|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie kampera
Rawic - 2013-11-24, 17:48 Temat postu: Ogrzewanie kampera Ogrzewanie podczerwienią - jest bezpiecznym, cichym, ekonomicznym, uniwersalnym, zdrowym- szczególnie dla alergików i ludzi starszych ogrzewaniem kampera. Zasilanie 230V, ale ze względu na niski pobór prądu rzędu kilkuset watt, możliwe jest zasilanie z przetwornicy napięcia, podczas jazdy a również na kilkugodzinnych postojach bez zasilania sieciowego, zależne jest to jednak od pojemności akumulatora pokładowego. Proponuję Panel grzewczy Jnfrared firmy Ecora 300 W, który przy odpowiednim zastosowaniu (przemieszczaniu) jest wystarczający do ogrzania kampera podczas wiosennych i jesiennych eskapad. Podczas zimy należałoby zastosować drugi panel ewentualnie wspomagać ogrzewaniem gazowym.
Mam też w zanadrzu całkiem szalony pomysł, który chciałbym wspólnymi siłami kolegów z CT, rozwijać. Ale muszę się lepiej przygotować.
2mirek - 2013-12-02, 21:23
Mam nadzieję że ten drugi pomysł będzie lepszy od pierwszego
------------------------------------- --------------------------------
Rawic - 2013-12-03, 12:53
proszę o wypowiedzi merytoryczne, na temat nowych sposobów i usprawnień ogrzewania, krytykować i wyśmiewać to jest łatwo, gorzej z pomysłami co? chociaż dobry to nie jest zła ocena, bo stopniujemy dobry, lepszy, najlepszy.
CORONAVIRUS - 2013-12-03, 13:18
300 W poboru z przetwornicy - ok . Masz to w swoim wozie , widziałem, to zeznawaj tu po jakim czasie przetwornica zaczyna piszczeć i z jakiego aku jest zasilana ?
I ile kosztuje ten grzejnik ?
MAWI - 2013-12-03, 13:35
Kilkanaście lat temu ,ciągałem z cepke .Niestety była to chyba letnia wersja . Kombinowałem z ogrzewaniem dłuższy czas , na nic mądrego nie mogłem wpaść.Nie stać mnie wtedy na oryginał. Zrobiłem ogrzewanie podobne jak domowe . czuli normalny zamknięty układ ogrzewania,tak jak w domu. Elastyczne wężyki, niewielka pompka(12v) kaloryfery w zasadzie własnej konstrukcji wykorzystane z chłodniczek przemysłowych, wypełnione to było glikolem.Największym kłopotem było palenisko.Pomijając wszelkie BHP.Zrobiłem z palnika kuchenki turystycznej dokładając termoparę. Regulacja ręczna w komorze przedniej przyczepy ,tam też był rzeczony palnik .I DZIAŁAŁO. Wielkie moje zdziwienie było jak kilka lat temu widziałem tę cepę juz u innego właściciela ,na kempingu w Mielnie. Ogrzewanie nadal działa. Chciałeś to masz
Rawic - 2013-12-03, 13:48
No name napisał/a: | Masz to w swoim wozie , widziałem, to zeznawaj |
pisałem już, odsyłam Cię do tematu: Gdzie nam ucieka ciepło str.5 i 6 z dnia 18.11.2013 r
Rawic - 2013-12-03, 13:53
MAWI napisał/a: | Pomijając wszelkie BHP.Zrobiłem z palnika kuchenki turystycznej dokładając termoparę. | lepsze to i cichsze niż ta fabryka kurzu którą montują nam w kamperach, dzięki, może wykorzystamy to jako prototyp do ogrzewania gazowego.
CORONAVIRUS - 2013-12-03, 14:34
rawicki@op.pl napisał/a: | No name napisał/a: | Masz to w swoim wozie , widziałem, to zeznawaj |
pisałem już, odsyłam Cię do tematu: Gdzie nam ucieka ciepło str.5 i 6 z dnia 18.11.2013 r |
tak trudno napisać jeszcze raz jak zakładasz nowy temat i chcesz pogadać o tej sprawie ?
nie będę szukał w innym temacie .
dzięki za rozważania .
narka
ARCADARKA - 2013-12-03, 14:56
rawicki@op.pl napisał/a: | No name napisał/a: | Masz to w swoim wozie , widziałem, to zeznawaj |
pisałem już, odsyłam Cię do tematu: Gdzie nam ucieka ciepło str.5 i 6 z dnia 18.11.2013 r |
Najbardziej ,przez głowę ,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,trza nosić okrycie głowy ,bo odfrunie ,podobno ma skrzydła
Rawic - 2013-12-03, 15:10
No name napisał/a: | tak trudno napisać jeszcze raz jak zakładasz nowy temat i chcesz pogadać o tej sprawie ? |
masz rację nie trudno tylko czasu brak.
ARCADARKA napisał/a: | ,,,,,,,,,,trza nosić okrycie głowy |
i nie potrzebne ogrzewanie, widzę, że kolega tylko i krótko na temat.
dukato - 2013-12-04, 15:58
MAWI - 2013-12-04, 18:32
dukato napisał/a: | :mikolaj |
Kolego jak na swój pierwszy post na forum to pojechałeś ostro i z grubej rury
I to przywitanie.......
koder - 2013-12-04, 18:50
Kocyk elektryczny (12v) ma co prawda tylko 65W, ale jest to strategicznie umieszczone 65W - prosto na zadku, z warstwą izolacji. Pod kołderką lub w śpiworze daje spokojnie radę. Tylko wychodzić się nie chce. Ale za to na każdym aku noc spokojnie przetrzyma.
MAWI - 2013-12-04, 19:57
Koder, takie 65w to by i z dynamo na pedały wykrzesał ,no nie?
darek 61 - 2013-12-04, 20:32
Może jeszcze nie teraz,ale może,
http://wyborcza.pl/1,7540...e_budynki_.html
koder - 2013-12-04, 22:26
darek 61, piwko idzie za uświadomienie mi niezwykle istotnej rzeczy tym artykułem. Wręcz kluczowej w kwestii komfortu termicznego - i nie chodzi mi tu o noszone na sobie grzejniki.
W całym ogrzewaniu chodzi o bilans energetyczny ciała ludzkiego. Ogrzewając powietrze, trumą czy czymkolwiek co oferuje ogrzewanie nawiewowe, de facto nie ogrzewamy ludzi. W końcu powietrze rzadko grzejemy powyżej 36.6°C, więc jedyne co zmieniamy to tempo utraty ciepła przez organizm.
Promiennik podczerwieni za to ogrzewa bezpośrednio ciało. Dlatego może być tak, że powietrze jest chłodniejsze, a odczuwamy ciepło. Tak samo jak zimą przy ognisku - powietrze może mieć -20 stopni, a nam będzie ciepło. To właśnie dlatego odczuwa się przy nich takie przyjemne ciepełko. To, że nie pompują kilowatów w ogrzanie powietrza jest mało istotne - nieruchome powietrze i tak kiepsko wymienia ciepło z człowiekiem, a poza tym - często jest wypompowywane.
Problemem (poza kempingami) jest jedynie zasilanie elektryczne. Całe szczęście istnieją promienniki zasilane gorącą wodą, w sam raz do podpięcia do boilera kampera.
Jeszcze raz dziękuję za otwarcie oczu na istotną sprawę. Koledze rawickiemu również, bo to on pierwszy poniósł kwestię ogrzewania promiennikiem, choć wtedy nie miałem koncepcji, skąd bierze się ich przewaga.
Komplecik - 2013-12-04, 23:21
Nie nie te fabryczne wynalazki nad którymi ludzie pracowali lata nijak się mają do tego co wyczytałem na forum karawaningowym, tam kolega KOZĄ chciał ogrzewać przyczepę do spalania wykorzystywać liście zgrabione w lesie nie kurzy a liścia w jesienne chłodne dni ho ho
Johny_Walker - 2013-12-05, 02:25
Kozą? To żadna nowość!
http://www.youtube.com/watch?v=NdCfZQsZEHQ
Rawic - 2013-12-05, 08:10
Gdybyśmy się nie wiem jak wytężali, to nie wymyślimy nic nowego, musimy bazować na znanych wynalazkach i czekać na nowości od naukowców. Możemy natomiast wykorzystywać do woli to co już jest wynalezione. Mój stary pomysł na wykorzystanie siły odśrodkowej do oddzielania powietrza ciepłego od zimnego, nazwijmy go "separator Rav 1", można wykorzystać w kamperach podczas jazdy zarówno do grzania jak i chłodzenia.
Może zróbmy listę niekonwekcjonalnych pomysłów ( podobną do listy pomysłów na nadwagę kampera) na ogrzewanie kampera, mogą być pomysły na ogrzewanie jedynie załogi ale bez kozy i kominka.
1) Ogrzewanie podczerwienią
2) Separator Rav 1
3) Łóżko małżeńskie (konieczna żona albo jeszcze lepsza kochanka)
4) Koc elektryczny-pomysł Kodera
5) Branzoletka-pomysł Darka 61
Skorpion - 2013-12-05, 08:19
rawicki@op.pl napisał/a: | 3) Łóżko małżeńskie (konieczna żona albo jeszcze lepsza kochanka) | to jest najlepszy pomysl i to w tej drugiej lepszej wersji
Dziabong - 2013-12-05, 10:08
[quote="koder"]darek 61, piwko idzie za uświadomienie mi niezwykle istotnej rzeczy tym artykułem. Wręcz kluczowej w kwestii komfortu termicznego - i nie chodzi mi tu o noszone na sobie grzejniki.
W całym ogrzewaniu chodzi o bilans energetyczny ciała ludzkiego. Promiennik podczerwieni za to ogrzewa bezpośrednio ciało. Dlatego może być tak, że powietrze jest chłodniejsze, a odczuwamy ciepło. Tak samo jak zimą przy ognisku - powietrze może mieć -20 stopni, a nam będzie ciepło. To właśnie dlatego odczuwa się przy nich takie przyjemne ciepełko. ....
Panowie eureka tak działa ..... słońce na nas
janusz - 2013-12-05, 10:16
Ale przy takim lokalnym ogrzewaniu podczerwienią co z wilgocią w samochodzie i co z wodą na herbatkę albo kawkę poranną mrożoną?
Johny_Walker - 2013-12-05, 11:02
Skorpion napisał/a: | rawicki@op.pl napisał/a: | 3) Łóżko małżeńskie (konieczna żona albo jeszcze lepsza kochanka) | to jest najlepszy pomysl i to w tej drugiej lepszej wersji |
A może w trójkę: żona i jej kochanka?
Skorpion - 2013-12-05, 11:09
No to tylko kochanka bez zony lepiej rozgrzewa
szymek1967 - 2013-12-05, 11:24
tylko zonka gwarantuje sattysfakcje
tylko zdrowy i uczciwy zwiazek,o !
kochanka jest jak rak,toczy dusze powoli lecz skutecznie
Johny_Walker - 2013-12-05, 11:33
szymek1967 napisał/a: | kochanka jest jak rak,toczy dusze powoli lecz skutecznie |
Ja nie mam duszy, więc ten problem mnie nie dotyczy.
Swoją drogą Szymku nie wiem jak zdobyłeś doświadczenia, które opisujesz?
szymek1967 - 2013-12-05, 11:45
a zone masz ?
Skorpion - 2013-12-05, 11:59
Szymek musisz sprobowac jak smakuje kochanka wtedy będziesz wiedział ze jednak lepiej niż z zona
szymek1967 - 2013-12-05, 12:14
tia...
najlepiej taką
Skorpion - 2013-12-05, 12:15
Tak pasujaca do ciebie idealnie
Bigos - 2013-12-05, 12:46
- Pani słyszała jakie ta Kowalska z trzeciego ma szczęście ?
- Nie dość że ma męża , kochanka , to jeszcze ją wczoraj zgwałcili .
Rawic - 2013-12-05, 12:48
janusz napisał/a: | przy takim lokalnym ogrzewaniu podczerwienią co z wilgocią w samochodzie i co z wodą na herbatkę albo kawkę |
na wilgoć polecam, pochłaniacz wilgoci "HumiStop", do zbiornika z wodą grzałka do akwarium
Ale niekoniecznie musimy wyjeżdżać kamperem przy dużych mrozach, wydaje mi się, że rozmawiamy o ogrzewaniu kampera podczas wyjazdów wiosenno-jesiennych
darek 61 - 2013-12-05, 13:25
Panowie ,nie wiem ile dni w roku grzejecie campera,ja zimą tydzień i kolejne dwa tygodnie dogrzewam jesienią i wiosną.W roku na ogrzewanie zużywam może 5 butli.Ile jesteśmy w stanie zaoszczędzić,o ile będą jakiejkolwiek oszczędności , te wszystkie nowości łączą się z kosztami.Co innego klimatyzacja,to bym zrozumiał.Koder dzięki za piwo.
Johny_Walker - 2013-12-05, 17:36
Skorpion napisał/a: | Szymek musisz sprobowac jak smakuje kochanka wtedy będziesz wiedział ze jednak lepiej niż z zona |
Wszystko jeszcze przed Szymkiem: kochanka, masturbacja, gender, itd...
2mirek - 2013-12-06, 12:10
Hmmm.
Temat zszedł na dziewczyny i kochanki.
Nie mam żadnych wątpliwosci że one
potrafią dogrzać człowieka jak nic innego.
Wniosek nasuwa mi się taki że,-
aby w kamperze było ciepło weź ze sobą kochankę.
Nasuwa sie jednak tutaj pytanie, czy to będzie ekonomiczniej?
Może nie.
Ale ile zabawy i przyjemności z takiego rozwiązania.
szymek1967 - 2013-12-06, 12:22
2mirek napisał/a: | aby w kamperze było ciepło weź ze sobą kochankę. |
wez kochanke i zone a bedzie gorąco ,o !
WINNICZKI - 2013-12-06, 21:14
Gorzej jak to będzie kochanka żony. wtedy znowu będzie zimno
koko - 2013-12-06, 21:23
Zbyszek miało być merytorycznie
Rawic - 2013-12-06, 22:26
koko napisał/a: | Zbyszek miało być merytorycznie |
no tak ale jak jest wesoło to też dobrze
wmaker - 2013-12-07, 20:28
rawicki@op.pl napisał/a: | ....
1) Ogrzewanie podczerwienią
2) Separator Rav 1
3) Łóżko małżeńskie (konieczna żona albo jeszcze lepsza kochanka)
4) Koc elektryczny-pomysł Kodera
5) Branzoletka-pomysł Darka 61 |
6) wężownica w bojlerze + pompka/grawitacja + mini grzejniczki - rozwiązanie właściwie MAWIego ale bardziej eleganckie palenisko, powinno być cichsze niż truma, grawitacyjnie nie brać prądu, nie ciągnąć zimnego powietrza spod trumy (przeraża mnie tylko ilość extra rureczek).
Rawic - 2013-12-08, 00:08
wmaker napisał/a: | wężownica w bojlerze |
moje pierwsze centralne ogrzewanie w moim pierwszym mieszkaniu to właśnie był bojler elektryczny(w piwnicy) ale bez wężownicy, z góry bojlera ciepłą wodę posyłałem w układ grzejników, no ale wtedy prąd był tani.
Mógłbyś podać więcej szczegółów, np. jak umieścić wężownicę w gazowym bojlerze?
wmaker napisał/a: | nie ciągnąć zimnego powietrza spod trumy | w moim kamperze orginalnie Truma ciągnie powietrze z wewnątrz kampera tuż przy podłodze.Pozdro
koko - 2013-12-08, 10:00
kup Alde będzie jak u Mawiego
Rawic - 2013-12-08, 11:25
koko napisał/a: | kup Alde będzie jak u Mawiego |
Konrad, masz rację, tylko my chcemy wymyslić, zrobić coś naszego, polskiego i żeby było prostsze i lepsze od niemieckiego.
MAWI - 2013-12-08, 11:44
Ja swój projekt realizowałem ,za względu na brak oryginalnych rozwiązań,a właściwie na ich ówczesną zaporową cenę.Ważne ,że działa chyba do dziś.Teraz zrobił bym w oparciu o gotowe podzespoły.Palnik z czujnikiem zapotrzebowania ciepła(tak jak w domowych palnikach gazowych z automatycznym iskrownikiem). Rurki znaczy przewody są do nabycia w ogromnym asortymencie ,nie tak jak kiedyś .W końcu same wymienniki ciepła(kalofyferki) można by wykorzystać z nagrzewniczek samochodowych z lekkim podmuchem z wentylatorków komputerowych, lub bez podmuchu, według potrzeb czy zapotrzebowania. Można to wszystko zautomatyzować i np podgrzewać wo użytkową co by w zimie nie zamarzła(po prostu jedną z rurem tam zanurzyć ,tak samo ścieki. Na końcu wpiąć to mądrze w układ grzejny samochodu i mamy ALDE.
Rawic - 2013-12-08, 14:01
Rozgrzewanie kampera w słońcu
Rawic - 2013-12-08, 14:26
Są w sprzedaży drogie wskaźniki poziomu gazu w butlach, ale tańsza jest metoda pasków, tak zwanych odwracalnych wskaźników temp. zakres 16 pkt. od 14-31 st.C, kupiłem je w Krakowie w firmie Test-Therm Sp. z o.o.
Banan - 2013-12-08, 15:04
Dostępne również w każdym sklepie akwarystycznym
Johny_Walker - 2013-12-08, 17:24
rawicki@op.pl napisał/a: | Są w sprzedaży drogie |
Zauważyłem, że masz aluminiową butlę gazową. Kupiłeś nową i napełniasz, czy wymieniasz? W Polsce, czy RFN?
Rawic - 2013-12-08, 17:43
Kupiłem w Niemczech, napełniam propanem w punkcie dystrybucji gazów
Johny_Walker - 2013-12-08, 19:19
rawicki@op.pl napisał/a: | Kupiłem w Niemczech, napełniam propanem w punkcie dystrybucji gazów |
Gdybym chciał mieć własną lekką i napełniać, to aluminium czy kompozyt? Z niemieckim zaworem nie ma problemu z napełnieniem w Polsce? Ciekawe czy daje się też napełniać kompozytowe?
Rawic - 2013-12-08, 19:31
Johny_Walker napisał/a: | Z niemieckim zaworem nie ma problemu z napełnieniem w Polsce? Ciekawe czy daje się też napełniać kompozytowe? |
Niemcy mają zawór prawie taki sam jak nasz, w każdym razie pasuje z naszą nakrętką, do kompozytowych są adaptery, wybór należy do Ciebie, moja waży 5.4 kg, co widać na zdjęciu, nie wiem ile waży kompozytowa i co jest wytrzymalsze na uderzenia mechaniczne.
2mirek - 2013-12-09, 00:07
rawicki@op.pl napisał/a: | Kupiłem w Niemczech, napełniam propanem w punkcie dystrybucji gazów |
A ile to kosztuje? Nie gaz tylko butla.
koko - 2013-12-09, 08:27
Butla 11kg ALU 147,5 Euro w/g katalogu Frankana str.395
Fux - 2013-12-09, 09:06
Butla co „napędza"?
Rozumiem, że dysze sa jeszcze mniejsze, niz propan-butan.
andi at - 2013-12-09, 09:17
koko napisał/a: | Butla 11kg ALU 147,5 Euro w/g katalogu Frankana str.395 |
u nas ta sama cena i zaoszczedzisz do 5 kg wagi
2mirek - 2013-12-09, 11:18
andi at napisał/a: | koko napisał/a: | Butla 11kg ALU 147,5 Euro w/g katalogu Frankana str.395 |
u nas ta sama cena i zaoszczedzisz do 5 kg wagi |
U nas, to znaczy gdzie?
Sorry za dociekliwość.
Rawic - 2013-12-09, 12:32
koko napisał/a: | Butla 11kg ALU 147,5 Euro w/g katalogu Frankana str.395 |
można kupić taniej
http://www.deal-fuchs.net...32813914873&s=0
Rawic - 2013-12-09, 12:40
Fux napisał/a: | Rozumiem, że dysze sa jeszcze mniejsze, niz propan-butan. |
co Ty wymyślasz jakie mniejsze dysze
Fux - 2013-12-09, 13:09
To ty nie wiesz, że w zależności od rodzaju gazu, są stosowane różne dysze w palnikach?
2mirek - 2013-12-09, 13:16
No tak, ale to w niemczach, a i tak najtaniej to nadal 100 euro.
andi at - 2013-12-09, 13:35
2mirek napisał/a: | andi at napisał/a: | koko napisał/a: | Butla 11kg ALU 147,5 Euro w/g katalogu Frankana str.395 |
u nas ta sama cena i zaoszczedzisz do 5 kg wagi |
U nas, to znaczy gdzie?
Sorry za dociekliwość. |
U nas w Wiedniu---metalowa 11kg 52,50e ----alu 11kg147,50e
www.campingwelt.at
Rawic - 2013-12-09, 13:42
Fux napisał/a: | To ty nie wiesz, że w zależności od rodzaju gazu, są stosowane różne dysze w palnikach |
najważniejsza różnica między propanem a butanem to temperatura wrzenia, ale nie ma to większego wpływu na ciśnienie. Do gazu ziemnego stosujemy większe dysze bo ma niższe ciśnienie. Czy to na propanie czy na mieszance propan-butan moje urządzenia w kamperze chodzą tak samo dobrze, jedynie zimą na mieszance nie chcą.
Rawic - 2013-12-09, 14:00
andi at napisał/a: | U nas w Wiedniu |
przecież widać w awatarze no i masz "at"w nazwie powinno być jasne dla wszystkich, nie przejmuj się, pewnie niektórych drażni to że piszesz u "nas w Wiedniu" , że Wiedeń trakujesz jak swoje miasto, ale nie rozumieją tego Ci, co nigdy nie wytknęli nosa spod spódnicy swojej mamy albo żony. Ja mieszkałem w Wiedniu 12 lat i też mówiłem "u mnie w Wiedniu" a mijając tablicę Wien, wzdychałem " no nareszcie w domu"
Rawic - 2013-12-09, 14:07
2mirek napisał/a: |
No tak, ale to w niemczach, a i tak najtaniej to nadal 100 euro. |
nie wiem gdzie Ty patrzysz, bo ja widzę pierwszą z brzegu za 60.10 E, co prawda ma już trzy lata ale wygląda jak nowa, a co za problem że w Niemczech, nie masz tam znajomych ? spróbuj może wyślą kurierem.
zbychu - 2013-12-09, 15:24
Ja montuję butle na LPG w miejsce typowej butli wstawiam butle z zaworem do tankowania
kimtop - 2013-12-09, 15:56
A ja mam takie
Rawic - 2013-12-09, 16:01
Zjechaliśmy trochę na boczny tor tematu, co prawda butla gazowa jest potrzebna do ogrzewania, ale ja pokazałem butlę nie dlatego, że mam aluminiową, tylko dlatego że wymyśliłem sposób na pomiar gazu w butli, bez wyjmowania z kampera, bez dźwigania. Ponieważ niektóre przyrządy do pomiaru zawartości gazu działają na butlach stalowych, są też uniwersalne ale drogie, szukałem innego rozwiązania. Ponieważ przy zmianie fazowej propan- butanu ciekłego na gazowy następuje schłodzenie czynnika, więc wykorzystałem methodę czułych, samoprzylepnych pasków, tak zwanych odwracalnych wskaźników temp. zakres 16 pkt. od 14-31 st.C (temp.najczęściej użyteczna dla kamperowicza). Gdy szukałem w internecie wiadomości na ten temat to okazało się, że ktoś już też wymyślił podobną metodę pomiaru ilości gazu w butli tylko na magnesach co nie nada się do Alugas.
2mirek - 2013-12-10, 00:25
Bardzo fajny pomysł!
Ja miałem kiedyś coś takiego.
Rawic - 2013-12-10, 08:31
2mirek napisał/a: | Ja miałem kiedyś coś takiego. |
Manometr pokazuje nam ciśnienie w butli, czyli czy jest gaz, a dopiero w fazie końcowej spada ciśnienie, gdy gaz już się kończy, ale nie pokazuje nam zawartości pośrednich, dlatego nie stosuje się powszechnie manometrów.
Fux - 2013-12-10, 08:34
Podstaw wagę pod butlę; będzie dokładnie...
Banan - 2013-12-10, 08:40
rawicki@op.pl napisał/a: | 2mirek napisał/a: | Ja miałem kiedyś coś takiego. |
Manometr pokazuje nam ciśnienie w butli, czyli czy jest gaz, a dopiero w fazie końcowej spada ciśnienie, gdy gaz już się kończy, ale nie pokazuje nam zawartości pośrednich, dlatego nie stosuje się powszechnie manometrów. |
Nie zawsze, może zależy to od producenta manometru, mam coś takiego, używam i pokazuje precyzyjnie ile zużyłem gazu, a raczej ile go zostało w butli.
Rawic - 2013-12-10, 08:48
Fux napisał/a: | Podstaw wagę pod butlę; będzie dokładnie... |
pewnie, odkręć butlę, wystaw, zważ, wstaw, dokręć, waga to dodatkowy rupieć w kamperze.
Rawic - 2013-12-10, 08:55
Banan napisał/a: | Nie zawsze, może zależy to od producenta manometru, mam coś takiego, używam i pokazuje precyzyjnie ile zużyłem gazu, a raczej ile go zostało w butli. |
to znaczy działa wbrew prawom fizyki, ciśnienie w butli propan-butan może zmienić temperatura
Banan - 2013-12-10, 09:03
Jakoś do dzisiaj mnie nie zawiódł, a koniec gazu w butli mogę określić co do godziny
darek 61 - 2013-12-10, 09:23
Przy butlach kompozytowych nie mieli byście tego problemu.
Rawic - 2013-12-10, 09:26
Banan napisał/a: | koniec gazu w butli |
koniec gazu to ja określam bez przyrzadów
Rawic - 2013-12-10, 09:34
darek 61 napisał/a: | Przy butlach kompozytowych nie mieli byście tego problemu. |
owszem ale nie wszędzie w Polsce można ją wymienić lub napełnić, a jeszcze większy problem za granicą. A ile kosztuje butla na BP?
Johny_Walker - 2013-12-10, 09:43
rawicki@op.pl napisał/a: |
owszem ale nie wszędzie w Polsce można ją wymienić lub napełnić, a jeszcze większy problem za granicą. A ile kosztuje butla na BP? |
Butla tylko 200 zł, ale jest w niej tylko propan kosztujący 23% drożej od mieszanki. Po co latem płacić więcej? Poza tym (z tego co poczytałem na forach, a nie z "życia") wymaga reduktora 37 mbar, który jest tani ale nie dopuszczony do używania mobilnego, a zwłaszcza nie wolno używać go w czasie jazdy. Z kolei używając reduktor CS tracimy optymalny skład niezbędny do spalania i lodówka oraz palniki działają gorzej.
Czy zawór w kompozytowej umożliwia przelewanie gazu domowym sposobem? Ktoś testował i nie boi się pochwalić?
Mam też wrażenie że kompozytowe butle są nieco lżejsze np. o kilogram.
2mirek - 2013-12-10, 09:48
Panowie!!!
Czy WY musicie o wszystko kruszyć kopie?????
Jeden mówi że tak, to drugi mówi że właśnie że nie tak.
A później wybucha awantura bo każdy chce udowodnić
że ma rację aż rozmowa schodzi prawie na psy.
Chyba musimy sie nauczyć troszkę inaczej rozmawiać.
Bardzo bardzo was proszę zastanówcie się nad tym co tu piszę.
A propos manometru to moje obserwacje byłu takie, że jak
było dużo gazu w butli to manometr szedł bardzo powoli w dół,
a w miarę zużywania szybciej.
Na pewno nie był on precyzyjnym przyżądem do określania
ilości gazu w butli, ale przecież nie o to chodzi, tylko o zasygnalizowanie
że zbliża się jego końcówka i według mnie z tej funkcji się wywiązywał.
Wada tego rozwiązania była ewentualnie taka, że był zamontowany w
komorze ,,butlowej,,
Chciałem jakiś czas temu zainstalować taki manometr na rozgałęźniku
który jest w szafce, ale nie mogłem go rozkręcić, tak jest on poklejony na gwintach.
Dziękuję.
Rawic - 2013-12-10, 14:45
2mirek napisał/a: | A później wybucha awantura bo każdy chce udowodnić
że ma rację aż rozmowa schodzi prawie na psy.
Chyba musimy sie nauczyć troszkę inaczej rozmawiać. |
właśnie, ale to Ty prowokujesz np. zadając pytanie skąd jest andi at, który napisał w awatarze, ze jest z Wiednia.
Podaję linka do strony, na której jest butla za 60 E, Ty piszesz że najtańsza kosztuje 100 E 2mirek napisał/a: | tylko o zasygnalizowanie
że zbliża się jego końcówka i według mnie z tej funkcji się wywiązywał. |
wiem, że gdy gaz się kończy to ciśnienie gwałtownie spada, ale mnie chodzi o to żebym wiedział, ile gazu jest w butli, czy wystarczy mi na jeszcze jeden wyjazd ? Także proszę, daj spokój z tym manometrem.
A propo butli kompozytowej chciałbym zapytać kolegę Kimtopa , a pewnie wielu kolegów też chciałoby poznać odpowiedź , ile waży jego butla, czy ma jakiś adapter do podłączenia zwykłej butli, na wypadek jak skończy mi się gaz a w pobliżu nie będzie dystrybucji gazu BP( nie wszystkie stacje BP handlują gazem w butlach), czy ewentualnie, awaryjnie może przelać gaz z normalnej butli do swojej, jeśli tak to jak to zrobić.
SlawekEwa - 2013-12-10, 15:09
rawicki@op.pl napisał/a: | ile waży jego butla, |
puste ważą zaledwie 5±0,3kg (jak podaje producent).
kimtop - 2013-12-10, 15:24
Temat był wałkowany tutaj http://www.camperteam.pl/...zytowe&start=30
Ciekawy jestem jak długo jeszcze będziecie bić pianę?
Johny_Walker - 2013-12-10, 16:11
Zestaw ze zdjęcia ma dwie wady: propan jest droższy od mieszanki, nie można legalnie używać podczas jazdy.
Dziabong - 2013-12-10, 17:38
Johny_Walker napisał/a: | Zestaw ze zdjęcia ma dwie wady: propan jest droższy od mieszanki, nie można legalnie używać podczas jazdy. |
Nie bardzo jestem w temacie, a dlaczego nie można podczas jazdy? Te 37 mbar to o co chodzi ma tyle wymagane w ........ grillu.
Johny_Walker - 2013-12-10, 20:17
Nie wolno z powodu prawa (i rozsądku), bo w razie wypadku jest niebezpieczeństwo pożaru. Wg Niemców powinien posiadać węże w oplocie stalowym i odcięcie działające przy przeciążeniu.
MAWI - 2013-12-10, 20:41
A ja ma dwie ciężkie stalowe butle i duomatic. I nic nie muszę sprawdzać ani mierzyć.
2mirek - 2013-12-10, 20:43
rawicki@op.pl napisał/a: | właśnie, ale to Ty prowokujesz np. zadając pytanie skąd jest andi at, który napisał w awatarze, ze jest z Wiednia. |
Kolego rawicki musisz wyluzować, bo robisz ze mnie prowokatora,
A chyba jednak TY nim jesteś, bo ja nigdy nigdzie nie pytałem o andi at.
I czy swat czy też brat to co ma piernik...
Jestem zdania, że tak jednak nie powinno się rozmawiać na forum,
ale jest to tylko moja prywatna dygresja. A co do
rawicki@op.pl napisał/a: | Także proszę, daj spokój z tym manometrem. |
To doprawdy nie wiem co masz przeciwko??
Napisałem tylko że taki miałem,( bo tego kampera w gdzie miałem go zainstalowanego sprzedałem już 7 lat temu)
A później opisałem jak ja go odczytywałem, a tobie taki manometr się jednak nie podoba i nie chcesz już o nim nic słyszeć. O co ci chodzi ? nie wiem.
Ale zostawmy to.
Wracajc do tematu aluminiowa, kompozytowa 100 e. czy 60 czy propan, czy coś innego.
Jeżeli ktoś ma jednak coś innego do roboty niż takie kwestie, to ja nie widzę tu żadnych dobrych alternatyw i nie zamierzam kupować sobie innej tylko dla ... czego?
szpanu??
Będę nadal woził zwykłe butle bo mi te 10 kg więcej wcale nie przeszkadza.
kimtop - 2013-12-10, 20:57
Johny_Walker napisał/a: | Wg Niemców powinien posiadać węże w oplocie stalowym i odcięcie działające przy przeciążeniu. |
A w USA nie wolno:
-W Sacco w Missouri kobiety nie mogą nosić kapeluszy, które mogłyby przerazić dzieci, osoby wrażliwe i zwierzęta.
-W stanie Alabama zabroniona jest gra w domino w niedzielę.
-W miejscowości Fairbanks (Alaska) nie wolno częstować myszy wódką. [Nie szkodzi – napijemy się whisky]
-Dziewczęta z Oregonu, które maja poniżej 18 lat, nie mogą pić kawy w miejscach publicznych po godzinie 19:00.
-W Arkansas mężczyzna ma prawo bić swoja konkubinie, pod warunkiem że nie robi tego częściej niż raz w tygodniu. [Ciekawe ile razy w tygodniu może tłuc żonę…]
-W Los Angeles mąż ma prawo bić żonę pasem, o ile szerokość pasa nie przekracza 3,6 cm. No, chyba że małżonka zgodzi się na ustępstwa. [A podobno im cieńszy ,tym bardziej boli…]
-Na Alasce nie wolno budzić niedźwiedzi ze snu zimowego w celu zrobienia im fotografii.
-W San Francisco karalne jest mycie samochodów zużytą bielizną. [W takim razie tylko nieużywaną wolno. Ciekawe jak ktoś by ocenił czy miałam już na sobie te majtki ,którymi polerowałam felgi…]
-W Seattle młodym panienkom zakazano siadać na kolanach swoich sympatii w publicznych środkach lokomocji. Złamanie tego zakazu grozi kara więzienia do pół roku. [Ciekawe czy starym panienkom wolno i jeśli tak to od którego roku życia…]
-W Cleveland (Ohio) prawo zakazuje kobietom nosić obuwie ze skóry, by mężczyźni nie oglądali ich nóg odbijających się w wypastowanych butach. [Faktycznie – toć to czysta pornografia]
-W miejscowości Tuscon (Arizona) nie wolno kobietom nosić spodni. Mężczyznom nie wolno nosić szelek w Nogalcs (Arizona), a obcisłych spodni w Delaware (Connecticut). [Żegnajcie rurki]
-Podrywanie kobiety na ulicy w Little Rock (Arkansas) grozi miesiącem wiezienia. W Maine zabronione jest słuchanie w niedziela radiowych audycji rozrywkowych. [Ta pierwsza regulacja prawna to i w Polsce by się niekiedy przydała].
-W Kalifornii ludziom bez uprawnień myśliwskich zabronione jest stawianie pułapek na myszy.
-W Teksasie obowiązuje zakaz uprawiania seksu w samochodach. Policjant, który nakryje parę na gorącym uczynku, zanim zbliży się do "miejsca przestępstwa", ma obowiązek trzykrotnie nacisnąć klakson w radiowozie i odczekać dwie minuty. […w czasie których para mniej lub bardziej udolnie skompletuje garderobę, odpali silnik i ucieknie z miejsca przestępstwa]
-W Logan Country (Kolorado) karze się wiezieniem za pocałowanie śpiącej kobiety. A w Hariford (Connecticut) zabronione jest całowanie żony w niedzielę.
-Na Florydzie niezamężne kobiety pójdą do wiezienia, jeśli będą skakać na spadochronie w niedzielę.
-W miejscowości Saratosa (Floryda) zakazane jest śpiewanie w slipkach. [Panowie – zapomnijcie o fałszowaniu przy goleniu]
-W stanie Illinois kategorycznie zabronione jest wchodzenie do gmachu opery z pluszowym misiem. [Ciekawe co by powiedzieli na pluszowego łosia]
-W Cuernee (Illinois) kobieta ważąca ponad 100 kg nie ma prawa jeździć konno w podkoszulku. [A w samym staniku?]
-W stanie Indiana małpom nie wolno palić papierosów.
-W Waszyngtonie absolutnie zakazany jest seks z dziewicą.
-W mieście Wichita (Kansas) pobicie teściowej nie może być powodem rozwodu.
-W stanie Kentucky poślubienie po raz czwarty tej samej osoby grozi wiezieniem.
-W Oklahomie obowiązuje zakaz rzucania czarów na nauczycieli przez uczniów.
-W Oklahomie niezbędne jest specjalne pozwolenie burmistrza na kopulacje psów. W tym samym stanie za strojenie niestosownych min do psa płaci się grzywnę w wysokości 220 dolarów.
-W stanie Minnesota kobieta, która przebierze się za świętego Mikołaja, może trafić do więzienia na 30 dni.
-W Haletrophe (Maryland) podlega sankcji prawnej publiczne całowanie się dłużej niż przez sekundę.
-W mieście Gary (Indiana) obowiązuje zakaz chodzenia do teatru przed godziną szesnastą po zjedzeniu czosnku.
Fux - 2013-12-10, 20:59
bardzo merytorycznie, baaaardzo....
Mikesz - 2013-12-10, 21:13
A może coś takiego do sprawdzania poziomu gazu w butli.
http://www.ekogaz.com/go/...rtner_id=&code=
2mirek - 2013-12-10, 21:17
Może i nie bardzo, ale może to choć troszkę pomoże rozładowaćwysokie napięcie jakie jest
w tym temacie?
A dla kimtopa za dobry humor ode mnie pifko.
Johny_Walker - 2013-12-10, 21:40
kimtop napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Wg Niemców powinien posiadać węże w oplocie stalowym i odcięcie działające przy przeciążeniu. |
A w USA nie wolno:
|
Nie planuję w najbliższym czasie jazdy kamperem po USA, a po RFN będę zrobię więcej kilometrów, niż po Polsce.
CORONAVIRUS - 2013-12-10, 21:43
" W Waszyngtonie absolutnie zakazany jest seks z dziewicą. "
to jak ten jej pierwszy raz jest kwalifikowany ?
Rawic - 2013-12-10, 21:48
znam ten przyrząd ale spójrz na cenę, wolę moje paski termoczułe za parę złotych, polecam
Rawic - 2013-12-10, 21:51
Cytat: | " W Waszyngtonie absolutnie zakazany jest seks z dziewicą. "
to jak ten jej pierwszy raz jest kwalifikowany ? |
musi wyjechać na prowincję np. do Opoczna
szymek1967 - 2013-12-10, 21:53
Johny_Walker napisał/a: | po RFN będę zrobię więcej kilometrów, niż po Polsce. |
łaj ?
Rawic - 2013-12-10, 22:16
2mirek napisał/a: | Kolego rawicki musisz wyluzować, bo robis ze mnie prowokatora,
|
A strona 5 post 1, tego tematu-tego nie można usunąć co ?
Johny_Walker - 2013-12-11, 00:41
szymek1967 napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | po RFN będę zrobię więcej kilometrów, niż po Polsce. |
łaj ? |
Bo mam do granicy bliżej niż Ty. I jakoś tak się dziwnie składa, że jeden dzień ładnej pogody kosztuje w Polsce drożej, niż na południu Europy.
2mirek - 2013-12-11, 00:47
rawicki@op.pl napisał/a: | 2mirek napisał/a: | Kolego rawicki musisz wyluzować, bo robis ze mnie prowokatora,
|
A strona 5 post 1, tego tematu-tego nie można usunąć co ? |
Ja o chlebie a on o niebie.
-rawicki@op.p napisał
,,Ogrzewanie podczerwienią - jest bezpiecznym, cichym, ekonomicznym, uniwersalnym, zdrowym- szczególnie dla alergików i ludzi starszych ogrzewaniem kampera. Zasilanie 230V, ale ze względu na niski pobór prądu rzędu kilkuset watt, możliwe jest zasilanie z przetwornicy napięcia,,
Trzeba nie mieć po koleji żeby twierdzić że ogrzewanie kampera prądem z przetwornicy rzędu kilkaset wat
było w kamperze niskim poborem prądu, oraz było do tego ekonomiczne???
Patrz str.1 post 1.
Coraz dłużej jak słucham twoich argumentów to po prostu... szkoda gadać.
Sory, wiesz co kolego Nie wydaje mi się żebyś był normalny.
Ale to twój temat i pisz sobie tutaj co chcesz i ile chcesz ale beze mnie.[/quote]
Rawic - 2013-12-11, 09:46
Wydaje mi się, że niektórzy piszą posty po pijanemu, a z pijakiem trzeźwemu ciężko się dogadać
2mirek - 2013-12-12, 16:18
No i argumentów brakło i nie ma co już pisać
w tym temacie.
Rawic - 2013-12-12, 16:53
2mirek napisał/a: | Ale to twój temat i pisz sobie tutaj co chcesz i ile chcesz ale beze mnie |
Rawic - 2014-01-12, 14:05
Na te zimne i wigotne dni znalazłem nowego pomocnika, wiadomo suche ściany cieplejszy kamper
Osuszacz powietrza Conrad, zawiera ogniwo Peltiera, wydajność do 15 m2
Numer produktu: 561115 SKU: EF-881
4.3 (14 Opinie)
Osuszacz powietrza
Uniemożliwia powstawanie pleśni z powodu zbyt wysokiej wilgotności powietrza. To kompaktowe urządzenie zmniejsza wilgotność w łazience, pralni i pomieszczeniach magazynowych. Wystarczy podłączyć do gniazdka ściennego, włączyć i gotowe. Osuszanie powietrza maks. 0,25 l/24 h w zależności od wilgotności powietrza i temperatury panującej w pomieszczeniu.
szukajcie na stronach www.conrad.pl
Fux - 2014-01-12, 14:12
Pytanie laika.
Dlaczego nie używa się ogrzewania, jak w ciężarówkach, na bazie ON.
Jeden zbiornik, jedno medium.
Tam nikt się nie bawi w zbiornik z gazem.
Króluje Webasto.
Dlaczego w camperach tego się nie stosuje?
Lepiej mieć zbiornik na paliwo + np. 30l i spoko Maroko.
Mam w aucie Webasto, które dogrzewa silnik i auto także może.
koder - 2014-01-12, 14:25
Używa się ogrzewań postojowych zarówno na ON jak i na benzynę, ale mają one większy pobór prądu. A gaz tak czy siak zwykle masz do gotowania.
Fux - 2014-01-12, 14:29
Do gotowania, jeżeli ktoś barokowo gotuje, to i tak wychodzi mniej, niż do ogrzewania.
I nie pisze o staropolskim gotowaniu bigosu czy grochówki przez kilkanaście godzin...
Rawic - 2014-01-12, 14:29
koder napisał/a: | A gaz tak czy siak zwykle masz do gotowania. |
no i z gazu są czystsze spaliny co na kempingu jest bardzo ważne.
silny - 2014-01-12, 14:30
Bo w tirach masz kilkaset ampter i to przy 24v wiec wat tam jest od groma a w kamperku kilka dni na webasto rozwaliloby aku
Fux - 2014-01-12, 14:33
rawicki@op.pl napisał/a: | no i z gazu są czystsze spaliny co na kempingu jest bardzo ważne |
Smród zbliżony.
silny - 2014-01-12, 14:54
Nie fux , nie prawda ze zblizony . co bardziej smrodzi , auto na gazie przy pelnym obciazeniu czy diesel. Z gazu masz pare wodna a z on masz sadze
Fux - 2014-01-12, 15:03
U mnie z Webasta leci pod zderzakiem para...
Dziabong - 2014-01-12, 15:43
Webasto jest głośne - glosniejsze niż truma.
Rawic - 2014-01-12, 15:59
Fux napisał/a: | U mnie z Webasta leci pod zderzakiem para... |
wiem, para do góry a sadze na sąsiada
Fux - 2014-01-12, 16:03
Nie mierz wszystkich miarą swojego, uszkodzonego webasta...
Rawic - 2014-01-12, 16:06
Ależ ja mam gazową Trumę, tylko widziałem jak z innych samochodów cieżarowych kopci i smierdzi.
Fux - 2014-01-12, 16:22
No dlatego Tobie napisałem, abys nie mierzył na bazie swoich doświadczeń.
U mnie piec chodzi bez pudła.
Rawic - 2014-01-12, 19:18
Fux napisał/a: | abys nie mierzył na bazie swoich doświadczeń. |
a na bazie czyich doświadczeń mam mierzyć, Twoich, to napisz ile masz lat, to się zastanowię.
Fux - 2014-01-12, 19:40
Co ma wiek do oceny Webasta, które się używa?
Powiedzmy, że prawko ponad kilka dekad, a z samochodami więcej.
Sądzę, że prawidłowo działające urządzenie grzewcze wydziela zbliżone ilości spalin.
Kwestia odczuć, czy bardziej pasuje nam smród kuchenki gazowej, czy spalonego ON lub Pb.
A Ty nie masz w swoim kamperze fabrycznie zamontowanego Webasta do podgrzewania silnika?
Yans - 2014-01-12, 20:15
Fux napisał/a: | U mnie z Webasta leci pod zderzakiem para | Twój kampiórek ma webasto?
Simbus - 2014-01-12, 20:22
Ja mam webasto w kamperze i sobie chwalę:)
Ale tylko dlatego że z Trumą nie miałem niestety do czynienia.
Rawic - 2014-01-12, 21:09
Fux napisał/a: | Co ma wiek do oceny Webasta |
mówiliśmy o doświadzczeniu, z reguły jest ono wprost proporcjonalne do wieku, choć bywa różnie, szczególnie u bajkopisarzy, którzy podają datę swojego urodzenia na rok 1910, z mojego doświadczenia powiem, że człowiek poważny takich wygłupów nie robi, a więc..... , Dziwisz się, że nie mam przy kamperze Webasto, a przecież to nie odśnieżarko-piaskarka tylko pojazd do turystyki raczej letniej.
Fux - 2014-01-12, 21:13
rawicki@op.pl napisał/a: | a przecież to nie odśnieżarko-piaskarka tylko pojazd do turystyki raczej letniej. |
Znaczy, jak jest temp. niższa, niż około +4, to już auto pod kołderkę.
Widzisz, wiek nie zawsze idzie w parze z doświadczeniem, a opowieści przypominają czasami wędkarskie lub myśliwskie.
Choć jak ma tak działać
https://www.youtube.com/watch?v=yG0N58_dUuY
to lepsze gazowe.
Rawic - 2014-01-12, 22:01
Jak zachciało im się szerszych torów to mają, spalinowóz nie daje rady
Yans - 2014-01-12, 22:20
No dalej Fux. Zdradż , jaką masz zabudowę z webastem... Co to za kampiórek?
YAN - 2014-01-13, 17:14
Yans napisał/a: | No dalej Fux. Zdradż , jaką masz zabudowę z webastem... Co to za kampiórek? |
To było już rozwiązanie czy ciąża dalej przenoszona ?
Fux - 2014-01-13, 20:13
Śledźcie pilnie, to będziecie pierwszymi, którzy zobaczą.
Yans - 2014-01-13, 21:04
Fux napisał/a: | Śledźcie pilnie, to będziecie pierwszymi, którzy zobaczą. |
Lub oczy wypatrzą...
Fux - 2014-01-13, 21:26
Myślę, że chyba nazbyt aktywnie pragniesz uczestniczyć w moim życiu.
Yans - 2014-01-13, 22:02
I wzajemnie.
Tadeusz - 2014-01-13, 22:16
Fux napisał/a: | Myślę, że chyba nazbyt aktywnie pragniesz uczestniczyć w moim życiu. |
Yans napisał/a: | I wzajemnie. |
Hej, chłopaki! Chyba nie macie się ku sobie?
zbyszekwoj - 2014-01-13, 22:19
Fux,weteran 7 lat na forum może jeżdzi rowerem.Nikt nie chce wchodzić w Twoją prywatność ,ale chociaż przedstaw nam swoją żonę
Rawic - 2014-01-14, 08:55
A wracając do tematu jeśli chcemy wyeliminować gaz w kamperze i mieć ogrzewanie na olej napędowy, to musimy mieć do kompletu gotowanie na oleju napędowym, na stronach Webasto znalazłem:
Kuchenka Webasto Diesel Cooker X100 szczególnie zainteresuje tych, którzy chcą mieć w swym samochodzie tylko jedno źródło paliwa. Każdy indywidualista doceni wykorzystanie oleju napędowego ze zbiornika paliwa pojazdu do gotowania podczas wycieczek.
W trakcie spalania oleju napędowego, generowane jest ciepło, które podgrzewa płytę grzewczą CERAN®. Na ceramicznym blacie można gotować, a obok stawiać naczynia z potrawami, które chcemy podgrzać lub zapobiec ich wystygnięciu.
Moc: 1,9 kW
Pobór oleju napędowego bezpośrednio ze zbiornika paliwa samochodu
Elegancki wygląd dzięki płycie grzewczej CERAN®
Łatwe czyszczenie
Przełącznik pracy na dużej wysokości, umożliwiający korzystanie z urządzenia na wysokości powyżej 1500 m n.p.m.
Lampka sygnalizująca wysoką temperaturę płyty grzewczej CERAN®
pobiera od 0,09 do 0,18 litra na godzinę pracy oraz pobiera tylko 0.3 A a przy rozruchu przez pierwsze minuty około 8A
andi at - 2014-01-14, 20:33
To coś ma webasto https://www.youtube.com/watch?v=C2U2bwI7HAM i jeste zadowolony
Rawic - 2014-01-14, 21:23
andi at napisał/a: | To coś ma webasto |
tylko kuchenka czy ogrzewanie też?
h0MER - 2018-04-02, 16:24
Ktoś używa takiej kuchenki webasto x100?
Może ktoś zna jakąś jej alternatywę gdyż firmowa webasto kosztuje ponad 4 tys zł.
Wallas 95D czy 85D chyba jeszcze droższe...
Może słyszeliście o jakiejś używce na sprzedaż ?
Bardzo dobre rozwiązanie na dalekie podróże zwłaszcza w opcji z płytą rozprowadzającą ciepło po przestrzeni mieszkalnej.
bert - 2018-04-02, 20:14
h0MER napisał/a: | Ktoś używa takiej kuchenki x100?
Może ktoś zna jakąś jej alternatywę gdyż firmowa webasto kosztuje ponad 4 tys zł.
Może słyszeliście o jakiejś używce na sprzedaż ?
Bardzo dobre rozwiązanie na dalekie podróże zwłaszcza w opcji z płytą rozprowadzającą ciepło po przestrzeni mieszkalnej. |
o używkach zapomnij
cena nowej sam wiesz
Ni i z płytą jest jeden spory problem latem, dosyć długo trzyma ciepło a to może być dokuczliwe gdzieś gdzie słońca akurat nie brak, szczególnie w małej przestrzeni a ta Twoja duża nie będzie.
zbyszekwoj - 2018-04-03, 10:04
Zeus taka miał w blaszance.
MAWI - 2018-04-03, 10:49
Zbyszek coś mi tu Iliadą jedzie . Ale Zeus to chociaż się ładnie przedstawił .
h0MER - 2018-04-03, 15:26
już poszedłem w ślady Zeusa 😀
|
|