|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FORD - Transit 91', 2.0 benzyna (OHC) gażnik...
AMIGO - 2013-11-29, 10:11 Temat postu: Transit 91', 2.0 benzyna (OHC) gażnik... Dzień dobry
Po letniej banicji zaczynam powoli szykować się do wiosny i nadchodzącego sezonu letniego.
W swojej altance na kołach mam gażnik Motorkraft VV.
Motorek uruchamia się bez problemu, ale w miarę nagrzewania zaczyna się problem; ,,szuflada'' pozostaje zamknięta i wiadomo [znającym się choć trochę na tym ustrojstwie] co dalej - silnik aż pluje pędziwem przez wydech i w niedługim czasie kona.
W mojej okolicy mechanicy - gażnikowcy to już wymarły praktycznie gatunek, więc przyszło nauczyć się samemu (na forum fordclubpolska też niewiele znalazłem).
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i ewentualnie materiały dotyczące zasady działania tego typu gażnka..
kazbar - 2013-11-29, 10:37
Szuflada musi się otwierać podczas nagrzewania silnika. Jeśli pozostaje zamknieta, gaźnik dostaje coraz bardziej gorące powietrze i zaczyna się "dusić".
Podnoszeniem i opadaniem szuflady steruje bimetaliczny zawór (czujnik) połaczony z szufladą dźwigienką.
AMIGO - 2013-11-29, 11:40
Dzięki za wsparcie Dobrze mówisz, że ona musi się stopniowo otwierać.
Gdy znajdę wolną chwilę to sprawdzę poszczególne organy gażnika wg Twoich wskazówek i opisu z http://www.taunus.pl/?alias=technika&id=349
|
|