Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja; Lefkada, Kefalonia

wawerek - 2013-12-07, 13:02
Temat postu: Grecja; Lefkada, Kefalonia
Witam.
Na przełomie maja i czerwca wybieram się w składzie 2+2 w pierwszą podróż kamperem. Na pierwszy raz wybraliśmy wyspy greckie - Lefkadę i Kefalonię.
Moje pytanie dotyczy spania na dziko. Czytałem, że w Grecji jest zabronione, więc jak sobie poradzę na ww. wyspach. Proszę o informację, bo nie ukrywam, że się troszkę stresuje.
Czy nie będę miał problemu ze znalezieniem bezpłatnego i bezpiecznego miejsca w pobliżu plaży na nocleg? Czy są jakieś typowe miejsca na tych wyspach przystosowane typowo dla kamperów (zrzut wody itp.)
Każda uwaga i informacja cenna. Czytałem kilka Waszych podróży, ale po Peloponezie, nie wiem jak jest na tych wyspach.
Czy jest jakaś strona internetowa (inna niż kamperpark) z zaznaczonymi miejscami dla kamperów?

andi at - 2013-12-07, 16:11

http://www.eurocampings.net/nl/europa/
http://pl.camping.info/au...CFcqEDgodnXEAgg
Ja zawsze staje gdzie jest fajnie,a tam gdzie fajnie to tez stoja inne camperki
I bez stresu.Jak podjedzie Policja i powiedza ze odjazd to pojedziesz i spoko
Napisz w Google--Grecja campingi to wyswietli ci sie tego ze hohohoho
Oczywiscie musisz wpisac dane panstwo czy to docelowo czy w tranzycie
W tranzycie jak nie chcesz wydac pieniedzy na campingi to spanko na autostradzie(parking)

wawerek - 2013-12-07, 16:39

Znalazłem też coś takiego.

http://meinwomo.net/

Jest kilka miejsc darmowych miejsc na Lefkadzie ze zdjęciami.

Zauważyłem też, że przy części plaż są zakazy wjazdu dla kamperów. Co wtedy robicie? Szukacie innego miejsca?

frape - 2013-12-07, 17:49

wawerek napisał/a:
Czy nie będę miał problemu ze znalezieniem bezpłatnego i bezpiecznego miejsca w pobliżu plaży na nocle

pod tym względem to Grecja jest chyba najprzyjaźniejszym dla nas krajem (oprócz Skandynawii). Możliwości noclegu jest tam naprawdę wiele - a poza sezonem nie sądzę, że ktokolwiek będzie robił problemy. Jeśli poproszą o odjechanie to po prostu zmienisz lokalizację

Bystrzaki - 2013-12-07, 18:34

Byłem w tym roku po sezonie w Grecji i tylko raz widziałem jak policja wygania ale nie turystów tylko cyganów. Turysta to święta krowa która zostawia im euro.Przez miesiąc jeździliśmy po Grecji w dwa kampery i stawaliśmy gdzie nam się podobało z resztom robili to wszyscy kamperowcy.Nie masz się czego obawiać ,jest po prostu super :spoko
Track222 - 2013-12-07, 19:33

Bystrzaki napisał/a:
Byłem w tym roku po sezonie w Grecji i tylko raz widziałem jak policja wygania ale nie turystów tylko cyganów. Turysta to święta krowa która zostawia im euro.Przez miesiąc jeździliśmy po Grecji w dwa kampery i stawaliśmy gdzie nam się podobało z resztom robili to wszyscy kamperowcy.Nie masz się czego obawiać ,jest po prostu super :spoko

Potwierdzam: "Nie masz się czego obawiać, jest po prostu super" :kamp

wawerek - 2013-12-07, 21:04

Dziękuję za każdą informację.
darboch - 2013-12-08, 08:56

wawerek, też interesuje mnie ten kierunek ale trochę później i myślę też o Zakyntos. Pewnie rozpracowujesz te wyspy...jakbyś miał ciekawe linki to podziel się. Po powrocie bardzo liczę na praktyczne info :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-12-09, 21:37

wawerek napisał/a:
Moje pytanie dotyczy spania na dziko

Wlasnie wrocilismy z Grecji,Krety.Po i przed sezonem gdzie chcesz tam stajesz,my spaliśmy /oprócz dojazdki/tylko przy plazach.Jezeli jest sezon,to w dwóch miejscach nas przeproszono i pokazano inne miejsce a to dlatego by nie zaslaniac widoku na morze tym co siedza w barze.My na Lefkadzie byliśmy w kwietniu,Stalismy przy plazy w Nidri,Vasiliki,Porto Katsiki,w Samym miescie Lefkada trochę musieliśmy szukac wolnego miejsca.My nigdy nie jesteśmy na kempingach.Barbaraps,pytaj w każdym miasteczku o LAIKI,to targ,robi się dobre zakupy

Perrovski - 2013-12-12, 11:12

"My na Lefkadzie byliśmy w kwietniu",

Hallo.
Jaka temperatura wody i ilosc komarow o tej porze.
Pozdrawiam

artanek - 2013-12-12, 12:14

Perrovski napisał/a:
"My na Lefkadzie byliśmy w kwietniu",

Hallo.
Jaka temperatura wody i ilosc komarow o tej porze.
Pozdrawiam
Byłem na Lefkadzie w maju ale nie kapałem sie bo z natury jestem zmarzluch .Jednak w Wasilikach gdzie nocowałem przy plaży było pełno osób które to robiły .Tam zresztą jest meka tych co to pływaja na desce którą ciagnie spadochron .Nie wiem jak nazywa sie ten sport ale jest widowiskowy .Co do komarów to nie było ich wogóle przynajmniej nie przypominam sobie aby mnie pogryzły.Miejsce sobie znalazłem spokojne jakies 20 metrów od morza na pustkowiu .Zawsze szukam takiego ze względu na psa aby nie przeszkadzał innym a sam sie wybrykał do woli.
blue60 - 2013-12-16, 21:16

Jeżeli będziecie na Kefalonii, to koniecznie przeprawcie się na Itakę.
Jeżeli nie kamperem to zostawcie go w Sami, wypożyczcie skuter,na prom i na cały dzień skoczcie do ojczyzny Odyseusza.
Na wszystkich tych wyspach śmiało możecie stawać na dziko.
Najmniej kamperów jest na Itace.

Pozdrawiam

darboch - 2013-12-16, 21:19

blue60, jakieś koordynaty ciekawych miejsc na tych wyspach masz ?
blue60 - 2013-12-16, 22:13

Ja w tym i ubiegłym roku spędzałem wakacje na Wyspach Jońskich.
W zeszłym roku na lądzie a w tym roku na łodzi od poru do portu.
Na Lefkadzie z pewnością trzeba odwiedzić Nidri na wschodzie , Wasiliki na południu i na zachodniej stronie plaże Katsiki, Gialos.
Plaże piękne ale trudno dostępne, ponieważ znajdują się na dnie klifu, bez możliwości dotarcia samochodem.
Itaka jest mała więc objechać można całą, ale koniecznie trzeba zajrzeć do Kioni i Frikes.
Natomiast na Kefalonii można odpuścić stolicę wyspy Argostoli, ale koniecznie trzeba odwiedzić nastrojowe Fiskardo,Agia Efimia i Asos.

darboch - 2013-12-16, 22:42

Dzięki...znowu kilka pozycji do przeanalizowania. Byłeś na Wyspach Jońskich...na Zakynthos też ?
Agostini - 2013-12-16, 23:03

Na Kefalonii, w okolicy miasta Sami są ciekawe jaskinie.

Szczególnie warta uwagi powinna być jaskinia Melissani, gdzie przez otwór w stropie przedostaje się światło, barwiąc w niezwykły sposób wodę.

Perrovski - 2013-12-16, 23:19

Hallo.

Grecki premierminster Antonis Samaras obiecuje gratis Wi -Fi w 2014.

Pozdrawiam

Wesolych Swiat

http://greece.greekreport...-wi-fi-in-2014/

darboch - 2013-12-17, 09:02

Perrovski, a jak się to ma do tematu ? :-P
Perrovski - 2013-12-17, 11:55

Jak piesc do nosa............ Przepraszam "upierdliwy", czytalen strone Basi i Zbyszka z Krety (mieli problemy z internetetem, nie tylko oni) potem zaczalem "buszowac" w cyberkosmosie i po odczytaniu o wolnym Wi-Fi w Grecji wszedlem nie na ta strone by sie podzielic z Wami ( bo wiem , ze wielu sie pytalo jak tam z interneten w Grecji.

Jezeli Cie to razi to przenosze ta wiadomosc na wlasciwa strone .

Zycze Wszystkim kamperowiczom Wesolych Swiat.

darboch - 2013-12-17, 21:20

Perrovski napisał/a:
Przepraszam "upierdliwy"

upierdliwością jest zapytanie o związek z tematem ? :roll:

Jag hälsar gärna :spoko

zbyszekwoj - 2014-01-09, 16:52

Perrovski napisał/a:
Hallo.

Grecki premierminster Antonis Samaras obiecuje gratis Wi -Fi w 2014.

Pozdrawiam

Wesolych Swiat

http://greece.greekreport...-wi-fi-in-2014/

Bardzo interesująca wiadomość, oby się sprawdziła. :szeroki_usmiech

zbychu - 2014-01-10, 00:04

Kefalonia w tym roku , raczej pewna choć trochę nieznana i mało opisywana przez forumowiczów :spoko
Agostini - 2014-01-10, 23:44

zbychu napisał/a:
Kefalonia w tym roku , raczej pewna choć trochę nieznana

Zbychu, a z Kefalonii na Zakynthos. W razie czego służę pomocą.

angela_camp - 2014-01-12, 20:02
Temat postu: Re: Grecja; Lefkada, Kefalonia
wawerek napisał/a:
Witam.
Na przełomie maja i czerwca wybieram się w składzie 2+2 w pierwszą podróż kamperem. Na pierwszy raz wybraliśmy wyspy greckie - Lefkadę i Kefalonię.
Moje pytanie dotyczy spania na dziko. Czytałem, że w Grecji jest zabronione, więc jak sobie poradzę na ww. wyspach. Proszę o informację, bo nie ukrywam, że się troszkę stresuje.
Czy nie będę miał problemu ze znalezieniem bezpłatnego i bezpiecznego miejsca w pobliżu plaży na nocleg? Czy są jakieś typowe miejsca na tych wyspach przystosowane typowo dla kamperów (zrzut wody itp.)
Każda uwaga i informacja cenna. Czytałem kilka Waszych podróży, ale po Peloponezie, nie wiem jak jest na tych wyspach.
Czy jest jakaś strona internetowa (inna niż kamperpark) z zaznaczonymi miejscami dla kamperów?

Na początek spędziliśmy w Grecji łącznie 5 miesięcy możne dla jednych to dużo dla drugich mało . Nie spędziliśmy tego czasu na zwiedzaniu zabytków no oprócz DELF lecz na poznawaniu ludzi i ich obyczajów ,codzienności greckiej..

POSŁUCHAJ i zapamiętaj co dowiedzieliśmy się po rozmowie z grecka policja . Policja co prawda goni camperowcow z miejsc dla nich niebezpiecznych tzn z jakiegoś zadupia kazała nam się przestawić w bardziej cywilizowane miejsce i według nich bezpieczniejsze oczywiście rano mogliśmy znów tam powrócić . Jeżeli goni ma ku temu powody. Oczywiście nie wszędzie dotrze i musimy mieć jeszcze swój rozum w parkowaniu i noclegach. Jedna sytuacja zadziwiła nas kompletnie . Stojąc tuz przy samej plaży tak ze wychodząc miałam piasek pod nogami, przed kamperem wyciągnięta markizę i postawione krzesła.. Podjechała policja i powiedziała ze leżaki krzesła itp mamy przenieść na plaże markizę schować i tak możemy stać ile chcemy no i oczywiście nocować. Jednakże wyciągnięte tuz przed kampera leżaki itp to według nich kamperowanie co jest zakazane w całej GRECJI i czy Nas nie złapią czy tez złapią jak to jeden zapłacił 300EURO mandatu to już kwestia szczęścia. My raczej się stosujemy chyba ze trafiamy na całkowite zadupia wtedy się rozkładamy. ;) )

Pozdrowienia i życzę udanych Wakacji.

Komplecik - 2014-01-21, 00:11

Na Kefalonię najlepiej doplynąć z Vasiliki do Sami?
Czy są jakieś problemy z promem?
Jakie na Kefaloni są drogi, da się tam jeździć kamperkiem 7m+ ?

????? O co jeszcze pytać mam i co wiedzieć?

darboch - 2014-01-21, 10:02

Komplecik napisał/a:
Na Kefalonię najlepiej doplynąć z Vasiliki do Sami?

a nie do Fiscardo ?

zbychu - 2014-01-21, 12:08

A ja planuję prom z Lefkady , port Vasiliki- do Fiskardo Kefalonia
Komplecik - 2014-01-21, 18:20

Tak do Fiscardo będzie lepiej ;)
blue60 - 2014-01-27, 22:59

Z Vasiliki nie kursuje prom do Sami.Z Vasiki kursuje prom "Kapitan Aristidis" do Fiskardo na Kefalonii.
Drogi na Kefalonii są normalne, można jeżdzić nie tylko kamperem ale nawet TIR-em.
Jeżeli podasz, że kamper ma poniżej 6 metrów długośći zapłacisz dużo taniej za przeprawę.
Ja dwa lata temu byłem z przyczepą i sprzedający bilety sam celowo zaniżył długość mojego zestawu, żeby nie za bardzo mnie "ogolić".

Pozdr

zbychu - 2014-01-28, 00:14

Dobra wiadomość :bigok
darboch - 2014-01-28, 09:24

blue60, ile płaciłeś za prom ?
sonador - 2014-01-28, 19:58

Sam planuje lefkade i cos jeszcze .Komplecik dobry sposob na podpatrzenie drog i miejscowek to you tube wpisujesz np lefkada road to... i ogladasz http://www.youtube.com/re...%20%20road&sm=3
kefalonia http://www.youtube.com/re...nia%20road&sm=3
Na lefkadzie widze że ostro może byc z miejscowkami na dziko [/b]

zbychu - 2014-01-30, 10:04

W niedzielę na Kefalonii zatrzęsła się ziemia to było 6.2 stopni skali Richtera , niemałe zniszczenia dróg i budynków ; http://www.inkefalonia.gr/
Komplecik - 2014-01-30, 19:13

zbychu napisał/a:
W niedzielę na Kefalonii zatrzęsła się ziemia to było 6.2 stopni skali Richtera , niemałe zniszczenia dróg i budynków ; http://www.inkefalonia.gr/

:shock: i co Ty na to :?:

Komplecik - 2014-01-30, 19:14

sonador napisał/a:
Sam planuje lefkade i cos jeszcze .Komplecik dobry sposob na podpatrzenie drog i miejscowek to you tube wpisujesz np lefkada road to... i ogladasz http://www.youtube.com/re...%20%20road&sm=3
kefalonia http://www.youtube.com/re...nia%20road&sm=3
Na lefkadzie widze że ostro może byc z miejscowkami na dziko [/b]

Dobra podpowiedź ;) :spoko

zbychu - 2014-01-30, 22:30

No to Robercie jedziemy coś pomóc w odbudowie i bardzo czekają na turystów,
blue60 - 2014-01-31, 20:55

Za prom zapłaciłem 126 Euro za samochód (Santa Fe) z przyczepą i dwie osoby.
Przede mną kupowali bilety Rumuni, zapłacili za samochód VW Transporter plus 6 osób 98 Euro,

Pozdrawiam

blue60 - 2014-01-31, 21:05

zbychu napisał/a:

W 1953 Kefalonię nawiedziło silne trzęsienie ziemi.Były bardzo duże zniszczenia i dlatego wiekszość wyspy posiada stosunkowo nową zabudowę.Ale trzęsienie ominęło Fiskardo, dlatego warto pozwiedzać wlaśnie to miasteczko z zabytkową zabudową.

Pozdr

sonador - 2014-01-31, 21:50

Znalazłem stronke z połączeniami i cenami promów . tyle że pewnie 35e za samochod to chyba jakis najmniejszy. Gdzies czytałem na innym forum jechali kombi i sedanem i roznica 5 euro była 35/40 http://www.kefalonia-info...php?language=en
darboch - 2014-02-01, 07:29

Też znam tą stronkę i ta cena dotyczy chyba kampera. Oprócz tego dochodzi płatność od osoby 8 euro dorosły....hmmm...w sumie, za nasze nastolatki ale jeszcze nie dorosłe też zapłacę jak za nas.
Cena prawie taka sama jak za prom z Dani do Norwegii :roll:

Jednym słowem się cenią :-P

sonador - 2014-02-01, 20:01

Jak na moja kieszeń też uważam że sie cenią . Tak mysle, za cene promu w dwie strony z lefkady spokojnie mam paliwa pod Kalamate na Peloponezie. Warto zamieniąc kefalonie na liźnięcie Peloponezu?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 22:36

Jeżeli się nie pogniewacie to wkleje wam pare zdjęć z Lefkady dedykaje je Malopolanom.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 22:40

Porto Katsiki
darboch - 2014-02-01, 23:10

Zbigniew Muzyk napisał/a:
dedykaje je Malopolanom

zasmuciłem się :(

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-02, 08:54

darboch napisał/a:
zasmuciłem się
,ale dlatego Malopolanom ze jakas ich grupa wybiera się na 100%
Komplecik - 2014-02-02, 09:39

darboch napisał/a:
zasmuciłem się

nie pisz tak Basiu bo ;) darboch jest gotów z grecji zrezygnować i 18raz jechać do norwegii ;) :haha:

darboch - 2014-02-02, 09:57

darboch napisał/a:
zasmuciłem się

Kalimera :spoko my też wybieramy się na 100% :-P a jak coś nie wyjdzie to Skandynawia jest na wyciągnięcie ręki :haha:

zbychu - 2014-02-03, 13:46

Dzisiaj znów zatrzęsła się ziemia na Kefalonii . http://www.inkefalonia.gr...-9-vathmon.html
darol - 2014-02-03, 13:58

darboch, musimy zweryfikować trasę :roll:
darboch - 2014-02-04, 10:21

hehhe...nie pękamy, dodatkowe emocje nie są złe :ok
darbochowaOla - 2014-02-04, 11:08

darboch napisał/a:
hehhe...nie pękamy, dodatkowe emocje nie są złe :ok

no risk- no fun :diabelski_usmiech

pagand - 2014-02-04, 16:37

A kiedy jedziecie do tej Hellady?
darboch - 2014-02-04, 21:53

Endrju...plan jest na wakacje a co z tego wyjdzie zobaczymy :-P
zbychu - 2014-02-04, 23:12

Jest kilka załóg które wybierają się na Kefalonię , ale w różnych terminach , najwięcej chętnych jest na przełomie lipca i sierpnia. :kamp2
Komplecik - 2014-02-04, 23:17

Zbychu ! A nie przypadkiem czerwca a lipca ?
zbychu - 2014-02-04, 23:33

nie
Komplecik - 2014-02-04, 23:37

Jak to nie, koniec czerwca myślimy ruszać a Wy
zbychu - 2014-02-04, 23:38

My tak ,ale większość podobno w lipcu chce ruszyć.
Komplecik - 2014-02-04, 23:47

Aaaaaaa to nie wiedzałem, myślałem że o nas piszesz :spoko
darboch - 2014-02-05, 08:16

egoista ;)

Tak się zastanawiam gdzie uderzyć ? Czy na Kefalonię i Ithakę czy na Zante ? Czasu jak to na urlopie nie za wiele a fajnych miejsc sporo ... :roll:

pagand - 2014-02-05, 16:40

darboch napisał/a:
Endrju...plan jest na wakacje a co z tego wyjdzie zobaczymy :-P

Wakacje można mieć też w bardzo letnim miesiącu na "L" jak luty...wiem, że na północnym i południowym-wschodzie jakoś teraz tego lata nie widać, ale we Wrocławiu pogoda jak w Grecji...

futro2606 - 2014-02-07, 09:29

Żaba, Ty ostatnio mówiłeś ,że w maju w Chorwacji było Ci za gorąco-co będzie w lipcu w Grecji??? Dodaj spokojnie z 15 stopni oczywiście w górę. :haha:
darboch - 2014-02-07, 10:22

Nie pamiętam żebym tak mówił bo było w sam raz :-P O Grecję się nie martw...mieszkałem tam swego czasu 2 lata i dałem radę choć nie było momentami łatwo :haha:
futro2606 - 2014-02-08, 09:45

Pogadamy w sobotę, my jedziemy na przełomie lipiec -sierpiń :wyszczerzony:
darboch - 2014-02-11, 10:32

W jaki rejon ?
futro2606 - 2014-02-12, 21:20

Zobaczymy ,życie pokaże :wyszczerzony:
Bury - 2014-04-15, 20:27

Dla informacji zainteresowanych. Lefkada sierpień 2013 podjeżdżamy nocą pod plażę gdzie stoją inne kamperki kładziemy się spać a rano 300 euro za szybą każdego kamperka i szybciutko uciekający do samochodu policjanci. Pocieszające jest to że jak w Grecji płacisz w ciągu 10 dni mandat to kosztuje tylko połowę. :gwm :gwm :gwm
zbychu - 2014-04-15, 21:21

Gdzie to było i w jakich okolicznościach ? czy były jakieś znaki.
Bury - 2014-04-15, 21:47

Pojechaliśmy w prawo od mostu, znaleźliśmy uliczkę przy plaży. Około 200m wcześniej był mały znak zakaz kamperowania jakieś 4 m od krawędzi jezdni mało widoczny w nocy.Dalej wzdłuż ulicy stało 3 kamperki a po nas dojechał jeszcze jeden. Rano panowie policjanci bardzo szybko roznieśli wszystkim mandaty za szybę bez względu na narodowość (wcześniej wszystkie wypisali w samochodzie) szybciutko uciekli jak chcieliśmy uzyskać jakiekolwiek informacje (czytaj przedstawić swój punkt widzenia zaistniałej sytuacji :szeroki_usmiech ) i tyle nas widzieli w Grecji
angela_camp - 2014-04-16, 19:28

Bury napisał/a:
Pojechaliśmy w prawo od mostu, znaleźliśmy uliczkę przy plaży. Około 200m wcześniej był mały znak zakaz kamperowania jakieś 4 m od krawędzi jezdni mało widoczny w nocy.Dalej wzdłuż ulicy stało 3 kamperki a po nas dojechał jeszcze jeden. Rano panowie policjanci bardzo szybko roznieśli wszystkim mandaty za szybę bez względu na narodowość (wcześniej wszystkie wypisali w samochodzie) szybciutko uciekli jak chcieliśmy uzyskać jakiekolwiek informacje (czytaj przedstawić swój punkt widzenia zaistniałej sytuacji :szeroki_usmiech ) i tyle nas widzieli w Grecji

CO znaczy kamperowanie??!! Kamperowanie to nie postawienie auta!! Kamperowanie to wystawienie stołu krzeseł itp . czytam ze podjechaliście w nocy i poszliście spać. Kiedyś w jakimś wątku już o tym pisałam . Policja za kamperowanie w Grecji uznaje rozłożenie przed kampera stołki,stolika itp wyciągnięcie markizy normalnie stojące auto to nie kamperowanie nawet jak jest kamperem . no chyba ze był zakaz postoju i zatrzymywania się to inna kwestia

Bury - 2014-04-16, 21:52

Poszliśmy wyjaśnić sprawę na policję a tam pan komendant zrugał młodego policjanta za to że nas wpuścił do niego i powiedział że jak stoi znak to nawet wjechać nie możemy kamperem na taką plażę.Była sobota poczta zamknięta mówię młodemu policjantowi że kasę zostawię niech zapłaci w poniedziałek bo jedziemy dalej a on mówi jedz może ci się uda.Ewidentna nagonka była nawet gadać nie było z kim.Pojechaliśmy do Ohrydu.O mandat się nie upominają ja do tej pory :wyszczerzony:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-18, 18:05

Cytat:
O mandat się nie upominają ja do tej pory
,to masz szczęście,bo do nas napisali z Wloch,ze 2 listopada 2012 było wykroczenie,ze niby to drugie upomnienie,nic nie dostaliśmy,ani mandatu ani foto. Odpisalismy ze seniorzy nie pamiętamy co było wczoraj a co dopiero w 2012.Zobaczymy co będzie dalej,znalezli po nr.samochodu nazwisko i adres.Barbara
pagand - 2014-05-19, 21:14

angela_camp napisał/a:
Policja za kamperowanie w Grecji uznaje rozłożenie przed kampera stołki,stolika itp wyciągnięcie markizy normalnie stojące auto to nie kamperowanie nawet jak jest kamperem .

Ja taką właśnie usłyszałem odpowiedź od policjantki w 2011 roku. Pozwoliłem sobie na krótką pogawędkę na ten temat.
W innym miejscu przyjechała policja i grzecznie poprosiła Czechów by się spakowali i odjechali, a do nas i innych camperów nie podeszli. Czesi wieczorem sobie grillowali i świętowali zaręczyny (pewnie dlatego obeszło się bez mandatu).

Ale faktycznie można też źle trafić, bo nie ma się co oszukiwać...uznaniowość w tej części Europy to normalka...

Bury - 2014-05-21, 20:53

Żadnej dyskusji nie było raczej wysoko podniesiony głos. Koło kamperów nawet jednego krzesła nikt nie wystawił, żadnego znaku poza małym znaczkiem 200 m wcześniej zakaz kamperowania.
futro2606 - 2014-05-23, 11:32

Tak nas traktują jak zło konieczne. Mamy im dawać zarabiać i tak jak Chorwaci zaczynają już przeginać. Wystarczy znać ich język i trochę prawa i można uniknąć tych przykrych sytuacji.
jolama33 - 2014-07-30, 02:20

Witam. My 2+ 1 wyruszamy na Lefkadie i Kefalonie 3-4 sierpnia. Mamy zamiar spać na dziko tak jak w zeszłym roku. Juz sie doczekać nie możemy. Może ktoś zechce dołączyć? Poruszamy sie mercedesem James Cook. :)
futro2606 - 2014-07-30, 10:35

Zapraszamy na Chalkidiki(środkowy palec) będziemy do 13 sierpnia. :spoko