|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Co to za kontrolka ?
Spablo1 - 2014-01-08, 12:04 Temat postu: Co to za kontrolka ? Witam.
Będę chwilowo użytkownikiem Peugeota J5 z silnikiem 2,5D. Auto jest z 1991 roku.
W czasie pracy silnika, non stop świeci jedna z kontrolek. W sumie zrobiłem nim 300 km i nic niepokojącego nie zaobserwowałem.
Czy ktoś z Was byłby w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, co to za kontrolka (zaznaczyłem żółtym kółkiem) ?
krzysztofCz - 2014-01-08, 12:21
w instrukcji niemieckiej:
Anzeige fur zu hohen Ladedruck
W moim jest tylko kropka w tym miejscu.
tadek27 - 2014-01-08, 12:30
Może ktoś przełożył silnik a kontrolka od doładowania pozostała
kubryk1 - 2014-01-08, 12:32
Wg mnie oznacza to "za wysokie cisnienie doładowania"
MILUŚ - 2014-01-08, 12:34
kubryk1 napisał/a: | Wg mnie oznacza to "za wysokie cisnienie doładowania" |
Ale doładowania czego ? Napisał ,że 2,5 D Chyba ,że zapomniał wspomnieć o turbinie
krzysztofCz - 2014-01-08, 12:44
tadek27 napisał/a: | Może ktoś przełożył silnik a kontrolka od doładowania pozostała |
lub wymienił wskaźniki ... z licznikiem...
TUTAJ chłopaki dyskutują też o tym.
makdrajwer - 2014-01-08, 15:43
A może jak przeciąg w aucie jest to sie zapala ???
Spablo1 - 2014-01-08, 16:07
makdrajwer napisał/a: | A może jak przeciąg w aucie jest to sie zapala ??? |
Nic z tego. Zamknąłem po drodze okna - nie zgasło
kubryk1 - 2014-01-08, 16:46
MILUS napisał/a: | kubryk1 napisał/a: | Wg mnie oznacza to "za wysokie cisnienie doładowania" |
Ale doładowania czego ? Napisał ,że 2,5 D Chyba ,że zapomniał wspomnieć o turbinie |
Ja tylko przetłumaczyłem z niemieckiego - nic więcej nie było napisane. Fakt, że lampka przypomina nieco turbinę. Na pewno nie chodzi o cisnienie w kołach
DAKOTA - 2014-01-08, 18:07
kubryk1 napisał/a: | MILUS napisał/a: | kubryk1 napisał/a: | Wg mnie oznacza to "za wysokie cisnienie doładowania" |
Ale doładowania czego ? Napisał ,że 2,5 D Chyba ,że zapomniał wspomnieć o turbinie |
Ja tylko przetłumaczyłem z niemieckiego - nic więcej nie było napisane. Fakt, że lampka przypomina nieco turbinę. Na pewno nie chodzi o cisnienie w kołach |
a ja to bym poszedl do wrozki , ona bedzie wiedziala co to jest
DAKOTA
Adamcuk - 2014-01-08, 18:21
To wygląda mi na kontrolkę ssania ,oczywiście nie przy ON
krzysztofCz - 2014-01-08, 18:28
kubryk1 napisał/a: | MILUS napisał/a: | kubryk1 napisał/a: | Wg mnie oznacza to "za wysokie cisnienie doładowania" |
Ja tylko przetłumaczyłem z niemieckiego - nic więcej nie było napisane. Fakt, że lampka przypomina nieco turbinę. Na pewno nie chodzi o cisnienie w kołach |
Tłumaczenie rzeczywiście mówi o ostrzeżeniu przed za wysokim ciśnieniem doładowania.
maszakow - 2014-01-08, 19:29
Drogą dedukcji - Zbyt wysokie ciśnienie doładowania oznacza że turbina pracuje za mocno tzn podaje za dużo powietrza. A kiedy podaje za dużo powietrza ? ano jak nie ma filtru powietrza albo jest założony sportowy filtr.
CO jeszcze ? jak turbina kręci się za szybko w stosunku do teoretycznie przewidzianych obrotów - może za szeroki dolot z kolektora wydechowego ... może za szybko otwiera się albo zablokowany jest w poz otwartej zawór ciśnieniowy któy odpowiada za dolot do turbiny ...albo sama turbina jeśli ma taki mechanizmsamoregulacji...
a takie tam dywagacje ...
|
|