|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Pierwszy kamper
yaro 65 - 2013-12-09, 21:02 Temat postu: Pierwszy kamper Drogie bravo
że kampera kupić to już mam w planie ale proszę o doradę stare/młode wygi
- jakiego kupić ? i czy warto ?
starszego do 20 - 25tyś tak na początek czy
z przedziału 40-50 tyś , taki budżet jest przewidziany ,
z obserwacji widzę że w obu widełkach cenowych '' domek '' ma łazienkę kuchnie , ogrzewanie .
Kamper na lato dla 3 człowieka
Marka wozidła - zawsze miałem Mercedesa ale jak Kwinto, na początek kupię pewnie Fiata / jest znacznie więcej w ofertach/.
silny - 2013-12-09, 21:09
jak bedziesz cierpliwy w ogladaniu trupow zeby wylowic cacy bryczke to polecam przedzial 40-50 , bo sprzet bedzie nowoczesniejszy. w dolnym przedziale tez widzialem ladne sprzety ale lekko archaiczne jesli wiesz co mam na mysli.
nie kazdy lubi kredensy babuni
artek_1972 - 2013-12-09, 23:14
WitaM!
Pierwsze co to węch... jak śmierdzi stęchlizną znaczy że nieszczelne szukamy co i jak, drugie to potem musisz zwrócić uwagę na stan instalacji gazowej i elektrycznej i na stan samych urządzeń boilera itp..., cudów się nie spodziewaj raczej wycieczki o kilka lat wstecz..., wymień wszystkie materace te bez sprężyn na nowe, w Ysk koszt znośny a nie będziecie spać w czyichś... wydzielinach. Prysznic i Wc to "domestosem" lub inną cholerą spryskać poczekać wyszorować u jeszcze raz spryskać choc to i tak najczyszciejsza część kampera. Nie powinniście mieć moli i karaczanów i nie ma się z czego śmiać ...
Pozdrawiam!
yaro 65 - 2013-12-11, 21:54
Muszę napisać
Kierując się radami j.w. pojechałem dziś zobaczyć jak kamper wygląda zwłaszcza w środku.
Zwróciłem uwagę na doraźne naprawy poszycia , uszczelnianie okien , drzwi do luków ,
narożniki zabudowy , mechanicznie nie zwracałem uwagi na tym etapie .
Ogólne odczucia , przejście z szoferki do części mieszkalnej utrudnione , typ zabudowy / rozmieszczenie/ ma ogromne znaczenie , przestrzeń jest wystarczająca do życia / auto ma 5,5m /.
Teraz sprawa najważniejsza / proszę o wyrozumiałość / po 15 min przebywania w środku ,
chodzeniu , oglądaniu cały czas środka poczułem zawroty głowy , stan jak na statku gdy kołysze , normalnie symptomy choroby morskiej .
Miał ktoś tak , przejdzie mam zamiar powtórzyć oglądanie w niedzielę .
Na próbę pobyłem też w takim za dobrze ponad stówkę więc smród i inne raczej wykluczam .
Żona miała tak samo .
Thom - 2013-12-12, 09:07
Witaj...
Ja byłem w Twoim położeniu dokładnie rok temu... szukałem i szukałem...
oglądałem przeszło 12 różnych modeli na żywo i niezliczoną ilość w sieci...
Budżet z 20 poprzez 30, docelowo zrósł do 55 tyś... W okolicach
tej ceny dopiero stałem się szczęśliwym posiadaczem Burstnera a532 Active
Co do szczególnie występujących "złych rzeczy" w kamperach to tak jak koledzy
wyźej wspomnieli... na czele z nie szczelnością!
Moja rada to nie śpieszyć się i dokładnie sprawdzać, a się opłaci tak jak w moim
przypadku... nie ma już innego typu podróży jak kamperem!!! Wolność!
yaro 65 napisał/a: | normalnie symptomy choroby morskiej |
a tego to nie rozumiem... może jakiś fajny specyfik rozpylony w
powietrzu lub opary np. kleju
Owocnego poszukiwania...
slawwoj - 2013-12-12, 09:35
Przy zakupie pierwszego kampera:
- albo trzeba się na tym DOBRZE znać,
- albo mieć szczęście.
W moim przypadku było to drugie. Ale jak mówi przysłowie Głupi ma zawsze szczęście. Czyli być głupim to nie zawsze jest wada.
JaWa - 2013-12-12, 11:07
yaro 65 napisał/a: | Miał ktoś tak |
Miałeś też takie objawy?
silny niepokój a nawet strach
spięcie
szybsze bicie serce
szybki i płytki oddech
zawroty głowy
drżenie rąk i nóg
zimny pot
nerwowe ruchy
panika
To klaustrofobia.
martini44 - 2013-12-12, 11:12
JaWa napisał/a: | silny niepokój a nawet strach
spięcie
szybsze bicie serce
szybki i płytki oddech
zawroty głowy
drżenie rąk i nóg
zimny pot
nerwowe ruchy
panika |
a może to MIŁOŚĆ
JaWa - 2013-12-12, 11:21
martini44 napisał/a: | a może to MIŁOŚĆ |
Masz racje, to miłość od pierwszego wejrzenia.
Yaro kupuj tego kamperka.
DAKOTA - 2013-12-12, 11:42
JaWa napisał/a: | martini44 napisał/a: | a może to MIŁOŚĆ |
Yaro kupuj tego kamperka. |
yaro 65
PostWysłany: Wczoraj 21:54 Temat postu:
Muszę napisać
po 15 min przebywania w środku ,
chodzeniu , oglądaniu cały czas środka poczułem zawroty głowy , stan jak na statku gdy kołysze , normalnie symptomy choroby morskiej .
Miał ktoś tak , przejdzie mam zamiar powtórzyć oglądanie w niedzielę .
Na próbę pobyłem też w takim za dobrze ponad stówkę więc smród i inne raczej wykluczam .
Żona miała tak samo .
hi
ja mam takie objawy co dwa lata w momencie placenia za kampera to trwa tak do pierwszej jazdy nowym nabytkiem , ale wstrzas pourazowy zostaje na dluzej , conajmniej do chwili sprzedazy starego
DAKOTA
ps ale w kwocie tak 20 do 50 tys to bym takich objawow nie mial, jakbym pomyslal
http://finanse.wp.pl/kat,...l?ticaid=111d3c
ze ludzie po 5.000 kafli za garnki placa
wymienie 4 komplety garnkow na kampera
zbyszekwoj - 2013-12-12, 13:18
Przy zakupie trzeba określić preferencje. Czy zależy mi na ładnej szczelnej zabudowie czy liczy się również idealny stan samochodu.Jak ma być jedno i drugie to cena będzie odpowiednia i poszukiwania długie.Dla mnie liczy się zabudowa ,której naprawy są drogie.Samo auto mechanicznie może naprawić każdy warsztat za niewielkie pieniądze.
To tylko taka moja sugestia.
yaro 65 - 2013-12-12, 23:17
JaWa napisał/a: | martini44 napisał/a: | a może to MIŁOŚĆ |
Yaro kupuj tego kamperka. |
ale powinno zaschnąć w gardle a tu nic , wręcz przeciwnie
martini44 - 2013-12-13, 09:29
widocznie to zauroczenie..... miłość będzie następna/ny
yaro 65 - 2013-12-13, 19:34
prorok czy jak
jutro się będzie działo
jak by nie było to Martini będziemy pić
pan_szyneczka - 2013-12-14, 17:31
Gratulacje
A pochwal się, co nabyłeś Ja cały czas się rozglądam...
yaro 65 - 2013-12-14, 18:17
Martini już polane ,
chcę tu oficjalnie podziękować koledze tosiek159 który z Małżonką był obecny przy
oglądaniu , sprawdzaniu przed zakupem ,
koledze JaroW / chciałbym osobiście poznać / za wcześniejszy opis i spostrzeżenia .
Myśle że kupiliśmy dobry pojazd , pod dom przyjedzie w połowie stycznia bo tak
zostało uzgodnione ze sprzedającym który załatwia wszystkie formalności ,
my odbieramy samochód po przeglądzie , z butlami gazu i kilkoma detalami już uzgodnionymi , przeszkoleniu co i jak użytkować i zarejestrowany .
Mechanicznie auto jest po przeglądzie , wymienione sworznie zwrotnicy , silentbloki wahaczy , amortyzatory przód , odboje osi tył , opony 4 szt , osłony przegubów , układ wydechowy, tyle stwierdziłem .
Wiadomo , Niemiec płakał jak sprzedawal
Zapomniałbym napisać co kupiłem ,
FRANKIA na Ducato 2,5 , zdjęc nie wkleję bo ogłoszenie '' poszło w las ''
ale to z tej dyskusji
http://www.camperteam.pl/...ghlight=#389772
SlawekEwa - 2013-12-14, 18:32
yaro 65 napisał/a: | podziękować koledze tosiek159 który z Małżonką był obecny przy
oglądaniu , sprawdzaniu przed zakupem , |
O to Kolega Tosiek już za "eksperta" robi to był żart
tosiek159 - 2013-12-14, 19:02
..., a no, spotkaliśmy się, najzwyklejszy przypadek a do charakterystycznej zabudowy Franki mam słabość..., są piękne, wdzięczne i praktyczne a kupiony kamperek bez obcych zapachów posłuży im jeszcze lata.
Tak więc Yaro 65, szampanem w zabudowę nowo nabytego kamperka a Martini do lampki.
Do zobaczenia na szlaku
slawwoj - 2013-12-15, 11:40
SlawekEwa napisał/a: | yaro 65 napisał/a: | podziękować koledze tosiek159 który z Małżonką był obecny przy
oglądaniu , sprawdzaniu przed zakupem , |
O to Kolega Tosiek już za "eksperta" robi |
Nie wiem skąd te głupowate uśmieszki. Akurat kolega Tosiek posiada wiedzę w temacie.
Bronek - 2013-12-15, 11:40
zbyszekwoj napisał/a: | Przy zakupie trzeba określić preferencje. Czy zależy mi na ładnej szczelnej zabudowie czy liczy się również idealny stan samochodu.Jak ma być jedno i drugie to cena będzie odpowiednia i poszukiwania długie.Dla mnie liczy się zabudowa ,której naprawy są drogie.Samo auto mechanicznie może naprawić każdy warsztat za niewielkie pieniądze.
To tylko taka moja sugestia. |
święte słowa!!!
Okna, instalacje Co wody , markiza , zacieki , zapach. . Sprawdź kibelek , kasetę . brodzik - szczelnośc , zlew , krany. Grzanie pieca , wody. kuchenke, lodówkę. Panel sterujący. Czy ładuje akumulator . To jest potem kasa.
I jak każdy dom przed budową ..... zastanów sie czy na pewno potrzebujesz dużego metrarzu ??? Mały jest bardziej sprawny i mobilny. Do trzech osób moim zdaniem nie warto pakować sie w Alkowe lub pow 6,30 m. Ale ..... de gustibus.... Zresztą Czy ja mam takiego jak chciałem .... ??? Prawie ... więc . Gratulacje.
zbyszekwoj - 2013-12-15, 17:30
Jaro 65 gratuluję zakupu.Do auta sam się przymieżałem.To dla mnie oglądał go JaroW,a on się zna jak mało kto.Wiadomość od Jarka otrzymałem gdy byłem juz w drodze z euro do Niemiec po zakup.Dzięki temu opóżnieniu Ty masz fajne autko a ja nie wiem czy mam żałować. Musimy porównać autka na najbliższym zlocie.
zbyszekwoj - 2013-12-15, 17:44
Bronek, ja mam kolejnego kampera i też nie jestem przekonany czy wielkością jest odpowiedni.Głównie zależy to od jakości kamperowania.Ja preferuję zwiedzanie przeważnie poza kempingami dlatego chciałem mieć do 6m z rowerami,a to oznacza alkowę bo półintegra będzie dłuższa.W integrze krótkiej jest mniej miejsca na bagaż .W alkowie rzucam szybko graty na górne łóżko i w drogę.Natomiast na kempingi wybrałbym półintegrę bo jest wygodniejsza.Ale ilu kamperowców tyle opinii.
SlawekEwa - 2013-12-15, 17:47
slawwoj napisał/a: | Nie wiem skąd te głupowate uśmieszki. Akurat kolega Tosiek posiada wiedzę w temacie. |
Kolego wyluzuj, z Tośkiem wypiliśmy nie jedną flaszkę nalewki i skonsumowaliśmy beczkę lodów pod polskim i bałkańskim niebem. Tak że Tosiek zna się na moich żartach / prawda "kiciu"/ i Tobie jest to ciężko zrozumieć
slawwoj - 2013-12-15, 17:55
SlawekEwa napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Nie wiem skąd te głupowate uśmieszki. Akurat kolega Tosiek posiada wiedzę w temacie. |
Kolego wyluzuj, z Tośkiem wypiliśmy nie jedną flaszkę nalewki i skonsumowaliśmy beczkę lodów pod polskim i bałkańskim niebem. Tak że Tosiek zna się na moich żartach / prawda "kiciu"/ i Tobie jest to ciężko zrozumieć |
Wyluzowałem kolego i nadal w tym poście nie widzę cech żartu. Nie każdy jest taki inteligentny. Na drugi raz napisz w nawiasie "żart" to nawet ja ciżko rozumujący tez załapię.
A jak na razie ja to odczytałem jako próbę ośmieszenia również mego kolegi, z którym również wypiliśmy niejedną flaszkę nalewki - tyle że lodów nie jedliśmy.
zbyszekwoj - 2013-12-15, 18:04
Jeszcze jedna uwaga co do zakupu.Gdy kupowałem osobówkę oglądałem ją na podnośniku przez 1,5 godz,a sprzedający kupił ją w Belgi wciągu 5 min.Natomiast kampera ja będąc w Niemcowni też zdecydowałem o kupnie w 15min bo takie były warunki.Sprawdziłem tylko wilgoć miernikiem, ogrzewanie i lodówkę. Zajrzałem na dach i koniec.Było zimno i robiło się ciemno,tak że zakup zawsze jest loterią.Przejechałem jeszcze jazdę próbna 3m do przodu i do tyłu.Dobrze że wszystko okazało się w porządku,ale to taka loteria.Jak czytam o oględzinach kolegów JaraW ,No Name i innych to takie auto mógłbym kupić w ciemno.Ale niestety nie wszyscy posiadający kampery mają wiedzę techniczną.
SlawekEwa - 2013-12-15, 18:06
slawwoj napisał/a: | Na drugi raz napisz w nawiasie "żart" |
Napisałem
slawwoj - 2013-12-15, 18:13
SlawekEwa napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Na drugi raz napisz w nawiasie "żart" |
Napisałem |
zbyszekwoj - 2013-12-15, 18:26
No i Sławciu znowu Ci się oberwało za niewinność. Tosiek ma radochę.
SlawekEwa - 2013-12-15, 18:30
zbyszekwoj napisał/a: | Tosiek ma radochę. |
Tosiek to ma wielką radochę z innego powodu
slawwoj - 2013-12-15, 18:38
SlawekEwa napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Tosiek ma radochę. |
Tosiek to ma wielką radochę z innego powodu |
Fakt ! Ma z czego !
Bronek - 2013-12-15, 19:20
Przy kupnie obowiązkowo trzeba kopnąć w opony . I zajrzec pod maskę .
Tak dla zasady.
Rozumiem bo sam kupwałem sercem nie rozumem . O kupowaniu 120 000 na Allegro samochodu bez oglądania chyba wspominałem . Bo taki ładny był "Amerykanski"
Ps. Zawsze jest coś za coś.
zbyszekwoj - 2013-12-15, 19:21
A z czego???
yaro 65 - 2013-12-15, 19:36
zbyszekwoj napisał/a: | Jaro 65 gratuluję zakupu.... Musimy porównać autka na najbliższym zlocie. |
Bardzo chętnie dołączę do Was na zlocie , chętnie poznam .
Z kupowaniem to w moim przypadku najłatwiej było ze strony mechanicznej .
Zabudowe po przeczytanych postach oglądałem ''na chłodno '' ,
chciałem żeby też ktoś z ludzi mających kampera też ze mną był i możecie nie wierzyc
ale całkiem przypadkowo spotkałem tośka159 na sąsiednim komisie , chętnie pojechał
z nami a dalej to juz wiadomo
JaroW - 2014-01-03, 23:51
yaro 65 napisał/a: | Martini już polane ,
chcę tu oficjalnie podziękować koledze tosiek159 który z Małżonką był obecny przy
oglądaniu , sprawdzaniu przed zakupem ,
koledze JaroW / chciałbym osobiście poznać / za wcześniejszy opis i spostrzeżenia .
Myśle że kupiliśmy dobry pojazd , pod dom przyjedzie w połowie stycznia bo tak
zostało uzgodnione ze sprzedającym który załatwia wszystkie formalności ,
my odbieramy samochód po przeglądzie , z butlami gazu i kilkoma detalami już uzgodnionymi , przeszkoleniu co i jak użytkować i zarejestrowany .
Mechanicznie auto jest po przeglądzie , wymienione sworznie zwrotnicy , silentbloki wahaczy , amortyzatory przód , odboje osi tył , opony 4 szt , osłony przegubów , układ wydechowy, tyle stwierdziłem .
Wiadomo , Niemiec płakał jak sprzedawal
Zapomniałbym napisać co kupiłem ,
FRANKIA na Ducato 2,5 , zdjęc nie wkleję bo ogłoszenie '' poszło w las ''
ale to z tej dyskusji
http://www.camperteam.pl/...ghlight=#389772 |
Witaj
oo widzę że moje wypociny nie poszły na marne i ciekaw jestem czy słusznie i czy nie pomyliłem się co do oceny autka które kupiłeś ... gratuluję zakupu
ŻYCZĘ BEZAWARYJNEJ JAZDY
Pozdrawiam z za miedzy.
zbyszekwoj - 2014-01-04, 12:13
slawwoj napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Tosiek ma radochę. |
Tosiek to ma wielką radochę z innego powodu |
Fakt ! Ma z czego ! |
Dlaczego tosiek 159 jeszcze się nie chwali???
tosiek159 - 2014-01-04, 18:06
..., nooo, dooobra, dałem się własnej żonie zmanipulować i kupiłem, jest to > Bürstner Ixeo Plus IT 726 G < ..., obecnie jest w serwisie na doposażeniu.
Jak by się ktokolwiek pytał, chrzciny nowego nabytku odbędą się za kilka dni w Uniejowie...
zbyszekwoj - 2014-01-04, 19:40
Szkoda że nie będę mógł uczestniczyć, ale jadę w tym terminie z wnuczką na narty.
slawwoj - 2014-01-04, 19:50
tosiek159 napisał/a: | ..., nooo, dooobra, dałem się własnej żonie zmanipulować i kupiłem, jest to > Bürstner Ixeo Plus IT 726 G < ..., obecnie jest w serwisie na doposażeniu.
Jak by się ktokolwiek pytał, chrzciny nowego nabytku odbędą się za kilka dni w Uniejowie... |
No, no - nie myśl sobie że załatwisz to za jeden raz.
Taki zakup to trzeba oblać dokładnie i kilkakrotnie żeby w trasie a tym bardziej w nocy - nie trzeszczał i sie nie rozsechł.
Myśle że na ten sezon musisz więcej nalewki zrobić
SlawekEwa - 2014-01-04, 19:56
tosiek159 napisał/a: | nooo, dooobra, dałem się własnej żonie zmanipulować i |
" kiciu" łżesz jak .......................................
yaro 65 - 2014-01-04, 20:15
jak się uda pozałatwiać rejestrację auta to planuję
jako pierwszy wyjazd- spotkanie w Uniejowie ,
widzę że lodówę trzeba będzie odpowiednio zapełnić
tosiek159 - 2014-01-05, 00:46
...., takie tu panują obyczaje........
zbyszekwoj - 2014-01-05, 11:28
SlawekEwa napisał/a: | tosiek159 napisał/a: | nooo, dooobra, dałem się własnej żonie zmanipulować i |
" kiciu" łżesz jak ....................................... |
Ja też wszystko zganiam na żonę. Jak coś wyjdzie nie tak to wiadomo czyja wina.
yaro 65 - 2014-01-14, 21:25
Dzisiaj kamper został zarejestrowany , opłacone ubezpieczenie i stoi pod domem ,
Center Camp okazał się bardzo solidną firmą , kamper został umyty
w środku , na zewnątrz , dotankowane paliwo , zalany zimowy płyn do spryskiwaczy ,
dostał dwie butle z gazem , ostatecznie cena jeszcze została obniżona a
tych bonusów nie uzgadnialiśmy z włascicielem , solidna załoga , jestem pod wrażeniem .
Jutro trzeba zaplanowac pierwszy wyjazd
|
|