Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - chcę go oglądnąć tylko czy warto?

wikked - 2014-01-25, 22:47
Temat postu: chcę go oglądnąć tylko czy warto?
Witam po dłuższej nieobecności. Pojeździłem trochę z przyczepą i jest mały problem- moja rodzinka strasznie narzeka na niewygody. W związku z powyższym planuję zmienić cepkę na kampera. Początkowo zastanawiałem się nad alkową ale im więcej oglądam tym bardziej przekonuje sie do integrala. Ponieważ moja rodzinka jest spora 2+2+pies a kto wie czy kots jeszcze nie dojdzie, już teraz wiem że pomijając niewygody podróży przyczepa sama w sobie jest za mała. Z e wszystkich integrali bardzo wpadł mi w oko ten: http://otomoto.pl/mercede...5-T4147124.html . Dzwoniłem do właściciela i wiem że ma ogrzewanie, klime gazową, zdemontowany kibelek, itp. Nie potrebuję demona prędkości bo na wakacjach nigdzie mi się nie spieszy. Gabaryty są pomijalne bo z przyczepą i tak zdecydowanie trudniej zawrocić niż najdłuższym kamperem. Silnik mi pasuje bo naprawię go przysłowiowym młotkiem i przecinakiem. Z mojego punktu widzenia te zacieki na zdjęciach moga byc po prostu pokłosiem tego że kamper stoi juz dłuższy czas "pod chmurką", ale powiedzcie, proszę, co sądzicie.
Pozdrawiam,
W.
edit: poprawiłem

darol - 2014-01-25, 22:53

popraw linka :
Jesteś w lesie.
Błąd 404. Nie znaleziono strony

wikked - 2014-01-25, 23:03

http://otomoto.pl/mercede...5-T4147124.html
chyba sie "kropka" wkradła.

SQ6ELI - 2014-01-25, 23:06

podejrzewam ze ten:
http://otomoto.pl/mercede...5-T4147124.html

Track222 - 2014-01-25, 23:14

33 letni kamper to nie jest wielce atrakcyjne auto. Zdarzają się egzemplarze w doskonałym stanie. To jest kamper do remontu i to dużego, gdyż jest bardzo zaniedbany.
wikked - 2014-01-25, 23:30

Track222 napisał/a:
33 letni kamper to nie jest wielce atrakcyjne auto. Zdarzają się egzemplarze w doskonałym stanie. To jest kamper do remontu i to dużego, gdyż jest bardzo zaniedbany.

spodziewałem się takiej odpowiedzi. Najgorsze jest to, że naprawdę cieżko jest znaleźć dużą integrę w takich własnie pięniążkach (do 15tys.). ROzumiem, że sugerujesz szukać dalej?

darol - 2014-01-25, 23:37

No trochę zapuszczony to fakt :-/
Track222 - 2014-01-25, 23:45

wikked napisał/a:
........................ spodziewałem się takiej odpowiedzi. Najgorsze jest to, że naprawdę ciężko jest znaleźć dużą integrę w takich właśnie pieniążkach (do 15tys.). Rozumiem, że sugerujesz szukać dalej?

Kwota do 15 tysięcy to nie dużo by kupić kampera w sensownym stanie. Czy nie lepiej za taka kwotę kupić fajną w super stanie przyczepę? Wydaje mi się, ze to było zdecydowanie lepsze wyjście.

wikked - 2014-01-26, 00:09

mam bardzo fajną przyczepę, ale moje dzieci śpią na siedząco podczas jazdy (w przyczepie podczas jazdy nie mozna przebywać). Ja uwielbiam jeździć nocą- dojeżdżamy w wyznaczone miejsce, ja odpoczywam, trochę snu, itd. Dzieciakom cierpna nogi, 5- latek budzi się z płaczem podczas jazdy- po prostu ich mi szkoda. Tylko dlatego kamper. Podczas ubiegłorocznej wyprawy zjeździliśmy Litwę, Łotwę i Estonię w 4 dni odwiedzając 3 stolice, kapiąc się w Bałtyku we wszystkich odwiedzonych państwach. Nie trawię kampingów, lubię spanie na dziko. Tylko w kamperze moje dziciaki mogą spać wygodnie kiedy ja jadę.
TomekM - 2014-01-26, 00:46

Z tym spaniem podczas jazdy to moim zdaniem kiepski pomysł. W razie ostrego hamowania czy uderzenia szanse na wyjscie bez szwanku maleją. Ale każdy ma swój pomysł na życie.
wikked - 2014-01-26, 01:02

TomekM napisał/a:
Z tym spaniem podczas jazdy to moim zdaniem kiepski pomysł. W razie ostrego hamowania czy uderzenia szanse na wyjscie bez szwanku maleją. Ale każdy ma swój pomysł na życie.

A czym sie różni spanie podczas jazdy od siedzenia przy stoliku jak i tak kamper pełnoletni nie ma pasów?. p.s. jak dzieci śpią to ja nie śpię bo prowadzę ;)

marcellos - 2014-01-26, 01:28

Jeśli jest rejestrowany na określoną ilość osób to raczej pasy posiada. A nawet gdyby pasów nie posiadał, to ja i tak bym je zamontował. W życiu nie wpuściłbym dziecka do auta bez pasów!!!

Piszesz, że Ty nie śpisz, bo prowadzisz. Ok. ale ktoś z naprzeciwka zasnąć może. Wytłumaczysz to potem dziecku jeśli coś mu się poważnego stanie? Cieszę, że masz do siebie takie zaufanie, ja bym się nie odważył.

wikked - 2014-01-26, 01:55

marcellos napisał/a:
Jeśli jest rejestrowany na określoną ilość osób to raczej pasy posiada. A nawet gdyby pasów nie posiadał, to ja i tak bym je zamontował. W życiu nie wpuściłbym dziecka do auta bez pasów!!!

Piszesz, że Ty nie śpisz, bo prowadzisz. Ok. ale ktoś z naprzeciwka zasnąć może. Wytłumaczysz to potem dziecku jeśli coś mu się poważnego stanie? Cieszę, że masz do siebie takie zaufanie, ja bym się nie odważył.

po pierwsze: masz dzieci? Jeśli tak, to przypuszczam, że dobrze wiesz, że na własne dzieci uważa sie bardziej niz na kogokolwiek.
po drugie: pasów montować nie można samemu, nie mozna ich kupić na szrotach i giełdach. Nawet jeśli takie zdobędziesz to montaż jest bezprawny i niedopuszczalny. Samemu to sobie możesz zamontować Kolego wiatraczek na desce żeby Cie studził w gorące dni
po trzecie: nic nie pisałem o zaufaniu do moich umiejętności. Powiem więcej: jeżdżę bardzo dużo i pewnie właśnie z tego powodu mam bardzo ograniczone zaufanie do siebie a tym bardziej do innych.
po czwarte: po co tyle nerwów w Twojej wypowiedzi?

marcellos - 2014-01-26, 02:25

Po pierwsze: jak najbardziej mam dzieci i dlatego nie woziłbym ich pojazdem bez pasów.
Po drugie: jak najbardziej możesz zrobić stosowny stelaż i zamontować pas (zobacz jak koledzy przebudowują auta na kampery) lub zlecić to jakiejś firmie np. przerabiającej dostawczaki na busy. Nie wiem też, dlaczego zakładasz poszukiwanie pasów na szrotach i giełdach? Możesz kupić nówki sztuki (także na giełdzie), żaden problem.
Po trzecie: cieszę się, że masz ograniczone zaufanie do siebie i innych - patrz punkt 1
Po czwarte: spox. nie ma żadnych nerwów w wypowiedzi, poza podniesieniem tonu z wykorzystaniem wykrzyknika (jak sądzę o to Ci chodzi).

janus - 2014-01-26, 09:36

Dzieci bez pasów i fotelików - biegające po kamperze w czasie jazdy - lub "idące siusiu" gdzieś po drodze w czasie pokonywania np. ronda :stop: :stop: :stop:
Comsio - 2014-01-26, 10:02

Witam koniec języka za przewodnika :wyszczerzony: jak lubisz majsterkować ;) to zawsze warto oglądać :shock: :spoko
gino - 2014-01-26, 10:11

COMSIO napisał/a:
zawsze warto oglądać :shock:

pewnie że oglądać warto..

jak do tej pory nie pytał, czy..warto kupić :-P

TomekM - 2014-01-26, 11:01

A bardziej w temacie (żeby nie było, że się tylko czepiam) mając rodzinę 2+2+pies zastanowił bym się nad alkową - głównie ze względu na miejsce. Starym kamperem i tak nie podziczysz z prędkością a stałe łóżka to duży komfort. Sam mam trójkę dzieci i wiem, że w okresie wiosennym i jesiennym dobrze jest sobie usiąść w środku przy kawie a kto ma ochotę po prostu idzie sobie spać. To samo rano - wstajesz, siadasz sobie przy stole i nie potrzebujesz nikogo budzić.
Te problemy nie występują gdy na dworze ciepło i pogodnie, ale mieszkamy w Polsce i, że posłużę się pewnym cytatem: "Sorry, taki mamy klimat" :)

Załoga G - 2014-01-26, 12:19

Nie wierzę, że wszystkie dzieci jak i dorośli podczas jazdy kamperem są cały czas w pasach, nie wierzę, że nikt nie korzysta z toalety podczas jazdy, tak samo jak we wszystkich autokarach turystycznych. Wiem, że zaraz napiszecie, że najnowsze autokary mają pasy ale ja jeszcze takim nie jechałem.
Oczywiście, że bezpieczeństwo, przepisy, atesty i homologacje, ale nie przeginajmy do zwariowania, my wszyscy jako dzieci spaliśmy na tylnych siedzeniach samochodu, jak jest noc i masz dzieciaki w kamperze to nie pozwolisz im śpać?, wiadomo, że nie na alkowie i piętrówce ale na rozkładanym łóżku.

silny - 2014-01-26, 12:55

Starocia nie skreslajcie ale przydaloby sie koledze obejrzec odbudowy zeby wiedzial na czym ta buda sie narazie trzyma .

W sprawie spania na lozku w czasie jazdy to protestuje !
Poloz na tylnym lozku worek kartofli a pozniej rozpedz sie do 70 i zachamuj przed przeszkoda. Ten worek nie dosyc ze sam sie poturbuje to jeszcze zabije ciebie,

Mozna zawsze kupic lozko sadomaso i przypetac pasami ze skory :)

makdrajwer - 2014-01-26, 13:31

A ja wychodze z założenia że jak ma się coś stać i to i tak się stanie. oczywiście pasy , foteliki jak najbardziej, wręcz obsesyjnie ale miałem kiedyś sytuacje , dziecku z tyłu spadła zabawka, żona odpięła sie i przeszła do tyłu żeby ją podnieść. W tym momencie wyskoczył mi gość na trzeciego , ja po hamulcach i żona z zabawką i zabranym po drodze stolikiem wpadła z hukiem do kabiny. To były 3 minuty w ciągu 2 tygodni gdzie ktoś wstał podczas jazdy.
Na nastepnym wyjeżdzie dzieciaki spały podczas jazdy, łaziły do kibelka, pies latał po samochodzie i nic się nie stało :-/

kazbar - 2014-01-26, 14:08

Proszę spojrzeć:

Prędkość 48 km/h

http://www.youtube.com/watch?v=c9vZdoomTuA

I jeszcze tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=knce667xQOE

Pasażerowie nie mają żadnych szans :gwm

makdrajwer - 2014-01-26, 14:17

A przy 70 widelec zostaje a zabudowa jedzie dalej z przypiętymi pasażerami .
gino - 2014-01-26, 14:18

nie przesadzacie...z tymi postami? :gwm
przypomnę, że on chce tylko obejrzeć/może kupić/ kamperka, a nie robić nim crashtesty :spoko
od straszenia skutkami wypadków mamy inny dział :-P

Bigos - 2014-01-26, 16:11

kazbar napisał/a:
Proszę spojrzeć:

Prędkość 48 km/h

a mnie takie tylne okno jest potrzebne , nigdzie nie mają . A to jest włąśnie to czego potrzebuję .

janus - 2014-01-26, 16:20

Nie za szybko byś chciał to okno :?:
Ja szukam już przeszło 3 lata i takiego jak trzeba nie ma :-/

krimar - 2014-01-26, 21:50

kazbar napisał/a:

Prędkość 48 km/h

czyli najbezpieczniej w alkowie, gdyby jeszcze nie było tam szyby

krzysztofCz - 2014-01-27, 06:12
Temat postu: Re: chcę go oglądnąć tylko czy warto?
wikked napisał/a:
Witam po dłuższej nieobecności. Pojeździłem trochę z przyczepą i jest mały problem- moja rodzinka strasznie narzeka na niewygody. W związku z powyższym planuję zmienić cepkę na kampera. Początkowo zastanawiałem się nad alkową ale im więcej oglądam tym bardziej przekonuje sie do integrala. Ponieważ moja rodzinka jest spora 2+2+pies a kto wie czy kots jeszcze nie dojdzie, już teraz wiem że pomijając niewygody podróży przyczepa sama w sobie jest za mała. Z e wszystkich integrali bardzo wpadł mi w oko ten: http://otomoto.pl/mercede...5-T4147124.html . Dzwoniłem do właściciela i wiem że ma ogrzewanie, klime gazową, zdemontowany kibelek, itp. Nie potrebuję demona prędkości bo na wakacjach nigdzie mi się nie spieszy. Gabaryty są pomijalne bo z przyczepą i tak zdecydowanie trudniej zawrocić niż najdłuższym kamperem. Silnik mi pasuje bo naprawię go przysłowiowym młotkiem i przecinakiem. Z mojego punktu widzenia te zacieki na zdjęciach moga byc po prostu pokłosiem tego że kamper stoi juz dłuższy czas "pod chmurką", ale powiedzcie, proszę, co sądzicie.
Pozdrawiam,
W.

Nie sugeruj się wypowiedziami, że za te pieniądze nie kupisz nic do jazdy. Oglądnij, jak Ci pasuje to bierz. Jak masz trochę smykałki do majsterkowania to dasz radę.

fiba56 - 2014-01-27, 08:46

Czy ktoś zwrócił uwagę na DMC,to jest na mercu 602.
krzysztofCz - 2014-01-27, 09:09

fiba56 napisał/a:
Czy ktoś zwrócił uwagę na DMC,to jest na mercu 602.

Też mi się wydał trochę duży, ale... jak ma tak w papierach...

piotr.sto - 2014-01-27, 19:33

Cytat:
DMC do 3500 kg kat. prawa jazdy B

Wydaje mi się, że to nie oznacza DMC=3500. Autor chyba miał na myśli, że DMC jest poniżej 3500, czyli wystarczy prawko kat. B.

kubryk1 - 2014-01-27, 20:58

kat. B uprawnia do kierowania pojazdami nie przekraczajacymi DMc 3,5 t. A więc jesli pojazd ma DMC 3,5 t to wystarczy kat. B
krimar - 2014-01-28, 11:38

A co do pojazdu, to nie jest to raczej rocznik 1981, bo modele na ten rok wyglądały tak:
http://wir-lieben-oldtime...r-Benz_1981.pdf

ten to raczej wygląda na lata siedemdziesiąte.

wikked - 2014-05-20, 21:27

I znów Was wszystkich witam. Szukałem, szukałem i znalazłem. Kamperek alkowa na Dethleffs'ie, 2,5- litrowy oczywiście klekot, 5-tka skrzynia- Peugotowska maszyna 90'. Markiza, ciepła woda, zbiorniki na wodę czystą (pod siedziskiem) i szarą za tylną osią. kibelek oczywiście "kieszonkowy". Poprzedni właściciel miał go od 2008 roku i zmienia na nowszy model. Przyszły weekend szybki wypad gdzieś. Chyba teraz często Was będę nawiedzał :diabelski_usmiech
w przyszły piątek standardowa trasa do domu nowym nabytkiem 420km. Jak to przejedzie to myślę że da radę w wakacje bo planujemy 15 krajów w 3 tygodnie.
Pozdrawiam,
W.

Załoga G - 2014-05-22, 10:13

Cytat:
Jak to przejedzie to myślę że da radę w wakacje bo planujemy 15 krajów w 3 tygodnie.

Mógłbyś opisać plan tej trasy, bo to dość szokująca wyprawa?

Fux - 2014-05-22, 11:05

Ktoś idzie na rekord.
wikked - 2014-05-22, 12:27

to nie rekord.
Słowacja- Węgry- Rumunia- I-szy odcinek
Bułgaria (Sofia)- Turcja(Istanbul)- II-gi odcinek
Grecja (Sparta)- Albania- Macedonia- III-ci odcinek
Serbia- Czarnogóra- IV-ty odcinek
BiH- Chorwacja- Słowenia- V-ty odcinek
Austria- Czechy- Polska(Kraków)- VI-ty odcinek
Odcinki przejazdowe nie więcej niż 500km.
Przy każdym postoju nie dłużej niż 2-3 dni.
6 dni jazdy+ 2,5 x 6= 21 dni :D

pagand - 2014-05-22, 12:51

Trochę szalona ta trasa...może fajna dla kierowcy, ale pasażerom współczuję.
To trasa na 3 wyjazdy wakacyjne, które mogłyby sprawić dużo frajdy. Ale oczywiście każdy podróżuje jak lubi.

Jedna uwaga: jeżeli z Serbii jedziesz do Czarnogóry to omiń Kosowo, chyba, ze nie szkoda Ci 30 euro za ubezpieczenie (zielona karta nie obowiązuje). To trochę dużo za tranzyt, bo zakładam, że jak robisz te "przelotówki" to nie zwiedzasz.

wikked - 2014-05-22, 13:27

pagand napisał/a:
Trochę szalona ta trasa...może fajna dla kierowcy, ale pasażerom współczuję.
To trasa na 3 wyjazdy wakacyjne, które mogłyby sprawić dużo frajdy. Ale oczywiście każdy podróżuje jak lubi.

Jedna uwaga: jeżeli z Serbii jedziesz do Czarnogóry to omiń Kosowo, chyba, ze nie szkoda Ci 30 euro za ubezpieczenie (zielona karta nie obowiązuje). To trochę dużo za tranzyt, bo zakładam, że jak robisz te "przelotówki" to nie zwiedzasz.

Eeeee, to nie jest tak. Taka forma nam wszystkim pasuje. Zatrzymujemy się gdzie nam się podoba. Góry, jezioro, jakiś nieziemski widoczek.
Co do uwagi w temacie Serbii to dziękuję za tą uwagę i na pewno skorzystam, a przy okazji przyznaję że nie wiedziałem.

pagand - 2014-05-22, 13:36

To jakbyś zamieścił mapkę z wyrysowaną trasą to możliwe, że jeszcze ktoś by Ci jakieś podpowiedzi napisał...
wikked - 2014-05-22, 14:27

ale to już chyba nie w tym dziale, bo mnie modowie zbanują, a dopiero się rozkręcam :diabelski_usmiech

edit: link do nowego tematu