Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - WEGRY,TOSCANIA,CINQE TERRE

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 22:22
Temat postu: WEGRY,TOSCANIA,CINQE TERRE
Tyle ciekawych tematow z podrozy na forum,nie wiadomo co ciekawsze;Sycylia,Toscania,pojawilo się dużo o Maroko :?: :?:
Ale i tak cos napisze o naszym krótkim wiosennym wypadzie.
17 kwietnia wyjechaliśmy o 11 udało się zajechać do Eger Szalok,
Zmienilo się bardzo wapienne nawisy wchlonal nowy duzy hotel,dobudowywujac ,wiele buzerow bajerów,aby było atrakcyjnie.Pobudowano tez maly obiekt z dwóch basenow czynnch w weekend do 1 w nocy.Dla nas za male.Termy w hotelu przygotowują do otwarcia,ladna sciezka spacerowa oglądamy caly teren.2 km dalej nowe baseny DEMJEN

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 22:33

Koordynaty na parking w Eger Szalok:N 47511511 i E 20195042,w sezonie parking platny 500forint.
Po spacerze baseny DEMJEN,wejście seniorzy 1090,normalny 1200forint.Ladny nowy kompleks,duzy parking nie ma jeszcze kamperow.Mozna wchodzić i wychodzić sobie do kampera.Podoba nam się ale sezon zaczyna się 1.czerwca,dlatego polowa basenow jest napelniona.W razie niepogody nie ma nic krytego.Koordynaty na parkingN 47501751 i E 20201615

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 22:47

Rano nie idziemy na basen tylko objazdówka do Mezokovesd i Bogacs.Ulubiony M...kasa przeniesiona do sanatorium,pusto pozamykane ,jedziemy do B...ledwo podjechaliśmy leci parkingowy.Ja sama ide na zwiady,tez nienapełniony pływacki basen,jedziemy dalej.Kolezanka z Krakowa zapodala nam JASZAPATI,koordynaty N47301972.Tu nam się podoba.Jest godz 13 ,woda goraca brazowa 38st.o 14 otwierają pływacki.Pani tłumaczy ze kosztuje tylko polowe ceny czyli seniorzy po 400ft.ok.Jestesmy do 18godz.o godz.20 już CERKESZOLO.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 23:01

CERKESZOLO /może zle napisałam/,koordynaty gdzie stoimy,tzn.naprzeciw basenow basenow N46515385 i E 20121822.W całym miasteczku obojętnie gdzie się stoi parking platny od 8-18 --100ft za godzine.Rano już o 8 na basen bilet senior 1200forint,parking wyszlo nam 900ft.Pytamy przy wejściu /daja opaski na reke/czy można wyjść,tak,a czy Aqva park w cenie tak,no to super :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 23:11

Tu na basenach kłaniania się facet,poznajac mnie z forum,to Konrad i Stasia,czyli Koko.Milo nam się gaworzy,lepiej się siedzi w goracej wodzie,czas szybciej mija.Oni sa na kempingu.Jestesmy jeszcze następny dzień,ale o 15 jedziemy dalej .Dojechalismy pod SIOFOK nad Balatonem.Dawno już tedy nie jechaliśmy.Spimy na parkingu pod ladnym hotelem,50 m od wody.Koordynaty N46551192 i E 18045248.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 23:25

Jest poniedziałek 22 kwiecień.Wyczytalam na forum o termach w Horwacji.W Sloweni tankujemy do pelna za 93 euro,dosc niedrogo.Potem Varazdin i Tuchelijskie Toplice.Jest tu stary nieczynny basen nowy hotel,z dużym parkingiem,jest to przy bocznej drodze,tak nas prowadzi GPS.Duzy obiekt basenowy będzie otwarty w sobote 27kwietnia.Trudno.1 dzień 60kuna.Bladzimy robimy ok 40km.wiecej bo GPS zaprowadzil nas na granice,gdzie nie mogą unijni jechać,znow jesteśmy w Sloweni. Śpimy/już tu raz spaliśmy/,nad rzeka SAVA -BRESTANICA.Jest tu duzy parking.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-27, 23:40

Tak jest jak zal zaplacic winetke za 15 euro.Jedziemy pięknie,a tu mostek na 2,60,trzeba zawrocic,kierujemy się na Lubljane,potem nastawiamy Goriza.Finalnie dojechalo nam się do RAVENNA,mielismy koordynaty na parking pod Kosciolem unesco Apolonia Classe.Jest Lidl robimy zakupy.Od 2010 jak jechaliśmy na Sycylie pobudowano dużo Lidli tak jak u nas.Wtedy tylko czasami Auchen.Koordynaty Parking Ravenna z serwisem dla kamperow N44224252,E 12140722 i Lidl N44235791 E 121251o8
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 16:44

Mam zapisane ze z Ravenny do Arezzo 140km,jestesmy tam o 13.Objechalismy i miejsce znalazło się przy stacji kolejowej,parking 1egodz,placimy za 2 godz i wspinamy się ulica do góry.Cos mi się wydaje mi się ze Ktos pisal o Arezzo,na schody ruchome nie natrafiliśmy,chociaz spacerowaliśmy po miescie 2 godz.!5 kierunek Siena.jESTESMY W PORZE SJESTY,OCZYWISCIE,KATEDRA I INE ZABYTKI ZAMKNIETE.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 17:05

siena,parking niepłatny w Sienie N 43193935,E 11195509;Termy na dziko PETRIOLO N 43045066,E 11175963 i miejscowasc PARI na końcu świata maleńkie miasteczko na samej gorze 4 km od term N43034867 E 11191106.Nim znaleźliśmy parking szukaliśmy,stadionu,ale zank z pilka gdzies nam zniknal,tak wreszcie udało się na tym dzikim parkingu,Dosc stromo pod gore,ale pytamy jak do placu ,nazwa z przewodnika.Dochodzimy,potem katedra,druga strona katedry no i idziemy sobie myslac ze uliczki zaprowadza nas pod nasza brame a tu figa nie wiemy gdzie jesteśmy,w końcu trafiamy do bramy, ale cos nam się poplatalo.Dobrze ze zapamietalam witrynę jednego sklepu i nazwe,bo co by było?Jak byliśmy w 2010 w Walencji,to zapisaliśmy sobie wszystkie ulice którymi szliśmy do centrum i to było dobre.Spimy pod Iwonka w Pari na bardzo nierównym terenie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 17:19

Widzielismy Florencje,Pizze,inne miasta Toscani i nie tylko.Siena bardzo mi się podobala. Nastepnym razem umówimy się na zwiedzanie z naszym prywatnym przewodnikiem.Pisza ze katedra w Sienie i Orvietto sa podobne,ale Sienejska wieksza piekniejsza.Jestesmy gapy bo wejście było niepłatne,ale tego nie wiedzieliśmy,Z.sie wstydzi a ja podchodzę pod wejście i już chce cos zagadać a oni mnie wpuszczają ,ja nie mam aparatu,nawet by zrobić dla siebie zamazane foto.Capella Battista,wchdzac otwieram gebe ze zdziwienia,inne kaplice,posadzki,nie mogę się napatrzyć.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 17:26

Ruszamy nad morze trochę zalapac slonka.A jeszcze moczymy się w wodach Petriolo,ja wole chlodniejsza na dole,bylam tez w nicce goracej,ale jak nie było nikogo to sa ruchome rury można nimi regulować temp.Potem przyszli wlosi zrobili ukrop i uciekłam,bo bym zaslabla.42 stopnie.
Brat - 2014-01-28, 17:32

Aż zazdrość ściska ... :) Stawiam piwko !
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 17:34

Dzieki,Barbara :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 17:37

Iwonka poleca nam miejscowość Populonia.Duzo samochodow i kamperow,parkingi kawalek od wody,schodzi się schodami w dol.Wszystko z rampami i płatne.Jedziemy dalej,jest parking blisko wody z barem tu stajemy i nocujemy,ale dalej nam się nie podoba.Jest to kierunek na LIVORNO.N 43011105 E 10312358.SLyszymy cos huknelo,rozgladamy się nic nie widać,a to wytrzal naszej opny.Naprawa wentyla stary chlop dajemy 10 e a on wola trenta :!: :!:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-28, 18:04

Cecina,a dalej pisali o plazy w VADA,tu nam się podoba,ale niedosc ze parkingi płatne,lub niepłatne ale daleko do morza.Szukamy,kukamy,mamy wode kolo cmentarza,platna plaze z parkingiem płatnym, piach bialy,ale gdzie plaza Bianca :?: ,Wreszcie co tam jest tak się bieli,a to wlosi kamperowcy znaleźli sobie miejsce na zakazie ale caly sznur kamperow,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 14:57

Plaza Bianka koordynatyN43213607 E 10263683.28.kwietnia o 18 wyjechaliśmy w kierunku Pizzy.Objechalismy miast i na nocleg w kierunku Pisa Marina,3,5km.od placu Cudow.Rano już przed 8 jesteśmy pod brama,w ulicy.Biegna naganiacze za 2 euro,pokazuja gdzie stanac i daja kod do parkometru,1,25euro.Pusto jeszcze nie ma turystow.Katedra czynna od 10tej,nie czekamy,pojawiaja się Japonce,podgapiam ich pozowanie.W ulicy której stoimy zaglądamy do pięknych ogrodow willi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 15:12

Jedziemy Versilią w kierunku La Spieza to będzie już w LIGURII.Pada deszcz,W Viareggio stoimy na parkingu i tu można dojść do plazy.Dalej Forte Dej Marmi i inne kurorty zabudowane prywatnymi plazami wejście przez brame kolo barow.Ale wiem od dziewczyny ze zawsz w odleglosci ok.2km.musi być wejście ogolnie dostępne.Nie sprawdzamy,nie ma pogody na plazowanie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 15:25

GPS znowu zle prowadzi droga dla osobowek,ale udało się przejechac zatoke La Spieza i dojechać do PORTOVENERE.Parking platny z serwisem,nie wolno wjechać do miasteczka.Zbiegamy schodami bliżej portu jachtowego,piekne widoki,ale samo centrum zostaje po prawej stronie my idziemy asfaltem pod gore z powrotem do kampera.Jadac widać panoramę całej zatoki.Kierunkowskaz RIOMAGGIORE
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 16:29

Riomaggiore,ogladamy tylko z daleka.Zakaz wjazdu kamperow,Brak parkingu przy glownej drodze by zjechać do miasteczka motorem,lub isc pieszo.Jedziemy dalej MANAROLA,jest duzy parking dla autobusow,ale kawalek dalej tunel,zaczyna się droga waska.Jest duzy wiadukt,a tam kampery .Zostajemy tu na noc.N44062095 E 09441145.
zrenica - 2014-01-29, 16:46

Hej :spoko
fajna relacja, czekamy na więcej. W grudniu darowaliśmy sobie Cinque Terre ale mamy zamiar wiosną wrócić w te rejony, więc mamy nadzieję, że Wasze wpisy okażą się pomocne i ogrzeją odrobinę to zimowe oczekiwanie na włoskie wojaże.
pozdrawiamy z okolic Stuttgartu :bukiet:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 17:20

Zrenica przegladalam Wasz blog,myslałam że jesteście we Wroclawiu.Pewno znow Was poniosło ale zimą :?: :?: Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 17:27

Idziemy wiaduktem i droga,sa schody.Liczylam około 420 stopni w dol i w gore,/czułam nogi/,czas 20minut w jedna strone,Porobilismy zdjęć popatrzyliśmy na wlochow ,wracali samochodami z pracy.Wjazd tymi mniejszymi drogami dla samochodow osobowych.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 17:45

1 maja jedziemy za tunel,droga trochę weższa.W dole widać CORNIGLIE I VERANAZZA.Brak tarasow do oglądania miasteczek i robienia zdjęć.Brak również parkingow przed zjazdem do miasteczek.Dlaczego nie pojechlismy z tarasu jak Francuzi skuterem na objazd :?: :?: Bo ja caly czas balam się jezdzic skuterem.Jak to Z.mowi ja go z tylu kierowałam,zle się przechylając.Nagle droga zamknieta.Oberwal się nasyp z góry lacznie z powalonymi drzewami.Droga przekopana.Pracowaly brygady porzadkujace.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 18:00

Musimy zawrocic,kawal drogi znow naokoło przez La Spieza,glowna droga z drugiej strony Cinqe Trre.Jest to MONTEROSSO AL MARE.Sa tu caly czas góry i serpentyny,ale tak to ok.Najpierw droga SS1 na Genue,potem na Pignone i do Monterosso 20km.5 km przed jest rozwidlenie drog,kolo knajpy,wloch kaze nam jechać 4km.do parkingu na samym dole przy plazach.1 maja dużo ludzi.Pogoda tez dopisala.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 18:14

Wybierajac się zadawalam na forum pytania jak to jest w tym Cinqe terre.Zostawic auto w Levanto,jechac kolejka,zostawic auto w La Spieza,plynac z Portofino itp.My jesteśmy leniwi,zostawic kampera,jechac z plecakiem a co z naszym psem Puszkiem.Jeden nie pamiętam kto napisał da się przejechać przez Cinqe Terre. Gdyby nie to zawalenie drogi byłoby idealnie.Majac nocleg na parkingu w Monterosso/ płatne 23 euro do 8 rano/,mozna spokojnie kolejka,motorem,troche spacerem,dojechac do wszystkich 5-ciu miasteczek.Za mape foliowaną zaplacilam ok.30 zl.i została niewykorzystana.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 18:26

MONTEROSSO,podzielone jest na dwa miasteczka,to turystyczne,same pensjonaty,oraz gdzie sa wąskie uliczki i zabytki.Idac sobie plaza,dumamy po co tyle osob gna w lewa strone.Pewnie odplywaja promy po całym Cinqeb Terre i do Portofino.Okazalo się ze za cyplem skalnym jest faktycznie port i statki wycieczkowe,oraz stare miasto,z kramami,kolorowymi uliczkami,kosciolami.Ale zdjęcia na folderach sa bardziej kolorowe niż w rzeczywistości.Tunel poza sezonem jest przejezdny,o czym swiadcza swiatla drogowe,w sezonie można wjechać calkiem inna droga,od rozwidlenia 5km.od miasteczka.
Fux - 2014-01-29, 18:45

Jeżeli można kilka uwag z lipca ub. roku.
Przetestowana była trasa kolejowa.
Dojechaliśmy do stacji, parking pod dworcem do max. 2m h.
Dopiero w punkcie kupowania biletów dowiedzieliśmy się, że czynna jest jedna trasa :gwm
Na dodatek wysiedliśmy na pierwszej stacyjce w celu zwiedzania mieściny.
Zajęło nam to około 20-30 min.
I tutaj wtopa. Był błąd w rozkładzie i okazało się, że następny pociąg jest za 1,5 h
:zastrzelic

Pojechaliśmy dalej. Czynna była przedostatnia trasa. Pojechaliśmy.
Było super. Góra dół na okrągło.
Radzę takiego kierunku się trzymać, gdyż w drugą stronę jest gorzej/stromiej. Tamta mieścina (przedostatnia) jest sympatyczna, lecz nie urywa niczego.
Oczywiście trasa do ostatniej mieściny zamknięta. Trzeba koleją.

W ostatniej jest nawet parking, gdzie spało sporo kamperów.
Zwiedzanie w sumie 15 min.

Powrót pociągiem do La Specia.

Uwaga.

Należy odbić bilet w automacie. Wystawiony bilet bez skasowania jest nieważny.

Rada, aby dzwonić/mailować pytać, bo strona www nie podawała stanu zamkniętych szlaków.

Dla nas CT ro porażka.

Polecam za to wybrzeże Amalfi i Capri.
:ok

Specjalnie posługuje się odcinkami i numeruje mieściny, gdyż łatwiej zapamiętać.

Lepiej krążyć po Toskanii.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 22:33

Fux napisał/a:
była trasa kolejowa.
Fux napisał/a:
My jednak wolimy kamperem i skuterem.Pierwszy raz zawsze się jest trochę zestresowanym.
Fux napisał/a:
Fux napisał/a:
Polecam za to wybrzeże Amalfi i Capri.

Wybrzeze Amalfi byliśmy wracając z Sycyli.Capri się nie wybieramy.Dzieki za wpis Barbara
Fux - 2014-01-29, 22:35

Coś z cytowaniem nie teges.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-29, 22:42

Tyle tylko chciałam napisac,ale nie podajesz nazw mniescowosci i dlatego nie wszystko zrozumiałam.Ja mam otwarta mape.Z psem nie będziemy jechać pociągiem.Teraz już wiemy co i jak.Wybrzeze Amalfi teraz byśmy objechali skuterem a nie kamperem,ale było swietnie.Z.bolały rece od kręcenia kierownica. :spoko
Fux - 2014-01-29, 22:56

No dobra. Napiszę.
Pierwsza stacja za La Spezia to Riomaggiore. Z tego miejsca szlak był zamknięty.
Corniglia-Vernazza czynna trasa spacerowa.

Vernazza-Monterosso pociąg; szlak zamknięty podobnie, jak inne nie wymienione.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-01-30, 09:23

Już rozumie,piszesz o szlakach pieszych.Zamkniecie moglo być spowodowane powodzia która zniszczyla Cingqe Terre,i jakiś czas było wogole zamknięte.Natomiast my jechalismy droga i do kazdrgo miasteczka był zjazd w dol.Najprzyjazniej dla kamperow było w Monterosso,jezeli jeszcze kiedyś pojedziemy to runde zrobimy skuterem. :chytry
Fux - 2014-01-30, 09:29

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Już rozumie,piszesz o szlakach pieszych.

Dokładnie. Tego dotyczyły moje wpisy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 19:48

2.maja dobijamy na nocleg do Eraklea.Caly dzień jazdy,po drodze jedno zatrzumanie miasto za murami,ale nie zapisana mam nazwe dość zabytkowe.oczywiscie jest sjesta,wszystkie zabytki,sklepy zamknięte.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 19:56

W nocy leje,wieje.PotemCAORLE,plaza umocnina betonami,fajnie jada na rowerach,nawet był jeden kamper z Polski.Pogoda opalamy,sie,polacy na plazy,z okolicznych willi,i kempoingu.My mamy caly parking dla siebie.W samym centrum,tez sa kampery dyskretnie przy deptaku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 20:00

I nasze BIBIONE PINETA,trzeci raz udaje nam się być na tym samym parkingu kolo budowanego hotelu.Ale tak wieje piachem,ze mało co spacerowaliśmy.Jest to najladniejsza plaza z wszystkich w tym rejonie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 20:04

Przez Slowenie,Wegry,Cserkeszolo,Jaszapati,Demjen
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 21:22

Zrobilismy 4075km,27 dni.Pogada rózna.Baseny wegierskie wspaniale.Wracajac niecki basenow w większości zwłaszcza w weekend były napełnione.Demjen dla dzieci super,ale za zjeżdzalnie i pontony placi się dodatkowo,dostajac osobna opaseke na reke.Super.Wlochy można odwiedzać corocznie i stale jest cos do oglądania,Piekny kraj.Zdazylismy spokojnie na komunie wnuczki,przyjecie było u nas w domu.Wszystko przygotowala sobie corka sama.Ja nie wiedziałam ze nawet marcepan na tort można sobie zamowic w internecie.Pozdrawiam Barbara Muzyk
Agostini - 2014-02-01, 22:23

Basiu i Zbyszku, jesteście niezwykli w tych swoich podróżach.
Ja to już nawet pogubiłem się i nie mogę ich zliczyć.
Cinque Terre fantastyczne, przypomina mi Wybrzeże Amalfitańskie.

Piękna podróż i piękny powrót. Piwko na razie :pifko i aby do wiosny. ;)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-01, 22:47

Dzieki,ja za to moze :?: skorzystam z Waszego Palermo.Nie bardzo jeszcze wiemy gdzie nas poniesie.Ale patrzac na relacje z Sycylii Twoje i Frape,mysle ze musze jeszcze raz tam być,a może zrealizować Trapani Tunis. Pytalam nawet w 2010 o ceny promow. :kawka: :kwiatki:ps a jeszcze wklejam zdjęcia z Maroko 2007,jako podroze niekamperowe
jedrek49 - 2014-02-02, 09:05

Witam
Wspaniala Wasza przygoda ,dziekujemy slicznie za wskazanie wspanialych miejsc,Jedziemy prawdopodobnie w tym roku na Sycylie ale dopiero w lipcu /zona zaczyna w tym czasie urlop/i mysle ,ze odwiedzimy miejsca w ktorych byliscie
Juz do lipca niedaleko
serdecznie pozdrawiamy

jedrek49

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-02, 09:40

jedrek49 napisał/a:
w tym roku na Sycylie
Zapisuj wszystko dokładnie,nie podaruje musisz napisac relacje z Sycylii.Ile wyjazdow każdy opis jest inny,i ujęcia foto tez inne.Dzieki Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-02, 09:45

Chwale się zakwalifikowałam się na kurs jezyka wloskiego dla seniorow.Zobaczymy jakie będą efekty.Bardziej potrzebny mi angielski,ale nie ma nigdzie miejsc. :chytry :chytry :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-06-13, 20:57

Bliżej wakacji odnawiam temat