Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Francja - Francja 2014 .....czy ktoś planuje jakiś wypadzik?..

cook35 - 2013-12-13, 19:30
Temat postu: Francja 2014 .....czy ktoś planuje jakiś wypadzik?..
Mam zamiar zrobić wypadzik w ten rejon Europy, może ktoś z was tam też chce ...???
piotr51 - 2013-12-14, 08:34

Byłem już kilka razy we Francji ale w przyszłym roku na wiosnę myślę o wyjeździe tam.
Tym razem będzie to wjazd objazdowy po tamtejszych agroturystykach,polega to na tym
że miejsce tam masz za darmo a w zamian za to możesz zaopatrywać się w ich produkty
takie jak wino,sery,owoce i inne.
Podaje namiary: http://www.france-passion.com/gb_formule.php

cook35 - 2013-12-14, 09:10

piotr51, Witajcie....
Ooo spadliscie mi z nieba, jak widzicie jesteśmy nowicjuszami , chętnie pogadalbym z wami na temat kamperowania, wojaży i szczególnie Francji....

piotr51 - 2013-12-14, 11:36

Witajcie COCK35
Teraz jest trochę zajęć przed świętami ale po nowym roku oczywiści możemy się spotkać
i porozmawiać,zapraszam Was do siebie. :spoko

cook35 - 2013-12-14, 13:08

Super....jesteśmy na tak ...u nas tez czas napięty , w nowym roku się odezwiemy...
piotr.sto - 2013-12-28, 14:49

piotr51 napisał/a:
Byłem już kilka razy we Francji ale w przyszłym roku na wiosnę myślę o wyjeździe tam.
Tym razem będzie to wjazd objazdowy po tamtejszych agroturystykach,polega to na tym
że miejsce tam masz za darmo a w zamian za to możesz zaopatrywać się w ich produkty
takie jak wino,sery,owoce i inne.
Podaje namiary: http://www.france-passion.com/gb_formule.php

Rozumiem, że to takie francuskie Fattore Amico? Ciekaw jestem wrażeń z takich noclegów (warunki, dostępność noclegu, konieczność wcześniejszych rezerwacji itp.) Może znajdziesz chwilkę, żeby rozszerzyć ten temat. Myślę, że nie tylko ja będę zainteresowany :mrgreen:

Kotek - 2013-12-28, 19:10

O tak, tak. :kwiatki:
piotr51 - 2013-12-30, 17:41

We Francji byłem kilka razy objazdowo ale nigdy w agroturystyce. Nic na ten temat nie mogę powiedzieć. Wiem tylko tyle co wyczytałem na stronie :www.france-passion .Planuję taki wyjazd w przyszłym roku na wiosnę,jeśli ktoś ma takie same plany to zapraszam do wspólnej wyprawy.
cook35 - 2014-01-05, 13:24

Wiam....
Chciałbym zadzwonić i pogadać , proszę o podanie nr tel....

cook35 - 2014-01-05, 13:51

Już ok....
niuniogomes - 2014-01-18, 09:31

hej Kiedy chcesz jechac do francji my jedziemy 13 kwietnia do 3 maja chcemy przejechac cale lazurowe wybrzeze w tym czasie nie ma tam za duzo ludzi a juz jest cieplo pozdrawiamy Jak cos to w tamtm roku przejechalismy alsacka droge winna pieknie moge powiedziec co i jak w tym terenie
Martin B - 2014-01-18, 11:39

Hallo milosnicy Francji od wielu juz lat jezdzimy po francji z wlasnego doswiadczenia musze stwierdzic ze te "agra"nie sa po kupnie tam tych produktow tanie ,stoi sie z reguly terz z daleka od interesujacych miejsc .Francja ma bardzo dobrze rozbudowana siec z miejscami dla cemperowcow duzo placow jest za dermo, w srodkowej i atlantyckiej czesci kosztuja od 4 do 10 euro,nad morzem srodziemnym w sezonie drogo do 20 e.Chetnie pomoge jezeli macie kakretne pytania do miejsc i okolic ,jak juz wczesniej pisalem na tym forum na mojej srtonie www. znajduja sie opisane wyprawy po francji so pisane po niemiecku mimo tego mozna przy pomocy zdiec i nazw miast i okolic cos dla siebie wybrac
pagand - 2014-01-18, 12:30

Myśmy w zeszłym roku spędzili dwa tygodnie we Francji (ostatnie dwa tygodnie sierpnia). Pierwszy tydzień (nawet ciut dłużej) na Lazurowym Wybrzeżu, a drugi w okolicach Paryża. Nawet na Lazurowym Wybrzeżu można znaleźć miejsca by stanąć na dziko. Myśmy w jednym miejscu spędzili sobie spokojnie trzy noce. Są też miejsca do obsługi campera, choć raczej trudno je z drogi wypatrzeć...
amee - 2014-01-18, 13:07

pagand napisał/a:
Myśmy w zeszłym roku spędzili dwa tygodnie we Francji (ostatnie dwa tygodnie sierpnia). Pierwszy tydzień (nawet ciut dłużej) na Lazurowym Wybrzeżu, a drugi w okolicach Paryża. Nawet na Lazurowym Wybrzeżu można znaleźć miejsca by stanąć na dziko. Myśmy w jednym miejscu spędzili sobie spokojnie trzy noce. Są też miejsca do obsługi campera, choć raczej trudno je z drogi wypatrzeć...

Czy może dodałeś gdzieś relację z tej wyprawy? My w tym roku planujemy właśnie 2 ostatnie tygodnie sierpnia we Francji i również najpierw Legoland DE, potem na Lazurowe Wybrzeże i Kanion Verdon. Lada chwila czas zacząć planować i gromadzić materiały więc wszelkie wskazówki mile widziane. Najbardziej boję się przejazdu przez Alpy, czy nasz kamperek da radę bez problemu:)

Marek - 2014-01-18, 13:28

Martin miło było mnie poczytać Wasz Blog. Wiadomości szczegółowe w zakresie organizacji wyjazdu bezcenne, zdjęcia śliczne nie wykluczam ,że się odezwę prywatnie w sprawie poruszania się po tamtych bardzo zagospodarowanych turystycznie terenach .
Marek :spoko

Martin B - 2014-01-18, 17:28

Dzieki Marku za pochwale :-P jak juz pisalem chetnie odpowiem na pytania i pomoge
Pawko - 2014-01-19, 00:23

Dwa lata temu przejechaliśmy północną i centralną Francję w drodze do Portugali. Oprócz tego że jest piękna to jest również bardzo przyjazna dla kamperów, ani razu nie staliśmy na campingu a i z serwisem nie było kłopotu. Na przełomie kwietnia i maja planujemy powłóczyć się po Prowansji, zobaczyć kanion Verdon, może zachaczyć o Alpy.

Martin piękne zdjęcia i ciekawe informacje na twoim blogu. Właśnie zdjęcia z Alp narobiły mi chęci na ten kawałek Francji, tylko czy autko da radę. :spoko

cook35 - 2014-01-19, 07:20

Witajcie...
Poruszylem temat w zeszłym roku , teraz widzę ze rozkręca się na całego, i bardzo fajnie.
Ja z małżonką chcielibyśmy zobaczyć Paryż , i przejechać południem Francji połączyć z odpoczynkiem i lekkim zwiedzaniem , piszecie tu swoich wyprawach może ktoś z was może mi pomoc złapać w trasę ten kierunek, a może i jakiś wspólny wyjazd, ?!

cook35 - 2014-01-19, 07:47

Faktycznie piękny rejon alpejski , bardzo ciekawie udokumentowana trasa , właśnie przegladam .....
pagand - 2014-01-19, 18:02

Cytat:
Czy może dodałeś gdzieś relację z tej wyprawy? My w tym roku planujemy właśnie 2 ostatnie tygodnie sierpnia we Francji i również najpierw Legoland DE, potem na Lazurowe Wybrzeże i Kanion Verdon. Lada chwila czas zacząć planować i gromadzić materiały więc wszelkie wskazówki mile widziane. Najbardziej boję się przejazdu przez Alpy, czy nasz kamperek da radę bez problemu:)

Nie opisywałem tym razem wyjazdu...ale pewnie wykorzystam te "zimowe" dni, by co naskrobać...

Cytat:
Ja z małżonką chcielibyśmy zobaczyć Paryż , i przejechać południem Francji połączyć z odpoczynkiem i lekkim zwiedzaniem

My właśnie zrobiliśmy odwrotnie - najpierw wylegiwanie się, a później małe zwiedzanie. Ale to akurat układ wyjazdu zrobiony pod dzieci.

Postaram się opisać choć krótko nasz wyjazd to może się komuś coś przyda... Myślę, że w następny weekend się zmobilizuję...

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-19, 18:19

Pisz,pisz,bo brakowało twoich relacji na forum,barbara muzyk :bigok
pagand - 2014-01-19, 18:41

Ja tym razem nie mam nic ciekawego do napisania...ale spróbuję...
amee - 2014-01-20, 13:10

Właśnie doczytałam, że sierpień nie jest najlepszym miesiącem na Francję w związku z urlopami Francuzów - czy rzeczywiście jest gorszy od lipca? Czy jest wtedy dużo bardziej tłoczno na lazurowym? Zaczynam się teraz wahać. Czy może wystartować od pierwszego dnia wakacji... Jakie są wasze wrażenia? Z różnych opowieści wysnułam wniosek, że pod koniec sierpnia nie będzie już tak upalnie jak w lipcu, a nie ukrywam, że ma to dla nas znaczenie gdyż z mojej załogi tylko ja jestem ciepłolubna i nie przeszkadza mi powyżej 30, reszta jak jest taki upał to tylko leży i czeka na śmierć - a chciałabym im tego oszczędzić...Poza tym nie mamy klimy i ze względów "zdrowotności" nie planujemy zakładać. Może jedynie dorobimy się turbo venta :wyszczerzony:
pagand - 2014-01-20, 16:40

Na takie pytania będzie chyba trudno odpowiedzieć, bo rzadko kto jeździ dwa czy trzy razy w to samo miejsce w różnych miesiącach by stwierdzić kiedy jest bardziej czy mniej tłoczno. A z pogodą to nigdy nic nie wiadomo...dzisiaj w wiadomościach wszyscy trąbią o zimie i mrozie, które sparaliżowały Polskę, a u nas we Wrocławiu jakby był ciepły listopad.

Myśmy byli ostatnie dwa tygodnie sierpnia. Na cempingach nie było problemu ze znalezieniem miejsca, choć trafiliśmy i na takie, które już nie wpuszczały nowo przybyłych. Na plażach problemu wielkiego nie było, choć to tez zależy kto czego oczekuje... Na drogach było tłoczno...tak jak by jechać u nas wzdłuż wybrzeża w lecie. Faktycznie trzeba było jechać ostrożnie. Ale to tylko takie moje spostrzeżenia, ale byliśmy tam tylko raz.

A co do temperatury to mi akurat było zimno...pojechaliśmy tam na drugi dzień po moim powrocie z ośmiomiesięcznego pobytu w Afryce :)

Zaradek - 2014-01-20, 17:21

Bylismy na lazurowym wybrzezu dwukrotnie w lipcu. Z miejscem na camperoarkach nie bylo problemu choc na poczatku lipca mozna bylo wybierac a pozniej juz sie stawalo gdzie bylo wolne. Rano zawsze mozna zmienic.miejsce bo ruch w interesie byl. Temperatury to stety/niestety goraco choc poranki (6-7) bywaja pochmurne ale pozniej sie wypogadza. Stalismy na camperparku Ramatuelle. W zeszlym roku 7.90€ w tym serwis prysznic i toaleta oczywiscie do woli. Blisko plazy ale pkaza taka sobie za to mizna bylo byc z psem.
Martin B - 2014-01-20, 20:39

Hollo!!Jak juz moi poprzednicy napisali trudno z 100%pewnoscia cos doradzic mimo tego moge ze wlasnego doswiadczenia stwierdzic ze strona atlantycka we francji moze i w sierpniu tez byc chlodna,nawet przy superpogodzie woda jest raczej chlodna.Tak wiec kto slonce lubi ,spacery na plarzach i spokuj musi tam jechac dodatkowy plus ,na tej stronie francji jest bardzo duzo tanich miejsc dla camperowcow(woda prad itd).Na poludniu francji jest od lipca do polowy wrzesnia,oczywiscie cieplo ale...drogo i pelno ludzi,bardzo malo placow dla camperow dlatego tez bylem zmuszony na pola cempingowe wjechac drogie i czesto ciasne (dzikie parkowanie jest na poludniu nie mile widziane,czesciowo zabronione i moim zdaniem niebezpieczne)
cook35 - 2014-01-21, 06:37

Witajcie...
Przeglądając forum w zeszłym roku , natknąlem się na temat karty ACSI , z ciekawości zakupilem ją , przyszła po 2 miesiącach, jednak po zakupie w @ poinformowali ze tyle trzeba będzie poczekać druk kart pod koniec roku, upoważnia ona do pobytu w wybranych kempingach w cenie 12, 14, 16 euro za parcele samochód prąd i dwie osoby z prysznicami na dzień jeśli prysznic na zerowy , to przysługuje 1 Zenon na osobę na dzień, wchodząc na stronę www.acsi.eu, można zobaczyć w całej Europie gdzie znajdują się kempingi w danym kraju i przeczytać opis , patrzyłem na południową francje i jest dużo takich miejsc ...do wypoczynku można bezpiecznie zostawić samochód i zwiedzać np, Marsylii czy Nicei .....czy ktoś z was tak podróżował ?...

Martin B - 2014-01-21, 07:28

Ja tak w tamtym roku tak podruzowalem wszystko co napisales pasuje zapomniales tylko dodac ze ta karta jest tylko POZA SEZONEM wazna w sezonie placi sie pelna cene w zaleznosci od cempingu minimum 20 do.....bardzo drogo
cook35 - 2014-01-21, 07:35

Taak zgadza się, ten czas jest zaznaczony na kazdej stronie danego kempingu...
cook35 - 2014-01-21, 07:38

na dodatek powiem ze tylko taki czas i terminy mnie interesują, nie ukrywam , że przed sezonem jest spokojniej i o wiele taniej, miesiące maj i początek czerwca oraz wrzesień jak dla mnie są idealne również pod względem temperatur...
andi at - 2014-01-21, 20:27

Parę osób jeździ z karta ACSI
Ja jak bylem kolo miejscowości Garda to miałem problem z postojem bo były campingi pełne , ale to tylko ten jeden raz (wrzesień)
W tym roku biore płytę DVD
Od tego roku masz 12 14 16 18e

cook35 - 2014-01-21, 20:57

Płyta ułatwi temat? Teraz jest strona ACSI
Martin B - 2014-01-21, 21:12

Hollo andi at myslisz o jeziorze Garda ?we wloszech ?jezeli tak krotkia informacja ze wzgledu na cieply i przyjemny klimat jest tam obojetnie czy sezon czy nie polno i drogo ,bez rezerwacji trudno miejsce znalezc, prawie zadnych placow cemperowych tylko pola campingowe