 15 cm mi zwisał, chyba źle odtłuściłem
ale teraz wszystko gra.koder - 2014-07-04, 11:35 Ten klej co jest na taśmie niestety odkleja się - i to nie ze strony plastików, a ze strony taśmy LED. Mam taśmę montażową dwustronną, spróbuję dzisiaj podkleić. Wszystko wskazuje na to, że poprawka będzie robiona polowo, na kempingu :-)joko - 2014-09-24, 23:54 Odświeżę temat.
Zastosowanie diod LED znacząco obniża zużycie energii co w kamperze jest nie do przecenienia , ale można to i tak już niskie zuzycie jeszcze znacząco ograniczyć .
Ostatnio wymyśliłem sobie aby w kuchni zamontować taką podświetlaną ściankę i oświetlenie spod blatu na podłogę i do celów próbnych podłączyłem ledy do zasilacza laboratoryjnego na którym można płynnie regulować napięcie . Pobawiłem się tym i obserwując przy okazji pobór prądu doszedłem do wniosku że ograniczając minimalnie napięcie można zejść z poborem prądu ( a tym samym mocy) nie proporcjonalnie bardziej niż ogranicza się jasność świecenia.
Załączam kilka fotek na których widać wskazania prądu i napięcia oraz mniej więcej widać jak jasno świeci ta boczna ścianka oraz diody pod blatem.
Na przykład przy 12.1V mamy pobór prądu 620mA (czyli moc około 7,5W), a przy 10V już tylko 250mA czyli trzy razy mnie mocy bo tylko 2,5W, a jest tylko minimalnie ciemniej.
Wniosek jest taki że zamiast stosować zwykłe wyłączniki lepiej jest zastosować takie ze ściemniaczem i dostosowywać moc świecenia do potrzeb.
Zauważcie że przy 8V pobór jest mniejszy niż rząd wielkości jaki może wskazać amperomierz w zasilaczu czyli mniej niż 10mA. To jest 60 RAZY mniej niż przy 12V a jak widać na fotce ledy pod blatem dają jeszcze wystarczająco dużo światła aby użyć je np jako oświetlenie nocne .
Ja używam takich włączników sensorowych ze ściemniaczem , gdzie cała elektronika mieści się w małej okragłej obudowie , którą łatwo zamontować w dowolnym miejscu. Wystarczy wywiercić otwór i wcisnąć przełącznik.Rawic - 2014-09-25, 07:01
Jest na tej stronie, taki okragły chromowany. Ja kupuję je w lokalnym sklepie z elektroniką, ale mozna je dostać w sklepach z akcesoriami do produkcji mebli.dulare - 2014-09-25, 07:59 Dzięki! Jest tam sporo innych ciekawych wyłączników, mnie zainteresował np. ten sensor włączający światło przy przysunięciu dłoni - działa przez płytę meblową. Tyle tylko że trzeba wiedzieć gdzie się taki przełącznik zamontowało darek 61 - 2014-09-25, 10:50 Skończyły się czasy żarówek,nastały ledowe.Do oświetlenia campera wystarczy 10 W,nie widzę sensu stosować jakiś ściemniaczy ( one też pochłaniają energię) dla oszczędzenia 2 watów.Chyba że to ma być bardziej dla zabawy,nastroju itp.Bronek - 2014-09-25, 12:33 Sciemniacz sluzy do ściemniamnia a nie do oszczedzania i polecam . czasem ledy dają po oczach ...joko - 2014-09-25, 13:48
darek 61 napisał/a:
.... W,nie widzę sensu stosować jakiś ściemniaczy........
Nie widzę sensu pisania takich postów.... no chyba że chodzi o to aby nabić licznik
Sprawa jest banalna, nie pasuje nie montujesz ....
Ściemniacz służy do ściemniania a nie do oszczędzania jak słusznie zauważył Bronek, a to że spada przy tym zużycie to tylko wartość dodana.
A same ledy nie służą tylko temu aby było jasno , ale widzę że Kolega nastawiony minimalistycznie do świata, więc skoro Ci działa tak jak masz to Chwalić Pana
Ravic napisał/a:
A ja stosuje ściemniacze na pilota....
Też dobry patent , chociaż w moim przypadku nie do końca by się sprawdził . W samej kuchni mam trzy obwody (nad blatem, boczna ścianka i pod blatem) załączane osobno zależnie czy chodzi mi o to aby widzieć blat , nie rozwalić ryja jak lunatykuję do lodówki, czy po prostu aby było ładnie
Przy pilocie to albo trzy osobne albo jeden wielokanałowy .... no i zawsze jak potrzebny to nie wiadomo gdzie leży
A tak to sensorki są tam gdzie światło , obsługuje się je bardzo wygodnie i jest git
Brakuje mi tylko jednej rzeczy do pełni szczęścia, mianowicie tego aby przy kolejnym włączeniu pamiętał poziom przyciemnienia, tak jak w ściemniaczach z regulacją na potencjometr, bo wtedy nie musiał bym tego za każdym razem regulować .
Niestety takich nie trafiłem choć nie wykluczam że są.joko - 2014-09-25, 13:55
dulare napisał/a:
Dzięki! Jest tam sporo innych ciekawych wyłączników, mnie zainteresował np. ten sensor włączający światło przy przysunięciu dłoni - działa przez płytę meblową. Tyle tylko że trzeba wiedzieć gdzie się taki przełącznik zamontowało
Tak, te sensory zbliżeniowe są ciekawe. Myślę aby zastosować takie do szafek i szuflad , aby załączały małe lampki przy otwieraniu Rawic - 2014-09-25, 14:12
joko napisał/a:
Też dobry patent , chociaż w moim przypadku nie do końca by się sprawdził
każdy z nas stosuje ściemniacze do czego mu pasują i oto chodzi, ja do markizy, coby wszystkie komary z okolicy nie zleciały się do mnie. Jako oświetlenie nocne mam taką miniaturową lampkę na komary, która też jest ze ściemniaczem a dodatkowo wyłapuje zabłąkane komary. http://allegro.pl/mosquit...4605682050.htmlRawic - 2014-09-25, 14:17
joko napisał/a:
Tak, te sensory zbliżeniowe są ciekawe. Myślę aby zastosować takie do szafek
ja też, szczególnie do tych dolnych szafek, bo tam zawsze jest ciemno.joko - 2014-09-25, 14:32
Rawic napisał/a:
joko napisał/a:
Tak, te sensory zbliżeniowe są ciekawe. Myślę aby zastosować takie do szafek
ja też, szczególnie do tych dolnych szafek, bo tam zawsze jest ciemno.
Dokładnie , a do oświetlenia to w sumie wystarczy po jednej diodzie takiej z 7-8cd, albo jednej "trójce" z paska
A tak z inne beczki to ciekawe czy Szymek ma ściemniacz do tej swojej Niebiańskiej Iluminacji .
Normalnie z taką aureolką to wygląda jak ..... KRÓLESTWO NIEBIESKIE
Ja bym jeszcze wytwornice pary zamontował onionskin - 2014-09-25, 16:22
joko napisał/a:
..................................
Brakuje mi tylko jednej rzeczy do pełni szczęścia, mianowicie tego aby przy kolejnym włączeniu pamiętał poziom przyciemnienia, tak jak w ściemniaczach z regulacją na potencjometr, bo wtedy nie musiał bym tego za każdym razem regulować .
Niestety takich nie trafiłem choć nie wykluczam że są.
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1469.pdfBronek - 2014-09-25, 16:24 'Nie bez kozery" ściemniacz to niekiedy dobra rzecz..... jesteśmy z Hanią i Piotrem ( Pierrot) z Camperteamu i kolega odziedziczył/kupił kampera z taśmą "ostrych " "zimnych" ledów" pod markizą .
Nie korzysta, bo "walą po oczach" . Odkleić szkoda , nie świecić żal i ŚCIEMNIACZ dla niego by byl dobrym rozwiazaniem
Kto zna Hanie i Piotra zrozumie, że to dobry pomysł .
Takie cus np. na radio nie IR nie trzeba celować zasięg zbadany 10-15m
Rawic - 2014-09-25, 19:23
Bronek napisał/a:
Nie korzysta, bo "walą po oczach"
i przyciągają wszystkie komary z okolicy
Bronek napisał/a:
Takie cus np. na radio nie IR nie trzeba celować zasięg zbadany 10-15m
jasne, że radiowy pilot lepszy, tylko odbiornik jest większych rozmiarów i nie mieści się w obudowie markizy, a ja potrzebuję dwa niezależne, na dół i na górę. Bronek - 2014-09-25, 19:39 Zbysiu mylisz sie to male g.... i niekoniecznie musi być pod markiza ja mam za ściana w bebechach po panelemRawic - 2014-09-25, 20:01
Bronek napisał/a:
niekoniecznie musi być pod markiza ja mam za ściana w bebechach po panelem
wiem, ale do tej drugiej taśmy ledowej na dole musiałbym wiercić drugi otwór i ciągnać drugi kabel, a tak mam połączenie równoległe już na zewnątrz a przy każdej taśmie niezależny dimmer wielkości papierosa bez filtra. Bronek - 2014-09-25, 20:20
Rawic napisał/a:
dimmer wielkości papierosa bez filtra.
i takiej wielkości jest ten dynks . A nawet mniejszydarek 61 - 2014-09-26, 07:13
joko napisał/a:
Zastosowanie diod LED znacząco obniża zużycie energii co w kamperze jest nie do przecenienia , ale można to i tak już niskie zuzycie jeszcze znacząco ograniczyć .
Cały twój post łącznie z wyliczeniami i pokazami jakim to zasilaczem dysponujesz poświęcony jest ograniczeniu zużycia energii przez ledy.Gdy napisałem że nie widzę sensu oszczędzania dwóch watów,odpisałeś że chodzi o ściemnianie.Co akurat rozumiem,napisałem w swoim poście.Więc ściemniaj sobie, ściemniaj joko, jesteś w tym naprawdę dobry
bez odbiorusilny - 2014-09-26, 19:20 no niby wszyscy maja racje ale byl swego czasu temat o elektrozaworach gazu na 12 v i choć brał tylko 7 watt to wszyscy piali ze to marnotrawstwo energi a tu ktos pisze o watach , fakt ze niklych ale sie stara , i co ?
ee , to bez znaczenia
a te 7 watt elektrozaworu dla bezpieczenstwa kamperowiczow to szastanie
co raz wiecej wszechwiedzacych marud ktorzy wyzywaja sie na necie meczy innych na forum, szkoda , pisac sie nie chce. krzlac - 2014-09-28, 18:46 W prosty sposób przerobiłem tradycyje lampy w moim kamperze na LED. Za około 30 zł i 2 godziny pracy obniżyłem pobór prądu o kilkanaście cennych WATT'ów.Rawic - 2014-09-28, 19:27
krzlac napisał/a:
W prosty sposób przerobiłem tradycyje lampy w moim kamperze na LED.
dobry pomysł i robota, szczególnie podoba mi się przeróbka świetlówek, choć są już zamienniki świetlówek na takie same rury z ledami w środku, ale jeszcze są za drogie, a Twój sposób znacznie obniża koszty wymiany na tańsze oświetlenie. Bronek - 2014-09-28, 20:01 Ja powsadzałem żarówki led.
mam troche taśmy tak z 7 metrów wiec można poszaleć.
tylko z sensem .
Póki w dobie lampek lampeczek itp . Nie mam pomysła . Podświetlać "wioskowo/kolorowo" nie chce mi się , no chyba żeby tak z nudów. maszakow - 2014-09-28, 23:12 Dla wszystkich którzy nie lubią ściemniaczy - prosty przełącznik.
jedna pozycja normalna druga - z prostym rezystorem który ogranicza prąd płynący przez diody. jak komuś za jasno - pstryk - i już nie wali po oczach.
Niektóre wykonania linijek diodowych mają nawet miejsce na taki rezystorek w wersji SMT.
TO nie ilość linijek i ledów robi nam jakość tylko właśnie prąd zasilania i klasa samej diody.
może wyjść na to że 4 tanie linijki ledwo co oświetlą nam stół - a jedna dioda CREE w cenie tych 4 linijek spowoduje że zobaczymy wszystkie żyłki w w krojonym steku.
Możesz ucinać na mniejsze części..ja tak robiłem te : Ledrobba - 2020-03-16, 19:26
krzlac napisał/a:
W prosty sposób przerobiłem tradycyje lampy w moim kamperze na LED. Za około 30 zł i 2 godziny pracy obniżyłem pobór prądu o kilkanaście cennych WATT'ów.
Jeśli chodzi o Twoje dyskretne światełko niebieskie to dla tych co będzą robić doradzałbym czerwone, albo lepiej rubinowe.
Na okrętach (np na filmach ) często widać że jak alarm to światło zmienia się na czerwone. I nie jest to bez przyczyny. swiatło czerwone nie powoduje zwężenia żrenic czyli oślepienia. więc wychodząc z pomieszczenia oświetlonego czerwienią na np czarną noc lub gasząc światło wogóle nie tracisz czasu na adaptację do ciemności. Ponadto jest udowodnione że światło niebieskie powoduje zaburzenie wydzielania melatoniny a co za tym idzie pogorszenie jakości snu lub bezsenność. Coraz więcej urządzeń typu tablety, telefony, czytniki ebooków ma opcję wycinania światła niebieskiego dla tych co przed snem muszą...
A rubinowe... stosowała i stosuje BMW aby dyskretnie oświetlić konsolę przy dżwigni i wg już mojej oceny jest dużo bardziej przyjemne od czerwonego...
Ale siem powymondżauem.
PS. wcześniej tego posta nie wyhaczyłem, ale z powodu odnowienia dodałem coś dla tych co chcą zrobić światełko nocneSocale - 2020-03-16, 19:43
robba napisał/a:
...
Ale siem powymondżauem.
...
Wcale żeś siem nie powymondżaueś tylko ponawydurniaueś
bo:
robba napisał/a:
...
swiatło czerwone nie powoduje zwężenia żrenic czyli oślepienia. więc wychodząc z pomieszczenia oświetlonego czerwienią na np czarną noc lub gasząc światło wogóle nie tracisz czasu na adaptację do ciemności.
...
.
No ale ja o tym nie wiedziałem lub wiedziałem ale nie pamiętałem, więc:artur3373 - 2024-05-27, 08:15 Temat postu: Oświetlenie szafekZrobiłem oświetlenie szafek taśmą led 12V, najpierw wykonałem taśmą z widocznymi ledami, dostałem OPR od żony, że za biało i nie naturalnie. Kupiłem inną taśmę, gdzie ledy są w takim żółtym pasku, jest lepiej. Na zdjęciu góra szafki taśma biała, dolna taśma żółta. Paski ciąłem na 4cm, światło dają bardzo mocne. W górnej części zamontowałem wyłączniki krańcowe plastikowe, fajne jest to, że można je docinać na odpowiednią długość.majsterus - 2024-05-27, 15:29 no i teraz widać calutki bałagan siwydaniel - 2024-07-08, 13:31 Wczoraj padł jeden z 5-ciu halogenów Dometic Led Spot Anke w moim kamperze. Po 14 latach powiedział dość. Na allegro znalazłem taki sam za 66 zł, ale jako że te lampy mają moc 0,2 W chciałem znaleźć jakiś mocniejszy zamiennik. Szukałem czegoś co można wsadzić w fabryczny otwór na ten halogen (37 mm) i jakoś nic nie mogę znaleźć, musiałbym wiercić większe otwory (a nie chcę ingerować w zabudowę) na lampę. Może macie jakieś sprawdzone zamienniki? Otwór w zabudowie to 37 mm ( choć sam oryginalny reflektor ma 33.6 mm) , wysokość oryginalnej lampy 20,3 mm.