Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

PEUGEOT - Wymiana ch³odnicy

Fenianek - 2013-11-28, 18:29
Temat postu: Wymiana ch³odnicy
Witam!

W ³ikend czeka mnie wymiana ch³odnicy w naszym ¯uku. Po przejechaniu dwóch tysiêcy kilometrów do Francji jaki¶ czas temu, pod samochodem zauwa¿y³em plamê, z przodu po stronie kierowcy w okolicy zaczepu do holowania. Sprzwdzi³em wszystkie przewody i po³±czenia i nigdzie nie wyczu³em przecieku. Wydaje mi siê, ¿e przecieka ch³odnica w dolnej czê¶ci. Czy kto¶ z Szanownych Kolegów móg³by krok po kroku jak krowie na rowie wyt³umaczyæ jak wymieniæ ch³odnicê. Móg³bym oczywi¶cie wstawiæ auto do mechanika, ale we Francji kosz± jak za zbo¿e!!:)

Pozdrawiam!!

Bartek "Fenianek"

makdrajwer - 2013-11-28, 18:50

-Spu¶ciæ p³yn ( korek jest na dole ch³odnicy lub z dolnego przewodu )
-odkrêciæ przewody z ch³odnicy ( 2 lub 3 )
-odkrêcic ch³odnice ( pare ¶rubek )
-sprawdziæ czy w nowej ch³odnicy jest termowy³±cznik ( czujnik wentylatora ) . Jak nie ma to przelo¿yæ z now± uszczelk± ( fi 22 mm)
-przykrêciæ now± ch³odnice
-za³o¿yæ wê¿e najlepiej na nowych opaskach skrêcanych ( nie dokrêceæ za mocno ¿eby nie urwaæ króæca lub przewodu )
-wlaæ p³yn
-daæ ogrzewanie na ciep³e
-odkrêcic odpowietrznik ( pod mask± przykrêcony do wlotu powietrza na górze )
-uzupelniæ p³yn na maksa, odpaliæ auto i obserwowaæ a¿ przez odpowietrznik przestanie rzygaæ p³yn z powietrzem a zacznie lecieæ sam p³yn.
-zakrêciæ odpowietrznik
-obserwowaæ ewentualnie dolewaæ p³yn do maksa
-poczekaæ a¿ otworzy sie termostat ( ch³odnica bêdzie gor±ca)
-powtórzyæ odpowietrzenie na odpowietrzniku
-sprawdziæ czy leci ciep³e z ogrzewania
-poczekaæ a¿ w³±czy siê wentylator ch³odnicy
-sprawdziæ ewentualne wycieki wycieki
-krótka przeja¿d¿ka i ponowne sprawdzenie poziomu p³yn i wycieków
KONIEC :spoko

maszakow - 2013-11-28, 18:54

Bartek - gdzie wy macie jaki¶ ciep³y k±tek w tej Francji bo w tym tygodniu widzê temperatury ok 5 stopni...
Fenianek - 2013-11-28, 19:22

No my to na samym po³udniu siedzimy, ma³a wioseczka pod Narbonne. Faktycznie w tym roku jest wyj±tkowo zimno, ko³o kilku stopni, masakra!! Dajemy radê jako¶, 2 grzejniczki z doniczek i hajlajw!! :) ) Kurde tylko ta ch³odnica, przewrotnie do temperatury!:)
Fenianek - 2013-11-28, 20:24

Aha zapomnia³em, Makdrajwer wielkie dziêki!!:):) Mam tylko nadzieje, ¿e jako¶ sobie poradzê w demonta¿u zderzaka w naszym integralku! Pozdrawiam!!
koko - 2013-11-28, 22:29

jak tylko chcesz dojechaæ wsyp 3 ³y¿ki mielonej kawy zapal silnik niech pochodzi z 10 min
przeciek zatka kawa

dziwaczek - 2013-11-29, 08:48

koko napisa³/a:
jak tylko chcesz dojechaæ wsyp 3 ³y¿ki mielonej kawy zapal silnik niech pochodzi z 10 min
przeciek zatka kawa

Kiedy¶ to siê dodawa³o w takim przypadku musztardê tylko nie mo¿e byæ za drobna "saperska" jest w sam raz :idea: :idea:

kimtop - 2013-11-29, 08:53

Na stacjach benzynowych s± te¿ specjalne preparaty.Tylko nie wiem czy we Francy
martini44 - 2013-11-29, 12:27

i przy okazji pozatyka wszystko inne i prócz ch³odnicy wymienisz nagrzewnicê i inne elementy o ma³ej ¶rednicy przep³ywu...... masz ch³odnicê to j± wymieñ i nie stosuj pó³¶rodków bo to stosujê siê jak niema innego wyj¶cia.......
koko - 2013-11-30, 12:11

Mój sposób sprawdzony nasz kolega za tak± naprawê zap³aci³ 30 E w Grecji i bez problemu dojecha³ do kraju
Rawic - 2013-11-30, 18:01

koko napisa³/a:
jak tylko chcesz dojechaæ wsyp 3 ³y¿ki mielonej kawy
to jest dobry sposób ale na ma³y przeciek w centralnym ogrzewaniu grawitacyjnym(bez pompy) w domu.
MAWI - 2013-11-30, 18:39

rawicki@op.pl napisa³/a:
koko napisa³/a:
to jest dobry sposób ale na ma³y przeciek w centralnym ogrzewaniu grawitacyjnym(bez pompy) w domu.

Ten sposób w aucie Fenianka tez siê sprawdzi.Wiek ma jeszcze odpowiedni.W nowszych klapa ,ale u niego nic siê ie pozapycha.Jak w ¿uku.Je¼dzi³em tak kilka lat.Na kawie. :spoko

bogdan - 2013-11-30, 18:49

rawicki@op.pl napisa³/a:
koko napisa³/a:

Kolego nie masz racji, ciek³o ciurkiem przejecha³em 2600 km nawet jedna kropla nie wylecia³a.

maszakow - 2013-11-30, 19:12

Aromat z ch³odnicy po przejechaniu tylu kilometró ... bezcenny :) ja s³ysza³em jeszcze o kurzych jajach (bia³ko - a ¿ó³tko na kogel mogel...)
Fenianku najpierw zidentyfikuj gdzie masz przeciek. Na "wydaje siê" siê to mo¿esz siê z wydatkami przejechaæ. Ch³odnica czy wê¿e ? mo¿e z³±czki ? du¿y przeciek ? przy du¿ym kawa nie pomo¿e specjalnie, ale przy ma³ym ... du¿o zaoszczêdzisz. akurat tyle by dojechaæ do Polski i skorzystaæ z tañszych mechaników. :)

Rawic - 2013-12-01, 12:17

bogdan napisa³/a:
Kolego nie masz racji, ciek³o ciurkiem przejecha³em 2600 km nawet jedna kropla nie wylecia³a.
wierzê, dobra ja dawniej te¿ ró¿ne sztuki robi³em, kiedy¶ mojemu koledze w Wiedniu pek³ blok silnika od mrozu, na³o¿y³em na pêkniêcie jakiej¶ dobrej szpachlówki i dolewaj±c co kilkana¶cie kilometrów wody dojecha³ do polskiej granicy. :bigok
koko - 2013-12-01, 21:43

Najgorsi ,,Doradcy'' to tacy którym siê zdaje i og³aszaj± w³asne ,,zdaje siê'' jako prawdy objawione i pewniki a to siê zatka, a to bez pompy w domu to tak w aucie to absolutnie.
Wiedza ta zosta³a zdobyta i wykorzystana od mechanika greckiego za sowit± op³atê.
Jestem przeciwnikiem gruntownych remontów w drodze ratujemy siê ¿eby jechaæ remonty zostawiam na dom gdy¿ przy okazji roboty co¶ siê urywa co¶ ³amie i w drodze to tragedia

koko - 2013-12-01, 21:50

Chyba ¿e wykorzysta siê tarcze do koñca
silny - 2013-12-01, 21:53

a po co zderzak ? nie wyjmiesz bez demontarzu? powinno wujsc . a operacja tylko na oko straszna
Fenianek - 2013-12-01, 21:56

Witam!

W drodze nie jestem w sumie, zostajemy w Bizanet jeszcze jakie¶ dwa miesi±ce gdzie mam dostêp do gara¿u i narzêdzi. Zlokalizowa³em przeciek w ch³odnicy, za³ata³em go tak± mas± chydrauliczn± ³±czon± z dwóch czê¶ci, co¶ jak poksylina. Mam nadzieje, ¿e ta naprawa poprostu za³atwi problem, je¿eli siê nie uda pozostanie wymiana na now±, my¶la³em o u¿ywce, ale w przypadku ch³odnicy to raczej nie ma sensu. Jutro zapalê silnik i wszystko siê okarze! Dziêki za podpowiedzi!!

Pozdrawiam!

Bartek

martini44 - 2013-12-02, 07:05

koko napisa³/a:
Najgorsi ,,Doradcy'' to tacy którym siê zdaje i og³aszaj± w³asne ,,zdaje siê'' jako prawdy objawione i pewniki a to siê zatka, a to bez pompy

tak samo jak Ci którzy nieuwa¿nie czytaj± pierwszy post i zamiast daæ wskazówki do wymiany ch³odnicy namawiaj± ch³opa do wró¿enia przy kawie.....

koko - 2013-12-02, 19:56

A on nie wymienia tylko klei :ok
maszakow - 2013-12-02, 21:38

Fenianku - mo¿e siê oka¿e ¿e Ci siê uda³o - a jak nie to ciê dopiero los ukarze...tfu ukara, pokara..
carrramba ... :diabelski_usmiech

martini44 - 2013-12-03, 10:03

koko, :bukiet:
Fenianek - 2013-12-03, 18:18

Uwaga Panie i Panowie, w sobotê wje¿d¿a nowa ch³odnica!:)

Pozdrawiam!:)

Rawic - 2013-12-03, 18:27

Fenianek napisa³/a:
Uwaga Panie i Panowie, w sobotê wje¿d¿a nowa ch³odnica!:)

to teraz bêdziesz mia³ spokojny urlop, gdzie to, taki porz±dny sprzêt bo Hymer i klejona albo zafusiona ch³odnica :bigok

Fenianek - 2013-12-06, 20:35

O kurde! Godzinê tamu w ¿ekomo tanim jak barszcz sklepie pan zawo³a³ za ch³odnicê 400 :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic Euro, UA! Pozostaje zakup u¿ywki, przegl±daj±c og³oszenia zaintrygowa³ mnie sposób monta¿u wentylatorów, w sensie, ¿e jeden odwrotnie, jest zamontowany poprawnie?? A mo¿e który¶ z Forumowych Kamperowców wybiera siê n po³udnie Francji i mo¿e dostarczy gdzie¶ w pobli¿e ch³odnicê??:)
http://www.leboncoin.fr/e...617.htm?ca=13_s
http://allegro.pl/chlodni...3709679506.html

koko - 2013-12-06, 21:26

a nie mówi³em poza domem siê naprawia a wymienia w kraju
Fenianek - 2013-12-07, 15:57

Tak dla pewno¶ci Panowie, to bêdzie to?
http://www.esklep.info-go...fa058e4d7fb42ee

MER-lin - 2013-12-07, 16:19

Kupuj±c now± ch³odnicê zwróæ uwagê, czy jest to dok³adnie to czego potrzebujesz. Jak wymienia³em ch³odnicê w swoim starym Ducato, to pan w sklepie z ch³odnicami zapyta³ mnie, który z dwóch rodzajów ch³odnic wystêpuj±cych w tym modelu mam w swoim poje¼dzie. Potem wyszed³ ze mn± przed sklep, obejrza³ w kamperku orygina³ i przyniós³ w³a¶ciw±. Nic nie jest takie proste, jak nam siê wydaje. :spoko :spoko
maszakow - 2013-12-07, 18:55

Fenianek napisa³/a:
... przegl±daj±c og³oszenia zaintrygowa³ mnie sposób monta¿u wentylatorów, w sensie, ¿e jeden odwrotnie, jest zamontowany poprawnie??

A ty jeszcze swojej w³asnej nie ogl±da³e¶??
A tutaj... wa¿ne ¿e kierunek nadmuchu ten sam :)

SlawekEwa - 2013-12-07, 23:28

MER-lin napisa³/a:
obejrza³ w kamperku orygina³ i przyniós³ w³a¶ciw±. Nic nie jest takie proste, jak nam siê wydaje.

Podczas wymiany silnika z 1.9 na 2.8 zostawi³em now± ch³odnicê / 1500 km przebiegu/ z silnika 1.9TD. Wysoko¶æ taka sama, szer. -8cm. I co :shock: i niæ :lol: wszystko w porz±deczku.

Dukat290 - 2014-08-16, 19:40

Ch³odnica ch³odnic± ... ale czy kto¶ wie od czego korek zbiorniczka wyrównawczego pasuje ?
Mój ju¿ ruda zjad³a i chcialbym nowy....

MILU¦ - 2014-08-16, 21:02

Obawiam sie ,¿e zosta³y Ci tylko dwa wyj¶cia : szukaæ na szrocie / ja tak zrobi³em w poprzednim - kiedy¶ by³ szrot w Zabrzu Bielszowicach ko³o kopalni / lub kupiæ nowy. Próbowa³em dopasowaæ co¶ w motoryzacyjnym ale :gwm

:spoko

Dukat290 - 2014-08-20, 21:02

Uda³o siê
Nowy korek zb. wyr.
Nowa ch³odnica :)