|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - co to za solar?
Cykada - 2014-01-31, 12:53 Temat postu: co to za solar? witam
znalazłem się w posiadaniu takiego solara jak na foto.
tylko nie wiem czy jest sprawny. Nie ma też żadnego oznaczenia. Politura taka jakby zrobiony był z płatków śniegu.
wymiary to 160x80 cm
prądy:
44,3V
0,609A
w słońcu - jakie jest teraz.
możecie mi podpowiedzieć czy jeszcze można go użytkować czy to już szmelc i ile może mieć watów. Tych amperów to trochę mało ? co?
Cykada - 2014-01-31, 19:19
możecie mi podpowiedzieć?
chcę go sprzedać tylko nie wiem za ile wystawić bo nie za bardzo wiem ile jest warty.
Zaradek - 2014-01-31, 20:36
Wystaw aukcje od 1 zl i dowiesz sie ile jest warte w momencie jak sprzedasz.
silny - 2014-01-31, 20:50
Pomysl dobry tylko pamietaj ustaw cene minimalna bo inaczej bedziesz musial sprzedac za grosze jak nie bedzie chetnych
MajTeam - 2014-01-31, 21:03
wydaje mi się że to panel polikrystaliczny ok 120-180W prąd ok 3-5A przy napieciu 44V.
Przy zastosowaniu sterownika MPPT można uzyskać ok 10A przy napięciu 12V !!!
Do kampera na pewno się przyda.
Mam podobny panel wymiarami lecz z ogniwa monokrystaliczne na napięcie 44V i prąd 5A a za sterownikiem MPPT do 13A przy 12V !!!!!
Jeżeli zostawisz panel i zainwestujesz w sterownik np. Tracer-1210RN ok 300 zł będziesz zadowolony. Mnie taka konfiguracja w kempingu wystarczała na przetwornice 350W całodzienne włączony telewizor LCD do tego ładowanie notebooka światło wieczorami czasami ciepła woda w bojlerze ( truma 300W ) i życie na dziko 2 tygodnie
maszakow - 2014-01-31, 21:07
hmm....A co podłączyłeś pod solar że ci taki prąd pokazał ?
Raczej przyłączę sie jednak do chórku kolegów jak wyżej.
<edit - skasowałem niesłuszną zbyt pochopną opinię... >
fortero - 2014-01-31, 21:19
moim zdaniem to ten solar nadaje się na śmietnik a nie na sprzedaż
MajTeam - 2014-01-31, 21:21
Do sterownika mam panel który pokazuje różne dane wtym napięcie wyjściowe i prąd. Załączam zdjęcie z testów 16.marzec 2013 widać jeszcze śnieg. Nie wierzyłem więc sprawdzałem miernikiem i pokazywało to samo.
http://www.camperteam.pl/...d.php?id=127210
A panel to:
PARAMETRY :
180W
Voc(V): 44,4
Isc(A): 5,35
Vmpp(V): 35,4
Impp(A): 5,08
Waga: 15,5kg
Technologia:Monokrysztal
Wymiary: 158x80x4-5cm
http://www.camperteam.pl/forum/files/1_f_446.jpg
papamila - 2014-02-01, 09:05
maxmaj napisał/a: | czasami ciepła woda w bojlerze ( truma 300W ) |
masz możliwośc grzania wody pradem z solara?
MajTeam - 2014-02-01, 11:40
Nie bezpośrednio z solara lecz z akumulatora i przetwornicy.
Solar 180W
Akumulator 100Ah
bojler truma TT2 chyba 5L
Woda wykorzystywana do zmywania lub mycia się.
koder - 2014-02-01, 11:41
mobili napisał/a: | możecie mi podpowiedzieć czy jeszcze można go użytkować czy to już szmelc i ile może mieć watów. Tych amperów to trochę mało ? |
To prąd zwarciowy? Jeśli tak, to faktycznie mało - na solarze tych wymiarów to spodziewałbym się rząd wielkości większy (4-8A). Na podstawie tych pomiarów szacowałbym jego aktualną moc na 20-40W.
Cykada - 2014-02-01, 15:48
jeżeli jest tak jak napisał Maxmaj to warto panel zostawić.
Jeśli jest tak jak napisał Koder to na śmietnik z nim.
Aukcja od złotówki spoko ale jak pójdzie za 10 zł to szkoda pakować.
To jestem w punkcie wyjścia.
Cykada - 2014-02-01, 15:54
fortero napisał/a: | moim zdaniem to ten solar nadaje się na śmietnik a nie na sprzedaż |
możesz powiedzieć dlaczego na śmietnik?
janusz - 2014-02-01, 16:12
mobili napisał/a: | w słońcu - jakie jest teraz. |
koder napisał/a: | Na podstawie tych pomiarów szacowałbym jego aktualną moc na 20-40W. |
31 stycznia w naszej szerokości geograficznej, to chyba dosyć normalne dla takiego panela. Teoria teorią a praktyka praktyką.
Mikesz - 2014-02-01, 16:15
mobili napisał/a: | fortero napisał/a: | moim zdaniem to ten solar nadaje się na śmietnik a nie na sprzedaż |
możesz powiedzieć dlaczego na śmietnik? |
Ponieważ jest uszkodzony klaster,jego uszkodzenie polega na tym że jego rezystancja jest na tyle duża że ogranicza przepływ prądu.Stąd ten niski wydatek prądowy na poziomie 0,609Ampera
Tu jest opisana różnica między ogniwami mono-poli krystalicznych
http://solaris18.blogspot...y-ogniwami.html
Cykada - 2014-02-01, 16:50
Mikesz napisał/a: | mobili napisał/a: | fortero napisał/a: | moim zdaniem to ten solar nadaje się na śmietnik a nie na sprzedaż |
możesz powiedzieć dlaczego na śmietnik? |
Ponieważ jest uszkodzony klaster,jego uszkodzenie polega na tym że jego rezystancja jest na tyle duża że ogranicza przepływ prądu.Stąd ten niski wydatek prądowy na poziomie 0,609Ampera
Tu jest opisana różnica między ogniwami mono-poli krystalicznych
http://solaris18.blogspot...y-ogniwami.html |
to może naprawię go? tylko kombinezon skąd taki wziąść?
tak na serio to można by spróbować jakoś dostać się do wnętrza?
MajTeam - 2014-02-01, 17:29
będzie ciężko bo szyby są sklejane
maszakow - 2014-02-01, 23:07
sklejane... laminowane ogniwa są wtapiane w szkło za pośrednictwem specjalnej folii.
Nie wiem czy od tyłu by się dało to rozłożyć...choiciażby na tyle bysię dostać do połączeń.
możesz być pierwszym który zaeksperymentuje.
NIe zapomnij zrobić fotorelacji na forum to może być całkiem fajne wyzwanie.
Jak tam kocham "reverse engineering"
maszakow - 2014-02-01, 23:46
Zajrzałem na stronkę znajomej mi firmy produkującej panele i ... musze się wycofać z wcześniejszej opinii.
Ich podstawowy panel ma napięcie jałowe 37V i... jest stosowany z odpowiednim regulatorem do systemów na napięcie stałe 12 lub 24V. POtencjał ponad 3x wyższy...
Niedobrze - mój pomyśłunek na mini solara zaczyna się chwiać w posadach...
Panel mobilego byłby się nadawał do kamperka - gdyby nie był uszkodzony.
silny - 2014-02-02, 08:21
A dlaczego twierdzicie ze uszkodzony skoro ma przy 44v -0.65 A to po zalozeni regulatora bedzie mial przy 12 v ok. 3.5 raza wiecej i to przy tym naslonecznieniu styczniowym.
Jakby nie liczyc robil ok,28 wat . teraz trzeba by zrobic pomiar na lipcowym sloneczku i sie zobaczy
koder - 2014-02-02, 08:47
No niestety nie, bo prąd i napięcie nie było (chyba) mierzone jednocześnie. Podpinając multimetr i mierząc najpierw napięcie, potem prąd dostajemy odpowiednio: napięcie jałowe (bez obciążenia) i prąd zwarciowy (bez oporu). Więc mamy 44V przy ~0A i 0.65A przy niewiadomoile V. Żeby policzyć faktyczną moc, trzeba by podłączyć mu jakieś obciążenie i zmierzyć sobie na nim napięcie i prąd.
Tak jak teraz to szacować można z porównywalnych paneli; panele 200W mają napięcia jałowe w okolicach 40-50V i prądy zwarciowe 4-8A. Stąd moje szacowanie jego sprawności na 20-40W.
Słyszałem, że zimą panel powinien mieć ok. 80% wydajności znamionowej (mniejsze nasłonecznienie, ale lepsze chłodzenie to kompensuje).
silny - 2014-02-02, 09:02
No to lipa
Cykada - 2014-02-02, 12:11
no to go spróbuję naprawić. tylko podpowiedzcie gdzie ciąć?
najpewniej trzeba by zasłaniać go po kawałku i mierzyć miernikiem i tam gdzie volty nie spadną to trzeba ciąć?
panel wygląda jak nowy , mam go za darmo.
Tak ,że mogę go zcharatać.
Dzięki za pomoc
janusz - 2014-02-02, 13:35
mobili napisał/a: | mogę go zcharatać |
Przed charataniem dobrze byłoby go pomierzyć tak jak napisał Koder. W słoneczny dzień ustawić prostopadle do promieni i zmierzyć napięcie pod obciążeniem. Może nie jest uszkodzony.
Panel ma 3 szeregi połączone równolegle, raczej nieprawdopodobne żeby wszystkie naraz padły.
scuter0 - 2014-02-02, 16:23
odradzam charatanie gra nie warta swieczki.Probowalismy z ojcem to robic i dalismy sobie spokoj
maszakow - 2014-02-02, 17:15
do wszystkich - jak już to haratać. tak jak harakiri tylko po polsku
scuter0 - a coś bliżej ?
3 grupy ogniw połączone równolegle - można pociąc na 3 części i wyeliminować tę grupę która sprawia najwięcej problemu.
Mobili - spróbuj przede wszystkim rozpoznać jak sa połączone ogniwa. MAtryca ma 6x12 i ni diabła nie idzie wyczaić czy grupy są poukładane w pionie czy też w poziomie
Stawiałbym na pion czyli po 2 rzędy łączone szeregowo ze sobą i 3 takie grupy łączone równolegle oczywiście jeśłi przyłącze solara jest na dole
Miałem okazję widzieć linię produkcyjną solarów ale to było dawno temu i na czym innym się skupiałem - nie pamiętam jak to układali do lutowania...
Cykada - 2014-02-02, 17:23
temat do zamknięcia.
sprzedaję go tak jak jest za 200 zł.
niech ktoś sobie naprawi i będzie miał taniego solara.
dzięki za podpowiedzi
silny - 2014-02-02, 20:01
Nie obraz sie ale tani to by byl jakby byl sprawny.
W MH kupilem 130 W z reglerem za 860 czy 80 z przesylka , nowka nie smigany, wiec jak mam kupic za dwie stowy popsuty to raczej kiepski dil
joko - 2014-02-02, 21:13
Wydaje mi się , że cały panel jest połączony w szereg . Mierzone na nim napięcie wynosi 44V (rozumiem że jest to pomiar bez obciążenia) i to by się mniej więcej zgadzało, bo każda komórka daje około 0,6V ( 72szt x 0,6V = 43,2V).
Ja bym jeszcze nie spisywał go na straty tylko zrobił tak jak pisał Koder, czyli zrobił pomiar mocy (najlepiej za pomocą dwóch mierników V i A na raz) pod obciążeniem.
Myślę , że dobrym obciążeniem byłby jakiś silnik prądu stałego na jakieś zbliżone do oczekiwanego napięcie i o mocy nie mniejszej od mocy solara (tej jaką powinien mieć sprawny).
Po tych mierzonych 44V można by wnioskować , że wszystkie komórki są sprawne (44V jest mniej więcej sumą napięć wszystkich 72 komórek) ale niedokładność warunków pomiaru jest na pewno dużo większa od tych 0,6V , więc jest to zbyt daleko idący wniosek. Przy połączeniu szeregowym komórek sprawność całej baterii będzie taka jak tej najsłabszej w szeregu, więc wystarczy, że z jakiegoś powodu nie działa prawidłowo i cały układ siada.
Jeżeli faktycznie jakaś komórka jest uszkodzona to naprawić będzie trudno, ale wcześniej naprawdę warto to sprawdzić jak należy (pod odpowiednim obciążeniem)
|
|