Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z elektryką... Może ktoś pomoże???

talik78 - 2013-11-29, 12:42
Temat postu: Problem z elektryką... Może ktoś pomoże???
Mam problem. Kupiłem swojego pierwszego campera. Autko trochę stało z tego co mówił mi sprzedawca, a w ogóle było sprowadzone z Francji. Ale do rzeczy . Problem w tym, iż nic w nim nie działa z tego względu , że pod łóżkiem jest jakaś rozdzielnia elektryczna w której są porozłączane kable i nie mam pojęcia jak to podłączyć. Podaje zdjęcia, może ktoś ma identyczną skrzynkę lub schemat i będzie w stanie mi pomóc. No i jak ktoś jest w stanie opisać mi ten panel sterujący(co do czego służy). Nie wiem czy to ważne, ale jest to zabudowa burstner-a. Z góry dziękuję.
kodi - 2013-11-29, 13:25

Talik - po pierwsze zaraz dostaniesz opr., że się nie przedstawiłeś. :haha:

a co do meritum
Talik - nie chcę zaśmiecać. Na elektryce znam się niewiele, ale z racji tego że jestem świeżo po temacie to jedyne co mogę Ci polecić to kontakt z kims kumatym.

Napisz skąd jesteś to może znajdzie się osoba ktora Ci pomoże. Układ elektryczny w kamperze wcale nie jest taki oczywisty a jak były jakieś modyfikacje to zabawa na całego. Skoro piszesz, że kabelki masz porozłączane to ciężko będzie to załatwić przez internet.

Pozdr

maszakow - 2013-11-29, 14:29

Talik...
Zabudowa burstnera - OK, ale dobrze by było gdybyś podał który to rocznik i znalażł coś więcej w tej rozdzielni. jakiekolwiek nazwy, oznaczenia... tabliczke znamionową. nazwę z panelu czołowego.... cokolwiek z co pozwoli zidentyfikować producenta model a potem problem.
Schaudt, Calira .. i jeszcze parę innych firm robiło energobliki do kamperów.

talik78 - 2013-11-29, 17:22

Kodi, popatrz dobrze bo się przedstawiłem :wyszczerzony:
Myszakow. Jest to rocznik 1991. Z tego co znalazłem na obudowie to producentem jest chyba CRAMER GmbH & CoKG, a model CBC-Bu7.

CORONAVIRUS - 2013-11-29, 17:51

Nic nie działa to i padł akumulator pokładowy :haha:
kodi - 2013-11-29, 20:21

Talik ja to mam gdzieś - nie dbam o to czy się przedstawisz czy nie. Tak trochę ironicznie pojechałem bo część kolegów jest wrażliwa ;)
Ale do rzeczy - szukaj kogoś z okolicy.

Koledzy z Wałbrzycha i okolic pomóżcie koledze. Jak jest bajzel w kablach i nie są podpisane to ktoś kto się nie zna nie ruszy z miejsca.

Pozdr

maszakow - 2013-11-29, 20:54

MAszakow...Mysza to króla Popiela jadła.
OK teraz jest czego szukać, może koledzy z podobnymi autkami może się odezwą.
W pierwszym kroku sprawdź aku pokładowe, No name dobrze radzi.

Witek G - 2013-11-30, 08:40

Chętnie dołącze się do tematu. Bardzo zależy mi na zdobyciu schematu instalacji elektrycznej do Chausson Flash 08 z 2009.
Pozdrawiam

talik78 - 2013-11-30, 13:18

Maszakow. Przepraszam za błąd. Baterie są wymienione na nowe...
CORONAVIRUS - 2013-11-30, 13:55

talik78 napisał/a:
Maszakow. Przepraszam za błąd. Baterie są wymienione na nowe...

nowe baterie i dalej nic nie działa .... czy bieguny w pokładowym są dobrze podłączone ?
Wyłącznik główny jakiś po drodze między energoblokiem i aku pokadowym?
Bezpieczniki w energobloku sprawne ? ich styki sprawne ?

:?:

talik78 - 2013-11-30, 14:23

No name. Autko jako auto jest sprawne i elektryka działa. Mi chodzi o część mieszkalną. Lodówka, lampki itp. Jak widzisz na zdjęciach to w tej przetwornicy są powyciągane wtyki.
CORONAVIRUS - 2013-11-30, 15:24

Mnie też cały czas chodzi o część mieszkalną ale ...niestety , naprawianie czegoś przez internet jest niewykonalnym o ile wykonujący sam/ na podstawie włąsnej wiedzy i logiki/ nie wyeliminuje podstawowych błędów w instalacji co wiąże się z moimi poprzednimi pytaniami .

poddaję się :spoko

koko - 2013-11-30, 17:15

Jedz do Katowic do Kaimara
maszakow - 2013-11-30, 19:01

talik... te przewody są zaetykietowane ... jesteś w stanie coś z tych etykiet odczytać ?
a może wystarczy odnaleźć styki na płytce z których zostąły wyjęte ??
na razie nie znalazłem jeszcze nic w temacie.
<edit> .. poza faktem że w 2002r firma Cramer została przejęta przez Dometic.

maszakow - 2013-11-30, 22:07

Bingo.
Jeden niewielki krok w Google ... a wielki skok dla ludzkości :wyszczerzony:
Znalazłem namiary w postach na niemieckim forum, wysłałem maila do firmy (2języcznego .. spociłem się psiakrewka nad tym niemieckim ) -
no i poczekam na odpowiedź - może podzielą się schematami.
Jak...albo raczej JEŚLI przyślą przekieruję je do Ciebie i albo sam dojdziesz, albo kogoś zdolnego znajdziesz w bliskim gronie kto ci to odczyta i fizycznie z tym pomoże - albo faktycznie uderzysz do Kaimara, masz relatywnie niedaleko.

maszakow - 2013-12-02, 23:51

Talik - podaj maila na PW - wyślę dokumentację którą dostałem od Niemców.