Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Co to za kontrolka ?

Spablo1 - 2014-01-08, 12:04
Temat postu: Co to za kontrolka ?
Witam.
Będę chwilowo użytkownikiem Peugeota J5 z silnikiem 2,5D. Auto jest z 1991 roku.
W czasie pracy silnika, non stop świeci jedna z kontrolek. W sumie zrobiłem nim 300 km i nic niepokojącego nie zaobserwowałem.
Czy ktoś z Was byłby w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, co to za kontrolka (zaznaczyłem żółtym kółkiem) ?

krzysztofCz - 2014-01-08, 12:21

w instrukcji niemieckiej:
Anzeige fur zu hohen Ladedruck

W moim jest tylko kropka w tym miejscu.

tadek27 - 2014-01-08, 12:30

Może ktoś przełożył silnik a kontrolka od doładowania pozostała :spoko :spoko :spoko
kubryk1 - 2014-01-08, 12:32

Wg mnie oznacza to "za wysokie cisnienie doładowania"
MILUŚ - 2014-01-08, 12:34

kubryk1 napisał/a:

Ale doładowania czego ? Napisał ,że 2,5 D Chyba ,że zapomniał wspomnieć o turbinie :chytry

krzysztofCz - 2014-01-08, 12:44

tadek27 napisał/a:
Może ktoś przełożył silnik a kontrolka od doładowania pozostała :spoko :spoko :spoko

lub wymienił wskaźniki :szeroki_usmiech ... z licznikiem... :szeroki_usmiech

TUTAJ chłopaki dyskutują też o tym.

makdrajwer - 2014-01-08, 15:43

A może jak przeciąg w aucie jest to sie zapala ??? :-P
Spablo1 - 2014-01-08, 16:07

makdrajwer napisał/a:
A może jak przeciąg w aucie jest to sie zapala ??? :-P

Nic z tego. Zamknąłem po drodze okna - nie zgasło :)

kubryk1 - 2014-01-08, 16:46

MILUS napisał/a:
kubryk1 napisał/a:

Ale doładowania czego ? Napisał ,że 2,5 D Chyba ,że zapomniał wspomnieć o turbinie :chytry

Ja tylko przetłumaczyłem z niemieckiego - nic więcej nie było napisane. Fakt, że lampka przypomina nieco turbinę. Na pewno nie chodzi o cisnienie w kołach :lol:

DAKOTA - 2014-01-08, 18:07

kubryk1 napisał/a:
MILUS napisał/a:
kubryk1 napisał/a:

Ja tylko przetłumaczyłem z niemieckiego - nic więcej nie było napisane. Fakt, że lampka przypomina nieco turbinę. Na pewno nie chodzi o cisnienie w kołach :lol:

a ja to bym poszedl do wrozki , ona bedzie wiedziala co to jest :ok
DAKOTA

Adamcuk - 2014-01-08, 18:21

To wygląda mi na kontrolkę ssania ,oczywiście nie przy ON
krzysztofCz - 2014-01-08, 18:28

kubryk1 napisał/a:
MILUS napisał/a:
kubryk1 napisał/a:

Tłumaczenie rzeczywiście mówi o ostrzeżeniu przed za wysokim ciśnieniem doładowania.

maszakow - 2014-01-08, 19:29

Drogą dedukcji - Zbyt wysokie ciśnienie doładowania oznacza że turbina pracuje za mocno tzn podaje za dużo powietrza. A kiedy podaje za dużo powietrza ? ano jak nie ma filtru powietrza albo jest założony sportowy filtr.
CO jeszcze ? jak turbina kręci się za szybko w stosunku do teoretycznie przewidzianych obrotów - może za szeroki dolot z kolektora wydechowego ... może za szybko otwiera się albo zablokowany jest w poz otwartej zawór ciśnieniowy któy odpowiada za dolot do turbiny ...albo sama turbina jeśli ma taki mechanizmsamoregulacji...
a takie tam dywagacje ... :bajer