Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Temat rzeka ,akumulator

prezes1960 - 2014-01-30, 14:18
Temat postu: Temat rzeka ,akumulator
Tym razem proszę o pomoc ,chodzi o to jak mają być usytuowane bieguny w akumulatorze ?.W tej chwili mam aku z biegunem + po prawej stronie i aku stoi klemami przy nadkolu ,a wydaje mi się że powinien być ustawiony odwrotnie,czy jest to możliwe?
CORONAVIRUS - 2014-01-30, 14:23

jeśli przewody pozwolą /ich długość / to możesz sobie go ustawiać jak Ci wygodnie , często pokrywa na aku wymusza ustawienie jak i przetłoczenie w ramie pokrywy silnika ,,, akumulatorowi jest obojętne w jakim kierunku jedzie :-P
prezes1960 - 2014-01-30, 15:31

No name, w tej chwili udręką jest wymontowanie aku z auta ,zastanawia mnie jak był założony fabrycznie ?.Co do przewodów to nie jestem w stanie tego sprawdzić przy założonym aku,dlatego pytam jak to było fabrycznie bo jest to związane z zakupem odpowiedniego aku ,można wybrać aku z + prawym lub lewym,proszę o info bo nie chcę eksperymentów z aku który swoje waży :-P
darek 61 - 2014-01-30, 17:11

Gino podał fajny link,wpisz auto i wyskoczy Ci odpowiednia bateria
http://www.motointegrator...tora-2-godziny/

gino - 2014-01-30, 17:20

fabrycznie plus jest w stronę silnika/nie nadkola/, przy pasie przednim

czyli aku z prawym plusem :spoko

CORONAVIRUS - 2014-01-30, 17:44

gino napisał/a:
fabrycznie plus jest w stronę silnika/nie nadkola/, przy pasie przednim

czyli aku z prawym plusem :spoko

Też tak miałem w J5 ale nie spotkałem ducato z takim ustawieniem .... wszystkie miały "-" w samym rogu tak by przypadkiem łatwo nie było .... "+" przy pasie przednim ale od strony nadkola ...

przypadek albo reguła dla fiata ... :roll:

gino - 2014-01-30, 18:46

No name napisał/a:
wszystkie miały "-" w samym rogu tak by przypadkiem łatwo nie było .... "+" przy pasie przednim ale od strony nadkola ...

sprawdziłem na tej stronce co ją polecałem, a Darek przypomniał...
http://www.motointegrator...ry-i-zarowki-4/
do Ducato oferują tylko z prawym - ''P+''

:spoko

we wcześniejszym opisie, zasugerowałem z prawym, ale opisałem aku z... lewym :-P

prezes1960 - 2014-01-31, 09:57

No właśnie mam tak zamontowany aku ,muszę się szarpać z przykręceniem "-" mało że w samym rogu to klema ma śrubę w wycięciu akumulatora jest koszmar to dobrze dokręcić :gwm .Jak kupiłem auto to klemy ołowiane były sklepane młotkiem :-P ,pewnie ktoś przede mną też miał problemy z dokręceniem :-P .Szukam aku z lewym+ :shock:
Proszę podajcie jeszcze jakiej "mocy"potrzebny jest aku ,100Ah to chyba za dużo do naszego staruszka ?

HENRYCZEK - 2014-01-31, 10:02

A może klema samozaciskowa rozwiąże problem.

http://allegro.pl/klema-a...3883237742.html

prezes1960 - 2014-01-31, 10:24

HENRYCZEK, dzięki za info ale i tak muszę zmienić aku a klemy mam założone nowe :lol:
eMWu - 2014-01-31, 11:32

zresztą na masową sie ta klema nie nadaje - w ducato 1 jest za ciasno.
maszakow - 2014-01-31, 13:03

prezes1960 napisał/a:
No właśnie mam tak zamontowany aku ,muszę się szarpać z przykręceniem "-" mało że w samym rogu to klema ma śrubę w wycięciu akumulatora jest koszmar to dobrze dokręcić :gwm .Jak kupiłem auto to klemy ołowiane były sklepane młotkiem :-P ,pewnie ktoś przede mną też miał problemy z dokręceniem :-P .Szukam aku z lewym+ :shock:
Proszę podajcie jeszcze jakiej "mocy"potrzebny jest aku ,100Ah to chyba za dużo do naszego staruszka ?

Ja bym powiedział że w sam raz.
Jak nie jeździsz zimą - to może faktycznie za dużo. Jest jeszcze taki parametr jak prąd rozruchowy - w twoim przypadku bardziej istotny. Dobrze żeby był jak najwyższy czyli powyżej 600 A.

prezes1960 - 2014-01-31, 15:07

maszakow, nie nie zamierzam jeździć zimą ,myślę że 80Ah będzie wystarczające a i alrternator lepiej sobie poradzi z doładowywaniem,no i na koniec "parę" setek :lol: mniej wydam .Zostanie więcej na lepszy aku zabudowy. :-P
maszakow - 2014-01-31, 21:26

w 2012 szukałem aku i robiłem zestawienia cenowe. jest gdzieś na forum.
tylko ze celowałem w duże sztuki o szerokości 315mm i zestawienie zaczynało się od 85Ah ... ty masz zapewne mniejszy :)

Ogólnie polecam Vartę, Westę Forse (74Ah), Moll M3+K2, Baeren - to takie naj najlepsze bateryjki
trzymaj się z daleka od Centry Futury, Exide i hipermarketów - nieważne jakie marki tam znajdziesz. :)

darek 61 - 2014-01-31, 22:25

prezes1960 napisał/a:
maszakow, nie nie zamierzam jeździć zimą ,myślę że 80Ah będzie wystarczające a i alrternator lepiej sobie poradzi z doładowywaniem,no i na koniec "parę" setek :lol: mniej wydam .Zostanie więcej na lepszy aku zabudowy. :-P

założyć dzienne lampki to sobie poradzi,a różnica w cenie na pewno mniej niż stówka.

prezes1960 - 2014-02-02, 14:19

maszakow, mam 100-tkę 4maxa i dlatego zastanawiam się czy potrzebny taki duży.Wywaliłem radio bo miałem takie medialne które potrafiło rozładować aku w ciągu 3dni w stanie spoczynku!!!.darek 61, światełka dzienne już mam i raczej chodzi żeby alternator dobrze doładował aku i jeszcze zostało na lodówkę w czasie jazdy.Chodzi też o ciężar ,co nie jest bez znaczenia w naszych kamperkach :-P .Tak się zastanawiam nad tym bo jeżdżę na co dzień mercedesem C-klasą z dużym silnikiem bo 2700cm i 5 cylindrów , tam jest 100-tka fabrycznie bo mam opcję powiększonego aku.Na co dzień słucham radio i podgrzewam fotele, grzeję szybę, nastawiam klimę i wszystko jakoś się bilansuje,oczywiście alternator 190 A i co ciekawe chłodzony "wodą ". Wracając do mojego ducata to tam w zasadzie nie ma wiele odbiorników energii a sam motor powinien odpalać przy aku 80Ah!?Tak oczywiście pamiętam że chodzi o prąd rozruchowy ale myślę że jednak taki koło 80Ah ma prąd ok. 600A i to chyba spokojnie wystarczy do odpalenia tym bardziej że do tej pory nie miałem z tym dużego problemu.Poza tym wolał bym jakiś lepszy do zabudowy a i ten jesat ładowany podczas jazdy z alternatorka ,a u mnie mam chyba 55 A? :-P
maszakow - 2014-02-02, 20:44

ciężar między 80tką a 100 nie będzie miał dla ceibie znaczenia. to jest óżnica dobrego obiadu kóry zjesz :-P
mi bardziej chodzi o to byś kupił aku i starczył ci na 10 lat a nie tylko na 3.
Aku firm któe wymieniłem tanie nie są ale z pewnością uruchomią ci auto w każdych warunkach i pożyją znacznie dłużej jak nie zapomnisz ich pogłaskać na zimę )

eMWu - 2014-02-03, 11:14

najlepsza bylaby 100 o standartowym prądzie rozruchowym, obługowa. Powinna posłuzyc wiele lat. U siebie mam baardzo stary aku 92 ah. Nie pali, umiera juz odkąd kupilem, nie pali ponizej 0... a wczoraj po dwoch mies. stania - od kopa. z napiecia 11,8 V :) i mniejszego bym nie brał.

prezes1960 napisał/a:
alternator 190 A i co ciekawe chłodzony "wodą ".

ostro - pewnie temu nie kupilem jeepa z tym silnikiem.

maszakow - 2014-02-03, 18:34

eMWu, tylko oni mogą nie mieć miejsca na aku tej wielkości :)
silny - 2014-02-03, 21:04

To ja wam podam ciekawostke gdzie to mozna nabyc aku za grosze ;)

Pisze na prawdziwych faktach :lol:

Pojechalem niedawno na zlom , kasownia pojazdow , poszukiwalem silniczkow od wycieraczek i wpadl mi w oko ladny fiat siena caly jak lala i nawet z kluczykami w stacyjce ale juz ze sladami szabrownictwa. Patrze pod maske , prawie nowy bosch silver 45. Pytam sie goscia , gosc mowi ze nic nie wie ale zebym dal z 5 dych to mi sprzeda.
Oho , mysle bedzie dil.gdzies poyle , cos zarobie :lol:
Ale spytal jeszcze czy niechce igly 70 a. Patrz varta blu costam. To ja mu ze kota w worku nie kupuje.

A to wez te akumulatory i jak bedo sprawne to po 5 dych.

Final taki ze po ladowaniu na ful mikroprocesorowym prostowniczkiem i bosch i varta jak nowe , trzymia prad jak nalezy i po kilku dniach nie lezakowania na chlodzie nie stwierdzilem wyraznych spadkow napiecia.

115 A za 100 zl. Mialem kupic nowe ale zostawie do kampa :bigok

piotr.sto - 2014-02-03, 22:21

A ja mam pytanie trochę z drugiej strony. Mam u siebie 2 akumulatory - 100 i 110 Ah oraz alternator 90 A. Czy taki alternator da rade z doładowaniem tych akumulatorów i obsługą lodówki?
maszakow - 2014-02-04, 00:25

Piotr,
POliczmy sobie prąd pobierany w trakcie jazdy
światła - 13A (zakłądając że jeżdzisz na światłach mijania)
lodówka - 6-7A. (do sprawdzenia to jest norma dla małych lodówek)
radio - 6-10 A zależy co tam masz za grajło.
nawiew 20A ( na max obrotach)
Nawigacje i inne pierdoły 10A - z dużym zapasem
Elektronika auta - komputery sterowniki itp ? a dajmy z 5A
Razem mamy 65A liczone z duuużym zapasem.
Max prąd ładowania twoich akumulatorów tzw 1/10C to 10A.
czyli mamy 85A - to jest powiedzmy max wydolności twojego alternatora - Gdyby wszystko chodziło w tym samym momencie.

A teraz praktyka
a) latem z dmuchawą na full nie jeździsz.
b) nie rozładowujesz aku rozruchowego do zera - jego prąd łądowania jest mniejszy bo ten jest prawie zawsze naładowany
c) 10A wchodzi jak akumulator jest "pusty" - oczywiście jak energoblok da tyle - potem prąd maleje, w funkcji czasu.
d) jeśli energoblok pracuje na przetwornicy z procesorem. tzn ładuje impulsowo - pobór mocy z alternatora jest znacznie mniejszy mimo że nominalnie prąd łądowania ma te samee wielkości. sporo zależy od energobloku.

Odpowiedź na twoje pytanie - TAK. O ile zapewnisz mu odpowiednio długie jazdy między campingami.
zauważ ze pokładowego nie naładujesz nawet mając 150A alternator - jeśli będziesz stał po 5 dni tylko i wyłącznie na własnym zasilaniu i przemieszczał się ok 1h czasu między postojami. Aku zawsze można naładować szybciej i krócej zwiększając prąd - ale to najprostsza droga do jego zamordowania i wymiany po 3-4 latach.

piotr.sto - 2014-02-04, 06:56

Dzięki maszakow - wyjaśniłeś to w sposób bardzo przejrzysty i zrozumiały dla laika :pifko Dzięki temu znów jestem trochę mądrzejszy :)
eMWu - 2014-02-04, 12:56

maszakow napisał/a:
eMWu, tylko oni mogą nie mieć miejsca na aku tej wielkości

w ducato 1 100Ah wejdzie.

prezes1960 - 2014-02-04, 16:30

maszakow, przecież od początku wątku piszę że mam 100Ah zamontowane :haha: :haha: :haha: ,i mam ducata 1 :haha: :haha: :haha: .Problem polega na tym że muszę wymienić obydwa co wiąże się ze sporym kosztem :-P a i kombinuje założyć mniejszy "silnikowy"aby starczało prądu z alternatora bo ma ,może miał,55A .Jeżdżę raczej na krótkich odcinkach i chciał bym mieć obydwa akumulatory naładowane :-P .Dlatego pytam czy 76Ah wystarczy do silnika czy ładować jednak 100?,zimą nie jeżdżę ,może tylko przestawiam aby oponki przetoczyć.Ciągle zastanawiam się jaki aku do zabudowy włożyć,oczywiście mam ograniczone miejsce tylko na aku długości 278mmco oznacza jakieś 70-80 Ah.Co do aku silnikowego przez ostatnie dwa tygodnie bez ładowani (podtrzymania)miał 12,9 A ,próbowałem odpalić i rozrusznik ledwo obraca !,po paru próbach grzania i zapalania prąd spadł do 11,9 i po chwili wzrastał a ja auta nie mogę odpalić bo przy próbie wszystko siada arozrusznik ledwo się obraca ,już nie wiem czego szukać poprawiałem już masę ,co prawda pasek miedziany się grzeje ,ale próbowałem przez dodatkowy kabel połącdzyć masę bezpośrednio ,niestety nic :gwm
Dziabong - 2014-02-04, 20:30

prezes1960 napisał/a:
przez ostatnie dwa tygodnie bez ładowani (podtrzymania)miał 12,9 A ,próbowałem odpalić i rozrusznik ledwo obraca !,po paru próbach grzania i zapalania prąd spadł do 11,9 i po chwili wzrastał a ja auta nie mogę odpalić bo przy próbie wszystko siada arozrusznik ledwo się obraca ,już nie wiem czego szukać poprawiałem już masę ,co prawda pasek miedziany się grzeje ,ale próbowałem przez dodatkowy kabel połącdzyć masę bezpośrednio ,niestety nic :gwm

1. Rozrusznik ma spore opory ( nie doczytałem czy ma )
2. co bardziej prawdopodobne zasiarczony akku i brak mu pojemności. To można leczyć ale czy warto?

Ja mam motor 2.8 i sporo mniejszy akku niż 100 Ah Varta z pierwszego montażu, w zabudowie też tylko 80ah głębokiego rozładowania. Działają kilka lat .

Jedna uwaga to nie prąd spadał tylko napięcie.

maszakow - 2014-02-04, 22:35

piotr.sto - służę uprzejmie :spoko

prezesie... trochę się pogubiłem :-P nie zawsze potrafię zatrybić że macie podobne auta :)
Dziabong ma podwójną rację -
a) to napięcie spada...a prąd rośnie i to czasami do naprawdę ciekawych niemal spawalniczych wartości:)
b) Twojema akumulatorkowi potrzebna jest kuracja odmładzająca...znaczy się odsiarczająca.
Zimą jak akumulator nieogrzany, trochę przechodzony, zasiarczony albo nie daj Boże suchy ... + zimny silnik gęsty olejm, zmrożonyu Olej napędowy... poniżej 20 st mrozu jeszcze ewentualnie zestalony jak wersja letnia ... :-P Wszystko dosłownie działa przeciwko temu byś mógł uruchomić auto. Ktoś mądry ponadto policzył że aku w ujemnej temperaturze moze zgubić do 30% nominalnej pojemności ...

Co do twojego aku już ustaliliśmy ze ten z zabudowy do wymiany - a teraz twojemu rozruchowemu przydłąby się kuracja. przede wszystkim - stan elektrolitu - dolać destylowanej jeśli trzeba. rozładować do 10V a potem CTEK do akccji. rozłądować ponoiwnie do 10V - i ponownie CTEK.
Jełśi chcesz jeszcze poodpalać z niego autko - aku musisz demontowac i trzymac w ciepłym pomieszczeniu - najlepiej pod CTEKiem. Jest szansa ze jeszcze pokręci.

prezes1960 - 2014-02-05, 11:16

maszakow, dzięki za info ,popróbuję jeszcze reanimacji bo aku nie jest jeszcze wysłużony,elektrolit jest OK ,rozładowywałem już i ładowałem Ctekiem,może jest minimalna poprawa ale robiłem to jak było cieplej na aucie i tylko raz :-P .Czy do zabudowy to VARTA głębokiego rozładowania to dobry wybór?, bo cena rozsądna w porównaniu z OPTIMĄ
maszakow - 2014-02-05, 17:46

Varta od lat cieszy się dobrą renomą więc nie powiem ci że to żły wybór :) Osobiście nie miałem przyjemności z aku głębokiego rozładowania tej marki ani nie czytałem żadnych opinii na ich temat.
Ale z Optimą nie powinnieneś jej porównywać - inna technologia, design i możliwości.
nie wiem do czego to to odnieść... o już wiem ... OPtima wśród innych aku jest jak Ikea w meblach :lol:

Ahmed - 2014-02-05, 23:01

To jeśli jest jak Ikea , to ja wybieram jednak niemiecką Varte :bajer
Dziabong - 2014-02-06, 06:56

Optima to też Varta
prezes1960 - 2014-02-06, 10:57

Dziabong, piszemy chyba o różnych optimach :-P bo to co ja wiem to są dalej amerykańskie akumulatory :lol: .Są one produkowane w trzech liniach kolorowych :czerwona ,żółta ,niebieska ,ta ostatnia najlepiej pasuje do naszych kamperków ,no ale cena jest "trochę "za wysoka :gwm
Varta professional DC 75Ah 620 A kosztuje około 450-500 setek natomiast OPTIMA BLUE 70 Ah 1000A to koszt co najmniej 850 -1000 zł i teraz pytanie czy te 1000A jest coś dla nas warte ?,czy nam chodzi o "pojemność"? :-P

Dziabong - 2014-02-06, 12:09

[quote="prezes1960"]Dziabong, piszemy chyba o różnych optimach :-P bo to co ja wiem to są dalej amerykańskie akumulatory

ok niech będzie, ale racja jest po naszej stronie bo obie marki sa własnoscią http://www.johnsoncontrol...ons/Brands.html
:wyszczerzony:

Do czego potrzebujesz 1000A?
Żółta dobra jest do zabudowy.

prezes1960 - 2014-02-06, 14:10

Dziabong, jak zaczniemy zgłębiać dalej temat własności tych marek to możemy się rozczarować kto naprawdę jest właścicielem :haha: :haha: :haha: ,a jeśli chodzi o te 1000A to mnie nie jest to potrzebne ale takie parametry ma 66Ah optima blue a jest ona lepsza do kamperka ze względu na długie zimowe przestoje ,żółty to wół roboczy ale lepiej znosi normalną eksplatację w komorze silnikowej.Ja raczej skłonny jestem kupić ,a właściwie mój portwel, Vartę professional DC 75AH a dlatego taką małą bo mam tylko tyle miejsca pod siedzeniem pasażera ,tam jest niecałe 300 mm długości do wykorzystania.
Dziabong - 2014-02-06, 17:32

Popolemizujmy dlaczego żółty, ono dlatego, że właśnie wół roboczy jak padnie rozruchowy to on też zapali. Może Varta, jak pro to dlaczenie nie AGM jeszcze więcej prądu do pobrania. Dywagacje akademickie może tak zrobić: kupić średniaka i za róznicę w kasie kupić za 2 lata natępny i jeszcze reszty zostanie, ale jakiego średniaka ......... Musisz zdecydować sam :diabelski_usmiech
maszakow - 2014-02-06, 20:23

http://www.varta-automoti...oducts/leisure/
A wybór jest duuuży...

prezes1960 - 2014-02-07, 10:07

Koledzy,jestem już zmieszany że by nie powiedzieć wstrząśnięty :haha: :haha: :haha: taki wybór :-P teraz tylko postanowić i znowu :gwm ,tańszy ale na krócej czy droższy ale na dłużej ,no i bądź tu mądry :haha: :haha: :haha: ,a kasy mało :haha: :haha: :haha:
maszakow - 2014-02-08, 13:36

jak mało kasy to pogoogluj trochę w poszukiwaniu czegoś kompromisowego. To nie kosztuje a pozwala zaoszczędzić.
Ja mając kupić rozruchowy do mojeg grzmota poświęciłem parę dni na lekturę.
W końcu zdecydowałem się na Westę Forse 100Ah któa kosztowała mnie 330 PLN zamiast Varty za 520.
Druga z nim zima i przy -15 spokojnie kręci.
Jeśłi Varta głębokiego rozładowania kosztuje 700-800 PLN to na pewno znajdzie sie coś za 450-500 PLN co będzie miało i dobrą opinię i parametry.

Dziabong - 2014-02-08, 14:33

do zabudowy AKUMULATOR JENOX HOBBY 100 Ah
za 400pln ja mam 2 sezon i jeszcze działa :)

prezes1960 - 2014-02-08, 16:08

maszakow, rozruchowy jeżeli ten co mam nie zadziała po "czarach" to postawię na WESTĘ i chyba 100 Ah ,choć w dalszym ciągu myślę o mniejszym .Dziabong, co do zabudowy to ,jak już pisałem ,100Ah nie wchodzi !.Niemniaszki zostawili za mało miejsca :-P ,ale znalazłem w intercarsie po zniżkach Vartę 75 Ah DC za 443 zł.Teraz pracuję nad "starym" rozruchowym ,może jeszcze coś z niego wyciągne,bo od zabudowy padł całkowicie ,prawdopodobnie zwarcie plyt :-P .Rozpoczołem ten wątek tylko dlatego że nie chcę jeszcze raz popełnić będu i nie kupię już niesprawdzonej firmy ,rozruchowy to 4Max z intercarsu a zabudowy to Quand ukraiński ,miał być podobnej jakości co Varta hobby :shock: ,podobno w tej samej fabryce produkowane obydwa :shock:
Ahmed - 2015-09-08, 11:57

Co teraz kupić rozruchowego ? Chciałem Vartę bo służyła 10 lat dzwonię do hurtowni a pan mi mówi że ma Boscha produkowanego na tej samej linii co Varta i w ogóle to jest to samo a ja mam złe doświadczenia z Boschem :bajer