Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - czerwiec czy wrzesień

BaWa - 2014-01-07, 13:04
Temat postu: czerwiec czy wrzesień
Proszę o wypowiedź sympatyków i miłośników Grecji, który miesiąc polecilibyście na wakacje. :szeroki_usmiech
DAKOTA - 2014-01-07, 14:17
Temat postu: Re: czerwiec czy wrzesień
BaWa napisał/a:
Proszę o wypowiedź sympatyków i miłośników Grecji, który miesiąc polecilibyście na wakacje. :szeroki_usmiech

najlepiej to caly rok , no moze poza urodzinami :ok :szeroki_usmiech
DAKOTA

angela_camp - 2014-01-07, 18:50
Temat postu: Re: czerwiec czy wrzesień
BaWa napisał/a:

Ja tam moge zamieszkac na stale . Zalezy co lubisz my wyjezdzajac pod koniec maja poczatek czerwca czulismy kwitnace drzewa i kwiaty ten zapach mam do dzis.Mniejszy ruch . Wrzesien bedzie bardziej spokojniejszy i juz nie tak goracy Czerwiec byl upal ale woda zimna . Wrzesien woda juz cieplejsza.Zalezy czego oczekujesz.

SlawekEwa - 2014-01-07, 19:03

Wrzesień - dlaczego, bo my tam będziemy :bigok
frape - 2014-01-07, 19:11

wrzesień - cieplejsza woda
tosiek159 - 2014-01-07, 19:21

Jednym słowem...,

SlawekEwa

Wrzesień - dlaczego, bo my tam będziemy

BaWa - 2014-01-07, 20:39

SlawekEwa napisał/a:
Wrzesień - dlaczego, bo my tam będziemy :bigok

to jest argument.......... :szeroki_usmiech

StasioiJola - 2014-01-07, 20:49

Nooooooooooo -może nawet spotkacie niespodzianki!!! :-P :-P :ok
Ami - 2014-01-07, 20:50
Temat postu: wrzesien
0000
BaWa - 2014-01-07, 21:02

właściwie to urlop zaklepany na wrzesień chciałam tylko poznać wasze zdanie- czy dobrze wybrałam :diabelski_usmiech
Nomad - 2014-01-07, 21:07

BaWa napisał/a:

........każdy wolny :haha:

...ale mając jedynie czewiec lub wrzesień ,to wybieram pierwsze wolne
--do czerwca szybciej,dłuższy dzień,więcej czasu na zwiedzanie ,chyba że tylko chcecie leżeć na plaży i w wodzie-to można i we wrześniu. :bajer

BaWa - 2014-01-07, 21:09

dłuższy dzień- to jest właśnie ten argument, który mnie ciągle kusi :diabelski_usmiech
...........masz rację

StasioiJola - 2014-01-08, 12:30

Basiu - Ty będziesz tam słoneczkiem to i dzień we wrześniu bedzie dłuzszy!! :bukiet: :spoko
DreamsOnWheels - 2014-01-26, 11:33

Wrzesień....do zobaczenia!

Trochę nas tam chyba będzie... :)

zbyszekwoj - 2014-01-26, 11:54

To może i my we wrześniu jak tak zachwalacie. :spoko
zbychu - 2014-05-23, 22:50

A ja tym razem wybieram czerwiec , i mogę zostać do września :spoko
Arvanity - 2014-05-26, 11:58

W zeszłym roku byłem w Czerwcu do połowy lipca, ogólnie to wydaje mi się nie różni się klimat między czerwcem a wrześniem, no wiadomo woda cieplejsza we wrześniu bo się przez te parę miesięcy nagrzeje. W tym roku wybieram się do Tunezji ;)
Witold Cherubin - 2014-06-14, 20:07

Hej, Hej moi drodzy wybierający się we wrześniu do Grecji,
widzę, że SławekEwa, frape, tosiek159, BaWa, maryanos, zbyszekwoj i wahający się Ami planują wyjazd do Grecji we wrześniu.
Ja też posłuchałem rady Tadeusza i planuję wyjazd do Grecji w końcu sierpnia/początku września.
Planujemy dojazd z Warszawy do Grecji przez 4 dni (dzienne przebiegi rzędu 400 - 600 km) przez Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię w kierunku Salonik (Tesaloniki) i kilkudniowy wypoczynek na Halkidiki (kamping Melissi na półwyspie Sithonia koło miejscowości Sarti).
Dalej planujemy objechać półwysep Sithonia w celach poznawczych (fajne miejsca, dobre kampingi) i kierować sie w kierunku Aten.
Po drodze chcielibyśmy zobaczyć Olimp (chyba bez wspinaczki, ale kto wie ?) zabytki w Larissie, Termopile i Delfy. W zależności od czasu przejazdu i zwiedzania gdzieś po drodze prawdopodobnie trzeba będzie zanocować, jeszcze nie wiemy gdzie, ale korzystamy z tańszych kampingów ACSI (max. 16 Euro za kampera, prąd i 2 osoby).
Po zwiedzeniu Aten planujemy Pireus i kanał Koryncki a nastepnie zwiedzenie Peloponezu (Nafplio, Githio, Olympia, Patra) i później powrót przez Meteory i jez. Ochrydzkie do domu.
Myślimy, że na realizację tego planu wystarczy nam miesiąc.
Chętnie widzielibyśmy towarzystwo, bo do Grecji jedziemy jako nowicjusze.
Prosimy o ewentualne sugestie i rady dotyczące planowanej przez nas trasy.
Do zobaczenia - mamy nadzieję gdzieś na trasie, a może podczas wspólnej wędrówki ???
Pozdrawiam serdecznie :spoko

SlawekEwa - 2014-06-14, 20:34

Witold Cherubin napisał/a:
Do zobaczenia - mamy nadzieję gdzieś na trasie, a może podczas wspólnej wędrówki ???

Bardzo chętnie spotkamy się w Grecji. Trasa do Salonik taka sama. Co do dalszej trasy w Grecji jeszcze wielka niewiadoma :spoko

JaWa - 2014-06-27, 14:23

My też chyba jedziemy pod koniec sierpnia, lub na początku września. Na min. 3 tygodnie. Nie zamierzamy zwiedzać kempingów. :spoko
BaWa - 2014-06-27, 15:17

My planujemy dojechać aż na Peloponez ale jeśli będzie okazja to chętnie się gdzieś spotkamy :szeroki_usmiech
Bronek - 2014-08-21, 18:05

No padło na Grecję od 19/20 września na 14 dni..............

A propos dl dnia, dzień na południu jest w lecie krótszy ale słońce wyżej więc temperatura wyższa . Wahania dl. dnia są mniejsze im bliżej równika .
I to ostatnie mądrości jakie posiadam .

Reszta pełna zieloność . :mrgreen: :bigok

Nie wiem co zabrać ,
którędy jechać z Kołobrzegu ,
jakie etapy
gdzie i od czego się ubezpieczyć .
A co najważniejsze dokąd dokładnie dojechać !!! żona - Peloponez kamping GITHION bay
n
Pełna ignorancja.
Więc zaczynam czytać , a potem pytać
Z góry wybaczcie.... :roza:
:kwiatki: kamping

Ale czy będzie czynny wstępnie sie rozglądamy.... :roll:

krimar - 2014-08-21, 18:27

Bronek napisał/a:
którędy jechać z Kołobrzegu

no to wreszcie wiem co to jest K-g

Bronek - 2014-08-21, 20:14

krimar napisał/a:
Bronek napisał/a:
którędy jechać z Kołobrzegu

no to wreszcie wiem co to jest K-g

Dzięki :ok potwierdzasz ,że miejsce startu może być... A co dalej . przez niemcy ???jakoś tak może via Zielona Góra ???
A może 1-szy etap dalej ???

chris_voyager - 2014-08-21, 22:23

Wygląda mi że mógłbyś dojechać do S3 - potem S3 do A4, kawałek na Wrocław i przez Kłodzko do Brna i dalej hajda na Bratysławę gdzie jak wjedziesz na E75 to ta droga o jakże ładnym numerku doprowadzi Cię od Aten.
Gdzie się zatrzymywać ? Ja zawsze tak planuję by nocleg mieć na Węgrzech możliwie blisko granicy z Serbią - co daje szanse na przejachanie w ciągu następnego dnia już do Grecji.

gino - 2014-08-21, 22:33

Bronek napisał/a:
Z góry wybaczcie.... :roza:
:kwiatki: kamping

Ale czy będzie czynny wstępnie sie rozglądamy.... :roll:

jeśli nie będzie czynny , bez obaw możesz stanąć na dziko w okolicy słynnego wraku Dimitrios
stoi tam zawsze kilka/kilkanaście kamperków z całej europy , jest bezpiecznie

sam wrak jest tam główną ogólnodostępną atrakcją
półtora tygodnia temu wyglądał tak

Bronek - 2014-08-21, 22:47

Ok Czyli serdeczne dzięki .

By nie dzielić wlosa na czworo.

Piątek do Zielone Góry . I z rańca na Budapeszt.

Cały dzień jazdy , dokąd waszym zdaniem dotrę , nie chce kombinować i się wymądrzać akurat w tym temacie ... :wyszczerzony:
Osobówka robiłem po 1600 km na raz i do kitu zabawa.
Motocyklem po 1000 km i do dzisiaj nie wiem po kiego. :zimno Serca do przeszczepów nie wozilem , a ni prochów na handel...
Tu cel szczytny dotrzeć by wypocząć . Więc mogę na maxa. ( uwzgledniając specyfikę auta) i bez przegięcia

czekam wręcz rozkazów. :confused :oops:

DreamsOnWheels - 2014-08-21, 22:55

My jutro startujemy na Peloponez, z Zielonej Góry :)
chris_voyager - 2014-08-21, 22:55

Ja mam dość przyjemności z jazdy po ok 1000km zrobionych po autostradzie. Podobnie powyżej po 10 godz. jazdy po zwykłych drogach zaczynam odczuwać zmęczenie. Ale to sprawa indywidualna i musisz sam się przekonać. Do granicy z Serbią masz ok. 1300 km, więc pierwszy nocleg w Czechach lub na granicy PL-CZ lub PL-SK w zależności od wybranej trasy.
Bim - 2014-08-21, 22:58

Bronek tych km to masz w hu.... steczke do przejechania :lol:

a tylko 14 dni Peloponez sobie odpuść bliżej masz Halkidiki a klimaty też fajne

Jak bedziesz miał szczęście i nie trafisz na kolejkę turków na granicy serbskiej to masz pól dnia z górki :spoko

Bronek - 2014-08-21, 23:09

Bim napisał/a:
14 dni Peloponez sobie odpuść bliżej masz Halkidiki a klimaty też fajne

I masz rację , a żona moja właśnie usiadła obok i patrząc na Twój avatar oraz na mnie wyraża zgodę . DZIĘKI . Masz wpływ na kobiety.

Ad CHRIS-V.. zawsze powrót szybciej leci. Wiem ,że z czepką jechało mi sie najlepiej , zero ciśnienia , luzik . Wolniej i dalej , mniej zmęczenia , choć niby trudniej ....

Ad maryanos, przecierajcie trasę, i choć króciutki komentarz z niej. Szerokiej drogi i Wszystkiego Dobrego.

chris_voyager - 2014-08-22, 00:10

Bronek napisał/a:
Bim napisał/a:
14 dni Peloponez sobie odpuść bliżej masz Halkidiki a klimaty też fajne

I masz rację , a żona moja właśnie usiadła obok i patrząc na Twój avatar oraz na mnie wyraża zgodę . DZIĘKI . Masz wpływ na kobiety.

A nam się udało pocieszyć się Peloponezem w 14 dni i nie żałowaliśmy decyzji o tak dalekim celu. ( http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=14330 ) Jazda tak daleko ma poza urokami Peloponezu jeszcze jeden plus dodatni - we wrześniu w północnej Grecji ryzyko kiepskiej pogody jest wyższe niż na dalekim i dzikim południu ;)

Bronek - 2014-08-22, 00:37

Bóg wg szymka obdarzyl wg mnie pokarał ...... mozliwościa dokonywania wyborów.

skupie sie tej nocy 1szy etapie .

sisstace ??/ PZMOT ?? ubezpieczenia zdrowotne bierzemy ile się da. Łącznie z kremacja i rozsypaniem prochów na Olimpie. Nie liczę na to w czym robię. To co Pani obecna "Marszałkiniąąąąąą"" i Obecnym celebrytą Ministrem Zdrowia utworzyli leje - na EKLUZ.

Chris jeśli znasz Davsona z Basią ze Wschowej to pozdrowienia . Czytam twoja relację ....

SlawekEwa - 2014-08-22, 06:46

Bronku tłumu Turków na granicy serbsko-węgierskiej to się teraz nie obawiaj. Oni wracają pod koniec wakacji do "domu" czyli do D.
gino - 2014-08-22, 08:17

tłumu może nie...ale od 10 do 40min stania na pewno i tak było na każdej ''paszportowej'' granicy :spoko
Bronek napisał/a:
sisstace ??/ PZMOT ?? ubezpieczenia zdrowotne

na pewno nie zapomnij o zielonej karcie..
u nas masz ją gratis, w Macedonii kosztuje 50eur , i na granicy sprawdzają czy ją masz
jak to mówią kierowcy tirów czy autobusów ''możesz nie mieć innych dokumentów..ale zielona kartę mieć musisz'' :spoko

BaWa - 2014-08-22, 08:23

Gino pisz relacje z wyjazdu może jeszcze kilka osób skorzysta z Waszych doświadczeń :ok
gino - 2014-08-22, 08:45

Ciiii...może dzisiaj ją zacznę :-P
BaWa - 2014-08-22, 09:08

czekam z niecierpliwością :szeroki_usmiech
Bim - 2014-08-22, 09:13

gino napisał/a:
Ciiii...może dzisiaj ją zacznę

Grzesiu zaczynaj mozei i ja sie załapie przed wyjazdem może jeszcze w sierpniu i też mnie kręci ten Peloponeza przemawia ta pogoda

Bronek - 2014-08-22, 09:53

Taki to "cwaniak" jestem" a chłonę info jak gąbka. :shock:

Myślę ,że przed śmiercią tez pojadę do "mackciupiciu-gorie" :mrgreen: Relatywizm , faryzejski :diabelski_usmiech

Generalnie to domator jestem ewentualnie zorientowany na zachód i te dla mnie "dzikie" kierunki są nowością.
Do tej pory unikałem , czarno/ beżowych kierunków . mając kontakt z tymi nacjami ....jakoś......z braku chęci zrozumienia ... itp , no ale bez uprzedzeń !!!! Rasistą nie jestem , itp fobem tez nie .
Patrze obecnie na PZMOT. szału za granica nie , ale chyba nigdzie nie ma .
jestem raczej patriota i wolałbym przynajmniej z nazwy coś naszego . ??/
ADAC wszyscy chwalą , ja tez nie narzekałem , ale..najcześciej wtedy jak nic się nie dzieje ...
Paszport psu jeszcze.

PZMOT wybrac pakiet związany z pojazdem czy z kierowca . Co radzicie . Jest taka opcja przy zakupie Biore na maxa VIP + zagraniczny .

szymek1967 - 2014-08-22, 09:55

[quote="Bronek"]Myślę ,że przed śmiercią tez pojadę do "mackciupiciu-gorie" [/quote

super broniu,super :wyszczerzony:
jakby co służe pomocą albo i nawet przewodnictwem,o !
:spoko

Bronek - 2014-08-22, 10:10

Szymek .....Ciebie chroni opatrzność , a ja musze bardziej ziemi sie trzymać .
Ze strachu , można .... wiele rzeczy zrobić .
Gdy Miłościwy to klepnie i wybaczy , to póki co będę grzesznikiem .

pakiet niebiański
wykupie w ostatniej chwili . Tu przysknerzę i czasowy od planowanej śmierci dalej .

W realu zaś VIP
natomiast czytam PZMOT metnie z ty czy na osobę czy samochód .
I nie bardzo widze w regulaminie o samochodach specjalnych kempingowych

Bronek - 2014-08-22, 10:25

:stop: Paragraf 20- jest fajnie napisany tak można sie przestraszyć ale " NIE MOŻE BYĆ pojazdem specjalnym innym niż kempingowy - znaczy OK I :spoko :spoko

Ze to nie mogą łopatologicznie. podkreślili co prawda to nie może ale mózg działa inaczej . Nie na zaprzeczeniach ....

Zakupiłem płacąc kartą . Vip 310 zł i zagraniczny 40 zł od 20 09 ( 16 dni).
Wskazałem mnie jako ubezpieczonego i nr kampera do holowania.
Dostanę papierek ??? czy tylko on line. ??

JaWa - 2014-08-22, 11:35

Zagranica, konkretny samochód, nie ma możliwości tylko na kierowcę.
Bronek - 2014-08-22, 12:07

tak fakt. . Ale wcześniej musisz kupić pakiet krajowy i tu określasz.

Ok Pies Paszport ma.

Teraz k. my. :)

Gdzie zielona karta , tam gdzie OC ?? U mnie to PZU

szumiałem......psiocząc na NFZ ............. ale EKUZ wypełniliśmy on line. Przesyłamy poczta itp . wraz z ksero dowodu przyśla do domu ... Pisze by dopełnić formalności i informacji

link EKUZ on line

gino - 2014-08-22, 12:50

Bronek napisał/a:
Gdzie zielona karta , tam gdzie OC ??
tak :spoko
Bronek - 2014-08-22, 13:07

Czytam tam gdzie piszesz.
Kolego Pulitzer
:pifko :roza:

zbyszekwoj - 2014-08-22, 16:25

U mnie w regulaminie Link 4 jest napisane: Pojazd-motocykl,samochód osobowy,osobowo-ciężarowy lub ciężarowy o ład.do 2,5 tony. I jest tu kamper czy go nie ma? Ubespieczenie nie jest przyklejone do konkretnego auta tylko do osoby.
Bronek - 2014-08-22, 16:53

Niedomówienia ?? W PZMot jest co może i co nie.
Tu masz co może ... ale specjalny nie ma w wymienionych . Kwestia interpretacji , jak zwykle.

Nic nie może być prosto,, Gdybym był adwokatem diabła .... mógłbyś mieć kłopoty . Powiedział bym jest wyraźnie podany rodzaj pojazdu..i tam nie ma o specjalnym a tym bardziej specjalnym kempingowym !!!!

To mój pesymizm przemawia nie zlosliwość.. , patrząc na PZMot ... tam napisane ,że żaden specjalny oprócz KEPMPINGOWEGO czyli specjalne tylko że kempingowe . JASNE jest.

SlawekEwa - 2014-08-22, 19:49

Bronek nie musisz kupować ubezpieczenia krajowego w PZMot, wystarczy pakiet zagraniczny na 30 dni za 71.88 PLN.
Bronek - 2014-08-22, 21:41

KUPIŁEM NA MAKSA.
wydarłem się .. sorry. tyle wpakowałem w tego kamperka , ale kupując używkę zaoszczedzilem 80 tyś . To szastam na prawo i lewo . Wiem głupek ..

( nie pożyczam i nie daję np na caritas .A na schroniska dla zwierzat. ) :wyszczerzony:

Opcja na kierowcę przyda się do spokojne sumienia.
I oby nie!!!! .
Przecież wrocę i mam zamiar jeździć . W tamtym roku do grudnia stycznia . Koło komina ale zawsze. te 200-300 km od domu.
Pakiet Vip na osobę.
.To jak złota karta , generalnie g. daje... Ale VIP za dwie stówy !!!!!! SZPAN :bigok