|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Nowe stawki kar za przekroczenie DMC
Cyryl - 2013-11-30, 06:08 Temat postu: Nowe stawki kar za przekroczenie DMC nie wiedziałem gdzie to umieścić, więc wrzuciłem tutaj.
jest projekt ustawy wprowadzającej nowe stawki kar za przekroczenie DMC. w transporcie nowum jest, że będą one wymierzane kierowcy, natomiast wysokość ich może zainteresować użytkowników niektórych kamperów.
http://www.trans.info/mes...a_pojazdow.html
dulare - 2013-11-30, 07:34
Zwróćcie proszę uwagę z kim odbywały się konsultacje społeczne tej zmiany w prawie... Wygląda tak jakby najbardziej zainteresowanych pominięto (i nie mówię tutaj o kamperowcach).
jarko_66 - 2013-11-30, 10:23
Zobaczycie że niedługo będą nas kontrolowac kominiarze czy rury wydechowe są czyste .A jak będzie brudna to kara. O ile się nie mylę to Urban powiedział kiedyś że rząd się wyżywi. ale widać że i im brakuje.A może są zbyt pazerni i niema co się dziwić ża młodzież ucieka z tego kraju.
CORONAVIRUS - 2013-11-30, 10:51
jarko... a chciałbyś by np dostawczak do 3500 dmc z faktyczną wagą 9 TON wyleciał z zakrętu na przeciw Tobie ??? Przykłady już były . Nie ma bata to i porządku nie ma . Za wiele tego wszystkiego jest na drogach by się na to zgadzać i liczyć ciągle na fart...
MAWI - 2013-11-30, 10:52
W tej sprawie chyba najbardziej zainteresowani t ci wymienieni w tych konsultacjach.
Towarzystwo Pomocy Głuchoniewidomym
Koalicja na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością
Polskie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych
Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym
Polski Związek Niewidomych
Koncesjonariusze autostrad.
Comsio - 2013-11-30, 11:23
Najlepiej , łatwiej i wygodniej , zwalić na kierowcę.
I tak jest brak kierowców, nie chcą młodzi pracować , wszyscy cię kontrolują , zakazy,nakazy ograniczenia i rzucają kłody pod nogi.Jesteś zawali-drogą, itd.
Kwestia czasu jak zacznie brakować papu , w niektórych dużych miastach.
W normalnych krajach jest dopuszczalne (tolerancja) 10% , nie karane. ( nikt nie jest alfą i omegą i nie ma wagi w oczach ).
A w PL 500 zł,to jest chore. tak samo jest z DMC i masą własną.Jest problem nap; dobrać holownik do cepki i odwrotnie, co by nie przekroczyć 3,500 tony.
koko - 2013-11-30, 12:02
Może bywali w świecie czy oświeceni mają informacje jakie kary są w innych krajach?
MariuszB - 2013-11-30, 13:10
Uważam, że przekroczenie do 10% nie powinno być mocno karane. To może się przytrafić każdemu z nas, bo jak ktoś tu napisał - wagi w oczach nie mamy... jednak przekroczenie ładowności o 50% + recydywa= nie ma litości.
CORONAVIRUS - 2013-11-30, 13:52
oni tam jeszcze nic nie napisali o sposobach pomiaru , tolerancji itp , więc panika niczym nieuzasadniona w przypadku małego przeładowania .... szkoda nerwów
Johny_Walker - 2013-11-30, 14:01
3500+10%=3850kg. Jestem jak najbardziej za tym, żeby nie karać do 10%.
Cykada - 2013-11-30, 14:18
na razie tolerancja wagi w Polsce jest nawet spoko.:
http://www.gitd.gov.pl/co...gi-w-krajach-ue
nawet w Austrii jest 2%
a najlepiej to na Litwie
MAWI - 2013-11-30, 14:37
Jestem za tym czy za tamtym.To nie targowica.Moim zdaniem co innego jak jedziesz ciężarówką z powierzonym towarem i lekko przeładujesz a co innego jak robisz to (nawet 10% ale z premedytacją).Mam znajomego który jeździ z przewoźnym barem ,taki bar jak na giełdach.Rej ,poniżej 3,5t a samo auto bez kiłubasek waży 3,6t.Raz go zważyli w Kaszewach(koło Kutna, stała waga).Był mocno zdziwiony .Pytam czym.Nie ukarali go ,ale pogrozili palcem i wpisali na listę(ITD)od tej pory omija to miejsce .Wspomina o zmianie auta,bo inaczej się nie da.Idąc tym tropem,jeśli raz któregoś z naszych zważą i będzie miał te 100kg więcej pewnie go puszczą bo to Polacy pewnie wybłaga ,ale jak nakryją kolejny raz no to kłopot.Bo z drugiej strony po co robić ograniczenia od 3,5t to dodając to 10% .Polak by domagał się kolejnych 10 %Ale już od 3,850T
Cykada - 2013-11-30, 15:05
dużo kamperów ma DMC 3.1T i nikomu nie zaszkodzi powiedzmy jakaś tolerancja wagi.
MAWI a kogo to obchodzi co się Polak domaga?
Ja się domagam większej wypłaty i co? g..no
gfizyk - 2013-11-30, 15:15
Bez przesady - nie ma tragedii. Zgodnie z linkiem:
Polska Główny Inspektorat Transportu Drogowego
Istnieje tolerancja wynikająca z Zarządzenia nr 3/2006 Głównego Inspektora Transportu Drogowego w sprawie postępowania Inspektorów Inspekcji Transportu Drogowego w trakcie kontroli parametrów pojazdów poruszających się po drogach publicznych i pobierania kar pieniężnych. Ze wskazania wagi należy odjąć 200kg, a następnie odjąć 2%. Należy podkreślić, iż tolerancja ta wynika z możliwości wystąpienia błędów w pomiarze.
Cykada - 2013-11-30, 15:28
gfizyk napisał/a: | Bez przesady - nie ma tragedii. Zgodnie z linkiem:
Polska Główny Inspektorat Transportu Drogowego
Istnieje tolerancja wynikająca z Zarządzenia nr 3/2006 Głównego Inspektora Transportu Drogowego w sprawie postępowania Inspektorów Inspekcji Transportu Drogowego w trakcie kontroli parametrów pojazdów poruszających się po drogach publicznych i pobierania kar pieniężnych. Ze wskazania wagi należy odjąć 200kg, a następnie odjąć 2%. Należy podkreślić, iż tolerancja ta wynika z możliwości wystąpienia błędów w pomiarze. |
4 posty wyżej
CORONAVIRUS - 2013-11-30, 15:55
Czyli wg . sposobu ważenia w PL można dojść do prostego wniosku .
waga - 200 kg - 2% i musi się zmieścić w 3500 kg
Wg nowego projektu i przy zastosowaniu ww. sposobu ważenia , graniczną wartością wskazana przez wagę na drodze będzie 3771 kg i nie ma zmiłuj ....
jak będzie 3772 kg to mandat 500 zł
MAWI - 2013-11-30, 16:55
No name napisał/a: | graniczną wartością wskazana przez wagę na drodze będzie 3771 kg |
Adaś to nie mało.Jak wiesz, posiadam Mercedesa Sprintera 412.Z tylną burtą hydrauliczna składaną ,służąca jako najazd do minikoparki.U Niemca miał DMC 4,2T. U nas z wiadomych powodów zrobiłem go na 3,5T.Rzeczywista ładowność to 1400kg.Minikoparka waży 1550kg brakuje 150kg.Tak ,że jest ok.
Ten zapas pozwolił by wielu naszym kolegom spokojnie pomykać po drogach.Boje się jednak ,że nie będzie tak miło cały czas.Ja dopnę przyczepę niskopodwoziwą i pojadę z koparką.Ale kamperowi masy nie ujmiesz,dzici tez nie wysadzisz .W naszej okolicy jest Miasto Łęczyca .Rolnicy z tych stron to badylarze.Czyli uprawiają warzywa .Wożą to na rynek głównie busami (zawsze przeładowanymi).Od jakiegoś czasu nagle wszyscy kupują fury>3,5t .Ponoć waga pod bazarem w Broniszach pod Warszawą szaleje.
jarko_66 - 2013-11-30, 19:08
arko... a chciałbyś by np dostawczak do 3500 dmc z faktyczną wagą 9 TON wyleciał z zakrętu na przeciw Tobie ??? Przykłady już były . Nie ma bata to i porządku nie ma . Za wiele tego wszystkiego jest na drogach by się na to zgadzać i liczyć ciągle na fart...
.....................Adam nie chciał bym .ąle żeby to coś zmieniło odnośnie bezpieczeństwa. a nie tak jak radary straży wiejskiej które są po to aby gminy tranzytowe zarabiały.Mnie akurat ta ustawa nie dotknie.ale co ma powiedzieć kierowca któremu szef każe ładować a jak nie to zwijać manatki.
gfizyk - 2013-11-30, 19:16
Mobili - 4 posty wyżej był link. Ja go zacytowałem, nawet wpisałem, że cytat z linku:-)
|
|