| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Gdzie ( kto ) zamontuje solary na Śląsku ?
Simbus - 2014-01-05, 14:53 Temat postu: Gdzie ( kto ) zamontuje solary na Śląsku ? Witam.
Przez pierwsze miesiące użytkowania kampera, co chwilę okazywało się że warto coś do niego dokupić, domontować..i tak po kolei przyszedł czas na kamerę cofania, markizę itp. itd. Jednak jeśli chodzi o solary uważałem że nie będą mi jednak potrzebne, bo i po co
Prądu w sezonie letnim z aku pokładowego zawsze starczyło. Wszystko do czasu pierwszego wyjazdu na narty w tym roku. Moje webasto ''wykończyło'' akumulator już blisko po dwóch dniach. Do tego mam zamontowaną przetwornicę 1000W którą zasilałem ekspres do kawy. Zatem na chwilę obecną myślę nad zamontowaniem zestawu który będzie mnie zasilał głównie w okresie zimowym.
Wiem że na forum mamy mnóstwo tematów dotyczących jakie wybrać solary, gdzie je kupić i jak zamontować
Jednak czym więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie. Do tego moje umiejętności majsterkowania..a raczej ich brak skłonił mnie do prośby do Was o polecenie solidnego warsztatu lub osoby która zdejmie ze mnie ten problem i zamontuje za mnie odpowiedni zestaw.
Wstępnie wybrałem coś takiego, jednak gdy zacząłem czytać o panelach elastycznych to już sam nie wiem.. http://www.modernhome.pl/...kempingowa.html
Jednak podstawowe pytanie do kogo ''uderzyć '' w temacie montażu w moich okolicach ?
Bronek - 2014-01-05, 15:07
Ja wezmę na pewno regulator MPPT 20a do mocy 250v z solara. Ten co podałeś tez rozwazalem , ale bez tego w zestawie regulatora .
ten który jak wybrałem kosztuje od ok 400 zl do 470.
W zestawie jest zwykły za ok 2 stówki. Pogadaj z sprzedawca czy nie zmieni , ponoc wieksza wydajność. I sprawdź miejsce na dachu.
Elastycznych solarów sie boje ze wzgledu na mozżliwość uszkodzeń mechanicznych . Fajne bo lekkie i montaż może być na dobre taśmy dwustronne. Sprawa chłodenia od spodu też do dyskusji ....
Pytałem w którymś z postów o ten fakt
t , ale cisza.
Będę montował sam, w cieplejsze dni. Wtedy też zadawał dokładniejsze pytania .
Srodki czyszczące do dachu , klej do uchwytów , do czego podłączyć - bezpośrenio do klem czy puszki Bezpieczników , czy dodatkowy bezpiecznik ,
No i internet . Kleje sa , clenery też wiertło mam . Tylko by było ciepło .
HENRYCZEK - 2014-01-05, 16:26 Temat postu: Re: Gdzie ( kto ) zamontuje solary na Śląsku ?
| Simbus napisał/a: |
Jednak podstawowe pytanie do kogo ''uderzyć '' w temacie montażu w moich okolicach ? |
Tu masz blisko.
http://www.camperymtm.pl/serwis.html#main-content
martini44 - 2014-01-05, 18:40
do Kaimara najlepiej..... pozatym masz S-Camp (Bieruń), TAM (Katowice), Mika (Chorzów/Katowice)
ale najlepiej jak powiedziałem wyżej do Naszego Kaimara MTM
Ja montowałem Dudusiowi ale niewiem czy zadowolony bo nic nie gada więc nie chytam się więcej
kubryk1 - 2014-01-05, 20:05
A kogo do montażu solarów (wraz z instalacją) polecili byście w okolicach Łodzi?
Bronek - 2014-01-05, 21:15
O północy ok Koszalina Kołobrzegu to nawet nie pytam .
ba Na tym zadupiu nic chyba nie ma. Pod Koszalinem jest jeden niby serwis diler Hobby , ale tragedia. Wchodząc tam masz wrażenie ,że jesteś intruzem , głupkiem i w ogóle jak śmiałeś . Danych nie podaje bo się wstydzę ,że dwa razy próbowałem coś tam załatwić.
BaWa - 2014-01-05, 21:23
najlepszym fachowcem od montowania solarów od morza do Tatr jest mój mąż. Zamontował sam i śmiga jak ta lala
papamila - 2014-01-05, 21:56
| Bronek napisał/a: | | O północy ok Koszalina Kołobrzegu to nawet nie pytam |
w Policach masz Andrzeja 'kolarza" 507-153-240
Bronek - 2014-01-05, 22:07
Dzięki. Montuje czy tez sprowadza zestawy ??
Myślę o takim pow 130w może 180 W wejdzie . Muszę zmierzyć dach . . Chce poprzecznie zaraz za przednim spadkiem . Ale mam luft 28 cm w środku dachu.
papamila - 2014-01-06, 08:23
| Bronek napisał/a: | | Montuje czy tez sprowadza zestawy ?? |
raczej tylko montaż, podałem telefon zadzwoń
tosiek159 - 2014-01-06, 09:24
.., okolice Opola masz http://www.mcaravan.pl/in...id=96&Itemid=52
Duduś - 2014-01-06, 09:29
umów się z Martinim on ci to pochyto na dachu - masz blisko!
Simbus - 2014-01-06, 18:06
Dzięki za porady, w sumie jakoś mnie zaślepiło i kolegę Kaimara kojarzyłem tylko ze sprzedażą kamperów
Zresztą miałem okazję już go poznać przy okazji szukania dla mnie domku na kółkach, wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie - zatem pomęczę go odrobinę
WODNIK - 2014-01-06, 21:12
| BaWa napisał/a: | najlepszym fachowcem od montowania solarów od morza do Tatr jest mój mąż. Zamontował sam i śmiga jak ta lala |
A czy Twój mąż też montuje poduszki powietrzne na tylną oś ?.
Mam zamiar zamontować w swoim HOBBI 600 takie poduszki jak kupię skutera.
Pozdrawiam
BaWa - 2014-01-07, 09:05
Jeszcze tego nie robił ale dla niego nie ma rzeczy niemożliwych, zresztą pewnie kilka osób z forum się już o tym przekonało. Jedyny problem stanowi brak odpowiedniego warsztatu.Wszystkie prace wykonuje na zewnątrz a z pogodą różnie bywa.
kimtop - 2014-01-07, 13:42
| WODNIK napisał/a: | | Mam zamiar zamontować w swoim HOBBI 600 takie poduszki jak kupię skutera. |
Wpadnij do mnie to robótkę dopieścimy
JaroW - 2014-01-07, 15:39
| kimtop napisał/a: | WODNIK napisał/a:
Mam zamiar zamontować w swoim HOBBI 600 takie poduszki jak kupię skutera.
Wpadnij do mnie to robótkę dopieścimy |
HEJ a ja mogę ?
bo mam skutera ...
maszakow - 2014-01-07, 15:52
Wodniku ... Adam No name również montuje poduszki.
NA Wszystkich jego pojazdach są reklamy
kimtop - 2014-01-07, 16:16
| JaroW napisał/a: | | HEJ a ja mogę ? |
Oczywiście
WODNIK - 2014-01-07, 21:32
Do Opoczna trochę daleko, do Oświęcimia bliżej ale bez kanału.
Jak będę na etapie zakładania napiszę na PW.
Dziękuję za chęć udzielenia mi pomocy.
Co do tematu, montaż solara, to ja sobie sam montowałem.
Żadnych problemów nie było. Solar śmiga do dziś.
Simbus - 2014-01-07, 21:36
Jakiej mocy założyłeś ? Jest wystarczający ?
BaWa - 2014-01-07, 21:39
| WODNIK napisał/a: |
Jak będę na etapie zakładania napiszę na PW.
|
czekamy na wieści może jakoś damy radę
kimtop - 2014-01-08, 16:46
| WODNIK napisał/a: | | do Oświęcimia bliżej ale bez kanału. |
Co to dla Jarka.Wykopie
WODNIK - 2014-01-08, 22:50
| Simbus napisał/a: | | Jakiej mocy założyłeś ? Jest wystarczający ? |
Jeden panel 100 W, a mam dwa aku pokładowe po 92 Ah.
Tydzień stałem w puszczy z Tadeuszem i Halszką bez ładowania i nie było problemu.
Jak będzie dalej zobaczymy.
WODNIK - 2014-01-08, 22:59
[quote="kimtop"] | WODNIK napisał/a: | | do Oświęcimia bliżej ale bez kanału. |
Co to dla Jarka.Wykopie [/quot
|
|