Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Klimatyzacja dachowa czy zabudowana

max111 - 2014-01-13, 12:11
Temat postu: Klimatyzacja dachowa czy zabudowana
Mam zamiar wyposażyć w klimę kamper Adria Coral 660 SL - nie wiem co wybrać.
Rozglądam się za truma saphir vario + Truma - TG 1000 Sinus , mój cel to klima która mozna odpalic podczas jazdy bo mój kamper naie ma silnikowej.
Jeszcze nie byłem nim w ciepłym klimacie więc nie wiem jak będzie bez niej.
Czy dachowe idzie podłączyć pod aku.
Moje wyposażenie to dwa dodatkowe aku (pojemności ? bo ich jeszcze nie mam ukradli), przetwornica do kupienia bo ja tez ukradli.
Na dachu panele.
Macie może namiar na sklep z "lepszymi" cenami?

JaroW - 2014-01-13, 15:30

max111 napisał/a:
bo mój kamper naie ma silnikowej.

Witaj
To czemu nie dasz do zał. klimatyzacji silnikowej..
Cena około 3500zł silnikowej.. i masz bez kombinacji z dachową.
Pozdrawiam.

majmarek - 2014-01-13, 17:26

dachowa lepsza zimne samo spada na dół!
tosiek159 - 2014-01-13, 18:33

Max 111,
zanim zdecydujesz jaką założyć klimę, porozmawiaj z serwisem który mnie obsługuje. Doradzą, a masz do nich blisko.
Podaję namiary na serwis klimy w części socjalnej:

Mobile Caravan
Sprzedaż & Akcesoria & Serwis

Serafin Buchta
Jełowa ul. Staroopolska 12A
46-024 Łubniany

Tel. (0048) 78 17 46 457
Fax. (0048) 77 42 11 141
NIP 754-214-21-31
Regon 160323756

oraz doradztwo, namiar na kupno i montaż nie drogiej klimy silnikowej:

Borki k.Radzynia Podlaskiego , imię Zbyszek, tel. kont. 602 534 939 i 81 857 42 43

Powodzenia

JaroW - 2014-01-13, 21:41

majmarek napisał/a:
dachowa lepsza zimne samo spada na dół!

to czemu nie montują w szyberdachach jak jest lepsza standardowo..
co org. klima silnkowa to org.. a dachowa nie dość że duże koszty zał. to ciężka i dodaje wagę.
Silnikowa w kabinie + dodatkowa silnikowa w zabudowie .. jest tańsza..

Andrzej 73 - 2014-01-13, 22:52

JaroW napisał/a:

Masz namiary na taką firmę. W tej cenie nie znalazłem żadnej oferty.
:spoko

SlawekEwa - 2014-01-13, 23:05

Andrzej 73 napisał/a:
W tej cenie nie znalazłem żadnej oferty.

Zadzwoń na namiary z postu tośka 159

Andrzej 73 - 2014-01-13, 23:11

SlawekEwa napisał/a:
Zadzwoń na namiary z postu tośka 159

Serafin nic mi nie mówił , że montuje klimy silnikowe. Czyżby cos się zmieniło?

Fux - 2014-01-14, 08:43

A jak wygląda kwestia hałasu wewnątrz auta i na zewnątrz?
Sąsiedzi na kampie się nie irytują?

Możecie opisać?

tosiek159 - 2014-01-14, 12:42

Serafin montuje klimę w socjalnym.Podałem namiar na " Borki" gdzie zamontująCi klmę silnikową...
Andrzej 73 - 2014-01-14, 13:13

tosiek159 napisał/a:
.Podałem namiar na " Borki" gdzie zamontująCi klmę silnikową...

Nie brałem tej odległosci pod uwagę , ale jestem po rozmowie z Panem Zbyczkiem i myslę że można poswięcić dwa dni na montaż i dojazd. Widać , że człowiek zna się na rzeczy. :bigok

janus - 2014-01-14, 13:22

I cena tej silnikowej w Borkach była rzeczywiście taka (lub w pobliżu :-P ) jak wcześniej pisano :?:
Andrzej 73 - 2014-01-14, 17:38

janus napisał/a:
I cena tej silnikowej w Borkach była rzeczywiście taka

Zgadza się cena klimy silnikowej nowej 3500 zł. do Fiata Ducato.
Pan Zbyszek , na chwilę obecną ma problem z montażem w moim kamperku , bo brama wjazdowa jest 3.10 , a nasz kolos z anteną ma 3,20. Podjelismy decyzję , że poczekamy na lepszą pogodę.

SlawekEwa - 2014-01-14, 18:14

Andrzej 73 napisał/a:
a nasz kolos z anteną ma 3,20.

Antena na stale do dachu? :chytry

JaroW - 2014-01-14, 21:30

Andrzej 73 napisał/a:
JaroW napisał/a:

Masz namiary na taką firmę. W tej cenie nie znalazłem żadnej oferty.

http://klimaborki.pl/

Panowie można też od razu dokupić za około 400zł klimę montowaną nie w kabinie ale w zabudowie z busa podłaczoną do silnikowej tylko na osobnym przycisku i kiedy chcesz to masz w kabinie a ew w zabudowie .
Ci co chcą montować w Borkach niech o takim czymś od razu pomyślą zeby nie robić 2x.

a jak ktoś nie wierzy to niech sobie zerknie na oferte z linka bo WIDAC CENE

A JAK PODJEDZIESZ DO BOREK TO MOŻNA NEGOCJOWAĆ

http://allegro.pl/klimaty...html?source=mlt

http://allegro.pl/klimaty...3849153204.html

janus - 2014-01-14, 21:56

Dzięki za info. Trzeba się zastanowić bo cena kusząca :idea
max111 - 2014-01-15, 19:44

Dziękuje za zaangażowanie w temat.
Dzwoniłem do Firmy w Borkach. 5000 chcą za klime z kabiną. Zastanawiam się czy sama silnikowa uciągnie kabinę i miejsca siedzące za kabiną.
Rozważam montaż kabinowej to ok 3000 i może jakaś dachową (może używka albo z USA).
Ktoś już próbował z klimą z USA na 110V.

koko - 2014-01-18, 06:56

Nie daj Boże z U.S.A. to są klimy o dużych mocach nie na nasze bezpieczniki,wiem bo miałem
max111 - 2014-01-26, 10:09

czyli max na europejskich kampingach to 3 A? :idea:
krzlac - 2014-01-26, 10:17

A słyszał ktoś o dodatkowym kompresorze na 230 V, momtowanym w komorze silnika do obsługi klimy silnikowej na postoju? Oczywiście jak jest 230V.
janusz - 2014-01-26, 11:11

krzlac napisał/a:
A słyszał ktoś o dodatkowym kompresorze na 230 V, momtowanym w komorze silnika do obsługi klimy silnikowej na postoju?

Myślę, że to mało popularne rozwiązanie bo komplikuje samochodową klimę. W starszych samochodach, bez elektroniki, mało który ma klimę a w nowych klima zintegrowana jest z silnikiem samochodu. Dużą część obsługi klimy wykonuje sterownik silnika samochodu. Te same wentylatory chłodnicy, ten sam wymiennik ciepła w kabinie. Duże wyzwanie dla amatora żeby to sprawnie działało. Konieczna byłaby ingerencja w elektronikę samochodu. Łatwiej chyba użyć osobnej klimy.
W klimatyzacjach dokładanych do auta to może nawet nie trzeba byłoby drugiej sprężarki bo ta przy silniku ma sprzęgło elektromagnetyczne i bez większego problemu dałoby się napędzić ją z dodatkowego silnika bez dużej ingerencji w konstrukcję sprężarki.

koko - 2014-01-27, 18:11

W europie najwięcej jest 10A ale są 3 A 6A i bywa 16Ai25A
Załoga G - 2014-03-19, 23:05

Moje pytanie nie jest stricte w temacie ale chciałem zapytać czy ktoś rezygnował już z klimy.
Odchudzam kamperka jak tylko się da i zastanwiam się nad wymontowanie klimatyzacji dachowej a zamontowanie w to miejsce okna turbo vent 12v.
W poprzednim kamperze nie miałem klimatyzacji zabudowy i nigdy nie czułem potrzeby jej montażu. Czy ktoś miał podobne spostrzeżenia? i kto wie jak spisuje się ten turbo vent, czy daje uczucie jakiegoś nawiewiu i czy to jest odczuwalne w czasie jazdy?

Andrzej 73 - 2014-03-19, 23:56

Załoga G napisał/a:
kto wie jak spisuje się ten turbo vent, czy daje uczucie jakiegoś nawiewiu i czy to jest odczuwalne w czasie jazdy?

Mam w kamperku turbo wenta , pomimo tego nigdy nie zrezygnuję z klimy.

papamila - 2014-03-20, 07:34

Cytat:
jak spisuje się ten turbo vent, czy daje uczucie jakiegoś nawiewiu

Tak, sprawdza się, moc ma odpowiednią, daje wrażenie chłodu,pracuje na 12V
polecam firmy fiamma omnistor , jest też thule ale już nie tak dobry
Cytat:
czy to jest odczuwalne w czasie jazdy?

Nie........
bo warunkiem poprawnej pracy jest otwarte okno dachowe, a z takim (mocno uchylonym) raczej nie da się jechać, przynajmniej szybko bo pęd powietrza je połamie
.......... i tak,
można okno uchylić na kilka cm i zaklinować czy podeprzeć aby wiatr czy pęd powietrza tym nie łomotał- łatwo może nam mechanizm uszkodzić bo większość bebechów to pastikowe zębatki, ale tak, da się wspomóc chłodzenie

Forest - 2014-03-20, 08:17

Widzę, że temat klimatyzacji powraca jak bumerang. W roku ubiegłym założyłem klimatyzację silnikową do swojego Ducato 1,9 td. I jednocześnie okno turbo vent. W sierpniu zwiedzałem Grecję, zestaw spisał się na medal. Podczas jazdy uchylam okno turbo vent, włączam wentylator na wyciąganie powietrza z wnętrza. Powoduje to wymuszona cyrkulację i równomierne rozprowadzanie chłodnego powietrza po całym aucie. Moje autko jest krótkie 5,6 m. Polecam
Rawic - 2014-03-20, 11:37

Cytat:
W poprzednim kamperze nie miałem klimatyzacji zabudowy i nigdy nie czułem potrzeby jej montażu
wszystko zależy od tego gdzie i kiedy spędzasz urlop, lepsza od turbo-venta jest tzw.Klima-prawie jak prawdziwa, mojej konstrukcji w temacie pod tym samym tytułem. :spoko
JaWa - 2014-03-20, 13:03

forest07 napisał/a:
Podczas jazdy uchylam okno turbo vent, włączam wentylator na wyciąganie powietrza z wnętrza.

Ja czasami uchylam dachowe okienko, nie włączam wentylatora bo nie mam, a i tak podciśnienie wysysa powietrze z taką siła, że jak to mówią "łeb urywa".

Witek G - 2014-03-20, 14:22

Jestem przed decyzją montować czy nie ?
A co sądzicie o klimatyzatorach "podłogowych"
http://www.allcamp.pl/kli...ruma-p-259.html
Pozdrawiam

Rawic - 2014-03-20, 16:33

Witek G napisał/a:
dużo hałasu i wiatru a mało chłodu :spoko
Rawic - 2014-03-20, 16:35

Witek G napisał/a:
dużo pieniędzy, hałasu i wiatru a mało chłodu :spoko
koko - 2014-03-23, 14:47

zer halasu chlod zalezny o mocy a cena wieksza bo to do campera wstydu ciut mniej
MAWI - 2014-03-23, 17:24

rawicki@op.pl napisał/a:
Witek G napisał/a:

Nie wiem ,bo takowej nie mam.Ale BORAL ma i mocno sobie chwali.W bagażu zamontował ,porozprowadzał i dach nie obciążony :spoko

Dziabong - 2014-03-23, 17:29

Klimatyzacja "podłogowa" daje radę, a pompa ciepła tłoczy ciepło za grosze, stałeś koło nas i nawet nie wiedziałeś że działa :-P
koko - 2014-03-23, 19:06

najmądrzejsi są ci co nie sprawdzili
użytkownik trumy podłogowej

Track222 - 2014-03-23, 19:20

koko napisał/a:
najmądrzejsi są ci co nie sprawdzili...............

I to w każdym temacie!!!

MAWI - 2014-03-23, 20:03

I z klimami i obracanymi krzesełkami.Prawda Rysiu?
salut - 2014-03-23, 20:26

Nie mam doświadczenia z klimą dachową ale podłogowa zdaje egzamin w 100%
:spoko :spoko

Andrzej 73 - 2014-03-23, 20:28

salut napisał/a:
Nie mam doświadczenia z klimą dachową ale podłogowa zdaje egzamin w 100%

Podpisuję się pod słowami Józka :bigok

Rawic - 2014-03-24, 08:08

MAWI napisał/a:
BORAL ma i mocno sobie chwali.W bagażu zamontował ,porozprowadzał i dach nie obciążony

to, że podłogowa jest lepsza od dachowej to ja wiem, dlatego kiedyś miałem Trumę Saphir, ale gdy założyłem monoblok, był u mnie Boral i stwierdził, że moja jest cichsza, że można spokojniej przy niej spać i jest wydajniejsza. :spoko

koko - 2014-03-24, 14:47

Grzeczny ten Boral
Jak się niema co się lubi to się lubi co się ma!!!!!!!

Rawic - 2014-03-24, 15:32

koko napisał/a:
Jak się niema co się lubi to się lubi co się ma

klimę podłogową miałem w przyczepie, gdyby mi na niej zależało, a była tylko trzyletnia to bym ją zostawił, a tak sprzedałem przyczepę z klimą, bo po cóż mi ona jak żona nie pozwalała mi jej włączać. Było za głośno żeby spać, no i targała włosy dziewczynom. Wiem- włosy można obciąć, albo nawiewy umieścić nisko tylko wtedy znowu można pęcherz przeziębić. :spoko

Andrzej 73 - 2014-03-24, 15:40

rawicki@op.pl napisał/a:
Było za głośno żeby spać, no i targała włosy dziewczynom.

Większych bzdur nie słyszałem. My włączamy klimę nawet podczas oglądania TV.
Kolego , gdyby nawet była głosna nie do wytrzymania , to jest prosty sposób.
Włączasz klimę zamykasz kamperka i wychodzisz na spacerek.
po dobrej godzinie , aż miło wejsć do srodka kamperka kiedy na zewnątrz temp. powyżej +30 st.

Rawic - 2014-03-24, 16:54

Andrzej 73 napisał/a:
po dobrej godzinie , aż miło wejsć do srodka kamperka kiedy na zewnątrz temp. powyżej +30 st.
a po następnej dobrej godzince jest powtórka z rozrywki :spoko
MAWI - 2014-03-24, 18:15

rawicki@op.pl napisał/a:
Witek G napisał/a:
rawicki@op.pl napisał/a:
że podłogowa jest lepsza od dachowej to ja wiem,
:-/ :spoko
Rawic - 2014-03-24, 18:22

jest lepsza nie znaczy, że jest najlepsza :spoko
koko - 2014-03-24, 18:50

a obciach gdzie
Bronek - 2014-03-24, 19:37

Obciach , to jak facet tylko piwo potrafi wypić. Ale flaszki bez otwieracza nie pokona

Szpan to jak cie stać na klimę i z góry i z dołu , ale robisz sobie sam bo masz taki kaprys.
I tego się będę trzymał .

Pozdrawiam zakręconych.

Ps . Stać mnie na kiełbasę , ale kręcę kichę sam , a żona piecze chleb w piekarniku . Nawet z zakalcem jest lepszy ... bo własny. :kwiatki:

Rawic - 2014-03-24, 20:25

Bronek napisał/a:
kręcę kichę sam

a przywiózłbyś kawałek do Poznania, spróbowałbym czy rzeczywiście taka dobra. :bigok

Bronek - 2017-11-24, 12:42
Temat postu: Bumerang klimatyzacyjny
Miałem monobloki, podławkową z rozprowadzeniami.....Dlatego o te nie chcę pytać, bo wiem tyle,ile chcę z teorii i praktyki.

O kasie jako gentelmen też nie chcę pitolić, aczkolwiek będzie brana pod uwagę.

Kolejny raz Koko wiele prawdy mówił i pora sprawdzić klimatyzację dachową.

Kamper przyszły ma niecałe 7 m.
Ale przestrzeń dzienna po zamknięciu drzwi do sypialni, to ok 5 m.

Żona ciepłolubna i po otwarciu drzwi zawsze powiew chłodu będzie w tej cz. sypialnianej. Tam jest okno dachowe 40x40. I można w nim wentylator lub......drugą 8-) . Klimatyzacja ma chłodzić cz. dzienną.

Myślę o klimie Dometic freshjet 1700 a nie 2200

Cena wiadomo niższa, ale mi chodzi o pobory 1700 to 4A :!: waga z te 3 kilogramy mniejsza (29kg).

2200 FJ to 5-6 Amper i 32kg

Te Ampery z hakim mniej, mnie kusi, no i cena z 2000zł mniejsza przy okazji.

Na zdj. zielonym zazn. drzwi. Czerwony kwadrat, to planowana klima w dachu.

Czy ktoś ma tę 1700FJ. Wielu ma 2200 i 1100.. Ta 1700 raczej jest mniej popularna.

koko - 2017-11-24, 19:27

Mój kamper przez 2 sezony obył się bez klimy.
Co prawda obecny jest wyższy i ma więcej powietrza .
Jeżeli jak piszesz bierzesz pod uwagę moje rady to w pierwszym sezonie nie montuj .a jeżeli już to dachową

Bronek - 2017-11-24, 20:30

Tak też uczynię.. Ale odświeżam swoje wiadomości.
Po to, co by, gdy przjdzie pora nie deliberować i od razu działać.
Gdyż, azaliż, ja tak jak się wypróżniam, tak również działam....... dydyydynamicznie! :bigok

I prawda taka, że ta moja ostania to chodziła raczej tylko, by wytłumaczyć potrzebę jej zamontowania.

Jarek Papamila, też mi udzielił praktycznych rad..

OK. Bo mnie kusiło. Ceny teraz dobre 1/3 mniej niż Diller łaskawie chce ode mnie. za np. FJ Dometic 2200.

zbyszekwoj - 2017-11-26, 18:57

koko napisał/a:
Mój kamper przez 2 sezony obył się bez klimy.

O, przepraszam w tym roku na Węgrzech w twoim poprzedniku klima hulała na całego. :ok

Bronek - 2017-11-26, 19:07

Korci mnie jak cholera jest za 5999 Dometic 2200.

Tylko jw, kupować bat, jak nie ma konia.

MAWI - 2017-11-26, 20:14

Cena dobra,ale... W obecnym kamperku ( nazywam go przejściowym) nie ma klimy. W tym roku byłem kilka razy w "ciepłych krajach" Raz jedyny zabrałem z sobą monoblok. I tylko raz ,na jedną noc go włączyłem. Nie dowodzi to że klima jest zbędna, ale czy jest konieczna? Ja nie będę montował na dachu na pewno . ( nie w tym kamperze ) Już i tak waga przejechana. Ale jak masz zapas kilogramów??
Bronek - 2017-11-26, 20:22

Cytat:
Ale jak masz zapas kilogramów

A bo ja wiem? :mrgreen:
Tyję a do odbioru ponad pół roku. Właśnie zjadłem od cholery pierogów :(

Niby ma ważyć 3060 kg z tym, że ma być w automacie, czyli kilkana#cie kg więcej.
Myślę, że 3200kg z paliwem wodą i mną, to będzie sukces.
Myślę ~.... naiwny :oops:

Dlatego, póki co zamówiłem bez markizy, anteny, klimy i dupereli.

Zawsze pizostaje, to co Koko i inni zrobili Kat C i zmuana DMC. To mogę zrobić w ostatecznym rzucie na taśmę.
A wtedy.... zmywarkę wstawię i szambo i cysternę wody :bigok

MAWI - 2017-11-26, 20:30

Bronek sprawa jest prosta .Tak myślę. Trzeba złapać kontakt z kimś kto ma takie cudo. Do tego co już wiesz trzeba dodać ,markizę, bagażnik na skuter lub na rowery. Rowery. Butla z gazem lub dwie. itd i samo wyjdzie .Czy masz miejsce ( kg) na dodatkowy stały balast czyli klimę . :spoko Ja jak w końcu trawię na coś " ładnego " powyżej 3,5t. to zamontuje sobie dwie klimy. :mrgreen: :spoko
Bronek - 2017-11-26, 20:35

Nikt nie ma....w Polsce chyba? To nowy model 2018.
Diler, a tu nie podejrzewam o manipulację, bo to nie miało już na nic wpływu, raczej twierdzi, że dla dwojga damy radę.

Ewentualnie poprzednia wersja modelu, by się znalazła .
Ale są zmiany i to spore.
W angielskich forach piszą, że waga nie jest oszukana i te ok 400kg jest.

I ja bym też dwie klimy montował, dwie Np. FJ 1100, pracujące na przemian., nawet mała Hondka wtedy pociągnie.
To mniej jak 3 A na klimę a wagowo niewiele więcej. Komfort nieporównywalny. I brak rodziinych konfliktów.

No ale my bidoki i nawyki mamy inne nawet jak jest kasa. Z trzy pokolenia jeszcze zanim zmienimy myślenie.

Ja się staram udawać, że się zmieniłem "na lepsze" , dlatego tu i teraz, a nie tam i za kilka lat... kupiłem :gwm

MAWI - 2017-11-26, 20:39

Jak pisałem cena dobra . Ja bym brał. Jak to kamper na dłużej. To klima wcześniej czy później się przyda . Te kampery teraz coraz bardziej papierowe :lol: :lol: Może i wagi starczy. :spoko
koko - 2017-11-27, 14:06

Chińczycy zaczynają produkować i dostarczać do RP czytaj PRL to i ceny się ruszyły
Bronek - 2017-11-27, 14:10

Już Ch bombki strzelił, cena wróciła do 8500 w tym sklepie To była czarnopiątkowa promocja
Ale mamy czas. :mrgreen:
Wadowscy na Allegro chcą ok6500, z wysyłką.

Pi tej akcji z 5999, więcej nie dam, bo nie. :)

zbyszekwoj - 2017-11-27, 16:08

A ja mam dometica na dachu , rezerwę wagowa i zastanawiam się czy nie wywalić tych 35 kg z dachu. Lipiec sierpień spędzamy w Polsce a w pozostałych m-cach nigdy za klima nie tęskniłem. Chyba że dla mania , bo psa tez nie mam.
Bronek - 2017-11-27, 16:47

Trafiłem 5600 nówka z wysyłką .

Klima w Grecji itp konieczna i to podobnie jak duży /większy kamper (bo jest i Waciku, i Tofiku )...

Pies w ciepłych krajach nawet we wrześniu nie wychodził kampera . .

Ta malutka 380 wat split którą kiedyś miałem , pracująca na solarach pozwalała nam zostawiać kundla gdy zwiedzaliśmy różne atrakcje . A kamper stał na parkingu . Inaczej prokurator ... i to słusznie .

MAWI - 2017-11-27, 18:36

Coraz bardzie popieram Zbyszka .Mimo ,że we wakacje dalej jeździmy. Tak jak pisałem zaczęliśmy w maju od Chorwacji dwa tygodnie ,zdecydowanie klima zbędna w czerwcu Włochy i znów Chorwacja . Znów zbędna . Lipiec i trochę sierpnia trochę Grecji i Chorwacja .Zabrałem klimę .RAZ WŁĄCZYŁEM. potem jeszcze kilka wyjazdów już na pusto. Jutro nad nasze morze ,ale znów bez klimy. :spoko A w poprzednim miałem i nie wyobrażałem sobie życia bez stałej klimy . Jeszcze kiedyś był cieplejszy dzień amy bez monobloka to pamiętam odpaliłem silnikową przed snem na godzinę.
Andrzej 73 - 2017-11-27, 18:59

Dla nas klima to podstawa , nie wyobrażam sobie wyjazdów bez niej. Kiedy wilgotność powietrza jest wysoka włączamy urządzenie i po kilkunastu minutach można normalnie funkcjonować.

MAWI - 2017-11-27, 21:30

Andrzejku znasz moje dewagacje . Byłem o krok ,Ale ja poza domem w kamperze w tym roku byłem kilkadziesiąt dni . Nie wiem w ilu z tych dni bym wyganiał wilgoć dzięki tej klimie . A woził bym ją tak czy siak. Wolę jak Rawic mieć wybór ( gadałem z nim wiele razy) .Klima czy skuter.Bo razem , za ciężko.
Andrzej 73 - 2017-11-27, 22:19

Wiem Wiesiu , więc piszę wyraźnie o nas. Każdy robi jak jemu pasuje. Piszę to pewnie n ty raz , kamper do 3,5 T to mnóstwo kompromisów , ale my z klimy jaki z anteny sat nie zrezygnujemy. :-P

MAWI - 2017-11-27, 22:36

:spoko :spoko :spoko :spoko
Bronek - 2017-11-30, 17:09

Nie zamontuję (Koko, radził, by nie)

Ale nie mówił, by nie kupować? :-P

6100zł z wszystkim, elegancko na palecie a nie tylko w kartonie, by rzucać nią jak popadnie.

U SzP Wdowskich, bo Camelcampie uważają, że musi kosztować prawie 9 tyś.... no coments. Montaż zaś. jest tak skomplikowany, że wycięcie dziury jest większym wyzwaniem od wyjęcia starego okna. No z 3 - 4 m kabla trzeba przeprowadzić.
Przeprowadzić, to pikuś, ale pomyśleć jak! Oooooo, to już kosztowna sprawa, jak nic im wyszło z naście stówek.

Wg mnie jest odwrotnie demontaż jest chu wszy, wiem bo się męczyłem ze starym uszczelnieniem.

I tu nie o kasę chodzi, ale o........ (tu wstawić odp. określenie)......... .
Dziwni, ludzie w tym Poznaniu :mrgreen: My z "Ziem Wyzyskanych" , trochę inni jesteśmy, mniej chytrzy i mniej naiwni. :haha:

Ale mili są i sympatycsni.

Trza będzie do Francji zadzwonić i popytać u producenta, gdzie tą klimę mogę wstawić?
Teoretycznie wiem.
W okna nie chcę, gdyż tylne nad wyrkiem, a przednie fajne i za wielkie
Dach jest z jednolitej struktury bezramowej i bez szprosów, wzmocnień itp.

Andrzej 73 - 2017-11-30, 17:21

Bronek , jak odbierzesz kampera , to przyjedź do mnie z klimą to po kilku godzinkach wyjedziesz z zamontowaną na dachu. Tylko nie zapomni przyjechać z piwem.

slawwoj - 2017-11-30, 17:33

Andrzej 73 napisał/a:
Bronek , jak odbierzesz kampera , to przyjedź do mnie z klimą to po kilku godzinkach wyjedziesz z zamontowaną na dachu. Tylko nie zapomni przyjechać z piwem.

i piłą motorową :yay:

Bronek - 2017-11-30, 17:34

Masz wyrzynarkę z długim brzeszczotem? Czy jw.

Mam już 70-80% posiadania NIEZBĘDNYCH... rzeczy.

Brakuje mi przetwornicy (myślę, która? ).
Mikrofalówki, chyba kupię taką samą Whirlpool MAX 38
Ekspresu ?
Tv sat

Mam przełącznik zasilania przetwornica /sieć, solary, mppt, przelotkę, sog, kable.... podpory, telwizor...

Wydałem ok 10 200 z) o ok 3500-4000 mniej, kupując teraz.

Szukam anteny, ale za b rozsądną cenę, gdyż z nią wiążą sie największe wątpliwości. W dobie internetu?

Markiza? Czy i jaka, też myślę.

Waga?

Andrzej 73 - 2017-11-30, 18:01

Bronek napisał/a:
Masz wyrzynarkę z długim brzeszczotem? Czy jw.

Nie martw się o jakieś szczegóły , tak jak pisałem wyżej , potrzebna klima i piwo.
Wytniemy otwór i wstawimy/wkleimy ramkę solidną z odpowiedniego drewna ;)
Resztę pozostaw mnie. :spoko

Bronek - 2017-11-30, 18:10

Tu bez ramki..
Nie da się, a właściwie to da się, ale nie bez popsucia. Trudno wydłubać ten spieniony materiał
Mniej roboty, tylko rżnięcie.

Na wszelki wypadek farbą zaznaczę na dachu przód kampera i na klimie machnę strzałkę :mrgreen:

slawwoj - 2017-11-30, 18:20

Andrzej 73 napisał/a:

A sam zajmij się bufetem :haha:

Bronek - 2017-11-30, 18:34

slawwoj napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:

A sam zajmij się bufetem :haha:

A co z żoną? Nie wolno tak. Kto, co i jak.
Chłop pomaga koledze. Robi, stara się. A Ona co? Sama?
Nie., nie, nie.. Jestem zbyt przejmujący.
To nie po chrześcijańsku.

Piwo Andrzejowi postawię na dachu, niech ma. :bukiet:

Drabinę zabiorę, dla bezpieczeństwa
:mrgreen: :aniolek

Endi - 2017-11-30, 18:36

Aj Bronku Bronku niby nie zależy na kasie a ... Freshjet 2200 z miękkim startem u Wadowskich to 6000 ,- z wysyłką a nie 6100.

No i jak można coś doradzić :bajer ... za pińćset zamontują Ci i masz spokój z gwarancją . Z Poznania do Krakowa już niedaleko.

slawwoj - 2017-11-30, 18:39

Ja bym widział co zrobić.

Kurczak z rożna (pokrojony), chlebek pokrojony, do tego widelczyki, talerze plastikowe, kubeczki do zapojki. Ewentualnie ogóreczki lub papryka.

Ja wiele lat spędziłem w terenie np. w sporach o miedze. A wogóle to ludzie z Podlasie wiedza jak lak ludzi goscic lub im dziękować.

A odnośnie kobiet - to darmowa porada to jest dobry pomysł !!!!

Bronek - 2017-11-30, 18:43

Endi napisał/a:
Aj Bronku Bronku niby nie zależy na kasie a ... Freshjet 2200 z miękkim startem u Wadowskich to 6000 ,- z wysyłką a nie 6100.

No i jak można coś doradzić :bajer ... za pińćset zamontują Ci i masz spokój z gwarancją . Z Poznania do Krakowa już niedaleko.

A może i 6000? Widzisz jaki, to ja centuś jestem kiepski , i mnie wyrolowali. Dyfuzor w cenie wiadomo ale wziąłem dwustronny.
Warszawie się wstępnie umawiałem. Ale może być i Kraków.
Podobały mi się negocjacje, krótko i konkretnie.... merytorycznie. Zaczęliśmy od 6600?

Wczoraj też mi przysłał facet klimę za pobraniem, nówka ale bez papierów 5600 zł w kartonie pionowo. Kurier nią niemal rzucał, zawartość nieznana.
Niemal bym przyjął, bo tyle teraz kupuję, prezenty święta... popierniczyć się może..
Przysłał ale ja tylko o nią pytałem. Adres wziął ze stopki maila. Nigdy niemal nie kupuję za pobraniem. Zawsze karta lub przelew.

Rozrzut cen jest spory og jw 5600 do 8500.
Są to albo leżaki albo egz. poserwisowe. Moja jest z tego roku.
Czasem też sprzedawca jest szalony.

Endi - 2017-11-30, 19:25

Bronek napisał/a:

Tu masz racje. Ten cały Camel policzył Euro po 4,33 finalnie a dzisiaj można kupić po 4,21 . A to już niezła sumka wychodzi.

Bronek - 2017-11-30, 19:35

Jest w umowie 6 centów powyżej kursu.
To cena orientacyjna. Zmieni się ~ w złotych w lewo lub w prawo. plus te 6 centów.
Ja to wiem, ale... jak policzę, to ... dlatego nie liczę, siedzę na tyłku śledzę notowania. :mrgreen:

Taki spred dilerski.

I tak mi się opłaca... wykluczjąc przypadek z przesiedleniem, firmą zagraniczną i kupnem na członka...

Niestety lub stety, cena w zł będzie ustalona w dniu odbioru od producenta.

Więc jest kwestia czy kupować Euro mając złotówki? Czy odwrotnie?

Generalnie mając na konia trzrba mieć na bat. :oops:

Endi - 2017-11-30, 20:13

Bronek napisał/a:

Więc jest kwestia czy kupować Euro mając złotówki? Czy odwrotnie?...

Jak leci w dół to skupować a nie siedzieć i obserwować . Do końca roku jeszcze złoty się umocni i zgarniasz resztę i czekasz, pozostając na gotówce. Na wiosnę budżetowa bańka pęka i wychodzisz na swoje i te ich 6 centów możesz olać.

Szkoda konia !! - bata nie trzeba :spoko

Jak się moje prognozy sprawdzą to kupując w Niemczech może i na akcyzę by starczyło ?

Bronek - 2017-11-30, 21:38

Endi :mrgreen: Przeznaczyłem na kampera "cztery duże bańki"., zmieszczę się w trzech i pół.... Czyli jestem do przodu. :mrgreen:

To jest ekonomia :idea socjalistyczna.

Jeden kamper sprzedany niemal bezstratnie .... to może skupować kampery. :?: :haha:

Przetestowałem wele pierdół i teraz wiem (wydaje mi się?), co chcę tera dodać zmienić.

Powołuję się czasem na porady Koko, bo w kilku sprawach miał rację. Ale i tak jak my wszyscy, zrobię po swojemu..

Np. Ty nie znosisz pręta hartowanego w zamku, a ja nie cierpię tych normalnych zamków. Trzy przerobiłem i to dwa hymerowskie. Zawsze się rozregulowywały..

Fotel Ducato to badziew, pozycja lipa itd....
Ale co zrobić. JAK TO NAJWSPANIALSZE HOBBY :mrgreen: nawet jak kamper stoi pod domem
:bukiet:

Socale - 2017-11-30, 22:27

Bronek napisał/a:
...
Dach jest z jednolitej struktury bezramowej i bez szprosów, wzmocnień itp.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, niech mi wyjaśni o co kaman...
Plieasiseepliii.

Bronek - 2017-11-30, 22:39

Wg Dilera nie ma tam konstukcji jak w pruskim murze. Czy drewnianej, czy metalowej.
Ponoć wg dillera (pokazywał kawałek demonstacyjny), pomiędzy warstwą gradoodporną i wew. jest tylko twarda, wytrzymała styroduropodobna..?
I to ponoć wsio? I się nie zarwie.

Zobaczymy. Poskacze się, polata to się okaże.
O ile bardziej mogę uwierzyć w wytrzymałość, to już w twardość już nie bardzo.. Generalnie po dachu nie chodzę, to czy to styropian, metal i drewno, te killka lat niech przetrwa, potem.... mi to wisi.

Socale - 2017-11-30, 22:59

Zapytałem, bo chyba mam to goowno na dachu. Wejść chciałem by umyć ładnie a tu pod łokciami trzeszczało. Nie wlazłem bo się zesrałem. Ze strachu. Miotełka na przedłużaczu musiała mnie zastąpić.
Całość wygląda w skośną kratkę a'la plaster miodu z gradacją pirazyoko: kilka mm x kilka mm.
Fakt że kibloprysznicowe wewnętrzne centralne ścianki działowe robią za podparcie - by rezonanse dachu tłumić, to optymalnie w ich pobliżu obciążenie 20-30kG zamontować, jest mądre i jedyne koncepcyjnie.

Andrzej 73 - 2017-11-30, 23:08

Od ciągłego pitolenia wolę robotę. Powtarzam dawaj tego kampera i klimę , o nic się nie martw. Daję na swoją robotę gwarancję. A i pamiętaj o piwie, prawdziwym piwie , a nie o piwopodobnym.

Bronek - 2017-11-30, 23:09

Nie, tu inaczej, poliester na wierzchu w środku twardy poliuretan.
Nie ma struktury plastra, siateczki itp. Jest gładki jak styrodur

W wersji tzw dystyngowanej, (to długie kampery) , jest dodatkowo opisane : dach mono bez krawędzi bocznych (nie ma jeziorka) - "Sufit wewnętrzny z aluminium pokrytego pianką".
Tego tekstu nie ma w mniejszych modelach

Kur... nie wierzę Dilerowi, nie dlatego, że kłamie ale chyba po prostu nie wie.
I to nie nie tylko dotyczy naszych przedstawicieli. Chyba brak szkoleń

Tu jest taki dach, jak gość go wytnie ok 2min 45sek widać strukturę

kaimar - 2017-12-01, 10:59

Piękna robota z korytkiem po suficie i lutowaniem kabli do wtyczki z elektrobloku.
krzlac - 2017-12-01, 12:47

kaimar napisał/a:
Piękna robota z korytkiem po suficie i lutowaniem kabli do wtyczki z elektrobloku.

Już wolałbym to korytko na dachu niż na suficie. A pewnie parę cm obok był w płycie dachowej peszelek do przeciągnięcia kabla. A może w peszelku był i kabelek.

kaimar - 2017-12-01, 13:18

Ponadto Pan sobie pięknie wymierzył lokalizację otworu na klimę ale nie sprawdził czy nie wycina listwy konstrukcyjnej albo wiązki kabli.
Poniżej rysunki z tym co może się kryć w dachu.

krzlac - 2017-12-01, 13:46

Bronek napisał/a:
Piwo Andrzejowi postawię na dachu, niech ma.

Musisz się Andrzeja spytać czy ma takie rysunki.

No i czy ma wózek widłowy aby podać klimę na dach :lol: .

Bronek - 2017-12-01, 14:01

Toż to czepka jezd...
A filmik a propos tej piany twardej bezstelażowej.

Wg. sprzedającego Markę.... w suficie nie ma instalacji!

I dlatego słono sobie liczą za montaż. Ale... przyjedzie popatrzymy zobaczymy, pogadamy itd..

Endi - 2017-12-01, 14:15

kaimar napisał/a:
dach mh79a.jpg

Kaimarku a masz może taki schemat dla MH 85 ? :)- ... 79 niemalże taki sam ?

Andrzej 73 - 2017-12-01, 14:33

krzlac napisał/a:
Musisz się Andrzeja spytać

Wózek ma , rysunki poprosimy od dilera lub producenta. :spoko

kaimar - 2017-12-01, 14:44

Endi napisał/a:
Kaimarku a masz może taki schemat dla MH 85 ?

A rocznik modelowy?

Endi - 2017-12-01, 15:04

kaimar napisał/a:

A rocznik modelowy?

2015

krimar - 2017-12-01, 17:54

Bronek napisał/a:

Bo cena może dotyczyć samej góry, albo góry i dołu

Bronek - 2017-12-01, 18:15

krimar napisał/a:
Bronek napisał/a:

Bo cena może dotyczyć samej góry, albo góry i dołu

Nie z dyfuzorami. Pytałem.

kaimar - 2017-12-01, 22:14

Te tańsze nie pochodzą z oficjalnej sieci handlowej Dometic.
Bronek - 2017-12-01, 22:45

Być może, jak ze wszystkim.Coś za coś.

Dlatego kupiłem z gwarancją i papierami u Wadowskich. I pewnie u nich zamontuję jak się nie dogadam z swoim Dillerem, który chciał mi ją opier... za 1800 euro netto z darmowym montażem. Lub samemu, bo gwarancja mnie akurat...

Tak na marginesie, jako konsumenta końcowego, wkurza mnie operowanie cenami netto i do tego w Euro.
O ile w Euro jeszcze mogę zrozumieć, bo kursy itd...

To to netto , mnie spienia, jakbym o niczym innym nie myślał w pojęciu sprzedawcy, tylko o odliczeniu Vatu..Głupieje czasem, jak mu każę w brutto. Potrafi się zawiesić. :shock:

Takie to jest, , marketingiwe jak "Panie Dariuszu", spoufalanie się, skracanie dystansu, pseudo obniżanie ceny, licząc na zmiękczenie zauroczonego klienta. :szeroki_usmiech

Mnie to od razu lekko mdli, ale odpuszczam uwagi i raczej , czasem idę gdzie indziej. Ale nie zdradzam dlaczego. Delikatny jestem. :oops:

Socale - 2017-12-01, 22:58

kaimar napisał/a:
Te tańsze nie pochodzą z oficjalnej sieci handlowej Dometic.

To tak jak FAAC z Alleportalu...
Też z tym podrabianym syfem walczę.
Sorry za OT ale zjawisko chyba powszechne.

Socale - 2017-12-01, 23:05

Bronek napisał/a:

...
wkurza mnie operowanie cenami netto
...
"Panie Dariuszu", spoufalanie się, skracanie dystansu, pseudo obniżanie ceny
...

Nienawidzę marketingu.
Marketing to wyszukiwanie podstępu na otumanienie durnowatego klienta.
Ja jestem klientem, obligatoryjnie czuję się manewrowany. Właściwie nie, bo nie dam się manewrować więc zadaję trudne pytania i trzymam za mordę oczekując rzeczowej odpowiedzi. Potem deptam.
Znowu 1:0 dla mnie.

Bronek - 2017-12-01, 23:20

Ja się daję, z lekka podpuścić, tak dla przyzwoitości i.... przyjemności pseudo dopieszczenia. Na swoich jednak warunkach, krok do tyłu, dwa w przód.

To sztuka kompromisu, porozumienia.
Sam manipuluję i rozumiem manipulujących.

Kwestia celu takiej "manipulacji", ja ją np. wykorzystuję by dowiedzieć się prawdy, bym mógł być skuteczny w robocie. A nie by okpić itp.

Np. kupując coś, orientuję się w cenach m/w i co za co. Wtedy ustalam ile mogę zapłacić, ale nie mędzę i nie zbijam cenydo oporu. Nie zawracam dupy zbyt długo. Albo biorę, albo odpuszczam.
Zawracanie tyłka, rozpamiętywanie strat i zysków w nieskończoność mnie męczy.. o innych nie wspomnę.

Co nie oznacza, że nie cieszy mnie jak trafię prawdziwą okazję. No i złości mnie jak jednak dam się czasem wyr...
Normalka.

Socale - 2017-12-01, 23:26

Dokładnie.
Kto kuma o co kaman, ten w jajo nie wlezie, ale wysoki % społeczeństwa wielbiącego "Trudne Sprawy" nawet miesiąc po decyzji nie zajarzy że ktoś z premedytacją wcisnął go w butelkę.

krzlac - 2017-12-02, 09:43

Bronek napisał/a:
Sam manipuluję i rozumiem manipulujących.

Bo sprzedaż to sztuka zabierania kasy temu, kto umiał ją zabrać komu innemu.

joko - 2017-12-03, 11:18

Socale napisał/a:

Nienawidzę marketingu.
Marketing to wyszukiwanie podstępu na otumanienie durnowatego klienta.
......................

Mam podobnie i dlatego zawsze staram się omijać wszelkich pośredników i docierać prosto do producentów/ usługodawców. Nie zawsze jest to możliwe i jak już muszę korzystać z pośredników, to nie ułatwiam im pracy i na swoją marżę muszą się dobrze napracować .
Najbardziej denerwują mnie tacy, którzy chcą zarobić na towarze więcej od jego twórcy, a jest to częsta praktyka.
Szczytem szczytów jest handel towarem, którego nie ma się na stanie , co jest nagminne choćby w sklepach komputerowych.
Idea handlu polega na tym, że ułatwia się klientowi końcowemu dostęp do danej grupy towarów, tak aby miał je w jednym miejscu bez potrzeby szukania każdego z osobna i za to właśnie dolicza się marżę, na której się zarabia ...... i jest to jedyny przypadek , który w/g mnie sankcjonuje zarabianie na pośrednictwie .

MAWI - 2017-12-03, 12:41

Śledząc wątek o marketingu. ( samo słowo "market" już mi podnosi ciśnienie). Ale jak widać nie wielu jest zadowolonych gdy go nagadują , lepią po ramieniu , Panie Darku ,A w końcu i tak chodzi o to żeby Cię wydymać. Na ominięcie tego procederu są różne sposoby i dobrze byle działał.. Najważniejszy to ZDROWY ROZSĄDEK.
Pewne jest jedno . Równowaga. Żeby jeden zarobił -drugi musi stracić. Życzę wam i sobie abyśmy mieści sie w tej pierwszej grupie . A już chociaż żebyśmy myśleli ,że tak jest.
Ja kiedyś tak negocjowałem z pewną platformą telewizyjną . Że na święta wyłączyli mi sygnał. I dopiero po nowym roku włączyli. Szok co ja miałem w domu. Przekombinowałem. :-/ ile musiałem dumać ,żeby na domowym gruncie w końcu wyjść na bohatera domu. :lol:
:lol:

toscaner - 2017-12-03, 12:58

A po co TV na święta? Ja wywaliłem z 15 lat temu, a tu ponoć nadal "Kewin sam w domu" puszczają :haha:
Bronek - 2017-12-03, 13:23

Ma nie być Kevina....
W ciągu dnia tablecę, komputeruje, i smartfonie.

Czytam na tym oglądam, uczę się, pracuję i tu na Forum piszę...

TV jak kawa mnie usypia. Mam inaczej jak normalni... Na ogół po za Kiepskimi nie jarzę o czym mowa, na timerze z 90min coś o robalach najczęściej leci. ...i ja zasypiam i TV off.

Nie lubię muzyki własnej i własnych filmów (czyli puszczanych przez siebie), choć wiem, że w RTV też to leci z "taśmy" ale ja nie decyduję i jest mi lżej iż słucham tego chłamu a sam go nie wybrałem :mrgreen:

MAWI - 2017-12-03, 13:39

Bronek napisał/a:
W ciągu dnia tablecę, komputeruje, i smartfonie.

Czytam na tym oglądam, uczę się, pracuję i tu na Forum piszę...

Wszystko dobrze , ale nie mieszkam sam :haha:

Andrzej 73 - 2017-12-03, 13:57

Pierwszym wyborem w kamperze jest klima stacjonarna , drugim TV/sat.
Net nie zastąpi wszystkiego , choćby przykład meczów EMŚ 2018. Ja oglądałem w Italii , a siostra w Grecji z neta oglądała i nie oglądała. Np w meczu z Czarnogórą widzieli tylko jedną bramkę. :haha:
Do transmisji live musi być bardzo dobry przekaz inaczej nic nie zobaczymy. :spoko

Bronek - 2017-12-03, 13:58

U mnie psy i koty nie lubią TV. Żona nie przepada...
Tylko ja i młode pasożyty co je żem narobił i jak raczą nawiedzić, prund na TV marnujemy

W tej chwili leżę wygięty z pustą już filiżanką, SzP Żona z psami na fotelu wpatruje się w.... nie wiem w co, bo leżę wygięty :mrgreen:
Jakbym się wyprostował, to bym zobaczył. Ale mi się ~ nie chce. Wol~ być wygięty..
:mrgreen:
TV jeszcze dzisiaj nie było włączone.

Telomani i kibice, to ślepa droga ewolucji.
:bigok
Antykoncepcja, aborcja i manipulacje genetyczne jedynym naszym gatnkowym ratunkiem :haha:

Ps... Wycieczka do Holandii... jeszcze. bilecik lub bak paliwa, zabezpieczone w jedną jedyną tylko stronę Only.

Endi - 2017-12-04, 21:11

Wiele elementów podobnych a jednak inne. Jest ryzyko wycinać otwór w/g własnego widzi mi się .

Tak oceniam rys. techniczne, które właśnie dotarły - dziękuję :pifko Kaimar :spoko

Bronek - 2017-12-04, 22:10

Ja czekam na info od producenta via nasz Diller. Ale czy się doczekam.? Raczej nie.

Czy ktoś umie po francusku?

W sensie języka?

To znaczy języka jako :"ukształtowanego społecznie systemu budowania wypowiedzi, używanego w procesie komunikacji interpersonalnej." a nie tego z czym Wam się skojarzyło :mrgreen:

Z chęcią ą bym napisał do producenta w jego ojczystym języku, nie kalecząc go "wujkiem Google".
Zapytałbym o możliwość montażu klimatyzacji dachowej, miejsca itp. w tym 883f.

Szczerze , to nie znalazłem w internecie Rapido z klimą na dachu :!: :?

Socale - 2017-12-04, 23:01

Ja tylko francuski praktyczny i to zaledwie level 2 :(
Endi - 2017-12-05, 07:31

Myślę, že Izolka nie odmówi :mrgreen:
Bronek - 2017-12-05, 07:40

Endi napisał/a:
Myślę, že Izolka nie odmówi :mrgreen:

No to nie wiem czy potrzebnie tłumaczyłem tak dokładnie o co mi chodzi z tym francuskim :diabelski_usmiech

Problem drugi, to dotarcie do adresu... Na stronach Rapido jest zamknięty dział dla dilerów .

Koło się zamyka. Żeby wiedzieć, gdzie jest ten czy ci, co są naprawdę znaczącymi przedstawicielami Firmy?