Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

PEUGEOT - ¦wiat³o cofania

Abmer - 2014-01-06, 12:59
Temat postu: ¦wiat³o cofania
Witam.
Od niedawna sta³em siê "szczê¶liwym" posiadaczem Campera Peugeot Frankia 1992r.
Auto mia³o byæ super, ale okaza³o siê, ¿e nie jest takie super. Mam nastêpuj±ce problemy co do których potrzebujê pomocy bardziej do¶wiadczonych u¿ytkowników.

1. Brak ¶wiate³ cofania (brakuje kabli przy³±czonych do czujnika w skrzyni). Mam pro¶bê o zdjêcie, gdzie mam szukaæ brakuj±cych przewodów (mam ksi±¿kê naprawy J5, ale nie ma opisu kolorów kabli).
2. Wyskakuj±cy bieg wsteczny. Czy wystarczy regulacja na d¼wigni czy to sprawa wewn±trz skrzyni.
3. Mam luzy w uk³adzie skrêtu (wymieniê wszystkie tulejki i sworznie), ale mam wra¿enie, ¿e luz wystêpuje równie¿ na maglownicy (mia³ kto¶ taki przypadek).

Pozostaje do zrobienia; wymiana pêkniêtego przewodu powietrza od filtra powietrza do mocowania na g³owicy(dziurawy i ci±gnie tam nieoczyszczone powietrze), wymiana regulatora ssania (przyspieszony bieg ja³owy), tarcz hamulcowych i klocków wszystkich amortyzatorów, no i oczywi¶cie naprawa uszkodzonej alkowy (ca³a zgnita).

Pozdrawiam z Opola.

martini44 - 2014-01-06, 13:41

Abmer, nie widzia³e¶ co kupujesz ??
Abmer - 2014-01-06, 14:26

Ju¿ kupione.
Mea Culpa.
Ju¿ to przetrawi³em a teraz muszê to doprowadziæ do jazdy.

gino - 2014-01-06, 15:24

Abmer
na pocz±tek-witam na forum
na koniec-uzupe³nij profil, to pomo¿e-pomóc Tobie
mo¿e oka¿e siê, ¿e masz w swojej okolicy kogo¶ z forum, kto ma pojêcie o kamperkach i mechanice , i niewielkim kosztem to naprawi
przepraszam,¿e tak prosto z mostu, ale po zadanych pytaniach ju¿ widzê ¿e raczej sam tego i tak nie ogarniesz :spoko

Abmer - 2014-01-06, 15:56

Hej,
gino mo¿e mój opis nie wygl±da profesjonalnie, ale z mechanik± nie mam problemu. Równie¿ zabudowy kempingowe nie s± mi obce (remontowa³am od podstaw Hymer Eriba Troll klasyk na stalowych profilach).

Co do przewodów od czujnika cofania nie mogê ich zlokalizowaæ i ma nadziejê, ¿e kto¶ pomo¿e mi pisz±c jakiego koloru przychodz± kable i jak wtyczka. Najlepsze by³o by zdjêcie.

Cena campera by³a atrakcyjna. Nie oszacowa³em dobrze uszkodzeñ i aby wszystko chodzi³o jak nale¿y bêdê musia³ trochê dodaæ. Ale jak zrobiê to bêdê wiedzia³ co mam. Liczê, ¿e materia³y bêd± mnie kosztowaæ ok 1500 z³.

Jak do tej pory zrobi³em ju¿ termoparê w lodówce (z Allegro 40 z³).
Piecyk równie¿ by³ trafiony, ale ju¿ zrobi³em.
Wymieni³em koñcówki wtrysków i ustawi³em zawory.

Podstaw± je¿eli chodzi o szczelno¶æ w camperach to wymiana masy uszczelniaj±cej pod listwami. Po tym czasie masa uszczelniaj±ca Dekalin jest ju¿ zmursza³a i woda dostaje siê poprzez ¶ruby na stela¿. W swoim ju¿ czê¶ciowo wymieni³em masê uszczelniaj±c± pod listwami.

gino - 2014-01-06, 16:12

w takim razie, zdejmij lampê, i od razu zauwa¿ysz,który przewód jest..od wstecznego :-P

co do wyskakuj±cego wstecznego
czy mieszek / os³onê lewarka masz oryginalny, od tego modelu/nie starszego?

przyjecha³ do mnie kiedy¶ pewien Szwajcar, i..tez mu wsteczny wyskakiwa³
ogl±da³em, i wszystko by³o ok
zdj±³em obudowê/mieszek/ to bieg przesta³ wyskakiwaæ.....mówiê sobie co¶ sie przestawi³o i bêdzie ok..za³o¿y³em obudowê, to samo..

wówczas Szwajcar sobie przypomnia³, ¿e...kupi³ i zmieni³ obudowê z mieszkiem..
okaza³o siê, ¿e jego stara, ma inny minimalnie kszta³t , i gumas-mieszek napiera³ na lewarek od biegów, co powodowa³o jego wyrzucanie

martini44 - 2014-01-06, 16:15

Grzesiu Ty nie musisz ¶ci±gaæ lampy bo znasz na pamiêæ kolory..... pomó¿ koledze :szeroki_usmiech :-P
Abmer - 2014-01-06, 17:04

Dziêkujê za podpowiedzi.
Mnie interesuj± kolory przewodów te które id± do czujnika przy skrzyni. W komorze silnika znajduj± siê d³ugie przewody czarny i pomarañczowy z czarnym paskiem, ale by³y chyba pod³±czone do czujnika zanieczyszczenia filtra powietrza (który dla odmiany jest równie¿ uszkodzony). Mam jeszcze wtyczkê z przewodami czarnym i niebieskim.

Do³±czam schemat. Prze³±cznik w skrzyni nr 23
Kolory chyba bc i o.

W lampach przewód który przychodzi do ¿arówki wstecznego ma kolor bia³y.

Je¿eli chodzi o mieszek to siê mu przyjrzê.

Abmer - 2014-01-06, 20:25

Przewody by³y urwane wewn±trz peszla. Dokopa³em siê do nich.
Ich kolory to pomarañczowy i bia³y.
Dziêkujê za podpowiedzi i zainteresowanie.

eMWu - 2014-01-07, 14:33

a jesli jestes pewien co do luzu na przekladni kierowniczej to w wiekszosci jest to do wyregulowania. Kiedys w scorpio regulowalem podkladkami wykonanymi z blachy z puszki po piwie :ok
martini44 - 2014-01-07, 15:00

eMWu napisa³/a:
regulowalem podkladkami wykonanymi z blachy z puszki po piwie

Przyjemne z po¿ytecznym.... tak trzymaæ :bigok jak co¶ to jestem chêtny do pomocy w przygotowywaniu puszek :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

eMWu - 2014-01-07, 15:34

hehe akurat z tym nie bylo problemu :ok

a serio - pare lat pracowalem w firmie paraj±cej sie produkcj± przekladni - cos niecos pamietam - mozna rzucic fotke to pokaze gdzie kretolic ;)

maszakow - 2014-01-07, 15:56

Abmer napisa³/a:
Kolory chyba bc i o.

to by siê zgadza³o - z francuskiego Blanc, Orange. :)

Abmer - 2014-01-07, 20:19

Co do przek³adni to najpierw wymieniê sworznie i wahacz.
Pó¼niej zbie¿no¶æ.
Zastanawiam siê nad amortyzatorami przód i ty³ (czy poprawi komfort jazdy?) i czy warto w tê skarbonkê a¿ tyle wrzucaæ.