|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja 2014
Cykada - 2014-01-18, 19:17 Temat postu: Grecja 2014 jadę ok. 14.07 do Grecji . Postój na ok. 3 dni w Lipot- Węgry i dalej w stronę ciepłego morza. Po Grecji to już improwizacja.
Pisze się ktoś ? My stare pryki- 44,42,8
wmaker - 2014-01-19, 12:07
Oooo co to to NIE młode pryki 40,39,18,13 ze STARYMI ?
- a na długo do tej Grecji?
p.s. jak przeczytałem małżonce to się serdecznie uśmiechnęła - bo przecie nie ma młodszych pryków od nas, ludzi w domkach na kółkach!
brams - 2014-01-19, 12:32
Nam też Grecja chodzi po Peloponezie. Zobaczymy, może....
darol - 2014-01-19, 14:13
Trochę ekip planuje w tym roku Grecję i nawet w podobnym terminie. Pewnie się coś wyklaruje jak będzie bliżej wyjazdu
Cykada - 2014-01-19, 18:28
wmaker napisał/a: | Oooo co to to NIE młode pryki 40,39,18,13 ze STARYMI ?
- a na długo do tej Grecji?
p.s. jak przeczytałem małżonce to się serdecznie uśmiechnęła - bo przecie nie ma młodszych pryków od nas, ludzi w domkach na kółkach! |
tak do 3 tygodni.
Ode mnie do Lipot jest 420km. Jak ktoś z północnej Polski by jechał to można u mnie pauze kręcić na podwórku. Tzn. każdy może sobie u mnie odpocząć
Witold Cherubin - 2014-01-19, 18:37
brams napisał/a: | Nam też Grecja chodzi | \
My też o Grecji myślimy, ale nie jesteśmy zdecydowani czy wiosną, czy jesienią. Pełnia lata jest dla mnie ryzykowna ze względu na temperatury i moje kłopoty z serduchem.
Może ktoś planuje wyjazd do Grecji na przełomie kwiecień/maj/czerwiec lub we wrześniu
Chętnie dołączymy
Bigos - 2014-01-19, 22:08
Grecja tak, ale około 24 lipca początek
wojtek0 - 2014-02-09, 17:17
Koniec czerwca, początek lipca, jakoś tak chcielibyśmy też zaliczyć Grecję ,chętnie pojedziemy małą karawaną
eler1 - 2014-02-09, 18:20
myślimy o tej grecji wiosną w jedną stronę prom i może powrót w termin od 21.04. do 5-6.05 trochę mało na włóczęgę ale to tylko marzenia w ostateczności Italy lub CRO
emeryl - 2014-02-10, 10:47
planuję 2tyg.od 10 maja Paralia i okolice
zbychu - 2014-02-10, 11:49
Która Paralia , może na Krecie?
Forest - 2014-02-10, 15:59
My też planujemy Grecję - Peloponez ale od 20.07. Troszkę starsze pryki 45,45 ale w towarzystwie 4 latka..., może się spotkamy?
Duduś - 2014-02-10, 16:10
tylko całego wina nie wypijcie w tej Grecji bo ja dopiero koło 8 sierpnia polecę w tamtym kierunku
michał263 - 2014-02-10, 18:40
No to my jesteśmy najmłodsi - 34,30,3,2
Prom z Triestu do Patry początek czerwca na 4 tyg. Powrót przez termale.
Jeszcze jakaś młodzież leci w tym terminie?
sonador - 2014-02-11, 01:13
michał263 napisał/a: | No to my jesteśmy najmłodsi - 34,30,3,2
Prom z Triestu do Patry początek czerwca na 4 tyg. Powrót przez termale.
Jeszcze jakaś młodzież leci w tym terminie? |
Od 2 czerwca na 3tyg. Plany lefkada a pozniej sie okaże powrot przez Albanie, Czarnógore lub kierunek kalamata i szybszy powrot serbią . Bedzie juz 31 i 30
darboch - 2014-02-11, 10:25
Duduś napisał/a: | tylko całego wina nie wypijcie w tej Grecji bo ja dopiero koło 8 sierpnia polecę w tamtym kierunku |
będę czekał z flaszką gdzieś na trasie
emeryl - 2014-02-11, 12:11
Paralia koło Katerini
salut - 2014-02-18, 18:04
darboch napisał/a: | Duduś napisał/a: | tylko całego wina nie wypijcie w tej Grecji bo ja dopiero koło 8 sierpnia polecę w tamtym kierunku |
będę czekał z flaszką gdzieś na trasie |
My wyruszamy 1 sierpnia, ale tylko do Albanii i Macedonii. Co nie przeszkadza nam poczkać z flaszeczką w którymś z tych krajów na was
Naltan - 2014-02-24, 13:35
My jedziemy do Grecji od 28-04-2014 do 11-05-2014 chętnie pojedziemy z innymi
kartom50 - 2014-05-09, 15:26 Temat postu: stare i młode Planujemy wyjazd do Grecji ok 8 sierpnia 2014 na 3 tygodnie.
Bardzo młode "pryki 55,53 + młodzież 21,19 + pies
Wojciechu - 2014-05-09, 16:53
Koniecznie po powrocie wklepcie zdjęcia. Grecja może będzie naszym pierwszym zgranicznym wyjazdem kamperkiem. Bardzo nas to kręci
zbychu - 2014-05-09, 20:01
My ok. 15 VI do grecji na dwa miesiące
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-09, 22:10
My jak zwykle dopiero po polowie września.Najpierw cala zachodnia LEFKADA,potem Pireus i rejs na wyspy,Kreta,moze dodatkowo SANTORINI,zobaczymy na miejscu jakie ceny promow.Barbara
darboch - 2014-05-10, 22:59
Wy to zawsze z grubej rury wystrzelicie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-11, 17:29
darboch napisał/a: | Wy to zawsze z grubej rury wystrzelicie | czy to dobrze czy zle.Staram się zawsze napisac relacje,odkad się nauczyłam sprawia mi to radość ze jest czytana,choć nie mieszcze się nawet w "10"'najlepszych pisarzy na forum.Barbara Muzyk
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-11, 17:36
Pytanie do moderatorów,czy w dobrym temacie piszmy,czy nie powinno być "podroże zagraniczne"
angela_camp - 2014-05-11, 22:42
Ja tez jade wstepnie 23 czerwiec... to juz 3 rok bedzie ;-) wtym roku na 2 miesiace....
piotr1 - 2014-05-11, 22:58
My planujemy wyjazd pod koniec sierpnia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-12, 08:25
angela_camp napisał/a: | Ja tez jade wstepnie 23 czerwiec... to juz 3 rok bedzie ;-) wtym roku na 2 miesiace.... | ,ale chyba obiecalas relacje,ale o ile się nie myle nie napisalas,oprócz kilku małych pościków.zachecam Cie do pisania,oraz fotki,kazdy pisze inaczej i rożne zdjęcia nawet z tych samych miejsc.Pozdrawiam Barbara muzyk
angela_camp - 2014-05-12, 12:34
Zbigniew Muzyk napisał/a: | angela_camp napisał/a: | Ja tez jade wstepnie 23 czerwiec... to juz 3 rok bedzie ;-) wtym roku na 2 miesiace.... | ,ale chyba obiecalas relacje,ale o ile się nie myle nie napisalas,oprócz kilku małych pościków.zachecam Cie do pisania,oraz fotki,kazdy pisze inaczej i rożne zdjęcia nawet z tych samych miejsc.Pozdrawiam Barbara muzyk |
Barbara;-) no napisze po przyjezdzie ;-)Pozdrawiam
p.s. jedna relacje prawie dokonczylam zabralko mi weny tworczej w pisaniu pouciekaly mi miejscowosci gdzie bylismy . namiary GPS z aparatu ..;/
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-12, 16:39
angela_camp napisał/a: | pisaniu pouciekaly mi miejscowosci gdzie bylismy . namiary GPS z aparatu | ,Angela jak co roku tak i teraz kupujemy kalendarz na dany rok /niedrogi/w formie książki.Tam zapisuje wszystko w danym dniu podróży,inaczej nie ma mowy o pamiętaniu.Wiem ze Ci bardziej skrupulatni i młodsi po każdym dniu robia notatki w lapotopach,to dla mnie za trudne.Postaraj się pozdrawiamBarbara
angela_camp - 2014-05-13, 20:45
Zbigniew Muzyk napisał/a: | angela_camp napisał/a: | pisaniu pouciekaly mi miejscowosci gdzie bylismy . namiary GPS z aparatu | ,Angela jak co roku tak i teraz kupujemy kalendarz na dany rok /niedrogi/w formie książki.Tam zapisuje wszystko w danym dniu podróży,inaczej nie ma mowy o pamiętaniu.Wiem ze Ci bardziej skrupulatni i młodsi po każdym dniu robia notatki w lapotopach,to dla mnie za trudne.Postaraj się pozdrawiamBarbara |
Dziekuje za cenna wskazowke. No laptopa jak ukradli w Rzymie tak juz nie odkupilam ;-(
foto kamper - 2014-05-19, 13:15
My chcemy jechać między ósmym a dziesiątym lipca. Jedziemy z Warszawy.
Niewierny - 2014-05-19, 21:38
My planujemy wyjazd do Grecji 2 lipca. Plany obejmują okres od 2-ch do 3-ch tygodni w zależności od sytuacji. Pierwszy postój w Grecji planujemy na plaży w Paralii. Jeśli pasuje termin to zapraszamy do małej karawany.
Bigos - 2014-05-19, 21:43
19 lipca ruszamy z Warszawy
zbychu - 2014-05-29, 12:10
Pytanko do tych co byli w Grecji i tankowali LPG na stacji paliw , czy polski wlew pasuje do pistoletu greckiego i czy jest tam dużo miejsc do tankowania?
erikson - 2014-05-29, 14:18
a moze jedzie ktos okolo 06.07 lub 11.07 ?
Pawko - 2014-05-29, 18:42
zbychu napisał/a: | Pytanko do tych co byli w Grecji i tankowali LPG na stacji paliw , czy polski wlew pasuje do pistoletu greckiego i czy jest tam dużo miejsc do tankowania? |
Wlew pasuje, zamiast butli mam zbiornik LPG i w ubiegłym roku tankowałem gaz na Peloponezie.
Miejsc tankowania jest 509 w całej Grecji z linku poniżej możesz ściągnąć je jako POI do nawigacji.
http://www.mylpg.eu/stations/greece
zbychu - 2014-05-29, 18:54
Pawko ,dzieki za wiadomość,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-05-29, 19:22
mozesz napisac jak to wklepać do Beckera,co to POI,My pytamy na jakiejś stacji w Gecji a oni mowia gdzie najbliżej.Stawia piwko za te informacje ,wolam Zbysia on nie wie jak to wpisac
Pawko - 2014-05-29, 20:06
Zbigniew Muzyk napisał/a: | mozesz napisac jak to wklepać do Beckera,co to POI, |
POI (Point Of Interest) po naszemu użyteczne miejsca. Niestety nie znam nawigacji Becker i nie wiem jaki ma format punktów POI. Plik z myLPG ma format garmina CSV i można go przekonwertować na inne formaty tu: http://www.poieditor.com/...min-csv-to-ov2/
Jeszcze jeden link z punktami POI jest tam też LPG właśnie zauważyłem że jest także w formacie Beckera, jest to rozszerzenie ASC. W instrukcji Waszej nawigacji powinna być informacja jak ładować punkty POI.
http://www.poiplaza.com/i...=ds&lsts=_LSTS_
A tu znalazłem jakąś instrukcję do ładowania POI do Beckera
http://www.beckerpolska.p...punktow-POI.pdf
Pozdrawiam
Roberto - 2014-05-29, 22:35
Bigos napisał/a: | 19 lipca ruszamy z Warszawy |
Bigos tniesz ostro na Grecję czy planujesz coś po drodze ?
My teoretycznie wyjeżdżamy z Elbląga 18 lipca. Mój plan podróży znajdziesz w "Bałkany 2014". Jak coś to w drodze w tamtą stronę może się spotkamy
Bigos - 2014-06-01, 22:49
techserwis napisał/a: | Bigos napisał/a: | 19 lipca ruszamy z Warszawy |
Bigos tniesz ostro na Grecję czy planujesz coś po drodze ?
My teoretycznie wyjeżdżamy z Elbląga 18 lipca. Mój plan podróży znajdziesz w "Bałkany 2014". Jak coś to w drodze w tamtą stronę może się spotkamy
Elbląg
Białka Tatrzańska
Szeged, Węgry
Thessaloniki, Grecja |
to się u nas zgadza prawie Startujemy rano 19 z Warszawy koło Szegedu w termalach Kiskunmajsa nocujemy z 19 / 20 lipca
a koło Salonik w Chalkidiki ( któraś z plaży ) leżymy od wieczora 20 lipca do 23 , potem lecimy do Kastraki w Meteory
Roberto - 2014-06-01, 23:05
Jak będzie bliżej daty wyjazdu to może się jakoś dogadamy
wojtek0 - 2014-06-05, 14:39
Jak toś chętny do karawany w kierunku Grecji to zapraszamy ,na razie jadą dwie załogi ,wyjazd z Łodzi 29.06 raniutko.
taki jest plan trasy
http://grecja12.gu.ma/
frykas1 - 2014-06-05, 14:55
Ja chętny ale dopiero 11.07
Bigos - 2014-06-05, 15:25
techserwis napisał/a: | Jak będzie bliżej daty wyjazdu to może się jakoś dogadamy |
jak najbardziej , będę dzwonił w lipcu do Ciebie
Cykada - 2014-06-05, 18:53
frykas1 napisał/a: | Ja chętny ale dopiero 11.07 |
to już prawie ten termin co mnie by interesował.
Mógłbym się jakoś dopasować ja miałem jechać 14.07 ale Ty jeden dzień pózniej ja jeden dzień wcześniej i możemy jechać w konwoju.
aaa tylko Ty za szybki sprzęt masz..... i ja bym opózniał karawanę
Skalniaki - 2014-06-06, 12:35
My właśnie wyjeżdżamy za chwilę.
Trzy załogi, każda obecnie w innym miejscu. Zobaczymy, czy nasz logistyczny plan spotkania po trasie wypali. 3majcie kciuki za naszą wyprawę, a będzie relacja
Forest - 2014-06-06, 14:40
A ja zapytam ponownie, czy będzie ktoś z Was na Peloponezie w terminie 23.07-10.08?
angela_camp - 2014-06-06, 20:42
forest07 napisał/a: | A ja zapytam ponownie, czy będzie ktoś z Was na Peloponezie w terminie 23.07-10.08?
|
My prawdopodobnie ;-) ale Peloponez jest tak duzy ze zapytaj raczej w jakich okolicach
Forest - 2014-06-06, 22:24
Na Was Angela liczyłem. Nasza podróź to pełen spontan ale jak masz namiary na ciekawe miejsca to chętnie skorzystamy. Do zobaczenia.
frykas1 - 2014-06-07, 12:10
Witam ,jak wcześnie pisałem wybieram się 11,07 do Grecji i mam pytanie czy w Szeged jest camping przy basenach .
angela_camp - 2014-06-08, 14:32
forest07 napisał/a: | Na Was Angela liczyłem. Nasza podróź to pełen spontan ale jak masz namiary na ciekawe miejsca to chętnie skorzystamy. Do zobaczenia. |
Ano to będzie problem z namiarami wcześniejsze zapiski zaginęły
Nasza podroż tez spontaniczna bez większego planowania ale tak z grubsza
Chciałabym na początku zobaczyć Czarnogórę, no i ten słynny Ohrid w
Macedonii a co do Grecji tym razem halkidiki omijam. Czytałam ze bardzo
ładna jest wyspa grecka Lefkada (Leukada) wyspa jońska. Na pewno w planach mam Peloponez i taka bajeczna okolice gdzie kilogramami można by zbierać piękne muszle a na niej są gniazda żółwi morskich caretta caretta brak całkowity ludzi okolica mniej więcej PIRGOS na przeciwko wyspy Zakinthos.Wracając można by było
zachaczyc o Eubeje(Evia) wyspa grecka na morzu egejskim.
To tak z grubsza moja planowana trasa w dwie strony 6000km od 23 go(najpóźniej)czerwca do 20 sierpnia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-08, 16:00
Angela,Lefkada,piekne turkusy,ale strona zachodnia gdzie one sa jest gorzysta.Porto katsiki duzy parking.Przy temacie Lefkada i Kefalonia nowy temat,wkleilam dużo fotek.Ta plaza kolo Pirgos to może Elea?za Zaharo.Trzecie wyspa Evia,od Halkidy most niepłatny,musicie odwiedzi LOUTRO EDIPSON,siarka plynie po skalach,w trzech miejscach i wpada do morza.Mozna stać za promenada na przeciw szkoły.Pozdrawiam barbara
Witold Cherubin - 2014-06-08, 21:20
Witam,
no to się zdecydowaliśmy,
zwiedzamy Grecję we wrześniu (być może wyjazd z Warszawy w końcu sierpnia)
czy ktoś planuje wyjazd do Grecji w tym terminie ?
chętnie połączylibyśmy się w małą karawanę.
Planujemy odwiedzić Meteory, Olimp, Ateny, kanał Koryncki i trochę się pobyczyć na plażach Peloponezu i być może w innych ciekawych miejscach.
Chętnie skorzystamy z podpowiedzi co warto zobaczyć, bo to nasz pierwszy wyjazd do Grecji.
Jedziemy z przyjaciółmi, którzy będą spali w namiocie w przedsionku kampera. Wyczytaliśmy, że w Grecji temperatura powietrza we wrześniu spada w nocy do 14 stopni, czy to nie będzie za chłodno dla ludzi po 70-tce ?
Poradźcie nam, czy spanie w namiocie jest OK., bo my nie mamy żadnego doświadczenia w Grecji.
Na mój gust to powinno być w porządku, bo w namiocie jest raczej ciepło, ale co Wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam
angela_camp - 2014-06-08, 21:37
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Angela,Lefkada,piekne turkusy,ale strona zachodnia gdzie one sa jest gorzysta.Porto katsiki duzy parking.Przy temacie Lefkada i Kefalonia nowy temat,wkleilam dużo fotek.Ta plaza kolo Pirgos to może Elea?za Zaharo.Trzecie wyspa Evia,od Halkidy most niepłatny,musicie odwiedzi LOUTRO EDIPSON,siarka plynie po skalach,w trzech miejscach i wpada do morza.Mozna stać za promenada na przeciw szkoły.Pozdrawiam barbara |
Basiu widziałam twoje zdjęcia z Lefkady super ..tym bardziej muszę tam zajechać...
Jeżeli chodzi o Ebee to już byliśmy w tamtym roku ale jakoś szybko ja niecała objechaliśmy teraz trzeba dokładniej zwiedzić no i te siarki;-)) Jeżeli chodzi o Ta plażę z muszelkami to patrzyłam na mapę z satelity i znalazłam klikając wyświetliły się współrzędne 37.581023 , 21.512129 pomiędzy pirgos a zacharo . Tylko mowie to jest totalne zadupie i będąc tam ponad tydzień niespotkalismy żadnego człowieka ;-) wodę do mycia ale nie picia można wziasc od pewnej Rumunki co ma męża za greka ;-) leje się strumieniami ma 5 dzieci po tym poznacie warto zabrać trochę słodyczy dzieciaki się cieszyły ;-). Jeżeli ktoś tam z forum zawita nieprzestraszyc sie drogi która jest piaszczysta w niektórych miejscach trzeba się rozpędzić aby nie utknąć nam się udało naszym kamperkiem przejechać plaza jest bardzo szeroka czyściutka ,stad nam się spodobała, woda bardzo ciepła . Plaże poznacie gdyż stoją na niej takie ruiny domków mniej więcej co 50m jeden od drugiego w odstępach załączę fotkę tej plaży .
Feniks - 2014-06-18, 21:21 Temat postu: Grecja Witam my również wybieramy się na objazd po Grecji na około 4 tygodnie
możemy wyjechać najszybciej 28.07 2014 z pomorza
nasza załoga to 45,41,16,15,10i2małe pupile ,jeśli ktoś chce się dołączyć
z dziećmi w podobnym wieku to bardzo zapraszamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-19, 10:28
Jak mi się chce już jechać ale mamy rozne sprawy,najwczesnie wrzesień.No i upaly,ok.jak jesteś na plazy,ale noce z upalem w kamperze cos okropnego,dla mnie.Peloponez będzie wiosna jak wytrzymamy zime.Mysle ze plaza o której pisze Angela jest gdzies za Elea.No udało Ci się wkleic kilka zdjęć.ale 2 się zablokowaly.Lepszy program dal mi ziec infran viev.PozdrawiamBarbara,Ps odkryłam foto z 2009 napisze wszystko o Albanii.
kostas - 2014-06-21, 14:29
propunuje camping w miasteczku Platamonas tanio i przy samej wodzie
kartom50 - 2014-06-22, 14:48
Zdecydowliśmy! Wyjeżdzamy do Grecji 8 sierpnia na 3 tygodnie.
Najprawdopodobniej trochę kontynentalnej i parę dni na Thasoss.
Może w drodze powrotnej Albania.
Jak ktoś będzie w tym czasi to możemy się spotkać
mkawaler - 2014-06-24, 18:44
Witam
Stratuje do Grecji 16.07 z okolic Krakowa. Obecnie opracowuje trasę. Myślę o Grecji kontynentalnej ale bez Peloponezu. Chciałem dotrzeć na wyspę Korfu. W przyszłym tygodniu będę miał cały opracowany szlak naszej podróży. Podróżujemy czwórka małych dzieci. Jeśli macie ciekawe miejsca, a nie opisane w przewodnikach proszę o namiary.
zbychu - 2014-06-24, 21:43
Jestem na Korfu drugi tydzień , zatrzymanie sie na dziko przy plaży graniczy z cudem , są dwa kempingi narazie stoją puste i znajdują sie w bardzo zatłoczonym rejonie wyspy , ja znalazłem miejsce darmowe w bajkowym otoczeniu, na parkingu restauracji w ogródku , ale muszę korzystać z dobrodziejstw tej knajpy z basenem włącznie.
Jacek999 - 2014-06-25, 21:45
co to znaczy muszę ?
zbychu - 2014-06-25, 21:59
Jacusiu , pod tym warunkiem stoję na ich placu za darmo , ale obiecałem korzystać z knajpy , mam do dyspozycji basen , leżaki i parasole, wc, jest potwornie gorąco, do plaży piaszczystej jest 70m , a do skałek gdzie nurkujemy ok. 30m. A stoimy w ogródku na trawce .
darboch - 2014-06-26, 09:04
Ile stołowanie Cię wychodzi ? Daj jakieś fotki...aparat pewnie masz a dostęp do internetu jak widać też
zbychu - 2014-06-26, 21:24
dziennie wydaję w ok. 20 E , jesteśmy narazie w dwie osoby , aparat pewnie mam , ale wklejanie zdjęć mi nie wychodzi , uczę sie może się uda to prześlę
bobowa - 2014-06-27, 08:50
My ruszamy do Grecji już jutro rano (27.06) z okolic Mińska Mazowieckiego (pojęcie rano jest oczywiście płynne więc nie wiem kiedy kobiety będą zapakowane ). Dziś żona kończy rok szkolny więc zacznie się pakowanie wieczorem ale szkoda nam każdej chwili mojego urlopu więc co tam- najwyżej czegoś nie zabierzemy .
Planujemy wyjazd na 3 tygodnie (niestety tylko 3 tygodnie) bo potem musimy oddać kampera szwagrowi (oczywiście podziękowania dla szwagra za wypożyczenie pojazdu ).
Trasa na Peloponez przez Bratysławę z postojem na zwiedzanie, potem jakiś Aquapark na Węgrzech, nocleg w Skopje i Saloniki. Dalej jeszcze nie zapadły ostateczne decyzje ale oczywiście atrakcje, które chcemy odwiedzić ustawiane są wg relacji z podróży z forum Camperteam
To nasz pierwszy wyjazd kamperem, pierwszy raz do Grecji, a wiedzę na temat posługiwania się tymi wszystkimi tajemniczymi urządzeniami w kamperze będziemy zdobywać w praktyce ....
Cykada - 2014-06-27, 20:42
bobowa napisał/a: | My ruszamy do Grecji już jutro rano (27.06) z okolic Mińska Mazowieckiego (pojęcie rano jest oczywiście płynne więc nie wiem kiedy kobiety będą zapakowane ). Dziś żona kończy rok szkolny więc zacznie się pakowanie wieczorem ale szkoda nam każdej chwili mojego urlopu więc co tam- najwyżej czegoś nie zabierzemy .
Planujemy wyjazd na 3 tygodnie (niestety tylko 3 tygodnie) bo potem musimy oddać kampera szwagrowi (oczywiście podziękowania dla szwagra za wypożyczenie pojazdu ).
Trasa na Peloponez przez Bratysławę z postojem na zwiedzanie, potem jakiś Aquapark na Węgrzech, nocleg w Skopje i Saloniki. Dalej jeszcze nie zapadły ostateczne decyzje ale oczywiście atrakcje, które chcemy odwiedzić ustawiane są wg relacji z podróży z forum Camperteam
To nasz pierwszy wyjazd kamperem, pierwszy raz do Grecji, a wiedzę na temat posługiwania się tymi wszystkimi tajemniczymi urządzeniami w kamperze będziemy zdobywać w praktyce .... |
za Bratysławą macie na Węgrzech fajne baseny termalne w LIPOT. Wejsciówki w cenie kempingu.Kemping na terenie basenów. Dobre miejsce na postój przelotowy.
Cacki - 2014-06-28, 22:37
Zbyszek ile kosztował prom na Korfu ,wiesz może jakie są ceny na kempingach na wyspie
pozdrawiam
andi at - 2014-06-29, 09:32
,wiesz może jakie są ceny na kempingach na wyspie
pozdrawiam [/quote]
Tu masz wyszukiwarkę całej europy i wszystkie campingi ładnie opisane
pl.camping.
http://pl.camping.info/kempingi?showTab=freetext
zbychu - 2014-06-29, 22:12
Za prom na korfu kamper i 2 osoby 44 E , za kemping pytałem 18E ale są tylko kempingi bez bezpośredniego dojścia do morza ,ja znalazłem tylko trzy .
Cacki - 2014-06-29, 22:39
dzięki Zbychu
Jacek999 - 2014-07-06, 21:24
Mam dwa pytania, czy kamper z przyczepą to jest ta sama kategoria opłat na autostradzie w Grecji, jeśli nie to jaka ?
Drugie, nurkowanie z butla kiedyś bylo zabronione, teraz podobno przepisy się zmieniły i można, czy ktoś, coś w tym temacie wie ? Dzięki za informacje.
Kuba L. - 2014-07-11, 14:20
może takie poglądowe zdjęcie coś ci podpowie: http://wedrowniccy.pl/wp-...m/IMG_8127.JPG, wiadomo kamper to 3 kategoria
Fux - 2014-07-30, 22:07
Taki news. Może gdzieś to przenieść?
Koniec kamperowania na dziko.
http://www.econews.gr/201...-eforia-116169/
http://www.econews.gr/201...piloges-116368/
I więcej.
http://grecja.iq24.pl/def...369893&nr_str=2
chris_voyager - 2014-07-30, 22:57
Poczytałem te linki. Wygląda na to że są też w Grecji ludzie którzy uważają prawo do "dzikiego kampingu" za element praw człowieka gwarantowanych przez grecką konstytucję. Ciekawe w jakim kierunku to pójdzie dalej, bo po wpisach kolegów widać że aktualnie władze uciekają w stronę ograniczania tego "prawa"
Ciekawe też czy będą tak konsekwentni po sezonie...
RODOS - 2014-07-31, 11:24 Temat postu: Grecja 2014 Planujemy wyjazd do Grecji ( koniec sierpnia do października/ listopada). Trochę nas zaniepokoiły informacje o uaktywnieniu się policji w Grecji. Grecję odwiedziliśmy dwa razy Peloponez w 2010 roku (wrzesień - październik) i w tym samym czasie Chalkidiki w 2011 roku. Nie korzystaliśmy z kempingów i nie mieliśmy żadnych problemów z zatrzymaniem się w ładnych miejscach - Peloponez 20 miejsc, Chalkidiki 16. Dokładnie opisaliśmy obydwie podróże w naszych relacjach. Oczywiście stosowaliśmy zasadę, że nie zatrzymujemy się w miejscach gdzie był postawiony znak zakazu kamperowania. Niestety wiemy, że ograniczenia postoju dla kamperów corocznie się zwiększają i jest to stała tendencja nie tylko w Grecji, ale jesteśmy zmartwieni informacjami podawanymi na forum.
Będziemy śledzić forum, a jeżeli będą nieciekawe wieści wybierzemy kolejny raz Portugalię, to rejon gdzie jeszcze nie ma zasadniczych problemów ze swobodnym podróżowaniem.
JaWa - 2014-07-31, 11:54
Jedziemy do Grecji we wrześniu, też z niepokojem czytamy o ograniczaniu wolnego kamperowania. Jak nas zaczną ganiać pojedziemy do Albanii.
Bim - 2014-07-31, 20:42
Mam nadzieję ze wysoki sezon minie i wrzesień będzie spokojny, czyli już po apogeum turystycznym ,który w tym roku jest stosunkowo mały.
Zakaz odgórny biwakowania pewnie dotyczy tych stałych siedlisk np na 3 palcach Bułgarów i w w poblizu kempingów np na Peloponezie które nie są zapełnione w tym roku.
Jest tyle urokliwych miejsc w Grecji przy plażach gdzie nie ma zakazów stania kamperem.
Po prostu trzeba się pilnować nie rokładamy całego majdanu który mamy ze sobą przy plażyi bedzie OK
Część z nas wyznaje zasadę dla spokoju wjeżdzamy na kemping a Ci z dusza Cygana na pewno nie dadza sobie włożyć policyjnej rączki do ich portwela.
Też nas niesie w tym roku w kierunku Grecji i patrzę na te nowinki troszkę przez palce,Grecja to jeszcze nie Chorwacja i jakoś nie widać totalnej paniki w relacjach tych którzy są aktualnie w Grecji.
Troszke optymizmu dla załóg które obierają ten kierunek w tym roku
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-01, 21:25
Bim napisał/a: | jakoś nie widać totalnej paniki w relacjach tych którzy są aktualnie w Grecji. | ,Angela Camp tez tak twierdzi w swojej relacji tegorocznej z Halkidiki,tam jest więcej turystow z Bulgarii,Serbii.Peloponez ??mysle ze dla jadących wrzesień będzie ok.To gdzie robimy spotkanie tych co jada na początku września??,my będziemy gonic Chrisa Voyagera jadącego na Kithiare,Barbara
JaWa - 2014-08-02, 10:23
Zbigniew Muzyk napisał/a: | To gdzie robimy spotkanie tych co jada na początku września?? |
My w pierwszej połowie września będziemy na Halkidiki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-02, 12:44
Jeżeli chodzi o spotkanie to miałam na myśli Peloponez.To co rejon Nafplio,ale dopiero kolo 10tego,bo nim każdy dojedzie,moze Bouka Messyna,nikt nie pisze ze ich stamtąd przegonili To tylko takie zapytanie,nie musi być odzewu,jest jeszcze dużo czasu,sami mamy sporo spraw przed wyjazdem.Moze wyspa Kithiara tam tez jada forumowicze,i tam powinien być luz,no i chyba nie ma kempingow ,Barbara
Jacek999 - 2014-08-05, 21:17
Przedwczoraj, parking przed muzeum w Delfach godzina 23. Uprzejmie zostaliśmy poinformowani przez strażnika, że jeśli nie odjedziemy, za chwilę przyjedzie policja i ukarze nas mandatem. Pojechaliśmy na parking hotelowy, gdzie za zgodą recepcjonisty przespalismy do rana. Także jest coś na rzeczy.
DreamsOnWheels - 2014-08-06, 09:15
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Moze wyspa Kithiara tam tez jada forumowicze,i tam powinien być luz,no i chyba nie ma kempingow ,Barbara |
Jest camping, wystarczy spojrzeć
Camping in Kythira
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-07, 09:38
Jacek999 napisał/a: | Uprzejmie zostaliśmy poinformowani przez strażnika, że jeśli nie odjedziemy, za chwilę przyjedzie policja i ukarze nas mandatem | ,w Delfach nie wolno spac pod muzeum,zawsze tak było.A z twoja Lefkada
Jacek999 - 2014-08-07, 09:49
Nie wiedzialem, jesteśmy na campingu, jutro wyprawa pontonem na Itakę
Cykada - 2014-08-07, 10:07
właśnie wróciliśmy z objazdówki Chalkidiki. Raz nas pogonił grek bo akurat miał swoje parasole na plaży a nasze auto stało na parkingu przed jego biznesem. I to wszystko.
Najwięcej na dziko było kamperów z Włoch,Czech,Słowacji,Bułgarii, Polaków bardzo mało.
Z Campreteamu spotkaliśmy trzy załogi w postaci: Gino,CrazyJack,Pawcio w okolicach TORONI .Pozdrowienia
Johny_Walker - 2014-08-07, 10:14
Będziecie we wrześniu - październiku, to do Was dołączę.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-07, 13:47
Cytat: | jesteśmy na campingu, jutro wyprawa pontonem na Itakę
_________________Jacek | Czy dobrze kojarze z Delf wrociliscie na Lefkade/gdzie ten kemping/,bo z tamtad blisko na Itake.pozdrawiam,studiuje Kythiare,Barbara
Cykada - 2014-08-09, 10:19
Jak wjedziecie do Macedoni to nie tankujcie na pierwszej stacji bo liczą sobie 1.25eu za litr.
Lepiej zjechać chyba drugim zjazdem i tam jest mała stacja zaraz za zjazdem. Mi policzyli po 1.09euro.
Na ostatniej stacji przed Grecją ON jest po 1.12euro.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-09, 14:32
A to checa,zawsze w Macedoni była jednakowa cena,wszystkich psuja turyści.Jak to przeliczles,dystrybutory maja cene w dinarach macedońskich nie chcą euro,a,na autostradzie można placic karta,W srodku Macedoni,nie chcą kart tylko gotowke.
Cykada - 2014-08-09, 14:36
Zbigniew Muzyk napisał/a: | A to checa,zawsze w Macedoni była jednakowa cena,wszystkich psuja turyści.Jak to przeliczles,dystrybutory maja cene w dinarach macedońskich nie chcą euro,a,na autostradzie można placic karta,W srodku Macedoni,nie chcą kart tylko gotowke. |
Ja płaciłem w euro i wszędzie brali a cena zależała od tego jak sobie sami przeliczą. Bo cena w dinarach jest jednakowa ale w euro to oni sobie sami ustalają kurs
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-09, 17:18
mobili napisał/a: | płaciłem w euro i wszędzie brali a cena zależała od tego jak sobie sami przeliczą. Bo cena w dinarach jest jednakowa ale w euro to oni sobie sami ustalają kurs | ,czyli tak jak napisałam należy wymnienic pieniądze w bankomacie przy banku,lub placic karta tam gdzie ja przyjmą.Raz wymieniliśmy 10000to mielismy na dwa lata.Jezeli chodzi o bramki to i tak majac dinary lepiej uzyc karty,bo np.dalismy 50din,oplata 30,ale nim popatrzyliśmy to nie wydal reszty.Wszedzie na Balkanach należy się pilnować.To samo z paliwem było w Albani,tankowalismy do pelna i braklo nam lekow to na 20 euro podniosl cene az plus 5 euro.Barbara
Bim - 2014-08-09, 21:23
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Wszedzie na Balkanach należy się pilnować. |
Basiu jak zwykle masz rację
Dodałbym że nie tylko na Bałkanach ogólnie to turyści traktowanie są jak owce na wypasie jak się daje to sie strzyże to pod włos
Zbigniew Muzyk napisał/a: | ,lub płacić karta tam gdzie ja przyjmą. |
Tylko nie zbliżeniową i to na bramkach nas tak zrobili w konia 2 razy stuknął o kategorie wyżej ,przyłożył kartę i potem rozkładał bezradnie ręce ręce a kolejka trąbiła zniecierpliwiona i chcąc niechcąć trzeba było jechać dalej
Johny_Walker - 2014-08-09, 21:38
Ja bym stał i czekał na załatwienie reklamacji.
Bim - 2014-08-09, 21:54
Johny_Walker napisał/a: | Ja bym stał i czekał na załatwienie reklamacji. |
Też tak chciłałem
ale jak mi piana w kącikach ust od tłumaczenia zaczęła się pojawiać i ręce zaczęły boleć od machania i żona zobaczyła w pewnym momencie obłęd w moich oczach wyszeptała
Daj spokój to tylko 7 zł
Jacek999 - 2014-08-09, 21:55
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Cytat: | jesteśmy na campingu, jutro wyprawa pontonem na Itakę
_________________Jacek | Czy dobrze kojarze z Delf wrociliscie na Lefkade/gdzie ten kemping/,bo z tamtad blisko na Itake.pozdrawiam,studiuje Kythiare,Barbara |
Desimi camping koło Nydri
zbychu - 2014-08-09, 22:03
Jacek z Nydri na Itakę to bardzo daleko , jak zamierzasz tam dopłynąć?
Jacek999 - 2014-08-09, 22:07
Wpław to tylko 20 pare kilometrów
Johny_Walker - 2014-08-09, 22:15
Bim napisał/a: | obłęd w moich oczach wyszeptała
Daj spokój to tylko 7 zł |
Tylko 7 zł za możliwość wku....enia kilkudziesięciu osób?
Bardzo tanio. Jadę tam.
zbychu - 2014-08-09, 22:18
Ja myślę że sporo dalej , a pontonem to ok. 4 godzin
gino - 2014-08-09, 23:48
dzisiaj mij 2gi tydzień pobytu w Grecji...jak już napisał Mobili, byliśmy w Toroni, później Parga,Zakynthos,, Ghytio,Monemvasia,Sounio czyli Świątynia Posejdona, przepiękne Nafpilo, dzisiaj Ateny...
jest cudownie....nie ma tłumów, pogoda idealna, nie za gorąco, a jutro dalej w drogę
na 2 tygodnie tylko 2 doby na campingach
wszystko opiszemy po powrocie
Pawcie Giny i Crazyjacki
Agostini - 2014-08-10, 10:08
gino napisał/a: | jest cudownie....nie ma tłumów, pogoda idealna, nie za gorąco, a jutro dalej w drogę | O! ...i coś takiego miło słyszeć.
Realizujecie ciekawą, nie krótką trasę. A dzisiaj o godz. 11 odbywa się uroczysta zmiana warty pod Parlamentem w Atenach.
Ciekawe widowisko, może się wybierzecie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-10, 22:05
gino napisał/a: | byliśmy w Toroni, później Parga,Zakynthos,, Ghytio,Monemvasia,Sounio czyli Świątynia Posejdona, przepiękne Nafpilo, dzisiaj Ateny...
jest cudownie....nie ma tłumów, pogoda idealna, nie za gorąco, a jutro dalej w drogę | ,alez macie tempo,my tyle razy byliśmy ,może teraz zima zawitamy do Aten.Przeciez trzeba Grecje smakować a nie gnac tylko i wszystkom zobaczyć za jednym razem,ale BRAWO,czekamy na relacje,moze dzaze przeczytać do 5 września.Barbara
daro13167 - 2014-08-11, 16:21
Witam!Mam prośbę do wszystkich,którzy znają Grecję.Osobiście trochę jej posmakowałem(w 2012 "objechaliśmy "Peloponez).W tym roku mamy niestety trochę mało czasu aby tam powrócić. Jednak chcemy odwiedzić ponownie Grecję.Mamy tylko trzy tygodnie i urodził się pomysł -Chalkidiki. Czy warto tam jechać,czy we wrześniu jest tam spokojnie,gdzie jechać a jakich miejsc unikać.
Pozdrawiam!
Bim - 2014-08-11, 20:59
Czy warto jechać?
Dla mnie tak.
Ty byłeś juz w Grecji nie wiem jaki sposób spędzania wakacji Cię interesuje czy tylko kempingi jezeli tak to znajdziesz we wrześniu czynne nie wszystkie ale da sie zakotwiczyć paktycznie to już końcówka sezonu zaczyna się cisza i spokój.
Wybiera się parę załóg w tym terminie róznymi drogami .
Poczytaj relacje z lat poprzednich i te bierzące
w 3 tygodnie spokojnie objedziesz 3 palce trasa ok 4000km przez Serbię w zależności od miejsca startu w Polsce
daro13167 - 2014-08-12, 20:02
Raczej jesteśmy zwolennikami kamperowania "na dziko", zresztą w Grecji nie ma z tym problemu. Jednak lubimy zakotwiczyć na kilka dni na kampingu. Zastanawiamy się tylko czy Chalkidiki nie jest czymś podobnym do np.Riwiery adriatyckiej we Włoszech. W ostatnich latach sezon wszędzie się przedłużył o wrzesień a ekipa z którą podróżuję lubi raczej spokój . Dzięki za podpowiedź,że warto.Decyzja zapadła,10 września Chalkidiki,tylko nie wiem czy zaliczymy trzeci palec,podobno straszne góry.
Bim - 2014-08-12, 20:54
Cytat: | Chalkidiki,tylko nie wiem czy zaliczymy trzeci palec,podobno straszne góry.
_________________ |
Nie takie straszne Kasandre masz na myśli?
Agostini - 2014-08-12, 21:31
daro13167 napisał/a: | ...tylko nie wiem czy zaliczymy trzeci palec,podobno straszne góry. | Trzeci palec to raczej Athos, a jego za dużo to nie zwiedzisz. ¾ terytorium należy do prawosławnych mnichów, którzy tworzą tam swoją autonomiczną republikę.
Można dostać się tam jedynie po uzyskaniu specjalnego zezwolenia w przygranicznym miasteczku lub w Salonikach. Na 3 dni i tylko dla osobników płci męskiej.
daro13167 - 2014-08-12, 22:32
Jeszcze niecały miesiąc i mam nadzieję przeżyjemy kolejną wspaniałą przygodę.Dziękuję za informacje
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-13, 18:32
Agostini napisał/a: | Trzeci palec to raczej Athos, | ,ale oprócz republiki mnichow,jest Neoo Roda,blizej portu,piasek,Stavroa,Asprovalta,troche tam Serbow i Bulgarow,ale 10 wrzesień będzie ok.Barbara
Cykada - 2014-08-13, 18:53
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Stavroa,Asprovalta |
stavros na imprezy dobre-plaża kiepska.
Asprovalta plaża spoko i w poniedziałek targ przy plaży. Owoce , sery , ryby w dobrych cenach.
I nie jest to już ATHOS
daro13167 - 2014-08-14, 23:25
Trochę zaniepokoili mnie ci Bułgarzy. Trzy lata wstecz na w okolicach miasta Ciuprija w Serbii,mieliśmy z nimi kontakt.Po odpoczynku na stacji benzynowej przy autostradzie byliśmy lżejsi o 1000 euro i wszystkie dokumenty,tylko zielona karta ocalała ,dzięki czemu trochę ryzykując objechaliśmy Peloponez.Policja serbska-super,po godzinie po naszej interwencji złapali "przyjaciół" z Bułgarii ale dokumentów i kasy nie odzyskaliśmy-odjechały drugim samochodem, albo wylądowały przy autostradzie.Mimo wszystko wyjazd był udany.
chris_voyager - 2014-08-22, 00:18
Wygląda na to że znamy już planowany termin wyjazdu - 5 września - z ziemi lubuskiej. (oczywiście jeśli wszystko co powinno się ułożyć takie właśnie ułożone będzie)
Gdyby ten termin zapasował komukolwiek - może uda się choć pewien kawałek wspólnie przebyć?
Oj miłe to przedwyjazdowe oczekiwanie Droga do przebycia wydaje się atrakcyjniejsza niż ta już przebyta.
Pawko - 2014-08-22, 08:34
Witajcie, my ruszamy w niedzielę i mamy aż 4 tygodnie. Planujemy zobaczyć małe co nieco w Macedoni potem Kastoria, wąwóz Vicos i zachodnim wybrzeżem na czubek Peloponezu.
Może po drodze Lefkada zobaczymy. Widzę że sporo "naszych" będzie w tym czasie w Grecji mam nadzieję że gdzieś się nasze drogi skrzyżują.
Pozdrawiamy
zbyszekwoj - 2014-08-22, 16:43
Przez Albanię???
chris_voyager - 2014-08-22, 16:48
zbyszekwoj napisał/a: | Przez Albanię??? |
Jeśli nas pytasz to nie - my możliwie najkrótszą drogą (E75) do Hellady - wszak mamy tylko dwa tygodnie
Pawko - 2014-08-22, 17:02
zbyszekwoj napisał/a: | Przez Albanię??? |
Jedziemy przez Serbię i Macedonię.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-08-23, 20:12
chris_voyager napisał/a: | Jeśli nas pytasz to nie - my możliwie najkrótszą drogą (E75) do Hellady - wszak mamy tylko dwa tygodnie | Krzysiu mysle ze uda nam się gdzies was dolapac.Tez jedziemy Serbia.Po przemyśleniach,jedziemy prosto na Krete.Wystarczy mi jedem prom!!.Wczesniej chcemy być na plw.Pilion .Ogladajac Santorini natrafiłam na turkusy Pilionu,plazaPotistika.Dawno Ewa Bima mowila ze tam ladnie ale wieje,dojechalismy do Volos i potem promem na EVIE.Teraz objedziemy caly półwysep.Pomalu pakujemy,ale jeszcze dużo pracy w ogrodzie.Barbara
daro13167 - 2014-09-01, 20:57
Mam pytanie-czy obecnie warto jechać przez Serbię drogami alternatywnymi do autostrady(nie koniecznie ze względów finansowych),chcielibyśmy coś zobaczyć oprócz pól uprawnych. Kamperek ma DMC 3500 ale zazwyczaj jest dużo więcej,jak z wagami itp.problemami w takiej sytuacji.
Bigos - 2014-09-01, 22:09
tylko autostrada , zero problemów z wagami. Skok w bok wszędzie możliwy, jednak bez autostrady nie pojedziesz
|
|