Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Bezpiecznik radia

kubryk1 - 2014-01-05, 20:18
Temat postu: Bezpiecznik radia
Koledzy, kto mi podpowie gdzie znajdę bezpiecznik na zasilaniu radia we Fiacie Ducato 2,3 JTD z 2003 roku? Jedna puszka z bezpiecznikami znajduje się w kabinie po stronie kierowcy a druga pod maską, opatulona w pokrowiec - i teraz ponawiam pytanie - w której puszce szukać? Chciałbym wyjąć ten bezpiecznik bo nawet "stend bay" pobiera prąd a przy zimowaniu jest to ważne.
Pozdrawiam wszystkich

kimtop - 2014-01-05, 20:28

Zdejmij klemę z akumulatora i będziesz miał wszystko rozłączone
kubryk1 - 2014-01-05, 20:39

Dzięki Kimtop!
Sam bym chyba na to nie wpadł :-P - ale niestety nie udzieliłes mi odpowiedzi na pytanie. Z różnych wzgledów chciałem odłączyć tylko radio a nie całe autko.

kimtop - 2014-01-05, 20:45

Nie wiem pod który bezpiecznik masz podpięte radio.Na pewno jest to bezpiecznik w puszce w kabinie.
Możesz wyjąć bezpiecznik,który jest bezpośrednio w radiu.

martini44 - 2014-01-05, 20:49

a to orginalne radio ??bo jeśli z panelem to wystarczy go ściągnąć....
Socale - 2014-01-05, 20:57

Jeśli radio masz prawidłowo podłączone (rozłącza stacyjka i załącza bez resetu ustawień) to nic nie rozłączaj w bezpiecznikach bo i tak nic nie zaoszczędzisz.
Zasilanie zasadnicze "stacyjkowe" jest przez radyjko prądożerne, natomiast samo podtrzymanie pamięci zużywa tyle prądu w miesiąc, co zegarek w tydzień.

Dlatego radyjka zostały tak skonstruowane żeby nie gmerać w bezpiecznikach i podawane są 2 zasilania 12V.

martini44 - 2014-01-05, 21:30

poza tym jest już prawie połowa stycznia.... jeszcze 1,5 miesiąca i znów można wyruszyć na podbój świata !!